robert11 Napisano 22 lipca 2008 Udostępnij #201 Napisano 22 lipca 2008 Witam,Chciałbym się dowiedzieć ile biorą wykonawcy za stan surowy otwarty (sama robocizna) w województwie mazowieckim. Jaka jest cena za stan surowy otwarty za m2 pow. użytkowej lub całkowitej, bo jedni podają ceny za m2 pow. użytkowej inni za m2 pow. całkowitej i podają bardzo rozbieżne ceny. Jak waszym zdaniem się powinno wyceniać budowę: za m2 pow. użytkowej czy całkowitej czy może użytkowa + garaż? Ile może kosztować postawienie takiego domu w stanie surowym otwartym bez materiałów http://www.e-projektydomow.pl/projekt/dom_...6/PDJ-0407.html Link do komentarza
E&K Napisano 30 lipca 2008 Udostępnij #202 Napisano 30 lipca 2008 Cytat Orientuje się ktoś ile może kosztować stan surowy otwarty (oczywiście robocizna) projektu DZIERLATKA III http://www.domdlaciebie.com.pl/?akcja=szcz...183&unset=2na podlasiu??? Nie chcę żeby mnie wykonawca zadziwił Rozwiń Witamy, Pawle czy budujecie Dzierlatke III. My rozniez przymeirzamy sie do tego projektu, daj jakies namiary bedziemy w kontakcie. Wstepnie wyceniono nam stan surowy otwarty na 250tys a zamkniety na 500 tys Pozdrawiamy Edyta i Krzysiek Link do komentarza
porado Napisano 31 lipca 2008 Udostępnij #203 Napisano 31 lipca 2008 WitamOczywiście mam pytanie na temat kosztów stanu surowego otwartego konkretnego domku:http://www.domywstylu.pl/projekty/jednorod...ndex.php?flip=0Prosta bryła i nieskomplikowany dach. Dom będzie stawiany w okolicach Nowego Sącza.Opcja 1:Mam się spotkać z murarzem, który podjąłby się zadania w zakresie stanu surowego otwartego, z więźbą, ale bez krycia dachu. Oczywiście, pomocników zapewniam (czyli ja, rodzina i przyjaciele). Jako, że dach będzie kryty gontem i jest stosunkowo niewielki i prosty, prawdopodobnie zajmę sie tym osobiście.Opcja 2:Niezależnie od wyników rozmów z murarzem-majstrem, chciałbym również wiedzieć ile za taki domek może zawołać sprawna ekipa budowlana. Link do komentarza
greg26 Napisano 1 sierpnia 2008 Udostępnij #204 Napisano 1 sierpnia 2008 Przy dzisiejszych cenach robocizny mysle ze za stan surowy otwarty jakies 45 tys Link do komentarza
porado Napisano 1 sierpnia 2008 Udostępnij #205 Napisano 1 sierpnia 2008 Cytat Przy dzisiejszych cenach robocizny mysle ze za stan surowy otwarty jakies 45 tys Rozwiń 45 tysięcy? Ekipa, która zrobi wszystko, a ja będę miał "ręce w kieszeniach"... Czy murarz-majster ze mną jako pomocnikiem? Link do komentarza
greg26 Napisano 2 sierpnia 2008 Udostępnij #206 Napisano 2 sierpnia 2008 ogladlem twoj domek i wcale nie jes skomlikowany i jak wezmiesz jakas ekipe bez twojej pomocy powini wybudowac w ty pieniadzach zalezy z czego bedziesz budowal Link do komentarza
Forest74 Napisano 8 sierpnia 2008 Udostępnij #207 Napisano 8 sierpnia 2008 Pod Wieliczką za dom "w tamaryszkach"http://www.archon.pl/product/m43b12f30b6933/TAMARYSZKI_2płacę za robociznę 40tys. złw tym ława, fundamenty z bloczków, ściany łącznie z działowymi, dach z dachówką robena, rynny, kominy pod piec gazowy (z rurą metalową w środku) a góra z klinkieru. Z tego co mówią jest to niedrogo. Materiał firma policzyła w styczniu. Wyszło 80tys. zł Przykładowe ceny: pustak porotherm 25 - 7zł, kubik betonu 300zł. Teraz z tego co widzę pustaka spokojnie można kupić za 6zł , a beton bez faktury 240zł.Jak myślicie czy jak przyjdzie do wypłaty wezmą te 80tys. za materiał czy coś opuszczą? (Nie podpisaliśmy żadnej umowy, zgodzone było "na gębę") Link do komentarza
euralia Napisano 8 sierpnia 2008 Udostępnij #208 Napisano 8 sierpnia 2008 Cytat Pod Wieliczką za dom "w tamaryszkach"http://www.archon.pl/product/m43b12f30b6933/TAMARYSZKI_2płacę za robociznę 40tys. złw tym ława, fundamenty z bloczków, ściany łącznie z działowymi, dach z dachówką robena, rynny, kominy pod piec gazowy (z rurą metalową w środku) a góra z klinkieru. Z tego co mówią jest to niedrogo. Materiał firma policzyła w styczniu. Wyszło 80tys. zł Przykładowe ceny: pustak porotherm 25 - 7zł, kubik betonu 300zł. Teraz z tego co widzę pustaka spokojnie można kupić za 6zł , a beton bez faktury 240zł.Jak myślicie czy jak przyjdzie do wypłaty wezmą te 80tys. za materiał czy coś opuszczą? (Nie podpisaliśmy żadnej umowy, zgodzone było "na gębę") Rozwiń Forest,podtrzymales mnie troche na duchu,bo ty budujesz domek dwa razy wiekszy od mojego(narazie jestesmy na etapie kupna dzialki) i balam sie ze nie starczy nam na stan surowy otwarty 120 tys,mam nadzieje,ze sie nam uda,bedziemy budowac gospodarczotroche zlecimy innym troche z sami.Moj domek to DOM W BORóWKACH 2 z archonuhttp://www.archon.pl/projekt_domu/Dom_w_bo...757176ec1b,1680Co sadzisz o kosztach budowy tego domku? Link do komentarza
Forest74 Napisano 8 sierpnia 2008 Udostępnij #209 Napisano 8 sierpnia 2008 Cytat http://www.archon.pl/projekt_domu/Dom_w_bo...757176ec1b,1680Co sadzisz o kosztach budowy tego domku? Rozwiń Zależy gdzie budujesz. Ale jak poszukasz to powinniście znaleźć firmę, która wam go postawi za 40tys.Dobrze, że materiał będziecie kombinować sami. Myślę że firmy za dużo sobie doliczają do kupna materiału. np. pustaki sprowadzą ze Słowacji, a powiedzą że są austriackie i policzą po 8zł.U nas np. pustaki były tanie w grudniu. potem ceny skoczyły i pustaków nie było na składach. Teraz w lipcu i sierpniu są i to tanio. Jeżeli będziecie brać materiał na jednym składzie to pytajcie o upust. Dużo ciekawych ofert jest na allegro.W tych pieniądzach powinniście spokojnie wybudować. Dużo też zależy od działki. Czy jest uzbrojona, czy trzeba nawozić ziemię, czy trzeba drenować, jak wygląda sprawa dojazdu. Oprócz kosztów budowy i materiałów są jeszcze inne wydatki:Jeśli musisz nawieźć kamienia aby utwardzić podjazd 7 ton- 450złjeśli musisz doprowadzić wodę 2500złDodatkowo geodeta weźmie 500złZa projekt archonu też pewnie 1800złKierownik budowy weźmie 1500złSame formalności też kosztują: przeróbki architektoniczne 300zł, projekt zagospodarowania działki 600złPowodzenia Link do komentarza
tomczas Napisano 10 sierpnia 2008 Udostępnij #210 Napisano 10 sierpnia 2008 Witam wszystkich,Otrzymałem wycenę robocizny stanu surowego otwartego na 60tys. zł (pow. netto to 150m2 z garażem, użytkowa: 130m2). Projekt to dom ciepły p132 "barcelona", trochę poszerzony w ramach adaptacji. Bryła domu bardzo prosta (bez wykuszy i jaskółek). Cena nie uwzględnia koparki (wykopu fundamentów), którą muszę sobie załatwić we własnym zakresie. Budowa w 2009. Dom będzie budowany przez ok. 3 m-ce przez 4 robotników murarzy/cieśli + 1 szef ekipy doglądający budowy regularnie (kierownik budowy we własnym zakresie dodatkowe +2500zł).Jest to na razie cena wstępna jaką mi zaproponowano (schody żelbetowe, fundamenty na szalunku systemowym, kominy systemowe, ściany z bloczków silikatowych).Okolice Krakowa.Czytając to forum, ta kwota wydaje mi się mocno zawyżona, ale trzeba uwzględnić że budowa będzie w roku 2009, a wszystkie dotychczasowe wyceny są tutaj na rok 2007.Co radzicie? Zostać przy tej ekipie (sprawdzona), czy szukać czegoś tańszego?Pzdr Link do komentarza
tomczas Napisano 10 sierpnia 2008 Udostępnij #211 Napisano 10 sierpnia 2008 Cytat Masz rację ja też czytam te wszystkie ceny śmiesznie tanie ,już pisali ,że w okolicach Gliwic buduję stan surowy za 55tys tak drogo.Nie potrafię sobie wyobrazić wybudowania domu za 16tys. czy 30tys.jedzenie ,spanie ,maszyny spalinowe piły do ciecia, palnik na gaz do połozenia papy, opłata robotników5-7,a gdzie zarobek.Czasami podejrzewam, że te ceny są z innej bajki Rozwiń Zgadzam się... cena poniżej 50 tys. za dom 140-150m2 jest już mało prawdopodobna! Mnie właśnie wyceniono 130m2 dom o prostej bryle + 20m2 garaż) na 60tys. złotych za SSO. Wycena sierpień 2008, budowa maj 2009, okolice Krakowa, czyli nie aż tak daleko od Gliwic, żeby ceny różniły się diametralnie.Biorąc pod uwagę, że dom będzie budowało 4 osoby przez 3 miesiące - daje to 5 tys. zł na osobę/m-c dla robotników. Jeżeli doliczymy ZUS i podatek, to chłopakom zostanie ~3700zł na łapę. Jeszcze trzeba uwzględnić, że szef prowadzący firmę i doglądający budowy regularnie (który z tego co mówi często sam bierze robotę w swoje ręce) też musi zarobić to chłopakom zostanie poniżej 3000zł. Może tylko próbuję sobie jakoś wytłumaczyć, że za samą robociznę SSO będę musiał zapłacić 60tys. zł, ale wydaje mi się, że 3000zł to cena oporowa, za jaką chcą się jeszcze brać za budowlankę Ci, którzy zostali w Polsce? Link do komentarza
n3xu5 Napisano 10 sierpnia 2008 Udostępnij #212 Napisano 10 sierpnia 2008 witanko mi zaproponowano za robociznę od wykopów az po pokrycie dachówką wraz z zamontowaniem okien 30k za domek z1 l ze studia z500 bez żadnych zmian 90 mkw użytkowej parter plus poddasze 30 km od Gdyni 10 od Wejherowa to nie duzo w tych okolicach tym bardziej ze ekipa polecona i sprawdzona http://z500.pl/projekt/z1.html Link do komentarza
porado Napisano 12 sierpnia 2008 Udostępnij #213 Napisano 12 sierpnia 2008 Cytat ogladlem twoj domek i wcale nie jes skomlikowany i jak wezmiesz jakas ekipe bez twojej pomocy powini wybudowac w ty pieniadzach zalezy z czego bedziesz budowal Rozwiń Znalazłem ekipę.Ten domek: http://www.domywstylu.pl/projekty/jednorod...ndex.php?flip=0Stan surowy otwarty - 30 tysięcy!Jestem bardzo zadowolony. Link do komentarza
Patisiak Napisano 21 sierpnia 2008 Udostępnij #214 Napisano 21 sierpnia 2008 Budujemy metoda gospodarczą (sami kooordynujemy materiały, koparki etc). Mamy znajomego murarza (+1 od czasu do czasu), ktoremu zapewniamy 2 pomocników.Dom 170m2, stan surowy otwarty bez dachu - 23 000.dach do momentu opapowania 6 000.okolice Warszawy.zastanawiam się czy to nie za dużo jak na 1,5 murarza choć widzę, że ceny są mocno zróżnicowane. Link do komentarza
kasia_98n Napisano 22 sierpnia 2008 Udostępnij #215 Napisano 22 sierpnia 2008 Cytat Ja zamawiałam w zeszłym roku górali i płacę za dom 236 m 60 tys. (stan surowy zamknięty) Wydaje mi się to tanio. Miałam inną ekipę i o takich piemiądzach nie chcieli ze mną nawet rozmawiać. Szczecin Rozwiń Witam mam prożbę czy podałbyś mi namiary do tych górali,moje gg9264070 pozdrawiam Link do komentarza
emqwadrat Napisano 27 sierpnia 2008 Udostępnij #216 Napisano 27 sierpnia 2008 A co Wy na to….W końcu (chyba) udało mi się dogadać z ekipą.DOM:Dom 150mkw + garaż jednostanowiskowy w bryle budynku 20mkw , niepodpiwniczony, parter wysoki 2,7m, poddasze-ściana kolankowa 2,3m (wysoko-prawie pełne piętro), dach 15 stopni dwuspadowy raz złamany w kształecie L.Ściany- ceramika poryzowana PROTON, strop TERRIVA. Projekt indywidualny.GDZIE:Bliskie okolice WarszawyROBOTA:1. Ogrodzenie tymczasowe budowy 2. Roboty ziemne (wszystko- zdjęcie humusu, wykopy, zasypywanie)3. Podłoga na gruncie pod podłogi + taras zewnętrzny (ok12mkw) + podjazd do garażu (zagęszczenie gruntu, piasek i zagęszczenie, chudy beton) 4. Ławy i ściany fundamentowe5. Ściany nośne i działowe parter i poddasze (wszystkie z ceramiki)6. Wieńce, strop, schody żelbetowe7. Więźba dachowa, pokrycie z desek i papy, dachówka ceramiczna (dach nad domem + tarasem), orynnowanie8. Na ok. ¾ długości ścian zewnętrznych do wysokości 2,7m (parter) ocieplenie + obłożenie cegłą elewacyjną (z tym, że my chcemy to zrobić zwykłą pełną)9. Właściciel firmy jest kierownikiem budowy w cenie (my mamy inspektora nadzoru), materiały zamawiane przez niego po wcześniejszym „zaprezentowaniu” ceny- żeby sprawdzić czy jest realistyczna.CENA:64000 (sześćdziesiąt cztery tysiące) brutto za całą wyżej opisaną robotęWycena dziś, robota za 3 tygodnie, czas ok 2,5 m-caWyceny innych (3) były dość zbliżone Link do komentarza
jadzia0 Napisano 30 sierpnia 2008 Udostępnij #217 Napisano 30 sierpnia 2008 Według mnie to cena jest wcale nie taka duża inni mówią o 16 tys po strop a gdzie poddasze więźba pokrycie na tym forum to chyba wypowiadają się sami .... Link do komentarza
ortsul Napisano 4 września 2008 Udostępnij #218 Napisano 4 września 2008 Witam! Jestem z woj. świętokrzyskiego. Niebawem rozpoczynamy budowę, wykonawca wyliczył mi 18 tys. za robociznę od fundamentu po poddasze. To chyba niezbyt dużo??? Ta sama ekipa będzie nam raczej robić dach, liczą sobie 15 zł. za m2 dachu. Domek 155 netto (134 użytkowej) Link do komentarza
TERMINATORsiemianowice Napisano 8 września 2008 Udostępnij #219 Napisano 8 września 2008 na śląsku a mówiąc dokładnie okolice Katowic nikt taniej niz za 35-60 tys(za robocizne) nie zrobi domu 68 m z poddaszem użytkowym 9dom podpiwniczony) wiec moze ktos zna dobra ekipę TANIA ale dobra jak coś pisać na maile terminattor@interia.plpodziekowal Link do komentarza
liwoj Napisano 16 września 2008 Udostępnij #220 Napisano 16 września 2008 Witam.Dołączam go grona szaleńców i pragnę postawić własny dom, lecz moje pojęcie o budownictwie sięga O.Mam wiele pytań i braki w odpowiedziach.Chcę postawić niewielki domek o nazwie Dom na Łące,może ktoś z Was go stawiał i napisze coś o tym i ile może wziąć wykonawca za stan surowy zamknięty.Zachodniopomorskie Link do komentarza
dziurasr Napisano 17 września 2008 Udostępnij #221 Napisano 17 września 2008 Witam wszystkich i proszę o pomoc. Ekipa górali zaśpiewała za robociznę stanu surowego od podstaw do pokrycia dachowego 60 tys.( dom podpiwniczony ok 120 m kw. z garażem w piwnicy, użytkowe poddasze, dach dwuspadowy+ dwie małe lukarny). Szczerze mówiąc trochę mnie ta cena przeraziła. Jak sądzicie to dużo czy mało? Mieszkamy w okol. Sosnowca woj. śląskie. Link do komentarza
maja Napisano 17 września 2008 Udostępnij #222 Napisano 17 września 2008 Cytat Witam wszystkich i proszę o pomoc. Ekipa górali zaśpiewała za robociznę stanu surowego od podstaw do pokrycia dachowego 60 tys.( dom podpiwniczony ok 120 m kw. z garażem w piwnicy, użytkowe poddasze, dach dwuspadowy+ dwie małe lukarny). Szczerze mówiąc trochę mnie ta cena przeraziła. Jak sądzicie to dużo czy mało? Mieszkamy w okol. Sosnowca woj. śląskie. Rozwiń Myślę,że to nie dużo ja w zeszłym roku zapłaciłam 50 tys za dom bez podpiwniczenia parterowy zobacz picasaweb.google.pl/maja.max8 cenę ustalaliśmy 12 2006 .Jesteśmy zadowoleni budowali od początku do końca czyli włącznie z wykończeniem.Z tym ,że za wykończenie płaciliśmy osobno.Śląsk jest drogi,ale nasz wykonawca jest wart tej sumy. Link do komentarza
Meg60 Napisano 19 września 2008 Udostępnij #223 Napisano 19 września 2008 Bardzo serdecznie witam WIELKICH BUDOWNICZYCH!!! Moja rodzinka ma także zamiar wybudować swój wymarzony dom. Co prawda jesteśmy na etapie załatwiania różnorodnych spraw, związanych z budową : kupno projektu, adaptacji ... itp. Po wielu analizach podjeliśmy decyzję, kupujemy PINOKIA II http://www.projekty.ign.com.pl/?p=detail&a...&opcja=opis . Mam prośbę, czy moglibyście, orientacyjnie, podac cenę SSO? Będziemy budować w okolicach Łodzi. Pozdrawiam. Link do komentarza
Damian_S Napisano 24 września 2008 Udostępnij #224 Napisano 24 września 2008 Witam! Również rozpoczeliśmy budowę domku. Wybraliśmy projekt paloma (wygląd domku). Dzwoniliśmy do architektów i projektantów domku, wstępna cenę za stan surowy ( z robocizną) wycenili na ok 170tys zł (na wrzesień 2008r).. Firma która stawia nam domek (stan surowy, dach okna dachowe) zawołali ok 244tys zł. Hymm czy tylko mi się wydaję czy któraś ze stron tu troszkę przesadza? Pozdrawiam Link do komentarza
mark01 Napisano 24 września 2008 Udostępnij #225 Napisano 24 września 2008 Cytat Witam! Również rozpoczeliśmy budowę domku. Wybraliśmy projekt paloma (wygląd domku). Dzwoniliśmy do architektów i projektantów domku, wstępna cenę za stan surowy ( z robocizną) wycenili na ok 170tys zł (na wrzesień 2008r).. Firma która stawia nam domek (stan surowy, dach okna dachowe) zawołali ok 244tys zł. Hymm czy tylko mi się wydaję czy któraś ze stron tu troszkę przesadza? Pozdrawiam Rozwiń Cena kosztorysowa na stronie podanej przez Ciebie to ok. 150 000 pln netto za same materiały budowlane za stan surowy otwarty z dachem więc to według mnie architekci trochę przeginają. Bliżej bym się skłaniał do kwoty 244 000, którą uważam za nieprzesadzoną biorąc pod uwagę pow. domu - ok. 240 m2. Link do komentarza
Rafał.M Napisano 9 października 2008 Udostępnij #226 Napisano 9 października 2008 Woj. Podlaskie Łomża15tyś złotych za surówkę 100m2pozdrawiam Link do komentarza
eddie_night Napisano 13 października 2008 Udostępnij #227 Napisano 13 października 2008 Witammałopolskawykonanie fundamentów z częściowym podpiwniczeniem(ściany z kostki, płyta, komin,schody do poziomu "zero") szerokość budynku 11x12 = robocizna 15000 chyba co?Pozdrawiam Link do komentarza
Jan Fachowy Napisano 28 października 2008 Udostępnij #228 Napisano 28 października 2008 A w jaki sposób szukaliście ekipy? Ktoś wam ją polecił, czy może robiliśie to przez Internet? Link do komentarza
Marcin123 Napisano 29 października 2008 Udostępnij #229 Napisano 29 października 2008 Cytat A w jaki sposób szukaliście ekipy? Ktoś wam ją polecił, czy może robiliśie to przez Internet? Rozwiń Ja pytałem geodety i mojego kierownika budowy. Oni obracją się w tej branży i wiedzą komu zaufać. Link do komentarza
TERMINATORsiemianowice Napisano 29 października 2008 Udostępnij #230 Napisano 29 października 2008 Cytat Woj. Podlaskie Łomża15tyś złotych za surówkę 100m2pozdrawiam Rozwiń CHYBA SIE TAM DO CIEBIE PRZEPROWADZE >>>to jest polowa ceny na śląsku jak sie dobrze się poszuka Link do komentarza
TERMINATORsiemianowice Napisano 29 października 2008 Udostępnij #231 Napisano 29 października 2008 Link do komentarza
Marlena_i_Piotr Napisano 29 października 2008 Udostępnij #232 Napisano 29 października 2008 my budujemy dom AGATKA 151, po zmianach ok 140 mkw, parter+poddasze i wiecie ile ekipa zawolala za SSO?250 tys!!! (z materialami)inna ekipa podala kwote 85 tys za sama robocizne (SSO z dachem)jeszcze inna podala kwote 40 tys bez dachu...i badz tu madry... zapomnialam dodacwielkopolskamiasto Piła Link do komentarza
TERMINATORsiemianowice Napisano 29 października 2008 Udostępnij #233 Napisano 29 października 2008 Cytat my budujemy dom AGATKA 151, po zmianach ok 140 mkw, parter+poddasze i wiecie ile ekipa zawolala za SSO?250 tys!!! (z materialami)inna ekipa podala kwote 85 tys za sama robocizne (SSO z dachem)jeszcze inna podala kwote 40 tys bez dachu...i badz tu madry... Rozwiń co sie dziwisz szukają JELENI i tyle Link do komentarza
Marlena_i_Piotr Napisano 29 października 2008 Udostępnij #234 Napisano 29 października 2008 tylko skąd te różnice w cenach w takiej jednej malej miejscowosci jaką jest Pila? 250 tys?! oni oszaleli??? jak dla mnie, po przeczytaniu opinii innych, to cena kosmiczna....a moze mi sie tylko wydaje i w tej chwili sa juz takie ceny???? Link do komentarza
norbiwolow Napisano 29 października 2008 Udostępnij #235 Napisano 29 października 2008 planuje budowę domku APS 161 na wiosnę 2009czy ktoś może jest na etapie stanu surowego tej pieknej budowli ????? ile taka przyjemność kosztuje ???? Link do komentarza
TERMINATORsiemianowice Napisano 29 października 2008 Udostępnij #236 Napisano 29 października 2008 nie nie ma takich cen teraz ......trzeba poszukać wykonawcy który to zrobi w rozsądnej cenie i tyle szykuje sie do budowy domu na dzien dzisiejszy mam 15 wykonawców ktory sa zainteresowani budowa i ceny robocizny domu 100 metrowego wąchają sie od 30 do 58 tys złotyoczywiście sa i rodzynki który chcieli za budowę 120 tys stan otwarty Link do komentarza
Etka Napisano 2 listopada 2008 Udostępnij #237 Napisano 2 listopada 2008 W okolicach Wrocławia dom 200m-50tys stan surowy otwarty. Cena z kosmosu. Wiem, że taki samo dom w okolicach Opola kosztował 30tys, a w okolicach Sieradza 20tys.TEN SAM DOM. Na pocieszenie moge powiedzieć, że jeśli ktoś może jeszcze wstrzymać się z doborem ekipy budowlanej to niech jeszcze poczeka. W dobie "kryzysu kredytowego" mniej ludzi bedzie się budować i ceny muszą pójść w dół.Pozdrawiam Link do komentarza
TERMINATORsiemianowice Napisano 2 listopada 2008 Udostępnij #238 Napisano 2 listopada 2008 Cytat W okolicach Wrocławia dom 200m-50tys stan surowy otwarty. Cena z kosmosu. Wiem, że taki samo dom w okolicach Opola kosztował 30tys, a w okolicach Sieradza 20tys.TEN SAM DOM. Na pocieszenie moge powiedzieć, że jeśli ktoś może jeszcze wstrzymać się z doborem ekipy budowlanej to niech jeszcze poczeka. W dobie "kryzysu kredytowego" mniej ludzi bedzie się budować i ceny muszą pójść w dół.Pozdrawiam Rozwiń zgadzam się z tobą ALE ja mam zamiar budować woj.śląskim a tu i tam wszyscy myślą ze każdy tu na kasie śpi .........rzeczywistość jest niestety inna Link do komentarza
TERMINATORsiemianowice Napisano 4 listopada 2008 Udostępnij #239 Napisano 4 listopada 2008 Cytat Nam murarz zaproponował 30 tyś zadom piętrowy (powierzchnia zabudowy 144 m). Ściany trójwarstwowe (pustak styropian pustka klinker). Wojweództwo mazowieckie. Murarz jest sprawdzony, najdroższy w naszym mieście. Rozwiń bardzo niska cena Link do komentarza
sebo20 Napisano 11 listopada 2008 Udostępnij #240 Napisano 11 listopada 2008 Murarz który ma budować mi dom, nie ma firmy, chce ode mnie 40 tysiecy, dom około 140 metrów, projekt bella,stan surowy otwarty, wylane tarasy,wiezba dachowa,kontrłaty, deskowanie,opapowanie, plus budynek gospodarczy 22.5metra czy to dobra cena czy zła?wyszków mazowieckie, dom budowany z porothermu 30, niezbyt skomplikowany Link do komentarza
maja Napisano 11 listopada 2008 Udostępnij #241 Napisano 11 listopada 2008 Cytat Murarz który ma budować mi dom, nie ma firmy, chce ode mnie 40 tysiecy, dom około 140 metrów, projekt bella,stan surowy otwarty, wylane tarasy,wiezba dachowa,kontrłaty, deskowanie,opapowanie, plus budynek gospodarczy 22.5metra czy to dobra cena czy zła?wyszków mazowieckie, dom budowany z porothermu 30, niezbyt skomplikowany Rozwiń A jak rozliczysz faktury,a jak ci coś żle zrobi jak będziesz dochodził odszkodowania zastanów się maja tanie mięso psy jedzą zastanów się ja 2007 za dom stan surowy 160m2 parter płaciłam 50tys śląskie ma podobne ceny do mazowieckiego Link do komentarza
maja Napisano 11 listopada 2008 Udostępnij #242 Napisano 11 listopada 2008 Cytat my budujemy dom AGATKA 151, po zmianach ok 140 mkw, parter+poddasze i wiecie ile ekipa zawolala za SSO?250 tys!!! (z materialami)inna ekipa podala kwote 85 tys za sama robocizne (SSO z dachem)jeszcze inna podala kwote 40 tys bez dachu...i badz tu madry... zapomnialam dodacwielkopolskamiasto Piła Rozwiń myślę ,że cena 85tys z dachem jest realna maja Link do komentarza
maja Napisano 11 listopada 2008 Udostępnij #243 Napisano 11 listopada 2008 Cytat W okolicach Wrocławia dom 200m-50tys stan surowy otwarty. Cena z kosmosu. Wiem, że taki samo dom w okolicach Opola kosztował 30tys, a w okolicach Sieradza 20tys.TEN SAM DOM. Na pocieszenie moge powiedzieć, że jeśli ktoś może jeszcze wstrzymać się z doborem ekipy budowlanej to niech jeszcze poczeka. W dobie "kryzysu kredytowego" mniej ludzi bedzie się budować i ceny muszą pójść w dół.Pozdrawiam Rozwiń ja ciągle się dziwię takie tanie ceny skąd je macie ia skończyłam budowę na śląsku okolice Gliwic i ceny 2007 były 50 tys za stan surowy otwarty fundamenty kopali ręcznie dach jest deskowany dom z garażem 165m2 maja Link do komentarza
sebo20 Napisano 11 listopada 2008 Udostępnij #244 Napisano 11 listopada 2008 Cytat A jak rozliczysz faktury,a jak ci coś żle zrobi jak będziesz dochodził odszkodowania zastanów się maja tanie mięso psy jedzą zastanów się ja 2007 za dom stan surowy 160m2 parter płaciłam 50tys śląskie ma podobne ceny do mazowieckiego Rozwiń ja fakjtur nie chce do rozliczenia, za robote i tak podatku nie zwracaja, podpisuje tako sama umowe jak z firma i jesli trzeba by było dochodzic odszkodowania to tak samo jak z firma umowa jest umowa jesli o to chodzi, ja pytam czy to duzo czy mało?a ty brałas firme rozumiem zaresjterowana? Link do komentarza
Qarola Napisano 15 listopada 2008 Udostępnij #245 Napisano 15 listopada 2008 My za same postawienie ścian płaciliśmy w sumie 23tys. Dom z poddaszem i piwnicą.lubelskie Link do komentarza
maja Napisano 15 listopada 2008 Udostępnij #246 Napisano 15 listopada 2008 Cytat ja fakjtur nie chce do rozliczenia, za robote i tak podatku nie zwracaja, podpisuje tako sama umowe jak z firma i jesli trzeba by było dochodzic odszkodowania to tak samo jak z firma umowa jest umowa jesli o to chodzi, ja pytam czy to duzo czy mało?a ty brałas firme rozumiem zaresjterowana? Rozwiń uważam,że dobra cena maja.Widziałeś jego jakąś budowę.Wiesz jak buduje .Myśmy widzieli jak nasi budują rozmawialiśmy z inwestorami .To jest ważna decyzja wybrać budowlańca ,życzę powodzenia maja Link do komentarza
malina Napisano 18 listopada 2008 Udostępnij #247 Napisano 18 listopada 2008 Cytat Murarz który ma budować mi dom, nie ma firmy, chce ode mnie 40 tysiecy, dom około 140 metrów, projekt bella,stan surowy otwarty, wylane tarasy,wiezba dachowa,kontrłaty, deskowanie,opapowanie, plus budynek gospodarczy 22.5metra czy to dobra cena czy zła?wyszków mazowieckie, dom budowany z porothermu 30, niezbyt skomplikowany Rozwiń Jak chcesz to zadzwoń pod podany numer to jest firma i w tej cenie na pewno wybuduje ci dom 662223935. Firma z Kobyłki. Link do komentarza
Marlena_i_Piotr Napisano 19 listopada 2008 Udostępnij #248 Napisano 19 listopada 2008 Cytat co sie dziwisz szukają JELENI i tyle Rozwiń No i chlopaki zeszli z ceny... sytuacja na rynku chyba ich zmusiła... ze 250 tys za SSO, zeszli do 170 tys. ( z materialami) ale to i tak wg mnie jeszcze za drogo... Link do komentarza
TERMINATORsiemianowice Napisano 19 listopada 2008 Udostępnij #249 Napisano 19 listopada 2008 Cytat No i chlopaki zeszli z ceny... sytuacja na rynku chyba ich zmusiła... ze 250 tys za SSO, zeszli do 170 tys. ( z materialami) ale to i tak wg mnie jeszcze za drogo... Rozwiń I O TO CHODZI daj jakies namiary na ten dom.... .chętnie go zobaczę Link do komentarza
Marlena_i_Piotr Napisano 20 listopada 2008 Udostępnij #250 Napisano 20 listopada 2008 Cytat I O TO CHODZI daj jakies namiary na ten dom.... .chętnie go zobaczę Rozwiń projekt to AGATKA 151, http://www.projekty.ign.com.pl/?id=151&p=detailbo oczywiście "namiarów na dom" dac nie mogę bo jeszcze go nie ma musielismy go troche "zmniejszyc" bo mielismy za wąską działke na niego, i po odjęciu z szerokości 1,2 metra, zostało nam ok 110m2 + garaz + strych nad garazempytanie z innej beczki... czy jest w ogole możliwe aby przy rozpoczęciu budowy wiosna, zakonczyć ja parapetówą na Sylwestra tego samego roku? przyjmująć że sa pieniądze i w miare rozgarnieta ekipa budowlana Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się