Skocz do zawartości

Dom pasywny, kopuła Autorus

Recommended Posts

Napisano (edytowany)
Cytat

Chodnik tez już na końcówce

Czy ja dobrze widzę, że kładziesz na piachu? Jeśli tak to zmień na piach z cementem a lepiej na żwir. Piach nawet jak zagęścisz to za jakiś czas Ci mrówki wyniosą i będziesz miał fale Dunaju..... Edytowano przez Qubacen (zobacz historię edycji)
Napisano
W projekcie ogrodu mam miejsca gdzie rośliny są na tle płotu z desek. Płoty z Castoramy odpadają, chodzi o jakość. Pomyślałem nad czymś z kompozytu. Desek kompozytowych jest sporo na rynku, ale jak to zamontować między słupkami ogrodzeniowymi odległymi od siebie standardowo o 250cm?

Znalazłem coś takiego.

Napisano
Cytat

Przebudowę drogi S8 Radziejowice-Paszków czas zacząć.

Węzeł Siestrzeń

Nic się nie boisz, nicanic? Tej zmiany? Będzie naprawdę niewyobrażalne odczuwalne jak za blisko. Uwierz mi.
Napisano
Cytat

Nic się nie boisz, nicanic? Tej zmiany? Będzie naprawdę niewyobrażalne odczuwalne jak za blisko. Uwierz mi.

Obawiam sie ale tych najbliższych 2 lat budowy. Ale na sam węzeł to normalnie czekam jak na zbawienie.
Obecnie wyjechać ode mnie jest po prostu niebezpiecznie. Jak zrobią będzie bezkolizyjny wyjazd.
Lepiej być po prostu nie może icon_smile.gif

Cytat

Ja bym wolał wspawane uchwyty metalowe i pokombinował z wkrętami.

Wystarczy wkrętarka i kilka minut, żeby zrobić nocą wjazd nawet dla ciężarówki. icon_lol.gif

Ale to nie o to chodzi. Tam będzie normalne ogrodzenie jak obecnie.
A na to normalne ogrodzenie ewentualnie dałbym coś podobnego jak na fotkach.

Napisano
Cytat

Ale to nie o to chodzi. Tam będzie normalne ogrodzenie jak obecnie.
A na to normalne ogrodzenie ewentualnie dałbym coś podobnego jak na fotkach.

Estetycznie ładnie wygląda.
Napisano
Trzeba to zobaczyć w naturze, wiesz fotki to są tylko fotki. Znalazłem jakiś oddział firmy w Jankach. Mają te same uchwyty ale jak zobaczę to będę mógł powiedzieć coś więcej.
Napisano (edytowany)
Cytat

Wiec pomiędzy fundamentem tarasu a obrzeżami jest przerwa. Musze ją czymś wypełnić. Tylko czym?

Zasypać jakimś grubszym kruszywem żeby były duże przestrzenie a z góry uszczelnić, taśmą rozprężną, betonem itd...
A te obrzeża są szczelne, czy woda może się przesączyć na zewnątrz z tej szczeliny.
Może nawiercić otwory co kawałek w strefie niewidocznej dla oka czyli podsypki,gruntu,czy co tam będzie, zrobić odpływ.
Problemem są deszcze i mróz,czyli lód powiększający swoją objętość w tej szczelinie.
http://okucia24.com/illbruck-tp650-illmod-...ezna,id617.html Edytowano przez animus (zobacz historię edycji)
Napisano
Cytat

Myślałem tez aby zalać to rzadkim betonem albo zapiankować.

Pianka pije wodę jak gąbka, będzie tam ciągle wilgoć, prędzej betonem, ale po skurczu pewnie się oddzieli i dalej będzie szczelina, tylko mniejsza.
Napisano
Cytat

Wiec pomiędzy fundamentem tarasu a obrzeżami jest przerwa. Musze ją czymś wypełnić. Tylko czym?

Witam. Może wypełnij tylko samym grubszym kruszywem, jakieś ładne niewielkie otoczaki lub coś podobnego. A trawa ładniutka.
Napisano
Odnośnie prac ogrodowych to jesteśmy ponad plan i to grubo. W ogólne nie myślałem o nasadzeniach tego roku. Także jestem bardzo zadowolony, że jest tak jak jest icon_smile.gif Sądzę, że jeśli ostatnie plany się zrealizują a nie widzę przeszkód to ogród może być zrobiony nawet w 2/3.
Odnośnie kostki to została wąska ścieżka do furtki i koniec.
Odnośnie gabionów to są już zamówione dwie siatki także gabiony będą wstawione w miejsce drewnianej bramy. Z gabionami czekaliśmy specjalnie aż na działce będzie docelowa ilość ziemi. Żeby później nie kombinować jak tą ziemie tam przetransportować.

No i całość to zasługa Pana Artura i jego brygady których oczywiście polecam icon_smile.gif
Napisano
Sprawa chodnik się posuwa, widać że będzie po mojej stronie. Fajnie, chociaż gdyby był po przeciwnej stronie ulicy tez byłbym zadowolony. W końcu chodzi o bezpieczeństwo. Budowa za rok.

Napisano (edytowany)
Chyba już ostatnie wywrotki z piachem. Kurcze poszło tego naprawdę dużo. W czwartek ma być montaż barierek szklanych, ale jak będzie zobaczymy. Nie przywiązuję się do terminu bo zbyt dużo razy był już zmieniany.
Ale będzie kiedyś taki czas kiedy stracę cierpliwość. Sam jestem ciekaw co się wtedy stanie ale czuję, że będzie niezły Sajgon ;) .

Edytowano przez autorushd (zobacz historię edycji)
Napisano
Dziś był dzień pod znakiem gabionów.

Ponieważ kurierzy zażyczyli sobie za przesyłkę dwóch siatek gabionowych ponad 600zł, postanowiłem pojechać do producenta osobiście. W sumie ponad 500km w obie strony a i tak wyszło dużo taniej .

Napisano
Jutro wielki dzień, firma Gwamed z Nadarzyna zajmująca się balustradami, itd ma w końcu zrobić u mnie montaż takiej balustrady a konkretnie zamocować na już istniejących (założonych przez nich) słupkach szyby. . Umówieni jesteśmy na 10.00. Zapominam o tym co było wcześniej, Patrze co będzie jutro.
Relacja zdjęciowa na pewno będzie

Stan na dziś:

Napisano
W związku z nieplanowanym naddatkiem czasu postanowiłem zrobić test wypełnienia drobnym żwirem przestrzeni między fundamentem a obrzeżami.
Wydaje się całkiem dobry pomysł. A jak będzie na prawdę zobaczymy za rok.

A ponieważ jeszcze chwila była kilka fotek z węzła Siestrzeń

Napisano
Cytat

Musisz ich przycisnąć, wyznaczyć termin, postraszyć zmianą wykonawcy, może pisemnie trzeba. Zaliczkowałeś dużo?

Opłacona jest już całość. Montaż polega na przywiezieniu szyb i ich przykręceniu. Jakaś godzinka pracy.

Cytat

Sprytnie nie napisali którego roku...

Normalnie bym z Tobą polemizował ale w tym wypadku .... może masz rację.
Napisano
Cytat

Opłacona jest już całość. Montaż polega na przywiezieniu szyb i ich przykręceniu. Jakaś godzinka pracy.

To napisz im, że mają je przywieźć na plac budowy, a zamontują 7.10.20??
Jak przyjadą to ich nie wypuszczaj aż przykręcą.
Napisano (edytowany)
Niestety panowie z GWAMED nie przyjechali, nie odbierają tez telefonu. Wiec odwiedziłem siedzibę firmy w Nadarzynie na ulicy małej 7. Spotkałem jednego pracownika, był mocno zdziwiony całą sytuacją. Załoga pojechała do Ruśca montować jakieś barierki. Szef do wawy.

Cała ta sytuacje zobrazuje fotką:

Edytowano przez autorushd (zobacz historię edycji)
Napisano
Dziś wielki dzień, zlot forum Muratora icon_smile.gif
Fajnie jest poznać osobiście osoby które się zna tylno przez nick icon_smile.gif
Było bardzo fajnie, świetna atmosfera, a i do nieregulaminowo postawionego samochodu nic się nie przyczepiło ;)

Napisano
Cytat

Dziś wielki dzień..............

Przeczytałem te słowa na głównej stronie forum,przed wejściem na Twoją i pomyślałem
-super,w końcu zamocowali szyby do barierek
a tu guzik icon_confused.gif

impreza widać fajna icon_biggrin.gif
Napisano
Niestety dziś z rana znów dzwoniłem do firmy GWAMED z Nadarzyna i znów nikt nie odebrał.

Przyznam się , że czuję się bezsilny. Zanim jednak podejmę kroki prawne (swego czasu już z jednym wykonawca byłem w sądzie, prawnik, komornik , sprawa wygrana ale nikomu nie polecam tej drogi, sporo nerwów straciłem)
dałem firmie GWAMED czas do 15.10.32016r na montaż barierek.

Napisano
Déjà vu.

To jest siła internetu.
Zrobiłeś im reklamę, to mają sukces.
Niestety tak jak Miki (z FM) firma nie udźwignęła go.
Nabrali zleceń - dzięki Twoim zapisom na forach, a teraz realizują nie te w trakcie i zapłacone, tylko te za które jeszcze nie skasowali.

Ps. Skąd pewność, że mają te Twoje zapłacone panele ?
Napisano
Dziś geodeci przychodzą w sprawie chodnika przy kopule, Mam trochę pytań do nich, choćby gdzie będą przewidziane latarnie i jakiej wysokości mają mieć. Wtedy bym mógł się dostosować wysokościowo a może nawet kupiłbym dokładnie takie same latarnie. Planowałem wysokość jakieś 4m, może 5m.

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Chodzi mi o to że chce dokleić kawałek płytki przy tarasie tej co jest na zdjęciu ,ponieważ odpadła kiedyś tam końcówka .Tylko mam problem od spodu nie mam jak tego przykleić i do czego przykleić .Przyłożyłem od spodu jakieś drewienko ale dotknę tego to całość odchodzi .    
    • A coś innego niż przekładanie bo nie oderwę teraz tych listw co są przy krokwi i jak sam w te szpary to brzydko będzie wyglądać.   
    • Taki kierunek zmian był rozważany już na początku XXI wieku i stąd wziął się pierwotny termin wymiany wszystkich liczników energii elektrycznej ustalony na rok 2022 roku. Na szczęście nie było takich mocy przerobowych światowego przemysłu licznikowego, żeby wyprodukować ich odpowiednią ilość, a i firmy odbiorcze nie byłyby w stanie wykupić takich ilości, więc temat energii biernej przycichł i nie jest poruszany publicznie. Bo nie da się obciążyć części odbiorców kosztami, a innych nie. Jednak nikt o nim nie zapomniał, jestem tego pewien i po wymianie wszystkich liczników na elektroniczne (jest nowy termin), na 100% energetyka wróci do poważnych rozważań, bo innego wyjścia nie ma. Bo do klasycznej mocy biernej (indukcyjna i pojemnościowa) doszła teraz moc odkształceń, będąca skutkiem stosowania wszelkich elementów półprzewodnikowych, której to mocy udział w przesyle całkowitym energii będzie tylko wzrastał. A ten  przesył generuje wyłącznie straty, tak jak i przesył innych rodzajów energii biernej. I ktoś za to zapłacić musi. 
    • Jest jeszcze jeden aspekt całej sprawy. Obecnie zakłady energetyczne nie naliczają odbiorcom indywidualnym opłat za przekroczenie dopuszczalnego obciążenia mocą bierną. Dotyczy to zarówno zwykłych gospodarstw domowych, jak i tych, w których są mikroinstalacje PV (panele PV). Jednak mają taką możliwość i mogą zacząć to robić już na bazie obecnie obowiązujących umów. Kilka lat temu już taka próba była ze strony jednego z zakładów energetycznych. Dotyczyła właśnie prosumentów, czyli odbiorców z mikroinstalacją PV. Szybko się z tego wycofano, gdy o sprawie zrobiło się głośno. Ale jestem praktycznie pewien, że ta sprawa do nas kiedyś wróci. Prędzej czy później dotknie nawet tych, którzy nie mają PV. Tym bardziej, że o ile stare liczniki analogowe w ogóle nie rejestrowały mocy biernej, to te nowe elektroniczne już to robią. Są więc techniczne możliwości żeby coraz więcej osób rozliczać uwzględniając moc bierną, czyli wziąć od nich więcej. 
    • Z tego, co się orientuję, to prawda – nie ma tam liczbowych progów, za to są w WT. Dyrektywa wprost zobowiązała państwa do nowych standardów nZEB i ZEB. Kraje same muszą ustalić, jakie parametry są konieczne, by budynek spełnił wymagania. Więc nie ma narzuconych wartości, ale jest narzucony cel.
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...