mariannakostka Napisano 19 września 2013 Udostępnij #1 Napisano 19 września 2013 Mam w pokoju wnękę naprzeciwko łóżka o wymiarach:Szer. 2m, wys. 1,8m, głęb. 1m.Nie wiem, co tam miał poprzedni właściciel, ale ja wiadomo – można dać szafę przesuwną, myślałam też o wstawieniu tv (plus półka na płyty), choć wtedy w weekend ciężko się będzie z łóżka ruszyć albo wstawić półkę na książki. Co byście proponowali? Może jak mi się później uda, to wrzucę rysunek pokoju. Link do komentarza
kdd Napisano 19 września 2013 Udostępnij #2 Napisano 19 września 2013 Cytat Mam w pokoju wnękę naprzeciwko łóżka o wymiarach:Szer. 2m, wys. 1,8m, głęb. 1m.Nie wiem, co tam miał poprzedni właściciel, ale ja wiadomo – można dać szafę przesuwną, myślałam też o wstawieniu tv (plus półka na płyty), choć wtedy w weekend ciężko się będzie z łóżka ruszyć albo wstawić półkę na książki. Co byście proponowali? Może jak mi się później uda, to wrzucę rysunek pokoju. Ja mam też wnękę dokładnie naprzeciw łóżka i mam szafę przesuwną całą w lustrze z frontu dzięki czemu pokój optycznie wydaje się większy (po zamontowaniu szafy zmniejszył się z 14,5 m do ok 12-12,5 m. W sypialni jako jedynym pokoju nie mam wyprowadzonego kabla antenowego i to celowo bo TV to zabijacz wszystkiego co w sypialni najlepsze. Link do komentarza
Atlantic Polska Napisano 19 września 2013 Udostępnij #3 Napisano 19 września 2013 Mogę poradzić dwie rzeczy, po 1sze: zabuduj tą wnękę szafą przesuwną, po 2gie: nie instaluj telewizora w sypialni (ja miałem chęć, ale żona była przeciwna, nie mamy i nie żałuję ). Link do komentarza
marcellobumbum Napisano 19 września 2013 Udostępnij #4 Napisano 19 września 2013 Przy takich wymiarach chyba jednak najlepiej zrobić szafę przesuwną, a jaka podłoga w sypialni? Panele, drewno czy dywan? Czy wnęka jest na równi z podłogą? Jest naprawdę wiele ciekawych systemów do szaf przesuwnych do wyboru, rozejrzyj się. Link do komentarza
Qubacen Napisano 19 września 2013 Udostępnij #5 Napisano 19 września 2013 Wstaw lub zbuduj tam biurko. Tak wiem, że to relikt przeszłości ale czasem się przydaje zwłaszcza, że po postawieniu monitora/laptopa (naturalne) światło z boków i z tyłu wyeliminujesz - a często jest ono mocno upierdliwe. Nad biurkiem kinkiet albo centralnie albo dwa boczne i półeczki aż po "sufit" wnęki. Pułki daj głębsze niż standard - mierz sobie najszerszy album/segregator i takiej głębokości daj półki. W ten sposób uzyskasz mini pracownię Link do komentarza
solange63 Napisano 19 września 2013 Udostępnij #6 Napisano 19 września 2013 Cytat nie instaluj telewizora w sypialni (ja miałem chęć, ale żona była przeciwna, nie mamy i nie żałuję ). to chyba zależy jakie filmy ogląda się w tej sypialni Link do komentarza
Jani_63 Napisano 19 września 2013 Udostępnij #7 Napisano 19 września 2013 I jaką się ma żonę Link do komentarza
waclaw-66 Napisano 20 września 2013 Udostępnij #8 Napisano 20 września 2013 Ja bym postawil na szafę wnękową - najkorzystniejsze rozwiązanie Link do komentarza
farbka Napisano 23 września 2013 Udostępnij #9 Napisano 23 września 2013 Szafa jest dobrym pomysłem - zagospodarowanie miejsca Link do komentarza
kubalo Napisano 24 września 2013 Udostępnij #10 Napisano 24 września 2013 Ja bym dał albo szafę wnękową (o której była już mowa), albo jakąś komodę na wymiar, też fajnie by się prezentowałą. Link do komentarza
bismart Napisano 24 września 2013 Udostępnij #11 Napisano 24 września 2013 Pierwsze co się nasuwa na myśl to szafa i to jest bardzo dobra opcja na zagospodarowanie tej przestrzeni, tv odpuść, bo to wprowadza nudę do sypialni ;) niemniej jednak pomysł z biurkiem i mini pracownią - super! Link do komentarza
Michalina82 Napisano 27 września 2013 Udostępnij #12 Napisano 27 września 2013 Taka wnęka to dobre miejsce na toaletkę lub garderobę - z punktu widzenia kobiety:) Link do komentarza
asiakamien Napisano 2 października 2013 Udostępnij #13 Napisano 2 października 2013 Jako książkomaniak pewnie bym we wnęce zrobiła półki pod książki. Szafka pod tv i sam tv też jest dobrym pomysłem, jeśli ci to potrzebne w sypialni. Link do komentarza
Elfir Napisano 25 października 2013 Udostępnij #14 Napisano 25 października 2013 toaletka, jesli masz gdzie indziej miejsce na szafę.Masywna szafa na wprost łóżka wygląda cięzko. Link do komentarza
stokrotka.35 Napisano 27 października 2013 Udostępnij #15 Napisano 27 października 2013 Ja bym wstawiła tam regał Link do komentarza
Grzanka Napisano 28 października 2013 Udostępnij #16 Napisano 28 października 2013 Cytat Ja bym wstawiła tam regał Ja zrobiłabym sobie tam wymarzoną toaletkę. Taki własny kącik. Link do komentarza
Gość stach Napisano 28 października 2013 Udostępnij #17 Napisano 28 października 2013 Cytat Ja bym wstawiła tam regał Nie wiem, czy do końca uzmysławiacie sobie wymiary tej wnęki:cytuję:"Mam w pokoju wnękę naprzeciwko łóżka o wymiarach:Szer. 2m, wys. 1,8m, głęb. 1m."Głębokość i szerokość sugerowałyby zabudowę w postaci garderoby: po bokach szafy, z jednej strony 1m x 0.6m na wieszaki, z drugiej 1m x 0.5m szafa z półkami na bieliznę i jeszcze na frontowej ścianie zmieści się szafa 0.9m x 0.35 m na bieliznę, ręczniki, na dole buty. Zostaje "placyk komunikacyjny" 0.9m x 0.65m. Całość oświetlona, np LEDami, zamykana przesuwnymi drzwiami. Ale ta garderoba byłaby dobra tylko dla ludzi - powiedzmy - niewysokich, do 175cm, albo wyższych, potrafiących zapamiętać ograniczenia co do wysokości i potrafiących się "kłaniać" przy wejściu. Link do komentarza
zukkero Napisano 28 października 2013 Udostępnij #18 Napisano 28 października 2013 Jak dla mnie wnęka w sypialni jest idealnym miejscem do zrobienia szafy wnękowej z przesuwnymi drzwiami. Link do komentarza
ibiza Napisano 29 października 2013 Udostępnij #19 Napisano 29 października 2013 Cytat Mam w pokoju wnękę naprzeciwko łóżka o wymiarach:Szer. 2m, wys. 1,8m, głęb. 1m.Nie wiem, co tam miał poprzedni właściciel, ale ja wiadomo ? można dać szafę przesuwną, myślałam też o wstawieniu tv (plus półka na płyty), choć wtedy w weekend ciężko się będzie z łóżka ruszyć albo wstawić półkę na książki. Co byście proponowali? Może jak mi się później uda, to wrzucę rysunek pokoju. regał z książkami. co do luster w sypialni nie jestem przekonana, jakoś mnie przerażają jeszcze rano mogłabym się samej siebie wystraszyć albo jakąś toaletkę Link do komentarza
Polux Napisano 29 października 2013 Udostępnij #20 Napisano 29 października 2013 Szafa wnękowa to sensowne rozwiązanie tylko można się zastanowić na rodzajem drzwi. My mamy w sypialni szafę z drzwiami łamanymi. Na początku nie byłem przekonany ale żona chciała takie bo widziała u koleżanki. Ale po paru tygodniach używania przekonałem się doi nich. Link do komentarza
MultiLampy Napisano 12 listopada 2013 Udostępnij #21 Napisano 12 listopada 2013 Moim zdaniem taką wnękę w sypialni można wykorzystać na co najmniej kilka sposobów. Jednym z lepszych wydaje się urządzenie tam mini garderoby,a w środku dać taśmę led jako podświetlanie,co o tym sądzisz? Link do komentarza
Olszaaa Napisano 26 stycznia 2015 Udostępnij #22 Napisano 26 stycznia 2015 Zamiast zabudowy, można oddzielić tę przestrzeń od reszty pomieszczenia, np. makaronami - Ja zastosowałam w swojej sypialni takie rozwiązanie, bo mam wnękę o podobnych wymiarach. Co prawda, makarony są opcją tymczasową, bo w przyszłości na pewno zdecyduję się na zabudowanie jej. Link do komentarza
zetski Napisano 31 stycznia 2015 Udostępnij #23 Napisano 31 stycznia 2015 (edytowany) Idealne miejsce na garderobę. na szafę trochę za głęboka wnęka. Do wydzielenia wystarczy nawet gęsty makaron czy niegdyś bardzo modne zasłony z bambusa. O, albo parawan! Jego mobilność można wykorzystać też do odmieniania aranżacji wnętrza, w miarę potrzeby. Edytowano 31 stycznia 2015 przez zetski (zobacz historię edycji) Link do komentarza
MrTomo Napisano 31 stycznia 2015 Udostępnij #24 Napisano 31 stycznia 2015 Tak - zdecydowanie szafa z przesuwnymi drzwiami (mogą być z lustrem).Ja taką zrobiłem i zona jest zadowolona.Szafa im głębsza tym lepiej. Link do komentarza
maquis Napisano 31 stycznia 2015 Udostępnij #25 Napisano 31 stycznia 2015 Polemizowałbym, jak wnęka ma mniej niż 120 -130 cm głębokości to przy poprzecznym drążku masz kilkadziesiąt centymetrów przestrzeni nie wykorzystanej. Optymalna głębokość szafy to jakieś 70cm.Chyba, że drążek (a w zasadzie trzy drążki) zamontować prostopadle do tylnej ściany. Wtedy na luzie masz 3 drążki 90 cm pełnej wysokości, możesz jeszcze dorzucić jeden drążek w połowie wysokości i mieć 2x90cm na długie i 2x90cm na krótkie rzeczy. Na dole można jeszcze wygospodarować miejsce na szuflady ITP. Link do komentarza
Jani_63 Napisano 31 stycznia 2015 Udostępnij #26 Napisano 31 stycznia 2015 Cytat Tak - zdecydowanie szafa z przesuwnymi drzwiami (mogą być z lustrem).Ja taką zrobiłem i zona jest zadowolona. Zadowolenie żony zapewne ma zdecydowanie bardziej złożone podłoże - nie tylko szafa Cytat Polemizowałbym, jak wnęka ma mniej niż 120 -130 cm głębokości to przy poprzecznym drążku masz kilkadziesiąt centymetrów przestrzeni nie wykorzystanej. Optymalna głębokość szafy to jakieś 70cm. Kwestia pomysłu i tego jak Ci pasuje .Przy takiej głębokości wnęki można za drążkami zrobić półki i trzymać na nich rzeczy sezonowe lub inne, których potrzebujemy okazjonalnie.Żeby się do ich dostać wystarczy rozsunąć rzeczy wiszące na drążku przed nimi. 1 Link do komentarza
zetski Napisano 31 stycznia 2015 Udostępnij #27 Napisano 31 stycznia 2015 Realne 30cm głębokości na półki do przechowywania to niezbyt dużo. Ale oczywiście jest to jakiś pomysł. Link do komentarza
MrTomo Napisano 31 stycznia 2015 Udostępnij #28 Napisano 31 stycznia 2015 Wiecie - teraz zauważyłem, że ten temat jest lekko leciwy...Może mariannakosta napisze nam już, co wymyśliła 1 Link do komentarza
zetski Napisano 31 stycznia 2015 Udostępnij #29 Napisano 31 stycznia 2015 eee, masz rację Link do komentarza
Jani_63 Napisano 31 stycznia 2015 Udostępnij #30 Napisano 31 stycznia 2015 Cytat Realne 30cm głębokości na półki do przechowywania to niezbyt dużo. Ale oczywiście jest to jakiś pomysł. 30cm głębokości mają kuchenne szafki wiszące, a popatrz ile tam się zmieści. Swetry, fabrycznie spakowane koszule, szaliki, ręczniki - to wszystko ładnie się zmieści i będzie stabilnie leżało jedno na drugim. Link do komentarza
zetski Napisano 31 stycznia 2015 Udostępnij #31 Napisano 31 stycznia 2015 Ja mam wiszące 40cm ;)Ale to już spór akadmicki. Link do komentarza
maquis Napisano 17 marca 2015 Udostępnij #32 Napisano 17 marca 2015 Ja też wybrałem (a raczej moja żona wybrała) szafki 40cm. Są dużo wygodniejsze od poprzednich. Link do komentarza
basidom Napisano 19 marca 2015 Udostępnij #33 Napisano 19 marca 2015 Szafa przesuwna- ala garderoba? Link do komentarza
Lednaise Napisano 24 marca 2015 Udostępnij #34 Napisano 24 marca 2015 (edytowany) Taka a'la garderoba, to byłby fajny pomysł. U góry szyna na wieszaki, a niżej półki na buty. Całość mogłaby być przysłonięta przesuwanymi skrzydłami z lustrem. Wprost wymarzone miejsce dla każdej kobiety! A i mąż nie musiałby się irytować, że znów przez nasze szpilki, nie ma gdzie schować swoich pantofli! No a lustro można delikatnie podświetlić światłem LED, co przy okazji nada fajnego wystroju całemu pokojowi. Edytowano 24 marca 2015 przez Lednaise_com (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Aska85 Napisano 28 marca 2015 Udostępnij #35 Napisano 28 marca 2015 Ja mam taką wnękę w ścianie i od razu bez zastanowienia zrobiłam szafę na zamówienie. Dzięki temu mam mniej szafek w pokoju i więcej miejsca. Link do komentarza
Miskweer Napisano 31 marca 2015 Udostępnij #36 Napisano 31 marca 2015 Jeśli lubicie czytać to chyba najlepiej wstawić tam taką mała bibliteczkę. Możesz też wstawić tam toaletke dla żony. Link do komentarza
Lauraaa Napisano 7 kwietnia 2015 Udostępnij #37 Napisano 7 kwietnia 2015 Cytat Mam w pokoju wnękę naprzeciwko łóżka o wymiarach:Szer. 2m, wys. 1,8m, głęb. 1m.Nie wiem, co tam miał poprzedni właściciel, ale ja wiadomo – można dać szafę przesuwną, myślałam też o wstawieniu tv (plus półka na płyty), choć wtedy w weekend ciężko się będzie z łóżka ruszyć albo wstawić półkę na książki. Co byście proponowali? Może jak mi się później uda, to wrzucę rysunek pokoju. Ja bym to wykorzystała na szafę Link do komentarza
retrofood Napisano 7 kwietnia 2015 Udostępnij #38 Napisano 7 kwietnia 2015 Cytat Ja bym to wykorzystała na szafę Gdzieś tego kochasia trzeba schować! Link do komentarza
Madzia83 Napisano 11 kwietnia 2015 Udostępnij #39 Napisano 11 kwietnia 2015 Wnęka w sypialni jest bardzo praktyczne. Moja mama zrobiła sobie w niej szafę na wymiar, dzięki temu zyskała sporo wolnego miejsca w pokoju i wszystko ma w takiej szafie. Nawet marzy mi się taka wnęka w domu . Link do komentarza
zetski Napisano 12 kwietnia 2015 Udostępnij #40 Napisano 12 kwietnia 2015 Cytat Wnęka w sypialni jest bardzo praktyczne. Moja mama zrobiła sobie w niej szafę na wymiar, dzięki temu zyskała sporo wolnego miejsca w pokoju i wszystko ma w takiej szafie. Nawet marzy mi się taka wnęka w domu . Można zabudować całą ścianę. Też daje ciekawy efekt. Link do komentarza
rower Napisano 15 kwietnia 2015 Udostępnij #41 Napisano 15 kwietnia 2015 Na szafę każdy by taką wnękę wykorzystał. Skoro autor przyszedł z tym na forum to znaczy, że chciałby zmienić tę wnękę w coś innego. Link do komentarza
Piter69 Napisano 15 kwietnia 2015 Udostępnij #42 Napisano 15 kwietnia 2015 Cytat Na szafę każdy by taką wnękę wykorzystał. Skoro autor przyszedł z tym na forum to znaczy, że chciałby zmienić tę wnękę w coś innego. My w takiej wnęce mamy półki i na nich różne pamiątki i zdjecia z naszych podróży. Link do komentarza
ilona53 Napisano 17 kwietnia 2015 Udostępnij #43 Napisano 17 kwietnia 2015 Ja mam wnękę zagospodarowaną pół na pół. Po prawej stronie stoi regał z książkami, a po lewej jest duże lustro (od sufitu do podłogi). Fajnie się to nawet komponuje ;) Link do komentarza
Samuul003 Napisano 28 kwietnia 2015 Udostępnij #44 Napisano 28 kwietnia 2015 Wnęka w sypialni, idealne miejsce na garderobę i koniecznie z lustrem... Link do komentarza
Chad10 Napisano 29 kwietnia 2015 Udostępnij #45 Napisano 29 kwietnia 2015 Taka wnęka to dobra rzecz, można wstawić jakiś regał, który się tam dobrze wpasuje i nie bedzie zajmowac duzo miejsca. Link do komentarza
janm Napisano 25 maja 2015 Udostępnij #46 Napisano 25 maja 2015 Wnękę można wykorzystać na przykład do zrobienia schowka. Możesz też wbudować tam sejf ja bym tak zrobił, ale niestety nie mam wnęki, a wszystkie ściany betonowe Link do komentarza
Janeczka88 Napisano 25 maja 2015 Udostępnij #47 Napisano 25 maja 2015 (edytowany) Jak wnęka to szafa, albo jakiś ciekawy regał;) ale te wymiary to bardziej szafa;) Edytowano 25 maja 2015 przez Janeczka88 (zobacz historię edycji) Link do komentarza
PaulinaPk Napisano 9 czerwca 2015 Udostępnij #48 Napisano 9 czerwca 2015 Jak najbardziej szafa - ja sama mam szafe we wnece i jestem bardzo zadowolona z tego rozwiazania Link do komentarza
Gość barcelonaconcept Napisano 10 czerwca 2015 Udostępnij #49 Napisano 10 czerwca 2015 Cytat Mam w pokoju wnękę naprzeciwko łóżka o wymiarach:Szer. 2m, wys. 1,8m, głęb. 1m.Nie wiem, co tam miał poprzedni właściciel, ale ja wiadomo – można dać szafę przesuwną, myślałam też o wstawieniu tv (plus półka na płyty), choć wtedy w weekend ciężko się będzie z łóżka ruszyć albo wstawić półkę na książki. Co byście proponowali? Może jak mi się później uda, to wrzucę rysunek pokoju. Ja poradziłabym może zamocowanie systemu ściennego . Moga być półki z drewna i z laminatów Np system ścienny Tria producenta Mobles 114. To może być nawet wnęka na szafę W tym systemie. Link do komentarza
cubeq Napisano 15 czerwca 2015 Udostępnij #50 Napisano 15 czerwca 2015 szafa lepiej mieć ich więcej niż potem nie będziesz mieć miejsca na swoje ubrania. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się