daggulka Napisano 31 października 2011 Udostępnij #1 Napisano 31 października 2011 Podzielcie się swoim ulubionym przepisem na sos do makaronu .... może być też do innego zapychacza: kaszy, ryżu , ziemniaków . Link do komentarza
bajbaga Napisano 31 października 2011 Udostępnij #2 Napisano 31 października 2011 Najprostszy „ala bolognese” - do makaronu i zapiekanek:1. Szklimy na patelni cebulkę (można z czosnkiem).2. Dodajemy zmielone mięso – ja preferuję łopatkę,3. Doprawiamy do smaku wg. własnych upodobań .To jest baza, a teraz co można dalej:1. Dla klasyki - udusić pomidory i dodać do sosu, lub2. Z wygodnictwa - dodać keczupu.3. Z fantazji - dodać warzywa (warzywo) np. pomidor, papryka, kalafior, kapusta – zawsze dodajemy pod koniec smażenia sosu, tak aby były „al dente”.4. Po ściągnięciu z ognia i przed podaniem dodajemy „orzeszek” masła i mieszamy.5. Z wytworności – posypać na talerzu startym serem, najlepiej parmezanem. Link do komentarza
Barbossa Napisano 31 października 2011 Udostępnij #3 Napisano 31 października 2011 napiszę to fonetyczniealjo oljo peperonczino, czy jakoś tak to leciało, ino dla spaghettitakie tam żarcie "biedoty", ale coś w tym jest, generalnie kluchów nie lubiętu ciekawostka:jest makaron "penne", ale wielu mówi penea pene to oznacza po włosku członka i to nie tego ze związkówa czyli czosnek oliwa i ostra papryczka na patelnie i podsmażyći do tego spaghetti al dente Link do komentarza
Barbossa Napisano 31 października 2011 Udostępnij #4 Napisano 31 października 2011 (edytowany) oi jeszcze jedno, co słyszałem, nie praktykowałemkarbonara - wszędzie sadzą do tego śmietanę, a jak sama nazwa wskazuje to ma być "węgiel" czyli tu wysmażony "na czarno" boczek i pieprz, to wypasiona północ Włoch zaczęła coś tam jeszcze dodawać, a to też było żarcie biedoty,zresztą większość włoskich przepisów to przepisy z południa, gdzie kasą nie ....stąd o daniach mięsnych cienko Edytowano 31 października 2011 przez Barbossa (zobacz historię edycji) Link do komentarza
bajbaga Napisano 31 października 2011 Udostępnij #5 Napisano 31 października 2011 Ja tam jestem fanem „resztek” i przyrządzania z nich coś nowego.Z „resztek” mięsnych znakomity sos.To co mamy kroimy w paski – przy czym im większa różnorodność tym lepiej.Szklimy cebulkę dodajemy paski „bele czego” i mamy bazę.Teraz pora na wyobraźnię, dodajemy to wszystko co mamy z warzyw – ale zgodnie z zasadą, że ma być drobno pokrojone i „al dente” przed podaniem. Jak nam została jakaś surówka, to też ją wciepujemy. Mile widziane ogórki kiszone lub konserwowe, seler „łodygowy”, koper włoski (bulwa), kapary, oliwki, pomidory, papryka, itp.Zagęszczamy (jeśli jest taka potrzeba) zasmażką lub keczupem. Na koniec doprawiamy (solimy, pieprzymy, itd.).Jeśli dodamy do tego rozpuszczoną w wodzie kostkę rosołową + ugotowane ziemniaki, pokrojone w kostkę, to po zagotowaniu otrzymujemy znakomite danie jednogarnkowe – zupę gulaszową „bele co”. Link do komentarza
Trzylwy Napisano 31 października 2011 Udostępnij #6 Napisano 31 października 2011 Cytat czyli czosnek oliwa i ostra papryczka na patelnie i podsmażyći do tego spaghetti al dente Prawie to samo, ale jednak nieco inaksze. Oliwa, czosnek i świeża bazylia. Delikatnie podsmażyć i w toto makaron. Razem podgrzać .. i wszystkie inne, wieloskładnikowe i mięsne przepisy się chowają.Dla chwalenia się przed sąsiadami, że to nie "bieda" tylko "rarytas" wskazane jest przesypać wierch startym twardym serem. I wpierać, że to najprawdziwszy Parmigiano-Reggiano. Link do komentarza
bajbaga Napisano 31 października 2011 Udostępnij #7 Napisano 31 października 2011 Cytat . Delikatnie podsmażyć i w toto makaron. Razem podgrzać .. Warto zapamiętać, bo to „święta” zasada – tak jak powiedział pewien włoski kucharz:„zawsze makaron do sos – nigdy sos do makaron” Link do komentarza
Trzylwy Napisano 31 października 2011 Udostępnij #8 Napisano 31 października 2011 Amen Link do komentarza
daggulka Napisano 31 października 2011 Autor Udostępnij #9 Napisano 31 października 2011 bardzo dobre pomysły macie , chopaki .... na pewno zastosuję się do wskazówek i zrobię jakiś eksperyment niebawem ...pisać, pisać .... może jeszcze cuś ciekawego "wypłynie" Link do komentarza
bajbaga Napisano 31 października 2011 Udostępnij #10 Napisano 31 października 2011 Też z kuchni „resztkowej”. Jeśli został nam makaron, posypujemy go startym (twardym) serem i mieszamy.Na patelni szklimy (na oliwie lub maśle sklarowanym) drobno pokrajaną cebulkę, wciepujemy ten makaron z serem i podgrzewamy (trzeba mieszać). Link do komentarza
Gość gawel Napisano 31 października 2011 Udostępnij #11 Napisano 31 października 2011 mam taki przepis na ciekawy makaron:Składniki:30 dag pieczarek (opłukane pokrojone w plasterki)2 cebule (posiekane)2-3 filety z kurczaka (pokrojone w kosteczkę)opakowanie kolorowego makaronusłoik suszonych pomidorków w oliwie3 ząbki (czosnku posiekane lub przepraskowane)3 papryki różnokolorowe ale mogą być i inne (pokrojone w kosteczkę)5 dag zołtego sera do posypania.sól, pieprz (odrobina) oregano, tymianekWykonanie:zamarynować co najmniej na 1h kurczaka w części oliwy z pomidorków z przyprawami, ugotować makaron i odcedzić i przełożyć do tego samego dużego garnka, podsmażyć kurczaka i przełożyć do makaronu, następnie podsmażyć cebulkę z czosnkiem na oliwie z pomidorków a nastepnie dodac paprykę i pieczarki, kiedy to wszystko się podsmazy dodać do makaronu, Na zakończenie pokroić suszone pomidorki i dodać do makaronu w raz z resztka oliwy, Wymieszać wszystkie składniki i mamy gotową sałtkę serwować letnią. Można również nieco później wyłożyć do naczynia żaroodpornego posypac tartym serem i zapiec krótko i mamy zapiekankę.Smacznego. Link do komentarza
bajbaga Napisano 31 października 2011 Udostępnij #12 Napisano 31 października 2011 Szybki sos (dip?) „cygański” – na zimno. W zasadzie pasuje do wszystkiego. Drobno pokroić cebulę lekko posolić i odstawić aby się przeżarła i zmiękła (straci też na „ostrości”).Drobno pokrojony ogórek konserwowy lub kiszony.Posiekane kapary i (lub) oliwki – do smaku.Keczup lub koncentrat pomidorowy (koncentrat lekko rozcieńczony przegotowaną wodą).Proporcje objętościowe 1 do 1 czyli jedna część keczupu i jedna cześć „pokrojonych”.Wymieszać, doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką – musi być ostry.„Przykładowe zastosowanie”:- ryż ugotowany na sypko, zmieszany z niewielką ilością groszku konserwowego,- filet rybny,- sos „cygański”, podany na filecie lub w niewielkich naczyniach dla każdego. Link do komentarza
Gość gawel Napisano 31 października 2011 Udostępnij #13 Napisano 31 października 2011 2 przepis na makaron to spaghetti carbonara by gaweł (zwane przez moją córkę białym spagetti)składniki:makaron spaghetti paczka20 dag chudego boczku lub szynki (pokrojone w kosteczkę)2 ząbki czosnku (posiekany lub przeciśnięty)1 cebula (pokrojona w kosteczkę)mała śmietana 12%oregano, pieprz, tymianek10 dag sera żółtego startego 2 łyzki oleju lub oliwyopcjonalnie jakaś zielenina do posypania pietruszka, bazylia lub szczypiorekWykonanie:Nastawiamy makaron i w tym czasie na o;iwie podsmażamy czosnek i cebulkę oraz boczek/szynkę odstawiamy. Po odcedzeniu makaronu wrzucamy go z powrotem do garnka dodajemy zawrtość patelni oraz śmietanę i ser energicznie mieszamy aż składniki ładnie się połączą. Trzeba to zrobić póki makaron jest gorący. Nałożoną na talerz porcję możemy posypać zieleninkąsmacznego!Jeszce jedna uwaga dotycząca gotowania makaronu: nie ma sensu gotować makaronu i pilnować żeby nie wykipiał. Można zrobić tak: Zagotować i pomieszać i zmniejszyć ogień na min żeby tylko wrzał przez 15-20 min od czasu do czasu miesznąc . Link do komentarza
Gość gawel Napisano 31 października 2011 Udostępnij #14 Napisano 31 października 2011 NO dobra nie ma chętnych na przepisy to cos jeszcze napiszę.Przepis na sos niekoniecznie do makaronu może być do ziemniaków, Gabrysia go uwielbia.Składniki:30-50 dag mielonego mięsa (mielę sam szynkę bo mam tanie źródło za mięso market owe nie ręczę )1 cebula (posiekana w kosteczkę)1 marchewka starkowana (opcjonalnie jak mam natchnienie)mała śmietana chuda1 łyżka bułki1 łyżka kaszy manny1 jajkosól, pieprz, koperek lub natka może być mrożonyWykonanie:Gotujemy w garnku 3/4 litra wody z kostka bulionową listkiem laurowym i zielem ang. W miseczce bierzemy mięso, jajko, bulkę, kaszę manną i cebulkę+marchewkę (dobrze by podsmażyć) sól, pieprz, szczyptę cukru i wyrabiamy mikserem hakami, zostawiamy na pare min żeby się ścisnęło, nastepnie formujemy małe klopsiki i wrzucamy na wrzątek w garnku gotujemy na spokojnym ogniu z 10-15 min pod koniec wywarem hartujemy śmietanę i dodajemy do klopsików na koncu dodajemy zieleninę.Smacznego!Jest to danie uniwersalne robię czasem klopsiki ala beuef strogonoff tzn nie dodaję koperku tylko ciut koncentratu pomidorowego i z 2 ogórki konserwowe i łyżeczkę slodkiej papryki. Link do komentarza
Chef Paul Napisano 6 listopada 2011 Udostępnij #15 Napisano 6 listopada 2011 (edytowany) "Sosy" to temat baaaaaardzo obszerny ... może tylko nawiązując do wypowiedzi powyżej:Jak najbardziej: "zawsze makaron do sosu" ... makaron jednak by dobrze "chwytał" sos i się nie "sklejał" można uprzednio przygotować wrzucając go na rozgrzaną oliwę (lub oliwę z masłem) dokładnie wymieszać, dać mu chwilę "odpocząć" i dopiero wtedy do sosu.Jeżeli przygotowuję sos mięsny z mięsem mielonym, to najpierw podsmażam mięso (bez żadnych dodatków) na patelni (w trakcie smażenia rozdrabniam mięso na jak najdrobniejsze "grudki" a tłuszcz ze smażenia często odlewam) po wysmażeniu mięsa wlewam do niego szklankę warzywnego bulionu (można z dodatkiem wina - w zależności do jakiego sosu) z przyprawami i suszonymi ziołami (1 szklanka na około 1/2 kg mięsa) i podsmażam na średnim ogniu, do całkowitego zredukowania się płynu, (tak przygotowane mięso można przechowywać w lodówce nawet przez kilka dni).Do zagęszczania sosu możemy użyć mąki wymieszanej z wodą (wody tylko tyle by uzyskać gęstą, płynną konzystencję) wlewamy to powoli - cały czas mieszając - do np gorącego sosu z podlewania pieczeni (na każdą szklankę gotowego sosu wystarczy jedna łyżka rozprowadzonej w wodzie mąki).Kilka receptur na sosy tutajsmakowitości z nad sosjerki przesyłam Edytowano 6 listopada 2011 przez Chef Paul (zobacz historię edycji) Link do komentarza
daggulka Napisano 6 listopada 2011 Autor Udostępnij #16 Napisano 6 listopada 2011 Szefie .... skarbnicą wiedzy jesteś , dzięki a ja ostatnio zrobiłam sos "resztkowy" wedle bajbagi .... bardzo dobry wyszedł.... rodzina się "zażerała" u mnie to jest tak, że jak coś zostaje to mrożę, więc tych zamrożonych resztek mam już 3/4 zamrażarki ... a trzeba by powoli zużywać, bo niedługo będę miała swojskie wędliny i salcesony w ilości jak zwykle przed zimą sporej - i trzeba by zamrozić... Link do komentarza
Chef Paul Napisano 6 listopada 2011 Udostępnij #17 Napisano 6 listopada 2011 salcesonów (kaszanki, metki, itp) nie polecał bym "mrozić" Link do komentarza
elutek Napisano 6 listopada 2011 Udostępnij #18 Napisano 6 listopada 2011 Cytat u mnie to jest tak, że jak coś zostaje to mrożę, więc tych zamrożonych resztek mam już 3/4 zamrażarki ... mam podobnie i niedawno problem wynikł - nie za bardzo już wiedziałam co jest w tych woreczkach/pojemniczkach/kubeczkach...próbowałam podpisywać, ale naklejki nie chcą się trzymać tych zimnych rzeczy, bezpośrednie pisanie też nie wyszło,są jakieś pisaki do mrożonek? jak nie, to jedyne wyjście - podpisać przed zamrożeniem... Link do komentarza
daggulka Napisano 6 listopada 2011 Autor Udostępnij #19 Napisano 6 listopada 2011 Cytat salcesonów (kaszanki, metki, itp) nie polecał bym "mrozić" kaszankę i salceson będę miała raczej w ilości rozsądnej , więc chyba zdołam napaść nimi rodzinę ... zostanie tylko kiełbacha do zamrożenia ... no , chyba że mamuśka zaszaleje i mi tirem przywiezie ... a z ciekawości - dlaczego nie mrozi się salcesonu? bo szczerze przyznam , że mam ze dwa kawałki w zamrażarce ... Elcia - mam ten sam problem ... czasem muszę zgadywać ... Link do komentarza
Chef Paul Napisano 6 listopada 2011 Udostępnij #20 Napisano 6 listopada 2011 Cytat ...są jakieś pisaki do mrożonek? ... Są specjalne pisaki do umieszczania trwałych napisów np na folii Cytat ...a z ciekawości - dlaczego nie mrozi się salcesonu? bo szczerze przyznam , że mam ze dwa kawałki w zamrażarce ... ... wędlin podrobowych nie powinno się zamrażać ze względu na większą zawartość wody w ich składzie i związany z tym szybszy rozwój flory bakteryjnej podczas rozmrażania. Rozmrażać należy powoli - tylko i wyłącznie w lodówce.Pozatym wyroby tego radzaju tracą swoje właściwości smakowe (między innymi poprzez częściowe wysychanie). Link do komentarza
daggulka Napisano 6 listopada 2011 Autor Udostępnij #21 Napisano 6 listopada 2011 dzięki , Szefie - będę pamiętać.... Link do komentarza
freeda Napisano 12 stycznia 2012 Udostępnij #22 Napisano 12 stycznia 2012 a wracając do tematu sos z cukiniicebula3-4 małe cukinieostra papryczkakubek śmietanyok. 50 g tartego parmezanuoliwaświeża bazyliaCukinie kroimy wzdłuż na cieniutkie plasterki, np. obieraczką do jarzyn.Posiekaną cebulę szklimy na odrobinie oliwy, dodajemy pokrojoną drobno papryczkę (miłośnicy piekielnych smaków mogą z pestkami) i po chwili cukinię. Delikatnie mieszając, dusimy 4-5 minut, dodajemy śmietanę i połowę parmezanu.Mieszamy z makaronem, nakładamy na talerze i posypujemy resztą parmezanu i bazylią.Wszystko da się zrobić w czasie gotowania wody na makaron i makaronu. Do tych długich i cienkich płatków cukinii najlepiej pasuje jakiś długi - tagliatelle albo spaghetti. Smacznego Link do komentarza
Afrodytaa Napisano 12 stycznia 2012 Udostępnij #23 Napisano 12 stycznia 2012 (edytowany) Cytat są jakieś pisaki do mrożonek? jak nie, to jedyne wyjście - podpisać przed zamrożeniem... Dokładnie tak robię - markerem. Inaczej bym nie wiedziała, co wyciągam Ważne - trzeba bardzo uważać, żeby marker nie wchłonął odrobiny wilgoci, albo tłuszczu z mięska, bo odmawia posłuszeństwa.Mój sos do ryżu na szybkoKiełbaskę pokrojoną w kostkę mocno podsmażyćDodać sporo cebuli pokrojonej w paskiDoprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrąDodać koncentrat pomidorowy, podsmażyć i zalać wodą na sos.Teraz najważniejsza część opatentowana przeze mnie Dodać najzwyklejszej w świecie surówki z białej kapusty, poczekać aż zmięknie i zagęścić w miarę potrzeby.Smacznego Edytowano 12 stycznia 2012 przez Afrodytaa (zobacz historię edycji) Link do komentarza
szarotka Napisano 20 stycznia 2012 Udostępnij #24 Napisano 20 stycznia 2012 Ciekawe z tą kapustą - wypróbuję przy najbliższej okazji. Link do komentarza
marylka Napisano 20 lutego 2012 Udostępnij #25 Napisano 20 lutego 2012 Makaron ze szpinakiem i łososiemszpinak (duża paczka świeżego lub mrożony)kawałek łososia wędzonego na gorąco2-3 łyżki gęstej śmietanyłyżeczka mąkiłyżka masłaząbek czosnkuNa patelni rozgrzewam masło, wrzucam szpinak i smażę, aż odparuje woda - świeży dosłownie chwilę, mrożony trochę dłużej. Wrzucam podzielonego na nieduże kawałeczki łososia, po chwili dodaję śmietanę z rozprowadzoną mąką. Mieszam, po chwili, gdy zgęstnieje, zdejmuję z gazu. Gotowe, polać makaron i podawać. Smacznego Link do komentarza
qlaqla1 Napisano 20 lutego 2012 Udostępnij #26 Napisano 20 lutego 2012 ciekawe te Wasze przepisy, moje "coś " może możnaby podciągnąc pod sos. Robie coś na kształt chińszczyzny. Filet z kurczaka kroje w drobna kosteczke , albo paseczki , podsmażam , do tego łżeczka sosu sojowego , ale nie koniecznie, 200 ml sosu pikantno-słodkiego ( z tych chińskich ) do tego posamażona wcześniej mrożonka warzyw chińskich . Ryż na talerz i na to nakładam "To". Smacznego Link do komentarza
lokers Napisano 11 kwietnia 2014 Udostępnij #27 Napisano 11 kwietnia 2014 Z makaronem najlepiej smakuje własnoręcznie zrobiony sos serowo-czosnkowy z topionego sera, śmietany i dodatku posiekanego czosnku. Jako dodatek daję jeszcze gotowany filet z kurczaka i małe kawałki brokułów. Niebo w gębie . Link do komentarza
kalina3 Napisano 6 maja 2014 Udostępnij #28 Napisano 6 maja 2014 Do makaronu najczęściej robię sos z kurek - podsmażam kurki, ściągam z patelni i dodaję na nią 1 łyżkę octu balsamicznego. Jak trochę odparuje to szklankę bulionu, odparowuję. Dodaję kurki, śmietankę 30%, sól i pieprz i gotowe. Link do komentarza
Chef Paul Napisano 1 czerwca 2014 Udostępnij #29 Napisano 1 czerwca 2014 (edytowany) Cytat Do makaronu najczęściej robię sos z kurek - podsmażam kurki, ściągam z patelni i dodaję na nią 1 łyżkę octu balsamicznego. Jak trochę odparuje to szklankę bulionu, odparowuję. Dodaję kurki, śmietankę 30%, sól i pieprz i gotowe. najczęściej ? ... masz kurki dostępne przez cały rok, czy makaron jadasz tylko w "sezonie kurkowym" ? Edytowano 1 czerwca 2014 przez Chef Paul (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Gość gawel Napisano 1 czerwca 2014 Udostępnij #30 Napisano 1 czerwca 2014 kurki mrożone bywają gorzkie , dadzą się zjeść ale lepsze są świeże. Link do komentarza
Chef Paul Napisano 1 czerwca 2014 Udostępnij #31 Napisano 1 czerwca 2014 Cytat kurki mrożone bywają gorzkie , dadzą się zjeść ale lepsze są świeże. kurki mrożone mogą być jak świeże (tak jak i inne grzyby), pod warunkiem wszakże, iż zamrozimy je w procesie głębokiego mrożenia (temp. -40*C) ... w domowych warunkach raczej niewykonalne Link do komentarza
bajbaga Napisano 1 czerwca 2014 Udostępnij #32 Napisano 1 czerwca 2014 Ja blanszuję kurki i razem z wodą (niewielka ilość) zamrażam. Link do komentarza
Chef Paul Napisano 1 czerwca 2014 Udostępnij #33 Napisano 1 czerwca 2014 (edytowany) Cytat Ja blanszuję kurki i razem z wodą (niewielka ilość) zamrażam. bardzo jadalne ... polecem ten domowy sposóbps - należy posolić (lepsza konserwacja i smak po rozmrożeniu) Edytowano 1 czerwca 2014 przez Chef Paul (zobacz historię edycji) Link do komentarza
daggulka Napisano 2 czerwca 2014 Autor Udostępnij #34 Napisano 2 czerwca 2014 Mam w domu makaron.Tak, tak ... wiem , nic dziwnego , każdy ma Mam też szpinak mrożony, tuńczyka w sosie własnym , ser mozzarella , jogurt naturalny, czosnek , przyprawy rozmaite, wędlinę. Wyjdzie z tego jakiś sos do makaronu? Trza mi pośpiechu w odpowiedzi ... bo to ma być na dzisiejszy obiad Czyli - przepis proszę raz, dwa trzy .... Link do komentarza
bajbaga Napisano 2 czerwca 2014 Udostępnij #35 Napisano 2 czerwca 2014 Cytat Mam w domu makaron.Tak, tak ... wiem , nic dziwnego , każdy ma Ale jaki ?Jak świderki to jakie - prawo, czy lewo skrętne ?Jak muszelki, to jakie omułkowate, czy raczej małżowate świętego ?A poważnie.Masełko na patelnię i dodaj do tego to, co z pod dużego palca, rozdrobnione, dosmaczajac przyprawami.Do sosu ugotowany makaron - podgrzewasz razem i finito. Link do komentarza
daggulka Napisano 2 czerwca 2014 Autor Udostępnij #36 Napisano 2 czerwca 2014 Cytat Ale jaki ?Jak świderki to jakie - prawo, czy lewo skrętne ?Jak muszelki, to jakie omułkowate, czy raczej małżowate świętego ? A to musiałabym je zapytać bo ja się nie znam Cytat A poważnie.Masełko na patelnię i dodaj do tego to, co z pod dużego palca, rozdrobnione, dosmaczajac przyprawami.Do sosu ugotowany makaron - podgrzewasz razem i finito. Tak myslałam, że najprościej będzie najlepiej .... podaruję sobie wędlinę , z reszty zrobie miszung , zagęszczę mozzarellą i bedzie git .Zmykam w gary ... dzięki, Rysiu Link do komentarza
bajbaga Napisano 2 czerwca 2014 Udostępnij #37 Napisano 2 czerwca 2014 Cytat ps - należy posolić (lepsza konserwacja i smak po rozmrożeniu) Ja dodaję jeszcze listek laurowyPs. Suszone też przechowuję razem z listkiem laurowym w szczelnym słoiku. Link do komentarza
agata1985 Napisano 2 czerwca 2014 Udostępnij #38 Napisano 2 czerwca 2014 Cytat Mam w domu makaron.Tak, tak ... wiem , nic dziwnego , każdy ma Mam też szpinak mrożony, tuńczyka w sosie własnym , ser mozzarella , jogurt naturalny, czosnek , przyprawy rozmaite, wędlinę. Wyjdzie z tego jakiś sos do makaronu? Trza mi pośpiechu w odpowiedzi ... bo to ma być na dzisiejszy obiad Czyli - przepis proszę raz, dwa trzy .... Szybki i smaczny tzn ja lubie - tunczyk podsmażamy na czosnku, albo cebuli, dodajemu kuklurydzę jak jest, i np. suszone pomidory - jak nie mam robię samego tunczyka, dodaję śmietanę, przyprawy (pieprz,sól) i daję mnóstwo koperku bo go uwielbiam, dodaję śmietanę i GOTOWE - szybkie i pyszne pozdrawiam Link do komentarza
gajka Napisano 27 czerwca 2014 Udostępnij #39 Napisano 27 czerwca 2014 Cytat Szybki i smaczny tzn ja lubie - tunczyk podsmażamy na czosnku, albo cebuli, dodajemu kuklurydzę jak jest, i np. suszone pomidory - jak nie mam robię samego tunczyka, dodaję śmietanę, przyprawy (pieprz,sól) i daję mnóstwo koperku bo go uwielbiam, dodaję śmietanę i GOTOWE - szybkie i pyszne pozdrawiam Mój ulubiony Na patelni przesmażam cebulkę i czosnek. Dodaję paczkę mrożonego szpinaku i smietanę. Do tego sól, pieprz, galka muszkatalowa. Mozna też dodać pierś z kurczaka pokrojona w kostkę. Pycha! Link do komentarza
Pesto Napisano 31 marca 2015 Udostępnij #40 Napisano 31 marca 2015 wersja "studencka" - kiełbasa pokrojona w ćwiartki przysmażona na cebulce i maśle, później do tego szczypta przypraw typu bazylia oregano, szczypta papryki ostrej, koncentrat pomidorowy , śmietanka i pyszności gotowe do wymieszania z makaronem Link do komentarza
tomaszto Napisano 11 maja 2015 Udostępnij #41 Napisano 11 maja 2015 Cytat wersja "studencka" - kiełbasa pokrojona w ćwiartki przysmażona na cebulce i maśle, później do tego szczypta przypraw typu bazylia oregano, szczypta papryki ostrej, koncentrat pomidorowy , śmietanka i pyszności gotowe do wymieszania z makaronem Coś podobnego robię z mięsem mielonym wieprzowo-wołowym zamiast kiełbasy i do zaostrzenia smaku dodaję papryczkę chilli z nasionkami i sos czosnkowy Link do komentarza
DzikByk Napisano 12 maja 2015 Udostępnij #42 Napisano 12 maja 2015 Cytat Coś podobnego robię z mięsem mielonym wieprzowo-wołowym zamiast kiełbasy i do zaostrzenia smaku dodaję papryczkę chilli z nasionkami i sos czosnkowy Polecam również dodać bazylię i oregano, wspaniale się kompnuje. Link do komentarza
lubieladnerzeczy Napisano 16 września 2015 Udostępnij #43 Napisano 16 września 2015 Trochę kielbasy podsmażonej z cebulą, czosnkiem i marchwią, około 100 gramów wołowiny na osobę, puszka pomidorów, jedno małe świeże chili (najlepiej jalapeno), oczywiście bazylia i oregano, trochę rozmarynu i cynamonu. Jeżeli jest, trochę czerwonego wina dodanego podczas smażenia wołowiny, ale musu nie ma, bo wino kosztuje drugie tyle, co całe danie. Link do komentarza
dystanser5 Napisano 16 września 2015 Udostępnij #44 Napisano 16 września 2015 Nie wiem jak Wy ale ja jak robię spaghetti (napoli lub bolognese) pomimo własnych naturalnych składników typu pomidory (świeże, z puszki lub suszone) i tak wolę dodac ciut jakiegos fix'a który sprawia że sos robi się gęstszy i chyba bardziej smaczny... Link do komentarza
janm Napisano 18 września 2015 Udostępnij #45 Napisano 18 września 2015 Cytat Trochę kielbasy podsmażonej z cebulą, czosnkiem i marchwią, około 100 gramów wołowiny na osobę, puszka pomidorów, jedno małe świeże chili (najlepiej jalapeno), oczywiście bazylia i oregano, trochę rozmarynu i cynamonu. Jeżeli jest, trochę czerwonego wina dodanego podczas smażenia wołowiny, ale musu nie ma, bo wino kosztuje drugie tyle, co całe danie. Musi to być drogie wino?;) Link do komentarza
bajbaga Napisano 18 września 2015 Udostępnij #46 Napisano 18 września 2015 czyli takie jakim poczęstowano Putina?Czyli po 150.000 dolców za flaszkę ? Link do komentarza
Buster Napisano 19 września 2015 Udostępnij #47 Napisano 19 września 2015 Za "moich czasów" wino kosztowało 4 zł za flaszkę i nie było ważne czy czerwone żółte czy białe.To było wino marki "Wino" A wracając do baranów jak mawiają Francuzi:potrawa może niezbyt szybka w realizacji ale za to smaczna i na czasie.W tym sezonie u mnie nader często:http://gotuj.skutecznie.tv/2015/04/duszony...k-w-pomidorach/ Link do komentarza
solange63 Napisano 19 września 2015 Udostępnij #48 Napisano 19 września 2015 Cytat Nie wiem jak Wy ale ja jak robię spaghetti (napoli lub bolognese) pomimo własnych naturalnych składników typu pomidory (świeże, z puszki lub suszone) i tak wolę dodac ciut jakiegos fix'a który sprawia że sos robi się gęstszy i chyba bardziej smaczny... i pomyśleć, że ludzie logują się na forum budowlane, żeby prawić takie mądrości... Link do komentarza
MrTomo Napisano 19 września 2015 Udostępnij #49 Napisano 19 września 2015 No cóż - jak to na budowie.Nie ma czasu na ekstrawagancję a innym na pewno się przyda rada jak zrobić szybko coś smacznego jedną ręką, drugą w tym czasie mieszając zaprawę.Grunt to się przy tym nie pomylić Link do komentarza
Buster Napisano 19 września 2015 Udostępnij #50 Napisano 19 września 2015 Cytat No cóż - jak to na budowie.Nie ma czasu na ekstrawagancję a innym na pewno się przyda rada jak zrobić szybko coś smacznego jedną ręką, drugą w tym czasie mieszając zaprawę.Grunt to się przy tym nie pomylić Mylą się,mylą.Swego czasu odkryto bodajże spore ilości proszku marmurowego lub czegoś podobnego w wyrobach wędliniarskich w Hiszpanii i we Włoszech jeśli dobrze pamiętam. Co by wyrób był cięższy. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się