elutek Napisano 10 stycznia 2014 Udostępnij #301 Napisano 10 stycznia 2014 Cytat prawda. zakopywano go pod ziemią i sobie czekał na wielki dzień Rozwiń zakopałaś? Link do komentarza
solange63 Napisano 10 stycznia 2014 Udostępnij #302 Napisano 10 stycznia 2014 Cytat zakopałaś? Rozwiń wiesz, jakoś nie przyszło mi to do głowy. myślę, że 5 tygodni leżakowania to wystarczający czas Link do komentarza
katarzyna_k Napisano 20 stycznia 2014 Udostępnij #303 Napisano 20 stycznia 2014 Cytat jaki miałaś przepis?piernik staropolski trzeba upiec kilka tygodni przed świętami, zawinąć szczelnie w folię spożywczą (można przełożyć konfiturą) i dać mu odpocząć. z czasem piernik zmięknie. Rozwiń Przepis wzięłam z opakowania przyprawy do piernika. Może coś zrobiłam nie tak? Może za długo go piekłam? Link do komentarza
solange63 Napisano 20 stycznia 2014 Udostępnij #304 Napisano 20 stycznia 2014 Cytat Przepis wzięłam z opakowania przyprawy do piernika. Może coś zrobiłam nie tak? Może za długo go piekłam? Rozwiń czy byl to przepis na piernik "lezakujacy", taki na ktory ciasto trzeba zarobic i odstawic na jakis czas?kiedy upieklas piernik i kiedy byl konsumowany?jesli masz nadal ten przepis, to przeklej go tutaj, bedzie latwiej cos napisac. Link do komentarza
katarzyna_k Napisano 20 stycznia 2014 Udostępnij #305 Napisano 20 stycznia 2014 Cytat czy byl to przepis na piernik "lezakujacy", taki na ktory ciasto trzeba zarobic i odstawic na jakis czas?kiedy upieklas piernik i kiedy byl konsumowany?jesli masz nadal ten przepis, to przeklej go tutaj, bedzie latwiej cos napisac. Rozwiń Chyba na leżakujący, a ja upiekłam go po kilku godzinach. Niestety nie mam przepisu, bo go oczywiście wyrzuciłam, zaraz po zrobieniu Link do komentarza
solange63 Napisano 1 lutego 2014 Udostępnij #306 Napisano 1 lutego 2014 Zrobilam tort dla mojej Miski z okazji 3 urodzin. Mistrzynia w dekorowaniu nie jestem, ale za to smak jest super blaty czekoladowe, przelozone czekowisnia, krem z bitej smietany, mascarpone i nasionami wanilii. Link do komentarza
Jani_63 Napisano 5 lutego 2014 Udostępnij #307 Napisano 5 lutego 2014 Pomysł na ciasto dla maluchów. Link do komentarza
solange63 Napisano 6 lutego 2014 Udostępnij #308 Napisano 6 lutego 2014 fajne i łatwe. może wykorzystam na urodziny Aleksa Link do komentarza
solange63 Napisano 22 lutego 2014 Udostępnij #309 Napisano 22 lutego 2014 Cytat fajne i łatwe. może wykorzystam na urodziny Aleksa Rozwiń no i nie wykorzystałam i bardzo żałuję choć temat to "popisowe wypieki" pozwolę sobie zamieścić absolutnie NIEpopisowy wypiek. Przestrzegam przed robieniem masy cukrowej z pianek marshmallows. koszmar, koszmar, koszmar! zalepiłam sobie pół kuchni, a ręce będą mnie jeszcze długo bolały. wyrabiałam to cholerstwo 3 godziny, a i tak lepiło się niemiłosiernie...efekt tragiczny, mówi się trudno mam nadzieję, że synek wybaczy mi kiedyś okropny tort na 1 urodziny Link do komentarza
Gość gawel Napisano 22 lutego 2014 Udostępnij #310 Napisano 22 lutego 2014 Nie jest tak źle, mnie sie podoba fajny a o jakim smaku? Link do komentarza
solange63 Napisano 22 lutego 2014 Udostępnij #311 Napisano 22 lutego 2014 krem jest budyniowy, na soku ananasowym z wgniecionymi bananami i kiwi. do tego jedna warstwe kremu przelozylam czasteczkami pomaranczy, a druga bananem. Link do komentarza
Irbis Strzecharstwo Napisano 23 lutego 2014 Udostępnij #312 Napisano 23 lutego 2014 Hmm... siedzę sobie w głuszy, ale powspominać mogę Tort z masy marcepanowej - od razu zastrzegę, że ja go degustowałem tylko (czy tylko - wykonanie mojej Hani Link do komentarza
kalina3 Napisano 6 maja 2014 Udostępnij #313 Napisano 6 maja 2014 Wygląda bardzo, bardzo profesjonalnie. Tym bardziej zazdroszczę, że u mnie dekoracja nie jest najmocniejszą stroną. Link do komentarza
Irbis Strzecharstwo Napisano 6 maja 2014 Udostępnij #314 Napisano 6 maja 2014 Nie wymaga jakichś specjalnych umiejętności dekoratorskich (no, może odrobinę przy wykonywaniu tych zawijasów z lukru...) Dolna obwódka to wyciskany plastikową "sztancą" o kształcie muszelki wzorek, płatki śniegu i kwiatki to foremki i kolorek dodany do masy, boki to wgniecenia noża plus jadalne koraliki. Pomysł i detale w sporej części zaczerpnięte z demonstracji na targach konsumpcyjnych Ambiente we Frankfurcie nad Menem Link do komentarza
demo Napisano 20 maja 2014 Udostępnij #315 Napisano 20 maja 2014 Cytat Tort z masy marcepanowej - od razu zastrzegę, że ja go degustowałem tylko (czy tylko - wykonanie mojej Hani Rozwiń To wygląda jak niejadalna, plastikowa dekoracja. Link do komentarza
Irbis Strzecharstwo Napisano 20 maja 2014 Udostępnij #316 Napisano 20 maja 2014 Cytat To wygląda jak niejadalna, plastikowa dekoracja. Rozwiń Podobnie jak twoja maska Choć w przeciwieństwie do niej był pyszny. Link do komentarza
solange63 Napisano 20 maja 2014 Udostępnij #317 Napisano 20 maja 2014 Cytat To wygląda jak niejadalna, plastikowa dekoracja. Rozwiń bo troche jest. to znaczy im "sztywniejsza" i ladniejsza dekoracja, tym bardziej slodka. ostatnio testowalam kilka mas i wszystkie byly okrutnie przecukrzone. Na tych srebrnych koralikach mozna sobie zeby polamac. Nie ma to jak bita smietana, na pewno nie tak efektowna, ale o niebo lepsza Link do komentarza
demo Napisano 20 maja 2014 Udostępnij #318 Napisano 20 maja 2014 Cytat Podobnie jak twoja maska Rozwiń Ale wymyślił porównanie. Maska wenecka to maska wiadomo nie do jedzenia, a to niby żarcie a wygląda jakoś sztucznie. Link do komentarza
Irbis Strzecharstwo Napisano 20 maja 2014 Udostępnij #319 Napisano 20 maja 2014 Cytat Maska wenecka to maska wiadomo nie do jedzenia, a to niby żarcie a wygląda jakoś sztucznie. Rozwiń Hmm - mówisz, że to maska wenecka? Wygląda jak jakaś tania podróbka...A to co pokazałem na zdjęciu... jednym może smakować, innym nie (jeśli nie gustują w marcepanach), ale nie da się ukryć że jest wykwintnym wyrobem cukierniczym Link do komentarza
gajka Napisano 27 czerwca 2014 Udostępnij #320 Napisano 27 czerwca 2014 Ja na dziś mam ambitny plan upieczenia tortu bezowego na urodziny szagra Trzymajcie kciuki! Link do komentarza
Afrodytaa Napisano 11 lipca 2014 Udostępnij #321 Napisano 11 lipca 2014 Cytat Na tych srebrnych koralikach mozna sobie zeby polamac. Rozwiń Bo należy je traktować jak landrynki.Dłuuuuugo w ustach trzymać to zmiękną. "Na sucho" tragedia, chyba, że ktoś połknie jak tabletkę Link do komentarza
solange63 Napisano 12 lipca 2014 Udostępnij #322 Napisano 12 lipca 2014 (edytowany) Cytat Bo należy je traktować jak landrynki.Dłuuuuugo w ustach trzymać to zmiękną. "Na sucho" tragedia, chyba, że ktoś połknie jak tabletkę Rozwiń po co mam trzymać w ustach coś, co mi nie smakuje? Edytowano 12 lipca 2014 przez solange63 (zobacz historię edycji) Link do komentarza
elutek Napisano 26 lipca 2014 Udostępnij #324 Napisano 26 lipca 2014 Cytat na czasie: bardzo łatwe w wykonaniu i zawsze "udające się" ciasto z owocamiskładniki:4 jajaszklanka cukru (może być 3/4 szklanki + cukier wanilinowy)0,5 szklanki oleju1,5 szklanki mąki1,5 łyżeczki proszku do pieczeniakilka kropli aromatu do ciastajaja zmiksować z cukrem, dodać olej, zmiksować, dodać mąkę z proszkiem i aromat, zmiksowaćwyłożyć do formy, na górę dowolne owoce i piec ok. 50 minut w 175st. Rozwiń wersja ze śliwkami, jeszcze ciepła no i dzieło mojej córy - jestem naprawdę zaskoczona, bo ciasta to /delikatnie mówiąc / nie jej specjalność,a wyszło pyszne, kruchutkie, z masą budyniową , malinami i chrupiącą kruszonką na wierzchu, mniam /przepisu nie posiadam, córa wyjechała, ale jak ktoś będzie zainteresowany to się dowiem/ Link do komentarza
Gość gawel Napisano 26 lipca 2014 Udostępnij #325 Napisano 26 lipca 2014 No faktycznie mniam wygląda jak ciasto styropian Wachowiczowej. Link do komentarza
solange63 Napisano 26 lipca 2014 Udostępnij #326 Napisano 26 lipca 2014 Cytat no i dzieło mojej córy - jestem naprawdę zaskoczona, bo ciasta to /delikatnie mówiąc / nie jej specjalność,a wyszło pyszne, kruchutkie, z masą budyniową , malinami i chrupiącą kruszonką na wierzchu, mniam /przepisu nie posiadam, córa wyjechała, ale jak ktoś będzie zainteresowany to się dowiem/ Rozwiń mogę się mylić, ale wydaje mi się, że to to http://www.mojewypieki.com/przepis/kruche-...udyniowa-pianka Link do komentarza
Gość gawel Napisano 26 lipca 2014 Udostępnij #327 Napisano 26 lipca 2014 http://www.ewawachowicz.pl/przepisy,87.html to jest fajne wypróbowane i tańsze Link do komentarza
elutek Napisano 21 sierpnia 2014 Udostępnij #328 Napisano 21 sierpnia 2014 Cytat mogę się mylić, ale wydaje mi się, że to to http://www.mojewypieki.com/przepis/kruche-...udyniowa-pianka Rozwiń troszkę po czasie ale podaję stronkę http://mojamalakuchnia.blogspot.com/2012/0...mi-i-lekka.html Link do komentarza
solange63 Napisano 21 lutego 2015 Udostępnij #329 Napisano 21 lutego 2015 (edytowany) popełniłam dziś dwa wypieki postanowiłam wyprawić dzieciom przyjęcie urodzinowe razem, ale pierwszy i ostatni raz. Dwa torty, kolacja dla 11 osób i ogarnięcie mieszkania, to zdecydowanie za dużo dla pracującej matki. No i zdobienie ciast to nie moja bajka, więc naklęłam się jak szewc padam na pysk, ale dzieciaki były wniebowzięte, więc i ja się cieszę Edytowano 21 lutego 2015 przez solange63 (zobacz historię edycji) Link do komentarza
klarkos Napisano 20 października 2015 Udostępnij #330 Napisano 20 października 2015 szarlotka z kaszy jaglanej i jablek. 300 g surowej kaszy jaglanej1,5 kg jablek.ew. sok z jablek lub pomaranczy ( jeslii jabłka są zbyt suche) 1 lyzeczka cynamonu, imbirurodzynku, pokrojone daktylePrzepis jest banalnie prosty, jabłka zetrzec na tarce ( ja nie obieram) wymieszac składniki, włożyć do foremki i piec w 180 st przez 1,5 godziny. Smacznego. Jest pyszne. ( jesli ktos musi to dosłodzi, nam wystarcza taka wersja) Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się