Redakcja Napisano 1 lipca 2013 Autor Udostępnij #101 Napisano 1 lipca 2013 Cytat http://www.bytom.pl/pl/3/1348218057/164u mnie się odwołały firmy które przetarg przegrały - i klops.Na razie śmieci trzymam w workach w garażu. W tym garażu? https://forum.budujemydom.pl/jak-sobie-gara...wac-t20086.html Link do komentarza
bobiczek Napisano 1 lipca 2013 Udostępnij #102 Napisano 1 lipca 2013 nieeeeeeeeeeeee no kochana Redakcjo! To już historyczny materiał jest daawno nieaktualny.Ale dzięki za przypomnienie.Straszne toto jak nie wiem Link do komentarza
Moose Napisano 2 lipca 2013 Udostępnij #103 Napisano 2 lipca 2013 U nas segregowane 4,50 niesegregowane 9 zeta... Link do komentarza
bobiczek Napisano 2 lipca 2013 Udostępnij #104 Napisano 2 lipca 2013 niedrogo maszU mnie 11.20 segregowane i 14zł niesegregowane. Link do komentarza
stokrotka.35 Napisano 2 lipca 2013 Udostępnij #105 Napisano 2 lipca 2013 5 ZŁ - segregowane/osoba10 ZŁ - niesegregowane/osoba Link do komentarza
bobiczek Napisano 2 lipca 2013 Udostępnij #106 Napisano 2 lipca 2013 jak oglądam Wasze cenniki, to zastanawiam się nad sensem segregacji u mnie.9zł więcej na miesiąc - i mam święty spokój i jeden kubeł zamiast 4-ch Link do komentarza
kdd Napisano 2 lipca 2013 Udostępnij #107 Napisano 2 lipca 2013 Cytat jak oglądam Wasze cenniki, to zastanawiam się nad sensem segregacji u mnie.9zł więcej na miesiąc - i mam święty spokój i jeden kubeł zamiast 4-ch I właśnie dlatego uważam że powinni byli wprowadzić obowiązek segregacji śmieci a nie dowolność i wybór. Trzeba segregować, a jak się da ludziom wybór to będą kombinować że może nie warto o te kilka złotych się zamęczać segregacją. Ustawa wogóle nie buduje świadomości społecznej śmieciowego problemu. A ja cię bobiczku namawiam do segregacji coby ciebie i innych śmieci nie zasypały. Link do komentarza
stokrotka.35 Napisano 2 lipca 2013 Udostępnij #108 Napisano 2 lipca 2013 U mnie jeszcze niczego nie rozwozili, podobno mają to być same worki.Zobacze co przywiozą Link do komentarza
bobiczek Napisano 2 lipca 2013 Udostępnij #109 Napisano 2 lipca 2013 Cytat Ustawa wogóle nie buduje świadomości społecznej śmieciowego problemu. A ja cię bobiczku namawiam do segregacji coby ciebie i innych śmieci nie zasypały. ja i tak od lat segreguję.Ale wiesz.Plastikowe butelki osobnoPuszki piwne osobnoI prasa, której dosyc dużo sie zbiera tygodniowo.Ale jeśli mam papierek po maśle przekładać i układać, a kubki po jogurtach ciepłą wodą i płynem szorować, to już nie bardzo.....Samej wody z płynem do mysia będzie więcej nieekologicznej niż tego kubeczka po Jogobelli..... Link do komentarza
stokrotka.35 Napisano 2 lipca 2013 Udostępnij #110 Napisano 2 lipca 2013 u mnie jeszcze mają być kody kreskowe na workach, co by było wiadomo na kogo kare nałożyć.Kody dostanie się osobno i będzie się je przyklejało przed wystawieniem wora Link do komentarza
Gość gawel Napisano 2 lipca 2013 Udostępnij #111 Napisano 2 lipca 2013 U mnie segregowane 7 zł, niesegregowane 12 zł / msc na 1 osobę. Wygrał mój dotychczasowy odbiorca śmieci wiec nie ma problemu. Pierwszy termin płatności 10 sierpnia. Grafik wywozów do końca br. mam. Korzyść jest taka z nowego systemu że jak było sporo śmieci i klapa niedomknięta od kubła to liczyli z 2 wywóz, a teraz nie. Nie segreguje śmieci bo w sumie to az 5 worków trzeba by mieć Papier, szkło czyste, puszki, biodegradowalne i pozostałe. Z tym że co ja zrobię jak po wystawieniu worków koty mi je czy psy porwą? Już to przerobiłem dzięki zostaję przy niesegregowanych. U koleżanki każdy z worków jest odbierany w innym dniu tygodnia juz nic nawet nie powiem.Moim zdaniem segregacja powinna być na 2 pojemniki: tzn szkło+papier+plastik oraz pozostałe pomyje i odpady psujące się i byłbym ZA taka segregacją.A teraz pytanie z cyklu gdzie wyrzucić (do jakiego pojemnika?) stary sedes , wczoraj właśnie dokonałem wymiany i mam urządzenie na trawniku koło kubła od śmieci i tak myślę niby to porcelana czyli może tam gdzie szkło Link do komentarza
bobiczek Napisano 2 lipca 2013 Udostępnij #112 Napisano 2 lipca 2013 Cytat u mnie jeszcze mają być kody kreskowe na workach, co by było wiadomo na kogo kare nałożyć.Kody dostanie się osobno i będzie się je przyklejało przed wystawieniem wora no właśnie9zł wiecej i nie martwię sie o kody i kary Cytat A teraz pytanie z cyklu gdzie wyrzucić (do jakiego pojemnika?) stary sedes , wczoraj właśnie dokonałem wymiany i mam urządzenie na trawniku koło kubła od śmieci i tak myślę niby to porcelana czyli może tam gdzie szkło musisz najpier wyszorować i wyparzyć - inaczej nie zakwalifikują nawet że to śmieci "do doooopy" Link do komentarza
Gość gawel Napisano 2 lipca 2013 Udostępnij #113 Napisano 2 lipca 2013 Cytat no właśnie9zł wiecej i nie martwię sie o kody i karymusisz najpier wyszorować i wyparzyć - inaczej nie zakwalifikują nawet że to śmieci "do doooopy" No fajnie ja dlatego właśnie wyrzuciłem bo raz że deska i wszelka hydraulika w tym kibelku padła poza ty był zakamieniony Link do komentarza
Kominki Bielawski Napisano 2 lipca 2013 Udostępnij #114 Napisano 2 lipca 2013 Gmina Żabia Wola koło Warszawy : - segregowane 6 -niesegregowane 16Kosze 1 sztuka na posesję rozwiezione przed 1 lipca. Mam zamiar segregować muszę dokupić 2 kosze.... Link do komentarza
Draagon Napisano 2 lipca 2013 Udostępnij #115 Napisano 2 lipca 2013 Eres o ile mnie gimp nie myli to jest to EPI 83M1 - masz fotkę, kolor i markę samochodu - a policja ma centralną ewidencję pojazdów, jak chcesz drążyć temat to po prostu przekaż zdjęcie - najlepiej oryginał.Piotrków - 6 worków do segregacji śmieci ( gdzie TO trzymać w mieszkaniach ?? ) na razie cicho sza.. Link do komentarza
Värmepumpsägare Napisano 3 lipca 2013 Udostępnij #116 Napisano 3 lipca 2013 Sortowane 0,56:- / m2 domu do 110m2 potem 0,05:- / m2 powyzej 110m2, niesegregowane odpowiednio 0,72:- i 0,07:-i.e za dom 150m2 bedzie 61.60:- + 2:- > 64:- do zaplaty... przypuszczam ze ceny podane na stronie miasta sa juz z VAT. Link do komentarza
eres Napisano 3 lipca 2013 Udostępnij #117 Napisano 3 lipca 2013 Cytat Eres o ile mnie gimp nie myli to jest to EPI 83M1 - masz fotkę, kolor i markę samochodu - a policja ma centralną ewidencję pojazdów, jak chcesz drążyć temat to po prostu przekaż zdjęcie - najlepiej oryginał. Blisko!SPIreszty nie jestem pewien.Pan policjant swoją wypowiedział dał mi do zrozumienia, że będę miał tylko kłopot, on dużo roboty a efektów może nie być żadnych.Przekonał mnie :-( Link do komentarza
elutek Napisano 4 lipca 2013 Udostępnij #118 Napisano 4 lipca 2013 u mnie wygląda to tak:22 zł dla gospodarstw domowych, które prowadzą segregację odpadów oraz posiadają własne kompostowniki na odpady zielone (biodegradowalne)24 zł dla gospodarstw domowych, które prowadzą segregację odpadów i nie posiadają kompostownika38 zł dla gospodarstw domowych, które nie prowadzą segregacji odpadówcena dotyczy 1 /jednego!/ wywozu w miesiącu, więc uważam, że to sporo...na dodatek firma zawaliła na całej linii, do dziś nie ma harmonogramu, worków i w ogóle żadnych informacji, w gminie też rozkładają ręce i podają sprzeczne wiadomości... wczoraj powiedzieli, że w ramach rekompensatyza ten śmieciowy bałagan jeden odbiór śmieci będzie gratis - tylko KIEDY? tego nie wie nikt... Link do komentarza
Jani_63 Napisano 4 lipca 2013 Udostępnij #119 Napisano 4 lipca 2013 Cytat niedrogo maszU mnie 11.20 segregowane i 14zł niesegregowane. A pomyśl że za miedzą (dosłownie) miałbyś znacznie taniej8,85 - segregowane, i 12,85 - niesegregowane Link do komentarza
Värmepumpsägare Napisano 4 lipca 2013 Udostępnij #120 Napisano 4 lipca 2013 Wow... byli wczoraj po smieci... Brand New Firma... Sortowanie jest mokre i suche... ludzie sortuja... a smieciarka miesza... albo okres przejsciowy albo stworzenie miejsc pracy... potem to co wysypie trzeba na nowo posortowac... Link do komentarza
retrofood Napisano 8 lipca 2013 Udostępnij #121 Napisano 8 lipca 2013 Dwa powiaty, dwie miejscowości, różne gminy. Ale łączy je jedno:nie ma cenników, zasad, regulaminów, czyli totalny czeski film. Nikt nic nie wie i nie słyszałem, żeby zanosiło się na zmianę. W mieście wiem tylko tyle, że spółdzielnie odmowiły miastu udziału w pobieraniu opłat, wiec muszą utworzyć odpowiednie stanowiska pracy i system poboru podatku śmieciowego. A to musi potrwać... Link do komentarza
bobiczek Napisano 9 lipca 2013 Udostępnij #122 Napisano 9 lipca 2013 (edytowany) he,he tak samo jak tutaj, no nie? Edytowano 9 lipca 2013 przez bobiczek (zobacz historię edycji) Link do komentarza
retrofood Napisano 9 lipca 2013 Udostępnij #123 Napisano 9 lipca 2013 Cytat Nakrętkę zostaw z butelką, nie zrywaj etykiety, nie myj kubeczka po jogurcie. Ekologiczna herezja? Nie. Jest miasto, gdzie firmy śmieciowe przyznają, że maszyny zrobią to lepiej niż ludzie Segregowanie śmieci zapowiedziało 80 proc. Polaków. Robią to według szczegółowych wytycznych opracowanych przez gminy. Rozbieżności między miastami są ogromne: w jednych dzielimy śmieci jedynie na mokre i suche, w innych osobno wyrzucamy różne kolory szkła, plastik, papier, a nawet metale. Niektóre miasta wymagają od mieszkańców mycia śmieci. Autorzy regulaminów tłumaczą, że nieumyta butelka zabrudzi inne śmieci. Takich obaw nie mają jednak odpowiedzialni za śmieciową reformę urzędnicy w Bydgoszczy. Władze miasta szacują, że do segregowania zgłosiło się 97 proc. mieszkańców. Od 1 lipca muszą dzielić śmieci na cztery grupy:- papier, metal i tworzywa sztuczne,- szkło, - odpady zielone, - pozostałe śmieci. Ale w odróżnieniu od wielu innych miast, odpadów nie trzeba myć ani zrywać z nich etykiet - o czym urzędnicy przypominają nawet na ulotkach. Przy tym za wywóz śmieci płacą mniej niż w innych miastach. Bydgoskie stawki: 12,50 zł miesięcznie za posegregowane śmieci od osoby, 25 zł za mieszane odpady. Dla porównania w Krakowie to odpowiednio 19,50 zł i 29 zł, a we Wrocławiu 19 zł i 28,50 zł. Czemu bydgoszczanie mają nie myć śmieci? - Z konsultacji społecznych wiedzieliśmy, że mieszkańcy nie chcą marnować na to swojego czasu i wody. Dlatego zanim napisaliśmy regulamin, zapytaliśmy o zdanie działające w naszym mieście firmy. Okazało się, że dla przetwarzania odpadów nie jest problemem to, że na pojemnikach są resztki po zawartości, bo i tak przed recyklingiem myją je maszyny - tłumaczy Adam Musiała w bydgoskiego urzędu miasta. Firmy przetwarzające odpady: Mycie śmieci nie ma sensu Link do komentarza
bobiczek Napisano 9 lipca 2013 Udostępnij #124 Napisano 9 lipca 2013 (edytowany) o tym ja właśnie tutajhttps://forum.budujemydom.pl/Od-1-lipca-seg...100#entry366425martwi mnie jeszcze inna sprawaMagia zniknie.Po tej całej ustawie nowej - zniknie magia "własnego domu"...... Edytowano 9 lipca 2013 przez bobiczek (zobacz historię edycji) Link do komentarza
stokrotka.35 Napisano 10 lipca 2013 Udostępnij #125 Napisano 10 lipca 2013 Dzisiaj miałam pierwszy odbiór śmieci wg. nowych zasad ...Ile worów się wystawi, tyle pustych dadzą ... I co? ... ktoś zapierdzielił mi puste wory sprzed posesji. Link do komentarza
coolibeer Napisano 10 lipca 2013 Udostępnij #126 Napisano 10 lipca 2013 jest 10 lipiec a ja jestem bez kosza...nie odebrali mi zegregowalnych ostatnio i dalej sobie leżą ( śmietnik zabrali) Link do komentarza
bobiczek Napisano 10 lipca 2013 Udostępnij #127 Napisano 10 lipca 2013 Cytat Dzisiaj miałam pierwszy odbiór śmieci wg. nowych zasad ...Ile worów się wystawi, tyle pustych dadzą ... I co? ... ktoś zapierdzielił mi puste wory sprzed posesji. pewnie na zwłoki tego - który wymyślił tę ustawę o śmieciach Link do komentarza
stokrotka.35 Napisano 10 lipca 2013 Udostępnij #128 Napisano 10 lipca 2013 Cytat pewnie na zwłoki tego - który wymyślił tę ustawę o śmieciach he he hea jutro się przejdę do ZGK i się dopytam co z workami ... Link do komentarza
bobiczek Napisano 10 lipca 2013 Udostępnij #129 Napisano 10 lipca 2013 Cytat jest 10 lipiec a ja jestem bez kosza...nie odebrali mi zegregowalnych ostatnio i dalej sobie leżą ( śmietnik zabrali) nic się nie martw - jeszcze kilka dni w tym słońcu i same sobie odejdą... Link do komentarza
bobiczek Napisano 10 lipca 2013 Udostępnij #130 Napisano 10 lipca 2013 (edytowany) Cytat a jutro się przejdę do ZGK i się dopytam co z workami ... Dobrze będziesz pyskować isię awanturować - to zaraz Ci porządne pojemniki podwiozą, zobaczysz Edytowano 10 lipca 2013 przez bobiczek (zobacz historię edycji) Link do komentarza
stokrotka.35 Napisano 4 sierpnia 2013 Udostępnij #134 Napisano 4 sierpnia 2013 A z butelek można zrobić np.... Link do komentarza
cyma2704 Napisano 4 sierpnia 2013 Udostępnij #135 Napisano 4 sierpnia 2013 To ja chyba mieszkam w jakiejś patologicznej gminie. Worki na segregowanie i kosz przywieźli przed czasem. Już 3 lipca przyjechali odebrać śmieci. Wręczali też harmonogram wywozu, choć jest na stronie gminy.Segregowane 6zł od osoby, niesegregowane 10zł. O żadnych sąsiadów nie słyszałam narzekań na system zbiórki. Link do komentarza
solange63 Napisano 4 sierpnia 2013 Udostępnij #136 Napisano 4 sierpnia 2013 Cytat To ja chyba mieszkam w jakiejś patologicznej gminie. Worki na segregowanie i kosz przywieźli przed czasem. Już 3 lipca przyjechali odebrać śmieci. Wręczali też harmonogram wywozu, choć jest na stronie gminy.Segregowane 6zł od osoby, niesegregowane 10zł. O żadnych sąsiadów nie słyszałam narzekań na system zbiórki. można? można pochwal się co to za gmina, żeby inne mogły brać z niej przykład Link do komentarza
Moose Napisano 4 sierpnia 2013 Udostępnij #137 Napisano 4 sierpnia 2013 Mam podobnie jak cyma, tylko taniej, ale za to bidon musiałam kupić sama. Link do komentarza
PeZet Napisano 4 sierpnia 2013 Udostępnij #138 Napisano 4 sierpnia 2013 (edytowany) Cytat A teraz pytanie z cyklu gdzie wyrzucić (do jakiego pojemnika?) stary sedes , wczoraj właśnie dokonałem wymiany i mam urządzenie na trawniku koło kubła od śmieci i tak myślę niby to porcelana czyli może tam gdzie szkło To proste, musisz sedes posegregować: plastik do plastiku, a fajans do śmieci.U mnie segregowalne kosztują 7,40 za osobo-człowieka.Ale...Raz, RAZ! dostałem worki. Tylko czarne!Co tydzień inne niby przyjmują.Wystawiłem jak leci - posegregowane. Zgarnęli.Powiedziane było: odbierają między 7:00 a 21:00.Wystawiłem o 13.Zostały.Czekały tydzień.Zabrali.Psu na budę harmonogram.Wystawiam posegregowane, jak wezmą, to wezmą. A wezmą.Mi się to podoba.dopisałem:Szlachta na koń wsiędzie, ja z synowcem na czele i jakoś to będzie. Edytowano 4 sierpnia 2013 przez PeZet (zobacz historię edycji) Link do komentarza
coolibeer Napisano 5 sierpnia 2013 Udostępnij #139 Napisano 5 sierpnia 2013 Dziś mamy 5.08.2013 a ja nie mam nadal kosza!!!! Link do komentarza
retrofood Napisano 5 sierpnia 2013 Udostępnij #140 Napisano 5 sierpnia 2013 Ja nie mam nawet info kiedy będzie... Link do komentarza
elutek Napisano 20 sierpnia 2013 Udostępnij #141 Napisano 20 sierpnia 2013 mój kubeł na śmieci został wczoraj oznaczony, naklejką z jakimś tajemnym kodem kreskowym... Link do komentarza
coolibeer Napisano 20 sierpnia 2013 Udostępnij #142 Napisano 20 sierpnia 2013 Cytat mój kubeł na śmieci został wczoraj oznaczony, naklejką z jakimś tajemnym kodem kreskowym... Ja dziś otrzymałem wreszcie kubeł na śmiecie Link do komentarza
bobiczek Napisano 20 sierpnia 2013 Udostępnij #143 Napisano 20 sierpnia 2013 możesz wory wykopywać powoli z ogródka - i ładować do kubła Link do komentarza
coolibeer Napisano 20 sierpnia 2013 Udostępnij #144 Napisano 20 sierpnia 2013 Cytat możesz wory wykopywać powoli z ogródka - i ładować do kubła a ty skąd wiesz??? co???podglądasz mój monitoring?plaskkk! Link do komentarza
coolibeer Napisano 20 sierpnia 2013 Udostępnij #145 Napisano 20 sierpnia 2013 Cytat możesz wory wykopywać powoli z ogródka - i ładować do kubła a ty skąd wiesz??? co???podglądasz mój monitoring?plaskkk! Link do komentarza
Baru Napisano 20 sierpnia 2013 Udostępnij #146 Napisano 20 sierpnia 2013 Cytat Ja dziś otrzymałem wreszcie kubeł na śmiecie To się ciesz, że otrymałeś!U mnie na wsi wygrał oczywiście wiejski MPGK i on ma w zadzie wszystko! Kubły we własnym zakresie mamy sobie zapewnić, a oni - zdzierając dwa razy więcej, niż poprzednia firma (wywożąca nam śmiecie raz na 2 tygodnie i zapewniająca kubły) zabierają śmiecie raz na trzy tygodnie! To jest czad dopiero! Mogę sobie przywieźć do nich śmiecie, jak chcę - przyjmą, jak najbardziej :krzesło: Link do komentarza
kdd Napisano 20 sierpnia 2013 Udostępnij #147 Napisano 20 sierpnia 2013 A u mnie dla odmiany działa wszystko poprawnie. Mamy kubły, worki, terminarz, który jest realizowany. Śmietniki mają też jakiś tajny kod kreskowy.Nie jest tanio 12 za segregowane, 17 za niesegregowane ale coś przebąkują o ... obniżce, więc nie jest źle. Link do komentarza
Gość adiqq Napisano 20 sierpnia 2013 Udostępnij #148 Napisano 20 sierpnia 2013 Cytat A u mnie dla odmiany działa wszystko poprawnie. Mamy kubły, worki, terminarz, który jest realizowany. Śmietniki mają też jakiś tajny kod kreskowy.Nie jest tanio 12 za segregowane, 17 za niesegregowane ale coś przebąkują o ... obniżce, więc nie jest źle. a na jakiej podstawie oznaczyli twój kosz na śmieci kodem?bo gdyby mi tak oznakowali mój prywatny kosz, który sam kupiłem, to zdarłbym od razu...dosyć mam tej permanentnej inwigilacji....niech już noworodkom od razu chipa wrzucają i będzie spokój Link do komentarza
Janmor Napisano 20 sierpnia 2013 Udostępnij #149 Napisano 20 sierpnia 2013 A u mnie zgodnie z prospektem:zapłacę za 5 osobową rodzinę 80 zł lub 40 zł... ale częstotliwość odbioru mnie przeraża... chyba zamówię pojemniki 1000l Link do komentarza
kdd Napisano 21 sierpnia 2013 Udostępnij #150 Napisano 21 sierpnia 2013 Cytat a na jakiej podstawie oznaczyli twój kosz na śmieci kodem?bo gdyby mi tak oznakowali mój prywatny kosz, który sam kupiłem, to zdarłbym od razu...dosyć mam tej permanentnej inwigilacji....niech już noworodkom od razu chipa wrzucają i będzie spokój To nie mój kosz, gmina dostarczyła, więc niech sobie oznaczają ile chcą! Mój stary wynajmowany od poprzedniej firmy zabrano pod koniec czerwca. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się