Gość kapral1980 Napisano 6 września 2012 Udostępnij #51 Napisano 6 września 2012 Mam poziom wody 30 cm poniżej ławy fundamentowej, grunt przepuszczalny. Powinienem wykonać drenarz?. Link do komentarza
Jani_63 Napisano 6 września 2012 Udostępnij #52 Napisano 6 września 2012 Jeśli to są warunki stałe to nie ma takiej potrzeby. Link do komentarza
bobiczek Napisano 6 września 2012 Udostępnij #53 Napisano 6 września 2012 nieprawdaStan w tym akurat suchym roku - może być mylny30 cm poniżej ławy w tym roku i o tej porze - to zguba w ocenianiu.Ja bym robił Link do komentarza
Jani_63 Napisano 6 września 2012 Udostępnij #54 Napisano 6 września 2012 Pisząc stałe nie miałem na myśli stanu sierpniowo - wrześniowego AD 2012.Obecnie nawet Wisła wysycha Link do komentarza
bobiczek Napisano 6 września 2012 Udostępnij #55 Napisano 6 września 2012 dokładnie Jani.Dlatego ja byłbym jednak skłonny do stwierdzenia - że jeśli w tak suchym miesiącu tego roku - lustro wody jest 30 cm (tylko) poniżej ławy - to po zimie i roztopach będzie powyżej ławy.... Link do komentarza
MTW Orle - osuszanie budynków Napisano 7 września 2012 Udostępnij #56 Napisano 7 września 2012 pytanie podstawoweczy ma gdzie tą wodę doprowadzić bo jeśli nie to po co mu dreny ???? Link do komentarza
Barbossa Napisano 7 września 2012 Udostępnij #57 Napisano 7 września 2012 przedpodstawowe to drenaża drugie podstawowe - kwestia kiedy poziom wód został określony, bo fakt, że kolega "ma" nie oznacza, że koniecznie wczoraj to stwierdził, drodzy Koledzy Link do komentarza
Gość marcin Napisano 25 września 2014 Udostępnij #58 Napisano 25 września 2014 Spadek 2-3 promile to jest żaden spadek, konia z rzędem temu kto w wykopie potrafi taki spadek uzyskać (2-3 mm na metr). Autorowi chyba pomyliło się z 2-3 % (2-3 cm na metr) Link do komentarza
Gość realbud Napisano 28 grudnia 2014 Udostępnij #59 Napisano 28 grudnia 2014 rura drenażowa powinna być położona poniżej ławy fundamentowej żeby też zbierała wodę dookoła niej.ludzie często popełniają ten błąd i w 100% nie pozbywają się wody. Można to porównać do wyjścia zimą w płaszczu grubym ale w laczkach niby jesteśmy ciepło ubrani a jednak nam zimno. Link do komentarza
Gość budowlaniec Napisano 11 stycznia 2015 Udostępnij #60 Napisano 11 stycznia 2015 Drenaż to jest często sprowadzanie kłopotów na własne życzenie. Ktoś zrobił kilka rysunków drenażu w internecie i są one powtarzane jak dogmat. Budynek należy zabezpieczyć poprzez wykonanie adekwatnej izolacji do warunków gruntowo -wodnych. Nie warto mocować się z naturą. Ruch wody wokół fundamentów w przypadku gruntów spoistych może być przyczyną poważnych kłopotów. Najważniejsze to myśleć :) Link do komentarza
Gość mar Napisano 3 marca 2015 Udostępnij #61 Napisano 3 marca 2015 Robienie drenażu opaskowego wokół budynku, to wymysł budowlańców, którzy kompletnie się nie znają na drenowaniu. Taki sposób drenowania sprawi nadmierny ruch cząsteczek, wypłukiwanie gruntu spod ław oraz wychładzanie w obrębie fundamentów a nawet zamarzanie. W dobrze zrobionej drenarce, gdy opady są obfitsze panuje niewielkie podciśnienie i system drenarski pracuje podobnie jak korzenie roślin -wysysa wodę i ta odległość sączka od budynku nie powinna być mniejsza niż 1,5 m. Jak układ drenarski będzie nieszczelny to drenarka wyssie powietrze, a woda rozsączana będzie w gruncie bo ułatwią jej to drobne kamyczki wokół sączków i pofalowany dren PCV (coś tam tej wody słynie, ale to nie o to chodzi). Link do komentarza
Gość głupocie nigdy do przodu Napisano 3 lutego 2016 Udostępnij #62 Napisano 3 lutego 2016 mój dom podmakał dużo po każdym deszczu a o rostopach już nie wspomnę o deszczach .żadne tak wspaniałe odwodnienia niewiele dały woda wlewała się od spodu . po niewielkiej konsultacji z góralami odkopałem wokół ścian rów z lekkim spadkiem od ściany i tym samym woda gruntowa została odcięta i odprowadzona zgodnie ze spadkiem a dom wysechł i z wodą iz podmakaniem spokój a koszty 3 godziny koparki .jak czytam o tych cudownych sposobach na odwodnienie to mnie coś trafia bo to wydawanie pieniędzy w dosłowne błoto ale naiwnych jak widać niebrakuje. Link do komentarza
MTW Orle - osuszanie budynków Napisano 22 lutego 2016 Udostępnij #63 Napisano 22 lutego 2016 Cytat mój dom podmakał dużo po każdym deszczu a o rostopach już nie wspomnę o deszczach .żadne tak wspaniałe odwodnienia niewiele dały woda wlewała się od spodu . po niewielkiej konsultacji z góralami odkopałem wokół ścian rów z lekkim spadkiem od ściany i tym samym woda gruntowa została odcięta i odprowadzona zgodnie ze spadkiem a dom wysechł i z wodą iz podmakaniem spokój a koszty 3 godziny koparki .jak czytam o tych cudownych sposobach na odwodnienie to mnie coś trafia bo to wydawanie pieniędzy w dosłowne błoto ale naiwnych jak widać niebrakuje. mała uwagajak podmakał po deszczu to raczej problemem była woda opadowaco i tak nie zmienia faktu , że jest fajnie jak jest fajnie Link do komentarza
Gość właściciel Napisano 2 marca 2016 Udostępnij #64 Napisano 2 marca 2016 Witam, mam pytanie dotyczące rodzaju gruntu wypełniającego wykop. Chcę wykonać drenaż budynku z piwnicami w gruncie spoistym i już od kilku wykonawcą usłyszałem, że sam drenaż należy obsypać żwirem i piaskiem natomiast na górę jako grunt do wypełnienia wykopu należy stosować ten który się wykopało na zasadzie "uzupełniaj tym co jest dookoła" właśnie po to żeby nie zrobić wanny z gruntów spoistych wypełnionej piaskiem. Dodam, że nie zależy mi na przejęciu wody powierzchniowej tylko na kontroli poziomu wody gruntowej. Mam sporą działkę z lekkim spadkiem w stronę domu i boję się, że będzie tam spływać spora część wody powierzchniowej. Proszę o Waszą opinię. Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo i instalacje Napisano 3 marca 2016 Udostępnij #65 Napisano 3 marca 2016 Cytat Witam, mam pytanie dotyczące rodzaju gruntu wypełniającego wykop. Chcę wykonać drenaż budynku z piwnicami w gruncie spoistym i już od kilku wykonawcą usłyszałem, że sam drenaż należy obsypać żwirem i piaskiem natomiast na górę jako grunt do wypełnienia wykopu należy stosować ten który się wykopało na zasadzie "uzupełniaj tym co jest dookoła" właśnie po to żeby nie zrobić wanny z gruntów spoistych wypełnionej piaskiem. Dodam, że nie zależy mi na przejęciu wody powierzchniowej tylko na kontroli poziomu wody gruntowej. Mam sporą działkę z lekkim spadkiem w stronę domu i boję się, że będzie tam spływać spora część wody powierzchniowej. Proszę o Waszą opinię. Drenaż ma sens jeśli jest zapewnione odprowadzenie wody zbierającej się w drenach. Wykonawcy mają rację zalecając takie wykonanie odwodnienia. Co do wód powierzchniowych - zabezpieczenie przed ich spływem w stronę domu zapewni odpowiednie ukształtowanie terenu (rowki, wały ziemne), ewentualnie odwodnienie liniowe na utwardzonej nawierzchni. Link do komentarza
Gość adam Napisano 7 czerwca 2017 Udostępnij #66 Napisano 7 czerwca 2017 cyt.: "Jeżeli drenaż opaskowy wykonujemy wokół gotowego już budynku, musimy go wykonać w odległości 2-3 m od ścian." Dlaczego? - czy nie możemy wykonać obok ścvian istniejącego budynku? Link do komentarza
zenek Napisano 7 czerwca 2017 Udostępnij #67 Napisano 7 czerwca 2017 3 godziny temu, Pomocnik napisał: warto pomyśleć o drenażu opaskowym Zastanawiam się, dlaczego kamień nad drenem w lewym rysunku nie jest do poziomu gruntu - a w prawym w ogóle go nie ma. To dziwne. Na lewym nie ma tez geowłókniny - co spowoduje szybkie zamulenie drenu. Wg mnie w obu wypadkach kamień powinien być do poziomu gruntu, oddzielony od gruntu geowłokniną. Od góry też. Dobrze też zróżnicować frakcje kamienia - bliżej drenu drobniejszy żwir. 3 godziny temu, Gość adam napisał: Jeżeli drenaż opaskowy wykonujemy wokół gotowego już budynku, musimy go wykonać w odległości 2-3 m od ścian." Dlaczego? Też sie zastanawiam - dlaczego???? Link do komentarza
zenek Napisano 8 czerwca 2017 Udostępnij #68 Napisano 8 czerwca 2017 Dnia 2.03.2016 o 22:26, Gość właściciel napisał: Chcę wykonać drenaż budynku z piwnicami w gruncie spoistym i już od kilku wykonawcą usłyszałem, że sam drenaż należy obsypać żwirem i piaskiem natomiast na górę jako grunt do wypełnienia wykopu należy stosować ten który się wykopało na zasadzie "uzupełniaj tym co jest dookoła" właśnie po to żeby nie zrobić wanny z gruntów spoistych wypełnionej piaskiem. Wykop należy wypełnić dwoma frakcjami kamienia - nie piaskiem - i wg mnie, nie tym co jest dookoła bo to zapcha dreny i będzie utrudniało odsączenie wody do drenu. Należy też zastosować geowłókninę w wykopie, by oddzielić grunt rodzimy od żwiru, kamienia w wykopie drenu. Wykop nie bedzie wanną, jeśli odsączona woda zostanie odprowadzona drenami - do rowu, studni, kanalizacji.... Link do komentarza
Gość J Napisano 19 czerwca 2018 Udostępnij #69 Napisano 19 czerwca 2018 A czy nie lepiej po prostu zainwestować w hydrobeton? Nad morzem mola robi się z hydrobetonu,i posadawia bezpośrednio w wodzie i jakoś nie widziałem żeby takim fundamentom zagrażała woda... Dokładnie, jedynie do hydrobetonu zrobić izolację elastyczną na wypadek gdyby pojawiły soę jakieś pęknjęcia i sorawa załatwiona, woda może sobie stać wokół fundamentów i im nie zaszkodzi, trzeba się tylko trohę porozglądać po świecie.... Hehe dokladnie! Jakby tak myskec jak ci budowlancy to by trzeba bylo nad morzem wode wypompowac zeby coskolwiek w morzu posadowic kolejny pomysl jak kase trzepac...ludzkosc juz dawno poradzila sobie z budowaniem w morzu czy rzekach ale jak ktos jest slepy to chocby tysiac razy mkstem jezdzil nie pomysli jak to jest ze most stoi w wodzie i nic mu sie nie dzieje. .. Czasem myslenie boli.... Link do komentarza
Gość taa Napisano 23 października 2018 Udostępnij #70 Napisano 23 października 2018 a widziałeś czy ten hydrobeton nasiąka czy nie? Link do komentarza
Gość EmGie Napisano 7 listopada 2018 Udostępnij #71 Napisano 7 listopada 2018 Wszędzie ławy fundamentowe. A czy przy płytach fundamentowych także się to wykonuje? A jeśli tak, to w jaki sposób? Link do komentarza
zenek Napisano 8 listopada 2018 Udostępnij #72 Napisano 8 listopada 2018 7 godzin temu, Gość EmGie napisał: A czy przy płytach fundamentowych także się to wykonuje? A jeśli tak, to w jaki sposób? Tak jak przy ławie - myślę. Traktuj krawędź zewnętrzną płyty, jak bok ławy. I wg tego wyznaczasz poziom drenu. Link do komentarza
TV BudujemyDom Napisano 8 lutego 2019 Udostępnij #73 Napisano 8 lutego 2019 Uwaga na poziom wody gruntowej przy okazji budowy piwnicy. Mogą być problemy. Zobaczcie nasz film z interwencji Pogotowia Eksperckiego Budujemy Dom: Link do komentarza
Gość Rzeczoznawca majątkowy Łódź Napisano 16 maja 2019 Udostępnij #74 Napisano 16 maja 2019 Hejka właśnie robię wycenę z zakresu wad ukrytych przy umowie kupna sprzedaży - zalewanie piwnic. Link do komentarza
Gość Kosiar Napisano 8 czerwca 2019 Udostępnij #75 Napisano 8 czerwca 2019 Dziwna sprawa, w jednym zdaniu autor pisze, że spadek NAJLEPIEJ 2-3 PROMILE i że dopuszczalny spadek może być mniejszy tj. 0,5 PROCENT. 3 promile = 3 mm / metr 0,5 procent = 5 mm / metr Albo autor miał na myśli 0,5 promila, albo czegoś nie rozumiem 😏 Link do komentarza
Gość Inżynier Napisano 15 kwietnia 2020 Udostępnij #76 Napisano 15 kwietnia 2020 Niestety jak ktoś przy bardzo kiepskich warunkach gruntowych chce mieć koniecznie podpiwniczenie to później jest jak jest. Link do komentarza
Gość Paweł Napisano 15 stycznia 2023 Udostępnij #77 Napisano 15 stycznia 2023 Autor błędnie użył promili zamiast procentowe Link do komentarza
Zdaniem Czytelnika Napisano 13 czerwca Udostępnij #78 Napisano 13 czerwca Komentarz dodany przez Ja: Jeżeli drenaż opaskowy wykonujemy wokół gotowego już budynku, musimy go wykonać w odległości 2-3 m od ścian.Czemu? Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się