sebw Napisano 24 października 2015 Udostępnij #1 Napisano 24 października 2015 (edytowany) Witam Przeczytałem chyba wszytko co możliwe o scianach jedno warstwowych i dwu warstwowych i w zasadzie mam 3 opcje do wybory dla nowego domu na południu polski (zimno tam bywa)Ytong Energo PP2/0,35 S+GT 40 cm - jednowarstowo , pompa ciepła + podłogówka Ytong Energy PP2/0,35 36,5 cm jednowarstowo , pompa ciepła + podłogówka YTONG ENERGO PP2/0,35 S+GT - 24CM + 10 cm wełny mineralnej . Czy ktoś w praktyce stosował podobne kombinacje i którą z nich uwazacie za najbardziej sensowną . pozdrS Edytowano 24 października 2015 przez sebw (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 24 października 2015 Udostępnij #2 Napisano 24 października 2015 Ja wybrał bym opcję nr 1 (Ytong Energo PP2/0,35 S+GT 40 cm ) albo jeżeli już ściana 2W to zamiast wełny dałbym styro 15 cm. Link do komentarza
Eksperci Knauf Napisano 31 października 2015 Udostępnij #3 Napisano 31 października 2015 Polecam ściany 2 warstwowe, ponieważ stosując zewnętrzną warstwę izolacyjną, redukujemy występowanie mostków energetycznych powstałych podczas procesu budowy konstrukcji. Dla izolacji zastosowałbym styropian KNAUF Therm EXPERT Fasada/Dach/Podłoga XTherm EPS 70 λ 31, który dodatkowo posiada certyfikat Gwarantowany Styropian. Link do komentarza
kawulak Napisano 16 grudnia 2015 Udostępnij #4 Napisano 16 grudnia 2015 Porównaj sobie bloczki odnośnie przewodnictwa cieplnego z Termalicą. O ile nie nastawiłeś się już na tego Ytonga i koniec. Link do komentarza
solange63 Napisano 16 grudnia 2015 Udostępnij #5 Napisano 16 grudnia 2015 Cytat Czy ktoś w praktyce stosował podobne kombinacje i którą z nich uwazacie za najbardziej sensowną . pozdrS Rozwiń żadnej nie uważam za sensowną chyba, że masz znajomego handlowca, który Ci te drogie bloczki Ytonga sprzeda w super promocyjnej cenie.Kolejna rzecz; ściana dwuwarstwowa wybacza o wiele więcej. Wybudujesz sobie ścianę jednowarstwową, która ciepłą będzie tylko w teorii bo budowlańcy Ci to spartolą, narobią mostków itp. itd.Ja w swoim domu mam 24 bk i 20 cm ocieplenia (projektowo, bo aktualnie jestem na SSO) Link do komentarza
pimpek Napisano 27 grudnia 2015 Udostępnij #6 Napisano 27 grudnia 2015 Cytat żadnej nie uważam za sensowną chyba, że masz znajomego handlowca, który Ci te drogie bloczki Ytonga sprzeda w super promocyjnej cenie.Kolejna rzecz; ściana dwuwarstwowa wybacza o wiele więcej. Wybudujesz sobie ścianę jednowarstwową, która ciepłą będzie tylko w teorii bo budowlańcy Ci to spartolą, narobią mostków itp. itd.Ja w swoim domu mam 24 bk i 20 cm ocieplenia (projektowo, bo aktualnie jestem na SSO) Rozwiń Ja w projekcie miałem podobnie, zamieniłem na Porotherm 25 + 15 cm wełny. Zyskałem sporo na nośności i akustyce ściany docelowej. Termika się nie zmieniła. Cena trochę spadła Link do komentarza
kawulak Napisano 27 grudnia 2015 Udostępnij #7 Napisano 27 grudnia 2015 Chyba nie doczytałem, ja pisząc o Termalice autorze miałem na myśli ścianę dwuwarstwową, nie decyduj się z wyżej wymienionych powodów tylko na sam mur. Sam beton komórkowy jest oczywiście bardzo ciepły, niestety niedokładne murowanie może tę zaletę zniweczyć, a resztę może zaabsorbować właśnie styro. Link do komentarza
pani_ka Napisano 30 grudnia 2015 Udostępnij #8 Napisano 30 grudnia 2015 Cytat Chyba nie doczytałem, ja pisząc o Termalice autorze miałem na myśli ścianę dwuwarstwową, nie decyduj się z wyżej wymienionych powodów tylko na sam mur. Sam beton komórkowy jest oczywiście bardzo ciepły, niestety niedokładne murowanie może tę zaletę zniweczyć, a resztę może zaabsorbować właśnie styro. Rozwiń Po co robić ścianę dwuwarstwową z materiału o słabej nośności i izolacji akustycznej? Ściany dwuwarstwowe to się muruje z silikatu albo ceramiki poryzowanej - to zdecydowanie sensowniejsze i bardziej korzystne rozwiązanie! Link do komentarza
pimpek Napisano 20 stycznia 2016 Udostępnij #9 Napisano 20 stycznia 2016 Cytat Chyba nie doczytałem, ja pisząc o Termalice autorze miałem na myśli ścianę dwuwarstwową, nie decyduj się z wyżej wymienionych powodów tylko na sam mur. Sam beton komórkowy jest oczywiście bardzo ciepły, niestety niedokładne murowanie może tę zaletę zniweczyć, a resztę może zaabsorbować właśnie styro. Rozwiń Kołkowanie betonu komórkowego jest dużo trudniejsze i bardziej "upierdliwe", niż w przypadku Porothermu i silikatu. Poza tym zgadzam się, że ściana 2w z warstwą nośną z bk to po prostu strata pieniędzy. Link do komentarza
Gość arturo72 Napisano 20 stycznia 2016 Udostępnij #10 Napisano 20 stycznia 2016 Cytat . Poza tym zgadzam się, że ściana 2w z warstwą nośną z bk to po prostu strata pieniędzy. Rozwiń Strata pieniędzy na co,że tak się zapytam ?Mam nadzieję,że nie myślałeś o styro czy innego typu izolacji termicznej bo jak tak to gadasz głupoty.A czemu gadasz głupoty to weź kamerę termowizyjna i przejedz się na ścianę jednowarstwowa. Link do komentarza
solange63 Napisano 21 stycznia 2016 Udostępnij #11 Napisano 21 stycznia 2016 Cytat Po co robić ścianę dwuwarstwową z materiału o słabej nośności i izolacji akustycznej? Ściany dwuwarstwowe to się muruje z silikatu albo ceramiki poryzowanej - to zdecydowanie sensowniejsze i bardziej korzystne rozwiązanie! Rozwiń a świstak siedzi i zawija je w te sreberka... Link do komentarza
MTW Orle - osuszanie budynków Napisano 24 stycznia 2016 Udostępnij #12 Napisano 24 stycznia 2016 Cytat Kołkowanie betonu komórkowego jest dużo trudniejsze i bardziej "upierdliwe", niż w przypadku Porothermu i silikatu. Poza tym zgadzam się, że ściana 2w z warstwą nośną z bk to po prostu strata pieniędzy. Rozwiń pototherm i silikat też mają swoje wady i kołkowanie w gazobetonie przy wycinaniu otworów na puszki w 8 porothermu czy wycinaniu bruzd w silikatach czego w 100% uniknąć się nie da - to Pan Pikuś Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 26 stycznia 2016 Udostępnij #13 Napisano 26 stycznia 2016 Cytat Kołkowanie betonu komórkowego jest dużo trudniejsze i bardziej "upierdliwe", niż w przypadku Porothermu i silikatu. Poza tym zgadzam się, że ściana 2w z warstwą nośną z bk to po prostu strata pieniędzy. Rozwiń Masz 200% rację. Beton komórkowy to szajs. jedyny słuszny materiał na ściany to Porotherm. Link do komentarza
MTW Orle - osuszanie budynków Napisano 26 stycznia 2016 Udostępnij #14 Napisano 26 stycznia 2016 Cytat Masz 200% rację. Beton komórkowy to szajs. jedyny słuszny materiał na ściany to Porotherm. Rozwiń eeeee tama ja się nie zgadzam I co mi zrobisz ? Link do komentarza
Gość stach Napisano 26 stycznia 2016 Udostępnij #15 Napisano 26 stycznia 2016 Pewnie nie przyzna Ci racji Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 26 stycznia 2016 Udostępnij #16 Napisano 26 stycznia 2016 Cytat Pewnie nie przyzna Ci racji Rozwiń Link do komentarza
Gość arturo72 Napisano 26 stycznia 2016 Udostępnij #17 Napisano 26 stycznia 2016 (edytowany) Cytat Masz 200% rację. Beton komórkowy to szajs. jedyny słuszny materiał na ściany to Porotherm. Rozwiń W moim przypadku ranking przedstawiał się tak:1.silikat2.BK3.keramzyt4.ceramika poryzowana Edytowano 26 stycznia 2016 przez arturo72 (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 26 stycznia 2016 Udostępnij #18 Napisano 26 stycznia 2016 Cytat W moim przypadku ranking przedstawiał się tak:1.silikat2.BK3.keramzyt4.ceramika poryzowana Rozwiń W zasadzie to na miejscu 3 przestawiłbym pozycje 4. A dlaczego? Bo widać to w realu po budowach, z czego budują ludzie domy. Keramzyt ma małe zastosowanie, bynajmniej w mojej okolicy. Link do komentarza
Gość arturo72 Napisano 26 stycznia 2016 Udostępnij #19 Napisano 26 stycznia 2016 (edytowany) Cytat W zasadzie to na miejscu 3 przestawiłbym pozycje 4. A dlaczego? Bo widać to w realu po budowach, z czego budują ludzie domy. Keramzyt ma małe zastosowanie, bynajmniej w mojej okolicy. Rozwiń A o czymś to świadczy jeśli chodzi o zalety danego materiału ?Odpowiem za Ciebie,kompletnie o niczym to nie świadczy jeśli chodzi o dany materiał a o tych inwestorach coś świadczy.Pytanie co ?Na to sobie sam odpowiedz,podobnie jak w przypadku "taniego" węgla u sąsiadów i w okolicy ;)Pisałem nie ranking popularności tylko wg zalet i wad.Ceramika u mnie była na ostatnim miejscu pod tym względem. Edytowano 26 stycznia 2016 przez arturo72 (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 26 stycznia 2016 Udostępnij #20 Napisano 26 stycznia 2016 Cytat Na to sobie sam odpowiedz,podobnie jak w przypadku "taniego" węgla u sąsiadów i w okolicy ;) Rozwiń Musiałeś? Zlituj się z tym eko, plis. Cytat A o czymś to świadczy jeśli chodzi o zalety danego materiału ?Odpowiem za Ciebie,kompletnie o niczym to nie świadczy jeśli chodzi o dany materiał a o tych inwestorach coś świadczy.Pytanie co ?Pisałem nie ranking popularności tylko wg zalet i wad.Ceramika u mnie była na ostatnim miejscu pod tym względem. Rozwiń W zasadzie to wybór materiału to jego dostępność w danym na danym terenie.U mnie jest zakład produkcyjny Ytong-a i to w zasadzie on jest przodującym materiałem na budowach.I jeszcze małe sprostowanie, nie pisałeś o rankingu wg zalet i wad tylko Cytat W moim przypadku ranking przedstawiał się tak:1.silikat2.BK3.keramzyt4.ceramika poryzowana Rozwiń a potem dodając że to ranking wg zalet i wad zmienia całkiem postać rzeczy. Więc na przyszłość jaśniej a nie będzie niedomówień Link do komentarza
Gość arturo72 Napisano 26 stycznia 2016 Udostępnij #21 Napisano 26 stycznia 2016 Cytat W zasadzie to wybór materiału to jego dostępność w danym na danym terenie. Rozwiń Też się mylisz,swój materiał czyli silikat sprowadzałem z Kielc czyli ok.300km od budowy,malo go było w okolicznych składach ale był i to drozszy niż 300km dalej z transportem.Styropian sprowadzałem spod Łodzi ;)W dobie neta jaki to jest problem kupować w Zakopanem materiał z Gdańska jak taniej ? Cytat I jeszcze małe sprostowanie, nie pisałeś o rankingu wg zalet i wad tylko Rozwiń Chyba logicznym jest,że skoro pisze "mój" ranking to piszę to wg mojego uznania wag i zalet danego materiału a nie wg popularności w okolicy bo akurat to mnie waliło z czego ludzie czy sąsiedzi budują bo budowałem "swój" dom i myśałem po "swojemu" a nie po sąsiedzku A u mnie w okolicy budują jak okiem sięgnać z ceramiki a jedynie ja rodzynek z silikatu ;) Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 26 stycznia 2016 Udostępnij #22 Napisano 26 stycznia 2016 Cytat Też się mylisz,swój materiał czyli silikat sprowadzałem z Kielc czyli ok.300km od budowy,malo go było w okolicznych składach ale był i to drozszy niż 300km dalej z transportem.Styropian sprowadzałem spod Łodzi ;)W dobie neta jaki to jest problem kupować w Zakopanem materiał z Gdańska jak taniej ? Rozwiń W składach budowlanych nie trzymają ton materiałów bo nie tędy droga. Idąc do hurtowni budowlanej zamawiając towar, w tym przypadku jeżeli chodzi o pustaki to po zakupie one nawet nie widza placu hurtowni tylko trafiają bezpośrednio z fabryki na plac budowy. Ja tez kupowałem w hurtowni oddalonej ode mnie o ponad 150 km ale pustaki zostały mi przywiezione z zakładu oddalonego ode mnie o zaledwie 15 km.Oczywiste jest, że każdy lub prawie każdy kupując towar chce kupić jak najtaniej. Cytat Chyba logicznym jest,że skoro pisze "mój" ranking to piszę to wg mojego uznania wag i zalet danego materiału a nie wg popularności w okolicy bo akurat to mnie waliło z czego ludzie czy sąsiedzi budują bo budowałem "swój" dom i myśałem po "swojemu" a nie po sąsiedzku A u mnie w okolicy budują jak okiem sięgnać z ceramiki a jedynie ja rodzynek z silikatu ;) Rozwiń Arturo, co jest logiczne dla Ciebie nie musi być dla mnie, wróżką ja nie jestem niestety i nie wiem co masz na myśli pisząc "mój" bo ja napisałem jakim kryterium ja się kierowałem poprawiając Twój ranking. Link do komentarza
MTW Orle - osuszanie budynków Napisano 27 stycznia 2016 Udostępnij #23 Napisano 27 stycznia 2016 Cytat ........Chyba logicznym jest,że skoro pisze "mój" ranking to piszę to wg mojego uznania wag i zalet danego materiału ....... Rozwiń znaczy materiał do Ciebie "przemówił"inaczejnapisz proszę jakie zalety / wady zdecydowały że właśnie ten , a nie inny Link do komentarza
Gość arturo72 Napisano 27 stycznia 2016 Udostępnij #24 Napisano 27 stycznia 2016 (edytowany) Cytat znaczy materiał do Ciebie "przemówił"inaczejnapisz proszę jakie zalety / wady zdecydowały że właśnie ten , a nie inny Rozwiń No to jedziem z koksem ale zaraz odezwa się głosy że temat jest jedynie o BK a reszta to kasztanienie ;)Po pierwsze silikat dlatego ze jest najtwardszym mat.konstrukcyjnym co pozwoliło mi zmniejszyć grubość ściany i wybudować z cienszego materiału a przy tym ze znacznie tańszego bo mam ścianę gr.18cm zachowując parametry wytrzymalosciowe z projektu w którym był BK24,ostatecznie ściana wyszła znacznie tańsza i znacznie "cieplejsza" niż ta z projektu.Po drugie,ze względu na swoją masą silikat ma dużą akumulacje ciepła czy chłodu czyli duża bezwładność co jest ważne nie tylko zimą ale też latem. Bardzo dobrze stabilizuje temp.w domu bez dużych wahań temperatury co latem ma dużą zaletę,że dom tak bardzo i tak szybko się nie przegrzewa. Po trzecie jest materiałem nasiakliwym i ze względu również na swoją masę reguluje super wilgotność w domu co jest bardzo ważne tym razem w zimie gdzie w dom przy ogrzewaniu jest za sucho. To są główne zalety silikatu.BK-zaletą jest cieplochronnosc ale wyszedłem z założenia,że to nie cegła czyli mur ma nam to zapewnić ale izolacja i zmieniłem BK na silikat. Oba materiały są przyjazne życiu bo mają wapno w sobie oraz to,że tynk wewnętrzny można zrobić cienkowarstwowy co też jest oszczędnościa,w moim przypadku od razu nastawialem się na gipsowy i gr.mam max.1cm.Keramzyt-brak spektakularnych zalet oprócz wypełniania styropianem czyli podobnie jak BK cieplochronnosc nie miała znaczenia.Ceramika poryzowana-zero zalet,wad mnóstwo. Edytowano 27 stycznia 2016 przez arturo72 (zobacz historię edycji) Link do komentarza
demo Napisano 27 stycznia 2016 Udostępnij #25 Napisano 27 stycznia 2016 Cytat Po trzecie jest materiałem nasiakliwym i ze względu również na swoją masę reguluje super wilgotność w domu co jest bardzo ważne tym razem w zimie gdzie w dom przy ogrzewaniu jest za sucho. To są główne zalety silikatu. Rozwiń Regulowanie wilgotności to bajki, więc lepiej tych zasłyszanych bajek nie powtarzaj. Link do komentarza
Gość arturo72 Napisano 27 stycznia 2016 Udostępnij #26 Napisano 27 stycznia 2016 Cytat Regulowanie wilgotności to bajki, więc lepiej tych zasłyszanych bajek nie powtarzaj. Rozwiń Od trzech lat mieszkam i mam stację pogody w której jest higroskop i tak jak u innych wilgotność w zimie przy reku spada pon.30% tak ja mam 34-38%. Link do komentarza
demo Napisano 27 stycznia 2016 Udostępnij #27 Napisano 27 stycznia 2016 Cytat tak ja mam 34-38%. Rozwiń co wcale nie znaczy że to "zasługa" silikatów Cytat mam stację pogody Rozwiń matko jedyna - ma stację pogodya żyrafę masz ? Link do komentarza
MTW Orle - osuszanie budynków Napisano 27 stycznia 2016 Udostępnij #28 Napisano 27 stycznia 2016 Cytat Po trzecie jest materiałem nasiakliwym Rozwiń jest nasiąkliwym i to bardzo - najbardziej genialne posunięcie to zbudowanie ściny w piwnicy zalewanej wodąnic tylko płakaćtwardy - prawdakruchy - 2 prawdastanowczo wolę BK i twierdzę że jest materiałem bardziej przyjaznym - wybaczającym więcej -co nie zmienia faktu iż jest to moja osobista opinia i nikt nie musi się ze mną zgadzaćprzy bk 24 cm z tynkiem cementowo wapiennym wilgotność mam ok 50-60 %bez rekuz wentylacją naturalną Link do komentarza
demo Napisano 27 stycznia 2016 Udostępnij #29 Napisano 27 stycznia 2016 (edytowany) Cytat wilgotność mam ok 50-60 % Rozwiń widzisz Arturze jak mu nawilża, lepiej niż ta silka nawilżającajaki wniosek - silka gówno nie nawilża Edytowano 27 stycznia 2016 przez demo (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Gość arturo72 Napisano 28 stycznia 2016 Udostępnij #30 Napisano 28 stycznia 2016 Cytat widzisz Arturze jak mu nawilża, lepiej niż ta silka nawilżającajaki wniosek - silka gówno nie nawilża Rozwiń Chyba nie doczytałeś : Cytat bez rekuz wentylacją naturalną Rozwiń Ale co się Tobie dziwić jak nie wiesz o co biega w tym ;) Link do komentarza
bajbaga Napisano 28 stycznia 2016 Udostępnij #31 Napisano 28 stycznia 2016 Człowiek wyraźnie określił to co chce usłyszeć.Ma głęboko w zwieraczu silki srilki i dupersilki. Naczelny kasztan znów nie zawiódł - niestety. Link do komentarza
Barbossa Napisano 28 stycznia 2016 Udostępnij #32 Napisano 28 stycznia 2016 z silki to podobno chlewy się buduje a z wiekiem to nawilża się wprost proporcjonalnie do stawów tetryka 1 Link do komentarza
solange63 Napisano 28 stycznia 2016 Udostępnij #33 Napisano 28 stycznia 2016 Ja mam BK i nie narzekam. Działka w cichej okolicy więc nie potrzebowałam super izolacji dźwiękowej (z resztą z powodzeniem zrobi to 20 cm wełny na ścianie). Dom parterowy, dach wiązary, więc nie potrzebowałam materiału o super nośności. Cenię sobie BK za łatwość "dłubania" w nim; prowadzenie instalacji to pikuś. Poza tym BK jest przyjemny w dotyku (mam Ytong energo), nie jest przeszywająco zimny jak silikaty. Przykładając rękę, po chwili czuje się powracające ciepło. Link do komentarza
bajbaga Napisano 28 stycznia 2016 Udostępnij #34 Napisano 28 stycznia 2016 Uważam, ze akurat Ytong, to najlepsze rozwiązanie, także dla działówek - bo to są bardzo ciepłe ściany, a co za tym idzie, zwiększa się komfort termiczny w pomieszczeniach.Uważam, ze w połączeniu z cienkim Multiporem od wewnątrz, tworzy idealne warunki termiczne wewnątrz domu.Ponieważ Multipor jest drogi - dopuszczam możliwość zewnętrznego docieplenia ścian (w celu likwidacji mostów termicznych), cienką warstwą wełny (max. 5cm).Fakt jest to, także (bo mam na uwadze też PCi) nie dla idiotów inwestorów i nie dla idiotów wykonawców. 1 Link do komentarza
pimpek Napisano 28 stycznia 2016 Udostępnij #35 Napisano 28 stycznia 2016 Cytat Uważam, ze akurat Ytong, to najlepsze rozwiązanie, także dla działówek - bo to są bardzo ciepłe ściany, a co za tym idzie, zwiększa się komfort termiczny w pomieszczeniach. Rozwiń Eee a jaki jest sens takiego rozwiązania? Działówki nie muszą izolować termicznie, tylko powinny być dobre akustycznie i stanowić solidną podstawę do powieszenia czegoś ciężkiego BK na działówki ma pewnie z 35 db izolacji akustycznej, a to dla mnie zdecydowanie za mało. Najcieńsze pustaki ceramiczne porotherm mają po 10-15 db więcej, a to przy akustyce dramatyczna różnica!Podsumowując też uważam, że na ścianki działowe zdecydowanie lepiej nadałby się Porotherm albo silka - i to bez względu na układ pomieszczeń (który w sumie jest tu bez znaczenia....) Link do komentarza
solange63 Napisano 28 stycznia 2016 Udostępnij #36 Napisano 28 stycznia 2016 Cytat Eee a jaki jest sens takiego rozwiązania? Działówki nie muszą izolować termicznie, tylko powinny być dobre akustycznie i stanowić solidną podstawę do powieszenia czegoś ciężkiego BK na działówki ma pewnie z 35 db izolacji akustycznej, a to dla mnie zdecydowanie za mało. Najcieńsze pustaki ceramiczne porotherm mają po 10-15 db więcej, a to przy akustyce dramatyczna różnica!Podsumowując też uważam, że na ścianki działowe zdecydowanie lepiej nadałby się Porotherm albo silka - i to bez względu na układ pomieszczeń (który w sumie jest tu bez znaczenia....) Rozwiń nie wiesz, co piszesz. Link do komentarza
MTW Orle - osuszanie budynków Napisano 28 stycznia 2016 Udostępnij #37 Napisano 28 stycznia 2016 Ale o co ta wojna ????Skoro ktoś może uważać że najlepszy jest BKto ktoś inny ma prawo uważać odmiennieOkres gdzie wszyscy musieli mieć to samo - raczej już minął i chyba nikt za nim nie tęskni W końcu nie idzie o przekonywanie nikogo na siłę.jest cała gama materiałów dla całej gamy inwestorów , dla każdego istotne jest coś innego , więc i inny produkt zdaje się być idealny. Link do komentarza
kawulak Napisano 31 stycznia 2016 Udostępnij #38 Napisano 31 stycznia 2016 Betonowi komórkowemu nie brakuje nośności, jego zastosowanie to domy jednorodzinne, a więc na nic się zda nośność Porothermu w przypadku inwestycji dokonywanych przez większość członków forum. Odnośnie wygłuszania domu można sobie z tym poradzić, a na pewno przewagą bk jest przenikalność cieplna. Szkoda w warunkach wysokich kosztów ogrzewania zrezygnować z zatrzymania dodatkowego ciepła w środku. Link do komentarza
Gość arturo72 Napisano 31 stycznia 2016 Udostępnij #39 Napisano 31 stycznia 2016 Cytat Odnośnie wygłuszania domu można sobie z tym poradzić, a na pewno przewagą bk jest przenikalność cieplna. Szkoda w warunkach wysokich kosztów ogrzewania zrezygnować z zatrzymania dodatkowego ciepła w środku. Rozwiń Materiał konstrukcyjny nie jest od zatrzymywania ciepła w domu. Do tego służy izolacja termo,tylko i wyłącznie.Materiał konstrukcyjny może być z najwyższym współczynnikiem przenikania ciepła jak np.beton ale izolacja zrobi z takiego domu nawet dom pasywny. Link do komentarza
Qubacen Napisano 31 stycznia 2016 Udostępnij #40 Napisano 31 stycznia 2016 Cytat Materiał konstrukcyjny nie jest od zatrzymywania ciepła w domu. Rozwiń Trochę jest dlatego użyłeś silki a nie lałeś ścian z betonu...... Cytat Do tego służy izolacja termo,tylko i wyłącznie. Rozwiń Tak, ale nie tylko i wyłącznie. Cytat Materiał konstrukcyjny może być z najwyższym współczynnikiem przenikania ciepła jak np.beton ale izolacja zrobi z takiego domu nawet dom pasywny. Rozwiń Tu pełna zgoda Link do komentarza
Gość arturo72 Napisano 31 stycznia 2016 Udostępnij #41 Napisano 31 stycznia 2016 Cytat Trochę jest dlatego użyłeś silki a nie lałeś ścian z betonu...... Rozwiń Bo silka była znacznie tańsza niż beton a ma nie znacznie lepszy od betonu współczynnik,czyli jest bardzo "zimna" a mimo to U ściany mam 0,13 Cytat Tak, ale nie tylko i wyłącznie. Rozwiń Tylko i wyłącznie jeśli mówimy o ścianach,współczynnik przenikania ciepła materiału konstrukcyjnego w ścianach 2W nie ma praktycznie żadnego znaczenia a ścian 1W świadomy inwestor raczej nie wybierze Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 31 stycznia 2016 Udostępnij #42 Napisano 31 stycznia 2016 Cytat a ścian 1W świadomy inwestor raczej nie wybierze Rozwiń Wybierze, wybierze i to bardzo często. Link do komentarza
Gość arturo72 Napisano 31 stycznia 2016 Udostępnij #43 Napisano 31 stycznia 2016 Cytat Wybierze, wybierze i to bardzo często. Rozwiń Toż mówię że to musi nie być świadomy inwestor,który nie ma pojęcia ile traci energii czyli własnej kasy mając ścianę 1W. Link do komentarza
Maciek Knapik Napisano 31 stycznia 2016 Udostępnij #44 Napisano 31 stycznia 2016 Cytat Toż mówię że to musi nie być świadomy inwestor,który nie ma pojęcia ile traci energii czyli własnej kasy mając ścianę 1W. Rozwiń Hę? Ściany 1W suma summarum często wychodzą taniej niż 2W. Świadomy inwestor wie, że najszybciej można spartaczyć izolację zewnętrzną, bo to co czasami odpierdzielają wykonawcy dociepleń to po prostu żenada. Jakość i przede wszystkim trwałość izolacji to u kilku moich znajomych główny problem w gotowym domu. Przy ścianie 1W często jest więc prościej, bo dom muruje się "raz a dobrze". Przy nowych materiałach do ścian 1W mostków termicznych praktycznie nie ma, bo muruje się bez spoin (betony komórkowe na klej, ceramika Porotherm w systemie Dryfix...). Oczywiście newralgiczne miejsca jak wieńce czy nadproża i tak mają warstwę izolacji nawet przy technologii 1W. Moim zdaniem nie ma co się tego bać, bo to jednak inne materiały niż powiedzmy 20 lat temu. Wtedy też bym pewnie gadał tak jak wy :-) Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 31 stycznia 2016 Udostępnij #45 Napisano 31 stycznia 2016 Cytat Toż mówię że to musi nie być świadomy inwestor,który nie ma pojęcia ile traci energii czyli własnej kasy mając ścianę 1W. Rozwiń Oczywiście, każdy jest głupi który nie ma zrobione tak jak Ty. Nie bój, mądrzejsi od Ciebie budowali i budują domy ze ścianami 1W i będą budować i nic nie tracą. Link do komentarza
Gość arturo72 Napisano 31 stycznia 2016 Udostępnij #46 Napisano 31 stycznia 2016 Cytat Hę? Ściany 1W suma summarum często wychodzą taniej niż 2W. Rozwiń Na pewno ? Ile kosztuje 1m2 ściany 1W ze współczynnikiem 0,13 ?Mi wyszło 70zl/m2 Link do komentarza
Qubacen Napisano 31 stycznia 2016 Udostępnij #47 Napisano 31 stycznia 2016 Cytat Hę? Ściany 1W suma summarum często wychodzą taniej niż 2W. Świadomy inwestor wie, że najszybciej można spartaczyć izolację zewnętrzną, bo to co czasami odpierdzielają wykonawcy dociepleń to po prostu żenada. Jakość i przede wszystkim trwałość izolacji to u kilku moich znajomych główny problem w gotowym domu. Przy ścianie 1W często jest więc prościej, bo dom muruje się "raz a dobrze". Przy nowych materiałach do ścian 1W mostków termicznych praktycznie nie ma, bo muruje się bez spoin (betony komórkowe na klej, ceramika Porotherm w systemie Dryfix...). Oczywiście newralgiczne miejsca jak wieńce czy nadproża i tak mają warstwę izolacji nawet przy technologii 1W. Moim zdaniem nie ma co się tego bać, bo to jednak inne materiały niż powiedzmy 20 lat temu. Wtedy też bym pewnie gadał tak jak wy :-) Rozwiń I tak i nieSpartaczyć można również ścianę 1W 1 Link do komentarza
kawulak Napisano 12 lutego 2016 Udostępnij #48 Napisano 12 lutego 2016 Można jak najbardziej wykorzystać mur do zatrzymania w domu ciepła. Nie ma w tym nic dziwnego i moim zdaniem szczególnie w domach jednorodzinnych, które pochłaniają dużo pieniędzy na ogrzewanie ważne jest by jak najlepiej zabezpieczyć przewodnictwo cieplne. Link do komentarza
bajbaga Napisano 12 lutego 2016 Udostępnij #49 Napisano 12 lutego 2016 Cytat ..... ważne jest by jak najlepiej zabezpieczyć przewodnictwo cieplne. Rozwiń Sugerujesz ścianę z metalu ? Link do komentarza
Gość arturo72 Napisano 12 lutego 2016 Udostępnij #50 Napisano 12 lutego 2016 Cytat Można jak najbardziej wykorzystać mur do zatrzymania w domu ciepła. Nie ma w tym nic dziwnego i moim zdaniem szczególnie w domach jednorodzinnych, które pochłaniają dużo pieniędzy na ogrzewanie ważne jest by jak najlepiej zabezpieczyć przewodnictwo cieplne. Rozwiń Niestety murem nie zatrzyma się ciepła z domu,choćby nie wiem jaki był materiał.Poniżej ładnie widać jak ciepło ucieka z domu na zewnątrz i to jest właśnie ściana 1W z BK Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się