Skocz do zawartości

kamień w czajniku


MrTomo

Recommended Posts

Twarda, miękka etc. Zmieniłem podejście po kontakcie z firmą, która produkkuje magnetyzery a le nie w tym rzecz.

Tu jest artykuł, który ostrzega przed skrajnym podejściem do twardej wody i usuwanie z niej związków wapnia.

Polecam pod rozwagę - nie tyle same urządzenia co zachowanie dystansu do "destylacji"


Link do komentarza
Cytat

Czy zna ktoś skuteczny sposób na pozbycie się kamienia w czajniku?
Gotowałem już sodę, łupiny ziemniaków, ocet ...
Nie będę co chwila kupował nowego czajnika icon_exclaim.gif

Tak na marginesie - o czym świadczy ten kamień? Woda zbyt twarda?
Może jakiś filtr trzeba zastosować na wejściu wody?

PS.
Dodam, że gotuję na gazie - ale to chyba bez znaczenia.



Kamień w czajniku to ewidentnie twarda woda. Ale u mnie w kranach co ciekawe jakość wody zmienia się co jakiś czas. Od ostatnich 2-3 miesięcy jest twardsza niż zwykle ;/

Generalnie mi się nigdy nie chce stosować tych domowych sposobów, więc kupuję "Kamyk" odkamieniacz w proszku, chyba coś koło 2 zł saszetka kosztuje. Do czajnika elektrycznego póki co pomaga.
Link do komentarza
  • 4 tygodnie temu...
  • 10 miesiące temu...
  • 3 tygodnie temu...
7 godzin temu, koperewa86 napisał:

U mnie ocet zawsze działa.. tylko nie zwykły ocet ale winny. Gotuje wodę z octem i po chwili czajnik jest jak nowy.

A czemu ten ocet jest winny/:icon_biggrin:

Ocet zwykły daje spokojnie radę, winnego nie stosowałem bo nie widzę uzasadnienia skoro zwykły, spirytusowy ocet działa wyśmienicie, ale najlepiej działa kwasek cytrynowy.

Link do komentarza
  • 1 miesiąc temu...
  • 4 tygodnie temu...
Gość mhtyl
34 minuty temu, Kowalski88 napisał:

 Odkamieniacze to chemia, a i herbaty z octem pić nie myślę. Jak ocet to tylko do marynowanych grzybków :)

 

 

Bzdura, nie wiem w co grasz ale podchodzi mi to pod reklamę lub niewiedzę, bo gdybyś używał do odkamienienia octu czy odkamieniacza tak byś nie pisał.

Link do komentarza
Dnia 5.04.2017 o 11:14, Fachad napisał:

Czy ktoś ma podobna poradę jesli chodzi o kamień na krainie? Gotowanie z kwaskiem odpada,

odkręcam końcówkę (o ile masz taką nakręcaną) i wkładam do kwasku na godzinkę - a jak w środku perltor się zapcha, to i trzeba rozło całą tą końcówkę - a siteczko przekłuć igłą. ewentualnie kupić nową końcówkę, jak się całkiem zniszczy.

 

2 godziny temu, Kowalski88 napisał:

Podobno dzbanki z filtrami typu Brita dają radę, ale tak z autopsji na twardą wodę skutecznie pomaga filtr odwróconej osmozy. Odkamieniacze to chemia, a i herbaty z octem pić nie myślę.

Twarda woda ma mikroelementy - badali w Krakowie kranówkę i była porównywalna do niektórej wody pitnej w butelkach.

Filtr? - im więcej części, tym więcej awarii, filtr trzeba też wymienić.

Dlaczego masz pić z octem, kwaskiem? Po odkamienieniu wypłucz, raz zagotuj wodę i wylej i po sprawie. Nic nie czuć.

Link do komentarza

Z kwaskiem próbowałem, ale nie dało to jakichś spektakularnych rezultatów. A używanie odkamieniacza i octu może i jest skutecznym domowym sposobem, ale uważam to za niepraktyczne i tyle w tym temacie. Moja wypowiedź miała na celu podanie alternatywnego rozwiązania, a nie reklamowanie czegokolwiek. 

Link do komentarza
10 minut temu, Kowalski88 napisał:

Z kwaskiem próbowałem, ale nie dało to jakichś spektakularnych rezultatów.

Niemożliwe - wsyp torebkę kwasku cytrynowego w proszku 50g,  do pełnego czajnika, zagotuj i zostaw na godzinkę, dwie. Jak nie wszystko się rozpuści (kamień) - powtórz. 

Odkamieniam co miesiąc. Tak pisza w instrukcji - i rzeczywiście trzeba.

Z octem czajnika nie odkamieniałem.

Link do komentarza
  • 2 tygodnie temu...
  • 4 tygodnie temu...
  • 3 tygodnie temu...
  • 9 miesiące temu...

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

    • Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Utwórz nowe...