Marycha78 Napisano 9 grudnia 2007 Udostępnij #1 Napisano 9 grudnia 2007 Witam! W całym domku mamy ogrzewanie podłogowe z białych rurek. Na dole nie ma problemu bo cały dół będzie w płytkach ale na poddaszu chcemy w pokojach dać panele...Czy są jakieś przeciwskazania???Czy panele przepuszczą ciepło wydobywające się z podłogi?? Jakie panele zastosować??Proszę o porady za wszystkie serdecznie dziękuje Link do komentarza
Yaga Napisano 9 grudnia 2007 Udostępnij #2 Napisano 9 grudnia 2007 Jeżeli cos jest podgrzewane to zawsze lepsze płytki. To moje prywatne zdanie ale drewno jest surowcem które się wypacza. Link do komentarza
Redakcja Napisano 10 grudnia 2007 Udostępnij #3 Napisano 10 grudnia 2007 Polecamy: Panele podłogowe - tłumaczymy oznaczenia Link do komentarza
Marcyśka Napisano 10 grudnia 2007 Udostępnij #4 Napisano 10 grudnia 2007 Ja mam panele podłogowe dostosowane do ogrzewania podłogowego . Ogrzewanie podłogowe mam na szerokość okna (a raczej drzwi balkonowych). tj. około 2,5m aby nie skraplała się woda na oknie. Wchodząc gołą stopą na ten odcinek podłogi czuje się że jest cieplej, ale nie było by to wystarczające do ogrzania pomieszczenia. Link do komentarza
Marycha78 Napisano 10 grudnia 2007 Autor Udostępnij #5 Napisano 10 grudnia 2007 DziękiJa mam ogrzewanie podłogowe na całych pokojach i dodatkowo pod oknami dachowymi grzejniki.Mam rurki rozłożne co 15cm.Jak coś to przykręce grzejniki.Pozdrawiam Link do komentarza
zybert72 Napisano 19 grudnia 2007 Udostępnij #6 Napisano 19 grudnia 2007 Cytat Witam! W całym domku mamy ogrzewanie podłogowe z białych rurek. Na dole nie ma problemu bo cały dół będzie w płytkach ale na poddaszu chcemy w pokojach dać panele...Czy są jakieś przeciwskazania???Czy panele przepuszczą ciepło wydobywające się z podłogi?? Jakie panele zastosować??Proszę o porady za wszystkie serdecznie dziękuje Tutaj wszystko jest napisane:http://www.barlinek.com.pl/?page=deskabarlinecka_montaz Link do komentarza
moraweczka Napisano 28 grudnia 2007 Udostępnij #7 Napisano 28 grudnia 2007 Chciałabym kupić panele podłogowe. Oglądałam je nawet w marketach budowlanych. Na paczkach paneli są jednak pewne symbole:AC albo E-co one oznaczają? Link do komentarza
Jagódka Napisano 30 grudnia 2007 Udostępnij #8 Napisano 30 grudnia 2007 Cytat Chciałabym kupić panele podłogowe. Oglądałam je nawet w marketach budowlanych. Na paczkach paneli są jednak pewne symbole:AC albo E-co one oznaczają? Wiem tylko,że E1- oznacza informację o ateście PZH , a symbol A- to może jakaś klasa, ścieralność paneli, bo przecież ceny paneli są bardzo różne Link do komentarza
adamis Napisano 31 grudnia 2007 Udostępnij #9 Napisano 31 grudnia 2007 Nie traktował bym poważnie tego,co o swoich panelach i ich niby przystosowaniu do ogrzewania podłogowego piszą ich producenci.Sam nie miałem takich doświadczeń,ale kilku kolegów z branży zrobiło takie instalacje pod panele,oczywiście niby do podłogówek przeznaczone.Wszystko wykonali jak należy a efekt jest taki,że pomieszczenia nie są dogrzane.Ciekawa jest ta zbieżność doświadczeń u kilku niezależnych instalatorów.Możliwe,że położenie gęściej rurek lub podanie nieco większej temperatury coś zmieni na +,ale ja nie podejmuję się eksperymentować na klientach.A i oni jakoś sami nie mają na to ochoty. Link do komentarza
Merc Napisano 15 stycznia 2008 Udostępnij #10 Napisano 15 stycznia 2008 Wygląda na to że panele są nieprzepuszczalne i zatrzymują ciepło. Gdzieś się ono jednak musi podziewać jeśli ogrzewanie pracuje normalnie. Z fizyką jestem na bakier to jednak wiem na pewno. Link do komentarza
adamis Napisano 15 stycznia 2008 Udostępnij #11 Napisano 15 stycznia 2008 No nieee...,aż tak źle nie jest.Panele nagrzewają się,ale bardzo powoli,mają więc duży stopień izolacyjności.Ogrzewanie podłogowe z panelami będzie grzać,tylko sterowanie tym będzie trudne,a to ze względu na dużą bezwładność paneli.Panele,jakie by nie były, kiepsko przewodzą ciepło. Link do komentarza
OSCAR Napisano 16 stycznia 2008 Udostępnij #12 Napisano 16 stycznia 2008 Zgadzam się z przedmówcą, ale należy dodać, że i tak ogrzewanie podłogowe w pexie jest zalane posadzką. Tak, więc zawsze trudniej się steruje podłogówką (pex) niż tradycyjnym ogrzewanie czy choćby matami grzewczymi. Link do komentarza
Yaga Napisano 16 stycznia 2008 Udostępnij #13 Napisano 16 stycznia 2008 To podłogówka zużywa dużo energii? Link do komentarza
adamis Napisano 16 stycznia 2008 Udostępnij #14 Napisano 16 stycznia 2008 Eee,gdzie tam.....,nawet nieco mniej,niż grzejniki.Przy grzejnikach,by czuć komfort,potrzebujemy,by w pomieszczeniu było min.20st.Przy podłogówce wystarczy czasem nawet 17 a nam już jest ciepło.Jak nóżki mają cieplej,to i nosek ciepły. Link do komentarza
Marcyśka Napisano 24 stycznia 2008 Udostępnij #15 Napisano 24 stycznia 2008 Cytat Jak nóżki mają cieplej,to i nosek ciepły. ależ on jest fajny - i jak tu go nie lubić? mimo iż czasem wypisuje takie rzeczy, z którymi absolutnie nie mogę się zgodzić Link do komentarza
Małek Napisano 19 października 2012 Udostępnij #16 Napisano 19 października 2012 Cytat Witam! W całym domku mamy ogrzewanie podłogowe z białych rurek. Na dole nie ma problemu bo cały dół będzie w płytkach ale na poddaszu chcemy w pokojach dać panele...Czy są jakieś przeciwskazania???Czy panele przepuszczą ciepło wydobywające się z podłogi?? :? Jakie panele zastosować??Proszę o porady za wszystkie serdecznie dziękuje Ja opowiem na swoim przykładzie U siebie też się zastanawiałem i w końcu zakupiłem Pergo za 120 złotych/m2 z możliwością instalacji z ogrzewaniem podłogowym. Tutaj masz kilka rodzajów takich paneli, po otwarciu nowej karty, w tabeli odczytasz czy mogą być stosowane z ogrzewaniem podłogowym. http://podlogi24.net/panele-podogowe-panel...o-o_c_97_1.htmlDo dziś nie ma z nimi najmniejszego problemu. Podłoga ciepła, nie wypacza się Tak więc osobiście polecam Pergo a wzór już wybrać samemu Link do komentarza
Jani_63 Napisano 19 października 2012 Udostępnij #17 Napisano 19 października 2012 Małek, niezły z Ciebie archeolog marketingowiec.A jaki wyczulony na opinie z rynku... już po 5 latach udzieliłeś odpowiedzi na zadane pytanie... normalnie klękajcie narody. Link do komentarza
solange63 Napisano 19 października 2012 Udostępnij #18 Napisano 19 października 2012 Cytat Małek, niezły z Ciebie archeolog marketingowiec.A jaki wyczulony na opinie z rynku... już po 5 latach udzieliłeś odpowiedzi na zadane pytanie... normalnie klękajcie narody. Jani coraz bardziej Cie lubie, a taki mialam dzis zly dzien... no i jak rozkazales Panie Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 19 października 2012 Udostępnij #19 Napisano 19 października 2012 Cytat Małek, niezły z Ciebie archeolog marketingowiec.A jaki wyczulony na opinie z rynku... już po 5 latach udzieliłeś odpowiedzi na zadane pytanie... normalnie klękajcie narody. Bo nie ma jak dobrze zareklamować SIĘ Link do komentarza
mojdom Napisano 26 października 2012 Udostępnij #20 Napisano 26 października 2012 Cytat To podłogówka zużywa dużo energii? Trochę zużywa ale i tak warto szczególnie jak się ma ogrzewanie z centrali i nie zawsze włączają grzejniki wtedy gdy marzniesz!! Polecam w całym mieszkaniu niezależnie czy pod drewno czy gres przyjemnie się chodzi na bosaka o każdej porze roku Link do komentarza
Jani_63 Napisano 26 października 2012 Udostępnij #21 Napisano 26 października 2012 Cytat Trochę zużywa... Ale mniej czy więcej niż inne sposoby rozprowadzenia ciepła?Na marginesie właśnie udzieliłeś odpowiedzi na pytanie z przed prawie pięciu lat Link do komentarza
Inż.Maliniak Napisano 5 listopada 2012 Udostępnij #22 Napisano 5 listopada 2012 Cytat Ale mniej czy więcej niż inne sposoby rozprowadzenia ciepła?Na marginesie właśnie udzieliłeś odpowiedzi na pytanie z przed prawie pięciu lat ponoć trochę mniej, ale ile mniej, to już taki madry nie jestem Link do komentarza
kamila pyrka Napisano 12 listopada 2012 Udostępnij #23 Napisano 12 listopada 2012 Na ogrzewanie podłogowe polecam instalację podłogi warstwowej (dwu- lub trójwarstwowej). Warstwowa budowa deski zapewnia daleko większą stabilność kształtu i wymiarów poszczególnych jej elementów niż posadzki lite. Taka konstrukcja deski pozwala na optymalne przewodzenie ciepła, co jest kwestią kluczową przy ogrzewaniu podłogowym. Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 19 listopada 2012 Udostępnij #24 Napisano 19 listopada 2012 Cytat Na ogrzewanie podłogowe polecam instalację podłogi warstwowej (dwu- lub trójwarstwowej). Warstwowa budowa deski zapewnia daleko większą stabilność kształtu i wymiarów poszczególnych jej elementów niż posadzki lite. Taka konstrukcja deski pozwala na optymalne przewodzenie ciepła, co jest kwestią kluczową przy ogrzewaniu podłogowym. O czym Ty piszesz? Link do komentarza
solange63 Napisano 19 listopada 2012 Udostępnij #25 Napisano 19 listopada 2012 Cytat O czym Ty piszesz? koledze wyjasnie; o warstwowych deskach i ich konstrukcji a po naszemu, to taki marketingowy belkot prosto z kosmosu, jeszcze cieplutki Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 19 listopada 2012 Udostępnij #26 Napisano 19 listopada 2012 Cytat koledze wyjasnie; o warstwowych deskach i ich konstrukcji a po naszemu, to taki marketingowy belkot prosto z kosmosu, jeszcze cieplutki Dobrze,że mi to wyjaśniłaś tak po naszemu,znaczy po chłopsku Link do komentarza
mojdom Napisano 22 listopada 2012 Udostępnij #27 Napisano 22 listopada 2012 Tak czy siak polecam podłogówkę szczególnie tym, którzy lubią bez kapci łazić w domu. Wiadomo elektryczne jest droższe niż wodne ale wszystko zależy od tego ile m2 ma być ogrzane w ten sposób. Bo można w całym domu pod deskę czy gres ale wtedy lepiej wodne. Link do komentarza
Kociol Napisano 18 stycznia 2013 Udostępnij #28 Napisano 18 stycznia 2013 W tym wątku masz wszystko opisane,uwzględniajac także moją wypowiedź,można poczytać https://forum.budujemydom.pl/Jesion-Thermo-...412#entry330412 Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 18 stycznia 2013 Udostępnij #29 Napisano 18 stycznia 2013 Cytat W tym wątku masz wszystko opisane,uwzględniajac także moją wypowiedź,można poczytać https://forum.budujemydom.pl/Jesion-Thermo-...412#entry330412 Pomyliłeś wątki tu jest o panelach a tam o desce, więc gdzie widzisz to dwie różne rzeczy . Link do komentarza
mariusz05 Napisano 20 stycznia 2013 Udostępnij #30 Napisano 20 stycznia 2013 Według mnie przy panelach decydujące znaczenie ma to co jest miedzy podłogą a panelem, tzn pianka i karton pod panele wcale nie ułatwiają przekazywania ciepła na podłoge z paneli wg. mnie najlepsza była by przekładka z cienkiej foli silikonowej lub butylowej ale nie wiem czy cos takiego produkuja w rozsądnych cenach. Link do komentarza
Patrycja88 Napisano 25 lutego 2013 Udostępnij #31 Napisano 25 lutego 2013 Nie spotkałam się nigdy z ogrzewaniem pod panelami - zawsze tylko pod kafelkami. Chyba bym się trochę obawiała ;) Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 25 lutego 2013 Udostępnij #32 Napisano 25 lutego 2013 Cytat Nie spotkałam się nigdy z ogrzewaniem pod panelami - zawsze tylko pod kafelkami. Chyba bym się trochę obawiała ;) To albo mało czytasz (o praktyce nie wspomnę bo zapewne jej nie masz) albo obawiasz się ,że kafelki nie będą się sprzedawać ,że takie rzeczy piszesz. Link do komentarza
17remi58 Napisano 25 lutego 2013 Udostępnij #33 Napisano 25 lutego 2013 Cytat Nie spotkałam się nigdy z ogrzewaniem pod panelami - zawsze tylko pod kafelkami. Chyba bym się trochę obawiała ;) To chyba niewiele lub w ogóle nie miałaś styczności z ogrzewaniem podłogowym. Ja mam podłogówkę i na całości panele /oprócz holu i łazienek/ i jakoś nie odczuwam różnicy temperatur miedzy jednym a drugim pokryciem podłóg. Jak na początku sezonu grzewczego podłogi się rozgrzeją to stygną po wyłączeniu ogrzewania na wiosnę. I chyba rację ma mój przedmówca że chyba spadła Ci sprzedaż płytek Link do komentarza
mojdom Napisano 26 marca 2013 Udostępnij #34 Napisano 26 marca 2013 Co więcej ogrzewanie podłogowe można kłaść nie tylko pod płytki i panele ale także pod deskę warstwową. Niektórzy twierdzą, że i pod litą ale nikt nie daje gwarancji że wytrzyma. Link do komentarza
bajbaga Napisano 26 marca 2013 Udostępnij #35 Napisano 26 marca 2013 Cytat Co więcej ogrzewanie podłogowe można kłaść nie tylko pod płytki i panele ale także pod deskę warstwową. Niektórzy twierdzą, że i pod litą ale nikt nie daje gwarancji że wytrzyma. A kto daje taką gwarancję, że wytrzyma przy ogrzewaniu np. kaloryferami ? Link do komentarza
mojdom Napisano 16 kwietnia 2013 Udostępnij #36 Napisano 16 kwietnia 2013 Cytat A kto daje taką gwarancję, że wytrzyma przy ogrzewaniu np. kaloryferami ? Porządne firmy dają gwarancje że się nie rozejdzie drewno pod wpływem ciepła. Oczywiście, że zaleca się wietrzenie, nawilżanie powietrza itd żeby nie dopuścić do przesuszenia. Link do komentarza
Boret Napisano 24 września 2013 Udostępnij #37 Napisano 24 września 2013 Dokładnie, przykładowo w Barlinek daje aż 25 lat gwarancji Link do komentarza
PieceMans Napisano 29 września 2013 Udostępnij #38 Napisano 29 września 2013 Racja,to bardzo dużo ale akurat opinie na temat tego producenta paneli są bardzo pozytywne,wiec nie ma się czemu dziwić. W zasadzie większość rodzajów spokojnie nada się na ogrzewanie podłogowe. Link do komentarza
zanna Napisano 15 października 2013 Udostępnij #39 Napisano 15 października 2013 Cytat Nie spotkałam się nigdy z ogrzewaniem pod panelami - zawsze tylko pod kafelkami. Chyba bym się trochę obawiała ;) U mnie w domu mam ogrzewanie podłogowe zarówno pod płytkami, jak też pod panelami. Oczywiście rozmieszczenie ogrzewania i dostosowanie do materiałów z jakich wykonana jest podłoga to podstawa. Rozmieszczenie ogrzewania w każdym pomieszczeniu miałam ustalane indywidualnie, bo brane pod uwagę było zapotrzebowanie na ciepło, rodzaj wykończenia podłogi i źródło ciepła (w moim przypadku rodzaj i wydajność pompy). Link do komentarza
lokjan Napisano 16 października 2013 Udostępnij #40 Napisano 16 października 2013 Zdecydowanie bardziej praktyczne sÄ kafle. Link do komentarza
bajbaga Napisano 16 października 2013 Udostępnij #41 Napisano 16 października 2013 Cytat Zdecydowanie bardziej praktyczne sÄ kafle. A jakieś uzasadnienie dla tej "tezy" ? Link do komentarza
Marek Lipowski Napisano 16 października 2013 Udostępnij #42 Napisano 16 października 2013 Jaka jest cena ogrzewania podłogowego? przykładowa. Link do komentarza
marzena22 Napisano 19 października 2013 Udostępnij #43 Napisano 19 października 2013 Jak dla mnie na podłogówkę lepsze płytki, a jeśli już panele to specjalne, które nie będą się wypaczać pod wpływem zmiennej temperatury. A co do ceny to różnie, zależy od firmy i metrażu oczywiście. Link do komentarza
beti1983 Napisano 31 października 2013 Udostępnij #44 Napisano 31 października 2013 Czi istnieją jakieś współczynniki które określają przenikalność ciepła przez panele podłogowe i przez płytki? Wówczas czarno na białym można porównać te dwa rodzaje najczęściej stosowanych materiałów. Link do komentarza
Jani_63 Napisano 31 października 2013 Udostępnij #45 Napisano 31 października 2013 Cytat Czi istnieją jakieś współczynniki które określają przenikalność ciepła przez panele podłogowe i przez płytki? Mhm, współczynnik przenikania ciepła się nazywa Link do komentarza
Led-Lux Napisano 8 listopada 2013 Udostępnij #46 Napisano 8 listopada 2013 Niektóre materiały po prostu nie nadają się na wykończenie podłogi,tym bardziej jeżeli mowa o takim ogrzewaniu oraz płytkach co po prostu odradzam. Zdecydowanie parkiet,najlepiej się sprawdzi. Link do komentarza
bajbaga Napisano 8 listopada 2013 Udostępnij #47 Napisano 8 listopada 2013 Cytat Niektóre materiały po prostu nie nadają się na wykończenie podłogi,tym bardziej jeżeli mowa o takim ogrzewaniu oraz płytkach co po prostu odradzam. Zdecydowanie parkiet,najlepiej się sprawdzi. Bo ? Link do komentarza
lazybones89 Napisano 8 listopada 2013 Udostępnij #48 Napisano 8 listopada 2013 Cytat Niektóre materiały po prostu nie nadają się na wykończenie podłogi,tym bardziej jeżeli mowa o takim ogrzewaniu oraz płytkach co po prostu odradzam. Zdecydowanie parkiet,najlepiej się sprawdzi. To mój pierwszy post na forum. Witam wszystkich użytkowników i odwiedzających.Piszę ponieważ zirytowała mnie powyższa wypowiedź. Siedziałem w tematyce ogrzewania podłogowego od miesiąca z groszkiem i właśnie dziś zakończono u mnie instalację ogrzewania podłogowego wodnego i poszukiwałem informacji na temat tego czy mogę w części pomieszczeń założyć panele i jeśli tak to jakie. Ogrzewanie podłogowe oddaje ciepło poprzez całą powierzchnię podłogi, jednak zanim temperatura przejdzie od czynnika, jakim jest ciepła woda w rurkach pex-alu-pex/miedzianych, do powierzchni musi pokonać kilka materiałów z których pierwszym jest beton wylewki, a następnie materiał wykończeniowy posadzki.Przy ogrzewaniu podłogowym ważne jest, aby ograniczyć opór cieplny tych warstw ponad rurkami ogrzewania. Innymi słowy, aby ciepło łatwo przechodziło od rurek do powierzchni podłogi. (Czyli zupełnie inaczej niż oczekujemy tego od przegród zewnętrznych domu, czyli, aby ciepło nie uciekało nam na zewnątrz.)Płytka podłogowa jest z reguły ceramiczna, o dużej gęstości, więc ciepło przechodzi przez nią szybko, co pozwala oddać ciepło do pomieszczenia. Drewno natomiast jest dobrym izolatorem ciepła (daleko mu do stryropianu, ale jednak) czyli zatrzymuje ciepło w warstwie posadzki pod sobą i powoli oddaje je do pomieszczenia. Gdyby porównać opór cieplny to 22mm parkietu stawia opór taki jak 88mm terakoty. A porównując w drugą stronę standardowa płytka 9mm stawia taki opór cieplny jak 2mm drewna.Wniosek z tego taki, że kładąc parkiet na podłodze robimy podobnie jakbyśmy styropianem obłożyli grzejniki. Czy takie zachowanie ma sens pozostawiam wam do przemyślenia.Ale wróćmy do tematu paneli. Panel z HDF, czy innego prasowanego materiału pochodzenia drzewnego, ma większą gęstość niż drewno, a co za tym idzie lepiej przewodzi ciepło, więc nie odgradzamy się tak od "źródła". Pozostaje jednak jeszcze kilka nierozwiązanych dla mnie kwestii:1. Nadal nie wiem czy panele ułożone na podłogówce może spotkać problem drewna, czyli rozsychanie się. Czy na ten problem może poradzić coś jakieś nawilżanie powietrza w pomieszczeniu, czy może rozsychanie to zjawisko marginalne?2. Nie wiem też czy panele o grubości 12mm nie są za grube do położenia na podłogówce. Znów to odgrodzenie się od od źródła ciepła.3. Nie wiem również jakiego rodzaju piankę(te arkusze czy rolki pianki co są dostępne w różnych kolorach,) pod nie zastosować, aczkolwiek ostatnio polecano mi piankę perforowaną jako specjalnie dostosowaną do układania paneli na podłogówce.4. Z jakiego materiału panele nadają się na podłogówkę? 5. Wiem, że mając panele na części (3 z 5 pętli ogrzewania) i płytki na pozostałej części temperatury w pomieszczeniach wyreguluję zmniejszając przepływ na rozdzielaczu w tych pętlach pod płytkami, a zwiększając w pętlach pod panelami. Czy jest to trudne do ustawienia? Co jeśli zasilanie do pętli pod panelami idzie przez korytarz gdzie będą płytki? Będę miał upał w korytarzu? Link do komentarza
MrTomo Napisano 8 listopada 2013 Udostępnij #49 Napisano 8 listopada 2013 Ten temat był już kilka razy wałkowany - tu na forum.Poszukaj dobrze. 1 Link do komentarza
Jani_63 Napisano 9 listopada 2013 Udostępnij #50 Napisano 9 listopada 2013 Pomijając Twoje pozostałe dylematy na które jak napisał MrTomo znajdziesz odpowiedzi na forum bez większego problemu,pewne obawy budzi to pytanie: Cytat Co jeśli zasilanie do pętli pod panelami idzie przez korytarz gdzie będą płytki? Będę miał upał w korytarzu? W świetle tego o co pytasz wychodzi że ten ostatni miesiąc życia to straciłeś nadaremnie. Co gorsza piszesz że temat ogrzewania jest zamknięty (zabetonowany), a przecież przy projektowaniu trzeba było uwzględnić zaizolowanie dojścia/zasilania odległych pętli przechodzącego przez korytarz aby ograniczyć straty na przesyle, lub jak wolisz ograniczyć moc grzewczą na tym odcinku poprzez oddawanie ciepła tylko na powrocie. 1 Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się