animus Napisano 24 stycznia 2014 Udostępnij #51 Napisano 24 stycznia 2014 Cytat nie musialy wyniknac. jest to odszkodowanie za niedotrzymanie terminu, a nie za szkody wynikle z tegoz niedotrzymania. Rozwiń Terminu budowy? Link do komentarza
solange63 Napisano 24 stycznia 2014 Autor Udostępnij #52 Napisano 24 stycznia 2014 Cytat Terminu budowy? Rozwiń tak. termin budowy minal 24 listopada, a posprzatanie i zabezpieczenie bylo jednym z punktow umowy. Link do komentarza
animus Napisano 24 stycznia 2014 Udostępnij #53 Napisano 24 stycznia 2014 Cytat tak. termin budowy minal 24 listopada, a posprzatanie i zabezpieczenie bylo jednym z punktow umowy. Rozwiń Rob jak uważasz ,ale że tak powiem to bardzo sroga kara. Link do komentarza
bajbaga Napisano 24 stycznia 2014 Udostępnij #54 Napisano 24 stycznia 2014 Kwestia tego, co to znaczy zabezpieczyć przed zimą.W zasadzie można powiedzieć, że powinno się: Cytat W budynkach, które nie zostały przekryte dachem i nie wprawiono okien i drzwi, zalecam przed zimą wykonanie następujących prac w celu uniknięcia zniszczeń jakie może spowodować zamarzanie i wysadzanie gruntu pod fundamentami:1. Obsypka ścian fundamentowych gruntem, minimum 1,0m ponad spód fundamentu.2. Zasłonięcie wszystkich otworów zewnętrznych w budynku - okna i drzwi, za pomocą desek, folii lub ułożenie na sucho w otworach materiałow do wykonania ścian (cegła, pustaki).3. Przykrycie folią otworów znajdujących się w stropie (klatka schodowa).4. Obłożenie styropianem gruntu wzdłuż wszystkich ścian piwnicznych wewnętrznych i zewnętrznych. Grubość styropianu 5-10cm, na szerokości 1,0m od ścian. Rozwiń Daleki jestem od tego, aby gloryfikować wykonawcę, ale byłbym ostrożny w interpretacji umowy, że nie dotrzymał terminu (co do zabezpieczenia przed zimą) - z różnych powodów. Zapewne, gdyby doszło do rozprawy przed sądem, ten zasądziłby wypłatę na rzecz wykonawcy.Takie pierwsze z brzegu - "zabezpieczenie przed zimą" dotyczy zimy kalendarzowej czy rzeczywistej. Wykonawca może wykazać (poniekąd słusznie), że zbyt wczesne np. położenie folii spowodować mogło jej uszkodzenie i nie spełnienie swoich zadań w zimie, a on (wykonawca) mając na uwadze dobro inwestora (który mieszka daleko poza budową), chciał oszczędzić mu dodatkowych wydatków związanych z poprawą "eksploatacyjną" zrobionego zabezpieczenia. Bo retoryczne pytanie jest takie (proszę Wysokiego Sądu) czy miałem zrobić w terminie (i czy terminem jest ogólna data, czy też "przed zimą"), czy skutecznie - tak wiec wnoszę o zasądzenie należnej kwoty z odsetkami + koszty zastępstwa procesowego.Sprawiedliwie i logicznie (wytrącając powyższy argument) jest naliczenie opóźnienia od "przyjścia" zimy do zakończenia prac zabezpieczających. Link do komentarza
solange63 Napisano 24 stycznia 2014 Autor Udostępnij #55 Napisano 24 stycznia 2014 Cytat Daleki jestem od tego, aby gloryfikować wykonawcę, ale byłbym ostrożny w interpretacji umowy, że nie dotrzymał terminu (co do zabezpieczenia przed zimą) - z różnych powodów. Zapewne, gdyby doszło do rozprawy przed sądem, ten zasądziłby wypłatę na rzecz wykonawcy. Rozwiń W umowie mam zapis, że do 24 listopada prace (w tym posprzatanie i zabezpieczenie) zostaną wykonane. posiadam też maila, z początku grudnia w którym to wykonawca informuje mnie, że dnia kolejnego wykona w/w prace. do tego wpis brzmi dokładnie: "zabezpieczenie budynku przed czynnikami atmosferycznymi", a nie zabezpieczenie przed zimą. W takim razie, gdyby doszło do procesu, co postanowiłby sąd w kwestii tego, że wykonawca nałożył na mnie dodatkowe koszty bez konsultacji ze mną. Po wykonaniu pracy, dostałam informację, że mam wpłacić więcej, ponieważ "wykonał zabezpieczenia, które uznał za stosowne". Nie dostałam aneksu do umowy, faktury, nie zostałam poinformowana wcześniej, że coś takiego się wydarzy. postawił mnie przed faktem dokonanym. Link do komentarza
bajbaga Napisano 24 stycznia 2014 Udostępnij #56 Napisano 24 stycznia 2014 1. Pisałaś do tej pory o "zabezpieczeniu przed zimą" (tak jest w umowie ?) - albo ja źle odczytałem.2. A co to jest (w zakresie obowiązujących przepisów i "sztuki" budowlanej) zabezpieczenie przed czynnikami atmosferycznymi na takim etapie budowy?3. Znajdzie się sporo biegłych i rzeczoznawców (jeśli nie wszyscy), którzy dowiodą, że ten budynek (w takim stanie) albo jest zabezpieczony przed wpływami atmosferycznymi, albo że nie potrzebuje takich zabezpieczeń.4. Tylko budynek skończony jest zabezpieczony przed czynnikami atmosferycznymi.5. Nie jest ważne jak czynności zostały nazwane w korespondencji - ważne jest to co zawarto w umowie.6. Kwestia większych wydatków (naliczonych przez wykonawcę), brak F-ry itp są zupełnie innym zagadnieniem niż naliczanie kary umownej.7. To co napisałem nijak się ma do sprawiedliwości "społecznej" - obrazuje tylko czym może się "zająć" sąd (w każdym kraju). Link do komentarza
solange63 Napisano 24 stycznia 2014 Autor Udostępnij #57 Napisano 24 stycznia 2014 (edytowany) Cytat 1. Pisałaś do tej pory o "zabezpieczeniu przed zimą" (tak jest w umowie ?) - albo ja źle odczytałem. Rozwiń pisałam o zabezpieczeniu przed zimą, bo o to się rozchodzi, ale w umowie zapis brzmi tak, jak go zacytowałam post wyżej Cytat 2. A co to jest (w zakresie obowiązujących przepisów i "sztuki" budowlanej) zabezpieczenie przed czynnikami atmosferycznymi na takim etapie budowy? Rozwiń w zakresie przepisów nie wiem Cytat 5. Nie jest ważne jak czynności zostały nazwane w korespondencji - ważne jest to co zawarto w umowie. Rozwiń no i tego będę się trzymać. skoro to jest najważniejsze. w umowie mam zabezpieczenie i posprzątanie. obie prace nie zostały wykonane. Cytat 6. Kwestia większych wydatków (naliczonych przez wykonawcę), brak F-ry itp są zupełnie innym zagadnieniem niż naliczanie kary umownej Rozwiń rozumiem, że jest to osobna kwestia, ale jeśli możesz prosiłabym o rozwinięcie tematu. co mogę w tej sytuacji zrobić? Edytowano 24 stycznia 2014 przez solange63 (zobacz historię edycji) Link do komentarza
bajbaga Napisano 24 stycznia 2014 Udostępnij #58 Napisano 24 stycznia 2014 Jeszcze jako advocatus diaboli w tej sprawie. Jeśli w tej umowie figuruje tylko słowo zabezpieczenie (bez określenia jakiego typu) to wszystko wskazuje na to, ze chodziło o to, że zabezpieczenie dotyczy terenu budowy - co wynika z przepisów Prawa Budowlanego. Teren budowy został zabezpieczony poprzez ...................Późniejsze "zobowiązania" wykonawcy nie dotyczą terminu zakończenia robót, wynikaja tylko z dobrej woli wykonawcy, który mając na uwadze .......................Przeto wnoszę o zapłatę + koszty zastępstwa procesowego + koszty ekspertyz Cytat rozumiem, że jest to osobna kwestia, ale jeśli możesz prosiłabym o rozwinięcie tematu. co mogę w tej sytuacji zrobić? Rozwiń A widzisz - masz kartę przetargową. Jeśli wykonawca zainkasował kasę bez F-ry, a Ty masz pokwitowania odbioru kasy, to polecam drogę nacisku pośredniego.Zaproponuj mu, że Ty nie doniesiesz do US, a on w zamian "uzna" karę umowną w wys. ......(?) Czyli wzajemna rekompensata roszczeń stron Link do komentarza
solange63 Napisano 24 stycznia 2014 Autor Udostępnij #59 Napisano 24 stycznia 2014 Cytat Jeszcze jako advocatus diaboli w tej sprawie. Jeśli w tej umowie figuruje tylko słowo zabezpieczenie (bez określenia jakiego typu) to wszystko wskazuje na to, ze chodziło o to, że zabezpieczenie dotyczy terenu budowy - co wynika z przepisów Prawa Budowlanego. Teren budowy został zabezpieczony poprzez ................... Rozwiń Odbiór robót budowlanych następował będzie w drodze:Częściowego odbioru poszczególnych etapów robót. [...]f.)wieńce żelbetowe obwodowe- nadproża systemowe YTONG YN dla ścian grubości 24cm- nadproża systemowe YTONG YF dla ścian grubości 11.5cm-podciągi żelbetowe gr.24cm o wymiarach jak w projekcie budowlanym (załącznik)-wytyki pod montaż murłat konstrukcji drewnianej lub mocowao wg. zaleceo dostawcy więźbydachowej-zabezpieczenie budynku przed czynnikami atmosferycznymi-wyrównanie terenu w obrębie budynku Link do komentarza
bajbaga Napisano 24 stycznia 2014 Udostępnij #60 Napisano 24 stycznia 2014 Ależ ten budynek jest zabezpieczony przed czynnikami atmosferycznymi, w stanie takim jakim być powinien na tym etapie budowy (opinia rzeczoznawcy ...........) No można postawić namiot nad domem, ale inwestorka nie chciała ponieść kosztów zakupu (wypożyczenia) Link do komentarza
solange63 Napisano 24 stycznia 2014 Autor Udostępnij #61 Napisano 24 stycznia 2014 Cytat Ależ ten budynek jest zabezpieczony przed czynnikami atmosferycznymi, w stanie takim jakim być powinien na tym etapie budowy (opinia rzeczoznawcy ...........) No można postawić namiot nad domem, ale inwestorka nie chciała ponieść kosztów zakupu (wypożyczenia) Rozwiń a ja sobie "wypożyczę" swojego rzeczoznawcę, który stwierdzi, ze mury powinny być przykryte folią dobra, kończę już te prawne wywody... aczkolwiek wierzyć mi się nie chce, że mailowe ustalenia (wszak dowód na piśmie) jak te zabezpieczenia powinny być wykonane i kiedy, nie ma mocy dowodowej w sprawie... Link do komentarza
bajbaga Napisano 24 stycznia 2014 Udostępnij #62 Napisano 24 stycznia 2014 Cytat ........ nie ma mocy dowodowej w sprawie... Rozwiń Może nie mieć, bo to zależy od sposobu "naświetlenia" sprawy.Proponuję te wspomniane wyżej negocjacje, ale tylko ustne - końcowy wynik na piśmie. 1 Link do komentarza
animus Napisano 24 stycznia 2014 Udostępnij #63 Napisano 24 stycznia 2014 (edytowany) Cytat Odbiór robót budowlanych następował będzie w drodze:Częściowego odbioru poszczególnych etapów robót. [...]f.)wieńce żelbetowe obwodowe- nadproża systemowe YTONG YN dla ścian grubości 24cm- nadproża systemowe YTONG YF dla ścian grubości 11.5cm-podciągi żelbetowe gr.24cm o wymiarach jak w projekcie budowlanym (załącznik)-wytyki pod montaż murłat konstrukcji drewnianej lub mocowao wg. zaleceo dostawcy więźbydachowej-zabezpieczenie budynku przed czynnikami atmosferycznymi-wyrównanie terenu w obrębie budynku Rozwiń Zabezpieczenie budynku przed czynnikami atmosferycznymi jest w postaci wieńca żelbetowego,folia na nim może spowodować powierzchniowe złuszczenie betonu (woda paruje w górę), a ścian i tak nie ochroni taka folia ,woda będzie spływać po niej na ściany ,deszcz zacina,a śnieg może nasypać ,nawiać nawet pod tą folię. Cytat a ja sobie "wypożyczę" swojego rzeczoznawcę, który stwierdzi, ze mury powinny być przykryte folią Rozwiń Edytowano 24 stycznia 2014 przez animus (zobacz historię edycji) Link do komentarza
solange63 Napisano 24 stycznia 2014 Autor Udostępnij #64 Napisano 24 stycznia 2014 Cytat Zabezpieczenie budynku przed czynnikami atmosferycznymi jest w postaci wieńca żelbetowego,folia na nim może spowodować powierzchniowe złuszczenie betonu (woda paruje w górę), a ścian i tak nie ochroni taka folia ,woda będzie spływać po niej na ściany ,deszcz zacina,a śnieg może nasypać ,nawiać nawet pod tą folię. Rozwiń aha, wieniec wieńcem, a co z powyciąganymi szczytami? Link do komentarza
animus Napisano 24 stycznia 2014 Udostępnij #65 Napisano 24 stycznia 2014 Cytat aha, wieniec wieńcem, a co z powyciąganymi szczytami? Rozwiń Dałaś postawić szczyty bez zamknięcia ich dachem w każdej chwili wiatr może je zwalić, zwłaszcza ten wysoki .Teren ogrodzony ? bo może dojść do nieszczęścia jak komuś zwali się na głowę . Link do komentarza
solange63 Napisano 24 stycznia 2014 Autor Udostępnij #66 Napisano 24 stycznia 2014 Cytat Dałaś postawić szczyty bez zamknięcia ich dachem w każdej chwili wiatr może je zwalić, zwłaszcza ten wysoki .Teren ogrodzony ? bo może dojść do nieszczęścia jak komuś zwali się na głowę . Rozwiń no niemozliwe, powaznie? powinny byc jakos zabezpieczone? a masz na to jakis paragraf, czy tak sobie rzuciles tekstem?czy to nie kierbud odpowiada za bezpieczenstwo?p.s. w mowie pisanej nie da sie tego zauwazyc, ale wez sobie wszystko w nawias "ironia" Link do komentarza
Jani_63 Napisano 24 stycznia 2014 Udostępnij #67 Napisano 24 stycznia 2014 Nie łapię tej ironii o szczytach Link do komentarza
solange63 Napisano 24 stycznia 2014 Autor Udostępnij #68 Napisano 24 stycznia 2014 (edytowany) Cytat Nie łapię tej ironii o szczytach Rozwiń bo "nie dalam ich sobie postawic" jak to pieknie okreslil wujek. umowa konczyla sie na wiencu, ale skoro bloczki byly, to panowie postanowili je wykorzystac. powinnam sie cieszyc, ze znalazlam takich rezolutnych fachowcow Edytowano 24 stycznia 2014 przez solange63 (zobacz historię edycji) Link do komentarza
animus Napisano 24 stycznia 2014 Udostępnij #69 Napisano 24 stycznia 2014 Cytat no niemozliwe, powaznie? powinny byc jakos zabezpieczone? a masz na to jakis paragraf, czy tak sobie rzuciles tekstem?czy to nie kierbud odpowiada za bezpieczenstwo?p.s. w mowie pisanej nie da sie tego zauwazyc, ale wez sobie wszystko w nawias "ironia" Rozwiń To inwestor odpowiada za zlecenie robót do tego etapu (umowa) i pozostawienie na dłuższy czas tego budynku, jaki teraz widać ,przykrycie folią nie pomoże przed wiatrem .Z własnej kieszeni wykonawca nie bezie dalej ciągnął robót .Nie wiem kto to doradził wyciąganie tych nieszczęsnych szczytów przed zimą . Link do komentarza
Jani_63 Napisano 24 stycznia 2014 Udostępnij #70 Napisano 24 stycznia 2014 Teraz rozumiem.Nadgorliwość gorsza od faszyzmu,... oby w tym przypadku tak nie było. Link do komentarza
solange63 Napisano 24 stycznia 2014 Autor Udostępnij #71 Napisano 24 stycznia 2014 Cytat Teraz rozumiem.Nadgorliwość gorsza od faszyzmu,... oby w tym przypadku tak nie było. Rozwiń "przeciez one sa klejone, a jak sa klejone, to juz nic ich nie ruszy!" Link do komentarza
animus Napisano 24 stycznia 2014 Udostępnij #72 Napisano 24 stycznia 2014 Cytat bo "nie dalam ich sobie postawic" jak to pieknie okreslil wujek. umowa konczyla sie na wiencu, ale skoro bloczki byly, to panowie postanowili je wykorzystac. powinnam sie cieszyc, ze znalazlam takich rezolutnych fachowcow Rozwiń Samowola budowlana,a i tak odpowiada właściciel . Cytat "przeciez one sa klejone, a jak sa klejone, to juz nic ich nie ruszy!" Rozwiń Link do komentarza
solange63 Napisano 24 stycznia 2014 Autor Udostępnij #73 Napisano 24 stycznia 2014 Cytat Samowola budowlana,a i tak odpowiada właściciel . Rozwiń cudnie, mow mi tak jeszcze.z rzeczy pozytywnych; teren jest ogrodzony, a najblizszy dom znajduje sie okolo 50 metrow od mojej budowli. Link do komentarza
Jani_63 Napisano 24 stycznia 2014 Udostępnij #74 Napisano 24 stycznia 2014 Cytat "przeciez one sa klejone, a jak sa klejone, to juz nic ich nie ruszy!" Rozwiń To się nadaje do "złotych myśli" Link do komentarza
coolibeer Napisano 24 stycznia 2014 Udostępnij #75 Napisano 24 stycznia 2014 Cytat aha, wieniec wieńcem, a co z powyciąganymi szczytami? Rozwiń Ja na zimę zostawiłem tak Link do komentarza
animus Napisano 24 stycznia 2014 Udostępnij #76 Napisano 24 stycznia 2014 (edytowany) Cytat cudnie, mow mi tak jeszcze.z rzeczy pozytywnych; teren jest ogrodzony, a najblizszy dom znajduje sie okolo 50 metrow od mojej budowli. Rozwiń Więc żeby ograniczyć ryzyko , straty i przepychanki przerzucania winy ,trzeba podeprzeć przynajmniej ten najwyższy szczyt ,można stężyć szczyty razem ze sobą i z wystającymi kotwami, szpilkami od murłat z wieńca od wewnątrz.Ten wysoki szczyt wydaje się blisko ogrodzenia,patrząc na zdjęcie. Edytowano 24 stycznia 2014 przez animus (zobacz historię edycji) Link do komentarza
solange63 Napisano 24 stycznia 2014 Autor Udostępnij #77 Napisano 24 stycznia 2014 Cytat Ja na zimę zostawiłem tak Rozwiń aaaaaaaaa to tak to sie robi, bede pamietac budujac nastepny dom dobra, mam dosyc. ide sie odmozdzyc przy jakims filmie. Link do komentarza
Baszka Napisano 24 stycznia 2014 Udostępnij #78 Napisano 24 stycznia 2014 Cytat Samowola budowlana,a i tak odpowiada właściciel . Rozwiń Co Ty piszesz? Chcesz by Ewa zeszła na zawał? I tak ma stresia. Link do komentarza
solange63 Napisano 24 stycznia 2014 Autor Udostępnij #79 Napisano 24 stycznia 2014 Cytat Ten wysoki szczyt wydaje się blisko ogrodzenia,patrząc na zdjęcie. Rozwiń 4 metry, ale za plotem jest pole. Link do komentarza
Baszka Napisano 24 stycznia 2014 Udostępnij #80 Napisano 24 stycznia 2014 (edytowany) Cytat "przeciez one sa klejone, a jak sa klejone, to juz nic ich nie ruszy!" Rozwiń Chyba jednak może.Wczoraj byłam u pana wykonawcy ( na 99,9%) i zwrócił mi uwagę, że nie mogę mieć komina systemowego( też się go klei ), bo go wiatr zdmuchnie, po prostu. Edytowano 24 stycznia 2014 przez Baszka (zobacz historię edycji) Link do komentarza
animus Napisano 24 stycznia 2014 Udostępnij #81 Napisano 24 stycznia 2014 (edytowany) Cytat Co Ty piszesz? Chcesz by Ewa zeszła na zawał? I tak ma stresia. Rozwiń Tragedii nie ma i mam nadzieję że nie będzie .A umowy ustne też obowiązują ,nikt nie uwierzy że te szczyty zostały postawione charytatywnie i z nudów. Edytowano 24 stycznia 2014 przez animus (zobacz historię edycji) Link do komentarza
coolibeer Napisano 24 stycznia 2014 Udostępnij #82 Napisano 24 stycznia 2014 Cytat aaaaaaaaa to tak to sie robi, bede pamietac budujac nastepny dom dobra, mam dosyc. ide sie odmozdzyc przy jakims filmie. Rozwiń Dla mnie to nie jest śmieszne Link do komentarza
Baszka Napisano 24 stycznia 2014 Udostępnij #83 Napisano 24 stycznia 2014 Cytat Dla mnie to nie jest śmieszne Rozwiń Najmniej śmieszne to jest dla Ewy. Link do komentarza
coolibeer Napisano 24 stycznia 2014 Udostępnij #84 Napisano 24 stycznia 2014 Cytat Tragedii nie ma i mam nadzieję zenie będzie .A umowy ustne też obowiązują ,nikt nie uwierzy że te szczyty zostały postawione charytatywnie i z nudów. Rozwiń ... przy takich nierobach ja Ewa ma też się dziwie ;) Cytat Najmniej śmieszne to jest dla Ewy. Rozwiń Widzę że razem dobrze się przy tym bawicie Link do komentarza
Baszka Napisano 24 stycznia 2014 Udostępnij #85 Napisano 24 stycznia 2014 Cytat Widzę że razem dobrze się przy tym bawicie Rozwiń Nie rozumiem, niby kto? Link do komentarza
Jani_63 Napisano 24 stycznia 2014 Udostępnij #86 Napisano 24 stycznia 2014 Sorry Sola za OT u Ciebie. Cytat Wczoraj byłam u pana wykonawcy ( na 99,9%) i zwrócił mi uwagę, że nie mogę mieć komina systemowego( też się go klei ), bo go wiatr zdmuchnie, po prostu. Rozwiń Nie rozumiem co 99,% wykonawca miał na rozumie Link do komentarza
Baszka Napisano 24 stycznia 2014 Udostępnij #87 Napisano 24 stycznia 2014 Cytat Sorry Sola za OT u Ciebie. Rozwiń Napiszę u siebie. Link do komentarza
bajbaga Napisano 25 stycznia 2014 Udostępnij #88 Napisano 25 stycznia 2014 Tak sobie myślę i myślę...... - i chyba nie napiszę co mi przyszło do głowy, po przeczytaniu niektórych wypowiedzi. Nie płacz Ewka, bo tu przyczyn brak.1. Może i szczyty runą, a może i nie runą - nie ma co rozpatrywać, bo mleko wylane a ewentualna strata znikoma - bo bloczki z "odzysku" a robocizna gratis.2. Nawet jak runą, to pod względem bezpieczeństwa są spełnione wymagania co do odległości ogrodzenia, od ewentualnego "zagrożenia".3. Odpowiedzialność karną i zawodową za bhp ma wpisaną ustawowo kierownik budowy - inwestor ma tylko dopilnować aby był kierbud (po to też go zatrudnia).4. Pełną odpowiedzialność za to co na budowie, "przechodzi" na inwestora tylko w okresie kiedy nie ma kierbuda (zatrudnionego, bo np. wstrzymana jest budowa).Finito - w tym "zagadnieniu". 1 Link do komentarza
solange63 Napisano 25 stycznia 2014 Autor Udostępnij #89 Napisano 25 stycznia 2014 (edytowany) Dziekuje bardzo Bajbaga i przychylam sie do stwierdzenia Pezeta:Bajbadze pomnik!!! Edytowano 25 stycznia 2014 przez solange63 (zobacz historię edycji) Link do komentarza
animus Napisano 25 stycznia 2014 Udostępnij #90 Napisano 25 stycznia 2014 Cytat Tak sobie myślę i myślę...... - i chyba nie napiszę co mi przyszło do głowy, po przeczytaniu niektórych wypowiedzi. Nie płacz Ewka, bo tu przyczyn brak.1. Może i szczyty runą, a może i nie runą - nie ma co rozpatrywać, bo mleko wylane a ewentualna strata znikoma - bo bloczki z "odzysku" a robocizna gratis.2. Nawet jak runą, to pod względem bezpieczeństwa są spełnione wymagania co do odległości ogrodzenia, od ewentualnego "zagrożenia".3. Odpowiedzialność karną i zawodową za bhp ma wpisaną ustawowo kierownik budowy - inwestor ma tylko dopilnować aby był kierbud (po to też go zatrudnia).4. Pełną odpowiedzialność za to co na budowie, "przechodzi" na inwestora tylko w okresie kiedy nie ma kierbuda (zatrudnionego, bo np. wstrzymana jest budowa).Finito - w tym "zagadnieniu". Rozwiń Ale Sola chce zwolnić kierbuda. Link do komentarza
solange63 Napisano 28 stycznia 2014 Autor Udostępnij #91 Napisano 28 stycznia 2014 Ręce mi opadają i za bardzo pisać mi się nie chce, no ale skoro to dziennik budowy to niech zostanie dla potomnych:otóż dostałam dziś maila od wykonawcy, że proponuje zamiast kładzenia folii na obwodzie budynku (co może powodować utrzymywanie się wilgoci pod folią od spodu) zastosować izohana tzn masę bitumiczną. Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 28 stycznia 2014 Udostępnij #92 Napisano 28 stycznia 2014 Cytat Ręce mi opadają i za bardzo pisać mi się nie chce, no ale skoro to dziennik budowy to niech zostanie dla potomnych:otóż dostałam dziś maila od wykonawcy, że proponuje zamiast kładzenia folii na obwodzie budynku (co może powodować utrzymywanie się wilgoci pod folią od spodu) zastosować izohana tzn masę bitumiczną. Rozwiń Masa bitumiczna teraz przy ujemnej temperaturze? Jaka wilgoć? przyjdzie lato i wilgoć sama wyjdzie ,o ile jako taka będzie a masa bitumiczna może się odspajać od pozostałych elementów murowanych. Link do komentarza
bajbaga Napisano 28 stycznia 2014 Udostępnij #93 Napisano 28 stycznia 2014 Majster nieopatrznie zobowiązał się do "zabezpieczenia", Ewka jest upierdliwa, to i facet kombinuje pod górkę jak słoń na motorowerze. Sztuka, dla sztuki.Moim zdaniem, tam należy tylko zabezpieczyć "wlot" klatki schodowej (jak jest) i inne dziury (przepusty), aby woda nie "kapała" do wewnątrz budynku i FINITO. Link do komentarza
solange63 Napisano 28 stycznia 2014 Autor Udostępnij #94 Napisano 28 stycznia 2014 Cytat Majster nieopatrznie zobowiązał się do "zabezpieczenia", Ewka jest upierdliwa, to i facet kombinuje pod górkę jak słoń na motorowerze. Rozwiń wiesz, że ja też sobie tak pomyślałam jak przeczytałam tego maila. Cytat Moim zdaniem, tam należy tylko zabezpieczyć "wlot" klatki schodowej (jak jest) i inne dziury (przepusty), aby woda nie "kapała" do wewnątrz budynku i FINITO. Rozwiń ale jak ma nie kapać, skoro nie ma dachu? tam pewnie teraz i śnieg leży. Link do komentarza
bajbaga Napisano 28 stycznia 2014 Udostępnij #95 Napisano 28 stycznia 2014 Do środka budynku, bo tam jest (w pewnym sensie) utrudniona wentylacja i może nie odparować tak jak ze stropu Link do komentarza
solange63 Napisano 28 stycznia 2014 Autor Udostępnij #96 Napisano 28 stycznia 2014 Cytat Do środka budynku, bo tam jest (w pewnym sensie) utrudniona wentylacja i może nie odparować tak jak ze stropu Rozwiń Bajbago, tam nie ma stropu Link do komentarza
bajbaga Napisano 28 stycznia 2014 Udostępnij #97 Napisano 28 stycznia 2014 Cytat Bajbago, tam nie ma stropu Rozwiń To niby co on ma zabezpieczyć ? Link do komentarza
solange63 Napisano 28 stycznia 2014 Autor Udostępnij #98 Napisano 28 stycznia 2014 mial przykryc folia, wymurowane szczyty i sciany. Link do komentarza
bobiczek Napisano 28 stycznia 2014 Udostępnij #99 Napisano 28 stycznia 2014 Cytat mial przykryc folia, wymurowane szczyty i sciany. Rozwiń ale po co???????przeciez jak to zrobi to będzie bez sensu!Wilgoć raz dwa folię zaparuje - ta na mrozie przylgnie do ściany.....Ja tego nie łapię - po co ta folia! Link do komentarza
Irbis Strzecharstwo Napisano 28 stycznia 2014 Udostępnij #100 Napisano 28 stycznia 2014 Rozważamy tu to, co teraz można zrobić, czy sposób zabezpieczenia ścian wymurowanych z Ytonga na zimę?Zabezpieczając na zimę najprościej przykryć górną płaszczyznę ściany folią, dociskając/obciążając ją w taki sposób aby wiatr jej nie zerwał. Zapobiega to nasiąkaniu materiału ściennego wodą z opadów atmosferycznych. To co ma ze ściany odparować, odparuje na pionowych płaszczyznach. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się