katarzyna10 Napisano 12 lipca 2010 Udostępnij #1 Napisano 12 lipca 2010 dobre i łatwe, dla pomysłowych nieograniczone możliwości modyfikacji farszu...Składniki dla 2 osób: - ziemniaki, 4 średnie- masło, 30-40gramow- ser żółty, 100gramow- sol pieprz, do smaku- cebulka zielona, łyżka- śmietana słodka, łyżkaOpis przygotowania:1. Ziemniaki dokładnie myjemy, następnie gotujemy je w koszulkach w osolonej wodzie przez ok 20 minut. Gdy wystygną przekrajamy ostrożnie wzdłuż i delikatnie łyżeczka wyciągamy wydrążyny uważając aby nie uszkodzić skorki.2. Wydrążyny wkładamy do miski i rozdrabniamy widelcem dodajemy potarty żółty ser, masło, sól pieprz, śmietanę, zieloną cebulkę.3. Tak gotowym farszem nadziewamy ziemniaki dociskamy widelcem aby farsz dobrze przywarł i na każdego ziemniaka kładziemy kawałek masła.4. Wkładamy do wcześniej nagrzanego piekarnika na ok 10-15 minut. Podajemy cieple. Jeżeli będziemy piec na grillu należy zawinąć w folie aluminiową. Link do komentarza
margaretka2002 Napisano 12 lipca 2010 Udostępnij #2 Napisano 12 lipca 2010 Zapisze sobie. Link do komentarza
coolibeer Napisano 13 lipca 2010 Udostępnij #3 Napisano 13 lipca 2010 Beatko poproszę na sobotę na obiadek słyszysz? Link do komentarza
Baru Napisano 19 lipca 2010 Udostępnij #4 Napisano 19 lipca 2010 Cytat Beatko poproszę na sobotę na obiadek słyszysz? No i co? Miałeś te ziemniaki na obiad?Mam się ślinić? Link do komentarza
Afrodytaa Napisano 23 kwietnia 2011 Udostępnij #5 Napisano 23 kwietnia 2011 Sezon się zaczyna...ma ktoś coś nowego? Link do komentarza
Czapi Napisano 25 sierpnia 2011 Udostępnij #6 Napisano 25 sierpnia 2011 Pieczone na grilu kartofelki to na prawdę rarytas!Ja owijam wyszorowane ziemniaczki w folie aluminiową -najmniejsze sztuki sa najlepsze.Muszą piec sie do całkowitej miękkości.Do nich robię masło w rozmaitej formie-albo z czosnkiem, solą i posiekaną natką pietruszki, lub dodaję do masła rozmaite przyprawy-fajnie smakuje masło z przyprawą do kurczaka z curry.Ech!W tym roku jeszcze nie odpaliliśmy grila a lato sie kończy Link do komentarza
szarotka Napisano 16 stycznia 2012 Udostępnij #7 Napisano 16 stycznia 2012 Pieczone ziemniaki w wersji zimowej, czyli z piekarnika.Średniej wielkości ziemniaki szoruję, przekrawam na ćwiartki i układam na natłuszczonej blasze skórką do dołu. Solę i wstawiam do nagrzanego piekarnika (termoobieg). Po kwadransie przewracam je na pierwszy boczek, po kolejnym - na drugi - powinny się zarumienić. Przy drugiej przewrotce posypuję rozmarynem i pestkami słonecznika. Gdy ziemniaczki są już rumiane, podaję. Pachną niesamowicie. Są doskonałe jako dodatek do obiadu, chociaż ja najbardziej lubię jako danie główne - z porcją sałaty i kefirem. Link do komentarza
retrofood Napisano 16 stycznia 2012 Udostępnij #8 Napisano 16 stycznia 2012 Nic nie jest smaczniejsze od ziemniaczków, upieczonych w całości, przekrojonych na pół, z płatkiem delikatnego sadła umieszczonym wewnątrz zaraz po wyjeciu z piekarnika (albo ogniska). Spożywać po ok. 60 sekundach, aby sadełko zdążyło się roztopić. Mniam, mniam... Link do komentarza
elutek Napisano 16 stycznia 2012 Udostępnij #9 Napisano 16 stycznia 2012 Cytat Nic nie jest smaczniejsze od ziemniaczków, upieczonych w całości, przekrojonych na pół, z płatkiem delikatnego sadła umieszczonym wewnątrz zaraz po wyjeciu z piekarnika (albo ogniska). Spożywać po ok. 60 sekundach, aby sadełko zdążyło się roztopić. Mniam, mniam... Stasiu, a jakie /czyje/ sadełko masz konkretnie na myśli...? Link do komentarza
retrofood Napisano 16 stycznia 2012 Udostępnij #10 Napisano 16 stycznia 2012 Cytat Stasiu, a jakie /czyje/ sadełko masz konkretnie na myśli...? Wieprzęce. Robimy se z sąsiadką co roku. Link do komentarza
elutek Napisano 16 stycznia 2012 Udostępnij #11 Napisano 16 stycznia 2012 Cytat Wieprzęce. Robimy se z sąsiadką co roku. aha...a co jeszcze robicie z sąsiadką godnego polecenia? /kulinaria mam na myśli / Link do komentarza
pezetek Napisano 18 czerwca 2013 Udostępnij #12 Napisano 18 czerwca 2013 Do tego przepisu jeszcze plastry smażonego boczku i będzie idealnie. Link do komentarza
kalina3 Napisano 6 maja 2014 Udostępnij #13 Napisano 6 maja 2014 Ja robiłam ziemniaczki faszerowane pieczarkami, cebulą, czosnkiem i na górze posypane serem. A wszystko potem pieczone w piekarniku - trochę zabawy z tym jest niestety, ale wychodzą pysznie. Link do komentarza
gajka Napisano 27 czerwca 2014 Udostępnij #14 Napisano 27 czerwca 2014 fajne te ziemniaczki w sobotę będą na grilu, mam nadzieję, że sie udadzą. a na grillu piec normalnie na ruszcie, czy na dole, w weglu? Link do komentarza
kraka Napisano 29 marca 2015 Udostępnij #15 Napisano 29 marca 2015 sama robię ziemniaczki faszerowane z przepisu z tej stronki http://przepisy.ancymonki.pl/faszerowane-ziemniaki/ polecam spróbować, smakują wyśmienicie Link do komentarza
Jani_63 Napisano 30 marca 2015 Udostępnij #16 Napisano 30 marca 2015 Fajny ten przepis, tylko kompletnie nie wiem co to jest mąka tarta. Cytat 5 dag mąki tartej Link do komentarza
bajbaga Napisano 30 marca 2015 Udostępnij #17 Napisano 30 marca 2015 Jak to nie wiesz ? To jest mąka do tarty lub (i) zacierek. Link do komentarza
Igo Napisano 30 marca 2015 Udostępnij #18 Napisano 30 marca 2015 Mmm, z grilla muszą być pycha! Link do komentarza
JIMB Napisano 15 maja 2015 Udostępnij #19 Napisano 15 maja 2015 Pomysł na dzisiejszy obiad Super! Link do komentarza
dydx Napisano 5 czerwca 2015 Udostępnij #20 Napisano 5 czerwca 2015 Cytat dobre i łatwe, dla pomysłowych nieograniczone możliwości modyfikacji farszu... Jak łatwe, to będę musiał wypróbować - a raz to nawet udało mi się przypalić ziemniaki... Link do komentarza
Kosmitka Napisano 16 czerwca 2015 Udostępnij #21 Napisano 16 czerwca 2015 Dobra, w drodze po pracy kupuję składniki, a w domu robię na obiad Link do komentarza
coolibeer Napisano 16 czerwca 2015 Udostępnij #22 Napisano 16 czerwca 2015 Cytat No i co? Miałeś te ziemniaki na obiad?Mam się ślinić? :-) Jak se sam zrobiłem to miałem. Polecam pycha Link do komentarza
solange63 Napisano 16 czerwca 2015 Udostępnij #23 Napisano 16 czerwca 2015 Cytat Jak se sam zrobiłem to miałem. Polecam pycha ja pitole! prawie 5 lat się do tych ziemniaków zbierałeś Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się