Redakcja Napisano 29 listopada 2011 Udostępnij #1 Napisano 29 listopada 2011 Ogłaszamy konkurs fotograficzny pt. "Pokaż, jak przygotowałeś dom na zimę". Zdjęcia mają przedstawiać izolację dachu, ściany lub podłogi Waszych domów. Mile widziane będą fotografie archiwalne (dotąd niepublikowane).Wygrają autorzy najładniejszych zdjęć, ale i grubość izolacji nie jest bez znaczenia Spośród zamieszczonych zdjęć w tym temacie na forum, jury nagrodzi pięć osób. Nagrodami są bluzy polarowe od firmy Rockwool (dwa w rozmiarze XL i trzy w rozmiarze L) z logiem firmy.Nie bierzemy pod uwagę zdjęć znalezionych w wyszukiwarce.Jurorami są: Tomek W z firmy Rockwool oraz Redakcja Budujemy DomCzas trwania konkursu: 29.11.2011-09.12.2011 Link do komentarza
Sławomir Napisano 29 listopada 2011 Udostępnij #2 Napisano 29 listopada 2011 Ocieplanie poddasza wełną o grubości 20 cm. Link do komentarza
daggulka Napisano 29 listopada 2011 Udostępnij #3 Napisano 29 listopada 2011 (edytowany) a ja tak z innej beczki .... na ostatnim zdjęciu Pan w polarze przymierza się do bicia czy się przeciąga? a serio ... zaraz cuś pogmeram .... może cuś znajdę coby wkleić ... a jakby do nagród kubki dodać z logiem BD , to już by było całkiem super - co tak Redakcja nic od siebie, hę? -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------edit:coś znalazłam .... to zdjęcia z prac które sami przeprowadzaliśmy - na zdjęciach mój mąż i mój tato ... jak kolega powyżej - zacznę od ocieplenia skosów ... również 20cm - w dwóch warstwach...zwróćcie uwagę na ten specjalistyczny strój roboczy a'la górnik koniec bliski ... izolacja podłóg to również izolacja, więc.... nie ma totamto - wycinanki kaszubskie - cięli i klęli ... a tutaj ciekawostka - jak użyteczna i przydatna w szerokim tych słów znaczeniu może być izolacja ... za całkiem niezłe rusztowanie również może posłużyć... dziękuję za uwagę.... Edytowano 29 listopada 2011 przez daggulka (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Gość adiqq Napisano 29 listopada 2011 Udostępnij #4 Napisano 29 listopada 2011 wełna - pierwsza warstwa 15cmpiwnice i garaż - 15cm, dom 20cm Link do komentarza
Redakcja Napisano 30 listopada 2011 Autor Udostępnij #5 Napisano 30 listopada 2011 Cytat a ja tak z innej beczki .... na ostatnim zdjęciu Pan w polarze przymierza się do bicia czy się przeciąga? a serio ... zaraz cuś pogmeram .... może cuś znajdę coby wkleić ... a jakby do nagród kubki dodać z logiem BD , to już by było całkiem super - co tak Redakcja nic od siebie, hę? Rozwiń Pan na zdjęciu jest szczęśliwy, bo mu ciepło a przeciąganie jest wyrazem jeszcze większego szczęścia. Wniosek: kto chce być tak szczęśliwy jak nasz model powinien zamieścić zdjęcia swojej izolacji PozdrawiamMarcin Szymanik Link do komentarza
daggulka Napisano 30 listopada 2011 Udostępnij #6 Napisano 30 listopada 2011 Cytat Pan na zdjęciu jest szczęśliwy, bo mu ciepło a przeciąganie jest wyrazem jeszcze większego szczęścia. PozdrawiamMarcin Szymanik Rozwiń znaczy skojarzenia mamy , tak? szczęście -------- ciepło -------- przeciąganie ------- szczęście żeby to takie proste w rzeczywistości było , no ale ok - tutaj nie trzeba się tym martwić... Link do komentarza
Redakcja Napisano 30 listopada 2011 Autor Udostępnij #7 Napisano 30 listopada 2011 Cytat znaczy skojarzenia mamy , tak? szczęście -------- ciepło -------- przeciąganie ------- szczęście żeby to takie proste w rzeczywistości było , no ale ok - tutaj nie trzeba się tym martwić... Rozwiń Może rozwijając myśl:szczęście ---polar----- ciepło -------- przeciąganie ------- szczęście Link do komentarza
daggulka Napisano 30 listopada 2011 Udostępnij #8 Napisano 30 listopada 2011 Cytat Może rozwijając myśl:szczęście ---polar----- ciepło -------- przeciąganie ------- szczęście Rozwiń ślicznie Link do komentarza
demo Napisano 30 listopada 2011 Udostępnij #9 Napisano 30 listopada 2011 Miały być niepublikowane . Zdjątko styropianu służącego za rusztowanie już widziałem . No . Link do komentarza
Redakcja Napisano 30 listopada 2011 Autor Udostępnij #10 Napisano 30 listopada 2011 Cytat Miały być niepublikowane . Zdjątko styropianu służącego za rusztowanie już widziałem . No . Rozwiń Ja biegnę zobaczyć nowe zdjęcia, a tu Pozdrawiam Marcin Link do komentarza
daggulka Napisano 30 listopada 2011 Udostępnij #11 Napisano 30 listopada 2011 Cytat Miały być niepublikowane . Zdjątko styropianu służącego za rusztowanie już widziałem . No . Rozwiń aaaaa, faktycznie - byyyyyło, masz rację .... w takim razie jeśli koniecznie muszą być wcześniej nie publikowane - potraktujmy je jako ciekawostkę budowlaną poza konkursem Link do komentarza
demo Napisano 30 listopada 2011 Udostępnij #12 Napisano 30 listopada 2011 Cytat - potraktujmy je jako ciekawostkę budowlaną poza konkursem Rozwiń To w zasadzie oczywiste , wszak rusztowanie nie jest izolacją . Chciałem sprawdzić pamięć , czy jakoś tak . Link do komentarza
daggulka Napisano 30 listopada 2011 Udostępnij #13 Napisano 30 listopada 2011 Cytat To w zasadzie oczywiste , wszak rusztowanie nie jest izolacją . Chciałem sprawdzić pamięć , czy jakoś tak . Rozwiń dobra , dawaj jakieś foty izolacji do końkursu - teraz ja chciałabym coś o Twoich napisać... Link do komentarza
demo Napisano 30 listopada 2011 Udostępnij #14 Napisano 30 listopada 2011 Byk doł , ale nimom . Ale mogę pstryknąć wągiel w grodzy . Bo ja na zimę to ino tak przygotowuję dom . Łe tam co to za konkurs i po czym oni ocenią które zdjątko najlepsze ?....., po grubości styropianu czy wełny ? . A może po kolorach albo rozdzielczości . Albo będzie jakieś cuś , jak w tym pezetpeenie . Link do komentarza
daggulka Napisano 30 listopada 2011 Udostępnij #15 Napisano 30 listopada 2011 nie kombinuj , demo jeno wklejaj .... nic tylko się uchylasz ciągle i wymówek zawsze szukasz ... Link do komentarza
coolibeer Napisano 1 grudnia 2011 Udostępnij #16 Napisano 1 grudnia 2011 Jak tylko tak z godzinę dojdę do siebie po nie przespanej nocy zaraz coś wkleję i może co ustrzelę ;)Czekajcie czekajcie Link do komentarza
Eksperci Rockwool Napisano 1 grudnia 2011 Udostępnij #17 Napisano 1 grudnia 2011 Cytat Byk doł , ale nimom . Ale mogę pstryknąć wągiel w grodzy . Bo ja na zimę to ino tak przygotowuję dom . Łe tam co to za konkurs i po czym oni ocenią które zdjątko najlepsze ?....., po grubości styropianu czy wełny ? . A może po kolorach albo rozdzielczości . Albo będzie jakieś cuś , jak w tym pezetpeenie . Rozwiń Oj coś pesymistycznie podchodzisz do tematu - jak narazie wygrywają wszyscy Link do komentarza
daggulka Napisano 1 grudnia 2011 Udostępnij #18 Napisano 1 grudnia 2011 Cytat Oj coś pesymistycznie podchodzisz do tematu - jak narazie wygrywają wszyscy Rozwiń taaaa ... czas do 9 grudnia .... się jeszcze wszystko zmieni .... a mamy na forum osoby , które z fotografiki żyć powinny bo robią tak piękne zdjęcia , np. Trzylwy więc .... nie mówmy hop.... Link do komentarza
Trzylwy Napisano 1 grudnia 2011 Udostępnij #19 Napisano 1 grudnia 2011 Byłoby to bardzo nędzne życie ... taka raczej wegetacja ....Niemniej .. coś znajdę i umieszczę, bo strasznie mi się podoba idea posiadania "Radość-dającego-polara", tyle że znając swoje zdjęcia z przedmiotowego etapu budowy .. to se mogę najwyżej na troki od kalesonów zasłużyć. Bo to ani szczególnie wdzięczny temat (biały styropian się ciężko fotografuje, trudniej niż śnieg) ani u mnie z grubością .. hłehłe .. nie najmocniej. Link do komentarza
coolibeer Napisano 1 grudnia 2011 Udostępnij #20 Napisano 1 grudnia 2011 (edytowany) Od razu mówię, że nie jestem grafikiem ani żadnym fotografem. Zdjęcia nie są dobrej jakości ale wklejam. Edytowano 1 grudnia 2011 przez coolibeer (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Trzylwy Napisano 1 grudnia 2011 Udostępnij #21 Napisano 1 grudnia 2011 (edytowany) Ostatnie zdjęcie - miejsce na drugą warstwę wełny pod krokwiami.P.S.Skromnie dodam, iż z zawodu jestem gryzipiórkiem.P.S.S.... i to nędznym. Edytowano 2 grudnia 2011 przez Trzylwy (zobacz historię edycji) Link do komentarza
animus Napisano 1 grudnia 2011 Udostępnij #22 Napisano 1 grudnia 2011 (edytowany) Robiłem to naście lat temu a wyglądało tak : 20 cm wełenki + 5 cm styropianu między profilami oraz paski styropianu wewnątrz profili. Edytowano 1 grudnia 2011 przez animus (zobacz historię edycji) Link do komentarza
TINEK Napisano 2 grudnia 2011 Udostępnij #23 Napisano 2 grudnia 2011 WitamNajpierw była podłoga na gruncie 2 + 5 + 5 = 12 cm styropianupotem chałupa zastała ogacona 15 cm warstwą styropianupotem przyszła kolei na poddaszeNa SKOSACHPierwsza warstwa wełny 15 cmdruga warstwa wełny, również 15 cmA na suficie poddasza 3 x 15 cm wełny, tu widać grubość przy wyłazie na strychna tę zimę kupiłem do tego 2 tony ekogroszku, nie mieszkam, ale dogrzewami to na tyle mili Państwo pozdrawiamTINEK Link do komentarza
kalumet Napisano 2 grudnia 2011 Udostępnij #24 Napisano 2 grudnia 2011 podłoga ocieplona z każdej strony 20 cm styrościany ocieplone 20 cm styro ( ściana ma 15 cm gr)strop pierwsza warstwa 20 cm wełny, druga warstwa 10 cmściana szczytowa 20 cm styro i 10 cm wełnydach pierwsza warstwa 15 cm wełny, druga warstwa 10 cm leży przygotowana Link do komentarza
Ozzy69 Napisano 4 grudnia 2011 Udostępnij #25 Napisano 4 grudnia 2011 Moje ocieplenia domu. Zdjęcia robione wczoraj (sobota) śpieszymy się przed zimą by ocieplić dom. Link do komentarza
TINEK Napisano 4 grudnia 2011 Udostępnij #26 Napisano 4 grudnia 2011 no, no, no, chałupa robi wrażeniea tynk "na ładność" wiosną???gratulacje i pozdrawiam Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 4 grudnia 2011 Udostępnij #27 Napisano 4 grudnia 2011 Po wielkich trudach (pierwszy raz wklejałem) udało się zamieścić kilka fotek. To jest ocieplenie podłogi 2X5 cm i dla wyrównania 3 cm styro. Fotki z ocieplenia poddasza jeszcze gorące bo jestem w trakcie ocieplania i jak bym czekał na zakończenie to już była by musztarda po obiedzie (sam ocieplam dlatego to tak szybko idzie) a tak chociaż troszkę ale sie pochwale.Krojenie "kiełbasy" Poddasze ,na razie pierwsza warstwa 15 cm ale będzie więcej. A tu widok z góry od strychu. Okienko na świat z naszej łazieneczki. A tu też okienko w garderobie. Ciąg dalszy nastąpi ... Link do komentarza
Ozzy69 Napisano 5 grudnia 2011 Udostępnij #28 Napisano 5 grudnia 2011 Cytat no, no, no, chałupa robi wrażeniea tynk "na ładność" wiosną???gratulacje i pozdrawiam Rozwiń dokładnie na wiosnę "na ładność" Link do komentarza
daggulka Napisano 5 grudnia 2011 Udostępnij #29 Napisano 5 grudnia 2011 się rozkręca.... końkursik ... wklejać, wklejać ... nie czaić się.... Link do komentarza
Redakcja Napisano 5 grudnia 2011 Autor Udostępnij #30 Napisano 5 grudnia 2011 Cytat się rozkręca.... końkursik ... wklejać, wklejać ... nie czaić się.... Rozwiń Link do komentarza
Moose Napisano 5 grudnia 2011 Udostępnij #31 Napisano 5 grudnia 2011 (edytowany) No taaak...Jak zwykle wywrócę wszystko do góry nogami, gdyż konkurs jest rockwoola a ja Wam pokażę moje ocieplenie domku Ponieważ zima za pasem a domek drewniany okazał się być nieszczelny , więc postanowiliśmy go poprawić nieco i w tym jakże zbożnym celu zanabyłam półtora kilometra liny jutowej grubości 12 mm oraz 100 metrów liny 20 mm, 40 opakowań kleju montażowego, pistolet pneumatyczny do gwoździ oraz 5000 gwoździ i się zaczęło... WIELKIE OCIEPLANIE. W chwili obecnej domek we wnętrzu wygląda tak: tak: I zbliżenie rogu pokoju: A z zewnątrz tak: zbliżenie: I całość od frontu: BTW Żeby rokłulowi nie było żal to na górze mam ocieplenie tradycyjne wełną mineralną 15+5: Edytowano 5 grudnia 2011 przez Moose (zobacz historię edycji) Link do komentarza
PeZet Napisano 6 grudnia 2011 Udostępnij #32 Napisano 6 grudnia 2011 (edytowany) Takamachata! Ocieeeplona ona! 20cm.Styyyy-ro-pian do czterech ścian - dał i ma.Ooo, chóry, tu-mury oddołudogóry:Uo-tomury:I taka ta onachata. Obrobiona:Aaa tu - z aparatu! Starealejare:Listwa cokołowa:Ijji, nowe one. Nieeeepublikowane!Cooo-kołu fota - tota: I taka:A ta taka:A ta taka:I ta taka:I... chaj!I wełnę kupiłem: rolkę jedną do owinięcia termy.Edit: coś wyciąłem, coś wklepałem... Edytowano 6 grudnia 2011 przez PeZet (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Eksperci Rockwool Napisano 6 grudnia 2011 Udostępnij #33 Napisano 6 grudnia 2011 Cytat No taaak...Jak zwykle wywrócę wszystko do góry nogami, gdyż konkurs jest rockwoola a ja Wam pokażę moje ocieplenie domku Ponieważ zima za pasem a domek drewniany okazał się być nieszczelny , więc postanowiliśmy go poprawić nieco i w tym jakże zbożnym celu zanabyłam półtora kilometra liny jutowej grubości 12 mm oraz 100 metrów liny 20 mm, 40 opakowań kleju montażowego, pistolet pneumatyczny do gwoździ oraz 5000 gwoździ i się zaczęło... WIELKIE OCIEPLANIE. Rozwiń Wow tego bym się nie spodziewał - a zrobiłaś może zdjecie termowizyjne jakie sa efekty tego ocieplenia? Ciekaw jestem czy się sprawdza, tzn. czy nie ma choćby mostków termicznych Link do komentarza
bajbaga Napisano 6 grudnia 2011 Udostępnij #34 Napisano 6 grudnia 2011 Toć, to prastary „obyczaj” gacenia chaty – przy czym biedota gaciła wysuszonym mchem, lub warkoczykami ze słomy. Link do komentarza
Moose Napisano 6 grudnia 2011 Udostępnij #35 Napisano 6 grudnia 2011 Cytat Wow tego bym się nie spodziewał Rozwiń Bo nikt nie spodziewa się hiszpańskiej inkwizycji... Cytat - a zrobiłaś może zdjecie termowizyjne jakie sa efekty tego ocieplenia? Ciekaw jestem czy się sprawdza, tzn. czy nie ma choćby mostków termicznych Rozwiń Nie robiłam termowizji...Sądzę, iż nie ma się co czarować i mostki są... ale i tak jest o niebo cieplej niż przed... Link do komentarza
Trzylwy Napisano 6 grudnia 2011 Udostępnij #36 Napisano 6 grudnia 2011 Cytat Bo nikt nie spodziewa się hiszpańskiej inkwizycji... Rozwiń rotfl Link do komentarza
Redakcja Napisano 7 grudnia 2011 Autor Udostępnij #37 Napisano 7 grudnia 2011 Cytat Bo nikt nie spodziewa się hiszpańskiej inkwizycji... Rozwiń Piękne http://youtu.be/sAn7baRbhx4 Link do komentarza
daggulka Napisano 7 grudnia 2011 Udostępnij #38 Napisano 7 grudnia 2011 Cytat Piękne http://youtu.be/sAn7baRbhx4 Rozwiń taaaa ... widzę... Link do komentarza
Brum Napisano 7 grudnia 2011 Udostępnij #39 Napisano 7 grudnia 2011 Jutro biorę aparat robić fotki bo jestem w trakcie ocieplania poddasza, z podłogi coś się znajdzie. Na poddaszu już mam 12cm między krokwiami i 15cm między jętkami. Kolejna warstwa to 2x15cm (razem 45cm) w holu (by zakryć podciąg), w pokojach na suficie 20cm (razem 35cm) i w skosach 20cm (razem 32cm) Link do komentarza
bobiczek Napisano 7 grudnia 2011 Udostępnij #40 Napisano 7 grudnia 2011 Cytat Jutro biorę aparat robić fotki Rozwiń no to i ja też..... Link do komentarza
daggulka Napisano 8 grudnia 2011 Udostępnij #41 Napisano 8 grudnia 2011 z dniem jutrzejszym kończy się konkurs ... wklejać, wklejać.... rywalizacja musi być.... Link do komentarza
Brum Napisano 8 grudnia 2011 Udostępnij #42 Napisano 8 grudnia 2011 (edytowany) Jako, że nie będę miał jak porobić dobrych fotek a czas a i tak wstecz bym ich nie zrobił, to opublikuje te z komórki lekko poprawione. Ocieplanie poddasza począwszy od obcięcia ściany szczytowej przy deskowaniu (ze styropianem po drugiej stronie!) i obsadzeniem wyłazu na strych. Na chwilę obecną ocieplanie jest jeszcze nie skończone, jestem w trakcie układania drugiej warstwy.Wełna Isover UniMata, jak już wspomniałem wcześniej grubości:Skos - 12cm + 20cmSufit - 15cm + 20cmHol na suficie (ze względu na zakrycie podciągu) - 15cm + 15cm + 15cm Edytowano 8 grudnia 2011 przez Brum (zobacz historię edycji) Link do komentarza
r-32 Napisano 8 grudnia 2011 Udostępnij #43 Napisano 8 grudnia 2011 No dobra ... To kolej na mnie Zaznaczam ,że fotki są 'telefoniczne' - nie tam żadne hade - mimo jakości życzę Wszystkim miłego oglądania Najsampierw cza było te styro przykleić .. Następnie siatkę i winkle zatopić wew kleju .. Po parapetach był drugi klej i gruntowanie .. Jak mawia Tinek , " ładność " bedzie później ...znaczy jak mi budimex przestanie obejście pyłami wszelakimi zasypywać Wełna - pierwsza warstwa 15cm ^0,40 leciała tak .. Druga warstwa - 15cm ^0,45 .. under construction ...styknie tego spamu Link do komentarza
Eksperci Rockwool Napisano 9 grudnia 2011 Udostępnij #44 Napisano 9 grudnia 2011 No to mamy twardy orzech do zgryzienia Link do komentarza
ulcia Napisano 9 grudnia 2011 Udostępnij #45 Napisano 9 grudnia 2011 (edytowany) To może i ja jeszcze tak szybciutko pokażę Wam jak mój mały domek został przygotowany do zimy . Został on ubrany w 12 cm styropian ,następnie oczywiście kołki siatka ,klej no i na koniec tynk siliknowo-silikatowy a efekt jest taki Zdjęć z ocieplenia poddasza niestety brak, ale zastosowaliśmy wełnę ROCKWOOL 15+5 na całym poddaszu. Dziękuję za uwagę i pozdrawiam Edytowano 9 grudnia 2011 przez ulcia (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Redakcja Napisano 9 grudnia 2011 Autor Udostępnij #46 Napisano 9 grudnia 2011 Wspaniale Czekamy na zdjęcia do godziny 14.00 i zamykamy konkurs.PozdrawiamMarcin Link do komentarza
Redakcja Napisano 9 grudnia 2011 Autor Udostępnij #47 Napisano 9 grudnia 2011 Konkurs uznajemy za zakończony. Jury idzie na naradę... Link do komentarza
Eksperci Rockwool Napisano 9 grudnia 2011 Udostępnij #48 Napisano 9 grudnia 2011 Cytat Konkurs uznajemy za zakończony. Jury idzie na naradę... Rozwiń Jeszcze się naradzamy ;) Link do komentarza
Redakcja Napisano 9 grudnia 2011 Autor Udostępnij #49 Napisano 9 grudnia 2011 Wspólnie z panem Tomkiem W. wyłoniliśmy zwycięzców :coolibeer, kalumet, Tinek, Brum, Adiqq i Moose otrzymają bluzy.Pozostałym uczestnikom konkursu wyślemy nagrodę pocieszenia: szalik od firmy Rockwool lub kubek z logiem Budujemy Dom (według życzenia).Gratuluję i dziękuję za uczestniczenie w zabawie PozdrawiamMarcin Szymanik Link do komentarza
Eksperci Rockwool Napisano 9 grudnia 2011 Udostępnij #50 Napisano 9 grudnia 2011 Gratulujemy i życzymy ciepłej zimy w domach Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się