Skocz do zawartości

Fajny pomysł na aranżację ściany

przybysz

Recommended Posts

Napisano
Żona odziedziczyła po dziadkach piękne obrazy, które chcielibyśmy powiesić w złotych ramach w salonie. Ponieważ chcemy żeby jedna ściana była wyjątkowa, szukamy pomysłu. Byliśmy na wakacjach w Ustroniu Morskim i tam, w jednej z restauracji znalazłem to czego szukałem. Dołączam zdjęcie. Gdzie można zamówić coś podobnego na ścianę?

DSC01446.jpg

Napisano
Cytat

[...] ściana była wyjątkowa, szukamy pomysłu. Byliśmy na wakacjach w Ustroniu Morskim i tam, w jednej z restauracji [...]

I to będzie wyjątkowa ściana icon_eek.gif I jeszcze z obrazami w złotych ramach icon_eek.gif ??? Masz eksponować obrazy, czy ścianę icon_rolleyes.gif
Napisano
Cytat

I to będzie wyjątkowa ściana icon_eek.gif I jeszcze z obrazami w złotych ramach icon_eek.gif ??? Masz eksponować obrazy, czy ścianę icon_rolleyes.gif

I obrazy i ścianę. Ogólnie myślimy o czerwonej cegle na ścianie, to jest tylko taka inspiracja.

Myślicie, że lepiej kupić to w sklepie budowlanym czy jednak zamawiać u producenta?
Napisano
HEHE "To" to zapewne ten kamień dekoracyjny.
A co do kupna to zobacz co Ci się bardziej opłaca. U producenta może być taniej, ale z kolei koszta transportu mogą dużo wynieść. I co to w ogóle za producent ?
Bo TV chyba Samsung o ile dobrze widzę w tej miniaturce :P
Napisano
Cytat

HEHE "To" to zapewne ten kamień dekoracyjny.
A co do kupna to zobacz co Ci się bardziej opłaca. U producenta może być taniej, ale z kolei koszta transportu mogą dużo wynieść. I co to w ogóle za producent ?
Bo TV chyba Samsung o ile dobrze widzę w tej miniaturce :P

Tak, dokładnie chodziło mi o kamień dekoracyjny. Nie wiem jaki producent, może coś podpowiecie bo ja się nie znam na tym kto produkuje to lepiej, a kto gorzej...

Telewizor w domu mam trochę inny ;)
Napisano
noo.. ale chyba nie chcecie tych obrazów, w złotych ramach huh.gif , powiesić na tym kamieniu dekoracyjnym?? jak sama nazwa mówi, jest to już dekoracja sama w sobie i raczej słabo by to wyglądało razem.. :bezradny:

a dlaczego akurat te ramy maja być złote? drewniane się nie podobają?
Napisano
Cytat

noo.. ale chyba nie chcecie tych obrazów, w złotych ramach huh.gif , powiesić na tym kamieniu dekoracyjnym??

Dlaczego nie - to taka stylizacja na średniowieczny angielski (szkocki ?) zamek rodowy icon_rolleyes.gif
Napisano
no ej no. ja przed chwilą na innym wątku dostałam opiernicz, że o gustach się nie dyskutuje, a widzę, że Wy tu sobie ładnie pozwalacie icon_rolleyes.gif icon_lol.gif

niech będą złote ramy, kamień ozdobny i taki żyrandol z wciskanymi świecami... duży, minimum metr średnicy!
Napisano
Ja tam się nie znam, ale jak się chce eksponować obrazy, to gładka ściana, pomalowana na neutralny kolor, bo w końcu to ma być tylko tło do powieszonych obrazów.
Po mojemu taki komplet i taka ściana i takie obrazy do kupy to nie będzie dobrze wyglądało.
Ale ja się nie znam... icon_neutral.gif
Napisano
Można obraz powiesić na gładkiej ścianie i "obudować".
Taka mini nisza - może być ciekawie, zwłaszcza przy zmyślnym oświetleniu punktowym (ta gra światła, cieni .....).
Napisano
Cytat

Ja tam się nie znam, ale jak się chce eksponować obrazy, to gładka ściana, pomalowana na neutralny kolor, bo w końcu to ma być tylko tło do powieszonych obrazów.
Po mojemu taki komplet i taka ściana i takie obrazy do kupy to nie będzie dobrze wyglądało.
Ale ja się nie znam... icon_neutral.gif

się nie zna, ale mądrze gada... dać Jej wódki? :scratching: icon_lol.gif
Napisano
Cytat

[...]

niech będą złote ramy, kamień ozdobny i taki żyrandol z wciskanymi świecami... duży, minimum metr średnicy!

Tak jest! IDŹ NA CAŁOŚĆ!!!
Napisano
Obrazy nie zawsze są dobrym pomysłem na dekorację ścian,wg mnie ciekawe rozwiązanie to także fototapeta,gdzie możemy wybrac jakiś fajny,ciekawy motyw.
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
Jak urządzałem swój salon to projektantka zaproponowała na jednej ze ścian cegły, z których zbudowany jest blok. Wyczyściliśmy to wszystko szczotką, wymyliśmy. Świetnie to wygląda. Na tej ścianie wisi telewizor. Wrzucę zdjęcia wieczorem.
Napisano
Zgadzam się z przedmówcami, ściana dekoracyjna sama w sobie jest dekoracją pomieszczenia. Można pomyśleć ewentualnie o jakiejś formie oświetlenia, która dodatkowo uwydatni elementy ściany.
Poniżej kilka propozycji, które udało mi się znaleźć, może coś wpadnie do głowy.
Pozdrawiam

DSC01446.jpg

DSC01446.jpg

DSC01446.jpg

Napisano
Hehe rozmowa w najlepsze kwitnie. Osobiście nie wyobrażam sobie coś wieszać na kamieniu ściennym. Sam mam u siebie kamień o poczciwej nazwie Cyklop :P i jak bym coś na niej powiesił to czar by prysł !
Napisano
Cytat

Hehe rozmowa w najlepsze kwitnie. Osobiście nie wyobrażam sobie coś wieszać na kamieniu ściennym. Sam mam u siebie kamień o poczciwej nazwie Cyklop :P i jak bym coś na niej powiesił to czar by prysł !

cyklop :scratching:

pokaż tego swojego cyklopa icon_lol.gif
Napisano
Pomysłów na aranżację ściany może być naprawdę bardzo wiele,ale ja z doświadczenia polecam aby zastanowić się nad cegła dekoracyjną,to świetne i bardzo efektowne rozwiązanie.
Napisano
Kamień elewacyjny wewnętrzny czy tam jego imitacja to moim skromnym zdaniem kiepski pomysł. Skoro chcesz wyeksponować obrazy i to jeszcze w złotych ramach to ściana powinna być gładka w stonowanym kolorze. A jak dasz kamień, złote ramy, obraz i pewnie jeszcze jakieś podświetlenie to będzie za cieżko, będzie KICZOWATO icon_smile.gif
Napisano
Taka ściana wygląda nieźle, ale pusta. Jak zaczniecie wieszać na niej obrazy to będzie pstrokato icon_smile.gif Daletgo pomyśłabym nad innym rozwiązaniem a z kamiennej ściany zrezygnował.
  • 4 tygodnie temu...
Napisano
a co myśicie o stylu skandynawskim? zastanawiam się nad położeniem na jednej ścianie długich białych desek. Mamy szay fotel i szry narożnić, białe krzesła w stylu vintage i regał którysmi zrobiliśmy ze skrzynek:) boję się tylko że już za dużo tego wszystkiego będzie...
Napisano (edytowany)
Deski, zwłaszcza mocno rozbielone ub poszarzane, z mało wyrazistym rysunkiem słojów, nie będą przytłaczającym elementem dekoracji. Odradzam malowanie kryjące - wówczas traci się feket deski, nie wiadomo czy to plastikowe panele czy drewno.

Ciekawym rozwiązaniem byłby panele drewniane STEGU.
Jak wolisz skandynawski (duński) minimalizm, to zamiast rustykalnych w odbiorze desek na ścianie mozna położyć duże tafle sklejki brzozowej lub dębowej.

Inspiracje:

panele stegu:

Jeśli moje rady były pomocne, poprosze o plusik icon_biggrin.gif Edytowano przez Elfir (zobacz historię edycji)
Napisano
W każdym razie czy to kamień, czy drewno o wyrazistym rysunku, nie wiesza się na tym obrazów, bo nie naklada się dekoracji na dekoracje.
Na drewno o mało wyrazistym usłojeniu mozna dać ewentualnie plakat lub spokojny obraz.
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
Ja mam podobne zdanie w tej kwestii,czyli albo kamien dekoracyjny albo obrazy,trzeba wybrac jedno z tych dwóch alby też nie przesadzić pod żadnym względem i całość nie wyglądała po prostu śmiesznie.
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
Kamień dekoracyjny nie musi być przesadnie "barokowy" w swoim projekcie. Ja na swojej ścianie położyłem kamień Jura, fakt, przeznaczony do nowoczesnych wnętrz. Ale myślę, że są i takie kamienie, które można z powodzeniem potem pokryć obrazami ściennymi, zresztą na zdjęciu autorki kamień wypełnia całą ścianę, więc takie pokrycie zmienia perspektywę. Takie jest moje zdanie.

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Utwórz nowe...