stokrotka.35 Napisano 2 października 2015 #1 Napisano 2 października 2015 Bierzecie w niej udział?https://loteriaparagonowa.gov.pl/
Gość stach Napisano 2 października 2015 #2 Napisano 2 października 2015 Wczoraj nic nie kupowałem, to nie mam jeszcze co zarejestrować, ale pewnie wejdę w tę grę, bo paragony odbieram.cytat:" Paragon musi być zgłoszony do loterii w miesiącu zakupu. "
bobiczek Napisano 2 października 2015 #3 Napisano 2 października 2015 Korporacje wyprowadzają z Polski nie płacąc CIT 46 miliardów złotych, wyłudzenia VAT na poziomie 3% PKB wg raportu PwC.I właśnie teraz ta zadowolona z siebie grupa cyrkowa Ministerstwa Finansów urządza sobie polowanie na kwiaciarki, fryzjerki i kelnerów! Kabaretowy programem, żeby "brać paragony" i wziąć udział w "loterii paragonowej"ma na celu oczywiście, żeby przebrzydły właściciel budki z frytkami, właściciel kiosku, czy kwiaciarka nie oszukali Ministra Mateusza na 15 groszy!Minister Szczurek ze swoimi wiceministrami powinni wypożyczyć takie jak w cyrku mają stroje klowna i łażąc po ulicach agitować do swych pomysłów.Efekt byłby zdecydowanie lepszy.
gry_darek Napisano 2 października 2015 #4 Napisano 2 października 2015 Jestem tego samego zdania co Ty bobiczku
stokrotka.35 Napisano 2 października 2015 Autor #5 Napisano 2 października 2015 Ja się właśnie obawiam czy US nie będzie nas w ten sposób inwigilował
Afrodytaa Napisano 2 października 2015 #6 Napisano 2 października 2015 W innych krajach to się nazywa "Karta stałego klienta"Dzięki temu monitorowany jest średni zakup każdego towaru na daną rodzinę, upodobania klienta, szacunkowe możliwości budżetowe domu itp A dzięki lokalizatorom w komórkach /bo nr tel też się podaje/ mozna również dowiedzieć się gdzie dana osoba lubi przebywać, co robić itd.Czy to nie inwigilacja?
stokrotka.35 Napisano 2 października 2015 Autor #7 Napisano 2 października 2015 US może prześledzić wszystkie faktury, a teraz się wzięli by mieć monitoring nad paragonami.
Qubacen Napisano 3 października 2015 #8 Napisano 3 października 2015 (edytowany) Inwigilacji się nie boję bo u nas jest i nie jest…. Jest bo każdy nasz ruch jest w mniejszym lub większym stopniu śledzony – szczytem już jest to, że w mieście Kielce w parkometr musisz wbić swój nr rejestracyjny . A nie jest bo w sprawach jasnych i czytelnych to i tak prokuratura nie umie porozumieć się z policją, urzędem skarbowym, izbą skarbową itd. etc. Tak oto mamy państwo które za chwilę będzie „czipować” śmieci a nie potrafi złapać fiata 126p z szyldem „Wypełnianie PIT” parkującym pod oknami referatu VAT urzędu skarbowego….A loteria – skoro już zrobili z moich, Waszych pieniędzy, to zagram. Mnie to nie zaboli a może przypadkiem złapię jakiegoś granta. Edytowano 3 października 2015 przez Qubacen (zobacz historię edycji)
stokrotka.35 Napisano 5 października 2015 Autor #9 Napisano 5 października 2015 Z onetu ... Cytat Paragonowe szaleństwo. Loteria paragonowa to już 100 tys. zarejestrowanych paragonów
Qubacen Napisano 5 października 2015 #10 Napisano 5 października 2015 Zaraz im się serwery rozsypią bo oprogramowanie z przetargu.... A tłumaczenie będzie: " Nikt nie przewidział aż takiego zainteresowania...."
daggulka Napisano 5 października 2015 #11 Napisano 5 października 2015 Takie sobie ostatnio obejrzałam .... bardzo prawdziwe. Polecam. Mało kradną ? Chcą jeszcze więcej od drobnych przedsiębiorców ? Ja do tego ręki nie przyłożę.
stokrotka.35 Napisano 5 października 2015 Autor #12 Napisano 5 października 2015 Cytat Zaraz im się serwery rozsypią bo oprogramowanie z przetargu.... A tłumaczenie będzie: " Nikt nie przewidział aż takiego zainteresowania...." Może tak być
Qubacen Napisano 5 października 2015 #13 Napisano 5 października 2015 Cytat Mało kradną ? Chcą jeszcze więcej od drobnych przedsiębiorców ? Ja do tego ręki nie przyłożę. Jak już pisałem drobni i tak te paragony dają, a skoro z moich pieniędzy i bez mojej zgody robią takie cyrki to może przypadkiem coś uszczkę - a co mi szkodzi spróbować.
daggulka Napisano 5 października 2015 #14 Napisano 5 października 2015 Cytat Jak już pisałem drobni i tak te paragony dają, a skoro z moich pieniędzy i bez mojej zgody robią takie cyrki to może przypadkiem coś uszczkę - a co mi szkodzi spróbować. Jak coś US nie spasi, to kontrolę im na łeb zrzucą, a to do przyjemności po pierwsze nie należy , po drugie ... każde niedopatrzenie, pomyłka - może taka firemkę bardzo drogo kosztować.
Qubacen Napisano 5 października 2015 #15 Napisano 5 października 2015 Cytat Jak coś US nie spasi, to kontrolę im na łeb zrzucą[...] A co do tego ma US? Czy Ty wierzysz, że będą te paragony sprawdzać jakkolwiek? Przy tym ich bałaganie? _ No proszę Cię...
daggulka Napisano 5 października 2015 #16 Napisano 5 października 2015 (edytowany) Cytat A co do tego ma US? Czy Ty wierzysz, że będą te paragony sprawdzać jakkolwiek? Przy tym ich bałaganie? _ No proszę Cię... Nie poradzę .... jakoś fabrycznie nie mam przekonania do wszystkiego co kończy się na "gov.pl" Bez celu tego nie robią, a ponieważ raczej na pewno nic nie robią nigdy z dobroci serca dla szarego obywatela - to coś tu nie halo . Edytowano 5 października 2015 przez daggulka (zobacz historię edycji)
Qubacen Napisano 5 października 2015 #17 Napisano 5 października 2015 Myślę, że to bardziej chodzi o to aby zachęcić ludków do „brania” paragonów. Do tego aby pilnowali czy ich towar/usługa przechodzi przez kasę fiskalną. Zapewne liczą na to, iż jakiś żądny nagrody ludek zadzwoni ze skargą jak w jakimś sklepie nie dostanie „kuponu” na nagrodę… I przyznam, że dużo ciekawiej by było gdyby zrobili taką akcję z o wiele liczniejszą pula nagród ale uboższych i skierowaną do dzieci.
daggulka Napisano 5 października 2015 #18 Napisano 5 października 2015 Buster - nie zamierzam przekonywać Cię do swoich poglądów . Mam takie zdanie, nie inne i już
Leszek4 Napisano 5 października 2015 #19 Napisano 5 października 2015 Cytat Buster ?????A co ma piernik do wiatraka? Zostaw w spokoju biedaka.To chyba jakieś pozlotowe otumanienie, czterywóde...
daggulka Napisano 5 października 2015 #20 Napisano 5 października 2015 Cytat ?????A co ma piernik do wiatraka? Zostaw w spokoju biedaka.To chyba jakieś pozlotowe otumanienie, czterywóde... Kurcze ... faktycznie ..... sorki, chopaki Nie wiem czemu z Busterem pomyliłam .... pewnie coś czytałam co napisał
stokrotka.35 Napisano 5 października 2015 Autor #21 Napisano 5 października 2015 Wg organizatorów Cytat "im więcej wpływów z podatku VAT, tym więcej możemy przeznaczyć środków na budowę autostrad, szkół, szpitali, także na nasze bezpieczeństwo" I to większe ściąganie podatków jest niby dla naszego wspólnego dobra
daggulka Napisano 5 października 2015 #22 Napisano 5 października 2015 Cytat I to większe ściąganie podatków jest niby dla naszego wspólnego dobra Mało im przy korycie
bajbaga Napisano 6 października 2015 #24 Napisano 6 października 2015 Cytat Mało im przy korycie "Ograniczają" koryto właściciela, sprzedawcy, itp. - kupujący i tak płaci z podatkiem.Tak sobie myślę, że ta akcja ma wyrobić nawyk odbierania, a wręcz żądania wydania paragonów.W zasadzie wszyscy są zobowiązani do wydawania paragonów - lekarze, fryzjerzy, kosmetyczki, taryfiarze, pisuardesy, ....................
Qubacen Napisano 6 października 2015 #25 Napisano 6 października 2015 Cytat W zasadzie wszyscy są zobowiązani do wydawania paragonów - lekarze, fryzjerzy, kosmetyczki, taryfiarze, pisuardesy, .................... Toż to napisałem w #17 poście. Nie chciałem nikogo urazić bo podejście do podatków w tym kraju mam takie jak większość - ale podatki, a raczej ich wysokość, to temat na oddzielny wątek.Piszecie, że ma to uderzyć w uczciwych - akurat ta loteria nie sądzę, bo też już to pisałem: uczciwy i tak daje paragon. A jak w busie nie dostanę w/w to standardowo nie będę się tym przejmował i bił na alarm.
Buster Napisano 6 października 2015 #26 Napisano 6 października 2015 Cytat Buster - nie zamierzam przekonywać Cię do swoich poglądów . Mam takie zdanie, nie inne i już Stałość poglądów to zaleta.I miło mi że gdzieś tam tkwię w Twojej podświadomości
bajbaga Napisano 6 października 2015 #27 Napisano 6 października 2015 Cytat A jak w busie nie dostanę w/w to standardowo nie będę się tym przejmował i bił na alarm. A szkoda - bo własnie o to chodzi aby zawsze żądać paragonu.
Leszek4 Napisano 6 października 2015 #28 Napisano 6 października 2015 Akcja z pewnością ma uderzyć w nieuczciwych sprzedawców. Chodzi o to, żebyś nie tylko żądał paragonu (ważne!), ale także zabierał go ze sobą lub przynajmniej potargał. Im większa bowiem kwota na paragonie, tym większa pokusa zrobienia korekty (do tego trzeba mieć właśnie ten paragon) -> pomniejszenie sprzedaży -> podatki (dochodowy i VAT) zostają w kieszeni sprzedawcy.Ta akcja - w moim przekonaniu - jest de facto w interesie konsumentów i ma nieco bardziej uszczelnić system podatkowy.
bajbaga Napisano 6 października 2015 #29 Napisano 6 października 2015 Tak na marginesie.Paragon jest także potwierdzeniem sprzedaży lub wykonanej usługi - jest (może być) dowodem w postępowaniu "niezgodności towaru/usługi z umową".
Barbossa Napisano 6 października 2015 #30 Napisano 6 października 2015 skoro uszczelniają i biorą się za nieuczciwych, to może by tak objąć przyjacielskim ramieniem fiskusa i inne zawody, m.in tak uciskane i nieopłaca(l)ne zawody jak lekarskie, prawnicze i pewnie jeszcze jakieśwciąż mnie ta dbałość fiskusa o równouprawnienie zaskakuje o - na ten przykład komornikówdop..ć im domiar do różnicy pomiędzy wartością towaru sprzedawanego, a kwotą uzyskaną ze sprzedaży, no może z 10-20% dyskontem (kwestia co spyla)
daggulka Napisano 6 października 2015 #31 Napisano 6 października 2015 Cytat Stałość poglądów to zaleta.I miło mi że gdzieś tam tkwię w Twojej podświadomości A widzisz? Dawno śmy nie rozmawiali na forum to mi najwyraźniej brakuje
bajbaga Napisano 6 października 2015 #32 Napisano 6 października 2015 Lekarze/przychodnie muszą mieć (i mają) kasy fiskalne, jeśli udzielają "porad" płatnych przez pacjenta.Usługi prawnicze (poza notarialnymi) też wymagają kasy fiskalnej (od stycznia 2015r.)Komornicy od przyszłego roku (teoretycznie od października tego roku - teoretycznie bo rozliczają się kwartalnie), też będą musieli mieć kasy fiskalne - a od dochodu płaca podatek na ogólnych zasadach.
Barbossa Napisano 6 października 2015 #33 Napisano 6 października 2015 dobrze wiedzieć, widzisz mądrego to i warto poczytać a komornicy powinni być raczej dokładniej rozliczani z "rabatów" jakie udzielają
gry_darek Napisano 6 października 2015 #34 Napisano 6 października 2015 Na razie zarejestrowałem 3 biedronkowe paragony.
daggulka Napisano 6 października 2015 #35 Napisano 6 października 2015 Cytat Na razie zarejestrowałem 3 biedronkowe paragony. A , to nic nie wygrasz ... Biedronki nie ruszą
Qubacen Napisano 6 października 2015 #36 Napisano 6 października 2015 Ale zauważyłem dziś ciekawostkę - może to przypadek??? Zawsze atakowano mnie paragonem a dziś o paragon kilkakrotnie musiałem poprosić......Myślę, że największą loterię to będą miały co poniektóre sklepiki - albo wygrają nagrodę od "gov.pl" albo kontrolę z US.
bajbaga Napisano 6 października 2015 #37 Napisano 6 października 2015 Raczej będą "lokalizowali" sklepiki, punkty usługowe, lekarzy, kosmetyczki, itp. na które kupujący/usługobiorcy doniosą, że nie dostały paragonu - na tym ta cała akcja polega.Już pomijam to, że po obróbce danych co do branży, łatwo "wyliczą" gdzie (w której) mają "czarne dziury".
MTW Orle - osuszanie budynków Napisano 6 października 2015 #38 Napisano 6 października 2015 Cytat Nie poradzę .... jakoś fabrycznie nie mam przekonania do wszystkiego co kończy się na "gov.pl" Bez celu tego nie robią, a ponieważ raczej na pewno nic nie robią nigdy z dobroci serca dla szarego obywatela - to coś tu nie halo . hmmmm marchewka w ostatnim kwartale 2015 roku zarejestrowałeś na swoim koncie loteria.gov paragony na łączną sumę 25350 PLNzgodnie z PIT 37 w całym 2015 roku uzyskałeś dochód wysokości 10300PLNUprzejmie prosimy o złożenie wyjaśnienia w sprawie posiadania nieopodatkowanych dochodów i uchylania się od płacenia danin prawem nakazanych .hmmmmno to gdzie ten kij ????ja myślę że stąd go nie widać
Gość mhtyl Napisano 6 października 2015 #39 Napisano 6 października 2015 Tylko, że paragony nie są imienne i ów marchewka mógł pozbierać paragony po rodzinie albo z kosza ze sklepu gdzie trafiają paragony których klienci nie zabierają.
daggulka Napisano 6 października 2015 #41 Napisano 6 października 2015 Cytat Tylko, że paragony nie są imienne i ów marchewka mógł pozbierać paragony po rodzinie albo z kosza ze sklepu gdzie trafiają paragony których klienci nie zabierają. Tak, ale wysyłasz je w kopercie czy tam mailem podpisując się swoim imieniem i nazwiskiem .... raczej nie sądzę, żeby US poszedł na wytłumaczenie, że zbierałeś po śmietnikach - oni w ogóle na nic z reguły nie idą . Chyba, że bedziesz udowadniał niezbicie : foty, świadkowie Cytat tak mi się jakoś skojarzyło [attachment=23038:11998934...865729_n.jpg] A i owszem .... mnie podobnie - od początku jak tylko przeczytałam o tej inicjatywie
Qubacen Napisano 6 października 2015 #42 Napisano 6 października 2015 Wiesz co daggulka jak na mój gust to masz bardzo złe doświadczenia z instytucjami .gov.Cytując Ciebie - nie będę Cię przekonywał do racji czyichkolwiek, ale w szukaniu spisku wszędzie i we wszystkim to już oskara dostał niejaki Macierewicz..... Owszem są sytuacje skrajne ale nie popadajmy w paranoje.A i żeby była jasność też nienawidzę tego kraju..... Ale żyć jakoś muszę.
Gość mhtyl Napisano 6 października 2015 #43 Napisano 6 października 2015 Cytat tak mi się jakoś skojarzyło [attachment=23038:11998934...865729_n.jpg] To u mnie w pracy mamy jednego takiego co by tych punktów nazbierał, a najlepsze w tym to że sam jest niezłą szumowiną ale nic mu nie można zrobić bo nie pali papierosów a palce ma żółte. Cytat A i żeby była jasność też nienawidzę tego kraju..... Ale żyć jakoś muszę. Źle powiedziane, bo kraj mamy piękny tylko rządzących do ....
Qubacen Napisano 6 października 2015 #44 Napisano 6 października 2015 Cytat Źle powiedziane, bo kraj mamy piękny tylko rządzących do .... Może i masz rację. Ale cytując Kazika kiedyś to byli debile a teraz to złodzieje......
stokrotka.35 Napisano 6 października 2015 Autor #45 Napisano 6 października 2015 Niby przy rejestracji paragonu nie podaje się imienia i nazwiska, ani swojego peselu.Są tylko dane z paragonu oraz mejl i nr. tel. zgłaszającego
Qubacen Napisano 6 października 2015 #46 Napisano 6 października 2015 Cytat Niby przy rejestracji paragonu nie podaje się imienia i nazwiska, ani swojego peselu.Są tylko dane z paragonu oraz mejl i nr. tel. zgłaszającego Tia ale dajesz zgodę na obracanie Twoimi danymi.....
stokrotka.35 Napisano 6 października 2015 Autor #47 Napisano 6 października 2015 Cytat Tia ale dajesz zgodę na obracanie Twoimi danymi..... Tak ... mejlem i tel.To też może niepokoić
daggulka Napisano 6 października 2015 #48 Napisano 6 października 2015 Cytat Wiesz co daggulka jak na mój gust to masz bardzo złe doświadczenia z instytucjami .gov. Łagodnie rzecz ujmując - nic dobrego mnie w życiu nie spotkało z ich strony, za darmo mi nigdy nic nie dali, w urzędach zawsze kłody pod nogi, a i to co słyszę od znajomych też nie same superlatywy Wolę dmuchać na zimne
stokrotka.35 Napisano 6 października 2015 Autor #49 Napisano 6 października 2015 Po prostu państwo tresuje mnie jak małpki i na każdym kroku jesteśmy instruowani jak postępować
Qubacen Napisano 6 października 2015 #50 Napisano 6 października 2015 Cytat Po prostu państwo tresuje mnie jak małpki i na każdym kroku jesteśmy instruowani jak postępować Nie nie do końca - bo oni własnego ogona znaleźć nie potrafią - a jeśli już jest potrzeba to znajdą twego wuja w niemieckiej armii....Dagulka - odpiszę potem albo jutro bo casu mam mało na pisanie jedną ręką............
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się