Skocz do zawartości

Popisowe wypieki


Recommended Posts

  Cytat

A ten "orzechowy", to ze względu na ciasto, czy "przybranie" ma być ?

Rozwiń  


na ciasto . żeby kruche i niejakkamień było icon_smile.gif no i masa orzechowa też jakaś dobra rolleyes.gif i żeby do Ery nie trza było icon_biggrin.gif

  Cytat

niedawno gawel wspominał o mazurku, z 18 żółtek, miał przesłać przepis - bo podobno znakomity...

Rozwiń  


łosie...? łosiemnastuuuuuu?????!!!! blink.gif Edytowano przez molytek (zobacz historię edycji)
Link do komentarza
Mazurek to taka "deska" z ciasta kruchego, polana lukrem lub kajmakiem i udekorowana bakaliami.
Ma być "przeraźliwie" słodkie icon_biggrin.gif

Najlepiej klasyczne ciasto kruche, proporcje na 1 średnią blaszkę:
- 240g mąki,
- 120g masła,
- 120g cukru (pudru)
- jedno żółtko.

Połowę cukru mieszamy z mąką.
Drugą połowę cukru, ucieramy z masłem i żółtkiem.
Mieszamy razem.
Jak lubimy dodajemy skórki pomarańczowej lub cytrynowej (startej na drobnej tarce).
Rozsmarowujemy na blaszce i w temp. 180 pieczemy około 30 minut.
Jak przestygnie, smarujemy masą kajmakową lub lukrem i dekorujemy orzechami, migdałami, itp.

Można z klasycznego ciasta, uczynić bardziej "wyszukane".
Zamiast połowy mąki, bierzemy orzechy (wyjdzie mazurek orzechowy) lub migdały (mogą być w płatkach) (wyjdzie mazurek migdałowy, lub bardziej wykwintna nazwa, mazurek marcepanowy) siekamy, potem do miksera (blendera) ucieramy razem z cukrem, dodajemy mąkę + dalej jak wyżej.

Jak ktos chce bardziej "puszyste" można dodać pianę ubitą z tego jednego białka, ale i tak placek "padnie" pod kołderką z lukru lub kajmaku.

Ps. dopisałem:

Można zamiast kajmaku lub lukru wysmarować wierzch placka nutellą.
Można również posmarować na przemian lukrem lub kajmakiem i nutellą, w szachownicę, zebrę lub fale Dunaju icon_biggrin.gif Edytowano przez bajbaga (zobacz historię edycji)
Link do komentarza
no i się zaśliniłam...

gdzieś kiedyś obiło mi się o uszy, by żółtko do kruchego ciasta było gotowane... prawda li to? daje to cuś?

mam dużo obranych włoskich orzechów i muszę je wykorzystać, więc mój mazurek musi być właśnie orzechowy.. do tego słodycz kajmaku... mmmmm..... icon_smile.gif

Link do komentarza
Daje - ciasto jest bardziej kruche.

Tam w przepisie nie napisałem, że brzegi ciasta powinny mieć "rant" - ładniej wyglada i łatwiej utrzymać na wierzchu polewę.

Ps.ale jeśli ma być gotowane, to musi być dobrze roztarte z cukrem.
W takim przypadku jednak dodałbym jeszcze jedno żółtko surowe, aby coś zlepiało to ciasto przed wypieczeniem.


dopisałem:

Ps. Jak masz jakiś wypróbowany przepis na kruchy spód, to wystarczy zamienić połowę mąki na utarte z cukrem orzechy. Edytowano przez bajbaga (zobacz historię edycji)
Link do komentarza
  Cytat

Daje - ciasto jest bardziej kruche.

Tam w przepisie nie napisałem, że brzegi ciasta powinny mieć "rant" - ładniej wyglada i łatwiej utrzymać na wierzchu polewę.

Ps.ale jeśli ma być gotowane, to musi być dobrze roztarte z cukrem.
W takim przypadku jednak dodałbym jeszcze jedno żółtko surowe, aby coś zlepiało to ciasto przed wypieczeniem.


dopisałem:

Ps. Jak masz jakiś wypróbowany przepis na kruchy spód, to wystarczy zamienić połowę mąki na utarte z cukrem orzechy.

Rozwiń  


jutro robię icon_cool.gif

  Cytat

Molytku jak masz bardzo duzo tych orzechow, to moge wrzucic przepis na ciasto marchewkowe (jak mie moj ssak pozwoli).

Rozwiń  



ja dziękuję, bo za marchewkowym nie przepadam.. ale może kto inny zareflektuje, to wrzucaj icon_smile.gif
mnie to najbardziej właśnie kruche podchodzą..
Link do komentarza
  • 2 miesiące temu...
polecam najszybsze w swiecie, ciasto czekoladowe. jest pyszne i wilgotne. przepis nietypowy; bez maki, za to z czerwona fasola (tak, fasola, to nie pomylka).

1 puszka czerwonej fasoli, odsączonej
4 jajka
3 łyżki oliwy
3/4 szkl. cukru
3 łyżki kakao
1/2 łyżeczki kawy (opcjonalnie)
1/4 szkl mielonych migdałów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
garść pokruszonej czekolady o jak największej zawartości kakao


wszystkie skladniki umieszczamy w blenderze, miksujemy na gladka mase (kilkanascie sekund). wylewamy do keksowki, wylozonej papierem. pieczemy w 180 stopniach, okolo 40 minut.

Link do komentarza
  • 1 miesiąc temu...
  • 3 miesiące temu...
  Cytat

mi nie odpowiada. od lat robię krem z samych żółtek (6 sztuk). kiedyś mnie coś podkusiło i spróbowałam z białkami i nie było takie dobre.

Robiłaś Elutku to ciasto fasolowe, jak wrażenia?

Rozwiń  

dodałam tylko połowę tej piany /wyczytałam w komentarzach, że nie każdemu zsiada się od tych białek/
jest tam też wersja z bitą śmietaną, wypróbuję innym razem
a z samymi żółtkami jeszcze nie robiłam

o fasolowym całkiem zapomniałam icon_smile.gif ale i na nie przyjdzie kolej, jeszcze w tym roku icon_smile.gif
Link do komentarza
Ja ostatnio robiłam ciacho marchewkowe , i też nie wyszło tak jak trzeba. Sok z marchwi zbiegł sie do środka i na środku ciasto było od góry niedopieczone i mokre podczas gdy boki ok - też nie wiem co zrobiłam źle, bo marchew po starciu nie wyglądała na jakąś specjalnie mokrą wymagającą wyciśnięcia.

Jakieś sugestie? w smaku boki pycha , ale wolałabym żeby całe było super a nie tylko boki icon_lol.gif
Link do komentarza
  • 3 tygodnie temu...
zrobiłam pierniczki według tego przepisu http://www.mojewypieki.com/przepis/szybkie-pierniczki
dodatkowo nadziałam je powidłami. wyszły pycha; mięciutkie, smaczne, naprawdę rozpływały się w ustach icon_biggrin.gif
wycinałam pierniki dużą szklanką. na jeden krążek kładłam powidła, przykrywałam 2 krążkiem, delikatnie dociskałam (łatwo się zlepiały) i wyciskałam kształt mniejszą formą (u mnie serduszko). Ważne by nie piec ich za długo, bo robią się twarde. Na koniec posmarowałam rozpuszczoną czekoladą (takie lubimy najbardziej).

Upiekłam też kilka bez nadzienia, ale są do bani. Z tego przepisu tylko nadziewane icon_smile.gif

fotka z telefonu, tylko tyle zostało icon_redface.gif

Link do komentarza
  Cytat

To ja w ramach inspiracji zapodam może nie przepis ale ... sposób w jaki u mnie się ozdabia świąteczne pierniki.
Samo ozdabianie to już przedsmak Świąt - zabawa dla całej rodziny, choć muszę przyznać, że wnuczęta mają największą frajdę icon_smile.gif
Tu kilka wzorów w wykonaniu mojej córy - Hani.

Rozwiń  

śliczne icon_smile.gif
powiedz proszę - ta cienka nitka /lukru?/ to z jakiejś maszynerii? z papierowego rożka? czy kupny "pisak"?
Link do komentarza
  Cytat

śliczne icon_smile.gif
powiedz proszę - ta cienka nitka /lukru?/ to z jakiejś maszynerii? z papierowego rożka? czy kupny "pisak"?

Rozwiń  

No proszę - żadnej maszynerii! Wnuki tym się też bawią - to zwykły rożek foliowy. Cała tajemnica polega po pierwsze na przygotowaniu odpowiedniego lukru, który nie będzie się rozpływał. Druga zasada - jeśli chcesz położyć na pierwszej warstwie drugą, to dopiero kiedy ta pierwsza stężeje.
Link do komentarza
  Cytat

a przepis na odpowiedni lukier to... rolleyes.gif

Rozwiń  

białko jaja (ubić na pianę) i duuuuuuuuuużo cukru pudru (w zależności od wielkości jaja) 2-3 szklanki, stopniowo dodawane.

przynajmniej ja taki robię; to jest typowy gęsty lukier do ozdabiania icon_wink.gif

Irbis podziwiam! Przyznaję się bez bicia, że kiedyś sama robiłam podobne wzorki, ale mi się już nie chce icon_rolleyes.gif
pewnie jak dzieciaki podrosną będziemy cośtam razem ozdabiać icon_smile.gif
Link do komentarza
Od zawsze miałem kłopot z lukrem.
Przetestowałam od "piórka" po ucierany z białkiem.

Teraz robię najprostszy jaki może być.
Cukier puder, woda i kilka kropli z cytryny.
Lukier do "polewania" robię na bazie wody zimnej, a do zdobienia, na wodzie gorącej (jak jest potrzeba mieszam w "kąpieli wodnej").
Jak potrzebuję lukier pomadkowy, to ucieram ten do "polewania".
Link do komentarza
  Cytat

białko jaja (ubić na pianę) i duuuuuuuuuużo cukru pudru (w zależności od wielkości jaja) 2-3 szklanki, stopniowo dodawane.

Rozwiń  

Dokładnie tak - cukier puder i białko. Najważniejsze to białko ubić na śnieżnobiałą pianę, a później ucierać dalej stopniowo dodając cukier puder. Ucieramy tak długo, aż lukier przestanie się lać, a zacznie spadać kawałkami z np. łyżeczki. Niewłaściwe utarcie powoduje albo zapychanie się rożka, albo zlewanie wzorków.

  Cytat

Irbis podziwiam! Przyznaję się bez bicia, że kiedyś sama robiłam podobne wzorki, ale mi się już nie chce icon_rolleyes.gif
pewnie jak dzieciaki podrosną będziemy cośtam razem ozdabiać icon_smile.gif

Rozwiń  
Nie przesadzajmy - ja nie jestem atrakcyjną koronkarką icon_rolleyes.gif - tylko ogarniałem całość, z recepturą lukru włącznie :cook2:
Co innego w drewnie - mogę się bawić a dziewczyny podrzucają pomysły.... ale nie będę rozwijał wątku w tym kierunku, bo mówimy o wypiekach icon_cool.gif
Link do komentarza
Potrzeba matką wynalazków icon_biggrin.gif

Miałam dziś kaczkę na obiad. Chciałam zrobić do niej sos żurawinowy. Mieszkam w dzikim kraju, w którym świeżej żurawiny nie ma, mrożonej też nie, został tylko suszek (którego mam kilogram bo mama przywiozła, ponieważ "jest zdrowe" i tak sobie stało w szafce icon_redface.gif).
No to poszperałam w lodówce, co tam mam jeszcze niepotrzebnego i znalazła się resztka czerwonego wina i 2 małe jabłuszka "spady", znalezione na spacerze z psem, niejadalne ze względu na olbrzymią kwaskowatość. Żurawina suszona jest dość słodka więc postanowiłam ją uszlachetnić winem i jabłkami (prawdziwsza jest opcja, że w domu nauczono mnie niczego nie marnować; lepiej odchorować, niż żeby się miało zmarnować, itd. ale tekst ze szlachetnością lepiej brzmi icon_wink.gif) Wrzuciłam wszystko do gara, dolałam trochę wody, dodałam skórkę z pomarańczy (kaczka była faszerowana pomarańczami, więc stwierdziłam, że będzie pasować), zagotowałam, zmieliłam blenderem i wyszła mi pycha konfiturka, a piszę to dlatego, że moje mazidło jest tak dobre i ma idealną konsystencję do nadziewanie pierników. Jutro zabieram się za kolejną porcję, mniam icon_biggrin.gif


p.s. o kurde, ale elaborat trzasłam icon_eek.gif czytających przepraszam, za przydługawe wypociny icon_wink.gif
Link do komentarza
  • 1 miesiąc temu...
  Cytat

Ach, jakie piękne wypieki! Ostatnio zabrałam się pierwszy raz za piernik i... chyba nie wyszedł zbyt dobrze. Był bardzo suchy i twardawy. Ktoś może mi powiedzieć jakie mogły być tego przyczyny?

Rozwiń  

jaki miałaś przepis?

piernik staropolski trzeba upiec kilka tygodni przed świętami, zawinąć szczelnie w folię spożywczą (można przełożyć konfiturą) i dać mu odpocząć. z czasem piernik zmięknie.
Link do komentarza

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

    • Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Utwórz nowe...