Skocz do zawartości

Kuchnia Indukcyjna czy kuchnia gazowa?


MMarcin

Recommended Posts

17 godzin temu, Elfir napisał:

Niesamowite i w sumie zabawne, jak ludzie próbują na siłę usprawiedliwiać swoje złe wybory.

 

Teść ma rozrusznik i przy nim, gdy jest w kuchni, gotuję na indukcji. Musiałby się POŁOŻYĆ na polu grzewczym piersią, by miało jakikolwiek wpływ na rozrusznik. Owszem, instrukcja zawiera ostrzeżenie, bo ludziom przychodzą do głowy czasem idiotyczne pomysły.

Podobnie jest z mikrofalówką - aby szkodziła trzeba ją uruchomić otwartą lub stać tuż przy niej. 

U mnie w rodzinie mnóstwo osób przesiadło się w ciągu ostatnich lat z gazu na indukcję i nie działały im WYŁĄCZNIE garnki aluminiowe. Które i tak nie są specjalne polecane do gotowania ze względu na reakcje chemiczne z kwasami.  Ale wszystkie stare patelnie, kilkunastoletnie emaliowane garnki z Olkusza, tanie garnki z marketów działają normalnie. Bo każda stal jest ferromagnetyczna. 

Bez problemu gotuję w malutkich garnuszkach, jak kawiarka, które są mniejsze od okręgu pola grzejnego. 

Moja płyta się wyłącza całkowicie po pewnym czasie nieużytkowania, wiec nie ma jakiegoś dodatkowego poboru prądu w przeciwieństwie do takiego piekarnika, któremu wyświetlacza wyłączyć nie idzie.  

 

 

Oczywiście, że tak  - mówię o wyborach. Natomiast ja mówię szczerze - taniej było o połowę za ceramiczną płytę a prąd to prąd tylko zamiast indukcji jest tradycyjne ciepło. Kiedyś piekło się w mobilnych piekarnikach a kuchenki elektryczne to był rarytas. Nie wiadomo czy przy okazji coś się nie wzbudzało - czyli namiastka indukcji :icon_biggrin:

Link do komentarza

dlaczego ceramiczna jest gorsza? Bo się nagrzewa.

Jak ci coś wykipi, to nie przetrzesz szmatką od razu. Mleko ci się przypali i potem, jak płyta wystygnie, trzeba skrobać i wietrzyć smród. 

Z indukcji odsuwasz garnek, przecierasz płytę (która natychmiast wyłącza się automatycznie po usunięciu garnka z pola lub gdy czujka wykryje zalanie) i ustawiasz garnek z powrotem. Owszem płyta jest ciepła (od gorącego garnka), ale nie gorąca. Nie da się oparzyć przecierając.

Ceramiczna trzyma długo ciepło, więc nie ma możliwości szybkiego zmniejszenia mocy pod garnkiem (przy gazie można skręcić gaz, przy indukcji zmniejszyć natychmiast moc) - np. szybko zagotować wodę, wrzucić makaron i zmniejszyć energię, by tylko sobie powoli dochodził.

 

W przypadku kiedy robi się kuchnię za kilka tysięcy, różnica w zakupie między 700 zł za ceramiczną a 1000 zł za indukcję to nie oszczędność tylko skąpstwo. ;) (przykładowy model Elextroluxa, indukcję Amici kupisz taniej)

Edytowano przez Elfir (zobacz historię edycji)
Link do komentarza

Dlatego właśnie wybiera się najwygodniejsze urządzenia. Bo pewne rzeczy się zdarzają. 

Poza tym sadzę, że problem codziennego użytkowania i mycia tej ceramiki na której zaoszczędziłeś 300 zł zwaliłeś na żonę. To ona musi się męczyć, bo mąż nie kupił jej tego co chciała, tylko to co było tańsze.

Link do komentarza

Ja co chwile coś zalewam i dla mnie to nie argument. Mam kuchenkę gazową, piekarnik elektryczny i ten zestaw jest dla mnie idealny. Może i nie jest to nowoczesne, ale na ogniu po prostu gotuje mi się lepiej. Próbowałam gotować na indukcyjnej (wynajmowane mieszkanie), ale po prostu osobiście czuję różnicę. I nie pytajcie kobiety o co chodzi, bo nie potrafię tego racjonalnie wytłumaczyć.

 

@Elfir żona też mogła chcieć ceramikę :D

Edytowano przez asiakamien (zobacz historię edycji)
Link do komentarza

zgadzam się ze wszystkimi argumentami Elfir  za indukcją, tę z przecieraniem na bieżąco jak coś kapnie również, całe życie gotowałem na gazowej i zawsze myślałem, że to najlepsze rozwiązanie, a teraz nigdy już bym do niej wrócił, to pisze Tinek, który aktywnie gotuje i na co dzień używa indukcji.
Miałem okazję niedawno użyć płyty elektrycznej ceramicznej, tej co się na czerwono pola świecą (jak grzeją), dla mnie porażka

Pozdrawiam

Link do komentarza
16 godzin temu, Elfir napisał:

Dlatego właśnie wybiera się najwygodniejsze urządzenia. Bo pewne rzeczy się zdarzają. 

Poza tym sadzę, że problem codziennego użytkowania i mycia tej ceramiki na której zaoszczędziłeś 300 zł zwaliłeś na żonę. To ona musi się męczyć, bo mąż nie kupił jej tego co chciała, tylko to co było tańsze.

hahahahahahah no teraz to z tematu AGD wkraczamy na Freudowskie analizy. Aż zapytam żonę, czy by mi nie pozwoliła umyć płyty.

Link do komentarza
  • 3 tygodnie temu...

a

16 minut temu, Anna85 napisał:

Jak dla mnie najlepsza jest kuchenka gazowa. Jedzenie powinno się przyrządzać powoli. Kuchnia indukcyjna przy gazowej moim zdaniem  powinna się schować. Nie jest strasznie droga w eksploatacji, a umycie jej raz na tydzień nie zajmuje tak dużo czasu.

Dzięki Bogu, że tylko twoim zdaniem bo inni twierdzą całkiem co innego. Akurat te argumenty które wymieniłaś to żadne argumenty aby gazowa była lepsza od indukcji. Piszesz, że jedzenie powinno przyrządzać się powoli (nie wiem co to znaczy u Ciebie powoli) ale gdybyś używała indukcji to byś wiedziała że też można gotować na malej mocy na indukcji.

Link do komentarza
  • 1 miesiąc temu...

Właśnie stoję przed wyborem czy indukcja czy ceramika. I mówimy tu o kwocie około 1000 zł. Za 1100 zł mam indukcję Amica a za około 800 Hotpoint Ariston KRO 642 TO B. Specjalnie podaję dokładny model, ponieważ jeśli się zdecyduję na ceramikę to tylko ten model. Za około 1100 jest pełno indukcji Amica, które na pierwszy rzut niczym się nie różną (interesujące mnie modele: PI 6540 TK, IN 6540 ITB, PI6541SU, PI6540TG,).

Całe życie tylko z gazówką, której na pewno już nie chcę. Wybór tylko pomiędzy ceramiką a indukcją. Za 800 zł mam jak się wydaje wypasioną płytę ceramiczną z możliwością zmiany pól grzewczych i z czujnikiem, który wyłącza płytę po zdjęciu gara, z jakimś elektronicznym dopasowaniem wielkości garnka dostosowującym moc czy za prawie 1200 zł indukcję, która w sumie ma to samo...

Szwagier ma jakąś tanią płytę ceramiczną i ją sobie chwali. Twierdzi, że indukcje szybko pękają (szkło).

Link do komentarza

Czyli jednak? Bo nie przekonuje mnie to, że na indukcji zagotuję wodę na herbatę minutę szybciej, ponieważ jeśli gotuje się obiad to czasu przyrządzania raczej się nie zmieni. Przemawia do mnie za to mniejsza bezwładność temperaturowa, oraz to, że się tak nie nagrzewa (bezpieczeństwo). Niestety obie technologi są mi nieznane i stąd dylemat. Mimo wszystko warto dopłacić około 400 zł do indukcji czy po prostu poszukać jakąś najtańsza płytę indukcyjną? Co warte są te funkcje typu pauza? Czy jeśli jest napisane, że płyta zasilana jest 220-240 V a ja mam podciągnięty przewód 400 V to szukać takiej płyty? Czy w każdej płycie jest możliwość samodzielnego zdecydowania 220 czy 400?

Link do komentarza

Powiem Ci tak, całe życie odkąd pamiętam, gotowaliśmy na gazie.
W domu rodzinnym i po ślubie, gdy już się wyprowadziłem.

Od roku mam indukcję. Nie zamieniłbym na gaz.
Polecam z czystym sumieniem.

23 minuty temu, Batman napisał:

czy po prostu poszukać jakąś najtańsza płytę indukcyjną? Co warte są te funkcje typu pauza?

Może nie najtańszą, ale szukaj opinii.
Funkcje typu pauza? A co to jest ? :icon_mrgreen:
W mojej też są jakieś funkcje, korzystam tylko z +/- moc i on/off :D

Link do komentarza

Od czterech lat mam indukcyjną i również nie zamieniłbym na gaz, mimo, że "całe życie" używaliśmy właśnie gazu...

Właśnie koleżanka-małżonka wykańcza obiad świąteczny - będzie 10 osób, kuchnia zasilana jest z jednej fazy i się wyrabia!

TYLKO INDUKCJA!

też używane są tylko +/- i on/off☺

Link do komentarza

Dobrze byłoby, Policjancie, zanim zabierzesz głoś i wydasz tak wiekopomną uwagę, poczytał trochę ten temat :zalamka:...

Jest o "tych" garnkach i patelniach kilkadziesiąt postów...

Ale w ten sposób masz post 47...

Link do komentarza

Z garami nie ma problemu. Zawsze jak coś kupowaliśmy to zwracaliśmy uwagę by nadawało się też do indukcji - mimo, że na gaz jest (jeszcze) kładzione.

Chyba będzie patriotycznie ;) - model EPI 6541 TU - widzę, że jest na nią dobra cena - mniej niż tysiąc i ma funkcję łączenia dwóch pól w jedno. No chyba, że będzie coś nie tak w opiniach to pomyślę o czymś innym ;)

Dzięki za pomoc.

Link do komentarza
3 minuty temu, Batman napisał:

i ma funkcję łączenia dwóch pól w jedno.

Jeśli masz "gęsiarkę", czy inną brytfankę, to ta funkcja może Ci się przydać...

Ja nie mam... i jakoś daję radę :icon_biggrin:

Link do komentarza

Na najmniejszym polu używam często kawiarki - kupionej specjalnie w wydaniu do indukcji, a więc nie aluminiowej :icon_biggrin: - średnica dna kawiarki jest mniejsza od średnicy pola   (nie mam "regulacji" pola )  - stanowi +/- 60% średnicy pola i daje radę... Mamy elektroluksa jakiegoś, typu nie pamiętam za prawie 1100 zł.

Wydaje mi się, że ta funkcja dopasowywania jest przereklamowana :icon_rolleyes:

Link do komentarza

To już jest i nawet naszej (rodzimej) produkcji np. Amica IN:

Cytat

Wyświetlacz pozwala też na przeglądanie przepisów z multimedialnej książki kucharskiej i wgrywanie nowych propozycji dań. Następnie umożliwia wyświetlenie QR kodu. Zeskanowanie go pozwoli łatwo uzyskać listę zakupów niezbędną do stworzenia konkretnego dania.

Amica IN 944B ma jednak jeszcze kilka ciekawych funkcji. Wyświetlacz pozwala też na wyświetlanie pokazu slajdów ze zdjęć, odczytanie aktualnego stanu i prognozy pogody oraz słuchanie muzyki za pomocą wbudowanych głośników Bluetooth. To akurat jest ciekawe rozwiązanie, które może uczynić gotowanie jeszcze przyjemniejszą czynnością niż do tej pory. Wpływ na to ma też obecność wbudowanych programów, które pozwalają na idealne przygotowanie dania bez regulowania parametrów pracy piekarnika.

 

Link do komentarza

Ja mam indukcję Wirpoola - szczerze  to złe rozplanowanie pół grzewczych .Ale reszta bez zastrzeżeń - podłączyłem na 400V.

Wodę na herbatę błyskawicznie gotuje. Kawiarkę na 6 moc ustawiam i nie uruchamia się zawór bezpieczeństwa :) a rachunek za prąd w porównaniu... hmm nawet nie wiem co to była za kuchenka.

Ale pradu brała, że ho ho..

Brudzi się - ale też łatwo się czyści

Link do komentarza
Dnia 18.04.2017 o 16:01, bajbaga napisał:

To już jest i nawet naszej (rodzimej) produkcji np. Amica IN:

 

Taki bajer to już kilka lat temu był w sprzedaży, pamiętam bo tez to przerabiałem jak urządzaliśmy kuchnię.

Link do komentarza
Dnia 31.01.2017 o 13:49, Trapp napisał:

Dla mnie wybór już dawno był oczywisty, kwestie bezpieczeństwa zdecydowały i jakoś nie odczuwam tęsknoty za gazówką.

Dokładnie to samo miałam napisać. Z gazem miałam swego czasu nieprzyjemne przygody i zrezygnowałam z niego całkowicie.

Edytowano przez Magda39
literówka (zobacz historię edycji)
Link do komentarza
  • 6 miesiące temu...

Pytałem się o płytę to by wypadało napisać co wybrałem. Rzutem na taśmę wybrałem indukcję Amica. Po około 3 tygodniach zaczęła po włączeniu wywalać różnicówkę. Okazało się, że w fabryce zamontowano źle pole grzewcze. Przyjechał serwisant do domu i w 10 minut zrobił co trza. Od tego czasu śmiga jak miło. Z wad - po włączeniu dwóch pól grzewczych nie da się włączyć power boosta (na wszystkich polach jest boost a na jednym power boost). Montaż oczywiście pod 400 V.

Z plusów :) choćby to, że jak wykipi to podnoszę garnek, borę kawałek papieru i wycieram. Bez szkód dla mienia i zdrowia :)

Link do komentarza
38 minut temu, Batman napisał:

Pytałem się o płytę to by wypadało napisać co wybrałem. Rzutem na taśmę wybrałem indukcję Amica. Po około 3 tygodniach zaczęła po włączeniu wywalać różnicówkę. Okazało się, że w fabryce zamontowano źle pole grzewcze. Przyjechał serwisant do domu i w 10 minut zrobił co trza. Od tego czasu śmiga jak miło. Z wad - po włączeniu dwóch pól grzewczych nie da się włączyć power boosta (na wszystkich polach jest boost a na jednym power boost). Montaż oczywiście pod 400 V.

Wybór indukcji właściwy. 

Link do komentarza
5 minut temu, retrofood napisał:

A piekurnik?

A piekarnik na trzeciej fazie. Tylko że piekarnik jak i płyta wytępują jako osobne sprzęty pod zabudowę, bo nie  kuchenki indukcyjne z piekarnikiem  nie są tak popularne jak pod zabudowę Ten omawiany model jest akurat pod zabudowę.

Edytowano przez mhtyl (zobacz historię edycji)
Link do komentarza
5 minut temu, Batman napisał:

Elektryk podłączał, żeby był papier. Kabel zwykły pięciożyłowy (siłowy). Piekarnik jest podłączony do oddzielnego gniazdka (bezpiecznika).

Ok, rozumiem bo tak sie potocznie mówi że na 400 V siłowy, ale i tak są tylko dwie fazy wykorzystane, szkoda że nie wykorzystał trzeciej z tego kabla i nie podłączył piekarnika. W niczym to nie przeszkadza aby piekarnik i płyta były na osobnych bezpiecznikach.

Link do komentarza
2 godziny temu, mhtyl napisał:

Ok, rozumiem bo tak sie potocznie mówi że na 400 V siłowy, ale i tak są tylko dwie fazy wykorzystane, szkoda że nie wykorzystał trzeciej z tego kabla i nie podłączył piekarnika. W niczym to nie przeszkadza aby piekarnik i płyta były na osobnych bezpiecznikach.

Piekarnika nie dało się tam podłączyć, ponieważ jest w innej części kuchni. A tak wygląda podłączenie:

 

sila.jpg

Link do komentarza

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

    • Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

  • Najnowsze posty

    • Nie wiem skąd te ceny. Aż sprawdziłem u siebie. W zależności od frakcji od 30 do 44 zł tona. 20 ton kamienia to wydatek 600 - 900 zł   Niekoniecznie. Odpowiednie spadki, do tego bezproblemowy odpływ i woda pcha tam gdzie jej najłatwiej płynąć. I płynie. Najlepiej widać to latem, kiedy zieleń wokół budynku gdzie jest umiejscowiony dren, zawszę ma żółty, przesuszony pasek.  
    • Wrocław , TEL. 607 - 698 - 310 , www.graty-wywozimy.pl Demontaż/Odbiór/Wyniesienie/Załadunek/Wywóz/Utylizacja starych mebli Wrocław. -Wywóz wersalek,kanap,narożników,kompletów wypoczynkowych,materacy,sof,puf,foteli,leżanek,amerykanek. -Wywóz meblościanek,segmentów,kredensów,szaf,regałów,półek,stołów,krzeseł,komód,mebli kuchennych,ław,mebli. -Wywóz wyposażenia mieszkań,zawartości mebli,gratów,gabarytów,dywanów,wykładzin,zerwanych paneli. -Czyszczenie/Sprzątanie/Opróżnianie mieszkań,domów,piwnic,garaży,komórek lokatorskich,schowków,kanciap,magazynków,boksów garażowych.Likwidacja mieszkań Wrocław. -Wywóz AGD,RTV,pralek,lodówek,zamrażarek,zmywarek,telewizorów,elektrośmieci. -Demontaż mebli na wymiar,mebli w zabudowie,szaf wnękowych,szaf przesuwnych,mebli kuchennych na wymiar,mebli kuchennych w zabudowie,pawlaczy. -Wywóz mebli po wyprowadzce Wrocław,wywózka mebli Wrocław,wywożenie mebli Wrocław,wywóz mebli używanych Wrocław. -Przygotowanie/Sprzątanie/Opróżnianie/Czyszczenie: -mieszkań,domów do sprzedaży -mieszkań domów pod wynajem -mieszkań,domów po lokatorach -mieszkań,domów do remontu -mieszkań,domów po remoncie -mieszkań,domów po wynajmie -Odgracanie/Opróżnianie zagraconych mieszkań,domów,pokoi,pomieszczeń po zbieraczach Wrocław. -Opróżnianie do gołych ścian Wrocław.Wywóz starych mebli po zakupie nowych Wrocław.Wywóz starych mebli do utylizacji Wrocław.Opróżnianie po zbieraczach Wrocław. -Wywóz odpadów,pozostałości po remoncie,budowie Wrocław.Wywóz mebli do utylizacji Wrocław. Wrocław TEL. 607-698-310 , www.graty-wywozimy.pl  FACEBOOK: https://www.facebook.com/GratyWywozimypl/ Nasza Prezentacja na YOUTUBE: https://youtu.be/oEVUCdz3mHg?si=ZR8WhyZ8X_uExRXw wywóz starych mebli Wrocław cena,oczyszczanie mieszkań z mebli Wrocław.oczyszczanie domów z mebli Wrocław,odbiór mebli Wrocław,odbiór starych mebli Wrocław,odbiór mebli używanych Wrocław,odbiór zniszczonych mebli Wrocław,gdzie wyrzucić stare meble Wrocław,wywóz mebli Wrocław, co zrobić ze starymi meblami Wrocław,wywóz starych mebli Wrocław cennik,opróżnianie mieszkań Wrocław,ile kosztuje wywóz starych mebli Wrocław,jaki jest koszt wywozu mebli Wrocław,odbiór mebli używanych Wrocław,opróżnianie mieszkań Wrocław,gdzie można oddać stare meble Wrocław,jak pozbyć się starych mebli Wrocław,Firma wywożąca stare meble Wrocław,Firma opróżniająca mieszkania Wrocław,Firma opróżniająca piwnice Wrocław,wywóz mebli z domu Wrocław,wywóz gratów Wrocław,Firma odbierająca stare meble Wrocław,Gdzie oddać meble Wrocław,utylizacja starych mebli Wrocław,utylizacja mebli Wrocław,wywóz gabarytów Wrocław,wywóz wersalek Wrocław,Wywóz meblościanek Wrocław,wywóz segmentów Wrocław,Wywóz wyposażenia mieszkań Wrocław, opróżnianie mieszkań po zbieraczach Wrocław,wywóz gabarytów Wrocław,likwidacja mieszkań Wrocław,opróżnianie mieszkań do gołych ścian Wrocław,odbiór starych mebli Wrocław,wywózka starych mebli Wrocław,wywózka mebli Wrocław,wywóz mebli po wyprowadzce Wrocław,Demontaż mebli Wrocław,Demontaż starych mebli Wrocław,wywiezienie starych mebli Wrocław,firma porządkowa Wrocław,wywóz mebli po lokatorach Wrocław,czyszczenie piwnic Wrocław,wywóz meblościanek Wrocław,wywóz segmentów Wrocław,wywóz wersalek Wrocław,wywóz kanap Wrocław,wywóz narożników Wrocław,demontaż mebli Wrocław,demontaż mebli na wymiar Wrocław,demontaż szaf przesuwnych Wrocław,Kto wywozi stare meble we Wrocławiu ? Wyniesienie mebli z mieszkania Wrocław,Transport mebli Wrocław.Przygotowanie mieszkań do remontu Wrocław.Opróżnianie mieszkań do remontu Wrocław.Wywóz zbędnych przedmiotów Wrocław.Wywóz mebli używanych Wrocław.Wywożenie mebli Wrocław.Likwidacja mieszkań Wrocław. .Opróżnianie domu cena, Wrocław, tel.607-698-310, wywóz, utylizacja. Zabieranie zbędnych rzeczy, wywożenie gratów z garażu, odgracanie pomieszczeń. Opróżnianie domów w wywozem wyposażenia. Czyszczenie mieszkań, lokali, pomieszczeń, z dywanów, materacy,wersalek, mebli z załadunkiem, utylizacja mebli , starego agd, kanapy, demontaż szafy, regałów, starych niepotrzebnych mebli. Likwidacja mieszkań we Wrocławiu, pomieszczeń, magazynów, wywóz gruzu, odpadów, po budowie, remoncie. Wyniesienie i zniesienie zbędnych rzeczy, śmieci. Wywóz boazerii Wrocław. Opróżnianie/odgracanie zagraconych mieszkań,domów,pokoi,pomieszczeń po zbieraczach Wrocław.Wywóz mebli używanych Wrocław.Wywóz zawartości mebli Wrocław,Ile kosztuje wyniesienie mebli z mieszkania,wyniesienie mebli z mieszkania,odbiór starych mebli przy zakupie nowych,,ile kosztuje opróżnienie mieszkania Wrocław,ile kosztuje sprzątanie mieszkania Wrocław,sprzątanie mieszkań zaniedbanych Wrocław,opróżnianie mieszkań Wrocław cennik,sprzątanie po zalaniu Wrocław cennik,wywóz starej kanapy Wrocław,Jak pozbyć się starych mebli Wrocław,Wywóz odpadów wielkogabarytowych z załadunkiem Wrocław,graty-wywozimy.pl Wrocław,wywóz starej wersalki Wrocław,wywóz starej meblościanki Wrocław,wywóz lodówki Wrocław.Wywóz odpadów wielkogabarytowych Wrocław.Wywóz mebli do utylizacja Wrocław.Utylizacja Wrocław.Wywóz starych mebli Wrocław Psie Pole,wywóz starych mebli Wrocław Fabryczna,Wywóz starych mebli Wrocław Krzyki,wywóz starych mebli Wrocław Śródmieście,wywóz starych mebli Wrocław Stare Miasto,Wywóz starych mebli Wrocław Tarnogaj,wywóz starych mebli Wrocław Jagodno,wywóz starych mebli Wrocław Różanka,wywóz starych mebli Wrocław Partynice,wywóz starych mebli Wrocław Ołtaszyn,wywóz starych mebli Wrocław Kleczków,wywóz starych mebli Wrocław Szczepin,wywóz starych mebli Wrocław Huby,wywóz starych mebli Wrocław Klecina,wywóz starych mebli Wrocław Stabłowice,wywóz starych mebli Wrocław Leśnica,Wywóz starych mebli Wrocław Kozanów,wywóz starych mebli Wrocław Nowy Dwór,Wywóz starych mebli Wrocław Popowice,Wywóz starych mebli Smolec.Wywóz starych mebli Siechnice,Wywóz starych mebli Kryniczno,wywóz starych mebli Psary,Wywóz starych mebli Siechnice,wywóz starych mebli Radwanice,wywóz starych mebli Wisznia Mała,wywóz starych mebli Ligota Piękna,wywóz starych mebli Krzyżanowice. Wrocław,Dolny Śląsk graty-wywozimy.pl Wrocław http://graty-wywozimy.pl , TEL. 607-698-310
    • Myśmy to wałkowali 3 lata temu wtedy wyslalem skany z podręcznika:    
    • Ja mam rurę w geowłókninie, także jak miałaby się zamulić, to na samym dnie, bo w 90% jest obsypana kamieniem, a dla mnie bardziej logicznym jest odsączenie nawet tego 1cm nawet z mułu, niż żeby było kilka centymetrów kamieni zatopionych w wodzie. Ale ekspertem nie jestem, posłuchałem tylko rady tego kto robi to na codzień i wydało mi się to bardziej logiczne niż położenie rury na kamieniach. Btw rura leży na geowłókninie, więc nie bardzo ma się czym zamulić. A kamień miałem dosyć dobrze wypłukany, więc nawet z niego niewiele tam osiadło. Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
    • a co cię śmieszy - podręcznik niemiecki? Niemców nie lubię - ale na budowlance się znają Ja tego nie wymyśliłem - ale zasięgam najlepszych rad, jak coś robię, a nie majstrów z okolicy (choć czasem się znajdzie b. dobry)   Podręcznik fachowy zaleca nawet trzy różne frakcje kamienia drobny przy rurce drenarskiej, zwłaszcza tej z PCV - żeby jej nie uszkodzić i dopiero po warstwie tego drobnego dawać grubszy kamień. To samo pod rurą - drobny kamień. I tak samo przy geowłókninie - żeby jej nie podziurawić. Dla mnie to logiczne - choć pracochłonne.   to może mnie poucz, co cię rozśmieszyło?    nie ja to wymyśliłem - ale to logiczne, że jak dasz na dno wykopu, to się szybko zamuli rura, bo z tego kamienia też osiądzie pył, a poza tym rura powinna być oddzielona od podłoża. Dlatego daje się płytka warstwę tego drobnego kruszywa pod dren. 
  • Popularne tematy

×
×
  • Utwórz nowe...