janusz13 Napisano 3 grudnia 2016 Udostępnij #651 Napisano 3 grudnia 2016 Cytat Oczywiście , że będę kłaść płytki na zimną wylewkę , słyszałem tylko , że trzeba wypróbować podłogówkę, wcześniej czy nie zrobią się jakieś pęknięcia. Na Rogach nie ma uniesień. Wylewka była robiona w maju. Rozwiń Bez względu kiedy robiłeś wylewkę potrzebne jest nie wypróbowanie jak to nazwałeś lecz tzw. pierwsze wygrzewanie jastrychu podłogowego. I jest to proces około 3 tygodni i robiony z określonymi temperaturami na zasilaniu. Obecnie używane kotły gazowe mają w swoich programatorach coś takiego jak program wygrzewania jastrychu.Jak poszperasz w archiwum forum to jest to dosyć dobrze opisane. 1 Link do komentarza
Przeemek89 Napisano 3 grudnia 2016 Udostępnij #652 Napisano 3 grudnia 2016 No i o taką odpowiedź mi chodziło dzięki. Link do komentarza
Przeemek89 Napisano 4 grudnia 2016 Udostępnij #653 Napisano 4 grudnia 2016 Witam Czas na zakup Gładzi Szpachlowej mam dwa kandydaty OPCJA IACRYL-PUTZ ST10Druga Warstwa ACRYL-PUTZ® FS20 FINISZOPCJA IIŚMIG A-2Druga warstwa ŚMIG B-1którą polecacie , może wiecie gdzie jest jakaś dobra promocja na którąś z nich pisać ;) Link do komentarza
joks Napisano 5 grudnia 2016 Udostępnij #654 Napisano 5 grudnia 2016 Cytat Witam Czas na zakup Gładzi Szpachlowej mam dwa kandydaty OPCJA IACRYL-PUTZ ST10Druga Warstwa ACRYL-PUTZ® FS20 FINISZOPCJA IIŚMIG A-2Druga warstwa ŚMIG B-1którą polecacie , może wiecie gdzie jest jakaś dobra promocja na którąś z nich pisać ;) Rozwiń Bierz Śmiga , polecam Link do komentarza
Przeemek89 Napisano 5 grudnia 2016 Udostępnij #655 Napisano 5 grudnia 2016 Ja właśnie myślę nad Acryl Putz o Śmig czytam różne opinie ponoć bardzo rzadki po za tym sam nie wiem czym się różni ten śmig a-2 i b-1. Może kupie Acryl i Śmig na jeden pokój i wybiorę zwycięzce.Właśnie wróciłem z budowy nie było mnie na niej kilka dni temperatura stoi w miejscu 8 stopni a na zewnątrz już klika dni morzy wczoraj i dzisiaj jest -7. Link do komentarza
Przemek89 Napisano 3 lutego 2017 Autor Udostępnij #656 Napisano 3 lutego 2017 Aby czekać dłużej na przyłącze gazu niż na pozwolenie na budowę przechodzi wszelkie pojęcia... Przynajmniej jak dostałem pozwolenie i podpisałem umowę to licznik w tym samym dniu mi zamontowali. Więc od dzisiaj zaczynam grzać podłogówką. Troszkę szarpnąłem robotą miałem cały grudzień urlopu gipsowanie skończone ,teraz szlifuje i gruntuje śnieżką grunt , porobiłem sporo półek sufitowych , ale zdjęcia dodam jak zagruntuje cały dom. Dzisiaj zdjęcie tylko mojej kotłowni-pralni na zdjęciach mój debiut bo nigdy wcześniej nie kładłem płytek , ani nie gipsowałem ani nie malowałem , ani nie robiłem półek z karton gipsu ^^ Tak mi to wyszło ^^ Link do komentarza
vip42 Napisano 8 lutego 2017 Udostępnij #657 Napisano 8 lutego 2017 ładnie :D, a wybrałeś Acryl-putza czy śmiga? Link do komentarza
Przemek89 Napisano 12 lutego 2017 Autor Udostępnij #658 Napisano 12 lutego 2017 (edytowany) Dwa pokoje Śmigiem resztę Acryl-putz , Teraz szlifuję i żałuję , że nie zrobiłem odwrotnie. ŚMIG super się szlifuje miękki natomiast Acryl dużo twardszy, ale , może przez to będzie lepszy Edytowano 12 lutego 2017 przez Przemek89 (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Przemek89 Napisano 28 lutego 2017 Autor Udostępnij #659 Napisano 28 lutego 2017 (edytowany) Gipsowanie i Gruntowanie Skończone w sumie dwa i pół miesiąca , ale zostało zrobione sporo innych rzeczy po za tym nie samą budową żyje człowiek. Obiecane zdjęcia A teraz się wkur... Dzisiaj przyszedł płytkarz i gada weź pooglądaj płytki czy nie ma jakiś u szczerbionych a tu 70 płytek zjeb... co druga płytka zła kupowałem gatunek 1 dawałem 100zł za m2 jutro jade do reklamacji Po za tym wszystkie płytki mają rogi nie za ciekawe a zaś te same płytki tylko kolor czarne lub szare to igła ani jednej złej rogi prościutkie i jak tu zawału nie dostać Edytowano 28 lutego 2017 przez Przemek89 (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Przemek89 Napisano 1 marca 2017 Autor Udostępnij #660 Napisano 1 marca 2017 Reklamacja złożona w Salonie gdzie kupiłem płytki poszli sprawdzić i oni również z tej serii mają wszystkie płytki uszkodzone . Od producenta będzie transport nowych płytek i stare zabierze . Czas reklamacji to 14 dni Czy orientuje się , ktoś czy coś mi przysługuje , za Taką szkodę , czy można jakoś to przyspieszyć ? Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 1 marca 2017 Udostępnij #661 Napisano 1 marca 2017 Zajrzyj w dziennik dragona, on też miał ten sam problem, kupił płytki uszkodzone. Link do komentarza
Przemek89 Napisano 4 marca 2017 Autor Udostępnij #662 Napisano 4 marca 2017 Witam Zastanawiam się jeszcze co dać pod Panele jak mam ogrzewanie podłogowe w całym domu . Na forach pisze tak dużo tego , że już sam nie wiem. Co najlepiej dać ,aby nie zatrzymać ciepła jakie propozycje ?? Link do komentarza
Draagon Napisano 15 marca 2017 Udostępnij #663 Napisano 15 marca 2017 Dnia 1.03.2017 o 15:44, Przemek89 napisał: Reklamacja złożona w Salonie gdzie kupiłem płytki poszli sprawdzić i oni również z tej serii mają wszystkie płytki uszkodzone . Od producenta będzie transport nowych płytek i stare zabierze . Czas reklamacji to 14 dni Czy orientuje się , ktoś czy coś mi przysługuje , za Taką szkodę , czy można jakoś to przyspieszyć ? Rozwiń A nic Ci nie przysługuje - ale możesz rękojmię złożyć - ciesz się, że ci wymieniają Link do komentarza
Przemek89 Napisano 17 marca 2017 Autor Udostępnij #664 Napisano 17 marca 2017 Wczoraj po 15 dniach Przyszły płytki nowe , z innej daty produkcji fakt nie było u szczerbionych , były ,ale tylko dwie paczki a nie 12 jak wcześniej. Ale znowu problem płytki mają jeden z rogów bardziej przyfasowany, ścięty , albo jeden róg , albo dwa i to każda płytka . Dzwoniłem do Pani , która oglądała te płytki i zleciła je na wymianę do mnie i powiedziała mi , że jak za fuguje nie będzie tego widać według mnie to bujda również płytkarz się śmieje. Może już bym darował im , ale dzisiaj kładzie płytki pierwsza laga jedzie drugą a tu nie które płytki są wybrzuszone i nie ma możliwości położenia ich aby nie było wybrzuszeń co grosza nie wszystkie płytki są wybrzuszone więc nie ma jak tego układać co przy rogach będzie igła a na środku jedna o drugiej kilka milimetrów większa:/ Zdjęcie przedstawia jak te rogi są ścięte w wszystkich płytkach. Co Gorsze Czarne i Niebieskie płytki to igła rogi prościutkie płytki równe. Link do komentarza
Draagon Napisano 29 marca 2017 Udostępnij #665 Napisano 29 marca 2017 Wymieniaj - Pani głupoty pierniczy - a jak dalej będzie pierniczyć to niech ci na piśmie to da. 1 Link do komentarza
Przemek89 Napisano 6 kwietnia 2017 Autor Udostępnij #666 Napisano 6 kwietnia 2017 Spoko już wymienione i położone Link do komentarza
Przemek89 Napisano 13 maja 2017 Autor Udostępnij #667 Napisano 13 maja 2017 Dawno tu nie zaglądałem dodam kilka zdjęć dzisiejszych, łazienki skończone, muszę tylko akrylem jeszcze przejechać. Panele położone , Taras również skończony. Plany na najbliższy czas 0 pracy w środku, czekam tylko ,aż przyjdzie stolarz montować schody i drzwi ma, się wyrobić do końca maja . Połowie czerwca dodam zdjęcia i zrobię wykaz kosztów . Malować planuje dopiero w listopadzie teraz przechodzę na ogród a roboty jest dużo, na samym dole projekt ogrodu. Link do komentarza
bobiczek Napisano 14 maja 2017 Udostępnij #668 Napisano 14 maja 2017 Aktualizację kosztów zrób, tak żeby było wciąż widać saldo na dzień dzisiejszy. Powodzenia. Na razie podoba się coraz mocniej Link do komentarza
Buster Napisano 14 maja 2017 Udostępnij #669 Napisano 14 maja 2017 Dnia 14.05.2017 o 07:08, bobiczek napisał: Na razie podoba się coraz mocniej Rozwiń Czyli zaraz miłość.Wiadomo,wiosna Link do komentarza
bobiczek Napisano 14 maja 2017 Udostępnij #670 Napisano 14 maja 2017 Tak. Kocham!!!! Trudno...Przyznaję publicznie.... Kocham. Kocham taki finansowy reżim i takie właśnie budowanie. Nie minęło wcale wiele czasu a Przemek robi to tak pięknie i skutecznie, że się zakochałem. Link do komentarza
Przemek89 Napisano 14 maja 2017 Autor Udostępnij #671 Napisano 14 maja 2017 finansowy reżim to mało powiedziane No Ładnie idzie ale teraz wyluzuje ponad rok do przeprowadzki to na spokojnie. Trzeba się w końcu rodziną zająć Link do komentarza
Przemek89 Napisano 13 czerwca 2017 Autor Udostępnij #672 Napisano 13 czerwca 2017 Ale Ten czas leci dopiero co przedstawiałem dwa lata temu mojego pomocnika budowlanego Czyli syna pierworodnego Maksymiliana. A dzisiaj mam zaszczy Przedstawić wam Moją Córeczkę :* Maria 2610 50cm Postanowiłem , że nie będę żadnego mojego zdjęcia dodawać do tego forum , ale ... co tam Jak mam taką wspaniałą żonę to się pochwale tym bardziej , że jutro mamy 3 rocznicę po ślubie co tam niech mi wszyscy żonki zazdroszczą Tak bawiliśmy się równe trzy lata temu. Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 13 czerwca 2017 Udostępnij #673 Napisano 13 czerwca 2017 Gratulacje X 3 się za bardzo nie rozpędzaj i jeszcze gratulacje z okazji rocznicy to już razem 4 graty Niech Wam się szczęści Link do komentarza
Przemek89 Napisano 13 czerwca 2017 Autor Udostępnij #674 Napisano 13 czerwca 2017 No nie mogę mam tylko trzy pokoje limit wyczerpany chyba , że zrobię pierwotną wersje projektu z salony jeden pokój dodatkowy Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 13 czerwca 2017 Udostępnij #675 Napisano 13 czerwca 2017 Dobudówkę zawsze można zrobić ale prościej kupić łóżka piętrowe Niech Ci się dzieciaczki zdrowo chowają, a reszta sama przyjdzie Link do komentarza
Gość stach Napisano 13 czerwca 2017 Udostępnij #676 Napisano 13 czerwca 2017 Przyłączam się do życzeń! Zdrowia dla całej Rodzinki! Link do komentarza
Przemek89 Napisano 19 lipca 2017 Autor Udostępnij #677 Napisano 19 lipca 2017 No i wszystko powoli się kończy również jest to mój ostatni wpis do dziennika. Dziękuje wszystkim , którzy czytali i służyli dobrymi radami. Więcej zdjęć nie będę dodawać , Teraz robię pauzę z pracami na budowie , Przez ostatnie dwa miesiące już nic nie robiłem , tylko zajmowałem się rodziną . Przynajmniej nadrabiam to co straciłem przez te ostatnie półtora roku Można powiedzieć , że wróciłem do Realu . Obiecałem kosztorys więc po obliczeniu wszystkiego nie licząc przepisu działki oraz ogrodzenia na chwilę obecną wyszło mnie 150Tyś z tego rachunków na zwrot Vat mam na ponad 12 Tyś, za Tą kwotę myślę , że dokończę brakujące dodatki czyli lampy ,kontakty ,klamki karnisze oraz pomaluje pokoje , Kuchnie oraz meble do salonu sypialni mam nie muszę kupować , kupiłem nowe trzy lata temu więc nie wliczam w koszta. Nie chciałem budować z najtańszych materiałów i każdy kto czyta dziennik wie , że w tej kwocie znalazły się ,materiały dobrej jakości o wysokiej izolacji. Między innymi Styropian na podłogę oraz elewację 20cm grafit , wełna 40cm mineralna , rolety elektryczne zewnętrzne ,schody pułki słup dębowy. Każdy kto ma motywację, może osiągnąć Taki sukces jak ja . Nie musi domek kosztować 300tyś wystarczy lekko 200 Tylko szukać dobrych Firm oraz co jest w stanie się samemu zrobić to uwierzyć w własne siły i działać. Pozdrawiam :):) 2 Link do komentarza
Buster Napisano 20 lipca 2017 Udostępnij #678 Napisano 20 lipca 2017 Kurczaki,Przemku,szacunek,zamurowało mnie.Wielkie gratulacje i wszystkiego najlepszego w przyszłości Jak widać miałeś siły i pamiętałeś o wszystkim Link do komentarza
joks Napisano 20 lipca 2017 Udostępnij #679 Napisano 20 lipca 2017 To się nazywa dobra robota... Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 20 lipca 2017 Udostępnij #680 Napisano 20 lipca 2017 Przyłączam się do gratulacji z okazji ukończenia budowy domku Link do komentarza
bobiczek Napisano 20 lipca 2017 Udostępnij #682 Napisano 20 lipca 2017 Szacunek. Gratuluję utrzymania reżimu finansowego, zaangażowania, no i tego że tak wiele prac potrafiłeś wykonać sam. Wygląda to rewelacyjnie. Wszystkiego dobrego i niech Wam wszystkim służy własny dach nad głową bezawaryjnie i bezproblemowo. Link do komentarza
vip42 Napisano 24 sierpnia 2017 Udostępnij #683 Napisano 24 sierpnia 2017 to nie wygląda ładnie... to wygląda ZAJE...ŚCIE!!!! Szacun i wielkie BRAWO!!!!!!!! Link do komentarza
Gość gawel Napisano 23 października 2017 Udostępnij #684 Napisano 23 października 2017 No Przemek trochę spóźnione, ale Wielkie Gratulacje !!! i wszystkiego najlepszego w nowym domu dla Ciebie i Całej Rodziny. .... Ale ładnie na prawdę ! Wszystko super: Dzieci, Małżonka wow, dom ... BTW Ty też jesteś niezłe ciacho Link do komentarza
Gość Napisano 23 października 2017 Udostępnij #685 Napisano 23 października 2017 Wysłałem Pszemka, ale on, zgodnie z tym co pisał, poświęca się rodzinie i po odebraniu paru pochwał, póki co na swój dziennik się nie logował... Link do komentarza
bajbaga Napisano 23 października 2017 Udostępnij #686 Napisano 23 października 2017 Zamknął etap budowy - nowy etap życia przed nim. Dnia 19.07.2017 o 22:20, Przemek89 napisał: No i wszystko powoli się kończy również jest to mój ostatni wpis do dziennika. Rozwiń A że jest konsekwentny (przykład budowy) to zamknął dziennik budowy. Link do komentarza
bobiczek Napisano 7 lutego 2018 Udostępnij #687 Napisano 7 lutego 2018 By coś dodał związanego z użytkowaniem, z popełnionymi błędami ewentualnie wybranymi rozwiązaniami dobrymi - byłoby fajnie Cytat Rozwiń Link do komentarza
Przemek89 Napisano 28 marca 2018 Autor Udostępnij #688 Napisano 28 marca 2018 (edytowany) Witam mam mały problem z oddaniem domu... Wiata zadaszenie przeszło wystarczyło zgłoszenie , ale doczepili się o utwardzenie terenu z wyjścia z balkonu uwazają , ze utwardzony teren z wyjścia z balkonu to taras ^^^ Nie wiem jak mam im to wytłumaczyć , ze to nie taras aby nie trzeba było puszczać tego przez pozwolenie ^^ może auto postawie i zrobię , zdjęcie , i napiszę że to miejsce postojowe parking :/? Macie jakieś rozwiązanie na ten problem Czy da się im jakiś bajer pocisnąć czy raczej będzie trzeba puścić to przez pozwolenie ?? Edytowano 28 marca 2018 przez Przemek89 (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Takiowaki Napisano 28 marca 2018 Udostępnij #689 Napisano 28 marca 2018 Wzywamy mędrca @bajbaga Link do komentarza
bajbaga Napisano 29 marca 2018 Udostępnij #690 Napisano 29 marca 2018 Dnia 28.03.2018 o 18:41, Przemek89 napisał: doczepili się o utwardzenie terenu z wyjścia z balkonu uwazają , ze utwardzony teren z wyjścia z balkonu to taras ^^^ Rozwiń Nie bardzo rozumiem - z jakiego balkonu ? O które utwardzenie chodzi ? A może przekroczyłeś "teren biologicznie czynny" ? Link do komentarza
Przemek89 Napisano 29 marca 2018 Autor Udostępnij #691 Napisano 29 marca 2018 (edytowany) Chodzi o utwardzenie terenu pod zadaszeniem, mam fundament betonowy i płytę wylaną i położone płytki. Byłem w nadzorze budowlanym mówili , że nie podoba się im to , że mam wyjście balkonowe na ten teren utwardzony , według prawa jest to taras. Na Taras trzeba mieć pozwolenie. Mam napisać wyjaśnienie do jakich celów ten teren jest i że to nie taras a do innego użytku . Edytowano 29 marca 2018 przez Przemek89 (zobacz historię edycji) Link do komentarza
bajbaga Napisano 29 marca 2018 Udostępnij #692 Napisano 29 marca 2018 Ps. Ewentualnie opisz różnice miedzy złożonym projektem zagospodarowania działki, a rzeczywistym wykonaniem. Ps.2. A powierzchnia biologicznie czynna - przekroczona ? Dnia 28.03.2018 o 18:41, Przemek89 napisał: Wiata zadaszenie przeszło wystarczyło zgłoszenie Rozwiń Jak zgłaszałeś budowę wiaty, to o "utwardzeniu" ("podłodze" wiaty) była jakaś wzmianka ? Link do komentarza
animus Napisano 29 marca 2018 Udostępnij #693 Napisano 29 marca 2018 Dnia 28.03.2018 o 18:41, Przemek89 napisał: Witam mam mały problem z oddaniem domu... Wiata zadaszenie przeszło wystarczyło zgłoszenie , ale doczepili się o utwardzenie terenu z wyjścia z balkonu uważają , ze utwardzony teren z wyjścia z balkonu to taras ^^^ może auto postawie i zrobię , zdjęcie , i napiszę że to miejsce postojowe parking :/? Macie jakieś rozwiązanie na ten problem Czy da się im jakiś bajer pocisnąć czy raczej będzie trzeba puścić to przez pozwolenie ?? Rozwiń Wiata na auto zapomnij, odległość nie może być mniejsza niż 7 m od okien. Link do komentarza
Przemek89 Napisano 29 marca 2018 Autor Udostępnij #694 Napisano 29 marca 2018 Jak oddawałem dom kierownik budowy napisał , ze są wzmianki do projektu do rzeczy nie wymagające pozwoleniu a zgłoszeniu i wymienił w tym wiate , zmiana geometrii okien. Na mapkach podwykonawczych jest przedstawiona wiata. Wcześniej nie było o niej mowy. Ja osobiście wolał bym oddać pierwsze dom a później zgłosić wiatę a on to razem oddał. Ps.2. A powierzchnia biologicznie czynna - przekroczona ? Nie wiem gdzie tego szukać ale myślę , że nie przekroczyłem. Link do komentarza
animus Napisano 29 marca 2018 Udostępnij #695 Napisano 29 marca 2018 Dnia 29.03.2018 o 11:54, Przemek89 napisał: A powierzchnia biologicznie czynna - przekroczona ? Nie wiem gdzie tego szukać Rozwiń Teren utwardzany na działce procentowo. Idź w kierunku wiaty rekreacyjnej lub do przechowywania drewna, do kominka, a drzwiami wnosisz opał. Link do komentarza
Przemek89 Napisano 29 marca 2018 Autor Udostępnij #696 Napisano 29 marca 2018 Nie mam kominka to było by dobre , ale niestety odpada. Wiata rekreacyjna można spróbować. Może macie jeszcze jakieś inne pomysły :)? Link do komentarza
animus Napisano 29 marca 2018 Udostępnij #697 Napisano 29 marca 2018 (edytowany) Sprawę zabijają drzwi tarasowe, dlatego wygląda to jednoznacznie. A w projekcie są te drzwi dwuskrzydłowe, jest taras utwardzony bez zadaszenia? Edytowano 29 marca 2018 przez animus (zobacz historię edycji) Link do komentarza
bajbaga Napisano 29 marca 2018 Udostępnij #698 Napisano 29 marca 2018 Dobra - moim zdaniem: Jak wiata "łyknięta" to i utwardzenie się wyrobiło, bo jest "posadzką" wiaty - oczywiście jeśli było zgłoszenie zamiaru budowy wiaty. Taras nie posiada "legalnej" definicji w prawie budowlanym. Orzecznictwo sądowe posługuje się definicją ze słownika języka polskiego: Cytat Taras to odkryta, płaska część budynku otoczona balustradą umieszczona na parterze (często połączona schodami z ogrodem), na piętrze lub płaskim dachu ....... Rozwiń Jest też wzmianka o tych barierkach w Rozporządzeniu w sprawie WT ..... § 3. 24.a). Cytat wlicza się kubaturę przejść, prześwitów i przejazdów bramowych, poddaszy nieużytkowych oraz przekrytych części zewnętrznych budynku, takich jak: loggie, podcienia, ganki, krużganki, werandy, a także kubaturę balkonów i tarasów, obliczaną do wysokości balustrady, Rozwiń Biorąc to pod uwagę, rzeczona budowla tarasem nijak nie jest. A z drugiej strony - ustawodawca nigdzie nie powiązał wiaty z jej funkcjonalnością ani zastosowaniem. Może sobie stać pusta, a może też służyć za zimowe "schronienie" dla np. mebli ogrodowych. Nigdzie także nie jest napisane, że wejście do wiaty nie może też być z budynku. Dnia 29.03.2018 o 12:11, animus napisał: Sprawę zabijają drzwi tarasowe, dlatego wygląda to jednoznacznie. Rozwiń A jak te drzwi, ktoś nazwie balkonowe - to to jest balkonem ? Link do komentarza
animus Napisano 29 marca 2018 Udostępnij #699 Napisano 29 marca 2018 Dnia 29.03.2018 o 12:20, bajbaga napisał: A jak te drzwi, ktoś nazwie balkonowe - to to jest balkonem ? Rozwiń Ze względu na położenie drzwi w budynku i funkcję jaką spełniają. Balkonowe wyjście na balkon, tarasowe wyjście na ......itd Ale jamnika nikt na siłę nie nazwie wilczurem. Link do komentarza
bajbaga Napisano 29 marca 2018 Udostępnij #700 Napisano 29 marca 2018 Dnia 29.03.2018 o 14:57, animus napisał: tarasowe wyjście na ......itd Rozwiń Tarasowe, balkonowe - a wyjście pod wiatę. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się