Jagódka Napisano 28 marca 2008 Udostępnij #1 Napisano 28 marca 2008 Mimo tego,ze jest wielu producentów okien,większość z nich wygląda tak naprawdę tak samo:takie same kolory w standardzie, podobne kształty profili,więc gdzie ta różnica, chyba tylko w cenie? Link do komentarza
doktor Napisano 28 marca 2008 Udostępnij #2 Napisano 28 marca 2008 Cytat Mimo tego,ze jest wielu producentów okien,większość z nich wygląda tak naprawdę tak samo:takie same kolory w standardzie, podobne kształty profili,więc gdzie ta różnica, chyba tylko w cenie? Rozwiń Różnią się profilami na których są wykonane - tzn. dwukomorowe, trzykomorowe lub pięciokomorowe - różnią się wtedy sztywnością. Różnią się również współczynnikiem przenikania ciepła. Reszta to szyby - od których to szyb również zależy cena okna. A faktem jest że wszystkie są do siebie podobne - podobne kolory itd. Sprzedają to co ludzie chcą kupować. Link do komentarza
Kaktus Napisano 28 marca 2008 Udostępnij #3 Napisano 28 marca 2008 Przedstawiciel handlowy zarzekał sie że firma jest mi w stanie przywieźć okna dowolnego wzoru i koloru. Oczywiście za odpowiednią dopłatą. Link do komentarza
hesia Napisano 28 marca 2008 Udostępnij #4 Napisano 28 marca 2008 Cytat Przedstawiciel handlowy zarzekał sie że firma jest mi w stanie przywieźć okna dowolnego wzoru i koloru. Oczywiście za odpowiednią dopłatą. Rozwiń Za odpowiednią kasę można mieć okna jakie się chce.Widziałam jak 6 facetów targało ramę z szybą/szybami / tak na oko ze 3na 3 m i pofalowana ta rama była jak u Gaudiego/to taki gość od Sagra de Familia w Barcelonie. Link do komentarza
Kaktus Napisano 28 marca 2008 Udostępnij #5 Napisano 28 marca 2008 Cytat Za odpowiednią kasę można mieć okna jakie się chce.Widziałam jak 6 facetów targało ramę z szybą/szybami / tak na oko ze 3na 3 m i pofalowana ta rama była jak u Gaudiego/to taki gość od Sagra de Familia w Barcelonie. Rozwiń Wiem kto to Gaudi Swego czasu bardzo go lubiłem ; potem wyrosłem. A to okno to pewnie wewnętrzne. Albo nieotwierane. Link do komentarza
hesia Napisano 28 marca 2008 Udostępnij #6 Napisano 28 marca 2008 Cytat Wiem kto to Gaudi Swego czasu bardzo go lubiłem ; potem wyrosłem. A to okno to pewnie wewnętrzne. Albo nieotwierane. Rozwiń To drugie.A jak można wyrosnąć z Gaudiego?Co to majtki są ?Z Le Corbusier też wyrosłeś? Link do komentarza
Marcyśka Napisano 28 marca 2008 Udostępnij #7 Napisano 28 marca 2008 Cytat Przedstawiciel handlowy zarzekał sie że firma jest mi w stanie przywieźć okna dowolnego wzoru i koloru. Oczywiście za odpowiednią dopłatą. Rozwiń Cena okien to cena okien - za dowóz płacimy dodatkowo - nie ma nic za darmo... a szkoda. Link do komentarza
Kaktus Napisano 28 marca 2008 Udostępnij #8 Napisano 28 marca 2008 Cytat Cena okien to cena okien - za dowóz płacimy dodatkowo - nie ma nic za darmo... a szkoda. Rozwiń Nie tak. On nie przywozi okien za dodatkową opłatą. Ta opłata jest po to by okna były czarno białe, żółto zielone, w ciapki , łaty czy zygzaki. Link do komentarza
moraweczka Napisano 29 marca 2008 Udostępnij #9 Napisano 29 marca 2008 Cytat Mimo tego,ze jest wielu producentów okien,większość z nich wygląda tak naprawdę tak samo:takie same kolory w standardzie, podobne kształty profili,więc gdzie ta różnica, chyba tylko w cenie? Rozwiń Producenci okien tak naprawdę to jedynie montażyści -oni tylko składają końcowy wyrób z gotowych profili ramy i skrzydła, oszklenia oraz okuć. Wszystkie te elementy mogą być różnie konfigurowane i to wpływa nie tylko na jakość okna ale także na jego cenę. Link do komentarza
paulona Napisano 29 marca 2008 Udostępnij #10 Napisano 29 marca 2008 Mąż mówi .że z oknami plastikowymi to jest tak.Od początkowo mało sztywnych profili z jedną czy dwoma komorami ,przechodzimy do bardzo sztywnych i wielokomorowych,jeszcze chwila i będą wypełniane/profile/pianką czy innym materiałem izolacyjnym . Link do komentarza
Marcyśka Napisano 29 marca 2008 Udostępnij #11 Napisano 29 marca 2008 Cytat Nie tak. On nie przywozi okien za dodatkową opłatą. Ta opłata jest po to by okna były czarno białe, żółto zielone, w ciapki , łaty czy zygzaki. Rozwiń aaaaaaaaaa to o to ci chodzilo? Wcale mnie jednak nie dziwi, że okchciał dodatkową opłatę za niestandardowe okna - gdy wybieramy okna w dwóch kolorach np. z zewnątrz drewnopodobne a wewnątrz białe to dopłacamy - wszędzie tak jest Link do komentarza
Fabia Napisano 29 marca 2008 Udostępnij #12 Napisano 29 marca 2008 Cytat Wcale mnie jednak nie dziwi, że okchciał dodatkową opłatę za niestandardowe okna - gdy wybieramy okna w dwóch kolorach np. z zewnątrz drewnopodobne a wewnątrz białe to dopłacamy - wszędzie tak jest Rozwiń A czy tak być powinno? W sklepie nie płacę dodatkowo za kolor sukienki, mebla czy kosiarki. To z jakiej racji producent dyktuje mi biel jako kolor obowiązujący przy oknach a za odstępstwa każe płacić jak za luksus? Link do komentarza
Bob-budowniczy Napisano 29 marca 2008 Udostępnij #13 Napisano 29 marca 2008 Cytat A czy tak być powinno? W sklepie nie płacę dodatkowo za kolor sukienki, mebla czy kosiarki. To z jakiej racji producent dyktuje mi biel jako kolor obowiązujący przy oknach a za odstępstwa każe płacić jak za luksus? Rozwiń Tak to już jest.Biały to kolor taśmowy,najtańszy /barwniki kosztują/,tak samo jest z farbami.Bob Link do komentarza
Fabia Napisano 29 marca 2008 Udostępnij #14 Napisano 29 marca 2008 Cytat Tak to już jest.Biały to kolor taśmowy,najtańszy /barwniki kosztują/,tak samo jest z farbami.Bob Rozwiń Mnie to ani nie przekonuje ani nie pociesza. Link do komentarza
igor28 Napisano 30 marca 2008 Udostępnij #15 Napisano 30 marca 2008 Cytat Przedstawiciel handlowy zarzekał sie że firma jest mi w stanie przywieźć okna dowolnego wzoru i koloru. Oczywiście za odpowiednią dopłatą. Rozwiń Na pewno tak jest.Z tym,że trzeba pamiętać,że im ciemniejszy kolor, tym bardziej wyrób nagrzewa się od słońca, niekiedy nawet do temperatury 80°C i np. okna drewniane mogą mieć wówczas mniej trwałą powłokę malarską. Link do komentarza
kamyk Napisano 30 marca 2008 Udostępnij #16 Napisano 30 marca 2008 Cytat Mąż mówi .że z oknami plastikowymi to jest tak.Od początkowo mało sztywnych profili z jedną czy dwoma komorami ,przechodzimy do bardzo sztywnych i wielokomorowych,jeszcze chwila i będą wypełniane/profile/pianką czy innym materiałem izolacyjnym . Rozwiń Wszystko teraz wypełnia się panką przy montarzu okien. Dlaczego "jeszcze chwila i"? Link do komentarza
igor28 Napisano 30 marca 2008 Udostępnij #17 Napisano 30 marca 2008 Cytat Różnią się profilami na których są wykonane - tzn. dwukomorowe, trzykomorowe lub pięciokomorowe - różnią się wtedy sztywnością. Różnią się również współczynnikiem przenikania ciepła. Reszta to szyby - od których to szyb również zależy cena okna. A faktem jest że wszystkie są do siebie podobne - podobne kolory itd. Sprzedają to co ludzie chcą kupować. Rozwiń Profile może jeszcze różnić:np grubość ścianek profili,wzmocnienia mogą być rożnego rodzaju i grubości,a nawet mogą się różnić jakością bieli. Link do komentarza
milgo Napisano 30 marca 2008 Udostępnij #18 Napisano 30 marca 2008 Cytat Tak to już jest.Biały to kolor taśmowy,najtańszy /barwniki kosztują/,tak samo jest z farbami.Bob Rozwiń Nie mam nic przeciwko bieli. Jest to kolor neutralny czysty a okna w innych kolorach mogą być wskazówką dla złodziei że tu warto zajrzeć. Link do komentarza
Marcyśka Napisano 30 marca 2008 Udostępnij #19 Napisano 30 marca 2008 Jeśli zamierzamy mieć w domu firany to najlepiej aby okna miały od wewnątrz kolor biały - gdyż inne kolory będą "przebijały" przez firany - i nie wygląda to ładnie. Link do komentarza
Wanda Napisano 30 marca 2008 Udostępnij #20 Napisano 30 marca 2008 Cytat Jeśli zamierzamy mieć w domu firany to najlepiej aby okna miały od wewnątrz kolor biały - gdyż inne kolory będą "przebijały" przez firany - i nie wygląda to ładnie. Rozwiń Nie znoszę firanek i ich nie używam. A okna mam białe. Link do komentarza
adamis Napisano 30 marca 2008 Udostępnij #21 Napisano 30 marca 2008 Cytat A czy tak być powinno? W sklepie nie płacę dodatkowo za kolor sukienki, mebla czy kosiarki. To z jakiej racji producent dyktuje mi biel jako kolor obowiązujący przy oknach a za odstępstwa każe płacić jak za luksus? Rozwiń Porównanie okien do tkaniny nie jest zbyt trafne.Materiały ubraniowe,bez względu na kolor,są barwione wszystkie.Naturalna bawełna nie jest czysto biała.Natomiast PVC produkowane jest w ogromnych ilościach w białym kolorze.Moje okna (dąb złocisty) też są białe pod warstwą okleiny.Oczywiście okna kolorowe to nie to samo,co drewnopodobne,bo kolorowe są wykonane w całości z takiego koloru plastyku.Natomiast drewnopodobne są przeważnie białe lub brązowe i potem oklejone na gorąco folią z wzorem drewna.Taka procedura przecież kosztuje.Nie ma się więc co dziwić,że takie okna są droższe.A co do okien drewnianych słyszałem już sporo narzekań od ich długoletnich posiadaczy.Mają one jednak lekko szorstka i matową strukturę,która po kilkudziesięciu przetarciach szmatką potrafi wchłaniać brud na stałe.Jedna pani mówiła,że bardzo żałuje wyboru takich okien,Nie dość,że były droższe od plastyków,to po latach zmieniają się na gorsze.A jej sąsiadki mają okna z PCV i nic im się nie zmienia. Cytat Nie znoszę firanek i ich nie używam. Rozwiń Ileż to trudu i męczeństwa kosztowało ,mnie zwalczanie tych fruwających przy oknach zawiesin. Zawarliśmy z żoną kompromis i teraz mamy coś pośredniego-ciężkie firanki,albo lekkie zasłony-trudno określić. Link do komentarza
Bonetone Napisano 31 marca 2008 Udostępnij #22 Napisano 31 marca 2008 Cytat A co do okien drewnianych słyszałem już sporo narzekań od ich długoletnich posiadaczy.Mają one jednak lekko szorstka i matową strukturę,która po kilkudziesięciu przetarciach szmatką potrafi wchłaniać brud na stałe.Jedna pani mówiła,że bardzo żałuje wyboru takich okien,Nie dość,że były droższe od plastyków,to po latach zmieniają się na gorsze.A jej sąsiadki mają okna z PCV i nic im się nie zmienia. Rozwiń Kiedyś wszyscy mieli drewniane okna i okresowe odświerzanie ram farbą olejną nikogo nie dziwiło. A załóżę się że niekonserwowane okna z pcv też potrafią źle wyglądać. Link do komentarza
adamis Napisano 31 marca 2008 Udostępnij #23 Napisano 31 marca 2008 Ale nie można przecież porównywać tych okien sprzed lat z obecnymi.Poza faktem,że wykonane są z drewna nic ich nie łączy.Okna z PVC wystarczy tylko przecierać wilgotną ściereczką.Najczęściej spotykanym błędem jest próbowanie usuwania brudu z okien plastykowych za pomocą rozpuszczalnika.Wtedy jest po ptokach. Link do komentarza
Bob-budowniczy Napisano 31 marca 2008 Udostępnij #24 Napisano 31 marca 2008 Cytat Mnie to ani nie przekonuje ani nie pociesza. Rozwiń Szkoda.Dodam tylko że okleinowane plastiki są właściwie w cenie białych.Bob Link do komentarza
Bob-budowniczy Napisano 31 marca 2008 Udostępnij #25 Napisano 31 marca 2008 Cytat Na pewno tak jest.Z tym,że trzeba pamiętać,że im ciemniejszy kolor, tym bardziej wyrób nagrzewa się od słońca, niekiedy nawet do temperatury 80°C i np. okna drewniane mogą mieć wówczas mniej trwałą powłokę malarską. Rozwiń Prawdopodobnie okna drewniano aluminiowe wyprą drewniane i plastikowe.Od wewnątrz drewno, na zewnątrz osłona aluminiowa .Bob Link do komentarza
paulona Napisano 31 marca 2008 Udostępnij #26 Napisano 31 marca 2008 Cytat Wszystko teraz wypełnia się panką przy montarzu okien. Dlaczego "jeszcze chwila i"? Rozwiń Mąż mówi,że miał na myśli wnętrze profili/może coś pokićkałam?/Po obwodzie pomiędzy mur a profil to pianka od wielu lat jest dawana. Link do komentarza
Darni Napisano 31 marca 2008 Udostępnij #27 Napisano 31 marca 2008 Cytat Ileż to trudu i męczeństwa kosztowało ,mnie zwalczanie tych fruwających przy oknach zawiesin. Rozwiń Zawiesiny. Przepiękna nazwa. Link do komentarza
paulona Napisano 4 kwietnia 2008 Udostępnij #28 Napisano 4 kwietnia 2008 Cytat Zawiesiny. Przepiękna nazwa. Rozwiń Mąż mówi że zawiesiny nie są potrzebne bo nie ma nic do ukrycia,zupełnie jak skandynawowie. Link do komentarza
Merc Napisano 6 kwietnia 2008 Udostępnij #29 Napisano 6 kwietnia 2008 Cytat Prawdopodobnie okna drewniano aluminiowe wyprą drewniane i plastikowe.Od wewnątrz drewno, na zewnątrz osłona aluminiowa .Bob Rozwiń Może pan coś więcej napisać na ten temat? Link do komentarza
hesia Napisano 11 kwietnia 2008 Udostępnij #30 Napisano 11 kwietnia 2008 Cytat Mąż mówi że zawiesiny nie są potrzebne bo nie ma nic do ukrycia,zupełnie jak skandynawowie. Rozwiń Cze.Firanki,zasłonki to tylko zbiorniki kurzu.Rolety i żaluzje wystarczą.Pozdro Link do komentarza
Wanda Napisano 11 kwietnia 2008 Udostępnij #31 Napisano 11 kwietnia 2008 Cytat Cze.Firanki,zasłonki to tylko zbiorniki kurzu.Rolety i żaluzje wystarczą.Pozdro Rozwiń Baardzo mnie to cieszy. Część mojej, dalszej na szczęście, rodziny brak firanek kojarzy ze skrajnym dziwactwem. Skąd się to bierze nie mam pojęcia. Link do komentarza
moraweczka Napisano 12 kwietnia 2008 Udostępnij #32 Napisano 12 kwietnia 2008 Cytat Baardzo mnie to cieszy. Część mojej, dalszej na szczęście, rodziny brak firanek kojarzy ze skrajnym dziwactwem. Skąd się to bierze nie mam pojęcia. Rozwiń Myślę,że lat 80 i 90. Wtedy każdy miał firanki i im bardziej były one dekoracyjne(kwiaty, łabędzie itp),tym lepiej . Link do komentarza
Sowik Napisano 12 kwietnia 2008 Udostępnij #33 Napisano 12 kwietnia 2008 Cytat im bardziej były one dekoracyjne(kwiaty, łabędzie itp),tym lepiej . Rozwiń to ja już wiem dlaczego cierpię na bezsenność. Uraz z dzieciństwa to być musi. Link do komentarza
Marcyśka Napisano 13 kwietnia 2008 Udostępnij #34 Napisano 13 kwietnia 2008 Nie wyobrażam sobie nie posiadania firanek w mojej sypialni lub salonie - zwłaszcza, że parę metrów dalej stoi dom z oknami wprost w moje okna. Nawet w bieliźnie nie można swobodnie sobie chodzić po domu, bo sąsiedzi wszystko wtedy widzą - gdy są firanki - to zasłaniają widok gapiom. Link do komentarza
moraweczka Napisano 13 kwietnia 2008 Udostępnij #35 Napisano 13 kwietnia 2008 Cytat to ja już wiem dlaczego cierpię na bezsenność. Uraz z dzieciństwa to być musi. Rozwiń Boisz się,że jak zaśniesz, przyśnią Ci się łabędzie? Link do komentarza
golfikon Napisano 13 kwietnia 2008 Udostępnij #36 Napisano 13 kwietnia 2008 Cytat Nawet w bieliźnie nie można swobodnie sobie chodzić po domu, bo sąsiedzi wszystko wtedy widzą - gdy są firanki - to zasłaniają widok gapiom. Rozwiń Link do komentarza
hesia Napisano 28 kwietnia 2008 Udostępnij #37 Napisano 28 kwietnia 2008 Cytat Nie wyobrażam sobie nie posiadania firanek w mojej sypialni lub salonie - zwłaszcza, że parę metrów dalej stoi dom z oknami wprost w moje okna. Nawet w bieliźnie nie można swobodnie sobie chodzić po domu, bo sąsiedzi wszystko wtedy widzą - gdy są firanki - to zasłaniają widok gapiom. Rozwiń Cze.Można ładniejszą bieliznę kupić i nie ma problemu.Pozdro Link do komentarza
Fabia Napisano 28 kwietnia 2008 Udostępnij #38 Napisano 28 kwietnia 2008 Cytat Cze.Można ładniejszą bieliznę kupić i nie ma problemu.Pozdro Rozwiń Sa ludzie którzy wolą inwestować w dom. Link do komentarza
Merc Napisano 29 kwietnia 2008 Udostępnij #39 Napisano 29 kwietnia 2008 Cytat Prawdopodobnie okna drewniano aluminiowe wyprą drewniane i plastikowe.Od wewnątrz drewno, na zewnątrz osłona aluminiowa .Bob Rozwiń Nadal jestem ciekaw informacji na ten temat. Czy wewnątrz drewno na zewnątrz aluminium to jedyna różnica? A jak trzymają ciepło? Link do komentarza
hesia Napisano 7 maja 2008 Udostępnij #40 Napisano 7 maja 2008 Cytat Sa ludzie którzy wolą inwestować w dom. Rozwiń Cze.Jak nie stać na ładną bieliznę to może bez?Pozdro Link do komentarza
Quratiq Napisano 7 maja 2008 Udostępnij #41 Napisano 7 maja 2008 Cytat Cze.Jak nie stać na ładną bieliznę to może bez?Pozdro Rozwiń Rzekłbym... radykalne to. Link do komentarza
balcer79 Napisano 8 maja 2008 Udostępnij #42 Napisano 8 maja 2008 Witam.A może ktoś słyszał lub posiada okna firmy TROCAL??Mam w kamienicy dosyć nietypowe okna drewniane.2x2 metry.W sumie 2 takie duże okna w narożniku pokoju.Chcę wymienić na plastiki,bo te stare strasznie przepuszczają zimno.W pokoju temp.19st.C,a na parapecie 13st.C.Gościu ze sklepu z oknami chce mi wstawić za 6000 zł.Ale znalazłem innego,który oferuje się już za około 3000 zł.(Właśnie Trocal)+okleina drewnopodobna brązowa od zewnątrz(zabytkowy budynek).No i się zastanawiamPS.Jest też jeden taki,co powiedział,że na takie okna nie przyjmie zlecenia,bo są nietypoweTakże jeśli ktoś wie coś o Trocalu lub ma...to niech napisze,czy są dobre i dlaczego.Plis Link do komentarza
Kaktus Napisano 18 maja 2008 Udostępnij #43 Napisano 18 maja 2008 Cytat Producenci okien tak naprawdę to jedynie montażyści -oni tylko składają końcowy wyrób z gotowych profili ramy i skrzydła, oszklenia oraz okuć. Wszystkie te elementy mogą być różnie konfigurowane i to wpływa nie tylko na jakość okna ale także na jego cenę. Rozwiń To teraz każdy element okna produkuje kto inny? Nic dziwnego że ceny rosną. Link do komentarza
Bob-budowniczy Napisano 19 maja 2008 Udostępnij #44 Napisano 19 maja 2008 Cytat Witam.A może ktoś słyszał lub posiada okna firmy TROCAL??Mam w kamienicy dosyć nietypowe okna drewniane.2x2 metry.W sumie 2 takie duże okna w narożniku pokoju.Chcę wymienić na plastiki,bo te stare strasznie przepuszczają zimno.W pokoju temp.19st.C,a na parapecie 13st.C.Gościu ze sklepu z oknami chce mi wstawić za 6000 zł.Ale znalazłem innego,który oferuje się już za około 3000 zł.(Właśnie Trocal)+okleina drewnopodobna brązowa od zewnątrz(zabytkowy budynek).No i się zastanawiamPS.Jest też jeden taki,co powiedział,że na takie okna nie przyjmie zlecenia,bo są nietypoweTakże jeśli ktoś wie coś o Trocalu lub ma...to niech napisze,czy są dobre i dlaczego.Plis Rozwiń Trocal to firma i system profili okiennych.Kilkadziesiąt lat na rynku okien jest chyba dobrą rekomendacją do tego przystępna cena.Bob Link do komentarza
Bob-budowniczy Napisano 19 maja 2008 Udostępnij #45 Napisano 19 maja 2008 Cytat To teraz każdy element okna produkuje kto inny? Nic dziwnego że ceny rosną. Rozwiń Producent okien nie musi mieć huty szkła,aluminium,stali aby produkować okna! Link do komentarza
Joanna Z Napisano 19 maja 2008 Udostępnij #46 Napisano 19 maja 2008 Cytat Producent okien nie musi mieć huty szkła,aluminium,stali aby produkować okna! Rozwiń A to by było Link do komentarza
Bob-budowniczy Napisano 19 maja 2008 Udostępnij #47 Napisano 19 maja 2008 Cytat A to by było Rozwiń Pewnie się doczekamy i takich czasów.Pewien hinduski koncern skupuje firmy z profilem produkcji ,,od Sasa do lasa"to pewnie pod jedną marką kupimy i okna i części składowe tych okien.Bob Link do komentarza
Joanna Z Napisano 19 maja 2008 Udostępnij #48 Napisano 19 maja 2008 Cytat Pewnie się doczekamy i takich czasów.Pewien hinduski koncern skupuje firmy z profilem produkcji ,,od Sasa do lasa"to pewnie pod jedną marką kupimy i okna i części składowe tych okien.Bob Rozwiń Już mamy chińskie produkty na rynku. To ja się prewencyjnie boję hinduskich. Link do komentarza
Bob-budowniczy Napisano 21 maja 2008 Udostępnij #49 Napisano 21 maja 2008 Cytat Już mamy chińskie produkty na rynku. To ja się prewencyjnie boję hinduskich. Rozwiń Hindusi są jednymi z najlepszych programistów i wchodzą na rynek z najtańszym samochodem dla mas.Nie wiem czy się bać czy podziwiać? Link do komentarza
Wanda Napisano 22 maja 2008 Udostępnij #50 Napisano 22 maja 2008 Cytat Hindusi są jednymi z najlepszych programistów i wchodzą na rynek z najtańszym samochodem dla mas.Nie wiem czy się bać czy podziwiać? Rozwiń Najtańszym. A czy bezpiecznym? Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się