Skocz do zawartości

Kuchnia Indukcyjna czy kuchnia gazowa?


MMarcin

Recommended Posts

Napisano
Cytat

Przy gotowaniu może to nawet nie mieć żadnego znaczenia, ale przy pieczeniu, smażeniu sprawa ma się już zgoła inaczej.
Sposób w jaki jest rozprowadzane ciepło na dnie gara będzie miało wpływ na na to co wyjdzie z pod ręki przygotowującego potrawę



I tu mi "zalatuje" podobną mądrością, jak przy dyskusji, że gaz lepszy, bo lepsze potrawy wychodzą spod ręki kucharza. A z tego co zauważyłam, to na najzwyklejszej stalowej patelni (tej, którą po myciu trzeba nacierać tłuszczem aby nie rdzewiała) wychodzi najlepsza jajecznica jaką w życiu jadłam (taka jak kiedyś u babci). Koszt patelni - 17zł.

Co do pieczenia, to nigdy niczego nie piekłam poza piekarnikiem i prodiżem...
Napisano
Cytat

na najzwyklejszej stalowej patelni (tej, którą po myciu trzeba nacierać tłuszczem aby nie rdzewiała) wychodzi najlepsza jajecznica jaką w życiu jadłam



Jak jest wysmażona, np. po naleśnikach, to nie trzeba nacierać i w ogóle, takiej patelni się nie myje, tylko ją wyciera. Np. ręcznikiem papierowym.


Cytat

być może, a ktoś policzył o ile garnki za 2000zł są wydajniejsze od tych za 400 zł?



Mniej zostaje na wsad i łatwiej dietę utrzymać.
Napisano
icon_lol.gif


Cytat

być może, a ktoś policzył o ile garnki za 2000zł są wydajniejsze od tych za 400 zł?


Ja to bym bardziej chciał zrozumieć różnice w cenach i jakości patelni.
Napisano
Cytat

Zdecydowanie indukcja - jak ktoś nie ma czasu na gotowanie, jak ja icon_smile.gif


W porównaniu z kuchnią kaflową, to na pewno diametralnie skraca czas przyrządzania posiłków icon_razz.gif
Ale najszybsza i tak jest mikrofalówka, w której w 3 minuty można upichcić nawet ciasto (sprawdzone organoleptycznie na własnych kubkach smakowych)
Napisano
Cytat

Zdecydowanie indukcja - jak ktoś nie ma czasu na gotowanie, jak ja icon_smile.gif


Pieprzenie kotka przy pomocy młotka Jak ktoś nie ma czasu na gotowanie, to nie gotuje!

Uważasz wszystkich za durniów? Ja chodziłem do takiej szkoły, gdzie akurat fizyki uczyli i nic tam nie było, że ciepło indukcji jest bardziej kaloryczne niż ciepło Twoich instrumentów na przykład. 1 dżul jest 1 dżul, nieważne z czyjego chuchu pochodzi.

Cytat

W porównaniu z kuchnią kaflową, to na pewno diametralnie skraca czas przyrządzania posiłków



Aż się zdziwisz.
I mieć pretensje do gimbusów, że szkoły mają w rzyci, jeśli niby dorośli ludzie piszą takie pierdoły...


Cytat

telefon do chińczyka też pozwala przyrządzi szybko egzotyczny obiad icon_wink.gif



Telefon do przyjaciela - rozumiem, ale żeby przyjaciel zaraz był chińczykiem... no cóż, zdarza się.
Napisano
retrofood, oczywiście że dłuzej zajmuje gotowanie na kuchni kaflowej, gdzie trzeba najpierw w piecu rozpalić. Przy indukcji wystarczy nacisnac guziczek. I to właśnei miałam na myśli pisząc:
Cytat

W porównaniu z kuchnią kaflową, to na pewno diametralnie skraca czas przyrządzania posiłków


Więc proszę odszczekać, że niby pierdoły wypisuję. No chyba, że kiedyś w kaflaku podtrzymywałęś ogień cały boży dzień.
Napisano (edytowany)
Cytat

Więc proszę odszczekać, że niby pierdoły wypisuję. No chyba, że kiedyś w kaflaku podtrzymywałęś ogień cały boży dzień.



A niby dlaczego nie? Niejeden raz kaflak w kuchni buzował krugłosutoczno!
Dlatego odszczekiwał niczego nie będę, bo naciśnięcie guziczka to żaden argument. Jest tysiąc pięćset dwa osiemset innych guziczków, bez kuchenki indukcyjnej, których naciśnięcie również rozpoczyna grzanie z maksymalną mocą, większą nawet niż w Twojej indukcji. I ugotować można jeszcze szybciej, szczególnie jak się zapoda jeszcze ciśnienie, ale tego nie znasz, więc nie bedę przedłużał.
Dlatego trafiłaś jak w płot. Musisz się mocniej zaopatrzyć w argumenty Edytowano przez retrofood (zobacz historię edycji)
Napisano
Cytat

Telefon do przyjaciela - rozumiem, ale żeby przyjaciel zaraz był chińczykiem... no cóż, zdarza się.


Ja to wolałbym zadzwonić do przyjaciółki... ale jak kto woli, nikomu do garnka czy łóżka nie zaglądam icon_wink.gif
  • 4 tygodnie temu...
Napisano
Kuchnia indukcyjna otwiera przed nami bardzo dużo nowych możliwości np Electrolux EHH 8945 FOG umożliwia połączenie dwóch pól grzejnych w jedno duże pole – idealne do gotowania w dużych lub specjalnych naczyniach. Na kuchni gazowej jest to niemożliwe do uzyskania.
Napisano
U mnie narzeczona uparła się na indukcyjną, aczkolwiek ja nie jestem tym zachwycony. Spadnie ci taki garnek na tę płytę i nieszczęście gotowe. Płyta do wymiany :(
Gość gawel
Napisano
Cytat

U mnie narzeczona uparła się na indukcyjną, aczkolwiek ja nie jestem tym zachwycony. Spadnie ci taki garnek na tę płytę i nieszczęście gotowe. Płyta do wymiany :(


Zmień narzeczoną jak zamierzasz się na nią garnkami. icon_biggrin.gif
Gość mhtyl
Napisano
Cytat

U mnie narzeczona uparła się na indukcyjną, aczkolwiek ja nie jestem tym zachwycony. Spadnie ci taki garnek na tę płytę i nieszczęście gotowe. Płyta do wymiany :(


Żeby płyta pękła to musi być porządnie pierd...
Wiem coś o tym bo już szybę w indukcji wymieniałem icon_biggrin.gif
Napisano
Cytat

U mnie narzeczona uparła się na indukcyjną, aczkolwiek ja nie jestem tym zachwycony. Spadnie ci taki garnek na tę płytę i nieszczęście gotowe. Płyta do wymiany :(


Równie dobrze takim sposobem można rozwalić ceramiczną płytę elektryczną oraz te nowe (szklane?) płyty gazowe ;)
Napisano
Cytat

Jak Ci kowadło spadnie na normalna kuchenkę gazową, to też się wygnie (nie kowadło oczywista) icon_biggrin.gif


Dokładnie! Ja mam kuchenkę gazową i jestem z niej zadowolona, jak nie mam prądu to przynajmniej mogę wodę zagrzać, żeby się umyć. W mieszkaniu, w którym wszystko jest na prąd jest z tym gorzej.
Gość gawel
Napisano
Cytat

Dokładnie! Ja mam kuchenkę gazową i jestem z niej zadowolona, jak nie mam prądu to przynajmniej mogę wodę zagrzać, żeby się umyć. W mieszkaniu, w którym wszystko jest na prąd jest z tym gorzej.


Jasne bo żeby mieć 2,5 kg butle turystyczną gazową w szafce,na wypadek awarii prądu, to trzeba mieć jeden zwój mózgowy więcej od tego pierwszego żeby nie narobić w salonie na dywan. Super porada. icon_confused.gif
Gość gawel
Napisano
No Heniu jak można coś takiego czytać i udawać że jest ok icon_cry.gif
Gość mhtyl
Napisano
No nie można obojętnie koło tego przejść.
Mnie tez drażnią takie posty, ostatnio Złoty Chłop takie pisał.
Napisano
Cytat

Jasne bo żeby mieć 2,5 kg butle turystyczną gazową w szafce,na wypadek awarii prądu, to trzeba mieć jeden zwój mózgowy więcej od tego pierwszego żeby nie narobić w salonie na dywan. Super porada. icon_confused.gif


nie mówiąc o tym że zamiast butli gazowych można mieć w razie awarii kartusze które zajmują miejsca tyle co nic
Napisano
koszt kartusza to ok. 10-20zł. więc nie ma tragedii.

Cytat

Żeby płyta pękła to musi być porządnie pierd...



też się o to martwiłem. Po roku mi przeszło i nie mam stracha. Nic się nie zbiło, nie ukruszyło itd.

System suwakowy w Electroluxach mi się bardzo podoba. Można by nawet wielki gar władować:

  • 2 miesiące temu...
Napisano
Cytat

koszt kartusza to ok. 10-20zł. więc nie ma tragedii.



też się o to martwiłem. Po roku mi przeszło i nie mam stracha. Nic się nie zbiło, nie ukruszyło itd.

System suwakowy w Electroluxach mi się bardzo podoba. Można by nawet wielki gar władować:


Witam,
Płyta ze zdjęcia to doskonały wybór, sam ją mam w domu (po tym jak padła mi indukcja Aristona po 9 latach pracy) i jestem bardzo zadowolony. Jedna tylko uwaga do takich płyt. W sumie płyta ma cztery spore pola indukcyjne które można połączyć w dwa duże tzw. "brytfannowe" (tzw. funkcja Bridge). Ma to swoje "plusy dodatnie i plusy ujemne". Do "plusów ujemnych" należy zaliczyć fakt iż z racji że każde z tych 4 pól jest spore, to podgrzanie małego rondelka lub np. mleka dla dziecka w kwaterkowym czy nawet półlitrowym garnuszku, skutkuje tym iż i tak całe pole wytwarza zmienne pole elekromagnetyczne a nie tylko w strefie pod dnem garnuszka, czyli CAŁE pole emituje pole elektomagnetyczne niezależnie czy jest to mały garnuszek czy duży gar. W sumie taka płyta to dobre rozwiązanie dla osób które często i dużo gotują. Dla osób które mniej gotują i często potrzebują coś podgrzać w mniejszym garnku, czy po prostu np. ugotować tylko pyry i usmażyć jajko, dobrym rozwiązaniem jest płyta która posiada dwa duże pola które można zblokować do jednego dużego, a oprócz tego posiada także dwa mniejsze osobne pola. Też wpływa to na zużycie energii elektrycznej bo nie musimy każdego nawet małego garnuszka grzać dużym polem o większej mocy tylko na mniejszym. Poniżej dwa przykłady takich płyt Electroluxa i Whirlpoola, ale praktycznie każdy producent ma taki model.
Więcej o funkcjach płyt indukcyjnych tutaj:
http://novaquchnia.pl/index.php?id_product...troller=product

Pozdrawiam

DSC01446.jpg

DSC01446.jpg

Napisano
Witam,
I tak jeszcze jedna myśl przyszła mi do głowy w "temacie" wielkości pól i tego co napisałem powyżej. Ktoś z bardziej dociekliwych, ale nie do końca zorientowanych, może zarzucić mi że to co piszę powyżej o wielkości pola i małych garnkach nie jest prawdą gdyż przecież są płyty indukcyjne które mają funkcję "automatycznego rozpoznawania obecności garnka i jego wielkości", czyli mały garnuszek postawiony na dużym polu "zmusi" to pole do działania tylko pod garnuszkiem. Jasne, tylko cała przyczajka polega na tym że taką funkcję to ma KAŻDA płyta indukcyjna bo wynika to z samej zasady jej działania, czyli używając bardzo dużego skrótu myślowego który zapewne obrazi purystów, grzania zmiennym polem eletromagnetycznym a nie elementem grzejnym wytwarzającym bezpośrednio ciepło. Czyli po prostu, cewki wytwarzają zmienne pole elektromagnetyczne które z kolei rozgrzewa dno garnka i co za tym idzie gotuje jego zawartość. Tak więc jeżeli postawimy na takim polu o śr. np. 25cm, garnuszek o średnicy 10cm, to pole elektromagnetyczne "wykryje" wielkość (średnicę) garnuszka 10cm i tylko taką będzie nagrzewało i w rezultacie tylko taka średnica pola się nagrzeje (zresztą od garnuszka), ale pole elektromagnetyczne będzie wytwarzane na całej średnicy pola grzejnego czyli 25cm a nie tylko pod garnuszkiem czyli pod średnicą 10cm. Nie spotkałem się jeszcze z taką płytą, która by wytwarzała pole elektromagnetyczne tylko i wyłącznie pod postawionym naczyniem, no ale nikt nie jest doskonały, nawet ja ☺ i coś mogło mi umknąć. Natomiast hasełko marketingowców sugeruje iż jest to taka cudowna funkcja która zmusza płytę do działania tylko pod garnuszkiem o średnicy 10cm. Kreatywność marketingowców w tworzeniu "wirtualnej rzeczywistości" jest ogroomna i osoba nie znająca się na zasadach działania sprzętu, może łyknąć taką półprawdę. No ale po to są takie fora i dobre internetowe strony sprzętowe aby to wyjaśniać.

Pozdrawiam
Duńczyk z Polski

Napisano
Witam,
A tak w nawiązaniu do głównego tematu "indukcja czy gaz" to jest rozwiązanie pośrednie jak na załączonych zdjęciach. Co prawda nie jest to indukcja tylko ceramika ale ma jedną bardzo dużą zaletę, działa fabrycznie pod 230V i to z pełną mocą i na normalnej wtyczce. Czyli dobre rozwiązanie dla mieszkań ze starą/słabszą instalacją. Tak więc przy takich płytach można do woli korzystać z zalet gazu i elektryki. I ma to jeszcze jeden plus, znany mi z autopsji bo mieszkamy na wsi, prondu czasem ni ma ale nie zdarzyło się jeszcze żeby brakło gazu. Napisałbym więcej ale lecę na pierwszy mecz Barcy w sezonie a za linki jestem goniony, więc sorry Gregory. Może póżniej

Pozdrawiam
Duńczyk z Polski

DSC01446.jpg

DSC01446.jpg

  • 2 miesiące temu...
Napisano
Cytat

Witam,
I tak jeszcze jedna myśl przyszła mi do głowy w "temacie" wielkości pól i tego co napisałem powyżej. Ktoś z bardziej dociekliwych, ale nie do końca zorientowanych, może zarzucić mi że to co piszę powyżej o wielkości pola i małych garnkach nie jest prawdą gdyż przecież są płyty indukcyjne które mają funkcję "automatycznego rozpoznawania obecności garnka i jego wielkości", czyli mały garnuszek postawiony na dużym polu "zmusi" to pole do działania tylko pod garnuszkiem. Jasne, tylko cała przyczajka polega na tym że taką funkcję to ma KAŻDA płyta indukcyjna bo wynika to z samej zasady jej działania, czyli używając bardzo dużego skrótu myślowego który zapewne obrazi purystów, grzania zmiennym polem eletromagnetycznym a nie elementem grzejnym wytwarzającym bezpośrednio ciepło. Czyli po prostu, cewki wytwarzają zmienne pole elektromagnetyczne które z kolei rozgrzewa dno garnka i co za tym idzie gotuje jego zawartość. Tak więc jeżeli postawimy na takim polu o śr. np. 25cm, garnuszek o średnicy 10cm, to pole elektromagnetyczne "wykryje" wielkość (średnicę) garnuszka 10cm i tylko taką będzie nagrzewało i w rezultacie tylko taka średnica pola się nagrzeje (zresztą od garnuszka), ale pole elektromagnetyczne będzie wytwarzane na całej średnicy pola grzejnego czyli 25cm a nie tylko pod garnuszkiem czyli pod średnicą 10cm. Nie spotkałem się jeszcze z taką płytą, która by wytwarzała pole elektromagnetyczne tylko i wyłącznie pod postawionym naczyniem, no ale nikt nie jest doskonały, nawet ja ☺ i coś mogło mi umknąć. Natomiast hasełko marketingowców sugeruje iż jest to taka cudowna funkcja która zmusza płytę do działania tylko pod garnuszkiem o średnicy 10cm. Kreatywność marketingowców w tworzeniu "wirtualnej rzeczywistości" jest ogroomna i osoba nie znająca się na zasadach działania sprzętu, może łyknąć taką półprawdę. No ale po to są takie fora i dobre internetowe strony sprzętowe aby to wyjaśniać.

Pozdrawiam
Duńczyk z Polski



A czy cewki, które nie są pod garnuszkiem (ale na tym polu) to działają czy nie? Pobierają prąd czy pozostają uśpione?
  • 3 tygodnie temu...
Napisano
Osobiście w życiu nie wrócę do gazu...

Oczywiście, jak ktoś jest zawodowym kucharzem, musi mieć otwarty ogień, to będzie bronił gazu. Ale w normalnym, domowym użytkowaniu indukcja to jest po prostu luksus. A najdziwniejsze, że rachunki za prąd nie wzrosły specjalnie.
Napisano
Cytat

Osobiście w życiu nie wrócę do gazu...

Oczywiście, jak ktoś jest zawodowym kucharzem, musi mieć otwarty ogień, ...........



Zawodowiec da radę i na indukcji - bez problemów.

Kupi coś takiego:



I finito icon_mrgreen.gif
Napisano
Polecam ceramiczny dedykowany do indukcji.

Przy czym - doskonale sprawdza się też tradycyjny węglowy, ale (niestety) jego "uwęglanie" należy przeprowadzić na otwartym ogniu.
Napisano
Cytat

Zawodowiec da radę i na indukcji - bez problemów.

Kupi coś takiego:



I finito icon_mrgreen.gif



zawodowiec zawsze sobie da radę icon_biggrin.gif
Napisano
Cytat

Osobiście w życiu nie wrócę do gazu...

Oczywiście, jak ktoś jest zawodowym kucharzem, musi mieć otwarty ogień, to będzie bronił gazu. Ale w normalnym, domowym użytkowaniu indukcja to jest po prostu luksus. A najdziwniejsze, że rachunki za prąd nie wzrosły specjalnie.


icon_eek.gif
a gdzie to stoi napisane?

tak się składa, że pracuję w restauracji i kuchenkę mamy tylko indukcyjną.
Napisano
Solange - źle odczytujesz intencję icon_smile.gif
To miało brzmieć:
"jak ktoś jest zawodowym kucharzem i musi mieć otwarty ogień"

Czyli jak ktoś uważa, że bez gazu nie da rady, bo jest mu to potrzebne, to będzie bronil gazu.
A nie, że zawodowi kucharze tylko gotują na gazie.
Napisano
Ile ludzi, tyle opinii. Wszystko ma swoje plusy i minusy. W moim przypadku kuchnia indukcyjna kompletnie się nie opłaca, ponieważ gaz mam w czynszu, także nie muszę za to dodatkowo płacić. Kuchnia indukcyjna niestety lekko by mnie zrujnowała.
  • 3 miesiące temu...
Napisano
ja jednak pozostaję przy tradycji- gazowa. ale to wszystk zależy od tego ile użytkujesz, jak i co Ci bardziej odpowiada.

Cytat

Witam to mój pierwszy post tak że za wszystkie błedy z góry przepraszam. Remontuje kuchnie ale tak dosłownie nowe ściany tynki oczywiscie nowe instalacje wodne i prądowe. wszystko juz było z gory zaplanowane i oczywiscie kuchenka miała byc gazowa pod zabudowe ale paru majstrów mnie namwia na kchie Indukcyja i w ogóle ich żony zachwalają i ze wszytko pięknie ładnie. A moze mi ktoś poradzic tak na prawde co jest dobrym rozwiąniem. troche czytałem i nie bardzo umiem wybrac z góry dziekuje za odpowiedzi:)


Napisano
Nie rozumiem trochę tego pytania - indukcyjna czy gazowa? Jedna i druga to zupełnie inna klasa. Jest między nimi przepaść cenowa. Moim zdaniem nie ma na rynku lepszej niż indukcyjna. Ale indukcyjna dobrego producenta, bo zwykła elektryczna się do niej nie umywa. Miałam okazje je porównywać - wcześniej miałam zwykłą elektryczną (nagrzewała się dłuugo, stygła długo) a teraz przy indukcyjnej, wystarczy, że na parę sekund położę patelnię z oliwą i już jest nagrzana. Także dla mnie tylko indukcyjna;)
Napisano
Cytat

Nie rozumiem trochę tego pytania - indukcyjna czy gazowa? Jedna i druga to zupełnie inna klasa. Jest między nimi przepaść cenowa. Moim zdaniem nie ma na rynku lepszej niż indukcyjna. Ale indukcyjna dobrego producenta, bo zwykła elektryczna się do niej nie umywa. Miałam okazje je porównywać - wcześniej miałam zwykłą elektryczną (nagrzewała się dłuugo, stygła długo) a teraz przy indukcyjnej, wystarczy, że na parę sekund położę patelnię z oliwą i już jest nagrzana. Także dla mnie tylko indukcyjna;)


A może dlatego że jest taka przepaść cenowa to ludzie się dopytują czy warto dołożyć kasę czy jednak nie warto przepłacać? I stąd m.in. pytanie: indukcyjna czy gazowa?
Napisano
Cytat

oczywiście indukcyjna. Ja niestety zrobiłem ten błąd i mam gazową. Na garnkach syf, niestety :(



Racja. Jeżeli chodzi o czystość to tak.
Ja mam gazową i od niedawna też małą indukcyjną na jedno naczynie i szczerze mówiąc trochę denerwuje mnie, że nie mogę ustawić sobie temperatury. Dam mniej to za mało, dam więcej to za dużo, na gazowej mogę ustawiać dowolnie gałką. Poza tym starszych garnków nie wykrywa i praktycznie tylko jeden używam na niej. Chyba, że tak naprawdę to zależy od jakości płyty indukcyjnej?
Napisano (edytowany)
Cytat

? I stąd m.in. pytanie: indukcyjna czy gazowa?



Takie pytanie zada tylko ten kto nigdy nie miał do czynienia z indukcją icon_smile.gif
Po jednym użyciu indukcji pytanie znika samo.


Cytat

że nie mogę ustawić sobie temperatury. Dam mniej to za mało, dam więcej to za dużo, na gazowej mogę ustawiać dowolnie gałką. Poza tym starszych garnków nie wykrywa i praktycznie tylko jeden używam na niej. Chyba, że tak naprawdę to zależy od jakości płyty indukcyjnej?



Chyba tak, bo ja mam 20 poziomów mocy. A indukcja jedna z tańszych. Mogę wybrać od podtrzymania temperatury garnka po zagotowanie garnka wody w 20 sek. Sterowanie jest o wiele łatwiejsze i dokładniejsze niż na gazie!

Wykrywanie garnków - nie wykrywa aluminiowych i żeliwnych. Ale dla własnego dobra, raczej nie powinno się używać aluminiowych (wchodzą w reakcję z kwasami organicznymi w żywności). Czasem nie wykrywa tez takich, co mają wygięte dno - kilka moich garnków z kuchenki gazowej miało powyginane dno od wysokiej temp.
Każdy stalowy (w tym emaliowany, ceramiczny, teflonowy) wykrywa bez problemów (musi przyciągać magnez) - w tym najtańszy zestaw z IKEA. Edytowano przez Elfir (zobacz historię edycji)
Gość stach
Napisano
Cytat

starszych garnków nie wykrywa



Co to znaczy starszych???
Ja mam stare, mają już ze 20 lat, są stalowe, emaliowane i doskonale się sprawują na indukcji ...

Już widzę, że Elfir rozwinął temat... starszych, aluminiowych na pewno nie "wykryje", ale możesz za grosze kupić podstawkę stalową i na niej używać i aluminiowych z zastrzeżeniem odnoszącym się do szkodliwości kontaktu z aluminium...

Ja mam regulację 9-stopniową i w zupełności wystarcza - płyta Elektroluksa, ok. 1100 zł.
Gość mhtyl
Napisano
Cytat

Co to znaczy starszych???
Ja mam stare, mają już ze 20 lat, są stalowe, emaliowane i doskonale się sprawują na indukcji ...

Już widzę, że Elfir rozwinął temat... starszych, aluminiowych na pewno nie "wykryje", ale możesz za grosze kupić podstawkę stalową i na niej używać i aluminiowych z zastrzeżeniem odnoszącym się do szkodliwości kontaktu z aluminium...

Ja mam regulację 9-stopniową i w zupełności wystarcza - płyta Elektroluksa, ok. 1100 zł.


Na mojej indukcji nie wykrywa garnków takich co magnes łapie, nawet Zeptera stare garnki kupione około 10 lat temu tez nie wykrywa. Być może chodzi w niektórych indukcjach, że są bardziej "czułe" na nie dedykowane garnki.
U mnie też jest 9 stopniowa i P.

Cytat

Ja mam gazową i od niedawna też małą indukcyjną na jedno naczynie i szczerze mówiąc trochę denerwuje mnie, że nie mogę ustawić sobie temperatury. Dam mniej to za mało, dam więcej to za dużo, na gazowej mogę ustawiać dowolnie gałką.


A na gazowej to masz na gałkach podaną temperaturę jaka palnik osiąga na danej skali?
Po prostu jeszcze nie masz odniesienia co do temperatury jaką daje indukcja przy określonej cyferce (mocy grzania), jak trochę pogotujesz na indukcji to dojdziesz do wprawy icon_smile.gif
Napisano
Cytat

Ja mam gazową i od niedawna też małą indukcyjną na jedno naczynie i szczerze mówiąc trochę denerwuje mnie, że nie mogę ustawić sobie temperatury.


Też mam takiego kadłubka na jedno naczynie w razie godziny "W" icon_biggrin.gif
Ale na mojej mogę posługiwać się skalą mocy grzania albo w Wattach, albo w stopniach "C".
Producent w instrukcji pisze, że ta druga opcja przydatna jest szczególnie przy smażeniu.
Może to i racja, ale mnie osobiście w zupelności satysfakcjonuje, kiedy z niej korzystałem, określenie mocy w "W"
Gość stach
Napisano
Cytat

mam takiego kadłubka na jedno naczynie



A co za firma wyprodukowała? Te ustawienia widzisz na wyświetlaczu, czy na jakimś pokrętle? Masz namiar jakiś?
Napisano

A na gazowej to masz na gałkach podaną temperaturę jaka palnik osiąga na danej skali?
Po prostu jeszcze nie masz odniesienia co do temperatury jaką daje indukcja przy określonej cyferce (mocy grzania), jak trochę pogotujesz na indukcji to dojdziesz do wprawy icon_smile.gif
[/quote]

Może rzeczywiści jak poużywam to inaczej do tego podejdę. Jestem przyzwyczajona na gazie, a wiadomo, że do nowości trzeba się przyzwyczaić icon_smile.gif
Napisano
Cytat

A co za firma wyprodukowała? Te ustawienia widzisz na wyświetlaczu, czy na jakimś pokrętle? Masz namiar jakiś?


Tak na wyświetlaczu.
Oprócz tego są jeszcze jakieś funkcje dodatkowe jak gotowanie zupy, mleka czy coś tam.
Ogólnie chyba najtańsza tego typu maszynka na rynku... znaczy się Orava VP-200I
Napisano
Cytat

Na mojej indukcji nie wykrywa garnków takich co magnes łapie, nawet Zeptera stare garnki kupione około 10 lat temu tez nie wykrywa. Być może chodzi w niektórych indukcjach, że są bardziej "czułe" na nie dedykowane garnki.
U mnie też jest 9 stopniowa i P.


dziwne to trochę, bo jeśli coś jest ferromagnetyczne to powinno działać

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

    • Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

  • Najnowsze posty

    • Na wydzielonych obszarach, gdzie samosiew łąki nie zagrozi ogrodom.  Bo tu zdjęcie jednego z trawników zrobione 8 godzin temu:   Na szybko przejrzałam profil na FB Uniwersytetu w Oksfordzie i nigdzie się na chwalą widokiem owej łączki. Same wystrzyżone trawniki. Pewnie nie wygląda najlepiej.   W miejscach publicznych jak najbardziej łąki są do wprowadzenia. Ale Łuczaj skupił się na przydomowych ogródkach ze swoim apelem.  Trawnik nie jest łąką. Pełni inne funkcje. Zamiast zakazywać koszenia trawników należałoby się skupić na propagowaniu łąki jako elementu ogrodu/parku . 
    • Oferuje zapoznanie się z rzetelną i profesjonalną firmą świadczącą usługi elektryk warszawa. Zapraszam się do zapoznania z zakresem usług. Instalacje elektryczne, montaż alarmów, kamer CCTV, usuwanie i naprawa awarii prądu. Wszystko szybko rzetelnie i z głową.
    • Nowość w Osmo ,  Plamy na drewnianym parkiecie to zmora wielu właścicieli mieszkań i domów. Pojawiają się najczęściej w wyniku kontaktu drewna z wodą, metalem (np. spod mebli), a także w miejscach o zwiększonej wilgotności – przy wejściu, pod doniczkami czy wokół kuchni. Czy da się je skutecznie usunąć bez szlifowania i uszkadzania powierzchni? Tak!  Rozwiązaniem jest Osmo Odplamiacz 6602.
    • Mam garaz w trakcie budowy ktory nie ma w srodku chudziaka a jedynie nasypaną glinę zmieszaną z piaskiem. Stoi na wylewanej i zbrojonej ławie fundamentowej oraz tym scisnie fundamentowej z bloczka betonowego w ilości 6 warstw i dość gruba spoina ok 2-3cm. Chcialbym go z zewnątrz odkopac do spodu ściany fundamentowej (czyli ława bedzie nadal zasypana) i zasmarowac ściany izolacja oraz obłożyć styropianem. Czy w związku z tym ze w srodku jest zasypana glina na wysokości 5 bloczków nie dojdzie do jakiegoś obsuniecia, rozsunięcia bloczków betonowych? Druga sprawa wieniec na scianie fundamentowej robi sie chyba powyżej 6 bloczków prawda?  U mnie nie ma tego wieńca a zaobserwowałem kilka rys na bloczkach betonowych na stronie gdzie są dwa okna.  Nie pamiętam czy otwory okienne były zbrojone (zbrojenie pod okienne) ale chyba nie. Czy te rysy mogą być spowodowane występowaniem okien czy może braku wieńca?
    • Dzień dobry ! Czy ktoś jest w stanie polecić ekipę które przeprowadzi renowację kabiny prysznicowej, włącznie z czyszczeniem śladów po kamieniu na szybie kabiny prysznicowej? A może ktoś w Was wie jakie mocne środki użyć, aby albo usunąć smugi kamienia na dole drzwi kabiny? Nie wiem czy wymiana szyby jest konieczna, bo może nie. Podobno są jakieś specjalistyczne środki, które pozostawia się na szybie na kilka godzin. Środki typu Cif nie dają rady. Dzięki za pomoc!
  • Popularne tematy

×
×
  • Utwórz nowe...