Czarnka Napisano 11 kwietnia 2016 Udostępnij #51 Napisano 11 kwietnia 2016 Filtr do wody, ale nie Brita i podobne, tylko podzlewozmywakowy. Niedawno czajnik popsuł się ze starości, a po kamieniu nie było w nim śladu. Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo ogólne Napisano 11 kwietnia 2016 Udostępnij #52 Napisano 11 kwietnia 2016 Twarda, miękka etc. Zmieniłem podejście po kontakcie z firmą, która produkkuje magnetyzery a le nie w tym rzecz.Tu jest artykuł, który ostrzega przed skrajnym podejściem do twardej wody i usuwanie z niej związków wapnia.Polecam pod rozwagę - nie tyle same urządzenia co zachowanie dystansu do "destylacji" Link do komentarza
retrofood Napisano 11 kwietnia 2016 Udostępnij #53 Napisano 11 kwietnia 2016 Cytat Polecam pod rozwagę - nie tyle same urządzenia co zachowanie dystansu do "destylacji" Ten cudzysłów Redakcję uratował, bo przecież sama destylacja to coś pięknego... Link do komentarza
asiakamien Napisano 12 kwietnia 2016 Udostępnij #54 Napisano 12 kwietnia 2016 Cytat Czy zna ktoś skuteczny sposób na pozbycie się kamienia w czajniku?Gotowałem już sodę, łupiny ziemniaków, ocet ...Nie będę co chwila kupował nowego czajnika Tak na marginesie - o czym świadczy ten kamień? Woda zbyt twarda?Może jakiś filtr trzeba zastosować na wejściu wody?PS.Dodam, że gotuję na gazie - ale to chyba bez znaczenia. Kamień w czajniku to ewidentnie twarda woda. Ale u mnie w kranach co ciekawe jakość wody zmienia się co jakiś czas. Od ostatnich 2-3 miesięcy jest twardsza niż zwykle ;/Generalnie mi się nigdy nie chce stosować tych domowych sposobów, więc kupuję "Kamyk" odkamieniacz w proszku, chyba coś koło 2 zł saszetka kosztuje. Do czajnika elektrycznego póki co pomaga. Link do komentarza
kuba122 Napisano 15 kwietnia 2016 Udostępnij #55 Napisano 15 kwietnia 2016 musisz sobie kupić taki specjalny odkamieniacz do czajników, wtedy szybko i łatwo pozbędziesz się kamienia z czajnika, przynajmniej u mnie działa Link do komentarza
anialewandowska98 Napisano 12 maja 2016 Udostępnij #56 Napisano 12 maja 2016 Odkamieniacz też nie zawsze da sobie radę. Wiem z autopsji. Link do komentarza
wigana Napisano 31 marca 2017 Udostępnij #57 Napisano 31 marca 2017 zagotuj ocet w czajniki powinno pomóc Link do komentarza
zenek Napisano 31 marca 2017 Udostępnij #58 Napisano 31 marca 2017 Kwasek cytrynowy jest najlepszy i tani stosuję od kilku lat I wiem, kto się wp...przy zaraz - ale musiałem to wpisać, skoro pierwszy raz mam taki sam pogląd Link do komentarza
slawekkrk Napisano 2 kwietnia 2017 Udostępnij #59 Napisano 2 kwietnia 2017 Dnia 31.03.2017 o 12:24, wigana napisał: zagotuj ocet w czajniki powinno pomóc Ocet, a dla niecierpliwych kwasek cytrynowy, bo nie zostaje po nim taki nieprzyjemny posmak. Po occie trzeba tak ze 4 razy zagotować, żeby potem herbata nie smakowała kwaśno Link do komentarza
Fachad Napisano 5 kwietnia 2017 Udostępnij #60 Napisano 5 kwietnia 2017 Czy ktoś ma podobna poradę jesli chodzi o kamień na krainie? Gotowanie z kwaskiem odpada, bo nie ma jak ;-) próbowałem nasączyć szmatkę octem, ale działa bardzo słabo. Może dlatego ze woda twarda... Ktoś pomoże? Link do komentarza
Elfir Napisano 5 kwietnia 2017 Udostępnij #61 Napisano 5 kwietnia 2017 (edytowany) Sok z cytryny lub ocet - nasączasz jakiś wacik, ręcznik papierowy i obkładasz kran na kilka minut. Edytowano 5 kwietnia 2017 przez Elfir (zobacz historię edycji) Link do komentarza
koperewa86 Napisano 25 kwietnia 2017 Udostępnij #62 Napisano 25 kwietnia 2017 U mnie ocet zawsze działa.. tylko nie zwykły ocet ale winny. Gotuje wodę z octem i po chwili czajnik jest jak nowy. Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 25 kwietnia 2017 Udostępnij #63 Napisano 25 kwietnia 2017 7 godzin temu, koperewa86 napisał: U mnie ocet zawsze działa.. tylko nie zwykły ocet ale winny. Gotuje wodę z octem i po chwili czajnik jest jak nowy. A czemu ten ocet jest winny/ Ocet zwykły daje spokojnie radę, winnego nie stosowałem bo nie widzę uzasadnienia skoro zwykły, spirytusowy ocet działa wyśmienicie, ale najlepiej działa kwasek cytrynowy. Link do komentarza
bajbaga Napisano 25 kwietnia 2017 Udostępnij #64 Napisano 25 kwietnia 2017 Winny mniej śmierdzi i ma "smak wina". Jak cały kamień nie zejdzie, to woda będzie "aromatyzowana" winem. Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 25 kwietnia 2017 Udostępnij #65 Napisano 25 kwietnia 2017 Acha, to ja znam kilku miłośników tanich trunków tak więc jak im to powiem co dwa razy na dzień będą odkamieniać czajnik octem winnym Link do komentarza
charlotta1 Napisano 28 maja 2017 Udostępnij #66 Napisano 28 maja 2017 ja korzystam z normalnego odkamieniacza który można dostać w każdym sklepie i działa. robie tak raz na pół roku może Link do komentarza
samoDzielna Napisano 5 czerwca 2017 Udostępnij #67 Napisano 5 czerwca 2017 U mnie też tylko kwasek się sprawdził, wszystło ładnie odeszło, chociaż na dwa razy gotowałam. Link do komentarza
Kowalski88 Napisano 1 lipca 2017 Udostępnij #68 Napisano 1 lipca 2017 Podobno dzbanki z filtrami typu Brita dają radę, ale tak z autopsji na twardą wodę skutecznie pomaga filtr odwróconej osmozy. Odkamieniacze to chemia, a i herbaty z octem pić nie myślę. Jak ocet to tylko do marynowanych grzybków 1 Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 1 lipca 2017 Udostępnij #69 Napisano 1 lipca 2017 34 minuty temu, Kowalski88 napisał: Odkamieniacze to chemia, a i herbaty z octem pić nie myślę. Jak ocet to tylko do marynowanych grzybków Bzdura, nie wiem w co grasz ale podchodzi mi to pod reklamę lub niewiedzę, bo gdybyś używał do odkamienienia octu czy odkamieniacza tak byś nie pisał. Link do komentarza
zenek Napisano 1 lipca 2017 Udostępnij #70 Napisano 1 lipca 2017 Dnia 5.04.2017 o 11:14, Fachad napisał: Czy ktoś ma podobna poradę jesli chodzi o kamień na krainie? Gotowanie z kwaskiem odpada, odkręcam końcówkę (o ile masz taką nakręcaną) i wkładam do kwasku na godzinkę - a jak w środku perltor się zapcha, to i trzeba rozło całą tą końcówkę - a siteczko przekłuć igłą. ewentualnie kupić nową końcówkę, jak się całkiem zniszczy. 2 godziny temu, Kowalski88 napisał: Podobno dzbanki z filtrami typu Brita dają radę, ale tak z autopsji na twardą wodę skutecznie pomaga filtr odwróconej osmozy. Odkamieniacze to chemia, a i herbaty z octem pić nie myślę. Twarda woda ma mikroelementy - badali w Krakowie kranówkę i była porównywalna do niektórej wody pitnej w butelkach. Filtr? - im więcej części, tym więcej awarii, filtr trzeba też wymienić. Dlaczego masz pić z octem, kwaskiem? Po odkamienieniu wypłucz, raz zagotuj wodę i wylej i po sprawie. Nic nie czuć. Link do komentarza
Kowalski88 Napisano 1 lipca 2017 Udostępnij #71 Napisano 1 lipca 2017 Z kwaskiem próbowałem, ale nie dało to jakichś spektakularnych rezultatów. A używanie odkamieniacza i octu może i jest skutecznym domowym sposobem, ale uważam to za niepraktyczne i tyle w tym temacie. Moja wypowiedź miała na celu podanie alternatywnego rozwiązania, a nie reklamowanie czegokolwiek. Link do komentarza
zenek Napisano 1 lipca 2017 Udostępnij #72 Napisano 1 lipca 2017 10 minut temu, Kowalski88 napisał: Z kwaskiem próbowałem, ale nie dało to jakichś spektakularnych rezultatów. Niemożliwe - wsyp torebkę kwasku cytrynowego w proszku 50g, do pełnego czajnika, zagotuj i zostaw na godzinkę, dwie. Jak nie wszystko się rozpuści (kamień) - powtórz. Odkamieniam co miesiąc. Tak pisza w instrukcji - i rzeczywiście trzeba. Z octem czajnika nie odkamieniałem. 1 Link do komentarza
Kowalski88 Napisano 1 lipca 2017 Udostępnij #73 Napisano 1 lipca 2017 Jak to się robi co miesiąc i zostawia czajnik na godzinę, to faktycznie pewnie jest efektywne, bo mniej kamienia zdąży się przez ten czas nagromadzić. Ja po prostu nie mam w sobie tyle dyscypliny i cierpliwości Link do komentarza
zenek Napisano 1 lipca 2017 Udostępnij #74 Napisano 1 lipca 2017 3 minuty temu, Kowalski88 napisał: Jak to się robi co miesiąc i zostawia czajnik na godzinę, Chodzi o grzałkę też - przegrzewa się pod kamieniem, więcej prądu schodzi. i przytrzymaj z godzinke i więcej. Link do komentarza
Rollooo Napisano 12 lipca 2017 Udostępnij #75 Napisano 12 lipca 2017 musisz miec mega twardą wodę! Link do komentarza
Lukas000 Napisano 14 lipca 2017 Udostępnij #76 Napisano 14 lipca 2017 Tak, kamień świadczy o twardej wodzie. Wytrąca się w czasie gotowania. Ale jaki Ty masz ten kamień, skoro nawet soda nie pomogła? możesz kupić filtr do wody, jest tego trochę na rynku Link do komentarza
SkyWalker Napisano 14 lipca 2017 Udostępnij #77 Napisano 14 lipca 2017 Kwasek cytrynowy to rzeczywiście najlepsze rozwiązanie. Tylko radzę uważać, bo łatwo zapomnieć o kwasku i zalać przypadkiem kawę, czy herbatę. Link do komentarza
ElzbietaKorcz Napisano 19 lipca 2017 Udostępnij #78 Napisano 19 lipca 2017 Mi pomaga woda z octem. Staram się wykonywać to regularnie, a nie dopiero wtedy kiedy kamień jest bardzo widoczny. Zagotowuje wodę z octem raz na dwa tygodnie i jak na razie kamienia nie widać. Link do komentarza
Qworum Napisano 10 sierpnia 2017 Udostępnij #79 Napisano 10 sierpnia 2017 Woda z octem w proporcji 1:2 albo kwasek cytrynowy wsypać torebkę, zalać wodą i zagotować po pół godzinie. Też działa. Link do komentarza
marek_39 Napisano 31 sierpnia 2017 Udostępnij #80 Napisano 31 sierpnia 2017 Czy kamień z czajnika najlepiej usuwać za pomocą naturalnych metod tj. ocet? Czy lepiej stosować gotowe specyfiki ze sklepu? Co jest bardziej skuteczne? Link do komentarza
Gość Napisano 31 sierpnia 2017 Udostępnij #81 Napisano 31 sierpnia 2017 Marku, a poczytałeś ten temat, czy tylko znalazłeś go i wpisałeś powyższe pytania? Link do komentarza
gitsolarny Napisano 19 czerwca 2018 Udostępnij #82 Napisano 19 czerwca 2018 Proszę Państwa zwykła woda z octem to wszystko, co potrzebne. Zmieszać pół na pół i zalać czajnik tak, żeby wypełniła jak największa powierzchnię ścianek. Odstawić na parę godzin i efekt nie do poznania Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się