Skocz do zawartości

kamień w czajniku


MrTomo

Recommended Posts

Napisano
Cytat

Czy zna ktoś skuteczny sposób na pozbycie się kamienia w czajniku?
Gotowałem już sodę, łupiny ziemniaków, ocet ...
Nie będę co chwila kupował nowego czajnika icon_exclaim.gif

Tak na marginesie - o czym świadczy ten kamień? Woda zbyt twarda?
Może jakiś filtr trzeba zastosować na wejściu wody?

PS.
Dodam, że gotuję na gazie - ale to chyba bez znaczenia.



Kamień w czajniku to ewidentnie twarda woda. Ale u mnie w kranach co ciekawe jakość wody zmienia się co jakiś czas. Od ostatnich 2-3 miesięcy jest twardsza niż zwykle ;/

Generalnie mi się nigdy nie chce stosować tych domowych sposobów, więc kupuję "Kamyk" odkamieniacz w proszku, chyba coś koło 2 zł saszetka kosztuje. Do czajnika elektrycznego póki co pomaga.
  • 4 tygodnie temu...
  • 10 miesiące temu...
Napisano

Kwasek cytrynowy jest najlepszy i tani :14_relaxed: stosuję od kilku lat

I wiem, kto się wp...przy zaraz - ale musiałem to wpisać, skoro pierwszy raz mam taki sam pogląd :yahoo:

Napisano
Dnia 31.03.2017 o 12:24, wigana napisał:

zagotuj ocet w czajniki powinno pomóc 

Ocet, a dla niecierpliwych kwasek cytrynowy, bo nie zostaje po nim taki nieprzyjemny posmak. Po occie trzeba tak ze 4 razy zagotować, żeby potem herbata nie smakowała kwaśno :P

Napisano

Czy ktoś ma podobna poradę jesli chodzi o kamień na krainie? Gotowanie z kwaskiem odpada, bo nie ma jak ;-) próbowałem nasączyć szmatkę octem, ale działa bardzo słabo. Może dlatego ze woda twarda... Ktoś pomoże?

  • 3 tygodnie temu...
Napisano
7 godzin temu, koperewa86 napisał:

U mnie ocet zawsze działa.. tylko nie zwykły ocet ale winny. Gotuje wodę z octem i po chwili czajnik jest jak nowy.

A czemu ten ocet jest winny/:icon_biggrin:

Ocet zwykły daje spokojnie radę, winnego nie stosowałem bo nie widzę uzasadnienia skoro zwykły, spirytusowy ocet działa wyśmienicie, ale najlepiej działa kwasek cytrynowy.

Napisano

Acha, to ja znam kilku miłośników tanich trunków tak więc jak im to powiem co dwa razy na dzień będą odkamieniać czajnik octem winnym:D

  • 1 miesiąc temu...
  • 4 tygodnie temu...
Napisano

Podobno dzbanki z filtrami typu Brita dają radę, ale tak z autopsji na twardą wodę skutecznie pomaga filtr odwróconej osmozy. Odkamieniacze to chemia, a i herbaty z octem pić nie myślę. Jak ocet to tylko do marynowanych grzybków :)

 

 

Gość mhtyl
Napisano
34 minuty temu, Kowalski88 napisał:

 Odkamieniacze to chemia, a i herbaty z octem pić nie myślę. Jak ocet to tylko do marynowanych grzybków :)

 

 

Bzdura, nie wiem w co grasz ale podchodzi mi to pod reklamę lub niewiedzę, bo gdybyś używał do odkamienienia octu czy odkamieniacza tak byś nie pisał.

Napisano
Dnia 5.04.2017 o 11:14, Fachad napisał:

Czy ktoś ma podobna poradę jesli chodzi o kamień na krainie? Gotowanie z kwaskiem odpada,

odkręcam końcówkę (o ile masz taką nakręcaną) i wkładam do kwasku na godzinkę - a jak w środku perltor się zapcha, to i trzeba rozło całą tą końcówkę - a siteczko przekłuć igłą. ewentualnie kupić nową końcówkę, jak się całkiem zniszczy.

 

2 godziny temu, Kowalski88 napisał:

Podobno dzbanki z filtrami typu Brita dają radę, ale tak z autopsji na twardą wodę skutecznie pomaga filtr odwróconej osmozy. Odkamieniacze to chemia, a i herbaty z octem pić nie myślę.

Twarda woda ma mikroelementy - badali w Krakowie kranówkę i była porównywalna do niektórej wody pitnej w butelkach.

Filtr? - im więcej części, tym więcej awarii, filtr trzeba też wymienić.

Dlaczego masz pić z octem, kwaskiem? Po odkamienieniu wypłucz, raz zagotuj wodę i wylej i po sprawie. Nic nie czuć.

Napisano

Z kwaskiem próbowałem, ale nie dało to jakichś spektakularnych rezultatów. A używanie odkamieniacza i octu może i jest skutecznym domowym sposobem, ale uważam to za niepraktyczne i tyle w tym temacie. Moja wypowiedź miała na celu podanie alternatywnego rozwiązania, a nie reklamowanie czegokolwiek. 

Napisano
10 minut temu, Kowalski88 napisał:

Z kwaskiem próbowałem, ale nie dało to jakichś spektakularnych rezultatów.

Niemożliwe - wsyp torebkę kwasku cytrynowego w proszku 50g,  do pełnego czajnika, zagotuj i zostaw na godzinkę, dwie. Jak nie wszystko się rozpuści (kamień) - powtórz. 

Odkamieniam co miesiąc. Tak pisza w instrukcji - i rzeczywiście trzeba.

Z octem czajnika nie odkamieniałem.

Napisano

Jak to się robi co miesiąc i zostawia czajnik na godzinę, to faktycznie pewnie jest efektywne, bo mniej kamienia zdąży się przez ten czas nagromadzić. Ja po prostu nie mam w sobie tyle dyscypliny i cierpliwości :)   

Napisano
3 minuty temu, Kowalski88 napisał:

Jak to się robi co miesiąc i zostawia czajnik na godzinę,

Chodzi o grzałkę też - przegrzewa się pod kamieniem, więcej prądu schodzi. i przytrzymaj z godzinke i więcej.

 

  • 2 tygodnie temu...
Napisano

Tak, kamień świadczy o twardej wodzie. Wytrąca się w czasie gotowania. Ale jaki Ty masz ten kamień, skoro nawet soda nie pomogła? :o możesz kupić filtr do wody, jest tego trochę na rynku

Napisano

Mi pomaga woda z octem. Staram się wykonywać to regularnie, a nie dopiero wtedy kiedy kamień jest bardzo widoczny. Zagotowuje wodę z octem raz na dwa tygodnie i jak na razie kamienia nie widać.

  • 4 tygodnie temu...
  • 3 tygodnie temu...
Napisano

Marku, a poczytałeś ten temat, czy tylko znalazłeś go i wpisałeś powyższe pytania?

  • 9 miesiące temu...
Napisano

Proszę Państwa zwykła woda z octem to wszystko, co potrzebne. Zmieszać pół na pół i zalać czajnik tak, żeby wypełniła jak największa powierzchnię ścianek. Odstawić na parę godzin i efekt nie do poznania :)

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

    • Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Utwórz nowe...