Skocz do zawartości
AktywForum
Zbieraj punkty i wymieniaj na nagrody!

sprawdź punkty

Recommended Posts

  • 2 tygodnie temu...
Cytat

jaki miałaś przepis?

piernik staropolski trzeba upiec kilka tygodni przed świętami, zawinąć szczelnie w folię spożywczą (można przełożyć konfiturą) i dać mu odpocząć. z czasem piernik zmięknie.



Przepis wzięłam z opakowania przyprawy do piernika. Może coś zrobiłam nie tak? Może za długo go piekłam?
Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

Przepis wzięłam z opakowania przyprawy do piernika. Może coś zrobiłam nie tak? Może za długo go piekłam?


czy byl to przepis na piernik "lezakujacy", taki na ktory ciasto trzeba zarobic i odstawic na jakis czas?
kiedy upieklas piernik i kiedy byl konsumowany?
jesli masz nadal ten przepis, to przeklej go tutaj, bedzie latwiej cos napisac.
Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

czy byl to przepis na piernik "lezakujacy", taki na ktory ciasto trzeba zarobic i odstawic na jakis czas?
kiedy upieklas piernik i kiedy byl konsumowany?
jesli masz nadal ten przepis, to przeklej go tutaj, bedzie latwiej cos napisac.



Chyba na leżakujący, a ja upiekłam go po kilku godzinach. Niestety nie mam przepisu, bo go oczywiście wyrzuciłam, zaraz po zrobieniu icon_biggrin.gif
Link to postu
Udostępnij na innych stronach
  • 2 tygodnie temu...
Zrobilam tort dla mojej Miski z okazji 3 urodzin. Mistrzynia w dekorowaniu nie jestem, ale za to smak jest super icon_biggrin.gif



blaty czekoladowe, przelozone czekowisnia, krem z bitej smietany, mascarpone i nasionami wanilii.
Link to postu
Udostępnij na innych stronach
  • 3 tygodnie temu...
Cytat

fajne i łatwe. może wykorzystam na urodziny Aleksa icon_biggrin.gif


no i nie wykorzystałam i bardzo żałuję icon_cry.gif choć temat to "popisowe wypieki" pozwolę sobie zamieścić absolutnie NIEpopisowy wypiek. Przestrzegam przed robieniem masy cukrowej z pianek marshmallows. koszmar, koszmar, koszmar! zalepiłam sobie pół kuchni, a ręce będą mnie jeszcze długo bolały. wyrabiałam to cholerstwo 3 godziny, a i tak lepiło się niemiłosiernie...

efekt tragiczny, mówi się trudno icon_redface.gif mam nadzieję, że synek wybaczy mi kiedyś okropny tort na 1 urodziny icon_cry.gif

Link to postu
Udostępnij na innych stronach
  • 2 miesiące temu...
Nie wymaga jakichś specjalnych umiejętności dekoratorskich (no, może odrobinę przy wykonywaniu tych zawijasów z lukru...) Dolna obwódka to wyciskany plastikową "sztancą" o kształcie muszelki wzorek, płatki śniegu i kwiatki to foremki i kolorek dodany do masy, boki to wgniecenia noża plus jadalne koraliki. Pomysł i detale w sporej części zaczerpnięte z demonstracji na targach konsumpcyjnych Ambiente we Frankfurcie nad Menem
Link to postu
Udostępnij na innych stronach
  • 2 tygodnie temu...
Cytat

To wygląda jak niejadalna, plastikowa dekoracja.


bo troche jest. to znaczy im "sztywniejsza" i ladniejsza dekoracja, tym bardziej slodka. ostatnio testowalam kilka mas i wszystkie byly okrutnie przecukrzone. Na tych srebrnych koralikach mozna sobie zeby polamac. Nie ma to jak bita smietana, na pewno nie tak efektowna, ale o niebo lepsza icon_biggrin.gif
Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

Maska wenecka to maska wiadomo nie do jedzenia, a to niby żarcie a wygląda jakoś sztucznie.

Hmm - mówisz, że to maska wenecka? Wygląda jak jakaś tania podróbka...
A to co pokazałem na zdjęciu... jednym może smakować, innym nie (jeśli nie gustują w marcepanach), ale nie da się ukryć że jest wykwintnym wyrobem cukierniczym
Link to postu
Udostępnij na innych stronach
  • 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie temu...
  • 2 tygodnie temu...
Cytat

na czasie: bardzo łatwe w wykonaniu i zawsze "udające się" ciasto z owocami

składniki:
4 jaja
szklanka cukru (może być 3/4 szklanki + cukier wanilinowy)
0,5 szklanki oleju
1,5 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropli aromatu do ciasta

jaja zmiksować z cukrem, dodać olej, zmiksować, dodać mąkę z proszkiem i aromat, zmiksować
wyłożyć do formy, na górę dowolne owoce i piec ok. 50 minut w 175st.



wersja ze śliwkami, jeszcze ciepła icon_smile.gif

DSC01446.jpg




no i dzieło mojej córy - jestem naprawdę zaskoczona, bo ciasta to /delikatnie mówiąc icon_lol.gif / nie jej specjalność,
a wyszło pyszne, kruchutkie, z masą budyniową , malinami i chrupiącą kruszonką na wierzchu, mniam icon_smile.gif
/przepisu nie posiadam, córa wyjechała, ale jak ktoś będzie zainteresowany to się dowiem/

DSC01446.jpg


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

no i dzieło mojej córy - jestem naprawdę zaskoczona, bo ciasta to /delikatnie mówiąc icon_lol.gif / nie jej specjalność,
a wyszło pyszne, kruchutkie, z masą budyniową , malinami i chrupiącą kruszonką na wierzchu, mniam icon_smile.gif
/przepisu nie posiadam, córa wyjechała, ale jak ktoś będzie zainteresowany to się dowiem/


mogę się mylić, ale wydaje mi się, że to to icon_wink.gif

http://www.mojewypieki.com/przepis/kruche-...udyniowa-pianka
Link to postu
Udostępnij na innych stronach
  • 4 tygodnie temu...
  • 6 miesiące temu...
popełniłam dziś dwa wypieki

DSC01446.jpg


DSC01446.jpg



postanowiłam wyprawić dzieciom przyjęcie urodzinowe razem, ale pierwszy i ostatni raz. Dwa torty, kolacja dla 11 osób i ogarnięcie mieszkania, to zdecydowanie za dużo dla pracującej matki. No i zdobienie ciast to nie moja bajka, więc naklęłam się jak szewc :bezradny:

padam na pysk, ale dzieciaki były wniebowzięte, więc i ja się cieszę icon_smile.gif Edytowano przez solange63 (zobacz historię edycji)
Link to postu
Udostępnij na innych stronach
  • 7 miesiące temu...
szarlotka z kaszy jaglanej i jablek.

300 g surowej kaszy jaglanej
1,5 kg jablek.
ew. sok z jablek lub pomaranczy ( jeslii jabłka są zbyt suche)
1 lyzeczka cynamonu, imbiru
rodzynku, pokrojone daktyle
Przepis jest banalnie prosty, jabłka zetrzec na tarce ( ja nie obieram) wymieszac składniki, włożyć do foremki i piec w 180 st przez 1,5 godziny.
Smacznego. Jest pyszne. ( jesli ktos musi to dosłodzi, nam wystarcza taka wersja)
Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się

  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

  • Najnowsze posty

    • Witajcie,   Potrzebuje porady jakich materiałów użyć do remontu i zamieszkania w domu z lat 60 oddalonego o 30 metrów od torów kolejowych. Pociagi towarowe 2 w ciagu godziny.   Dom jest w tym momencie komplenie do remontu tzn wymiana dachu, okien, ocieplenie plus wymiana podłóg.   Czy według was zastosowanie technologii takich jest najlpeszym pomysłem, bardzo prosze o poradę.   Okna dzwiekoszczelne db na poziomie 40-50 db Ocieplenie steropian 8 cm akustustyczny  plus struktura od wewnątrz na sciane mata akustyczna plus sciana z karton gipsu ( na stelażu) na podlogę panele plus mata austyczna tłumiąca odłogosy na pozimie 18 db Drzwi akustyczne    Czekam na urządzenie do pomiaru hałasu wiec ciezko ocenic ile jest w srodku domu natomiast jest dosyc glosno ( okna nieszczelne, drzwi stare drewniane)   Czy mozna cos dodatkowo zastosować aby ograniczyć hałas.   Dziękuje z góry za wszelkie odpowiedzi    
    • Gość DariuszP77
      Jak ma się dobry materiał, to jest bezpiecznie! Dach ceramiczny i komin z klinkieru według mnie daje spokój, polecam ofertę Robena.
    • Chciałbym zagospodarować poddasze, łącząc te prace z ułożeniem nowego pokrycia na dachu. W związku z tym zastanawiam się czy zamiast typowego ocieplenia pomiędzy krokwiami nie pozostawić ich odkrytych, a izolację ułożyć od góry. Taki efekt, z drewnem jako elementem dekoracyjnym, całkiem mi się podoba. Tylko czy w takim wariancie da się założyć na górze niewielki kominek lub piec? Czy musi mieć on osobny komin, czy można go podłączyć wspólnie z innym? I jakie odległości od więźby trzeba zachować? Bo ciężko mi się połapać w wymogach przepisów przeciwpożarowych. Podobno większość z nich i tak nie obowiązuje w domach jednorodzinnych. Pełna treść artykułu pod adresem: https://budujemydom.pl/stan-surowy/dachy-i-rynny/porady/12409-o-czym-warto-wiedziec-planujac-adaptacje-poddasza
    • W międzyczasie pierdyknąć parę półek z podświetleniem ledowym szlifowanych na 45st , obmurować wannę z podświetlanym ledami kopnikiem ,wytyczyć miejsce na wklejane lustro , i obrobić wystający geberit ze ściany - oczywiście ze szlifem na 45st..........
    • No właśnie, przeszkadza drzewom, krzewom i kwiatom. I nawet łopaty nie można przy płocie pozostawić, bo zostanie połamana. Dlatego brama przesuwna najczęściej jest montowana na działkach przemysłowych i gospodarczych, bo tam krzewy są na bardzo dalekim miejscu, jeśli chodzi o ważność. Bramy te są ciężkie i nie nadają się do częstej zmiany stanu otwarte/zamknięte.  No i trudno je wyłamać, co w warunkach gospodarczych jest plusem. Natomiast bramy skrzydłowe otwierają się na przejazd, więc żadnym krzewom czy drzewom przeszkadzać nie będą, bo z przejazdu i tak wszystko usuwamy.  I kosztują trzecią część tego, co bramy przesuwne. A poza już na wygląd są lekkie i przyjazne ludziom. No i napędy mają już na 12 V, co pozwala montować zasilanie awaryjne ze zwykłego, popularnego i taniego akumulatora. Czyli nawet awaria sieci zasilającej nie pozbawia nas możliwości użytkowania jej.    Więc żeby zakończyć temat z mojej strony, ja nie widzę bramy przesuwanej na prywatnej posesji, która jest grodzona płotem, łatwym do przeskoczenia. Bo to nie ma żadnego sensu. Tylko tam, gdzie ktoś tworzy z podwórka i domu fortecę. Wtedy owszem,  trzeba się pogodzić z kiepskim wyglądem, gorszymi i bardziej upierdliwymi parametrami użytkowymi, dużo większymi kosztami, w zamian za większe bezpieczeństwo chronionego obszaru.
  • Popularne tematy

×
×
  • Utwórz nowe...