Atlantic Polska Napisano 21 sierpnia 2012 #51 Napisano 21 sierpnia 2012 Moja ciocia ma tak, mieszka w kamienicy w Radomiu i nie ma miejsca na pralkę w małej łazience. Fakt, że dziwnie to wygląda, może jeszcze wąż z odpływem do zlewu, też się zdarza ...
retrofood Napisano 22 sierpnia 2012 #52 Napisano 22 sierpnia 2012 Cytat Moja ciocia ma tak, mieszka w kamienicy w Radomiu i nie ma miejsca na pralkę w małej łazience. Rozwiń W dużej łazience też nie powinno być miejsca na pralkę.
Meble-Bogart Napisano 23 sierpnia 2012 #53 Napisano 23 sierpnia 2012 Często spotykam się z wężem wkładanym do muszli czy do zlewu, dla mnie nie ma w tym nic dziwnego.
waclaw-66 Napisano 23 sierpnia 2012 #54 Napisano 23 sierpnia 2012 Jeśli nie ma naprawdę miejsca w łazience, to kuchnia jest napewno drugim miejsce gdzie pralka może stać. Jest wiele modelów, które mogą się wpasować do otoczenia kuchni, więc uważam to za rozsądne rozwiąznie.
Jani_63 Napisano 23 sierpnia 2012 #55 Napisano 23 sierpnia 2012 Cytat Jeśli nie ma naprawdę miejsca w łazience, to kuchnia jest napewno drugim miejsce gdzie pralka może stać. Jest wiele modelów, które mogą się wpasować do otoczenia kuchni, więc uważam to za rozsądne rozwiąznie. Rozwiń Modelów być może.Jeśli pralka w kuchni, to w zabudowie, całkowicie niewidoczna.
Tamara**34 Napisano 23 sierpnia 2012 #56 Napisano 23 sierpnia 2012 To już chyba kwestia gustu, u znajomych jest w zabudowie, u siostry widocczna. Ani jedno ani drugie rozwiązanie nie jest złe.
kociord Napisano 5 września 2012 #57 Napisano 5 września 2012 Zdecydowanie kwestia gustu, choć wydaje mi się, że w zabudowie wyjdzie ładniej. Teraz to też nie problem coś takiego zorganizować, my naszą pralkę do zabudowy kupiliśmy za 900 złotych
Baru Napisano 11 września 2012 #58 Napisano 11 września 2012 Ja tak miałam - w mieszkaniu jeszcze. Wsadzona pod blat, pod samym oknem - nie była zabudowana i jakoś tragicznie to nie wyglądało.
Jani_63 Napisano 11 września 2012 #59 Napisano 11 września 2012 Bo dalej jest różnica między " jakoś tragicznie to nie wyglądało" a tragicznie A poważnie, to co nie razi jak m2 brak zaczyna w oczy szczypać gdy powierzchnia się zgadza.W bloku kuchnia 6-7m2 to standard, ale w starej kamienicy gdzie dwupokojowe mieszkania mają 80m2 już to wygląda zgoła inaczej.
prometeusz84 Napisano 12 września 2012 #60 Napisano 12 września 2012 Wszystko jest dla ludzi. Choć sam nie wybrałbym takiej opcji. Pralka strasznie hałasuje, a ja w kuchni nie mam drzwi. Te od łazienki można zamknąć i jest ciszej. A poza tym, jak to wygląda: przychodzą goście i widzą w kuchni piorące się ciuchy?
NOTO Napisano 14 września 2012 Autor #61 Napisano 14 września 2012 Obecnie coraz większą popularność zdobywają pralki wieksze 7-8 kg. Wymagają więcej miejsca i trudno je ustawić w kuchni.
Jani_63 Napisano 14 września 2012 #62 Napisano 14 września 2012 Popularność popularnością czy moda modą, ale pralkę się kupuje w/g własnych potrzeb, tudzież gabarytowo dopasowaną do miejsca które udało się na nią wygospodarować... szczególnie w ciasnej przestrzeni mieszkania blokowego.
NOTO Napisano 14 września 2012 Autor #63 Napisano 14 września 2012 Oczywiście aczkolwiek rośnie świadomość m.in. ekologiczna a przy większych pralkach jest to i ekologia i oszczędność. Oczywiście o ile ktoś pierze pełny wkład.
prometeusz84 Napisano 14 września 2012 #64 Napisano 14 września 2012 Tu się zgadzam. Nie zmienia to faktu, że na dużą, ekonomiczną pralkę zdecydowałbym się tylko wtedy, gdyby mieściła się w łazience. W kuchni, nawet przestronnej, nie postawiłbym takiego pudła. Czy dobrze myślę, że istnieje związek między wielkością pralki a stopniem wydawanego przez nią hałasu?
NOTO Napisano 14 września 2012 Autor #65 Napisano 14 września 2012 Niekoniecznie Wszystko zależy jak stary był poprzedni model.Wymieniliśmy swego czasu indesita na bossza i zrobiło się ciszej. Mi większego wkładu jest mniej drgań a to głównie irytowało.Ale dla mnie to nieistotne bo stoi w osobnym pomieszczeniu. Kuchnia za mała i raczej reprezentacyjna.
albertus Napisano 14 września 2012 #66 Napisano 14 września 2012 Nie jestem przekonany do stawiania pralek w kuchni - głównie ze względu na estetykę i hałas. Wg mnie najodpowiedniejszym miejscem na tego typu sprzęt jest łazienka, jeżeli ktoś ma swój dom i odpowiednie pomieszczenie, to można urządzić pralnię. I to ostatnie rozwiązanie chętnie bym wdrożył, niestety mieszam w bloku.
retrofood Napisano 14 września 2012 #67 Napisano 14 września 2012 Cytat Wg mnie najodpowiedniejszym miejscem na tego typu sprzęt jest łazienka, Rozwiń Łazienka dla pralki i jej użytkowników jest najgorszym możliwym miejscem, bo najbardziej niebezpiecznym.Niestety, jest też miejscem, najczęściej koniecznym, bo innego nie ma (w bloku).Trzymanie natomiast pralki w łazience nowo wybudowanego, obszernego domu, to skrzyżowanie niewiedzy, kiepskiego gustu i braku zwyczaju używania komórek mózgowych.
TINEK Napisano 14 września 2012 #68 Napisano 14 września 2012 Retro znów ma rację.Zamiast "zapasowych" pokoików jak "mamusia" przyjedzie, czy inni goście (wykorzystywanych dwa razy do roku)trzeba w porę pomyśleć o pralni czy innych pomieszczeniach gospodarczych, które w domku jednorodzinnym są niezbędne. Pralka w łazience domku jednorodzinnego to delikatne nieporozumienie.pozdrawiamPSCzasem "mamusię" przenocuję, choć pokoiku dla niej nie przewidziałem
albertus Napisano 14 września 2012 #69 Napisano 14 września 2012 Cytat Łazienka dla pralki i jej użytkowników jest najgorszym możliwym miejscem, bo najbardziej niebezpiecznym.Niestety, jest też miejscem, najczęściej koniecznym, bo innego nie ma (w bloku). Rozwiń I tu leży pies pogrzebany. Cytat Trzymanie natomiast pralki w łazience nowo wybudowanego, obszernego domu, to skrzyżowanie niewiedzy, kiepskiego gustu i braku zwyczaju używania komórek mózgowych. Rozwiń Myślę, że gdby zrobić rekonesans po nowo wybudowanych domach, nawet tych obszernych, to pralka w łazience trafiłaby się w niejednym. Niekoniecznie może to świadczyć o " braku zwyczaju używania komórek mózgowych", lecz być wynikiem przyzwyczajenia.
retrofood Napisano 14 września 2012 #70 Napisano 14 września 2012 Cytat Niekoniecznie może to świadczyć o " braku zwyczaju używania komórek mózgowych", lecz być wynikiem przyzwyczajenia. Rozwiń A to nie to samo?
albertus Napisano 14 września 2012 #71 Napisano 14 września 2012 Cytat A to nie to samo? Rozwiń Dla mnie nie. Przynajmniej nie w każdym wypadku.
bobiczek Napisano 14 września 2012 #72 Napisano 14 września 2012 od samego początku budowania - załozyłem że będę miał w domu pralnię.Typową.Stoi tam sobie kosz na brudne szmaty - kosz na te świeże jeszcze nie wyprasowane - pralka - i mały zlewozmywak, na mycie wszystkiego tego co może zagrozić wannie (korki dzieciaków po meczu, płukanie wiader po malowaniu, itd,itd....Pomieszczenie jest minimalne - wykafelkowane z góry do dołu, z odpływem w podłodze dla wygody...Uważam że zrobiłem optymalnie - i strasznie sobie to malutkie pomieszczenie chwalę.Szczególnie że nie wącham tych smrodów z kosza na brudne szmaty w żadnym momencie - prócz tego kiedy trzeba odpalić pralkę
prometeusz84 Napisano 17 września 2012 #73 Napisano 17 września 2012 W przypadku domu jednorodzinnego osobna pralnio - suszarnia to rzeczywiście najlepszy pomysł. Rodzice kumpla zrobili jeszcze inaczej. Nie wygospodarowali osobnego pomieszczenia na pralnię, tylko umieścili pralkę w piwnicy, gdzie mają sporo przestrzeni. Męczące może być tylko to łażenie po schodach.
kociord Napisano 7 października 2012 #74 Napisano 7 października 2012 Pralka u mnie jest w kuchni i teraz mogę powiedzieć, że ważne żeby była cicha, tak więc lepiej trochę tańsza amicę niż gorenje a później żałować kasy i hałasu ale ogólnie pomysł nie jest zły jak masz mało miejsca. Jak masz dużo miejsca to lepiej w łazience
Baru Napisano 14 października 2012 #75 Napisano 14 października 2012 Cytat Obecnie coraz większą popularność zdobywają pralki wieksze 7-8 kg. Wymagają więcej miejsca i trudno je ustawić w kuchni. Rozwiń Nie masz racji.Zewnętrzny wymiar jest dokładnie taki sam. Wiem, bo mam takową w chwili obecnej - stoi dokładnie w tym samym miejscu, w którym stała ta z bloku - niewyglądająca tragicznie w kuchni . Różnią się "wnętrznościami" - bęben jest większy i amortyzatory mocniejsze (to wiem napewno), a czym jeszcze się różnią - nie wiem. Cytat A poza tym, jak to wygląda: przychodzą goście i widzą w kuchni piorące się ciuchy? Rozwiń U mnie akurat - tak jak pisałam - stała na samym końcu ciągu szafek i goście nie widzieli kłębiącego się prania. Aczkolwiek je słyszeli .
r-32 Napisano 14 października 2012 #76 Napisano 14 października 2012 Cytat ... Męczące może być tylko to łażenie po schodach. Rozwiń Racja . Ktoś z moich znajomych tak se w kolano strzelił A już jak słonko świeci to z tym (mokrym) praniem dają po schodach A człek nie młodnieje ...niestety
Szczurek_86 Napisano 16 października 2012 #77 Napisano 16 października 2012 Nigdy w życiu. Pralka do łazienki albo pralni. nigdy do kuchni.
Domartstyl_ Napisano 11 listopada 2012 #78 Napisano 11 listopada 2012 moja znajoma ma i świetnie się to sprawdza. Ma zabudowaną pralkę, a nad nią piekarnik. dzięki takiemu rozwiązaniu zyskała sporo miejsca w i tak nie dużej łazience.
marchewa Napisano 15 listopada 2012 #79 Napisano 15 listopada 2012 hmmm to chyba kwestia przyzwyczajenia ale ja powiem tak ... nie wyobrażam sobie żeby podczas jedzenia obiadu miała mi wirować pralka pod blatem ... czy jak robie sobie kolację ... chyba do tego jeszcze nie dorosłem ...
tmk81 Napisano 19 listopada 2012 #80 Napisano 19 listopada 2012 Jeśli w kuchni to tylko w zabudowie choć i tak za bardzo nie mogę sobie wyobrazić robienia obiadu i zapierania ubranek małego z ... no
Tyrmand Napisano 26 stycznia 2013 #81 Napisano 26 stycznia 2013 Ja chyba będę musiał wstawić pralkę do kuchni. Jak słusznie zauważono, najlepiej byłoby ją gdzieś schować. Co z mniejszych pralek jest godnego uwagi?
mirrzo Napisano 26 stycznia 2013 #82 Napisano 26 stycznia 2013 Cytat Co z mniejszych pralek jest godnego uwagi? Rozwiń Blacha falowana, tzw tara ;)
Jani_63 Napisano 27 stycznia 2013 #83 Napisano 27 stycznia 2013 I mało awaryjna.Rzadko się zdarza żeby waschbrecht się wyprościł
mm88 Napisano 28 stycznia 2013 #84 Napisano 28 stycznia 2013 Pralka w kuchni to norma np. w malych mieszkaniach. Ja wolę osobiście mieć pralkę w łazience.
kociura Napisano 3 lutego 2013 #85 Napisano 3 lutego 2013 (edytowany) to już jest na tyle klasyk, że niektore pralki specjalnie przygotowują pralki pod blat http://aolan.tumblr.com/post/37404506870/h...hnia-agd-part-2 Edytowano 3 lutego 2013 przez kociura (zobacz historię edycji)
retrofood Napisano 3 lutego 2013 #86 Napisano 3 lutego 2013 (edytowany) Cytat to już jest na tyle klasyk, że niektore pralki specjalnie przygotowują pralki pod blat Rozwiń Znaczy, że rozmnażają się te pralki jak? Przez pączkowanie czy podział? Bo chyba nie drogą płciową. Nie widziałem pralki - samca. Samice może są, skoro się rozmnażają. I te nowe, to już tak od razu pod blat? Znaczy nowa rasa?Już nic nie rozumiem.Ale ja to ze wsi jestem, w świecie pewnie inaczej niż u nas... Edytowano 3 lutego 2013 przez retrofood (zobacz historię edycji)
GlazuraStrzelin Napisano 4 lutego 2013 #87 Napisano 4 lutego 2013 Zdecydowanie lepiej byłoby mieć pralkę w łazience,czyli tam gdzie jest jej miejsce,w kuchni jakoś nie bardzo mi się to widzi,no ale jak sami wspomnieliście: czasem po prostu nie ma innego wyjścia.
emako Napisano 12 lutego 2013 #88 Napisano 12 lutego 2013 (edytowany) To zależy - jak ma się dużą kuchnię i dużo miejsca to chyba lepiej przenieść pralkę do kuchni. Jeśli pralka jest pod zabudowę i zwróci się szczególną uwagę na to, by kupić cichą pralkę to nic to nie przeszkadza, a nawet czasem jest to lepszym rozwiązaniem, gdy np. w połączeniu kuchni z salonem mamy wyjście na balkon. Latem kapitalna sprawa - bo pranie od razu można wyłożyć na zewnątrz, a zimą...no cóż zawsze gdzieś to pranie trzeba w domu ulokować;/ Edytowano 12 lutego 2013 przez emako (zobacz historię edycji)
Bartek79 Napisano 12 lutego 2013 #89 Napisano 12 lutego 2013 (edytowany) Od niedawna sam stałem się posiadaczem pralki w kuchni. Miałem jakiś czas temu w łazience ale była ładowana od góry i to nie bardzo mi pasowało + mała pojemność. Pralka do zabudowy w kuchni wygląda i jest ok. Ale najlepiej, żeby była zasłonięta i pasowała do reszty mebli. A ja kupiłem pralkę whirlpool Whirlpool AWOC 0714 za małe pieniądze. Wygląda:Jeśli nie masz miejsca w łazience to dobrym wyborem będzie pralka w kuchni. Pozdrawiam Bartek Edytowano 12 lutego 2013 przez Redakcja (zobacz historię edycji)
krewetka Napisano 19 lutego 2013 #90 Napisano 19 lutego 2013 Jeżeli zasłonięta i pasująca do innych mebli to jak najbardziej. Ja akurat mam bardzo małą kuchnię, więc pralki bym już tam raczej nie wepchała, ale znam wiele osób, które skorzystały z takiego rozwiązania.
mirrzo Napisano 19 lutego 2013 #91 Napisano 19 lutego 2013 Widziałem kiedyś meble po tym, jak się urwał amortyzator w pralce w zabudowie. MASAKRA. Wprawdzie to było dość dawno, ale....
Patrycja88 Napisano 25 lutego 2013 #92 Napisano 25 lutego 2013 Ja nie mogłabym mieć pralki w kuchni - jakoś mnie to nie przekonuje. Ale rzeczywiście niektórzy nie mają wyjścia.
Tamara**34 Napisano 28 kwietnia 2013 #93 Napisano 28 kwietnia 2013 Każdy chciałby oddzielne pomieszczenie na pralkę i suszarnię, no ale realia są różne. Dla mnie bardziej istotne było to jaką pralkę kupić a nie gdzie będzie stała.
File07 Napisano 21 lutego 2014 #95 Napisano 21 lutego 2014 Jeśli nie ma miejsca to dlaczego nie. Miałam tak na wynajmowanym mieszkaniu i wg. mnie to kwestia przyzwyczajenia.
Kira35 Napisano 30 kwietnia 2014 #96 Napisano 30 kwietnia 2014 Ja zdecydowałabym się na takie rozwiązanie tylko wtedy, gdybym w łazience nie miała miejsca aby ustawić pralkę. Jakoś nie chciałabym gotować z pralką szumiącą mi za uszami - wolę inną muzykę;)
tadeo_g Napisano 9 maja 2014 #97 Napisano 9 maja 2014 W wielu mieszkaniach można spotkać pralkę w kuchni, choć mnie jakoś to razi ;) Po prostu pralka tam nie pasuje i już. Ale jeśli ktoś ma małą łazienkę, to w zasadzie nie ma innego wyjścia niesttey....Ale odpowiednie ustawienie wszystkich sprzętów pozwoli jakoś tak pralkę ustawić, że nie będzoe ona raziła i nie pasowała.
solange63 Napisano 9 maja 2014 #98 Napisano 9 maja 2014 Cytat W wielu mieszkaniach można spotkać pralkę w kuchni, choć mnie jakoś to razi ;) Po prostu pralka tam nie pasuje i już. Ale jeśli ktoś ma małą łazienkę, to w zasadzie nie ma innego wyjścia niesttey....Ale odpowiednie ustawienie wszystkich sprzętów pozwoli jakoś tak pralkę ustawić, że nie będzoe ona raziła i nie pasowała. Rozwiń zawsze można ją wstawić w zabudowaną szafkę i razić nie będzie
retrofood Napisano 11 maja 2014 #99 Napisano 11 maja 2014 Cytat Ja zdecydowałabym się na takie rozwiązanie tylko wtedy, gdybym w łazience nie miała miejsca aby ustawić pralkę. Jakoś nie chciałabym gotować z pralką szumiącą mi za uszami - wolę inną muzykę;) Rozwiń Tak, szum zmywarki, bo to inny szum. Woda w zmywarce inaczej dopływa, wypływa, inaczej szumi, inaczej się grzeje i w ogóle jest mniej... wodnista! A szum jest szumem pozytywnym, a nie wkoorwiajacym.
maila Napisano 30 maja 2014 #100 Napisano 30 maja 2014 W Polsce mało kto decyduje się na pralkę w kuchni. Ja byłam do tego zmuszona, bo nie zmieściła mi się do łazienki. Ale przecież można teraz dostać szafki kuchenne do zabudowy nie tylko piekarnika i zmywarki, ale też pralki.
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się