ctr_tomi Napisano 5 października 2014 Udostępnij #1 Napisano 5 października 2014 Witam, posiadam budynek, wybudowany z bloczków solbet na klej. Czy jest sens ocieplać taki budynek styropianem?Budynek jest nieogrzewany, służy do przechowywania samochodu, narzędzi ogrodowych itd.Zbliża się zima, mam trochę prześwitów między bloczkami, boję się, że w zimie może się coś z tym stać, dlatego myślę albo o ociepleniu, albo o samym otynkowaniu.Jaki mniej więcej byłby koszt ocieplenia takiego budynku, powierzchnia wszystkich ścian to ok 50 m2.Jeżeli styropian to jakiej grubości?Czy sam tynk wyjdzie taniej czy drożej niż styropian i klej?Proszę o poradę.Pozdrawiam. Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 5 października 2014 Udostępnij #2 Napisano 5 października 2014 Jakie grube te bloczki? Link do komentarza
ctr_tomi Napisano 5 października 2014 Autor Udostępnij #3 Napisano 5 października 2014 Cytat Jakie grube te bloczki? Rozwiń bloczki solbet - grubość 24 cm, połączone klejem. Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 5 października 2014 Udostępnij #4 Napisano 5 października 2014 Nic bym nie ocieplał. Jedynie co bym ocieplił to dach.Na pewno sam tynk wyjdzie niż ocieplenie, bo po ociepleniu tez jakiś tynk musisz przecież położyć. Link do komentarza
Eksperci Knauf Napisano 28 listopada 2014 Udostępnij #5 Napisano 28 listopada 2014 Jeżeli są jakieś prześwity to jednak zalecałby ocieplenie, choćby dlatego, żeby budynek uszczelnić. Ponieważ będzie on i tak przemarzał, to warstwa szczelnego styropianu spowoduje rzadsze występowanie tego zjawiska. Dodatkowo styropian stanowi barierę dla wilgoci i zabezpieczy bloczki przed zawilgoceniem.e-rzecznik Knauf Therm Link do komentarza
rower Napisano 8 grudnia 2014 Udostępnij #6 Napisano 8 grudnia 2014 A dlaczego wpadłeś na pomysł ocieplenia? Czy ten budynek ma się stać pomieszczeniem, w którym zatrzymanie ciepła będzie dla Ciebie istotne? Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 8 grudnia 2014 Udostępnij #7 Napisano 8 grudnia 2014 Cytat Budynek jest nieogrzewany, służy do przechowywania samochodu, narzędzi ogrodowych itd.Zbliża się zima, mam trochę prześwitów między bloczkami, boję się, że w zimie może się coś z tym stać, dlatego myślę albo o ociepleniu, albo o samym otynkowaniu. Rozwiń Cytat A dlaczego wpadłeś na pomysł ocieplenia? Czy ten budynek ma się stać pomieszczeniem, w którym zatrzymanie ciepła będzie dla Ciebie istotne? Rozwiń To było trzeba uważnie przeczytać post #1 Link do komentarza
E-rzecznik PSPS Napisano 30 grudnia 2014 Udostępnij #8 Napisano 30 grudnia 2014 Cytat Witam, posiadam budynek, wybudowany z bloczków solbet na klej. Czy jest sens ocieplać taki budynek styropianem?Budynek jest nieogrzewany, służy do przechowywania samochodu, narzędzi ogrodowych itd.Zbliża się zima, mam trochę prześwitów między bloczkami, boję się, że w zimie może się coś z tym stać, dlatego myślę albo o ociepleniu, albo o samym otynkowaniu.Jaki mniej więcej byłby koszt ocieplenia takiego budynku, powierzchnia wszystkich ścian to ok 50 m2.Jeżeli styropian to jakiej grubości?Czy sam tynk wyjdzie taniej czy drożej niż styropian i klej?Proszę o poradę.Pozdrawiam. Rozwiń Nie ma sensu ocieplanie budynku garażowego nieogrzewanego. Dla samochodu, z uwagi na potencjalną korozję, korzystniejsze są warunki suche i zimne. 1 Link do komentarza
kawulak Napisano 12 stycznia 2015 Udostępnij #9 Napisano 12 stycznia 2015 Pan rzecznik pozamiatał. Ja miałem podobną sytuację i też nic nie zrobiłem. Link do komentarza
Policjant Napisano 15 lutego 2015 Udostępnij #10 Napisano 15 lutego 2015 Zgadzam się ocieplanie budynku służącego za garaż nie ma sensu. Samochodowi wystarczy dach nad głową. Link do komentarza
Leszek4 Napisano 18 lutego 2015 Udostępnij #11 Napisano 18 lutego 2015 (edytowany) Cytat Nie ma sensu ocieplanie budynku garażowego nieogrzewanego. Dla samochodu, z uwagi na potencjalną korozję, korzystniejsze są warunki suche i zimne. Rozwiń Mam odmienne zdanie.A to na podstawie użytkowania przeze mnie murowanego garażu, a także budynku gospod., które są ogrzewane ciepłem ziemi. Nie mają izolowanych termicznie fundamentów ani podłogi, ale mają ocieplone ściany zewnętrzne oraz stropy 10-centymetrowym styropianem.W budynku gospodarczym zimą utrzymuje się temp. 8-14 st. C (latem 17-21 st.), w garażu (zimą) temp. jest niższa (a to z uwagi na otwieranie dużej bramy wjazdowej), ale prawie zawsze powyżej zera.Uważam, że auto lepiej przechowywać w temp. dodatnich. Choćby ze względu na kondycję i żywotność akumulatora, gęstość olejów, paliwa itp. (auta z byle jaką blachą mróz nie uchroni przed korozją ).A jeżeli ktoś prócz auta przechowuje w garażu jeszcze żywność (np. przetwory), to ocieplenie ścian zewnętrznych i dachu tym bardziej ma sens (bo nie zamarzną).Podobnie zamierzam zrobić podczas budowy mojego domu (w części nieogrzewanej) i budynku gospodarczego. Jeśli się mylę, to proszę o argumenty, bym mógł ewentualnie w porę się wycofać. Edytowano 18 lutego 2015 przez Leszek4 (zobacz historię edycji) 1 Link do komentarza
Gość 3of5 Napisano 18 lutego 2015 Udostępnij #12 Napisano 18 lutego 2015 (edytowany) moim zdaniem ocieplanie takiego garażu ma sens - z powodów które zostały wyliczone w poście powyżeja jeśli garaż przylega do domu - to dodatkowo można ocieplić ścianę garaż-dom od strony garażu, żeby uniknąć strat ciepła Edytowano 18 lutego 2015 przez 3of5 (zobacz historię edycji) Link do komentarza
bajbaga Napisano 18 lutego 2015 Udostępnij #13 Napisano 18 lutego 2015 Podzielam zdanie obu przedpiszących. Link do komentarza
micheasz Napisano 15 marca 2015 Udostępnij #14 Napisano 15 marca 2015 Poza zaletami wynikającymi z ocieplenia - ocieplanie jest procesem łatwym, szybkim, mimo wszystko tanim (wystarczy umieć używać poziomnicy, pomachać pacą, zaciągnięcie na gładko drugiej warstwy po siatce - jeśli stanowi problem, można kogoś zatrudnić. Do tynku też trzeba. Gruntowanie i malowanie - też żadna filozofia.Nie ma wykwitów, ściana jest równa. A może za kilka lat będzie jakieś cudo grzewcze? Wtedy i tak będzie trzeba ocieplać.Ja mam budynek około 100m2. Kilkakrotnie dobudowywany, często krzywy, ściany z zadołowaniem i tzw. cyckami. Część ścian - żużelak pustak a od środka cegła pełna czerwona, część cegła silikatowa - dwie warstwy. Ściany różne - kwadratowe i podłużne. Ale jakość trzeba temat ogarnąć. Zamierzam go ocieplić styropianem 5cm lub 6cm. Zaciągnąć na gładko i pomalować. A jak mi się będzie chciało - obudować część frontową starą czerwoną cegłą - zamiast tynku. I wcale drogo nie wyjdzie.Niestety jedna ściana jest granicą działki, więc muszę dodatkowo zaizolować fundament, bo mi sąsiadka kwiatki sadzi na ścianie, a woda pod fundamentami stoi. Do drugiej ściany sąsiad przystawił garaż. Nieużywany i bez okien, więc sobie nie ocieplę od zewnątrz. A trzecia ściana - na szczęście garaż innego sąsiada. Izolowany. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się