anna.d Napisano 13 lutego 2013 Udostępnij #51 Napisano 13 lutego 2013 Ja używam BOSCH i jestem bardzo zadowolona. Dlatego POLECAM.Wyboru dokonałam wertując opinie na różnych forach. I poprzez opinię znajomych i ich znajomych Link do komentarza
Kamila56 Napisano 15 lutego 2013 Udostępnij #52 Napisano 15 lutego 2013 Najlepiej podpytać znajomych, jak ktoś używa od dłuższego czasu. Najbardziej się obawiam, że skończy się gwarancja i pralka się popsuje, ale z tego co patrzyłam, można w niektórych sklepach przedłużyć gwarancję za dodatkową opłatą na 5 lat. Z nowości sklepowych faktycznie fajnie prezentują się pralki compactowe Whirpoola. Dla rodziców przypuszczam, że 6 kilo starczy aż za nadto. Odkąd wszyscy się wyprowadzili mama pierze rzadziej. Link do komentarza
MrTomo Napisano 15 lutego 2013 Udostępnij #53 Napisano 15 lutego 2013 Nie ma za bardzo znaczenia jaką pralkę wybierzesz. Najlepiej taka, która ma tylko te funkcje, które chcesz.I tak żadna nie pożyje długo. Dzisiaj śmierć sprzętu jest zaprogramowana i dołączona w gratisie. Link do komentarza
krewetka Napisano 19 lutego 2013 Udostępnij #54 Napisano 19 lutego 2013 No właśnie. Ciekawe, że kiedyś pralki potrafiły funkcjonować przez 20 lat, a teraz po dwóch padają. Wybitnie irytujące. Link do komentarza
Kamila56 Napisano 22 lutego 2013 Udostępnij #55 Napisano 22 lutego 2013 Wezmę chyba przedłużoną gwarancję :-/Funkcji prawie każdy model ma sporo. Nigdy nie wiadomo, co się w danym momencie może przydać. Jak wezmę większą pojemność, to nie muszę ładować do pełna, pralka powinna dostosowywać zużycie do załadunku, żeby nie marnować wody, energii i nie przepłacać. Link do komentarza
rafal_nick Napisano 2 lipca 2013 Udostępnij #56 Napisano 2 lipca 2013 Witam. od 5 lat mam używaną pralkę siemens - sprawuje się swietnie. Bardzo fajna funkcja o któej nikt nie wspomniał to automatyka wagowa - dopiera wszystkie właściwości do ilości prania a że mieszkałem sam to często cięzko było mi uzbierać 4 kg białego prania a tak wrzucam i nie martwie się że marnuje wodę. Jedynie co mnie martwi ostatnio to białe smugi na czarnym praniu. Albo to wina pralki albo mam za dużo kamienia w wodzie. Zastanawiam się czy dorzucać calgonit czy może lepiej jakiś filtr do pralki zastosowacA z doświadczenie rodziny to 2 Amici w rodzinie się popsuły a jedna chodzi od 10 lat bez zarzutu. Link do komentarza
solange63 Napisano 2 lipca 2013 Udostępnij #57 Napisano 2 lipca 2013 biale smugi na ciemnym praniu to raczej zle wyplukany proszek. Link do komentarza
rafal_nick Napisano 2 lipca 2013 Udostępnij #58 Napisano 2 lipca 2013 ale nie używam proszku od 3 lat !! Link do komentarza
solange63 Napisano 2 lipca 2013 Udostępnij #59 Napisano 2 lipca 2013 plyn i orzechy tez moga pozostawiac smugi. Link do komentarza
stokrotka.35 Napisano 2 lipca 2013 Udostępnij #60 Napisano 2 lipca 2013 te białe smugi to może być też kamień z bębna Link do komentarza
waclaw-66 Napisano 3 lipca 2013 Udostępnij #61 Napisano 3 lipca 2013 Skoro nie proszek, to może rzeczywiście kamień? Może puść jedno puste pranie z odkamieniaczem? Cytat te białe smugi to może być też kamień z bębna Rozwiń Link do komentarza
rafal_nick Napisano 4 lipca 2013 Udostępnij #62 Napisano 4 lipca 2013 już robiłem pranie puste z odkamieniaczem. Może rzeczywiście to już kamień w bębnie.Zastanawia mnie jedynie co oznacz "orzechy" ? Link do komentarza
stokrotka.35 Napisano 4 lipca 2013 Udostępnij #63 Napisano 4 lipca 2013 http://ecoshop.com.pl/index.php?d=szukaj&a...CFUhb3godPBAA8Q Link do komentarza
solange63 Napisano 4 lipca 2013 Udostępnij #64 Napisano 4 lipca 2013 Cytat już robiłem pranie puste z odkamieniaczem. Może rzeczywiście to już kamień w bębnie.Zastanawia mnie jedynie co oznacz "orzechy" ? Rozwiń orzechy piorace. naturalny produkt do prania. uzywam, jestem zadowolona Link do komentarza
rafal_nick Napisano 4 lipca 2013 Udostępnij #65 Napisano 4 lipca 2013 Nie wiedziałem o takich cudach. A jednak można czegoś ciekawego dowiedzieć się z tego "INTERNETU" :-). Dzięki za wyjaśnienia - chyba spróbuje. Link do komentarza
Velisse Napisano 18 grudnia 2013 Udostępnij #66 Napisano 18 grudnia 2013 Też nie mamy pojęcia jaką, chociaż na pewno niedrogą. Takiej będziemy szukać. No, mało awaryjna, cicha i z paroma przydatnymi programami, np. do prania wrażliwszych tkanin - też. Link do komentarza
coolibeer Napisano 18 grudnia 2013 Udostępnij #67 Napisano 18 grudnia 2013 Jak nie wiesz jaka wybrać to kup Eco buble ;) Link do komentarza
Allaway Napisano 30 stycznia 2014 Udostępnij #68 Napisano 30 stycznia 2014 Mam samsunga i polecam, wszystko zalezy od tego ja czesto pierzesz, Ja piore w zasadzie codziennie, czasami 2 razy dziennie, ale czesto kozystam z szybkiego programu gdy mam tylko lekko przepocone rzeczy badz sportowe ciuchy ktore potrzebuja odswierzenia po zajeciach.Samsung Diamond polecam, ma rozne wersje w zaleznosci od kg ktore chcesz tam zmiescic i beben diamond faktycznie nie niszczy tak rzeczy. Piore wszystko w tej pralce, nawet bardzo delikatna bielizne ;)Ja mam taka na 6kg a wymiarowo wychodzi ok 42,5x60 wysokosc chhyba jest wszedzie podobna;) Link do komentarza
sam hydraulik Napisano 2 lutego 2014 Udostępnij #69 Napisano 2 lutego 2014 Mam pralkę Whirlpool,5 kilową .Służy nam już dobre kilka lat ,nie zajmuje dużo miejsca .Najważniejsze że się nie psuje,polecam. Link do komentarza
a_gatka Napisano 17 kwietnia 2014 Udostępnij #70 Napisano 17 kwietnia 2014 A ja mam Electrolux (lubię urządzenia tej firmy, zarówno w kuchni jak i łazience). Ma SteamSystem, jest ekologiczna i energooszczędna, no a poza tym ma certyfikat "Woolmark Gold". Bardzo jestem z niej zadowolona, bo jest cicha i bezawaryjna. Link do komentarza
kasia9999 Napisano 25 kwietnia 2014 Udostępnij #71 Napisano 25 kwietnia 2014 Jaką pralkę proponowalibyście dla młodego małżeństwa? Niedługo bierzemy ślub i pomalutku zaczynamy się urządzać Chce dobre, ale niekoniecznie strasznie drogie urządzenie;) Wiecie, ślub, wesele - masa pieniędzy na to pójdzie;) Link do komentarza
Kira35 Napisano 25 kwietnia 2014 Udostępnij #72 Napisano 25 kwietnia 2014 U mnie w łazience stoi teraz Indesit. Pralka bardzo fajna, szybko pierze, nic się z nią nie dzieje i nie psuje - a do tego na tyle łatwa w obsludze, że nawet mąż czasem pranie zrobi(który, choć komputery uwielbia, to takich urządzeń jak pralka unika twierdząc "Niech baby też mają co programować"). Link do komentarza
ewamariusz Napisano 25 kwietnia 2014 Udostępnij #73 Napisano 25 kwietnia 2014 Cytat Jaką pralkę proponowalibyście dla młodego małżeństwa? Niedługo bierzemy ślub i pomalutku zaczynamy się urządzać Chce dobre, ale niekoniecznie strasznie drogie urządzenie;) Wiecie, ślub, wesele - masa pieniędzy na to pójdzie;) Rozwiń Witam. Dostaniecie w prezencie ładną praleczkę Pozdrawiam Link do komentarza
NOTO Napisano 9 lipca 2014 Udostępnij #74 Napisano 9 lipca 2014 Cytat Zastanawiam się czy dorzucać calgonit czy może lepiej jakiś filtr do pralki zastosować Rozwiń Filtr (pralkowy) wyjdzie zdecydowanie taniej. Ewentulane niestosowanie Calgonu to uszkodzenie grzałki. Tak miałem w Indesicie po 4 latach użytkowania w ekstremalnie twardej wodzie. Koszt grzałki z przesyłem ok 50 zł. Link do komentarza
Marecki85 Napisano 10 lipca 2014 Udostępnij #75 Napisano 10 lipca 2014 To ja mam chyba jakiegoś pecha bo u mnie pierwsza palka działała 5 lat..i potem do wyrzucenia bo koszt naprawy był większy niż nowa. I potem z drugą pralką było dokładnie identycznie Link do komentarza
retrofood Napisano 15 lipca 2014 Udostępnij #76 Napisano 15 lipca 2014 Cytat To ja mam chyba jakiegoś pecha bo u mnie pierwsza palka działała 5 lat..i potem do wyrzucenia bo koszt naprawy był większy niż nowa. I potem z drugą pralką było dokładnie identycznie Rozwiń A ja mam 8-letnią Amicę, pracuje bezbłędnie i musiałem wywieźć ją do szopy na wieś. Nie zmieściła się...Teraz mam AEG. 40 cm.Amica przepracowała bez Calgonu. Link do komentarza
NOTO Napisano 16 lipca 2014 Udostępnij #77 Napisano 16 lipca 2014 Cytat To ja mam chyba jakiegoś pecha bo u mnie pierwsza palka działała 5 lat..i potem do wyrzucenia bo koszt naprawy był większy niż nowa. I potem z drugą pralką było dokładnie identycznie Rozwiń Z ciekawostek to mi jak padła ta grzałka to wyglądało to bardziej na uszkodzenie programatora. Pralka nie zawsze przechodziła do następnego etapu prania. Programator wiadomo droga sprawa. Ale to był efekt niesprawnej grzałki. Programator uznawał że wodę należy jeszcze dogrzać dlatego nie wpuszczał pralki do kolejnego etapu Link do komentarza
ewamariusz Napisano 18 lipca 2014 Udostępnij #78 Napisano 18 lipca 2014 Witam. Ja wcześniej miałem Amicę ale przez 5 lat popsuła się tyle razy, że w końcu poszła sobie i od 8 lat mam Beka, nawet działa i to bez calgonu. Pozdrawiam Link do komentarza
NOTO Napisano 19 lipca 2014 Udostępnij #79 Napisano 19 lipca 2014 Czy ktoś rzeczywiście używa Calgonu lub podobnych wynalazków ? Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 19 lipca 2014 Udostępnij #80 Napisano 19 lipca 2014 Użyj kwasku cytrynowego albo octu, działanie o niebo lepsze a koszty o wiele tańsze. Link do komentarza
BlueDecoria Napisano 24 lipca 2014 Udostępnij #81 Napisano 24 lipca 2014 Miałam do tej pory Amicę, później Samsung a teraz hotpoint. Najgorzej wypada w moim przypadku Samsung (ubrania po wirowaniu dalej były mokre itp.), ale pewnie to kwestia modelu. Hotpoint (9 kg ) sprawdza się póki co świetnie. Link do komentarza
looop Napisano 14 sierpnia 2014 Udostępnij #82 Napisano 14 sierpnia 2014 Ja się zastanawiam, czy jest sens kupować tą pralkę Eco bubble, którą tak Samsung reklamuje... Link do komentarza
ewamariusz Napisano 14 sierpnia 2014 Udostępnij #83 Napisano 14 sierpnia 2014 Witam. jak nie reklamujesz, a masz kasę to kupuj. Pozdrawiam Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 14 sierpnia 2014 Udostępnij #84 Napisano 14 sierpnia 2014 Cytat Ja się zastanawiam, czy jest sens kupować tą pralkę Eco bubble, którą tak Samsung reklamuje... Rozwiń Ale co za herezje walisz po forum. Powiedz czy Samsung bardziej reklamuje się niż inne firmy? Link do komentarza
Jesica Napisano 20 sierpnia 2014 Udostępnij #85 Napisano 20 sierpnia 2014 Niedawno kupiliśmy pralkę LG, jest super. Często pierzemy na programie 30 minutowym i w zimnej wodzie, przy średnich zabrudzeniach ta opcja się dobrze sprawdza Link do komentarza
lamironi Napisano 20 sierpnia 2014 Udostępnij #86 Napisano 20 sierpnia 2014 My od wielu lat mamy pralkę BOSCH i jesteśmy z niej zadowoleni. Działą bezawaryjnie. Link do komentarza
ewamariusz Napisano 21 sierpnia 2014 Udostępnij #87 Napisano 21 sierpnia 2014 A gdzie jest Samsung Link do komentarza
mareknowak Napisano 9 września 2014 Udostępnij #88 Napisano 9 września 2014 Ja tez obstawiam boscha. może nie są najtańszym rozwiązaniem ale na pewno opłacalnym. nie zepsuje się po trzech latach, jak inne. jak jeszcze na studiach byłem to w pralniach w akademikach je mieli, zeby się nie psuły co chwilę. Link do komentarza
centralne_odkurzacze Napisano 15 września 2014 Udostępnij #89 Napisano 15 września 2014 Ja mam jakiegos Aristona, kupionego dosc tanio na szybko i w stresie. Generalnie hula 5 rok (odpukac w niemalowane) i nawet nie pisnie Link do komentarza
polok Napisano 6 października 2014 Udostępnij #90 Napisano 6 października 2014 Ja mam już 4 rok Amice i dalej się trzyma bez usterek mimo tego iż sporo osób nie poleca tej marki. Link do komentarza
sony Napisano 8 października 2014 Udostępnij #91 Napisano 8 października 2014 ja ugryzę pytanie od innej strony... proponuję otwieraną od przodu możesz wtedy ustawiać na góze kosmetyki lub np. postawić suszarkę bębnową. pralka łądowana od gory jest dobra przy malutkich lazienkach. Link do komentarza
arlekin Napisano 21 października 2014 Udostępnij #92 Napisano 21 października 2014 To jest akurat oczywiste. Pralki ładowane z góry lepiej sprawdzą się na mniejszych, bardziej "zatłoczonych" powierzchniach, bo czasem mała powierzchnia nie przeszkadza przy zmieszczeniu pralki otwieranej od przodu. Link do komentarza
bajbaga Napisano 21 października 2014 Udostępnij #93 Napisano 21 października 2014 Cytat ja ugryzę pytanie od innej strony... proponuję otwieraną od przodu możesz wtedy ustawiać na góze kosmetyki ... Rozwiń Tia.+ system stabilizacji pralki, lub usuwanie tegoż z pralki na czas prania, a już na pewno wirowania. Ps. Co w naszym Narodzie jest nie tak, że ma taka skłonność do utrudniania sobie życia. Link do komentarza
Gość gawel Napisano 21 października 2014 Udostępnij #94 Napisano 21 października 2014 (edytowany) Cytat Tia.+ system stabilizacji pralki, lub usuwanie tegoż z pralki na czas prania, a już na pewno wirowania. Ps. Co w naszym Narodzie jest nie tak, że ma taka skłonność do utrudniania sobie życia. Rozwiń Rysiu toż to nie ruska wiatka stabilizowana kawałkiem betonu , teraz pralki sa raczej niestety lub stety nieruchome Edytowano 21 października 2014 przez gawel (zobacz historię edycji) Link do komentarza
bajbaga Napisano 21 października 2014 Udostępnij #95 Napisano 21 października 2014 Ależ ja nie miałem na myśli kankana w wykonaniu postarzałej dzierlatki wiatki, tyko wibracje, w wykonaniu współczesnych dziewic, na tyle delikatne, ze nie podniecą jako wibrator, ale jednocześnie skuteczne jak kropla wody drążąca skałę. Jak stłucze się flacha Clive Christian No. 1 Imperial Majesty, to boleśnie przekonamy się dlaczego taki pomysł nie jest dobry Link do komentarza
adaminio Napisano 23 października 2014 Udostępnij #96 Napisano 23 października 2014 Witam,Właśnie zepsuła mi się po 12 latach!! pralka Bosch i zastanawiam się nad kupnem kolejnej. Jednak musi być ona prosta w obsłudze ponieważ będzie ją obsługiwała starsza osoba. Zależy mi na dużej ilości programów krótko piorących i oczywiście o pobierającej mało prądu. Nie jestem ekspertem więc liczę na jakieś podpowiedzi. Pralki z Boscha obecnie są dosyć drogie a ja chciałem się zmieścić w 1000 zł. Link do komentarza
Gość gawel Napisano 23 października 2014 Udostępnij #97 Napisano 23 października 2014 (edytowany) Polecam tę Cytat Moja staruszka padła i zakupilem taką http://www.euro.com.pl/pralki/candy-grando...bhtml#akcesoria jak na razie super pakowna i nie wielka w sumie no i tania Rozwiń ma 3 szybkie programy 60min, 30 min i 14 min. moja kosztowała 1000 zł rok temuhttps://forum.budujemydom.pl/Jaka-pralka-t1...0&start=100Ponadto zaletą tej pralki jest pobór mocy 1,5 kw co nie wpływa na jakość prania, ale daje możliwość zastosowania pralki w lokalach ze słabą instalacją elektryczną . Dla porównania standardowa pralka ma pobór 2 -2,3 kw a to może powodowac wypadanie bezpieczników. Edytowano 23 października 2014 przez gawel (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Jani_63 Napisano 23 października 2014 Udostępnij #98 Napisano 23 października 2014 Cytat Ponadto zaletą tej pralki jest pobór mocy 1,5 kw co nie wpływa na jakość prania, ale daje możliwość zastosowania pralki w lokalach ze słabą instalacją elektryczną . Dla porównania standardowa pralka ma pobór 2 -2,3 kw a to może powodowac wypadanie bezpieczników. Rozwiń Zawsze można wlewać gorącą wodę z czajnika , tyle że mój elektryczny ma moc 3000W, więc jeszcze większą niż pralka PS. Nie ma już chyba w użyciu instalacji dla których odciążenie krótkotrwałe 2kW (większość z tego obciążenia pobiera przecież grzałka wody) byłoby problemem.A praleczka ładna Link do komentarza
adaminio Napisano 23 października 2014 Udostępnij #99 Napisano 23 października 2014 Ponadto zaletą tej pralki jest pobór mocy 1,5 kw co nie wpływa na jakość prania, ale daje możliwość zastosowania pralki w lokalach ze słabą instalacją elektryczną . Dla porównania standardowa pralka ma pobór 2 -2,3 kw a to może powodowac wypadanie bezpieczników.[/quote]Czyli jaką ta pralka ma klasę energetyczną. Bo czytałem ostatnio ten poradnik i się zastanawiam na ile to co podaje producent jest realne a na ile tylko chwyt marketingowy?? I ile ta pralka pobiera wody?? Link do komentarza
Gość gawel Napisano 23 października 2014 Udostępnij #100 Napisano 23 października 2014 (edytowany) Cytat Zawsze można wlewać gorącą wodę z czajnika , tyle że mój elektryczny ma moc 3000W, więc jeszcze większą niż pralka PS. Nie ma już chyba w użyciu instalacji dla których odciążenie krótkotrwałe 2kW (większość z tego obciążenia pobiera przecież grzałka wody) byłoby problemem.A praleczka ładna Rozwiń No wiesz w starych kamienicach całe mieszkanie wisi na jednym "korku" 16 lub nie daj Boże 10 amper owym wtedy to ma znaczenie Cytat Ponadto zaletą tej pralki jest pobór mocy 1,5 kw co nie wpływa na jakość prania, ale daje możliwość zastosowania pralki w lokalach ze słabą instalacją elektryczną . Dla porównania standardowa pralka ma pobór 2 -2,3 kw a to może powodowac wypadanie bezpieczników.Czyli jaką ta pralka ma klasę energetyczną. Bo czytałem ostatnio ten poradnik i się zastanawiam na ile to co podaje producent jest realne a na ile tylko chwyt marketingowy?? I ile ta pralka pobiera wody?? Rozwiń To jest standardowa obecnie pralka o klasie A+ liczyłem wszelkie dodatkowe plusy nie zwrócą się nigdy.Pojemność znamionowa 7 kg Klasa energetyczna A+ Roczne zużycie energii 224 kWh Roczne zużycie wody 9600 litrów Klasa wirowania C Maksymalna prędkość wirowania 1000 obr/min Wilgotność resztkowa brak danych Poziom hałasu (pranie/wirowanie) 58 dB / 76 dB Zużycie prądu 1,02 kWh Zużycie wody 44 litry Klasa prania A Źródło: http://www.euro.com.pl/pralki/candy-gc-107...l#ixzz3GyI9Afqdhttp://www.euro.com.pl/pralki/candy-gc-107...lsrc=aw.ds#opis nawet jest tańsza niż jak ja kupowałem. Dla porównania masz to podobną ale A++ cena niewiele wyższa jak ja kupowałem to różnica była z 300 złhttp://www.euro.com.pl/pralki/candy-gc-107...mp;gclsrc=aw.dsJeszcze jedna kwestia w większości pralek przy ekspresowych programach wirowanie jest standardowo słabe 600-800 obrotów. Tutaj nie nawet na szybkich programach jest pełne wirowanie i to jest fajne , można je oczywiście zmniejszyć wybierając program ręcznie od 100 do 900 obrotów. Szczerze powiem że 1000 obrotów to jest zupełnie ok. Jeszcze ostatnia zaleta pralka jest bardzo stabilna nawet przy niepełnym załadunku i zajmuje mało miejsca bo ma szerokośc 43 cm a jest przecież 7 kg. Edytowano 24 października 2014 przez gawel (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się