NOTO Napisano 5 sierpnia 2010 Udostępnij #1 Napisano 5 sierpnia 2010 Czy ktoś ma ? Jakie wrażenia z eksploatacji ?Czy zastanawialiście się nad takim rozwiązaniem ? Link do komentarza
stokrotka.35 Napisano 5 sierpnia 2010 Udostępnij #2 Napisano 5 sierpnia 2010 Nigdy nie miałam...I nawet nie rozważam takiego rozwiązania.... Link do komentarza
NOTO Napisano 6 sierpnia 2010 Autor Udostępnij #3 Napisano 6 sierpnia 2010 podobno w anglii to nagminne rozwiązanie ... Link do komentarza
ifra Napisano 9 sierpnia 2010 Udostępnij #4 Napisano 9 sierpnia 2010 Ja jakoś sobie tego nie wyobrażam... od zawsze miałam pralkę w łazience i dla mnie było i jest to oczywiste miejsce dla takiego urządzenia jakim jest pralka. Link do komentarza
elutek Napisano 9 sierpnia 2010 Udostępnij #5 Napisano 9 sierpnia 2010 w moim ostatnim mieszkaniu w bloku miałam pralkę w kuchni- żadnych znaczących minusów /po 5 latach mieszkania/ nie stwierdziłam to usytuowanie było oczywiście wynikiem braku miejsca w łazience,teraz, w domu, mam pralkę w pralni, jakoś nie widziałam jej w łazience /a tym bardziej w kuchni / 1 Link do komentarza
Gość stach Napisano 9 sierpnia 2010 Udostępnij #6 Napisano 9 sierpnia 2010 Robiliśmy z synem meble kuchenne dla klientki, która zażyczyła sobie komplet agd firmy Bosch, a więc lodówkę (2m wysokości), piekarnik, płytę gazową, okap, mikrofalówkę, zmywarkę i pralkę, wszystko do zabudowy. Kuchnia jest dość duża, choć nie mogę powiedzieć, że wielka wszystko ma swoje miejsce, odsłania się tylko wtedy, kiedy jest potrzebne, gospodyni zadowolona Link do komentarza
bobiczek Napisano 9 sierpnia 2010 Udostępnij #7 Napisano 9 sierpnia 2010 Nie.W domu zrobiłem małe pomieszczenie gospodarcze na pralkę (nieduże) i tam stoi kosz na przepociny i pralka + suszarnia zimowa.Kuchnia ma stół, krzesełka, zmywarkę, lodówkę........ - jak to kuchnia, a nie pralnia........ 1 Link do komentarza
kalumet Napisano 9 sierpnia 2010 Udostępnij #8 Napisano 9 sierpnia 2010 albo łazienka albo pomieszczenie gospjakoś nie wyobrażam sobie pralki w kuchnigdzie wtedy trzyma się kosz na przepocinychyba nie pod stołem Link do komentarza
PeZet Napisano 10 sierpnia 2010 Udostępnij #9 Napisano 10 sierpnia 2010 W projekcie mam pralkę w łazience pod skosem schodów.Zmniejszyłem łazienkę i pod skosem mam garderobę mieć.Pralkę chciałem mieć w pomieszczeniu gospodarczym, ale wstawię tam zasobink buforowy, więc pralka wyląduje w kuchniKuchnia to całkiem fajne miejsce dla pralki.A galoty będą w koszu gdziekolwiek indziej, bo jakoś nie widzę problemu w tym, żeby przenosić paskudy do pralki w kuchni.Robienie osobnego pomieszczenia dla pralki to rozpusta. Lepiej zrobić osobne pomieszczenie na klucze - łatwiej znaleźć. 1 Link do komentarza
molytek Napisano 13 sierpnia 2010 Udostępnij #10 Napisano 13 sierpnia 2010 nie widzę nic złego w tym, by pralka stała w kuchni. spotkałam się z takim rozwiązaniem i w Polsce i za granicą i w obu przypadkach nie stanowiło to żadnego problemu. jednak przyznaję, że były to małe domki, gdzie nie było miejsca ani w łazience, ani tym bardziej, osobnej pralni. kosz na brudy stał w innym pomieszczeniu, a wszelkie detergenty w osobnej szafce i jednoczesnemu użytkowaniu i kuchni i pralki, w niczym to nie przeszkadzało. 1 Link do komentarza
Supersaxo Napisano 13 sierpnia 2010 Udostępnij #11 Napisano 13 sierpnia 2010 ...mialam 5 lat pralke w kuchni - i nie bylo z tym zadnego problemu (kosz z brudnymi ciuszkami byl w lazience)...i w sumie wolalabym miec pralke w kuchni ,niz na sile wcisnieta do zaciasnej lazienki W nowym domu (w koncu ) bede miec pralnie ... 1 Link do komentarza
koralik Napisano 16 sierpnia 2010 Udostępnij #12 Napisano 16 sierpnia 2010 Mój znajomy ma pralkę w kuchni i naprawdę jest do funkcjonalne rozwiązanie. Trzeba tylko wybrać model w miarę cichy i dosyć foremny( mały), na przykład taki http://www.moderni.pl/towar-12281-Pralka_I..._%28EU%29_.html Ja co prawda ma pralkę w łazience ale muszę przyznać,że rozważałam tę opcję z kuchnią. to się naprawdę sprawdza 1 Link do komentarza
pariah Napisano 17 sierpnia 2010 Udostępnij #13 Napisano 17 sierpnia 2010 Jeśli ma sie małą łazienkę to nie ma innego wyjścia jak pralka w kuchni.W zeszłym roku mieszkałam w mieszkaniu, w którym pralka stała w kuchni i wszystko odbywało się normalnie.najważniejsze, żeby pralka nie stała w salonie czy w sypialni, ale jesli mówimy o kuchni czy łazience to problemu nie widzę 1 Link do komentarza
anerita Napisano 21 sierpnia 2010 Udostępnij #14 Napisano 21 sierpnia 2010 Cytat Jeśli ma sie małą łazienkę to nie ma innego wyjścia jak pralka w kuchni. Rozwiń I tak właśnie jest u nas. Żadnym minusów nie dostrzegam mimo kilkunastu lat korzystania z takiego rozwiązania. Mało tego. Pralka jest tak zabudowlana w meblach, że jej nie widać. 1 Link do komentarza
moniat Napisano 24 sierpnia 2010 Udostępnij #15 Napisano 24 sierpnia 2010 też mam pralkę w kuchni od kilku lat i powiem że rozwiazanie jest nawet fajne. w lazience więcej miejsca a w kuchni stoi zabudowana w meblach wiec nie przeszkadza.też mam pralkę w kuchni od kilku lat i powiem że rozwiazanie jest nawet fajne. w lazience więcej miejsca a w kuchni stoi zabudowana w meblach wiec nie przeszkadza. 1 Link do komentarza
anerita Napisano 24 sierpnia 2010 Udostępnij #16 Napisano 24 sierpnia 2010 Zastanawiam się tylko nad jedną rzeczą.Czy taka działająca pralka nie ma żadnego negatywnego wpływu na urządzenia, które stoją nad nią lub zaraz obok. U mnie np. jest to mikrofalówka. Link do komentarza
Caya D. Napisano 25 sierpnia 2010 Udostępnij #17 Napisano 25 sierpnia 2010 często niestety ktoś nie ma wyboru i musi mieć pralkę w kuchni, z powodu zbyt małej łazienkiosób, które tak wolą nie jest chyba dużo 1 Link do komentarza
NOTO Napisano 25 sierpnia 2010 Autor Udostępnij #18 Napisano 25 sierpnia 2010 pralka jak wiruje to potrafi mieć niezłe obroty .... nie wpływa to negatywnie na meble kuchenne ? Link do komentarza
magpie101 Napisano 8 września 2010 Udostępnij #19 Napisano 8 września 2010 Czesto ludzie decyduja sie na takie rozwiazanie jesli maja mala lazienke, a pralni brak.Pralka jest wtedy w szafce i praktycznie jej nie widac. Link do komentarza
klient2006 Napisano 28 grudnia 2010 Udostępnij #20 Napisano 28 grudnia 2010 Nie biorę pod uwagę nawet takiego rozwiązania. Jak można w kuchni wkładać i wykładać pranie, sypać proszek itd. Może jeszcze w kuchni zrobić kosz na brudną bieliznę! Wariant nie do przyjęcia. Tylko w łazience, a oczywiście najlepiej w pralni, jak się ją ma. Link do komentarza
kropeczka_ns Napisano 28 grudnia 2010 Udostępnij #21 Napisano 28 grudnia 2010 a poza tym chyba o ile zmywarki teraz- przynajmniej moja- są praktycznie niesłyszalne podczas pracy- to nigdy się nie spotkałam żeby pralka była taka cicha. Link do komentarza
klient2006 Napisano 29 grudnia 2010 Udostępnij #22 Napisano 29 grudnia 2010 Cytat a poza tym chyba o ile zmywarki teraz- przynajmniej moja- są praktycznie niesłyszalne podczas pracy- to nigdy się nie spotkałam żeby pralka była taka cicha. Rozwiń Zgadzam się, pralki są głośne, a co najważniejsze jest to nie higieniczne aby pralka była w kuchni. Link do komentarza
Gość stach Napisano 29 grudnia 2010 Udostępnij #23 Napisano 29 grudnia 2010 Cytat Zgadzam się, pralki są głośne, a co najważniejsze jest to nie higieniczne aby pralka była w kuchni. Rozwiń A kosz ze śmieciami w kuchni to też niehigieniczne i w związku z tym powinno być zakazane???A kosze z innymi sortowanymi odpadami to higieniczne???A koszyk z ziemniakami, burakami, marchewką, co, to też niehigieniczne???Może nie przesadzajmy...Jeśli jest możliwość umiejscowienia w kuchni pralki, a jeszcze w zabudowie, a jeszcze ma to zwiększyć użyteczność łazienki to jak najbardziej ją tam montujmy. Hałas? - nie pierz w czasie przyrządzania posiłków, to nie będzie Ci przeszkadzał - w łazience też hałasuje Na pewno najlepiej w pralni - kosz na brudną bieliznę, pralka, suszarka, deska do prasowania itd. Ale mierz siły na zamiary - masz odpowiednią powierzchnię. to możesz zaszaleć, a jak masz te 50 m2 na wszystko to musisz kombinować Link do komentarza
TINEK Napisano 29 grudnia 2010 Udostępnij #24 Napisano 29 grudnia 2010 Cytat ....................Na pewno najlepiej w pralni - kosz na brudną bieliznę, pralka, suszarka, deska do prasowania itd. Ale mierz siły na zamiary - masz odpowiednią powierzchnię. to możesz zaszaleć, a jak masz te 50 m2 na wszystko to musisz kombinować Rozwiń Racja, budujemy domy średnio 150 m2, a zastanawiamy się gdzie pralka, w kuchni, czy w łazience, otóż jak stach napisał w pralni, tylko w pralni. Projektujemy "kilkanaście" pokoików, dla mamusi, dla gości, gabinet (no chyba, że ktoś jest lekarzem), które często są wykorzystane raz w roku, a pralnia, z pralni korzystamy codziennie, także pomyślcie, jeśli jeszcze nie wybudowaliście swojego domku, aby o takim pomieszczeniu koniecznie pomyśleć.Oczywiście, jak stach napisał, jeśli jest to mieszkanie 50 m2 to jak najbardziej ta dyskusja ma senstrafnych wyborów życzę 1 Link do komentarza
kropeczka_ns Napisano 30 grudnia 2010 Udostępnij #25 Napisano 30 grudnia 2010 mnie pralka w kuchni przeszkadzałaby z dwóch powodów- hałas tak jak pisałam- mam kuchnię otwartą więc nie tylko w czasie gotowania- i to że zabiera miejsce a nie mam jakoś bardzo dużo zabudowy. Mam na dole małą łazienkę, za małą na pralkę, a na górze większą ale też nie bardzo było gdzie wstawić i mam pralkę w kotłowni. Chciałabym mieć pralnie ale nie mam. Pralka w kotłowni to dobre rozwiązanie tylko jest tam za mało miejsca na suszenie prania i nie mam gdzie suszyć.. Link do komentarza
janek12345 Napisano 30 grudnia 2010 Udostępnij #26 Napisano 30 grudnia 2010 byłem w anglii i mogę wam powiedzieć, że nie spotkałem się tam z pralką w innym miejscu niż kuchnia także w ogóle mnie to nie dziwi, zresztą moi znajomi też mają pralkę w kuchni bo im się po prostu nie zmieściła w łazience, woleli wannę tam wcisnąć 1 Link do komentarza
retrofood Napisano 30 grudnia 2010 Udostępnij #27 Napisano 30 grudnia 2010 Pralka w łazience w nowym domu??? Skansen w czystej postaci! Link do komentarza
daggulka Napisano 3 stycznia 2011 Udostępnij #28 Napisano 3 stycznia 2011 Cytat Pralka w łazience w nowym domu??? Skansen w czystej postaci! Rozwiń ja tak mam ... w łazience na poddaszu - czyli w mojej łazience ....Łazienka na parterze jest ogólnodostępna , też dla gości .... natomiast w mojej u góry - bez problemu i ścisku wszystko mi się zmieściło ... nikt z gości tam nie wchodzi , mnie nie przeszkadza .... natomiast faktycznie - jeśli budowałabym jeszcze raz - wygospodarowałabym miejsce na pralnię i suszarnię... bo jest to najwygodniejsze rozwiązanie ... Link do komentarza
Ninna Napisano 24 stycznia 2011 Udostępnij #29 Napisano 24 stycznia 2011 Też mi się marzy takie rozwiązanie, niestety w mieszkaniu ciężko wyrzucic pralkę z łazienki ;( Link do komentarza
DekorLid Napisano 29 stycznia 2011 Udostępnij #30 Napisano 29 stycznia 2011 Pralka w kuchni to pewnie sprawa przyzwyczajenia Link do komentarza
Ninna Napisano 7 lutego 2011 Udostępnij #31 Napisano 7 lutego 2011 Też tak mi sie wydaje, choć ja nie mam takowych, ale w niektórych domach, to, że zacytuje klasyka oczywista oczywistość. Link do komentarza
designerska Napisano 7 marca 2011 Udostępnij #32 Napisano 7 marca 2011 Niekoniecznie pralka w kuchni musi być kwestią przyzwyczajenia. ja miałam przez kilka lat pralkę w kuchni, bo łazienkę miałam po rpsotu strasznie małą i takie rozwiązanie było dla mnie bardziej korzystne. Po przeprowadzce pralka wróciła do łazienki, ale powiem szczerze, ze nie robi mi to większej różnicy gdzie ona stoi. Link do komentarza
retrofood Napisano 7 marca 2011 Udostępnij #33 Napisano 7 marca 2011 Cytat Niekoniecznie pralka w kuchni musi być kwestią przyzwyczajenia. ja miałam przez kilka lat pralkę w kuchni, bo łazienkę miałam po rpsotu strasznie małą i takie rozwiązanie było dla mnie bardziej korzystne. Po przeprowadzce pralka wróciła do łazienki, ale powiem szczerze, ze nie robi mi to większej różnicy gdzie ona stoi. Rozwiń No i na co ona w łazience? Tak pięknie tam wygląda? Jeszcze z jakimś pojemnikiem na brudne szmaty? Link do komentarza
daggulka Napisano 7 marca 2011 Udostępnij #34 Napisano 7 marca 2011 Cytat No i na co ona w łazience? Tak pięknie tam wygląda? Jeszcze z jakimś pojemnikiem na brudne szmaty? Rozwiń z dwojga złego - lepiej w łazience .... ja też mam pralkę w łazience , ale na poddaszu- czyli tej używanej tylko przeze mnie i dziewczyny ...oczywiście , że idealnym rozwiązaniem jest pralnio-suszarnia ....ale nie każdy na taki looksus sobie może pozwolić ... teraz buduje się domki małe, tanie - gdzie każdy metr jest na wagę złota .... Link do komentarza
retrofood Napisano 7 marca 2011 Udostępnij #35 Napisano 7 marca 2011 Cytat z dwojga złego - lepiej w łazience Rozwiń Niestety, nie. Niby nie jest tego dużo, ale dochodzi do sześciu przypadków na milion. Przypadków porazenia prądem elektrycznym, z czego około połowa przypada na pralki w łazience. Bo w zasadzie tylko w łazience chodzimy mokrzy, bosi i nadzy. Nawet w kuchni pralka nie jest aż tak niebezpieczna.A ok. 80 - 90% instalacji elektrycznych w Polsce nie jest właściwie zabezpieczonych. Link do komentarza
daggulka Napisano 7 marca 2011 Udostępnij #36 Napisano 7 marca 2011 Cytat Niestety, nie. Niby nie jest tego dużo, ale dochodzi do sześciu przypadków na milion. Przypadków porazenia prądem elektrycznym, z czego około połowa przypada na pralki w łazience. Bo w zasadzie tylko w łazience chodzimy mokrzy, bosi i nadzy. Nawet w kuchni pralka nie jest aż tak niebezpieczna.A ok. 80 - 90% instalacji elektrycznych w Polsce nie jest właściwie zabezpieczonych. Rozwiń Hm ... o ty nie pomyślałam .Pomyślmy .... pralka jest wyłączona z prądu - włączam do kontaktu wtedy kiedy wstawiam pranie , w pozostałym czasie jest odłączona zarówno od prądu jak i od wody (robię tak po niedawnym otrzymaniu "ostrzeżenia" w postaci pękniętego wężyka od wody , na szczęście na moich oczach bo inaczej by mi całą chałupę zalało) . Kiedy wstawiam pranie - nie ma nikogo w łazience z jednej przyczyny - hałas wirowania nie pozwala się skupić na niczym innym . Kiedy pralka wypierze - wyłączam z prądu , zakręcam wodę , rozwieszam pranie ... finito.Natomiast w niekorzystnych warunkach - faktycznie może stanowić zagrożenie - podobnie jak każdy sprzęt agd Link do komentarza
Stachursky1910 Napisano 10 marca 2011 Udostępnij #37 Napisano 10 marca 2011 Ja mam takie rozwiązanie w kamienicy, z b. mala lazienka - gdzie zmiescil sie tylko "kibelek" Link do komentarza
Afrodytaa Napisano 11 kwietnia 2011 Udostępnij #38 Napisano 11 kwietnia 2011 Zdecydowanie wolę wygospodarować miejsce np. w skrytce, gdzie nikt nie zagląda na pralke i kosz z bielizną. Do samej pralki dochodzą też przecież detergenty, które trzeba gdzieś trzymać. Jakaś miska żeby to pranie przenieść itp. Skrytka, to dobre miejsce na wiadro i mop, deskę do prasowania oraz odkurzacz. Takie 2m2 a ile dobrego Osobiście udało mi się wygospodarować 5 metrową pralnio-suszarnię wraz ze zsypem prosto z dużej łazienki. Z tej decyzji jestem najbardziej dumna 1 Link do komentarza
basia102 Napisano 14 kwietnia 2011 Udostępnij #39 Napisano 14 kwietnia 2011 Ja mam pralke w kuchni, a kosz na brudne ubrania w łazience,pralka ładnie schowana w zabudowie,przez 5 lat mieszkaliśmy w Anglii i tam to norma. 1 Link do komentarza
letin Napisano 15 kwietnia 2011 Udostępnij #40 Napisano 15 kwietnia 2011 To jest dobre rozwiazanie nawet jak jest miejsce w łazience, mozna wtedy lepiej ja zaranzowac, a w kuchni chyba nawet lepiej jezeli wszystkie takie duże mechaniczne sprzety sa w jednym miejscu. Mam tak od prawie 10 lat i zadnych minusów. 1 Link do komentarza
prospektinwestycje Napisano 26 kwietnia 2011 Udostępnij #41 Napisano 26 kwietnia 2011 Witam.U mnie sprawdza się od jakiś 15 lat. Dzięki temu miejsce na pralkę zastąpiła duża wanna. Nowoczesne pralki hałasują podobnie a może i mnie jak zmywarki więc nie widzę problemu. 1 Link do komentarza
gorgona Napisano 3 maja 2011 Udostępnij #42 Napisano 3 maja 2011 moja ciotka ma pralkę w kuchni.to chyba kwestia tego ile ma się miejsca w łazience. chociaż dziwnie tak robić pranie w kuchni. 1 Link do komentarza
Felix Napisano 25 maja 2011 Udostępnij #43 Napisano 25 maja 2011 W Wielkiej Brytanii w 99% domach mają pralkę w kuchni.Jak im powiedziałem, że w Polsce większość ma pralkę w łazience to nie mogli uwierzyć Najlepiej mieć osobne pomieszczenie na pralkę i suszenie rzeczy. 1 Link do komentarza
czarnyplecak Napisano 25 maja 2011 Udostępnij #44 Napisano 25 maja 2011 Ja miałem pralke w kuchni póki piwnica była nieskońćzona i odkąd juz jest na dole jestem o wiele spokojniejszy, bo nie stresuje sie, że przy okazji obiadu zjem sobie troche proszku do prania 1 Link do komentarza
dachowka Napisano 25 maja 2011 Udostępnij #45 Napisano 25 maja 2011 dla mnie pralka w kuchni wygląda dziwnie - jakby wstawić ją do salonu...piorę brudne skarpetki w miejscu w którym gotuje obiad ale to chyba kwestia przyzwczajenia Link do komentarza
ashantess Napisano 25 maja 2011 Udostępnij #46 Napisano 25 maja 2011 W sumie mi by nie przeszkadzała w kuchni, gdybym miała miejsce. Ledwo co upchnęłam "obowiązkowe" graty Aktualnie stoi w kotłowni, która została przerobiona na pomieszczenie gospodarcze z braku kotła (^^). Oprócz pralki jest tam zapasowa lodówka i bojler + cała obsługa podłogówki.Pomieszczenie ma 6m2 a wszystko ładnie się mieści i nikt mi tam nie zagląda przynajmniej. 1 Link do komentarza
kacy Napisano 2 czerwca 2011 Udostępnij #47 Napisano 2 czerwca 2011 Wiele lat temu miałam pralkę w kuchni i nie było to złe rozwiązanie, bo nawet przy okazji służyła jako blat. Gdyby trafiło mi się tak, że miałabym małą łazienkę to nie wahałabym się umieścić pralki ponownie w kuchni (w sąsiedztwie zmywarki i zlewozmywaka, wedle zasad ergonomii ), bo z doświadczenia wiem, że to się sprawdza. 2 Link do komentarza
LazienkiABC Napisano 31 lipca 2012 Udostępnij #48 Napisano 31 lipca 2012 Osobiście jestem przeciwna temu rozwiązaniu. Kuchnia to kuchnia, tam się przygotowuje jedzenie itd. Pralka do tego zupełnie nie pasuje. Jednak jeżeli łazienka jest za mała i pralka się nie mieści to nie ma innego wyjścia. Link do komentarza
Qubacen Napisano 21 sierpnia 2012 Udostępnij #49 Napisano 21 sierpnia 2012 Mam pralkę w kuchni bo łazienka jest za mała.... Celowo kupiliśmy z żoną mniejszą i po odkręceniu blatu została zabudowana. Z minusów to tylko tyle, że kuchnia jest również mała i niestety szafka przepadła - jeśli chodzi o minusy to chyba nie mam takowych. Link do komentarza
AgregatyElem Napisano 21 sierpnia 2012 Udostępnij #50 Napisano 21 sierpnia 2012 Zabudowana pralka to tez dobre rozwiązanie w kuchni,polecam także taką mniejszą ładowaną od góry co w efekcie przy mniejszych pomieszczeniach jest bardziej praktyczne. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się