ewin Napisano 12 grudnia 2012 Udostępnij #1 Napisano 12 grudnia 2012 Witam wszystkich, Pytanie czysto techniczne ( moje pierwsze , samodzielne malowanie) mianowicie - dzieci zalały mi piętro w łazience i niestety sufit dołu ucierpiał, a dokładnie toaleta dla gości- mam plamy na suficie, chcę je zamalować, w święta się zjadą a tu taki syf… jak je skutecznie zamalować? Dodam, że plamy wyszły nie dawno, sufit jest podwieszany, zrobiony z płyty gipsowej i tu jest( tak sądze) problem. Mąż wraca w niedzielę przed świętami i nie ma jak mi pomóc. Z resztą chcę być samodzielna ;) Więc, czy mam czymś zaimpregnować te plamę? Czy to nie ma znaczenia? Będę wdzięczna za odpowiedź Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo i instalacje Napisano 12 grudnia 2012 Udostępnij #2 Napisano 12 grudnia 2012 Płyty muszą przede wszystkim wyschnąć, co przy istniejącej pod nimi zamkniętej przestrzeni utrudnia odprowadzenie wilgoci, zatem proces ten może jakiś czas potrwać. Ewentualnie można przyspieszyć wysychanie stosując nadmuch ciepłym powietrzem np. termowentylatora. Jeśli zalanienie spowodowało pojawienia się rdzawych plam to wystarczy sufit pomalować dwukrotnie (po wyschnięciu pierwszej warstwy) dobrą garba lateksową.Przy wystąpieniu rdzawych zacieków konieczne będzie nałożenie tzw. farby izolującej i dopiero na nią nałożenie farby nawierzchniowej. Link do komentarza
ewin Napisano 12 grudnia 2012 Autor Udostępnij #3 Napisano 12 grudnia 2012 (edytowany) Cytat Płyty muszą przede wszystkim wyschnąć, co przy istniejącej pod nimi zamkniętej przestrzeni utrudnia odprowadzenie wilgoci, zatem proces ten może jakiś czas potrwać. Ewentualnie można przyspieszyć wysychanie stosując nadmuch ciepłym powietrzem np. termowentylatora. Jeśli zalanienie spowodowało pojawienia się rdzawych plam to wystarczy sufit pomalować dwukrotnie (po wyschnięciu pierwszej warstwy) dobrą garba lateksową.Przy wystąpieniu rdzawych zacieków konieczne będzie nałożenie tzw. farby izolującej i dopiero na nią nałożenie farby nawierzchniowej. Dziekuje Panu bardzo za odpowiedz ;), odezwę się jak wyschnie, jezlei farba izolujaca zaradzi to będę wniebowzięta ;) Edytowano 12 grudnia 2012 przez ewin (zobacz historię edycji) Link do komentarza
ewin Napisano 13 grudnia 2012 Autor Udostępnij #4 Napisano 13 grudnia 2012 podsuszyłam i wygląda to źle, szczególnie w kącie jak na zdjęciu, kolor zielonkawy to kolor płyty - pójdę po farbę i pomaluję w weekend, zobaczymy jaki będzie efekt. Link do komentarza
retrofood Napisano 13 grudnia 2012 Udostępnij #5 Napisano 13 grudnia 2012 A tych pęknięć nie będziesz naprawiać przed malowaniem? Link do komentarza
bajbaga Napisano 13 grudnia 2012 Udostępnij #6 Napisano 13 grudnia 2012 (edytowany) 1. Kup farbę do zacieków (około 15zł).2. Pomaluj trochę więcej niż wynosi brzeg zacieków, oraz wszystkie szpary.3. Jak wyschnie, napraw pęknięcia szpachlą (najlepiej akrylową).4. Jeszcze raz pomaluj farbą do zacieków - łącznie z naprawami.5. Jak wyschnie pomaluj cały sufit. Edytowano 13 grudnia 2012 przez bajbaga (zobacz historię edycji) 2 Link do komentarza
ewin Napisano 13 grudnia 2012 Autor Udostępnij #7 Napisano 13 grudnia 2012 (edytowany) ok tak zrobię! Chcialam przed świętami na szybko ale widze ze i pęknięciami tez nalezy sie zająć Dziekuje Panowie, a oto niespodzianka na dykcie, jaka zastalam po powrocie z pracy (zostawilam grzejnik by zacieki wyschły)... Zalamalam sie, co my Kobiety bez Was zobimy? Jesteście jak skarb Edytowano 13 grudnia 2012 przez ewin (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 13 grudnia 2012 Udostępnij #8 Napisano 13 grudnia 2012 Cytat 3. Jak wyschnie, napraw pęknięcia szpachlą (najlepiej akrylową). Przyczepię się trochę do tej szpachli Może to kwestia nazewnictwa ale na takie coś jest dobry akryl na pistolet taki w tubie jak silikon 300 -310 ml pojemności,koszt takiego akrylu to około 10zł. Po zaaplikowaniu tego akrylu w szczeliny nadmiar ściągnij mokrym palcem a potem wyrównaj całość wilgotną szmatką lekko ją dociskając nie mocno bo cały akryl zetrzesz) chodzi o to aby po pomalowaniu nie było widać wyraźnego śladu. Link do komentarza
bobiczek Napisano 13 grudnia 2012 Udostępnij #9 Napisano 13 grudnia 2012 Cytat Przyczepię się trochę do tej szpachli Może to kwestia nazewnictwa ale na takie coś jest dobry akryl na pistolet taki w tubie jak silikon 300 -310 ml pojemności,koszt takiego akrylu to około 10zł. Po zaaplikowaniu tego akrylu w szczeliny nadmiar ściągnij mokrym palcem a potem wyrównaj całość wilgotną szmatką lekko ją dociskając nie mocno bo cały akryl zetrzesz) chodzi o to aby po pomalowaniu nie było widać wyraźnego śladu. tak, jasneEwin to będzie robić wszystko.Weź, ejOna nie chce fachowca zatrudniać - tylko przygotować troszkę wcześniej dobrze ścianę i męzowi wcisnąć w dłoń całą resztę później.Wystarczy jak bajbaga podpowiedział - i powinno być okA Ty to od razu dociskać, palcem gładzić...Weźże Weźże Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 13 grudnia 2012 Udostępnij #10 Napisano 13 grudnia 2012 Cytat A Ty to od razu dociskać, palcem gładzić...Weźże Weźże No tak ,paluszkiem Link do komentarza
coolibeer Napisano 14 grudnia 2012 Udostępnij #11 Napisano 14 grudnia 2012 Ja to bym wziął farbę pomalował i tyle Myślicie, że teraz komuś się chce czyścić malować czyścić i jeszcze raz malować? Link do komentarza
retrofood Napisano 14 grudnia 2012 Udostępnij #12 Napisano 14 grudnia 2012 Cytat Ja to bym wziął farbę pomalował i tyle Myślicie, że teraz komuś się chce czyścić malować czyścić i jeszcze raz malować? Ale w takim przypadku, to trzeba zagruntować chociaż. Link do komentarza
joks Napisano 14 grudnia 2012 Udostępnij #13 Napisano 14 grudnia 2012 Na moje oko to to jest jeszcze mokre jak ..........no mokre . Link do komentarza
retrofood Napisano 17 grudnia 2012 Udostępnij #14 Napisano 17 grudnia 2012 Nie wyschło jeszcze? Link do komentarza
joks Napisano 18 grudnia 2012 Udostępnij #15 Napisano 18 grudnia 2012 Cytat Nie wyschło jeszcze? Pewnie cały czas polewają . Link do komentarza
retrofood Napisano 18 grudnia 2012 Udostępnij #16 Napisano 18 grudnia 2012 Albo pomalowali już... Link do komentarza
elutek Napisano 18 grudnia 2012 Udostępnij #17 Napisano 18 grudnia 2012 miałam podobne plamy na suficie po zalaniu łazienki, pomalowałam Śnieżką - na zacieki i plamy,trzy razy musiałam malować /oczywiście przerwy na schnięcie kolejnych warstw/ i jest ok to ta farba: Link do komentarza
retrofood Napisano 18 grudnia 2012 Udostępnij #18 Napisano 18 grudnia 2012 Cytat miałam podobne plamy na suficie po zalaniu łazienki, pomalowałam Śnieżką - na zacieki i plamy,trzy razy musiałam malować /oczywiście przerwy na schnięcie kolejnych warstw/ i jest ok Ale to nie było przed świętami... Link do komentarza
daggulka Napisano 18 grudnia 2012 Udostępnij #19 Napisano 18 grudnia 2012 Cytat miałam podobne plamy na suficie po zalaniu łazienki, pomalowałam Śnieżką - na zacieki i plamy,trzy razy musiałam malować /oczywiście przerwy na schnięcie kolejnych warstw/ i jest ok to ta farba: a co z kolorowa ścianą? najpierw tą farbą z linka a potem kolorem potraktować ? Link do komentarza
elutek Napisano 19 grudnia 2012 Udostępnij #20 Napisano 19 grudnia 2012 Cytat a co z kolorowa ścianą? najpierw tą farbą z linka a potem kolorem potraktować ? jak już porządnie wyschnie to można kolorem, albo też do tej farby barwnik dodać - jak kto woli... Link do komentarza
vip42 Napisano 19 grudnia 2012 Udostępnij #21 Napisano 19 grudnia 2012 od razu malować (jak już wyschnie) czy najpierw próbować zmyć te zacieki ? Link do komentarza
ewin Napisano 19 grudnia 2012 Autor Udostępnij #22 Napisano 19 grudnia 2012 (edytowany) Cytat Pewnie cały czas polewają . Cytat Albo pomalowali już... Panowie już dawno pomalowane(sobota), nie dalam znaku, przepraszam. Juz na drugi dzień zrobiłam ;) zajełam się sprzataniem intensywnie no i przygotownaiami ;). Dziekuję raz jeszcze ;) Edytowano 19 grudnia 2012 przez ewin (zobacz historię edycji) Link do komentarza
retrofood Napisano 19 grudnia 2012 Udostępnij #23 Napisano 19 grudnia 2012 A buzi? Link do komentarza
ewin Napisano 19 grudnia 2012 Autor Udostępnij #24 Napisano 19 grudnia 2012 Cytat A buzi? ;*********** ;************ Link do komentarza
vip42 Napisano 19 grudnia 2012 Udostępnij #25 Napisano 19 grudnia 2012 trochę dyskrecji Link do komentarza
daggulka Napisano 19 grudnia 2012 Udostępnij #26 Napisano 19 grudnia 2012 Cytat trochę dyskrecji gdzie? na forum? tu się nic nie ukryje Link do komentarza
Jani_63 Napisano 19 grudnia 2012 Udostępnij #27 Napisano 19 grudnia 2012 Mówisz - lata doświadczeń w tej materii swoje robią Link do komentarza
daggulka Napisano 19 grudnia 2012 Udostępnij #28 Napisano 19 grudnia 2012 Cytat Mówisz - lata doświadczeń w tej materii swoje robią Link do komentarza
retrofood Napisano 19 grudnia 2012 Udostępnij #29 Napisano 19 grudnia 2012 Cytat gdzie? na forum? tu się nic nie ukryje No, chyba że się postawi pod latarnią! Link do komentarza
Jani_63 Napisano 19 grudnia 2012 Udostępnij #30 Napisano 19 grudnia 2012 Akurat... musiałbyś wyjechać na kilka tygodni... elektryka to Twoja domena. Link do komentarza
retrofood Napisano 19 grudnia 2012 Udostępnij #31 Napisano 19 grudnia 2012 Cytat Akurat... musiałbyś wyjechać na kilka tygodni... elektryka to Twoja domena. Stąd też i wiem... Link do komentarza
vip42 Napisano 19 grudnia 2012 Udostępnij #32 Napisano 19 grudnia 2012 Malowanie po zalaniu w sumie zawsze tak robię Link do komentarza
daggulka Napisano 19 grudnia 2012 Udostępnij #33 Napisano 19 grudnia 2012 Cytat Malowanie po zalaniu w sumie zawsze tak robię i jak efekty? Link do komentarza
vip42 Napisano 19 grudnia 2012 Udostępnij #34 Napisano 19 grudnia 2012 wychodzą takie pawie, że żadna hafciarka nie umiałaby lepiej Link do komentarza
daggulka Napisano 19 grudnia 2012 Udostępnij #35 Napisano 19 grudnia 2012 Cytat wychodzą takie pawie, że żadna hafciarka nie umiałaby lepiej wtedy to i sama ściana wystarczy - bez obrazka Link do komentarza
Jani_63 Napisano 19 grudnia 2012 Udostępnij #36 Napisano 19 grudnia 2012 Cytat Malowanie po zalaniu w sumie zawsze tak robię Taka sztuka nowoczesna, a nawet organiczna. Link do komentarza
retrofood Napisano 19 grudnia 2012 Udostępnij #37 Napisano 19 grudnia 2012 Cytat Malowanie po zalaniu w sumie zawsze tak robię Damy to do "złotych myśli"! Link do komentarza
joks Napisano 21 grudnia 2012 Udostępnij #38 Napisano 21 grudnia 2012 Cytat Panowie już dawno pomalowane(sobota), nie dalam znaku, przepraszam. Juz na drugi dzień zrobiłam ;) zajełam się sprzataniem intensywnie no i przygotownaiami ;). Dziekuję raz jeszcze ;) Tylko po co malować ten ozdobny pasek z glazury pod sufitem?? Link do komentarza
Boret Napisano 23 września 2013 Udostępnij #39 Napisano 23 września 2013 Farba musi być dobrze kryjąca, warto też oczyścić zalaną ścianę/ sufit przed malowaniem. Wydaje mi się ze farba akrylowa powinna sobie poradzić. Link do komentarza
Narciarz Napisano 5 września 2017 Udostępnij #40 Napisano 5 września 2017 (edytowany) Witam Mam podobny problem jak w temacie. Na suficie w łazience pojawiły się zacieki (9 pietro w bloku 10 piętrowym. Sasiad powiedział,że z pół miesiaca temu wypadł mu waż od pralki, jednak zacieki pojawiły się dopiero z 3-4dni wcześniej. Wydaje mi się,że przyczyna była inna) co teraz zrobić? Postępować tak jak napisał bajbaga? Dziękuję z góry za pomoc Edytowano 5 września 2017 przez Narciarz (zobacz historię edycji) Link do komentarza
MTW Orle - osuszanie budynków Napisano 6 września 2017 Udostępnij #41 Napisano 6 września 2017 9 godzin temu, Narciarz napisał: Postępować tak jak napisał bajbaga? to dobry kierunek Link do komentarza
Narciarz Napisano 8 września 2017 Udostępnij #42 Napisano 8 września 2017 Dziękuję za odpowiedź Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo ogólne Napisano 11 września 2017 Udostępnij #43 Napisano 11 września 2017 Farba na plamy jest na 100% skuteczna, wiem z autopsji. Używałem marki, o której różnie mówią ale ja zachwalam bo mam powody Nie zalał mnie sąsiad ale z winy wadliwego opierzenia na murku oporowym w bloku ciekło sobie po ścianie i o dziwo sąsiadka piętro wyżej nawet nie zdawała sobie sprawy, że u mnie jest zaciek. To taka ciekawostka przy okazji. Link do komentarza
Narciarz Napisano 13 września 2017 Udostępnij #44 Napisano 13 września 2017 Ta farba to śnieżka, która była tu polecana czy jakaś inna? Gruntować ten sufit przed pomalowaniem farba na plamy/zacieki? Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo ogólne Napisano 14 września 2017 Udostępnij #45 Napisano 14 września 2017 Tak tak. Nie gruntowałem. Ta farba przykryła zacieki idealnie. Ja bym poczekał aż idealnie wyschnie, doczyścił delikatnie papierem ściernym żeby usunąć wszelkie "farfocle" i malował bezpośrednio bez gruntowania. Na to potem położył zwykłą emulsję jak przeschnie. O ile kupisz ten produkt. http://www.karty-techniczne.sniezka.pl/pl/ŚNIEŻKA_ZACIEKI-PLAMY_FARBA_AKRYLOWA.pdf Inni producenci mogą mieć inne wymagania w celu uzyskani pełnej skuteczności krycia plam i zacieków. Link do komentarza
Eksperci Śnieżka Napisano 21 września 2017 Udostępnij #46 Napisano 21 września 2017 Szanowni Państwo, najważniejsze jest zlokalizowanie i usunięcie przyczyny zawilgocenia. Jeśli jest to faktycznie zalanie przez sąsiada, polecam zastosowanie wspomnianej farby Śnieżka Zacieki-plamy. Tak, jak napisał internauta – farbę (jako podkład) należy aplikować na suche, oczyszczone podłoże. Następnie można nałożyć wybraną farbę nawierzchniową. Pozdrawiam serdecznie, E-rzecznik FFiL Śnieżka Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się