Gość olo Napisano 18 marca 2015 Udostępnij #1 Napisano 18 marca 2015 budowanie domu to robota na pelny etat przez 4-6 lat, nie ma co oszczedzac na jakosci, ekipy trzeba wywalac jak tylko najdzie was taka mysl i bedzie dobrze. Dobrych fachowcow sie trzymac oni znaja innych dobrych i ciagle siedziec im na glowie, pytac sprawdzac pytac sprawdzac i tak wkolko. Placic po zakonczeniu roboty. I podstawowa zasada chytry 2 razy traci. Naprawde czasem warto zaplacic wiecej bo to sie wszystko ze soba wiaze. A jesli chodzi o kase to dom jest najlepsza inwestycja. Uzywasz, cena rosnie, masz swoje miejsce. Dodam ze warto tez wydac wiecej kasy na dzialke, likalizacja to podstawa. Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 18 marca 2015 Udostępnij #2 Napisano 18 marca 2015 To ty chyba pałac budujesz przez 4-6 lat A tak to masz chyba rozdwojenie jaźni i kaprysy małego dzidziusia, bo piszesz że ekipy trzeba wywalać jak najdzie nas/was taka myśl, a potem piszesz, że dobrych fachowców trza się trzymać, to ja się pytam skąd masz mamy wiedzieć czy są dobrzy jak przyjdzie myśl aby ich wywalić nie dziwię się że aż 6 lat dom budowałeś jak ekipy zmieniałeś jak nachodziła często cię taka myśl Link do komentarza
TINEK Napisano 18 marca 2015 Udostępnij #3 Napisano 18 marca 2015 ja 6 lat budowałem, znaczy się mam PAŁAC Dzięki Heniu Link do komentarza
PeZet Napisano 18 marca 2015 Udostępnij #4 Napisano 18 marca 2015 Ja nadal buduję. W lutym obchodziłem 10 lecie.I trochę to jeszcze potrwa.Ale i Kraków nie od razu zbudowano. Link do komentarza
bobiczek Napisano 18 marca 2015 Udostępnij #5 Napisano 18 marca 2015 Cytat To ty chyba pałac budujesz przez 4-6 lat Rozwiń 2001 - pozwolenie na budowę i fundament2006 - nadanie nr dla posesji i przeprowadzka! Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 18 marca 2015 Udostępnij #6 Napisano 18 marca 2015 Budowaliście systemem gospodarczym albo i nawet sami, a gościu pisze o budowie przez fachowców, nawet bym powiedział że przez firmy bo padło słowo "ekipy", więc sorki ale firma czy ekipa aby budowała dom 6 lat!? Link do komentarza
bobiczek Napisano 18 marca 2015 Udostępnij #7 Napisano 18 marca 2015 Cytat Budowaliście systemem gospodarczym albo i nawet sami, a gościu pisze o budowie przez fachowców Rozwiń przecież u mnie przez 5 lat, same i tylko.... fachowce budowali!!!Słowo!!!! Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 18 marca 2015 Udostępnij #8 Napisano 18 marca 2015 Cytat przecież u mnie przez 5 lat, same i tylko.... fachowce budowali!!!Słowo!!!! Rozwiń U mnie też fachowcy budowali, a reszta własnymi, tymi rękoma i zajęło mi to cztery lata Link do komentarza
animus Napisano 18 marca 2015 Udostępnij #9 Napisano 18 marca 2015 O dom trzeba dbać bez końca ,pomiędzy budowaniem i remontowaniem jest cienka granica ,nieraz jedno skrzydło pałacu się jeszcze buduje ,a drugie już remontuje. Link do komentarza
Igo Napisano 30 marca 2015 Udostępnij #10 Napisano 30 marca 2015 Mniej więcej 3 lata. Link do komentarza
asiakamien Napisano 8 czerwca 2015 Udostępnij #11 Napisano 8 czerwca 2015 Moi rodzice już 30 lat budują. W sensie dom stoi i ma się dobrze, jest wykończony i wszystko, ale mają przybudówkę w stanie surowym zamkniętym i przez to mają jeszcze w papierach "dom w budowie" A tak ogólnie to w tamtych czasach im to zajęło 3-4 lata z wykończeniem. Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 8 czerwca 2015 Udostępnij #12 Napisano 8 czerwca 2015 Ja mam kuzyna co buduje się dobre dwadzieścia lat. Na dzień dzisiejszy ma SSZ bez instalacji. Buduje się za to co zarobi a kredytu nie chciał brać bo się bał. Gdyby dwadzieścia lat temu wziął kredyt już dawno by go spłacił, ale cóż, każdy liczy po swojemu. Link do komentarza
PaulinaPk Napisano 16 czerwca 2015 Udostępnij #13 Napisano 16 czerwca 2015 20 lat? to musi byc istny koszmar... znajomi budowali przez jakies 5 lat i mieli serdecznie dosyc Link do komentarza
Gość gawel Napisano 16 czerwca 2015 Udostępnij #14 Napisano 16 czerwca 2015 Ja budowałem 0,58 roku. Link do komentarza
coolibeer Napisano 16 czerwca 2015 Udostępnij #15 Napisano 16 czerwca 2015 2 latka? Link do komentarza
stokrotka.35 Napisano 17 czerwca 2015 Udostępnij #16 Napisano 17 czerwca 2015 4 lata, ale jeszcze masę rzeczy jest do zrobienia /ogrodzenie, kostka, wykończenie elewacji .... itp / Link do komentarza
anzylem Napisano 24 stycznia 2016 Udostępnij #17 Napisano 24 stycznia 2016 Cytat 4 lata, ale jeszcze masę rzeczy jest do zrobienia /ogrodzenie, kostka, wykończenie elewacji .... itp / Rozwiń TAK to wychodzi, bo trzeba caly czas na coś dokładać. moja tesciowa niedwno skończyła budowę (na jesień) i ponad 3 lata jej wszystko zajęło Link do komentarza
pimpek Napisano 28 stycznia 2016 Udostępnij #18 Napisano 28 stycznia 2016 Cytat TAK to wychodzi, bo trzeba caly czas na coś dokładać. moja tesciowa niedwno skończyła budowę (na jesień) i ponad 3 lata jej wszystko zajęło Rozwiń Budować to można i 20 lat :-) Ale mówmy tutaj lepiej ile czasu zajęło dojście np. do tzw. stanu deweloperskiego, bo to najbardziej miarodajne. U mnie sama wykończeniówka to też była orka na ugorze, ale do SSZ dotarliśmy w sumie w 15 miesięcy (dom bez piwnicy, dwukondygnacyjny, konstrukcja z ceramiki poryzowanej, pokrycie dachowe z ceramiki). Pewnie dałoby się jeszcze szybciej, gdyby nie mały zastój ze stropami... :P Link do komentarza
namdu Napisano 7 kwietnia 2016 Udostępnij #19 Napisano 7 kwietnia 2016 Od momentu kupna działki, do momentu wprowadzenia 2 lata. Ciężkie dwa lata wyrzeczeń i mieszkania najpierw u Mamy, potem u Siostry. Ale udało się i po kolejnych latach od momentu zamieszkania mogę powiedzieć tylko jedno - było warto ;) Link do komentarza
MagdaJurek Napisano 9 kwietnia 2016 Udostępnij #20 Napisano 9 kwietnia 2016 (edytowany) wydaje mi się ze te 3 lata można liczyć spokojnie, wszystko niestety jest w bardzo dużym stopniu uzależnione od kasy :/ Edytowano 9 kwietnia 2016 przez MagdaJurek (zobacz historię edycji) Link do komentarza
vze Napisano 1 maja 2016 Udostępnij #21 Napisano 1 maja 2016 Cytat ...... Pewnie dałoby się jeszcze szybciej, gdyby nie mały zastój ze stropami... :P Rozwiń My zawiesilismy sie ze stropem na okolo 14 miesiecy Link do komentarza
retrofood Napisano 1 maja 2016 Udostępnij #22 Napisano 1 maja 2016 Cytat My zawiesilismy sie ze stropem na okolo 14 miesiecy Rozwiń Aby skruszeć niczym zające? To za oknem było trzeba się zawiesić. Link do komentarza
mas_ta Napisano 20 maja 2016 Udostępnij #23 Napisano 20 maja 2016 Wszystko zależy od funduszy jakie posiadasz. Jeśli są one niewielkie to proste, że budowa może trwać nawet naście lat zanim wszystko będzie skończone. Link do komentarza
Gość arturo72 Napisano 20 maja 2016 Udostępnij #24 Napisano 20 maja 2016 Cytat Wszystko zależy od funduszy jakie posiadasz. Jeśli są one niewielkie to proste, że budowa może trwać nawet naście lat zanim wszystko będzie skończone. Rozwiń Czyli zanim się wprowadzimy do domu to będziemy już na emeryturze czyli nie długo pocieszymy się naszym nowym domem Oczywiście ma to sens Link do komentarza
mirekmirek Napisano 20 maja 2016 Udostępnij #25 Napisano 20 maja 2016 zgadzam się z mas_ta. Jak ma się pieniądze to dom może powstac bardzo szybko. U mnie to trwało niecałe 5lat. Link do komentarza
autorushd Napisano 20 maja 2016 Udostępnij #26 Napisano 20 maja 2016 Aktualnie 4 latka, a końca nie widać. Link do komentarza
Elfir Napisano 9 czerwca 2016 Udostępnij #27 Napisano 9 czerwca 2016 2 lata, ale z powodu przedłużania wszystkiego przez bank. Link do komentarza
gocha11 Napisano 9 października 2017 Udostępnij #28 Napisano 9 października 2017 Wraz z czekaniem na pozwolenie na budowę prawie 5 lat. Link do komentarza
SkyWalker Napisano 7 listopada 2017 Udostępnij #29 Napisano 7 listopada 2017 Jeśli są odpowiednie fundusze to dom można postawić naprawdę szybko. Niestety pieniądz rządzi tym światem i nic na to nie poradzimy Link do komentarza
anpi Napisano 12 listopada 2017 Udostępnij #30 Napisano 12 listopada 2017 1,5 roku - tylko dlatego, że pierwszy etap (stan surowy otwarty) bez kredytu, przez zimę negocjacje z bankami i od wiosny do jesieni kolejnego roku reszta prac. Przeprowadzka zimą. Link do komentarza
daggulka Napisano 22 listopada 2017 Udostępnij #31 Napisano 22 listopada 2017 14 miesięcy - od wbicia łopaty do wprowadzenia Link do komentarza
aaaa Napisano 23 listopada 2017 Udostępnij #32 Napisano 23 listopada 2017 niecałe 2 lata... Link do komentarza
solange63 Napisano 23 listopada 2017 Udostępnij #33 Napisano 23 listopada 2017 16 lipca 2013 roku rozpoczęłam budowę. Teraz dociągnęliśmy do stanu deweloperskiego Planowana wprowadzka w okolicach marca 2018. Link do komentarza
angelikaw Napisano 25 listopada 2017 Udostępnij #34 Napisano 25 listopada 2017 4 lata minęło. Przed nami jeszcze z 10 Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się