the_piotr Napisano 24 lutego 2011 Udostępnij #1 Napisano 24 lutego 2011 co myślicie o zastosowaniu tapet w łazience , widziałem kiedyś do połowy w płytkach , a powyżej metra od podłogi angielską tapetę o spokojnym wzorze , powyżej p[rzed sufitem profil sztukateryjny złocony, oprawy od których wiało angielszczyznąbardzo ładna macie opinię o takich łazienkach te nowoczesne są przeważnie zimne takie szare albo beżowesądzicie że taki styl przyjąłby się szerzej?pzdrawiam Link do komentarza
Kamil79 Napisano 25 lutego 2011 Udostępnij #2 Napisano 25 lutego 2011 Cytat co myślicie o zastosowaniu tapet w łazience , widziałem kiedyś do połowy w płytkach , a powyżej metra od podłogi angielską tapetę o spokojnym wzorze , powyżej p[rzed sufitem profil sztukateryjny złocony, oprawy od których wiało angielszczyznąbardzo ładna macie opinię o takich łazienkach te nowoczesne są przeważnie zimne takie szare albo beżowesądzicie że taki styl przyjąłby się szerzej?pzdrawiam Rozwiń także widziałem taka opcję, ale tylko w łazienkach dla gości. Wygląda to bardzo przytulnie. Masz rację, że współczesne łazienki są bardzo zimne. Dążymy ciągle do minimalizmu. Link do komentarza
2hd Napisano 4 marca 2011 Udostępnij #3 Napisano 4 marca 2011 Może i wyglada bardzo przytulnie,ale co jeżeli chodzi o wytrzymałość tapety? Nie sądzicie że z czasem zacznie się odklejać pod wpływem wilgoci? Link do komentarza
designerska Napisano 7 marca 2011 Udostępnij #4 Napisano 7 marca 2011 Ja bym się bała że ta tapeta zacznie mi od ścian odłazić przez wilgoć, czasami lepiej jednak postawić na rozwiązania praktyczne, a mnie się w sumie rozwiązania minimalistyczne w łazienkach podobają. Link do komentarza
elutek Napisano 7 marca 2011 Udostępnij #5 Napisano 7 marca 2011 mam tapetę w łazience, nic się nie odkleja /na razie / i mam nadzieję, że tak zostanie -jest porządnie przyklejona, poza tym w łazience jest wentylacja oraz okno Link do komentarza
p.roberto Napisano 8 marca 2011 Udostępnij #6 Napisano 8 marca 2011 Ja tapetę bałbym się założyć właśnie ze względu na wytrzymałość materiału - ale skoro piszecie, że macie i nie odchodzi od ścian to może coś w tym jest? Link do komentarza
retrofood Napisano 8 marca 2011 Udostępnij #7 Napisano 8 marca 2011 Cytat Może i wyglada bardzo przytulnie,ale co jeżeli chodzi o wytrzymałość tapety? Nie sądzicie że z czasem zacznie się odklejać pod wpływem wilgoci? Rozwiń To zależy kto przykleja, jak i czym. Normalnie - nie ma prawa odchodzić, ani nie mają prawa uwidocznić się połączenia. Link do komentarza
2hd Napisano 31 marca 2011 Udostępnij #8 Napisano 31 marca 2011 Piszę tak,ponieważ u nas tapeta odeszła w pokoju w którym nie ma wilgoci,wiec co dopiero w łazience. Ale faktycznie dużo zależy od tego jakiego kleju będziemy używać,oraz czy dobrze położymy tapete. Link do komentarza
cyma2704 Napisano 31 marca 2011 Udostępnij #9 Napisano 31 marca 2011 Miałam w łazience tapetę, która przetrwała 7 lat. Pewnie ze dwa razy w niektórych miejscach podklejałam, ale generalnie sprawowała się bez zarzutu. Klejona była zwykłym klejem. Oczywiście była położona od wysokości ok. 125 cm, poniżej były płytki. Link do komentarza
Ninna Napisano 1 kwietnia 2011 Udostępnij #10 Napisano 1 kwietnia 2011 A u mnie za każdym razem tapeta odłaziła od ścian, bez względu na to jakim klejem kleiliśmy. ALe muszę przyznać, że tapety bardzo fajnie wygladają, mozna sobie na nie pozwolić, kiedy mamy dwie łazienki, a jedna jest rzadziej użytkowana. Link do komentarza
kacy Napisano 1 kwietnia 2011 Udostępnij #11 Napisano 1 kwietnia 2011 Cytat co myślicie o zastosowaniu tapet w łazience , widziałem kiedyś do połowy w płytkach , a powyżej metra od podłogi angielską tapetę o spokojnym wzorze , Rozwiń Fototapeta w łazience już przestaje być czymś nadzwyczajnym, więc ja jestem za eksperymentowaniem. Widziałam takie zarówno na szeregu wizualizacji, a także w gotowych wnętrzachhttp://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQ...ZE8cT-w&t=1http://www.cadprojekt.com.pl/upload/Galler...744404ad437.jpghttp://static.e-mieszkanie.pl/gallery/2271...e341d8189b5.jpgi w obu przypadkach mi się podobało. Link do komentarza
grzegorz l Napisano 12 kwietnia 2011 Udostępnij #12 Napisano 12 kwietnia 2011 ja mimo wszystko cały czas jestem sceptycznie nastawiony. Bo się zastanwaiam jakim klejem taką tapetę przykleić żeby się trzymała w wilgotnym pomieszczeniu i potem z nią nie było problemu. Link do komentarza
Afrodytaa Napisano 12 kwietnia 2011 Udostępnij #13 Napisano 12 kwietnia 2011 Bardzo fajny pomysł.Co prawda uważam, że trzeba by tą tapetę jakoś zabezpieczyć, ale na pewno się da.Co innego jak ktoś ma pokój kapielowy tak min. 10m2 Link do komentarza
retrofood Napisano 12 kwietnia 2011 Udostępnij #14 Napisano 12 kwietnia 2011 Cytat ja mimo wszystko cały czas jestem sceptycznie nastawiony. Bo się zastanwaiam jakim klejem taką tapetę przykleić żeby się trzymała w wilgotnym pomieszczeniu i potem z nią nie było problemu. Rozwiń Nie przesadzaj! Pomyśl, że tapeta ZANIM zostanie przyklejona, jest mokra jak sto pięćdziesiąt. I przecież kładziemy ją wtedy na ścianę, niwelujemy spoiny I ONA NIE SPADA! Nawet taka bardzo mokra! Więc w WARUNKACH NORMALNEGO EKSPLOATOWANIA łazienki nic nie ma prawa się zdarzyć. Trochę inna sprawa wychodzi wtedy, kiedy tapeta polewana jest wodą. Dużo wtedy zależy od jednolitości podłoża i gatunku tapety. Mogą wystąpić zabrudzenia, prześwity, odklejanie brzegów... ale nie "spadanie" tapety! No i na te wszystkie dolegliwości są sposoby. Podłoże musi być jednolite, to uchroni nas później przed ewentualnymi przebarwieniami. Styki brzegów smarujemy dodatkowym klejem itd. itp.Czy ktokolwiek z Was zdejmował kiedys tapetę ze ścian inną niż zwykła papierowa? To wcale nie tak łatwo. Trzeba się nieźle narobić.Aha, jeszcze jedno. Nie wszystkie rodzaje tapety nadają się do łazienki. Kiedyś kleiłem w pewnym salonie tapetę winylowo - tekstylną, która składała się ze swojego rodzaju "paseczków" tych dwóch materiałów. Otóż miały one zupełnie różną rozszerzalność pod wpływem wody. I dopóki podłoże całkowicie nie wyschło, tapety nie dało się całkowicie wygładzić. No i gdyby taką zastosować np. w łazience, to sfałdowania byłyby widoczne po kazdej kąpieli. Dlatego jeszcze raz odpowiadam: Można, jednak należy to zrobić z głową. Link do komentarza
sprytny_kazik Napisano 21 kwietnia 2011 Udostępnij #15 Napisano 21 kwietnia 2011 sasiedzi maja tapete w łezience i wyglada to bardzo ładnie. Wydaje mi sie ze o ile tylko kupimy odpowiednia jakosciowo tapete, a wentylacja dziala tak jak powinna to nie powinno byc problemu Link do komentarza
bobiczek Napisano 21 kwietnia 2011 Udostępnij #16 Napisano 21 kwietnia 2011 Cytat sasiedzi maja tapete w łezience i wyglada to bardzo ładnie. Wydaje mi sie ze o ile tylko kupimy odpowiednia jakosciowo tapete, a wentylacja dziala tak jak powinna to nie powinno byc problemu Rozwiń może i masz rację - ale mnie przykuło coś innego.Twój Nick.Zarąbiocha - Link do komentarza
sprytny_kazik Napisano 22 kwietnia 2011 Udostępnij #17 Napisano 22 kwietnia 2011 dzięki... : D Link do komentarza
gorgona Napisano 2 maja 2011 Udostępnij #18 Napisano 2 maja 2011 fajny pomysł z tą tapetą w łazience. tylko bałabym się że odejdzie od ściany.a czy są specjalne tapety do łazienek? Link do komentarza
retrofood Napisano 3 maja 2011 Udostępnij #19 Napisano 3 maja 2011 Cytat fajny pomysł z tą tapetą w łazience. tylko bałabym się że odejdzie od ściany. Rozwiń Znaczy nie czytała... Link do komentarza
dzempel Napisano 3 maja 2011 Udostępnij #20 Napisano 3 maja 2011 ja mam tapetę w łazience i jestem zadowolona Link do komentarza
gorgona Napisano 3 maja 2011 Udostępnij #21 Napisano 3 maja 2011 chodziło mi o to , czy są tapety przystosowane do stosowania w wilgotnych miejscach tzn łazienkach. nie jestem specjalistką od tapet więc chyba mogę mieć wątpliwości. Link do komentarza
dzempel Napisano 3 maja 2011 Udostępnij #22 Napisano 3 maja 2011 są tapety przystosowane też do łazienek -najwięcej dowiesz się od specjalisty w sklepie z tapetami . Ja użyłam w mojej łazience zwykłej tapety i też się trzyma doskonale już 3 rok ,ale nie jest ona w miejscu szcególnie narażonym na wilgoć . Link do komentarza
retrofood Napisano 3 maja 2011 Udostępnij #23 Napisano 3 maja 2011 zajrzyj w mój post z 12.04. Link do komentarza
2hd Napisano 4 maja 2011 Udostępnij #24 Napisano 4 maja 2011 Z tego wynika,że ilu ludzi ma tapetę w łazience,tyle różnych opinii. Mimo wszystko pozostaje sceptycznie nastawiony do tego tematu,mam swoje wyrobione zdanie na podstawie doświadczeń i ciężko będzie mi je zmienić. Link do komentarza
sprytny_kazik Napisano 13 maja 2011 Udostępnij #25 Napisano 13 maja 2011 rozmawialem ostatnio na ten temat z sasiadami, ktorzy maja w lazience tapete i okazuje sie ze nie ma specjalnych tapet do wilgotnych pomieszczen (oczywiscie nie powinna to byc najtansza papierowa tapeta) a jest to kwestia specjalnego kleju do takich pomieszczen. Oni ta tapete maja juz od jakichs 3 lat i nie mieli z tego powodu zadnych problemow Link do komentarza
Jani_63 Napisano 13 maja 2011 Udostępnij #26 Napisano 13 maja 2011 Kiedyś miałem tapetę w łazience położoną nawet w strefie mokrej.Było to gruba tapeta winylowa, jakaś z importu, klejona nad wanną w poziome pasy na zakładkę i wpuszczona za wannę.Woda po tym spływała jak po teflonie.Można było swobodnie brać prysznic.Przez kilka lat samej tapecie nic się nie stało, a zmieniona została dopiero z nudów Link do komentarza
retrofood Napisano 15 maja 2011 Udostępnij #27 Napisano 15 maja 2011 Cytat Z tego wynika,że ilu ludzi ma tapetę w łazience,tyle różnych opinii. Mimo wszystko pozostaje sceptycznie nastawiony do tego tematu,mam swoje wyrobione zdanie na podstawie doświadczeń i ciężko będzie mi je zmienić. Rozwiń Ależ nie zmieniaj! Nie ma obowiązku! Obiecuję, że nie bedę cię ścigał po Polsce, zeby cię pomolestować. Link do komentarza
Jani_63 Napisano 15 maja 2011 Udostępnij #28 Napisano 15 maja 2011 (edytowany) Wczoraj oglądałem program prezentujący dom Moniki Richardson i były tam pokazane łazienki wykończone tapetami. Polskimi tapetami.Na tle standardowych łazienek obudowanych od podłogi po sufit kafelkami wyglądały niesamowicie świeżo - lekko Jak dla mnie po prostu ODJAZD ! Edytowano 15 maja 2011 przez Jani_63 (zobacz historię edycji) Link do komentarza
ewiq0 Napisano 15 maja 2011 Udostępnij #29 Napisano 15 maja 2011 no pewnie ile ludzi tyle opinii....ale tak piszą Ci co mają tapetę, jak jest dobrze zrobione, to nie ma prawa się coś dziać....ja na przykład mam farbę na skosie nad prysznicem...woda chlapie i nic jej nie jest...fakt farba specjalna, ale jak było wcześniej, tapety też są specjalne.... Link do komentarza
daggulka Napisano 15 maja 2011 Udostępnij #30 Napisano 15 maja 2011 Mnie na przykład odradzano naklejki naścienne , że się odklejają , podklejać trzeba , kłopot i w ogóle . Naklejki wiszą od lat prawie trzech u starszej córy w pokoju i jak wisiały tak wiszą - kompletnie nic się nie odkleja , ładnie wyglądają. Więc wniosek jest taki, że jeśli coś jest zrobione dobrze i z materiałów dobrej jakości - nie powinno się nic dziać. Link do komentarza
animus Napisano 15 maja 2011 Udostępnij #31 Napisano 15 maja 2011 Cytat fajny pomysł z tą tapetą w łazience. tylko bałabym się że odejdzie od ściany. Rozwiń Tapeta w łazience ostatecznie do przyjęcia ale na jednej ścianie na tej co wisi szpulka z papierem toaletowym .Gdyby zabrakło papieru jest szansa że uda się wyjść z godnością z tej sytuacji . Link do komentarza
retrofood Napisano 15 maja 2011 Udostępnij #32 Napisano 15 maja 2011 Cytat jest szansa że uda się wyjść z godnością Rozwiń u nas się to nazywa brudna doopaa nie godność! Link do komentarza
Felix Napisano 18 maja 2011 Udostępnij #33 Napisano 18 maja 2011 Duże znaczenie ma wentylacja. Jeśli w łazience nie ma odpowiedniego "przewiewu" to para zawsze gdzieś się wciśnie i z biegiem czasu będzie prowadzić do odklejania się tapety. Link do komentarza
posesja Napisano 1 czerwca 2011 Udostępnij #34 Napisano 1 czerwca 2011 (edytowany) Mnie się bardzo podobają, tapety w łazience, ale wiadomo trzeba się porządnie zabrać do klejenia odpowiedniej tapety, a nie pierwszej lepszej z brzegu. Wydaje mi się, że należy po prostu zrobić pewne rozeznanie rynku, a już napewno zorientować się w różnych klejach do tapet Ja mam niestety małą łazienkę i małe okno w niej, więc nie zdecyduję sie na tapetę, bo wyobrażam ja sobie tylko w przestronnej, naturalnie jasnej łazience Edytowano 1 czerwca 2011 przez posesja (zobacz historię edycji) Link do komentarza
2hd Napisano 3 czerwca 2011 Udostępnij #35 Napisano 3 czerwca 2011 Bardzo dobrze że ktoś poruszył sprawę wentylacji,to ważne. U mnie nie byłą wystarczająca,więc nic dziwnego że na ścianach pojawiła się również wilgoć i tapeta zaczeła odchodzić. Zwróćmy an to szczególną uwagę,bo potem mogą być problemy. Link do komentarza
kacy Napisano 29 lipca 2011 Udostępnij #36 Napisano 29 lipca 2011 Cytat Tapeta w łazience ostatecznie do przyjęcia ale na jednej ścianie na tej co wisi szpulka z papierem toaletowym .Gdyby zabrakło papieru jest szansa że uda się wyjść z godnością z tej sytuacji . Rozwiń Tylko, że w tej sytuacji musimy liczyć na to, że tapeta będzie się odklejać, bo inaczej czeka nas jeszcze zdzieranie jej na siłę ze ścian (co w takiej sytuacji byłby ździebko mało komfortowe, prawda?). Link do komentarza
grzegorz l Napisano 5 października 2011 Udostępnij #37 Napisano 5 października 2011 hehe, proponuję raczej bardziej praktyczne rozwiązanie niż zrywanie tapety, np trzymanie w zasięgu ręki awaryjnego papieru tolatowego:P Link do komentarza
amar-gosia Napisano 5 października 2011 Udostępnij #38 Napisano 5 października 2011 HejTapety na ścianie w łazience bardzo mi się podobają, jest to zawsze jakieś urozmaicenie. Większość ludzi ma na ścianach płytki, ale przecież jest dużo różnych możliwości, dla zainteresowanych artykuł na temat co można zrobić na ścianie w łazience zamiast tradycyjnych płytek: Link do komentarza
animus Napisano 7 października 2011 Udostępnij #39 Napisano 7 października 2011 (edytowany) Cytat HejTapety na ścianie w łazience bardzo mi się podobają, jest to zawsze jakieś urozmaicenie. Większość ludzi ma na ścianach płytki, ale przecież jest dużo różnych możliwości, dla zainteresowanych artykuł na temat co można zrobić na ścianie w łazience zamiast tradycyjnych płytek:Array="" border="0" class="linked-image"> Rozwiń Im też bardzo podobają się tapety w łazienkach.Ulubiony pokarm rybika cukrowego stanowią produkty zawierające skrobię i inne polisacharydy: kleje organiczne, a także martwe owady (owadzi pancerz zawiera chitynę - polisacharyd). Zdolność trawienia celulozy umożliwia rybikom zjadanie papieru. Rybik może przeżyć około roku bez pożywienia. Edytowano 7 października 2011 przez animus (zobacz historię edycji) Link do komentarza
retrofood Napisano 7 października 2011 Udostępnij #40 Napisano 7 października 2011 Cytat Im też bardzo podobają się tapety w łazienkach.Ulubiony pokarm rybika cukrowego stanowią produkty zawierające skrobię i inne polisacharydy: kleje organiczne, a także martwe owady (owadzi pancerz zawiera chitynę - polisacharyd). Zdolność trawienia celulozy umożliwia rybikom zjadanie papieru. Rybik może przeżyć około roku bez pożywienia. Rozwiń Nie pożywią się.Tapety winylowe na podkładzie z włókna szklanego. Do kleju toto się nie dostanie, jeśli tapety są normalnie przyklejone. Za żadne skarby. Link do komentarza
animus Napisano 7 października 2011 Udostępnij #41 Napisano 7 października 2011 Cytat Nie pożywią się.Tapety winylowe na podkładzie z włókna szklanego. Do kleju toto się nie dostanie, jeśli tapety są normalnie przyklejone. Za żadne skarby. Rozwiń "Taki rybik cukrowy żywi się różnymi produktami pokarmowymi człowieka. Bardzo lubi żywność zawierającą skrobię, ale zjada też chętnie pokarmy białkowe. Tam gdzie jest wilgotno rozwija się pleśń, którą rybik nie pogardzi. Może to być również pleśń rozwijająca się na papierze, dlatego to stworzonko stanowi zagrożenie dla muzeów, bibliotek, archiwów ale również dla pomieszczeń gdzie używano kleju do tapet, izolacji rur. Jak ma ochotę połasi się nawet na wyroby wykonane z bawełny i jedwabiu, mimo iż tego drugiego w ogóle nie trawi. Generalnie jest on wytrzymały na głód. Mimo szerokiego menu, czasami przychodzi chudy okres, wówczas rybik wyrusza w poszukiwanie pokarmu". Link do komentarza
bajbaga Napisano 7 października 2011 Udostępnij #42 Napisano 7 października 2011 No, nie mam ani 1mm2 tapety, same kafle (nie licząc sufitu) - a rybiki i owszem trafiają się.Tak więc, argument – wątpliwy. Link do komentarza
retrofood Napisano 7 października 2011 Udostępnij #43 Napisano 7 października 2011 Cytat No, nie mam ani 1mm2 tapety, same kafle (nie licząc sufitu) - a rybiki i owszem trafiają się.Tak więc, argument – wątpliwy. Rozwiń Pewnie jadasz ambrozję i pijasz wino w łazience...A poza tym pozostaje wosk ze świec porozstawianych na krawędziach wanny... Więc menu ma zapewnione.Aha, no i pewnie lustro kleiłeś jakimś klajstrem do ścian i sufitu... Link do komentarza
animus Napisano 7 października 2011 Udostępnij #44 Napisano 7 października 2011 (edytowany) Cytat No, nie mam ani 1mm2 tapety, same kafle (nie licząc sufitu) - a rybiki i owszem trafiają się.Tak więc, argument ? wątpliwy. Rozwiń Ale papier do bladej twarzy chyba masz .Stoi ,wisi ,leży więc skradają się i konsumpcja przebiega całą noc.Odrywasz kawałek papieru w celu.... a skrawki sypią się na posadzkę wtedy rybiki odkurzają ci podłogę itd...Jest żarcie więc są rybiki. Cytat Pewnie jadasz ambrozję i pijasz wino w łazience...A poza tym pozostaje wosk ze świec porozstawianych na krawędziach wanny... Więc menu ma zapewnione.Aha, no i pewnie lustro kleiłeś jakimś klajstrem do ścian i sufitu... Rozwiń Miałeś ograniczyć napoje wyskokowe. Edytowano 7 października 2011 przez animus (zobacz historię edycji) Link do komentarza
retrofood Napisano 7 października 2011 Udostępnij #45 Napisano 7 października 2011 Cytat Miałeś ograniczyć napoje wyskokowe. Rozwiń Czeźwym jak... nigdy! Link do komentarza
bajbaga Napisano 8 października 2011 Udostępnij #46 Napisano 8 października 2011 Cytat Ale papier do bladej twarzy chyba masz .Jest żarcie więc są rybiki. Rozwiń Ale nie ma tapet Cytat Tak więc, argument – wątpliwy. Rozwiń Link do komentarza
animus Napisano 8 października 2011 Udostępnij #47 Napisano 8 października 2011 (edytowany) Cytat Ale nie ma tapet Rozwiń Jeżeli będzie miał wybór kilku produktów z jego jadłospisu ,to czy przekonasz go że dalej ma jeść papier toaletowy. Cytat " rybik cukrowy żywi się różnymi produktami. Bardzo lubi " Rozwiń Jest wybór jest impreza a u Ciebie same kafle i papier więc monodieta. Płyta gipsowo-kartonowa. Edytowano 8 października 2011 przez animus (zobacz historię edycji) Link do komentarza
jeanette_v Napisano 31 grudnia 2011 Udostępnij #48 Napisano 31 grudnia 2011 Mi się też kojarzy jak już ktoś wcześniej napisał, że te tapety rozejdą się pod wpływem wilgoci, bałabym się jakoś,... Link do komentarza
retrofood Napisano 1 stycznia 2012 Udostępnij #49 Napisano 1 stycznia 2012 Cytat Mi się też kojarzy jak już ktoś wcześniej napisał, że te tapety rozejdą się pod wpływem wilgoci, bałabym się jakoś,... Rozwiń Się nie rozejdą. Uwierz mi. Tapetowałem miesiącami. Link do komentarza
GlazuraStrzelin Napisano 20 stycznia 2012 Udostępnij #50 Napisano 20 stycznia 2012 Jeżeli dobrze położysz fototapetę lub samą tapetę,to nie ma się czego obawiać. Poza tym można dać taka szklaną powłokę na tapetę i wtedy masz pewność,że nic złego się nie stanie. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się