Gość mhtyl Napisano 17 listopada 2012 Udostępnij #51 Napisano 17 listopada 2012 Cytat Mi osobiście bardzo się podobają i zgadzam się w 100% Myślę że dywany dodają przytulności i nigdy nie wyjdą z mody. Rozwiń Moda ,modą ale praktyka ,praktyką Jak dla mnie dywan to hit poprzedniej epoki, jak mam odkurzać ,prac to mnie ciary przechodzą a mając małe dzieci to dywan musi być utrzymany w nieskazitelnej czystości. Mając dywan w domu i trzymając przy tym jakieś zwierzaki to Boże zlituj się nad osoba która dba o porządek ,no chyba ze ta osoba to czystością nie grzeszy .Jak dla mnie praktycznie dywan odpada a estetycznie i wizualnie można znaleźć naprawie dzieła sztuki i patrząc pod tym kątem dywany mi się podobają. Link do komentarza
Kolorowy Domek Napisano 11 grudnia 2012 Udostępnij #52 Napisano 11 grudnia 2012 Nieskazitelna czystość przy dzieciach jakoś starą szkołą brzmi.Wykładzina to rzeczywiście problem, ale mówimy o dywanie. Zawsze można się na min położyć i jest milej niż na panelach czy parkiecie. Nie lubię chodzić w kapciach i teraz brakuje mi dywanu, nawet takiego małego, w salonie.Przy psach czy kotach jednak lepiej zrezygnować. Kiepsko to wygląda nawet w domach, gdzie mają pomoc w sprzątaniu. Nie wspominając o tym, co te zwierzaki pozostawiają w dywanie. Link do komentarza
sylwia1978 Napisano 10 września 2013 Udostępnij #53 Napisano 10 września 2013 Nigdy nie lubiłam dywanów, tylko się kurz zbiera. Ładny parkiet albo nawet panele wystarczą. Link do komentarza
Marek789 Napisano 12 września 2013 Udostępnij #54 Napisano 12 września 2013 Dokładnie dywany to zbiorowisko kurzu i roztoczy, zdecydowanie lepiej położyć solidną, drewnianą podłogę. Link do komentarza
ewamariusz Napisano 12 września 2013 Udostępnij #55 Napisano 12 września 2013 Witam. Może i tak, wszystko ma swój urok. My mamy mały dywanik no i bardzo podoba się naszemu psiakowi, lubi na nim leżeć i go podgryzać Pozdrawiam Link do komentarza
Boret Napisano 23 września 2013 Udostępnij #56 Napisano 23 września 2013 Dywany może i wyglądają fajnie, ale niestety ciężko utrzymać je w czystości (zwłaszcza takie z frędzlami). Zawsze będą w nim kurz i roztocza, a z tym lepiej unikać kontaktu. Równie przytulny klimat jest w stanie stworzyć odpowiednio dobrana naturalna, drewniana podłoga. Link do komentarza
Leszek782 Napisano 26 września 2013 Udostępnij #57 Napisano 26 września 2013 Lubię dywany, ale dla mnie przede wszystkim ważne jest, czy są wełniane. Z doświadczenia wiem, że są łatwiejsze w utrzymaniu w czyści i znacznie trwalsze. Kupuję więc te które mają 100% wełny. Link do komentarza
cora26 Napisano 30 września 2013 Udostępnij #58 Napisano 30 września 2013 Cytat cze,chciałbym poznać Waszą opinie, bo sam jestem w kropce, warto kłaść dywany na podłogę czy nie warto? a jak tak to jakie są teraz modne? Rozwiń Jeśli masz małe dziecko, które jeszcze nie chodzi, to warto! :-). My nie mieliśmy i małemu rozkładamy kocyk do zabawy. Poza tym wnętrze jest bardziej "ciepłe" z dywanem. Kupuję dywan. Co do designu.. tylko gładki bez wzorów! Link do komentarza
Tatarek Napisano 3 października 2013 Udostępnij #59 Napisano 3 października 2013 Cytat Lubię dywany, ale dla mnie przede wszystkim ważne jest, czy są wełniane. Z doświadczenia wiem, że są łatwiejsze w utrzymaniu w czyści i znacznie trwalsze. Kupuję więc te które mają 100% wełny. Rozwiń Też jestem za wełnianymi, choć za wiele ich nie kupiłem, rzadko zachodzi potrzeba ^^.Kusi mnie dywan jedwabny (najlepiej 100%), ale te co mi się naprawdę podobały były w cenie pięciocyfrowej.... Link do komentarza
bobiczek Napisano 4 października 2013 Udostępnij #60 Napisano 4 października 2013 Cytat Też jestem za wełnianymi, choć za wiele ich nie kupiłem, rzadko zachodzi potrzeba Rozwiń ejweź!proszę!Cię Link do komentarza
Leszek782 Napisano 27 października 2013 Udostępnij #61 Napisano 27 października 2013 Z historii wątku wynika, że tyleż samo zwolenników, jak i przeciwników tych dywanów - albo się je lubi, albo też nie - prawie tak jak z poglądami - albo na lewo, albo na prawo Link do komentarza
Led-Lux Napisano 8 listopada 2013 Udostępnij #62 Napisano 8 listopada 2013 A ja mam mieszane odczucia,bo z jednej strony dywan to siedlisko kurzu i brudu,ale z drugiej jest bardzo ładny i daje poczucie przytulności,ciepła. Sam nie wiem co będzie lepsze... Link do komentarza
bajbaga Napisano 8 listopada 2013 Udostępnij #63 Napisano 8 listopada 2013 Niesprzątane pomieszczenie, jest dokładnie takim samym siedliskiem kurzu i brudu - bez względu na to, czy na podłodze leży dywan, czy nie ma dywanu. Link do komentarza
DudyczA Napisano 12 listopada 2013 Udostępnij #64 Napisano 12 listopada 2013 Cytat Niesprzďż˝tane pomieszczenie, jest dokďż˝adnie takim samym siedliskiem kurzu i brudu - bez wzglďż˝du na to, czy na podďż˝odze leďż˝y dywan, czy nie ma dywanu. Rozwiń Zgadzam siÄ w 100%, wystarczy dbaÄ o dywan i jest ok. Sama mam maĹe dziecko i bawi siÄ na dywanie, za to wiem Ĺźe nie spadnie mi Ĺóşka i nie bÄdzie mu zimno ;) Link do komentarza
Grzanka Napisano 25 listopada 2013 Udostępnij #65 Napisano 25 listopada 2013 Nie no... Dla mnie nie istnieje domowe, ciepłe, przytulne pomieszczenie, w którym nie ma dywanu. :| Także warto i to bardzo. A jakie są teraz modne? Stylizowane na stare, przetarte, trochę w stylu skandynawskim ale też takie bardzo kolorowe i nawiązujace do tradycji, np. folkowe. Link do komentarza
Atlantic Polska Napisano 25 listopada 2013 Udostępnij #66 Napisano 25 listopada 2013 Fakt faktem dywany nie są już tak popularne jak kiedyś. Obecnie same panele podłogowe, a pod nimi ogrzewanie podłogowe i mamy ciepło bez dywanu. Jednak ja i moja żona jesteśmy zwolennikami dywanów, mogę polecić polską firmę z Łodzi z ponad 100-letnią tradycją tj. Dywilan. Produkują głównie dywany klasyczne. Link do komentarza
asiakamien Napisano 25 listopada 2013 Udostępnij #67 Napisano 25 listopada 2013 Dywany są piękne i absolutnie warto... ale ja mam psa i dwa koty i mnie szlag trafia z czyszczeniem... Także nie polecam w żadnym wypadku osobom ze zwierzakami wchodzącymi do domu. Link do komentarza
Grzanka Napisano 28 listopada 2013 Udostępnij #68 Napisano 28 listopada 2013 Cytat Dywany są piękne i absolutnie warto... ale ja mam psa i dwa koty i mnie szlag trafia z czyszczeniem... Także nie polecam w żadnym wypadku osobom ze zwierzakami wchodzącymi do domu. Rozwiń Ja w swoim mieszkaniu mam i kota i psa i dywany też Czyszczenie dywanów jest trochę zależne od tego, z jakich materiałów są one wykonane, niektóre tkaniny nie przyjmują aż tak bardzo sierści i wystarczy przeciągnąć odkurzaczem, żeby się jej pozbyć. Ja preferuję wszystkie dywany z wysokim udziałem wełny, u siebie w większości pomieszczeń mam dywany Agnelli. Link do komentarza
ewamariusz Napisano 28 listopada 2013 Udostępnij #69 Napisano 28 listopada 2013 Witam. Jak wcześniej wspomniałem my mamy dywan na którym leży nasz pies, wyczyszczenie go z sierści nie jest łatwe. Link do komentarza
tavish Napisano 3 grudnia 2013 Udostępnij #70 Napisano 3 grudnia 2013 Cytat Witam. Jak wcześniej wspomniałem my mamy dywan na którym leży nasz pies, wyczyszczenie go z sierści nie jest łatwe. Rozwiń ja w zasadzie wyobrazam sobie wnętrze bez dywanów, ale nie mam niestety ogrzewania podłogowego, więc jak na razie dywany są Link do komentarza
bismart Napisano 9 grudnia 2013 Udostępnij #71 Napisano 9 grudnia 2013 Generalnie to dywany może i nadają ciepła wnętrzom, ale są siedliskiem kurzu, roztoczy i innych świństw, do tego utrzymanie czystości w domu jest bardziej problematyczne, bo po pierwsze dywan ciągle ulega zabrudzeniom od jedzenia, różnego rodzaju napojów, czy od butów. Nie mówiąc już o tym, że dywan ociera się o parkiet, czy panele i w ten sposób niszczymy sobie podłogę. No i kompletnie odpada przy rozwiązaniach ogrzewania podłogowego. Link do komentarza
retrofood Napisano 9 grudnia 2013 Udostępnij #72 Napisano 9 grudnia 2013 Cytat ja w zasadzie wyobrazam sobie wnętrze bez dywanów, ale nie mam niestety ogrzewania podłogowego, więc jak na razie dywany są Rozwiń Nie mam ogrzewania podłogowego i nie mam żadnego dywanu ani chodniczka. Od wiosny nie mam. Zostały wyp...przone wszystkie. Link do komentarza
m-alina Napisano 7 stycznia 2014 Udostępnij #73 Napisano 7 stycznia 2014 Dywany są trudniejsze w utrzymaniu i ostatnio raczej niemodne przez te 'siedliska kurzu i roztoczy'. Ja osobiście dywanu i nie mam i nie tęsknię za nim - przy zwierzętach w domu kompletnie nie opłaca się go trzymać. Link do komentarza
LysyBudowlaniec Napisano 7 stycznia 2014 Udostępnij #74 Napisano 7 stycznia 2014 Mam podobne odczucia - niby dodaje ciepła i fizycznie i optycznie ,ale jednak ilość roztoczy przeraża me alergiczne oblicze. Dlatego też byłem przerażony jak przez pewien okres czasu wynajmowałem mieszkanie w którym 3/4 podłóg to była wykładzina... Masakra. Link do komentarza
Grzanka Napisano 8 stycznia 2014 Udostępnij #75 Napisano 8 stycznia 2014 Cytat Mam podobne odczucia - niby dodaje ciepła i fizycznie i optycznie ,ale jednak ilość roztoczy przeraża me alergiczne oblicze. Dlatego też byłem przerażony jak przez pewien okres czasu wynajmowałem mieszkanie w którym 3/4 podłóg to była wykładzina... Masakra. Rozwiń Owszem, sztuczne dywany może i są siedliskiem roztoczy, ale te z dobrej jakości tkanin, odpowiednio pielęgnowane na pewno nie zagrażają naszemu zdrowiu. Link do komentarza
MultiLampy Napisano 28 stycznia 2014 Udostępnij #76 Napisano 28 stycznia 2014 Opinie jak zawsze będą podzielone,ale moim zdaniem warto ponieważ dywan podobnie jak dobre oświetlenie- daje nam poczucie ciepła i przytulności we wnętrzu. Link do komentarza
asiakamien Napisano 28 stycznia 2014 Udostępnij #77 Napisano 28 stycznia 2014 Cóż ja i mój długowłosy pies jednak nie lubimy dywanów. U mnie to jest czyszczenie gąbką na kolanach niestety. Chociaż dywany w domu mam dwa na krzyż. Dają ciepło w pomieszczeniu i dodają przytulności, ale jak mam dywan wyczyścić to mi słabo, a z drugiej strony nie będę zwierzaków na dwór wyganiać ;) Link do komentarza
tavish Napisano 28 stycznia 2014 Udostępnij #78 Napisano 28 stycznia 2014 Cytat Cóż ja i mój długowłosy pies jednak nie lubimy dywanów. U mnie to jest czyszczenie gąbką na kolanach niestety. Chociaż dywany w domu mam dwa na krzyż. Dają ciepło w pomieszczeniu i dodają przytulności, ale jak mam dywan wyczyścić to mi słabo, a z drugiej strony nie będę zwierzaków na dwór wyganiać ;) Rozwiń przy zwierzakach to racja dużo więcej jest pracy przy tym aby doprowadzić dywan do dobrego stanu Link do komentarza
retrofood Napisano 29 stycznia 2014 Udostępnij #79 Napisano 29 stycznia 2014 Cytat Owszem, sztuczne dywany może i są siedliskiem roztoczy, ale te z dobrej jakości tkanin, odpowiednio pielęgnowane na pewno nie zagrażają naszemu zdrowiu. Rozwiń Z dobrej jakości tkanin, mówisz... robaki nie lubią... Hmm... Zapytam swoich moli jak to jest. Czy sztuczne im lepiej smakuje. Link do komentarza
Grzanka Napisano 29 stycznia 2014 Udostępnij #80 Napisano 29 stycznia 2014 Cytat Z dobrej jakości tkanin, mówisz... robaki nie lubią... Hmm... Zapytam swoich moli jak to jest. Czy sztuczne im lepiej smakuje. Rozwiń Jeśli masz w domu mole, to powinieneś w ogóle zrezygnować ze wszystkich materiałowych dodatków i zostawić sobie praktycznie puste ściany. Link do komentarza
bajbaga Napisano 29 stycznia 2014 Udostępnij #81 Napisano 29 stycznia 2014 Cytat .. Zapytam swoich moli jak to jest. Czy sztuczne im lepiej smakuje. Rozwiń Jak wpierdzielają sztuczne to nie mole tylko dury Link do komentarza
WikiMeble Napisano 4 lutego 2014 Udostępnij #82 Napisano 4 lutego 2014 Moim zdaniem warto,ale nie w każdym pomieszczeniu. W salonie nie wyobrażam sobie aby obyło się bez dywanu,który daje poczucie przytulności i wprowadza dużo estetyki. Link do komentarza
Pawel82 Napisano 26 lutego 2014 Udostępnij #83 Napisano 26 lutego 2014 Według mnie to wszystko zależy przede wszystkim od pomieszczenia, w salonie jak najbardziej, w przedpokoju średnio. Link do komentarza
Led-Lux Napisano 13 marca 2014 Udostępnij #84 Napisano 13 marca 2014 Do przedpokoju tez odradzam,nie będzie on praktyczny,natomiast w salonie czy w pokoju dla dziecka już jak najbardziej tak,zawsze jest to fajny i stylowy dodatek. Link do komentarza
retrofood Napisano 15 marca 2014 Udostępnij #85 Napisano 15 marca 2014 Cytat Jeśli masz w domu mole, to powinieneś w ogóle zrezygnować ze wszystkich materiałowych dodatków i zostawić sobie praktycznie puste ściany. Rozwiń Już chodzę po domu bez bielizny... Cytat Do przedpokoju tez odradzam,nie będzie on praktyczny,natomiast w salonie czy w pokoju dla dziecka już jak najbardziej tak,zawsze jest to fajny i stylowy dodatek. Rozwiń Szczególnie u dziecka. Siedlisko roztoczy i alergenów. Link do komentarza
ania34_krakow Napisano 25 marca 2014 Udostępnij #86 Napisano 25 marca 2014 Cytat Do przedpokoju tez odradzam,nie będzie on praktyczny,natomiast w salonie czy w pokoju dla dziecka już jak najbardziej tak,zawsze jest to fajny i stylowy dodatek. Rozwiń Przyłączam się do opinii, że w salonie w sumie konieczny jest dywan, a tym bardziej przy dziecku, żeby nie siedziało z zimnej podłodze. Co do reszty pokoi, to my akurat mamy parkiet z brzozy - co ciekawe - nawet sam Pan monter polecił ogrzewać stopy ciepłym dywanem. Link do komentarza
solange63 Napisano 25 marca 2014 Udostępnij #87 Napisano 25 marca 2014 Cytat Przyłączam się do opinii, że w salonie w sumie konieczny jest dywan, a tym bardziej przy dziecku, żeby nie siedziało z zimnej podłodze. Rozwiń co to znaczy siedzieć z zimnej podłodze? bo moje dzieci siedzą na podłodze i wtedy wszystko jest w porządku. Cytat - co ciekawe - nawet sam Pan monter polecił ogrzewać stopy ciepłym dywanem. Rozwiń świetnie, a gdzie kupiłaś ten podgrzewany dywan? może pospamujesz jeszcze raz, tym razem dla firmy dywanowej z elektrycznymi, podgrzewanymi produktami. 1 Link do komentarza
bajbaga Napisano 25 marca 2014 Udostępnij #88 Napisano 25 marca 2014 Cytat - co ciekawe - nawet sam Pan monter polecił ogrzewać stopy ciepłym dywanem. Rozwiń monter dywanów To po kiego podłoga drewniana - ponoć ciepła ?A nie prościej jest zainstalowanie ogrzewania podłogowego - dla tego dziecka i zamiast dywany grzewczego ? Link do komentarza
bobiczek Napisano 25 marca 2014 Udostępnij #89 Napisano 25 marca 2014 Cytat co ciekawe - nawet sam Pan monter polecił ogrzewać stopy Rozwiń zimne nóżki - w galarecie Link do komentarza
ewelina20 Napisano 25 marca 2014 Udostępnij #90 Napisano 25 marca 2014 Podgrzewane dywany? ciekawe ;) poza tym, nawet gdyby istniały to nie polecam - źle wpływa na krążenie.Kiedyś nie byłam przekonana do dywanów, ale coraz bardziej mi się podobają, nadają wnętrzu ciekawy, przytulny klimat. Link do komentarza
joks Napisano 25 marca 2014 Udostępnij #91 Napisano 25 marca 2014 Cytat Podgrzewane dywany? ciekawe ;) poza tym, nawet gdyby istniały to nie polecam - źle wpływa na krążenie.Kiedyś nie byłam przekonana do dywanów, ale coraz bardziej mi się podobają, nadają wnętrzu ciekawy, przytulny klimat. Rozwiń Weź Ty się z tymi dywanami .................. 1 Link do komentarza
Jani_63 Napisano 25 marca 2014 Udostępnij #92 Napisano 25 marca 2014 ... powieś na ścianie.... będziesz miała "gobelin" Cytat zimne nóżki - w galarecie Rozwiń Ciepłej? Link do komentarza
czlapek Napisano 28 marca 2014 Udostępnij #93 Napisano 28 marca 2014 A ja mam dywany w większości pomieszczeń (kuchnia i łazienka odpadają;)), przede wszystkim dlatego, że mieszkam na parterze w starej kamienicy i podłogi są strasznie zimne. Mam na podłogach ładne drewniane panele, ale częściowo przykryte dywanami. Cieplej i na boso milej się chodzi Jak kiedyś zainwestuje w ogrzewanie podłogowe, to pewnie zrezygnuję z dywanów, zostanie tylko w pokoju gościnnym, jako ozdoba Link do komentarza
moniss Napisano 29 marca 2014 Udostępnij #94 Napisano 29 marca 2014 Wychowałam się w domu z dywanami na podłogach i słomiankami oraz gobelinami na ścianach. Dom drewniany, podłogi drewniane, a jednak na dywanie było cieplej w stopy niż na dechach. Słomianki i gobeliny były wieszane za łóżkami(łóżko ustawiane bokiem a nie wezgłowiem do ściany) i chroniły ściany przed pobrudzeniem (we dworach na ścianach za łóżkami wieszano grube gobeliny lub kilimy aby "nie ciągnęło zimnem" od ścian). Tak więc wychowana wśród dywanów miałam ich już serdecznie dość, a raczej ich czyszczenia i trzepania dwa razy w roku i postanowiłam, że we własnym domu nie będę miała ani zasłon ani firan ani dywanów. Dom się buduje...większość przeszkleń zaprojektowana jest tak, aby nie było potrzeby wieszania w nich żadnych szmatek. W całym domu ogrzewanie podłogowe... Ale ostatnio skłaniam się coraz bardziej ku opcji, aby poza sezonem grzewczym kłaść w niektórych pomieszczeniach dywany i zastanawiam się, czy nie lepiej będzie jednak jakieś firany/zasłony zawiecić w oknach. Dlaczego? Ze względu na:- "ciepło w stopy" gdy podłogówka nie grzeje - wizualną przytulnośc wnętrza- akustykę we wnętrzu - dla piękna tkanin i dywanów Link do komentarza
Mazz Napisano 1 kwietnia 2014 Udostępnij #95 Napisano 1 kwietnia 2014 Uwielbiam wielkie, puchate dywany. Dla mnie salon bez dużego, miękkiego dywanu, na którym można usiąść wieczorem z książką, to już nie to samo. Roztocza były, są i będą, a dywan jednak ociepla pomieszczenia. Link do komentarza
jacekfarek Napisano 4 kwietnia 2014 Udostępnij #96 Napisano 4 kwietnia 2014 Mamy tylko w sypialni dla wygody i komfortu Myślę, że jest to jedyne pomieszczenie, w którym warto postawić na dywan. Z pielęgnacją trochę gorzej ale na małej powierzchni można sobie na to pozwolić - dobry odkurzacz załatwia sprawę ;) U nas poza tym bardzo ładnie komponuje się wnętrzem, tworząc piękną całość. Podsumowując - do sypialni polecam. Link do komentarza
kratka Napisano 8 kwietnia 2014 Udostępnij #97 Napisano 8 kwietnia 2014 Ja u siebie w mieszkaniu nie mam ani jednego dywanu i uważam je za zbędny element wystroju. Wiadomo, że są zbiorowiskiem kurzu i drobnoustrojów a jeśli w domu jest alergik, to tym bardziej trzeba na to uważać. Mam drewniane podłogi, więc nie ma tego uczucia chłodu, jak przy płytkach. Łatwo utrzymać je w czystości i nie muszę martwić się, jeśli coś się rozleje. Link do komentarza
lokers Napisano 11 kwietnia 2014 Udostępnij #98 Napisano 11 kwietnia 2014 Myślę, że warto posiadać dywan w pokoju. daje on bardziej przytulne wrażenie oraz można po nim chodzić boso i bez skarpetek, przez co stanowi dobre miejsce dla zabawy dla dzieci. Większe problemy stanowi jego czyszczenie, lecz obecnie, gdy mamy tyle płynów do prania na różne sposoby, czynność ta nie powinna zajmować wiele czasu. Link do komentarza
animus Napisano 11 kwietnia 2014 Udostępnij #99 Napisano 11 kwietnia 2014 Cytat Myślę, że warto posiadać dywan w pokoju. daje on bardziej przytulne wrażenie oraz można po nim chodzić boso i bez skarpetek, przez co stanowi dobre miejsce dla zabawy dla dzieci. Większe problemy stanowi jego czyszczenie, lecz obecnie, gdy mamy tyle płynów do prania na różne sposoby, czynność ta nie powinna zajmować wiele czasu. Rozwiń Jeżeli dywan potrzebny to co 2 lata wypad z domu trzeba z nim robić .Kupić nowy . Link do komentarza
a_gatka Napisano 17 kwietnia 2014 Udostępnij #100 Napisano 17 kwietnia 2014 Ja wolę panele albo gołe drewniane podłogi. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się