MMarcin Napisano 18 września 2012 Udostępnij #1 Napisano 18 września 2012 Witam to mój pierwszy post tak że za wszystkie błedy z góry przepraszam. Remontuje kuchnie ale tak dosłownie nowe ściany tynki oczywiscie nowe instalacje wodne i prądowe. wszystko juz było z gory zaplanowane i oczywiscie kuchenka miała byc gazowa pod zabudowe ale paru majstrów mnie namwia na kchie Indukcyja i w ogóle ich żony zachwalają i ze wszytko pięknie ładnie. A moze mi ktoś poradzic tak na prawde co jest dobrym rozwiąniem. troche czytałem i nie bardzo umiem wybrac z góry dziekuje za odpowiedzi:) Link do komentarza
autorushd Napisano 19 września 2012 Udostępnij #2 Napisano 19 września 2012 oczywiście indukcyjna. Ja niestety zrobiłem ten błąd i mam gazową. Na garnkach syf, niestety :( Link do komentarza
vip42 Napisano 19 września 2012 Udostępnij #3 Napisano 19 września 2012 Indukcyjna jest droższa w zakupie (nie wiem jak w eksploatacji), nie wszystkie garnki i patelnie się do niej nadają, ale za to nie masz (jak napisał przedmówca) tego "tłuszczu" na garnkach, ścianach, wyciągu itd.Indukcyjna się nie nagrzewa (tylko od garnka przejmuje ciepło), jak coś wykipi lub spadnie to nie przywiera i się nie przypala. Zdejmujesz garnek i indukcja przestaje działać, więc jest bezpieczniejsza. Nie zatrujesz się gazem jak płomień zgaśnie.Ale nie możesz za to opalać na indukcyjnej kury, golonki lub cebuli ;) Link do komentarza
autorushd Napisano 19 września 2012 Udostępnij #4 Napisano 19 września 2012 Cytat Ale nie możesz za to opalać na indukcyjnej kury, golonki lub cebuli ;) No tego to by mi akurat brakowało. Link do komentarza
MMarcin Napisano 20 września 2012 Autor Udostępnij #5 Napisano 20 września 2012 A jeszcze takie pytanie jaka polecacie kuchnie indukcyjną? chodzi mi o dokladny model. Czy kupie dobra kuchnie ind. w granicach 3.500pln czy moze to przesada i nie ma sensu wydawac takiej sumy a kupic taka za 1.500pln. Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 20 września 2012 Udostępnij #6 Napisano 20 września 2012 Kup taką na jaka Cię stać. Link do komentarza
Szczurek_86 Napisano 16 października 2012 Udostępnij #7 Napisano 16 października 2012 Najlepiej jak możesz to indukcyjną. Jest oszczędniejsza w eksploatacji oraz bezpieczniejsza. Link do komentarza
prospektinwestycje Napisano 16 października 2012 Udostępnij #8 Napisano 16 października 2012 gazowa oszczędniejsza Link do komentarza
bajbaga Napisano 16 października 2012 Udostępnij #9 Napisano 16 października 2012 Cytat gazowa oszczędniejsza Link do komentarza
Gość Łukasz Bajsarowicz Napisano 18 października 2012 Udostępnij #10 Napisano 18 października 2012 Obecnie korzystam z płyty ceramicznej. Zauważyłem, że jest to rosnący trend na rynku wraz z indukcyjnymi. Czy dysponuje ktoś statystykami opłacalności / porównanie kuchenki gazowej, ceramicznej i indukcyjnej w przypadku sporadycznego korzystania i dużego zapotrzebowania na gotowanie rzeczy? Jest to dla mnie dosyć istotne, gdyż póki co mieszkam sam i rozważam wymianę ceramicznej na gaz z butli. Link do komentarza
tmk81 Napisano 26 października 2012 Udostępnij #11 Napisano 26 października 2012 Zdecydowanie indukcyjna, jeśli oczywiście możesz sobie na taką pozwolić - na siłę też bez sensu. Przesiadka z gazowej jak z malucha do merca - to zdanie mojej żony bo ja raczej nie mam porównania Link do komentarza
solange63 Napisano 27 października 2012 Udostępnij #12 Napisano 27 października 2012 indukcyjna latwiej utrzymac w czystosci. duzym plusem jest tez to, ze wszystkie dania sa szybciej gotowe. jednak trzeba sprawdzic posiadane garnki, bo moze sie okazac, ze do kosztow plyty trzeba bedzie doliczyc cene nowego zestawu do gotowania. Link do komentarza
Szczurek_86 Napisano 30 października 2012 Udostępnij #13 Napisano 30 października 2012 Indukcyjną jak najbardziej. Co do ceny to kup oszczędną ale za tyle na ile Cię stać. Często nie ma sensu przepłacać. Link do komentarza
tosia Napisano 31 października 2012 Udostępnij #14 Napisano 31 października 2012 Ja mam płytę indukcyjną firmy Amica PI6512TF. Dałam za nią około 1200 zł. Użytkuję ją około pół roku i jestem zadowolona. Wcześniej miała kuchenkę gazową i tak jak powiedział tmk81 to jak przesiadka z malucha do mercedesa Link do komentarza
forma Napisano 2 listopada 2012 Udostępnij #15 Napisano 2 listopada 2012 Zdecydowanie kuchnia indukcyjna - jest jednak małe "ale", o którym pisało już kilku forumowiczów. Koszt garnków i patelni, przeznaczonych specjalnie do płyty indukcyjnej. Są niestety dużo droższe niż zwykłe garnki. Fajne zestawy są np. w Ikei, ale musisz się zaopatrzyć w gruby portfel. Link do komentarza
vip42 Napisano 2 listopada 2012 Udostępnij #16 Napisano 2 listopada 2012 (edytowany) nie koniecznie trzeba wymieniać garnki, sporo starych działa na indukcji.Podobno jak magnes się "przykleja" to można garnek użuwać na płycie indukcyjnej Edytowano 2 listopada 2012 przez vip42 (zobacz historię edycji) Link do komentarza
solange63 Napisano 2 listopada 2012 Udostępnij #17 Napisano 2 listopada 2012 Cytat Podobno jak magnes się "przykleja" to można garnek użuwać na płycie indukcyjnej dokladnie tak jest, tyle, ze zazwyczaj magnes nie przykleja sie do tych tanich garow. Jesli ktos mial wczesniej pozadny zestaw, to raczej bedzie pasowal na indukcyjna plyte, ale jesli mamy garnki 100 zl za komplet, to marna nadzieja... Link do komentarza
Jani_63 Napisano 2 listopada 2012 Udostępnij #18 Napisano 2 listopada 2012 Ja mam patelnię droższą niż 100 zeta a magnes się i tak nie przyklei..., no chyba że na klej Link do komentarza
solange63 Napisano 2 listopada 2012 Udostępnij #19 Napisano 2 listopada 2012 Cytat Ja mam patelnię droższą niż 100 zeta a magnes się i tak nie przyklei..., no chyba że na klej no widzisz, to pewnie gdybys mial taka za 20 zl, to nawet na klej by sie nie przykleil jestem akurat w temacie garnkowym, bo dzis nabylam komplecik przyszlosciowa myslac oczywiscie nadaje sie na plyte indukcyjna. zobaczymy jak sie bedzie sprawowac w uzyciu. Link do komentarza
acia Napisano 2 listopada 2012 Udostępnij #20 Napisano 2 listopada 2012 Indukcja, tylko i wyłącznie, miałam już każdą poza gazową pod szkłem, ale na taką nie będzie mnie raczej stać. garnków wcale nie trzeba wymieniać, nawet tych tańszych (wiem bo mam) tyle, że jak VIP 42 pisał musi na dno działać magnez. Link do komentarza
retrofood Napisano 3 listopada 2012 Udostępnij #21 Napisano 3 listopada 2012 (edytowany) Fizyka, podstawówka. Dla kuchni indukcyjnej, garnek nie może być z materiałów paramagnetycznch ani tym bardziej diamagnetycznych. Ale kto teraz używa aluminiowych garów...Nawet te emaliowane są z blachy stalowej.A w ogóle to ja również jestem za indukcyjną. No, chyba, że gaz już jest, a prąd bedzie za parę lat... Edytowano 3 listopada 2012 przez retrofood (zobacz historię edycji) Link do komentarza
boska.n Napisano 16 marca 2013 Udostępnij #22 Napisano 16 marca 2013 ja zdecydowanie jestem za płytą indukcyjną. Jest z pewnością najbardziej efektywna i bezpieczna. Jeśli chodzi o garnki to muszą mieć właściwości ferromagnetyczne (wystarczy przyłożyć zwykły magnes do naczynia- jeśli się przyczepi to znaczy, że garnek się nadaje do indukcji) Link do komentarza
vip42 Napisano 20 marca 2013 Udostępnij #23 Napisano 20 marca 2013 Indukcyjna - a na garnki nie trzeba wydawać majątku - wstarczą nawet zwykłe emalie Link do komentarza
tomasz234 Napisano 20 marca 2013 Udostępnij #24 Napisano 20 marca 2013 Ale nie możesz za to opalać na indukcyjnej kury, golonki lub cebuli ;)[/quote]- to prawd a raczej święta prawdaWitam ponoc indukcyjna jest lepsza choc ja wole gazowa Link do komentarza
pyza989 Napisano 21 marca 2013 Udostępnij #25 Napisano 21 marca 2013 Ja też będe wybierała płyte do kuchni tylko ja mam troche ułatwione wszystko bo nie mam wogóle gazu w mieszkaniu i nawet nie chce gazowej. Wiele wiele czytałam na ten temat i opnie są baaaardzo różne.Wielu ludzi twierdzi, że gazowa jest tańsza, a ja w zasadzie to nie wiem czy taka tańsza... Ale można zatruć się gazem, po jakimś czasie wszystko jest osyfione. Moja mama ma gazową kuchenkę i na takiej się wychowałam i nigdy nie zapomnę jak coś się stało i cała kuchenka staneła w płomieniach i główny zawór szybko zakręcałam Ale to była stara kuchenka i poszła na śmietnik. Teraz mam dalej ma gazową już nowszą ale nie zmienia to faktu, że jak ostatnio chciałam jej wyczyścić okap czy garnki z tego smogu z gazu to nie ma szans... Płytki za kuchenką też ma już straszne... Po przeczytaniu wielu postów na wielu forach zdecydowałam się na płytę ceramiczną. Jest tańsza od indukcji i jak się coś zepsuje w niej to naprawa nie kosztuje aż tyle co indukcyjnej. Garnki i tak będę kupowała ale mogę kupić najzwyklejsze garnki i też będą do takiej nie zależnie czy magnes się klei czy nie. Będzie też ładnie i nowocześnie wyglądać a będzie po prostu taniej. Porównując ją do innych kuchenek to jak gazowa to maluch, a indukcja to mercedes to ceramiczna to najzwyklejszy opel :PA czy używanie indukcji jest tańsze? Nie wiem bo nie umiem przeliczać tych watów itd ale słyszałam też różne opinie -jedni że tak inni że nie...Czy indukcja szybciej gotuje? Przytoczę wypowiedź z innego forum, że woda może i szybciej osiągnie swoje 100 stopni ale jak mięso ma się dusić przez pół godziny na wolnym ogniu czy coś ma się gotować ileś czasu wg przepisu to indukcja temu nie pomoże Bo woda która jest w pokarmach nie osiągnie większej temperatury niż 100 i nie zrobi się szybciej... Jedynie szybciej dopije do tej 100 a potem to już jak na każdej innej :D Link do komentarza
moniss Napisano 18 kwietnia 2013 Udostępnij #26 Napisano 18 kwietnia 2013 (edytowany) To ja też może dorzucę swoje 3 grosze.Użytkowałam 5 modeli kuchenek:1. węglowa z fajerkami ;)2. gazowa3. elektryczna4. elektryczna ceramiczna5. indukcyjnaPominę może węglową i zwykłą elektryczną, bo nie są obecnie zbyt popularne ;)Jeśli miałabym wybierać spośród trzech pozostałych to wybrałabym indukcyjną, w następnej kolejności gazową. Najlepszym testem dla kuchenki/płyty jest TEST NALEŚNIKOWY. Na gazie i indukcji usmażenie porcji kilkunastu naleśników to ok.30min, na ceramicznej elektrycznej to jakiś horror - prawie półtorej godziny! Grzałki płyty ceramicznej to się rozgrzewają do czerwoności, to znów stygną i weź tu coś szybko usmaż.Od 3 lat intensywnie użytkuję jakiegoś indukcyjnego chińczyka i nie miałam powodów do większych narzekań. Jedyna bolączka to ustawianie temperatury jest co 20stopni, a przydałoby się co 10.Nie kupowałam specjalnych garnków gdyż miałam stary komplet emaliowanych oraz zestaw 2 rondelków + garnek z pokrywką z IKEA za jakieś 30zł (swoją drogą polecam, są świetne). Wszelkie paternie aluminiowe odpadają, chyba że zaznaczono, że nadaja sie na indukcję.Zalety indukcji: - łatwo utrzymać czystość zwykłą wilgotną szmatką: co wykipi to nawet w trakcie gotowania można wytrzeć bez obawy o poparzenie- bezpieczne: nagrzewają tylko garnek, płyta jest tylko ciepła- dobra dla zapominalskich: gdy zdejmuję naczynie kuchenka sama sie wyłącza (gdy gotowałam na gazowej na małym ogniu, czesto dopiero wieczorem zauważałam, że płomień nadal się pali)- szybkość gotowania/smażenia/duszenia porównywalna z kuchenką gazową, a brak tłustego osadu na meblachKuchenka/płyta gazowa- przypadkowo można odkręcić gaz (ech zdarzało mi się)- ciepło ognia unosi drobinku tłuszczu, które osadzają się na pobliskich szafkach i samej kuchence, a to czortostwo trzeba później nieźle szorować- czyszczenie kuchenki gazowej nie jest czymś, co robi się z przyjemnością i szybkoPłyta ceramiczna- można się oparzyć- łatwo coś przypalić, a smażenie naleśników to horror- gdy coś wykipi nie można od razu tego wytrzeć, a później czesto trudno to doczyścić, gdy już sie zapiecze.Gdy ogrzewanie w domu nie jest gazowe, to spokojnie możemy darować sobie doprowadzanie gazu tylko do gotowania a gotować na indukcji. Edytowano 18 kwietnia 2013 przez moniss (zobacz historię edycji) Link do komentarza
boska.n Napisano 25 kwietnia 2013 Udostępnij #27 Napisano 25 kwietnia 2013 dodam jeszcze, że indukcja ogranicza przypalanie się potraw. Ja bardzo często korzystam z funkcji booster- dzięki niej można bardzo szybko zagotować wodę czy podgrzać zupę Link do komentarza
bajbaga Napisano 25 kwietnia 2013 Udostępnij #28 Napisano 25 kwietnia 2013 Na indukcji można przypalić - oj można Mając kuchnię indukcyjną, do gotowania wody, raczej czajnik elektryczny - z różnych względów. Link do komentarza
retrofood Napisano 28 kwietnia 2013 Udostępnij #29 Napisano 28 kwietnia 2013 Cytat Kuchenka/płyta gazowa- przypadkowo można odkręcić gaz (ech zdarzało mi się) Wykluczone w dzisiejszych czasach. Wszystkie kuchnie posiadają zabezpieczenie przeciwwypływowe. Link do komentarza
vip42 Napisano 29 kwietnia 2013 Udostępnij #30 Napisano 29 kwietnia 2013 Cytat Na indukcji można przypalić - oj można Mając kuchnię indukcyjną, do gotowania wody, raczej czajnik elektryczny - z różnych względów. Na indukcji nie masz przypalonych potraw NA płycie, ale w garnku zawsze można mieć - wystarczy tylko trzymać za długo "na ogniu" i nie mieszać Link do komentarza
boska.n Napisano 6 maja 2013 Udostępnij #31 Napisano 6 maja 2013 Cytat Na indukcji nie masz przypalonych potraw NA płycie, ale w garnku zawsze można mieć - wystarczy tylko trzymać za długo "na ogniu" i nie mieszać dokładnie. Poza tym kolejnym plusem jest płaska powierzchnia, która znacznie ułatwia utrzymanie w czystości. Link do komentarza
Lucy20 Napisano 10 maja 2013 Udostępnij #32 Napisano 10 maja 2013 Też stawiałabym na płytę indukcyjną. Krótszy czas gotowania, łatwość utrzymania jej w czystości, mniejsze bezpieczeństwo poparzenia (przydatne w szczególności u rodzin z małymi dziećmi) no i przede wszystkim ekonomiczność - ciepło wytwarza się tylko w garnku, nie na całej płycie. Link do komentarza
eko-m2 Napisano 15 maja 2013 Udostępnij #33 Napisano 15 maja 2013 Gazem można precyzyjnie sterować, jak się przypala to szybko zmniejszyć i jest to bardzo praktyczne, tak myślę. Link do komentarza
boska.n Napisano 15 maja 2013 Udostępnij #34 Napisano 15 maja 2013 no tak tylko kiedy zacznie kipieć i wylewa się na całą płytę to dość ciężko potem ją doczyścić... trudno dostać się do tych wszystkich zakamarków Link do komentarza
eko-m2 Napisano 15 maja 2013 Udostępnij #35 Napisano 15 maja 2013 Cytat no tak tylko kiedy zacznie kipieć i wylewa się na całą płytę to dość ciężko potem ją doczyścić... trudno dostać się do tych wszystkich zakamarków też racja, ale dla mnie kuchnia służy przede wszystkim do gotowania, więc wolę mieć kuchnię którą trudniej umyć niż na której trudniej gotować.Pozdrawiam,eko-m2 Link do komentarza
bajbaga Napisano 15 maja 2013 Udostępnij #36 Napisano 15 maja 2013 Cytat też racja, ale dla mnie kuchnia służy przede wszystkim do gotowania, więc wolę mieć kuchnię którą trudniej umyć niż na której trudniej gotować. To stwierdzenie praktyka ?Bo moje doświadczenie, podpowiada mi zupełnie coś innego. Link do komentarza
eko-m2 Napisano 15 maja 2013 Udostępnij #37 Napisano 15 maja 2013 Cytat To stwierdzenie praktyka ?Bo moje doświadczenie, podpowiada mi zupełnie coś innego. Tak, stwierdzenie praktyka , ale w nawiązaniu do wcześniejszej wypowiedzi. Ja akurat nie widzę problemów z myciem kuchenki gazowej, ale rozumiem, jeśli niektórzy za tym nie przepadają.Pozdrawiam,eko-m2 Link do komentarza
bajbaga Napisano 15 maja 2013 Udostępnij #38 Napisano 15 maja 2013 Raczej dotyczyło trudności w gotowaniu na indukcyjnej - po to pogrubiłem. Link do komentarza
vip42 Napisano 15 maja 2013 Udostępnij #39 Napisano 15 maja 2013 Cytat też racja, ale dla mnie kuchnia służy przede wszystkim do gotowania, więc wolę mieć kuchnię którą trudniej umyć niż na której trudniej gotować.Pozdrawiam,eko-m2 a nie mylisz kuchenki indukcyjnej z kuchenką ceramiczną? Bo z moich obserwacji wynika, że indukcja reaguje na zmiany równie szybko jak gaz Link do komentarza
eko-m2 Napisano 16 maja 2013 Udostępnij #40 Napisano 16 maja 2013 Cytat a nie mylisz kuchenki indukcyjnej z kuchenką ceramiczną? Bo z moich obserwacji wynika, że indukcja reaguje na zmiany równie szybko jak gaz Nie mylę, no może to tylko złudzenie, a może przyzwyczajenie do gazowej. Link do komentarza
Lucy20 Napisano 17 maja 2013 Udostępnij #41 Napisano 17 maja 2013 Cytat no tak tylko kiedy zacznie kipieć i wylewa się na całą płytę to dość ciężko potem ją doczyścić... trudno dostać się do tych wszystkich zakamarków boska.n jak ktoś potrafi gotować to mu nie wykipi i nie będzie musiał sprzątać w zakamarkach - takie jest moje zdanie. Link do komentarza
vip42 Napisano 22 maja 2013 Udostępnij #42 Napisano 22 maja 2013 nawet jak ktoś potrafi gotować to czasem się zdarzy, że cos pryśnie, wyleci, upadnie, wykipi... ale nie wiem jaka kuchenka ma takie zakamarki co nie można ich wyczyścić. Ja w gazówce zdejmuję palniki i czyszczę gładka powierzchnię bez zakamarków ;) Link do komentarza
aniac985 Napisano 23 maja 2013 Udostępnij #43 Napisano 23 maja 2013 Przyznam że miałam problemy z przyzwyczajeniem się do gotowania na indukcji. Wszystko bardzo szybko się gotowało , ale jest to do opakowania . Link do komentarza
Lucy20 Napisano 23 maja 2013 Udostępnij #44 Napisano 23 maja 2013 Trzeba pilnować bardziej jedzenia na kuchni indukcyjnej. Ja się zastanawiam nad problemem wyczyszczenia np. mleka, które wykipi, na gazowej szybko możemy wyczyścić bo ostygnie palnik szybko, a na indukcyjnej znowu musimy praktycznie czekać na wychłodnięcie palnika, kolejna sprawa jak jest z zarysowaniami na kuchence indukcyjnej? Przeiceż każdemu spadnie czy to widelec czy nóż na kuchenkę. Link do komentarza
vip42 Napisano 23 maja 2013 Udostępnij #46 Napisano 23 maja 2013 Cytat Trzeba pilnować bardziej jedzenia na kuchni indukcyjnej. Ja się zastanawiam nad problemem wyczyszczenia np. mleka, które wykipi, na gazowej szybko możemy wyczyścić bo ostygnie palnik szybko, a na indukcyjnej znowu musimy praktycznie czekać na wychłodnięcie palnika, kolejna sprawa jak jest z zarysowaniami na kuchence indukcyjnej? Przeiceż każdemu spadnie czy to widelec czy nóż na kuchenkę. A możesz napisać to po polsku? Link do komentarza
TINEK Napisano 24 maja 2013 Udostępnij #47 Napisano 24 maja 2013 używam indukcji od roku (wcześniej całe życie gazówka) i nie wiem, że mam tyle z nią problemów,powiem więcej, to jedna z tych trafionych decyzji w nowym domuPSczynnie gotuję, a nie obserwuję Link do komentarza
Qubacen Napisano 26 maja 2013 Udostępnij #48 Napisano 26 maja 2013 To ja poproszę o poradę i w tym temacie. W domu nie będę miał gazu więc wybór jest albo kuchnia gazowa z butlą pod szafką, albo indukcyjna właśnie. Wczoraj byłem Media i oglądałem te płyty indukcyjne. Każda którą mogłem obejrzeć miała podłączenie na 230V (zwykłe gniazdko) a tu wyczytałem, że te indukcje są na 3fazy. Czy ja coś źle zrozumiałem, czy są i takie i takie? Jeśli są takie i takie to co przemawia na korzyść 3fazowych? I czy taka amika do 1000zł jest warta zakupu? Link do komentarza
Gość adiqq Napisano 26 maja 2013 Udostępnij #49 Napisano 26 maja 2013 Qubacen - moja indukcja akurat ma podłączenie na 2 fazy ale to się okazało dopiero podczas podłaczania...pociągnięty i tak miałem kabel pod 3flepsza 3 fazowa, nie będzie problemu z przeciążeniem fazy ja mam Candyhttp://www.ceneo.pl/Plyty_elektryczne_do_z...ndukcyjna+candyukład jak w 1 od góry - 2 górne pola mają po 2kw a dolne po 1,8kwsprawdziłem Amikę i wręcz są droższe...http://www.ceneo.pl/Plyty_elektryczne_do_z...ndukcyjna+amica Link do komentarza
Qubacen Napisano 26 maja 2013 Udostępnij #50 Napisano 26 maja 2013 Jeszcze nie kupuje tylko muszę wiedzieć czy mam ciągnąć 3 fazy do kuchni na etapie rozkładania instalacji elektrycznej. Co do ceny to pytam orientacyjnie bo jeśli okaże się, że do 1000zł to zabawki nie warte zakupu (a to miarodajnie mogą mi odpowiedzieć użytkownicy a nie sprzedawcy ) To zostanę przy gazie. Ale skoro piszesz, że ok to mnie przekonuje do indukcji. Tylko powiedz mi jeszcze dlaczego lepiej te 3 fazy? Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się