autorushd Napisano 5 grudnia 2013 Autor Udostępnij #1351 Napisano 5 grudnia 2013 (edytowany) W tamtym roku już spadł śnieg. Edytowano 5 grudnia 2013 przez autorushd (zobacz historię edycji) Link do komentarza
coolibeer Napisano 5 grudnia 2013 Udostępnij #1352 Napisano 5 grudnia 2013 Śnieg cię jeszcze nie dopadł? U nas w nocy sypał ale rano już było po... Link do komentarza
Gość adiqq Napisano 5 grudnia 2013 Udostępnij #1353 Napisano 5 grudnia 2013 tak myslę, ze powinieneś zmienić tytuł dziennika...dom nie pasywny (bo jak pasywny, to po co robisz CO?) i nie kopuła a kopuły Link do komentarza
autorushd Napisano 14 grudnia 2013 Autor Udostępnij #1354 Napisano 14 grudnia 2013 Przy najmniej na ten rok. Link do komentarza
autorushd Napisano 22 grudnia 2013 Autor Udostępnij #1355 Napisano 22 grudnia 2013 Link do komentarza
autorushd Napisano 23 grudnia 2013 Autor Udostępnij #1356 Napisano 23 grudnia 2013 Firma ANATAK dziś też robi tynkiSzczególnie ładnie wychodzą im łuki. Ogólnie jest ok, koniec tego etapu czyli ok 1000m2 po świętach. Reszta zostaje na wakacje. Link do komentarza
ciekawski83 Napisano 28 grudnia 2013 Udostępnij #1357 Napisano 28 grudnia 2013 http://www.tvn24.pl/jedyny-taki-dom-w-pols...o,382644,s.html Link do komentarza
animus Napisano 28 grudnia 2013 Udostępnij #1358 Napisano 28 grudnia 2013 (edytowany) Cytat http://www.tvn24.pl/jedyny-taki-dom-w-pols...o,382644,s.html Sa bardzo podobne .Witold Lipiński - budowa igloo 1963 Edytowano 28 grudnia 2013 przez animus (zobacz historię edycji) Link do komentarza
autorushd Napisano 29 grudnia 2013 Autor Udostępnij #1359 Napisano 29 grudnia 2013 Takich domków jest mnóstwo. Technologie są różne. Kiedyś myślałem ze moja technologia jest najlepsze teraz mi przeszło, bo wiadomo z każda technologią wiąże się nierozerwalnie jakiś mniejszy lub większy problem Link do komentarza
autorushd Napisano 30 grudnia 2013 Autor Udostępnij #1360 Napisano 30 grudnia 2013 Wiem ze to dopiero jutro, ale pewnie czasu nie będzie ani siły więc wszystkiego NAJ Link do komentarza
Gość adiqq Napisano 30 grudnia 2013 Udostępnij #1361 Napisano 30 grudnia 2013 (edytowany) Cytat Takich domków jest mnóstwo. Technologie są różne. Kiedyś myślałem ze moja technologia jest najlepsze teraz mi przeszło, bo wiadomo z każda technologią wiąże się nierozerwalnie jakiś mniejszy lub większy problem mnóstwo, ale nie w polsce chybahttp://www.wiadomosci24.pl/artykul/dziwola...pule_12508.html Cytat Domy-kopuły są bardzo popularne zwłaszcza w Stanach Zjednoczonych. Stoją tam całe osiedla takich domków. Budują je samorządy dla biedniejszych mieszkańców. Pełnią rolę budynków socjalnych. W środku takiego osiedla stoi np. szkoła czy bank. Konstrukcje mogą też być wykorzystywane jako magazyny, przechowalnie owoców i warzyw, hale fabryczne i sportowe. Siedzibę w formie kopuły ma również radio RMF. tutaj faktycznie jest w innej technologiiwww.zumi.pl/,,,18.496154750000002,50.0827656,2,1b,namapie.html?userMapPointText=igloo&userMapPointX=18.496143500000002&userMapPointY=50.082833 Edytowano 30 grudnia 2013 przez adiqq (zobacz historię edycji) Link do komentarza
autorushd Napisano 2 stycznia 2014 Autor Udostępnij #1362 Napisano 2 stycznia 2014 Na budowie spokój, jeden Pan Tomasz tynkuje, drugi Pan Tomasz podłączył właśnie "dom do prądu". Teraz czekamy jeszcze na kolegę kangaxx na rozprowadzenie przewodów do rekuperacji.Pies pilnuje całości Pomaga mu Solid ;) Z mniej ciekawych info to płyta główna Nexwell poszła do wymiany , ma jakąś wadę i nie chce się łączyć z panelem ściennym. Zwolniło to trochę prace w rozdzielni. Link do komentarza
Jani_63 Napisano 2 stycznia 2014 Udostępnij #1363 Napisano 2 stycznia 2014 A już myślałem ze do rekuperacji też pan Tomasz Link do komentarza
autorushd Napisano 6 stycznia 2014 Autor Udostępnij #1364 Napisano 6 stycznia 2014 (edytowany) Ponieważ mam już projekt schodów poszukuje wykonawcy. Wygląda to następująco:Schody razem z barierka antresoli. Liczę na to, że jest to do zrobienia oraz zrobienie nie będzie kosztowało kosmicznie. Edytowano 6 stycznia 2014 przez autorushd (zobacz historię edycji) Link do komentarza
autorushd Napisano 12 stycznia 2014 Autor Udostępnij #1365 Napisano 12 stycznia 2014 Dostałem ciekawe propozycje balustrad z drugiego forumnadal jest jednak problem z wykonawstwem. Schody to tylko na pozór prosta sprawa. Link do komentarza
autorushd Napisano 16 stycznia 2014 Autor Udostępnij #1366 Napisano 16 stycznia 2014 (edytowany) Dziś obejrzałem pierwszy odcinek "Pod kopuła"http://www.filmweb.pl/serial/Pod+kopu%C5%8...%85-2013-555086Na ta chwile wolałbym być jednak poza ta filmową kopułą niż w środku. Czuję ze będzie niezła jatka. Edytowano 16 stycznia 2014 przez autorushd (zobacz historię edycji) Link do komentarza
PeZet Napisano 16 stycznia 2014 Udostępnij #1367 Napisano 16 stycznia 2014 (edytowany) Co do schodów, Autorushd, z jakiego materiału mają być balustrady? I te pełne, i ażurowe.PS. Znudziła mnie ta powieść Kinga. Przewidywalna i na siłę. Pisał kiedyś, zarzucił, potem wrócił do tematu. I wydusił.edit: literówka Edytowano 16 stycznia 2014 przez PeZet (zobacz historię edycji) Link do komentarza
autorushd Napisano 17 stycznia 2014 Autor Udostępnij #1368 Napisano 17 stycznia 2014 barierki (tak mi się wydaje) powinny być z blachy ciętej CNC. Nie wyobrażam sobie z czego by je można zrobić. Mam znajomego który może mi zrobić kute, ale to nie pasuje. Może mam przesyt takich barierek. Link do komentarza
autorushd Napisano 17 stycznia 2014 Autor Udostępnij #1369 Napisano 17 stycznia 2014 Dziś na budowie został podłączony NEXWELL - jako alarm. Przetestowane zostały wszelkie funkcje, tj uzbrajanie i rozbrajanie przez sms itp Wszystko hula jak ta lala Byle tylko do wiosny. Link do komentarza
PeZet Napisano 18 stycznia 2014 Udostępnij #1370 Napisano 18 stycznia 2014 Przyjrzyj się barierkom ze stalowej linki. Byłem w domu, gdzie schody były stalowe - ażurowe, a barierki z linki.Wizualnie bardzo lekka konstrukcja.W sensie - wypełnienia między poręczą a schodami - z linki. Link do komentarza
autorushd Napisano 22 stycznia 2014 Autor Udostępnij #1371 Napisano 22 stycznia 2014 (edytowany) Cytat Przyjrzyj się barierkom ze stalowej linki. Byłem w domu, gdzie schody były stalowe - ażurowe, a barierki z linki.Wizualnie bardzo lekka konstrukcja.W sensie - wypełnienia między poręczą a schodami - z linki. Znalazłem tez firmę którą robi schody z prefabrykatów. http://aprudschody.com.pl/galeria.htmlNapisałem do nich, ciekawe co odpiszą. Edytowano 22 stycznia 2014 przez autorushd (zobacz historię edycji) Link do komentarza
autorushd Napisano 22 stycznia 2014 Autor Udostępnij #1372 Napisano 22 stycznia 2014 Są już pierwsze wyliczenia. Schody betonowe jak i dywanowe drewniane to ta sama cena ok 25 netto. Bez balustrady. Czyli do zjedzenia. Link do komentarza
autorushd Napisano 26 stycznia 2014 Autor Udostępnij #1373 Napisano 26 stycznia 2014 Zycie to nie tylko budowa Muzeum Gwiezdnych Wojen w Witaszycach koło Jarocina Link do komentarza
autorushd Napisano 30 stycznia 2014 Autor Udostępnij #1374 Napisano 30 stycznia 2014 (edytowany) blaty kuchenne kompozytowe, a nawet szafki kuchenne z kompozytu. Wygląda to bosko.www.jarpil.pl Edytowano 30 stycznia 2014 przez autorushd (zobacz historię edycji) Link do komentarza
autorushd Napisano 7 lutego 2014 Autor Udostępnij #1375 Napisano 7 lutego 2014 (edytowany) Dziś dotarł fotel do kuchni. Fajny jest to tyle, , że całkowita wysokość to ok 70cm, czyli można dość wygodnie siadać i nie wsuwać się. Inn fotele są już wysokie ponad 85cm. Na tą chwilę największą frajdę mają dzieciaki. Jak przejdzie test i wytrwa to będzie wiadomo co zakupić Edytowano 7 lutego 2014 przez autorushd (zobacz historię edycji) Link do komentarza
autorushd Napisano 10 lutego 2014 Autor Udostępnij #1376 Napisano 10 lutego 2014 Szukam materiału na stopnie schodów. Standardowo mają być drewniane pomalowane na biało. Ale może jest jakiś ciekawszy trwalszy i w sensownej cenie inny materiał. Ostatnio spoglądałem na spieki kwarcowe, ale niestety 3mm tego materiału to ok 500zł/m2, a i ktoś to musi położyć, czyli kiszka :( Link do komentarza
PeZet Napisano 10 lutego 2014 Udostępnij #1377 Napisano 10 lutego 2014 (edytowany) Gwiezdny pył, w odpowiednich proporcjach zmieszany z marsjańskim żużlem, dałby z pewnością ciekawe efekty. To mogłoby być rozwiązanie, bo chyba byłoby jeszcze drożej. ;) Edytowano 10 lutego 2014 przez PeZet (zobacz historię edycji) Link do komentarza
adam_mk Napisano 10 lutego 2014 Udostępnij #1378 Napisano 10 lutego 2014 Jak się będziesz nudził to pogoogluj:Ksylolit, skałodrzew,cement Sorela.Lata całe z tego stopnie schodów robili i posadzki.Nie było drogie.Adam M. Link do komentarza
autorushd Napisano 11 lutego 2014 Autor Udostępnij #1379 Napisano 11 lutego 2014 (edytowany) szukam i szukam i kurcze same definicje :( Nie ma gdzie tego zakupić do testów. Możliwe ze nie chcą tego sprzedawać bo kiepsko się na tym zarabia i lepiej te spieki po 500zł/m2 opylać. Ewidentnie świat schodzi na marketingowy śmietnik. Pozdrawiam kolegę vizslar który mnie złapał na priv Edytowano 11 lutego 2014 przez autorushd (zobacz historię edycji) Link do komentarza
autorushd Napisano 12 lutego 2014 Autor Udostępnij #1380 Napisano 12 lutego 2014 Dziś na działce był kolega TEKA od miksokretaPrzepis na posadzkę:- 11 ton cementu- 50 ton piasku- 17 ton kruszywa- woda i chęć szczera Link do komentarza
Jani_63 Napisano 12 lutego 2014 Udostępnij #1381 Napisano 12 lutego 2014 zrobiła z niego bohatera (dnia) Link do komentarza
autorushd Napisano 13 lutego 2014 Autor Udostępnij #1382 Napisano 13 lutego 2014 (edytowany) Ponieważ jest cieplej niż zazwyczaj w tym okresie, elektryk postanowił dokończyć jedną szafę. I w sumie całkiem dobrze mu idzie. Odnośnie posadzek to na piętrze w jednej kopule idzie 4cm styro a w drugiej 6.Na parterze nie idzie nic ale za to grubość posadzki jest w okolicach 12cm. Na piętrach ok 6-7cm. Edytowano 18 lutego 2014 przez autorushd (zobacz historię edycji) Link do komentarza
autorushd Napisano 14 lutego 2014 Autor Udostępnij #1383 Napisano 14 lutego 2014 Schody zamówione, montaż 17marca.Z ciekawszych rzeczy ponieważ nie ma jeszcze czujników włączających światło ani paneli sterujących aby się ratować i móc włączać jednak światło, na razie system będzie działam na ....sms. Czyli liczby od 1 do 20 wysyłane do systemu będą odpalały konkretne źródła światła. Załączenie alarmu z automatu wszytko gasi jakby się zapomniało wyłączyć. Link do komentarza
autorushd Napisano 19 lutego 2014 Autor Udostępnij #1384 Napisano 19 lutego 2014 Dziś byłem na budowie, a ponieważ meteorolodzy wieszczą koniec zimy sprawdziłem stan plandek. Ogólnie to obraz nędzy i rozpaczy. Plandeka zewnętrzna niebieska to są obecnie jakieś szczątki. To samo byłoby gdyby nie siatka na ptaki. A i tak pomimo siatki wiatr poderwał srebrną plandekę. Ale przy najmniej jest cała. Nie zrobiłem fotek bo raczej nie chciałbym zachować tego widok dla potomnych. Link do komentarza
PeZet Napisano 20 lutego 2014 Udostępnij #1385 Napisano 20 lutego 2014 A szkoda. Dla innych byłoby to pouczające. Link do komentarza
autorushd Napisano 20 lutego 2014 Autor Udostępnij #1386 Napisano 20 lutego 2014 Inni takich problemów nie mają Na szczęście zresztą. Link do komentarza
autorushd Napisano 20 lutego 2014 Autor Udostępnij #1387 Napisano 20 lutego 2014 (edytowany) Wiem że to nie związane z budową ale właśnie dostałem sms z Lwowa od kumpla który studiuje medycynę.Dziś ostrzelali jego szpital, nikomu się nic nie stało. Budynki policji i prokuratury zostały wczoraj podpalone. Także w rękach demonstrantów jest 10tys szt broni. Chodzi o Lwów. Edytowano 20 lutego 2014 przez autorushd (zobacz historię edycji) Link do komentarza
autorushd Napisano 24 lutego 2014 Autor Udostępnij #1388 Napisano 24 lutego 2014 (edytowany) W tym roku zależy mi najbardziej na opiankowaniu budynku. Jak to przeżyje finansowo co wcale nie jest pewne to oczywiście zrobię co się da A wstępny koszt piankowania przekracza 100kzł. Na dodatek takiego piankowania nie można zrobić kiedy się chce, muszą być odpowiednie warunki pogodowe, oczywiście sucho, oczywiście tez wysuszana powierzchnia. Oj już od jakiegoś czasu mi się to śni w konwencji horroru. Niby byłem przy piankowaniu, widziałem jak to wygląda a i tak dalej sobie tego nie wyobrażam. Edytowano 24 lutego 2014 przez autorushd (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Gość stach Napisano 24 lutego 2014 Udostępnij #1389 Napisano 24 lutego 2014 Czy nie zapisałaś o jedno zero za dużo "wstępny koszt piankowania przekracza 100kzł" Link do komentarza
autorushd Napisano 24 lutego 2014 Autor Udostępnij #1390 Napisano 24 lutego 2014 Nie, to nie pomyłka. Niestety. Tyle kosztuje pianka. Link do komentarza
autorushd Napisano 25 lutego 2014 Autor Udostępnij #1391 Napisano 25 lutego 2014 (edytowany) Prace elektryczne postępująNa zewnątrz budynku wyciągamy 5 przewodów 3x2,5 z każdej strony i oczywiście skrętkę.Pan Tomek widać ze przeziębiony jednak dotarł. Mam nadzieję ze się bardziej nie doprawi. Obecnie u mnie w domu pomór grypowy. Tylko ja nie mam czasu na chorowanie Edytowano 25 lutego 2014 przez autorushd (zobacz historię edycji) Link do komentarza
autorushd Napisano 26 lutego 2014 Autor Udostępnij #1392 Napisano 26 lutego 2014 Szukam styropianu z naklejona folia do podłogówki. Ale chciałbym aby grubość była inna niż 3cm jak w standardzie.Zgodnie z zaleceniem kolegi TEKA będę dawał 2 warstwy styropianu, jedna zwykłą aby pochować rurki, a drugą właśnie od razu z naklejoną folią.Tylko, że całkowita grubość dla styro to w jednej kopule 4cm a w drugiej 6cm.Jak dam 3cm z folia to do tego musiałbym dać 1cm innego styro a w nim rurek nie pochowam bo są za grube Link do komentarza
PeZet Napisano 26 lutego 2014 Udostępnij #1393 Napisano 26 lutego 2014 Autorusie-hd,a co z perlitem? Coś przegapiłem, choć śledzę Twój dziennik? Mam wrażenie, że sypałeś perlit.Jeśli, mimo perlitowego ocieplenia, decydujesz się na styropian, opisz proszę, z czego bierze się taka Twoja decyzja.Pozdrowienia. Link do komentarza
autorushd Napisano 26 lutego 2014 Autor Udostępnij #1394 Napisano 26 lutego 2014 Już tłumaczę. Styropian potrzebny mi jest na strop piętra Odnośnie parteru to został wysypany pur, potem zalany betonem. Na to pójdą rurki od podłogówki i TEKA wyleje mixokret. Link do komentarza
autorushd Napisano 27 lutego 2014 Autor Udostępnij #1395 Napisano 27 lutego 2014 Co wy na to aby po wejściu do domu z głośnika szło powitanie? Najlepiej głosem waszego dziecka Zero problemów.Mogą być też komunikaty odnośnie np zalewania, pożaru itd itp. Ale to nie jest żadne science fiction. To będzie na pewno u mnie.Inna sprawa to komunikaty odnośnie aktualnego czasu , pogody, temperatury, to trzeba by było załatwić przez syntezator mowy i to już łatwe nie będzie. Raczej śpiew przyszłości.Podoba mi się też inne opcje, jeśli będzie pożar, czujki coś złapią to reku włącza się na podciśnienie, wyrzuca powietrze na zewnątrz, nie pompuje do środka.Inaczej jest jeśli odpalamy kominek. reku wdmuchuje do środka i nie wydmuchuje na zewnątrz aby zrobić nadciśnienie.A jeśli czujnik w czerpni wyłapie dym, gaz itp wyłącza reku.Kurczę, możliwości jest na prawdę sporo. Ale za tym idzie następne 600m skrętki, i 300m przewodu wysokonapięciowego. Link do komentarza
moniss Napisano 27 lutego 2014 Udostępnij #1396 Napisano 27 lutego 2014 Co do zrobienia podciśnienia... lepiej zamiast je robić, to wpompuj tam jakiś niepalny gaz, tak jak robią to strażacy (ciśnienie będzie to samo, więc kopuły nie zapadną się do środka, a nie bedzie tenu, który by podsycał ogień). Tylko weź pod uwagę jeszcze jedną opcję: pożar wybucha, gdy ktoś jest w domu. Ale koniec rozważań abstrakcyjno-teoretycznych... Najprostszą i najtańszą metodą jest po prostu wyłączenie wentylacji. W budynkach przemysłowych stosuje się instalację oddymiania - nie powstrzymuje ona pożaru, lecz znacznie ułatwia ewakuację ludzi z budynku (jest mniej dymu i związków szkodliwych dla ludzi). http://www.instalator.pl/index.php?option=...158&lang=pl Link do komentarza
MTW Orle - osuszanie budynków Napisano 27 lutego 2014 Udostępnij #1397 Napisano 27 lutego 2014 (edytowany) Cytat ... 300m przewodu wysokonapięciowego. a jaki to przewód ?????? Cytat Co do zrobienia podciśnienia... lepiej zamiast je robić, to wpompuj tam jakiś niepalny gaz, tak jak robią to strażacy (ciśnienie będzie to samo, więc kopuły nie zapadną się do środka, a nie bedzie tenu, który by podsycał ogień). Tylko weź pod uwagę jeszcze jedną opcję: pożar wybucha, gdy ktoś jest w domu. a wytworzenie takiego podciśnienia żeby się kopuły złożyłynooooto czarna dziura musiałaby być Cytat Ale koniec rozważań abstrakcyjno-teoretycznych... Najprostszą i najtańszą metodą jest po prostu wyłączenie wentylacji. W budynkach przemysłowych stosuje się instalację oddymiania - nie powstrzymuje ona pożaru, lecz znacznie ułatwia ewakuację ludzi z budynku (jest mniej dymu i związków szkodliwych dla ludzi). http://www.instalator.pl/index.php?option=...158&lang=pl ale tylko na klatkach schodowych Edytowano 27 lutego 2014 przez MTW Orle (zobacz historię edycji) Link do komentarza
MTW Orle - osuszanie budynków Napisano 27 lutego 2014 Udostępnij #1398 Napisano 27 lutego 2014 a przy okazji skrętka której kategorii Link do komentarza
Jani_63 Napisano 27 lutego 2014 Udostępnij #1399 Napisano 27 lutego 2014 Cytat Ale koniec rozważań abstrakcyjno-teoretycznych... Najprostszą i najtańszą metodą jest po prostu wyłączenie wentylacji. W budynkach przemysłowych stosuje się instalację oddymiania - nie powstrzymuje ona pożaru, lecz znacznie ułatwia ewakuację ludzi z budynku (jest mniej dymu i związków szkodliwych dla ludzi). http://www.instalator.pl/index.php?option=...158&lang=pl W wysokościowcach (Burj Khalifa, Taipei 101, Petronas Towers) drogi ewakuacyjne są utrzymywane w nadciśnieniu żeby dym się nie mógł do nich przedostać.Ma się nijak do wyłączenia wentylacji, ale też skala problemu jest jakby inna.Są też systemy gaśnicze (suche) oparte na szybkiej wymianie/zastąpieniu powietrza dwutlenkiem węgla do poziomu kiedy tlen nie podtrzymuje już procesu spalania.Ale to też nie jest system dla domu jednorodzinnego. Przynajmniej ja nie słyszałem żeby takie coś ktoś sobie zafundował. Sorry OT. Link do komentarza
MTW Orle - osuszanie budynków Napisano 27 lutego 2014 Udostępnij #1400 Napisano 27 lutego 2014 Cytat W wysokościowcach (Burj Khalifa, Taipei 101, Petronas Towers) drogi ewakuacyjne są utrzymywane w nadciśnieniu żeby dym się nie mógł do nich przedostać.Ma się nijak do wyłączenia wentylacji, ale też skala problemu jest jakby inna.Są też systemy gaśnicze (suche) oparte na szybkiej wymianie/zastąpieniu powietrza dwutlenkiem węgla do poziomu kiedy tlen nie podtrzymuje już procesu spalania.Ale to też nie jest system dla domu jednorodzinnego. Przynajmniej ja nie słyszałem żeby takie coś ktoś sobie zafundował. Sorry OT. w zasadzie ogólnie należy się pochylić nad zasadnością budowy DSO w domu jednorodzinnymgdzie punktowy czujnik dymu /czadu/czy co tam jeszcze/wraz z sygnalizatorem w zasadzie załatwia sprawę.ALEeeeeoprócz DSO można jeszcze wykonać kontrolę dostępu z identyfikacją na skan linii papilarnych czy źrenicy , głosowej nie polecam bo są problemy przy chrypie. można co się zachce i na co wyobraźni starczy Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się