Skocz do zawartości

Popisowe wypieki


Recommended Posts

Napisano
Cytat

Ale ja robie na naturalnym zakwasie - nie stosuję drożdży z paczki icon_smile.gif



toż ja właśnie proszę o przepis na ten zakwas... icon_mrgreen.gif
/bo do tej pory to tylko na drożdżach icon_neutral.gif /
Napisano
Shrek mnie zachwycił icon_smile.gif

My ostatnio zasmakowaliśmy w BŁYSKAWICY
słodkie, coś dla łasuchów:)


1. Z litra mleka odlać 2/3 szkl i rozrobić w niej 10 łyżek od zupy kaszy mannej.
2. Pozostałe mleko zagotować z 3/4 szkl cukry oraz 1 kos margaryny.
3. Do gotującego się mleka wlać rozmieszana kaszę manna.
4. Gotować na malutkim ogniu ok 10minut często mieszając.
5. Pod koniec gotowania wsypać 100gr wiórków kokosowych.
6. Na blachę wyłożyć herbatniki BEBE, gorąca masę kaszkową i na wierzch herbatniki. Gdy ostygnie polać polewą.
7. Robię na blaszce 23x28cm i zużywam do tego niepełne 5 podwójnych paczek herbatników BEBE.
Smacznego
Napisano
Ja przepadam za "krówką" - wiem że sie daje biszkopty pettitki i jakieś masy do tego - normalnie w nocy potrafię wstać i wciąć icon_smile.gif ( żonka śpi to nie opier.. icon_razz.gif ) a jak już do weekendowej porannej kawy z zapażarki... po prostu odlot i miły początek dnia icon_smile.gif


Cytat

Może ktoś zaproponuje dobry, sprawdzony przepis na faworki? icon_smile.gif



Kurde robiłem faworki niedawno - ale jak to się robiło :/ Muszę zacząć zapisywać gdzieś przepisy :/

Wiem, że ciasto trzeba było na paski kilkucentymetrowe pociąć - i te paski jeszcze raz rozwałkowywać. Całego ciasta od razu rozwałkować - nie sposób - ręce by odpadły. potem było nacinanie w poprzek paska i przekładanie - ale to juz żonka robiła icon_smile.gif
Napisano
Dzięki za fotkę.
Dorzucę jeszcze przepis w 5 minut ciasta na zimno. Tzw

CIASTO PRZEDSZKOLAKA


3 galaretki czerwone
1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
20 dag biszkoptów
jakieś owoce ( banany, pomarańcze, co kto lubi)

2 galaretki rozpuścić w 1/2 litra wody. Przestudzone( już tężejące)
dodać do zimnego miksowanego już mleka. Całość miksować do gęstej
struktury razem miksować jeszcze przez 2-3 minuty).
Blachę wyłożyć biszkoptami, potem piana, owoce i zalać galaretką.

icon_smile.gif
  • 3 tygodnie temu...
Napisano
Mogę z czystym sumieniem polecić przepis na muffinki .... właśnie zrobiłam 2 rodzaje - wyszły pyszne ....
bajecznie proste i szybkie w przygotowaniu - skoro takiemu beztalenciu kulinarnemu jak mnie się udały , to nie ma opcji żeby nie wyszły - idealne dla niezapowiedzianych gości - 10 minut przygotowanie , 25 minut pieczenie , a składniki ? przeważnie każdy ma je w domu .... icon_biggrin.gif


MUFFINKI Z DOWOLNYMI OWOCAMI ( można z puszki) –
piszą , że powinno wyjść 14 muffinek - wyszło mi 20 (może mam za duże szklanki icon_lol.gif )

składniki
2 szklanki maki
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1 pełna szklanka drobno pokrojonych owoców np. z brzoskwiń lub ananasów z puszki (ja robiłam z ananasami)

2 jajka
1/2 szklanki oleju
1 szklanka mleka

do posypania
6 łyżeczek cukru - powoduje , że na muffince robi się słodka skorupka icon_smile.gif
1/4 łyżeczki cynamonu (można , ja nie dawałam)


sposób przygotowania
W misce połączyć suche składniki, w drugiej rozbełtać jajka, doda mleko i olej. Wymieszać, wlać do suchych składników, szybko wymieszać, dodać owoce, zamieszać. Rozłożyć do foremek (ja dawałem dodatkowo papierowe w metalowe , żeby łatwiej się muffinki wyciągało) , posypać każdą muffinkę 1/2 łyżeczki cukru. Piec 20-25 min w 200 stopni C, sprawdzając patyczkiem czy są upieczone.

Brak obrazka


Czekoladowo bananowe muffiny z kawalkami czekolady:

2 szklanki maki
3/4 szklanki cukru
1/4 szklanki ciemnego kakao
1 lyzeczka sody
1 lyzeczka proszku do pieczenia
3 jajka
1/2 szklanki oleju
1/4 szklanki mleka
1/4 szklanki jogurtu
2 banany
pokruszona czekolada

Banany rozgnieść na papke, dodać płynne składniki i wymieszać . W drugiej misce wymieszać składniki suche,wsypać do płynnych,wymieszać i dodać pokruszona czekoladę. Przełożyć do foremek, piec ok 25 minut w 180C.
Piszą, że powinno wyjść 15 muffinów- mnie wyszło 18- na zdjęciu tylko 15, bośmy 3 od razu na ciepło pożarli icon_biggrin.gif

Brak obrazka


SMACZNEGO !!!!!!!!!!!! icon_biggrin.gif


Napisano
pewnie skuszę się kiedyś na te mufinki bo super wyglądają,
ale to dopiero kiedyś... na razie śni mi się świąteczne jedzenie... icon_smile.gif

Daga - a ta czekolada po upieczeniu była w kawałkach, czy się jednak rozpuściła?
Napisano
Wszystkim bardziej smakowały te jasne z owocami , mnie też icon_biggrin.gif

A w czekoladowych czekolada się rozpuściła , ja ją pokroiłam w małe kawałeczki icon_smile.gif

Jeszcze ciepłe są najsmaczniejsze - i jedne i drugie icon_biggrin.gif
Napisano
SERNIK JAK PUSZEK

Swój ulubiony kruchy spod podpiec 10-15 minut, a na to masa serowa:
-8 jajek
-1 kg sera wiaderkowego
-sok z 1 cytryny
-1 i 1/2 budyniu śmietankowego
-2 niepełne szklanki cukru
-530 ml kremówki

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać ser i budyń - suchy, na koniec dodać ubite na sztywno białka, wymieszać delikatnie drewnianą łyżką i ubitą kremówkę i to też wymieszać. Jest to masa delikatna. położyć na spód podpieczony. Pieczemy 1 godz. 180 stopni.
Nie dodaję żadnych bakalii, na wierzch co kto lubi, my lubimy z polewa.

35mm628.jpg
2004j07.jpg


Podam jeszcze przepis znaleziony na cinie na genijalna polewe, ktore jest plastyczna i nie peka dzieki zelatynie. Dotychczas zawsze topilam czekolade z dodatkiem masla i smietany i wylewalam na ciasto ale krojac musialam noz moczyc w goracej wodzie aby polewa nie pekala. Ta nie peka nigdy, ma ladny polysk i dobrze smakuje, a dowod powyzej na fotce..

Polewa kakaowa z żelatyną:

-4 łyżki cukru
-2 łyżki śmietany
-3 łyżki kakao
-6 dkg masła
-1 łyżeczka żelatyny

Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody.
Resztę składników zagotować.
Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać ją w tej wodzie do całkowitego rozpuszczenia (można w mikrofalówce na średniej mocy - kilka sekund) i dodać do reszty masy.
Wymieszać dobrze i wystudzić mase.
Polać ciasto letnia polewą.


Napisano
Cytat

Ja dzisiaj robie drozdzowke z ogrodkowym rabarbarem, drozdzowke ktora zawsze sie udaje icon_smile.gif



czy mogę prosić o przepis? łącznie z instrukcją kiedy wyjąć z piekarnika - bo jakoś ostatnio
wszystkie drożdżówki /oprócz bab/ mi siadają... mimo że wyrastają przepięknie... icon_neutral.gif

a sernik - imponujący icon_biggrin.gif
Napisano
Cytat

Wczoraj upiekłam na niedziele,ale niestety ciasto nie doczekalo znikło natychmiast. polecam ten przepis!


znam ten przepis jako "Delicje śliwkowe Marii Włodarczyk", kilka lat temu w Kaliszu organizowany był
konkurs na najsmaczniejsze ciasto i p. Włodarczyk wygrała icon_smile.gif

piekłam kilka razy, rzeczywiście ma coś w sobie... pewnie ten spirytus... icon_cool.gificon_wink.gif

i najlepsze jest po 2-3 dniach
a, i czasem daję na górę bitą śmietanę, tak jak na tym zdjęciu
/wkleję, bo widzę, że niektórzy lubią oglądać zdjęcia... icon_lol.gificon_wink.gif /

5f375d8c556c3049.jpg
Napisano
Elutku tutaj jest ten przepis. Ja wyjmuja ciasto zaraz po wylaczeniu piekarnika (delikatnie). Pieke do zarumienienia kruszonki, a najlepszy wychodzi ten placek z maki tortowej z kraszewic. Z innej maki tez wyjdzie ok ale konsystencja ciasta jest juz inna.
Napisano
Cytat

Elutku tutaj jest ten przepis. Ja wyjmuja ciasto zaraz po wylaczeniu piekarnika (delikatnie). Pieke do zarumienienia kruszonki, a najlepszy wychodzi ten placek z maki tortowej z kraszewic. Z innej maki tez wyjdzie ok ale konsystencja ciasta jest juz inna.


dzięki icon_smile.gif
widzę, że przepis robi furorę w internetowym świecie- gratuluję icon_biggrin.gif

/a do kruszonki na pewno nie dodawać cukru pudru? i zamiast margaryny można masło?/
Napisano
Kruszonka lepsza będzie, jak („zimny”) tłuszcz posiekamy z mąką (tak jak na klasyczne kruche ciasto).
Cukier do kruszonki, to zdecydowanie gruby kryształ – ja posypuję jeszcze cukrem (kryształem) całość placka, przed włożeniem do piekarnika.
Klasyczny drożdżak, to zdecydowanie na maśle – a ortodoksi (ja też icon_biggrin.gif ), zamiast oliwy dodają smalcu (do kruszonki też).
Napisano
W przepisie jest margaryna ale ja daje zawsze maslo (raczej do wszystkiego dodaje maslo icon_smile.gif). Co do cukru to nigdy nie daje do kruszonki, lukruje potem albo posypuje cukrem pudrem (u mnie wola lukier).
Co do posypywania ciasta cukrem to nie robie tego, bo u mnie nie toleruja jak im cos zgrzyta podczas jedzenia.
A do kruszonki to obojetnie czy to makowiec, ciasto maslane czy drozdzowe zawsze maslo topie, kruszonka jest wtedy miekka i rozplywa sie w ustach. Ta z siekanego masla jest duzo twardsza i do niej daje sie wlasnie cukier.
Napisano
Do miseczki wsypuje cukier puder, wyciskam troche soku z cytryny i wlewam troszke wrzatku, dobrze mieszam. Lukier musi byc gesty, bo rzadki wsiaknie w ciasto.
  • 3 tygodnie temu...
  • 3 tygodnie temu...
Napisano

PIJAK


3fdcb7d0266b636fmed.jpg




spód: szklanka maku, 7 białek, cukier wanilinowy, szklanka cukru, 15 dkg wiórków kokosowych,
krem: 7 żółtek, szklanka cukru pudru, cukier wanilinowy, 2 budynie śmietankowe, 2 szkl. mleka, masło
na górę: herbatniki lub biszkopty nasączone /porządnie/rumem, polewa, posiekane orzechy /u mnie brakło/

Napisano
Ela w wersji zapolewowanej z wisienka to sie nazywa "cycki murzynki"
Napisano
Cytat

PIJAK

spód: szklanka maku, 7 białek, cukier wanilinowy, szklanka cukru, 15 dkg wiórków kokosowych,
krem: 7 żółtek, szklanka cukru pudru, cukier wanilinowy, 2 budynie śmietankowe, 2 szkl. mleka, masło
na górę: herbatniki lub biszkopty nasączone /porządnie/rumem, polewa, posiekane orzechy /u mnie brakło/


Eluś, a jak to pieczemy??
Napisano
Cytat

Eluś, a jak to pieczemy??



z białek ubić pianę, dodać cukier + cukier wanil., znowu ubić, dodać mak, wiórki i wymieszać delikatnie łyżką
upiec w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, 180st. ok. 30 min

żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanil., dodać budynie i 1/2 szkl. mleka, wymieszać i wlać na gotujące się
pozostałe mleko, gotować na małym ogniu do zgęstnienia, wystudzić
połączyć z utartym miękkim masłem, wyłożyć na upieczony i ostudzony spód
herbatniki maczać w rumie /najlepiej 80%/, ułożyć na cieście, polać polewą, posypać posiekanymi orzechami,
odstawić w chłodne miejsce - najlepszy jest na drugi dzień... icon_smile.gif




Napisano
Cytat

dzięki Eluś....ale na razie chyba nie mogę....ten rum icon_cool.gif


Ewa, zrób bez rumu - zamiast Pijaka będzie Trzeźwiak ;)
/możesz skropić ponczem z jakimś aromatem lub po prostu zwykłym sokiem/
Napisano
Karpatka

ciasto:
10 dkg mąki, 4 jaja, 12,5 dkg margaryny, 250 ml wody
zagotować wodę z tłuszczem, wsypać mąkę, mieszając podgrzewać ok. 1 minuty, przełożyć do miski,
wbijać kolejno po 1 jajku i ubijać, podzielić na 2 części, każdą upiec na blaszce wyłożonej papierem
do pieczenia - ok. 30 minut w 180 st.

krem:
1/2 l mleka, pół kostki masła, po 2 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej, 2 jaja, pół szkl. cukru,
1 duży cukier wanilinowy
sypkie składniki kremu zmiksować z jajami i połową szklanki zimnego mleka, resztę mleka zagotować,
dodać roztarte składniki i ugotować budyń - jeszcze gorący połączyć z miękkim masłem

ostudzonym kremem przełożyć placki ciasta, posypać cukrem pudrem, smacznego icon_smile.gif

DSC01446.jpg



  • 1 miesiąc temu...
Napisano
Cytat

znam ten przepis jako "Delicje śliwkowe Marii Włodarczyk", kilka lat temu w Kaliszu organizowany był
konkurs na najsmaczniejsze ciasto i p. Włodarczyk wygrała icon_smile.gif

piekłam kilka razy, rzeczywiście ma coś w sobie... pewnie ten spirytus... icon_cool.gif ;)

i najlepsze jest po 2-3 dniach
a, i czasem daję na górę bitą śmietanę, tak jak na tym zdjęciu
/wkleję, bo widzę, że niektórzy lubią oglądać zdjęcia... icon_lol.gif ;) /

5f375d8c556c3049.jpg


To wygląda REWELACYJNIE! Chyba poproszę żonę o wykonanie kopii icon_smile.gif
  • 2 tygodnie temu...
  • 2 miesiące temu...
Napisano (edytowany)
E tam Ela Gratuluje, i sie tak nie bawie mnie zasze wychodzą jak mina przeciwpiechotna po jej wybuchu nie można chodzić piechotą icon_biggrin.gif

O mam 2800 na liczniku okrąglutka liczba icon_eek.gif Edytowano przez gawel (zobacz historię edycji)
Napisano
Cytat

ja też chcę Babę icon_wink.gif


Tinku, masz mój numer, dzwonisz, zamawiasz i już jest - baba na telefon... icon_lol.gif



przepis na babkę drożdżową:
1/2 kg mąki
250 ml mleka
10-15 dkg cukru pudru
15 dkg masła lub margaryny
4 dkg drożdży
5 jaj
10 dkg rodzynków /jak kto lubi/
olejek wanilinowy
tłuszcz i bułka do formy

w ciepło-letnim mleku rozetrzeć drożdże z 1 łyżką cukru i pozostawić do wyrośnięcia /ok. 15 minut/, w tym czasie
żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodać mąkę i wyrośnięty rozczyn, wyrobić /wymieszać mikserem/,
dodać roztopiony, letni tłuszcz i kilkanaście kropel olejku, wyrobić
dodać ubitą pianę z białek i delikatnie/krótko wymieszać mikserem na najniższych obrotach
dodać opłukane, osączone i otaczane w mące rodzynki
delikatnie wymieszać łyżką
przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką formy
/ja rozdzielam do dwóch, do połowy wysokości, bo sporo wyrasta/
gdy podrośnie /po ok. pół. godz./ wstawić do nagrzanego piekarnika, ok. 150 st., na ok. 30 minut

po upieczeniu lekko przestudzić, wyjąć z formy, posypać pudrem lub polukrować - smacznego icon_smile.gif
Napisano

dzisiaj tak już z rozpędu upiekłam ciasteczka półfrancuskie - córcia bardzo je lubi, a że ma jutro urodziny,
więc nie było wyboru... icon_wink.gif

f495249db579be2bmed.jpg

5846895847d8c13emed.jpg



przepis:
250g mąki, 225g masła, 1 jajo, 1 żółtko, ok. 100g gęstej kwaśnej śmietany, szczypta soli

mąkę przesiać na stolnicę, dodać schłodzone masło, dobrze posiekać nożem, dodać sól, śmietanę,
jajo i żółtko, nożem wymieszać wszystkie składniki, a rękami tylko zlepić ciasto - nie wygniatać!
włożyć do miski oprószonej mąką, przykryć talerzykiem i odstawić w chłodne miejsce na 8-10 godzin
rozwałkować na grubość ok. 4mm, pociąć radełkiem na dowolne kształty, posmarować białkiem,
posypać cukrem/ewent. nałożyć trochę dżemu
piec w temp. 200st. ok. 15 minut

  • 2 tygodnie temu...
Napisano
Cytat

dzisiaj tak już z rozpędu upiekłam ciasteczka półfrancuskie..



Elu, ile mniej więcej tych ciastek wychodzi z proporcji, które podałaś? tyle, co na talerzu? icon_smile.gif
Napisano
Cytat

Elu, ile mniej więcej tych ciastek wychodzi z proporcji, które podałaś? tyle, co na talerzu? icon_smile.gif



mi wychodzą niecałe 3 blaszki, czyli tak ok. 40-45 sztuk, wszystko zależy od wielkości ciasteczek... icon_smile.gif

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

    • Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

  • Najnowsze posty

    • Dzień dobry, Jako ekspert marki OSMO chciałbym podzielić się praktycznymi wskazówkami dotyczącymi prawidłowego olejowania tarasu drewnianego. Temat wraca co sezon, a odpowiednie zabezpieczenie drewna jest kluczowe, by cieszyć się jego wyglądem i trwałością przez lata. Dlaczego warto olejować taras? Taras to miejsce narażone na intensywne działanie słońca, deszczu, śniegu i zmian temperatury. Drewno bez odpowiedniego zabezpieczenia zaczyna szarzeć, pękać i chłonąć wilgoć. Olejowanie, szczególnie z użyciem specjalistycznych olejów do drewna zewnętrznego, chroni powierzchnię i pozwala zachować jej naturalne piękno. Oleje OSMO – co je wyróżnia? Produkty OSMO do tarasów, np. OSMO Olej tarasowy, są na bazie naturalnych olejów i wosków roślinnych. W przeciwieństwie do lakierów, nie tworzą szczelnej powłoki, lecz wnikają w drewno, pozwalając mu oddychać. Olej nie łuszczy się i nie wymaga szlifowania przy odnawianiu – wystarczy oczyszczenie i ponowne nałożenie produktu. Krok po kroku: jak olejować taras Przygotowanie powierzchni: Drewno powinno być czyste, suche i odpylone. W przypadku starych powierzchni – zalecamy dokładne mycie oraz szlifowanie papierem o gradacji 80–100. Wybór oleju: OSMO oferuje kilka wariantów olei do tarasów  – zarówno bezbarwne, jak i pigmentowane (np. Bangkirai Teak, Szary). Pigmenty dodatkowo chronią przed promieniowaniem UV. Aplikacja: Olej nakładamy cienką warstwą pędzlem lub aplikatorem (np. OSMO Floor Brush 150 mm). Po 12 godzinach schnięcia można nałożyć drugą warstwę – tylko na surowe drewno. W przypadku renowacji zwykle wystarcza jedna warstwa. Warunki pogodowe: Olejować należy przy temperaturze powyżej +10°C, bez deszczu przez minimum 24h po aplikacji. Pielęgnacja i renowacja Regularna kontrola stanu powłoki – zwłaszcza po zimie – pozwala szybko zareagować. Jeśli kolor blaknie lub powierzchnia traci hydrofobowość, wystarczy ją oczyścić i nałożyć nową warstwę oleju. Chętnie odpowiem na pytania – zarówno dotyczące doboru produktu, jak i techniki aplikacji.   Pozdrawiam serdecznie, Ekspert OSMO 
    • Olej Ochronny UV Osmo 420 to wysokiej jakości preparat przeznaczony do zewnętrznej ochrony drewna. Jego głównym zadaniem jest zabezpieczenie powierzchni drewnianych przed szkodliwym wpływem promieni UV, co zapobiega procesowi szarzenia drewna i wydłuża jego trwałość.   Zastosowanie Powierzchnie pionowe na zewnątrz: drzwi, okna, parapety, wiaty garażowe, fasady drewniane, płoty, pergole, altany. Ochrona przed promieniowaniem UV: spowalnia proces szarzenia drewna o faktor UV 12 w porównaniu z niezabezpieczonym drewnem. Jako powłoka wykończeniowa: na istniejące już powłoki pigmentowe, wydłużając czas pomiędzy koniecznymi pracami renowacyjnymi.  Właściwości Bezbarwna powłoka o jedwabistym połysku: podkreśla naturalny wygląd drewna. Mikroporowata struktura: pozwala drewnu swobodnie oddychać, redukując pęcznienie i kurczenie się drewna. Hydrofobowość: chroni powierzchnię przed wodą i brudem. Odporność na pękanie i łuszczenie: nie pęka, nie łuszczy się, ani nie odpryskuje. Łatwa aplikacja i renowacja: nie wymaga szlifowania ani gruntowania. Skład i bezpieczeństwo Na bazie naturalnych olejów roślinnych: bezpieczny dla zdrowia i środowiska. Zawiera biocydy: chroni przed atakiem pleśni, alg i grzybów. Przeznaczony do użytku zewnętrznego: ze względu na zawartość biocydów.  Aplikacja Przygotowanie powierzchni: drewno musi być czyste, suche i wolne od śladów zmrożenia (maksymalna wilgotność 20%). Narzędzia aplikacyjne: pędzel Osmo lub wałek z mikrofibry. Ilość warstw: dla skutecznej ochrony należy nałożyć 2 warstwy powłoki. Czas schnięcia: ok. 10–12 godzin w normalnych warunkach (23°C / 50% wilgotności względnej). Wydajność: 1 litr wystarcza na pokrycie ok. 18 m² przy jednej warstwie. Uwagi Efekt na białych powierzchniach: ze względu na wysoką zawartość olejów, bezbarwny Olej Ochronny UV może powodować lekkie zażółcenie na białych powierzchniach. Do wykończenia drewna barwionego na biało zaleca się użycie Lazury Olejnej do Ochrony Drewna w kolorze białym (900).  
    • Dzięki za odp.   Mam właśnie bardzo złe przeczucie ze jak przegadam temat z radca to okaże się ze prawo to jedno a urzędy i tak mogą chcieć dokumentów.   Na ten moment nie mam nawet działki - próbuje się rozeznać ogólnie w temacie.   Ogólne informacje da się jakoś znaleźć, ale szukając detali następuje niestety zderzenie ze ścianą.
    • Odpowiedź może być tylko jedna. Metalowe! Może je zniszczyć tylko siła fizyczna. Plastyk zniszczy nawet promieniowanie słoneczne UV.
    • Muszę wymienić rynny i zastanawiam się, czy iść w te plastikowe, czy może zainwestować w metalowe? Plastikowe są tańsze, ale boję się, że słońce i mróz szybko je zniszczą. Metalowe z kolei są droższe, ale podobno niezniszczalne. Jakie macie doświadczenia z jednymi i drugimi? Które rynny są łatwiejsze w montażu i które wymagają mniej konserwacji? Chciałabym podjąć dobrą decyzję, żeby nie żałować za parę lat.
  • Popularne tematy

×
×
  • Utwórz nowe...