Marczak Napisano 13 czerwca 2013 Udostępnij #1 Napisano 13 czerwca 2013 Hej Panowie, poradźcie mi proszę. Od kilku dni intensywnie zastanawiam się nad wyborem odpowiedniego filtra do kuchni. Mieszkam w bloku - woda oczywiście z zakładów wodociągowych. Niby powinna być czysta, ale ja wyczuwam w niej nieprzyjemny zapach chloru i mam ciągły problem z dużą ilością kamienia w czajniku (jak pije kawę, herbatę na dnie też zostaje syfek).Przeglądałem różne oferty filtrów do wody spożywczej. Niby odwrócona osmoza jest najbardziej popularna, ale odpycha mnie ten odrzut do kanalizacji.. (10l na 1l czystej wody!).Co wy na to? Czekam na jakieś alternatywy! Link do komentarza
bajbaga Napisano 13 czerwca 2013 Udostępnij #2 Napisano 13 czerwca 2013 Zajefajny filtr -zwłaszcza tam gdzie nie ma TV.1l/min - w sam raz aby nie nudzić się czekając na ...... emeryturę. Link do komentarza
Marczak Napisano 13 czerwca 2013 Autor Udostępnij #3 Napisano 13 czerwca 2013 Ok, tak więc co polecasz? Nie chce kupować jakieś złomu gdzie odrzut będzie 10l/1l produktu Link do komentarza
bajbaga Napisano 13 czerwca 2013 Udostępnij #4 Napisano 13 czerwca 2013 Wystarczy aby woda przeznaczona do konsumpcji "odstała" godzinkę, a dopiero potem zlana np. do czajnika.W zasadzie efekt będzie zbliżony - już na pewno "odzyska smak". Link do komentarza
Marczak Napisano 13 czerwca 2013 Autor Udostępnij #5 Napisano 13 czerwca 2013 Doczytałem o tamtym filtrze, że to 1l/min to jest nominalna wartość - najlepsza jakość filtracji jest wtedy, a jak się odkręci wylewkę na maxa to 1l można nawet w 6 sek uzyskać..Ciężko pamiętać, żeby za każdym razem odstawiać wodę na godzinkę... czy to ją pozbawi twardości? Link do komentarza
bajbaga Napisano 13 czerwca 2013 Udostępnij #6 Napisano 13 czerwca 2013 Cytat 1l/min to jest nominalna wartość - najlepsza jakość filtracji jest wtedy, a jak się odkręci wylewkę na maxa to 1l można nawet w 6 sek uzyskać.. Sądzę, że jest akurat odwrotnie - logika tak wskazuje. Link do komentarza
Marczak Napisano 13 czerwca 2013 Autor Udostępnij #7 Napisano 13 czerwca 2013 A nie jest tak, że jak woda wolniej przelatuje przez wkłady to oczyszcza się dokładniej? Link do komentarza
bajbaga Napisano 13 czerwca 2013 Udostępnij #8 Napisano 13 czerwca 2013 Dokładnie to napisałem Ps. Może źle odczytałem, Twój poprzedni wpis Link do komentarza
Marczak Napisano 13 czerwca 2013 Autor Udostępnij #9 Napisano 13 czerwca 2013 A ja napisałem, że:1l/min - najlepsza jakość filtracji - woda oczyszczona bardzo dokładnie1l można nawet w 6 sek uzyskać - jak się odkręci wylewkę na maxa (tyle, że wtedy woda nie jest tak dokładnie oczyszczona)Chyba wystąpiło jakieś lekkie nieporozumienie :P ;) Link do komentarza
Gość qbek17 Napisano 13 czerwca 2013 Udostępnij #10 Napisano 13 czerwca 2013 Odstawienie wody na godzinę, itp. nie pomoże na twardość. Może trochę zapach się ulotni, ale osadów się nie pozbędziesz.Osmoza będzie działać. Odrzut jest regulowany - co prawda w domowych urządzeniach jest go sporo, ale to jest koszt oczyszczenia wody. Ultrafiltracja działa na tej samej zasadzie tylko "sito" jest rzadsze, czyli przepuści więcej zanieczyszczeń. Link do komentarza
tomasz234 Napisano 13 czerwca 2013 Udostępnij #11 Napisano 13 czerwca 2013 witam ja miałem zwykłe sitko a z filtrami jest roznie mniej wiecej daje link czy to prawda czy nie tego chyba nam nikt nie powiehttp://pieniadze.fakt.pl/Uwazajcie-na-filt...y,199701,1.htmlhttp://www.ceneo.pl/Filtry_do_wody moze sie przyda Link do komentarza
Gość qbek17 Napisano 13 czerwca 2013 Udostępnij #12 Napisano 13 czerwca 2013 Cytat witam ja miałem zwykłe sitko a z filtrami jest roznie mniej wiecej daje link czy to prawda czy nie tego chyba nam nikt nie powiehttp://pieniadze.fakt.pl/Uwazajcie-na-filt...y,199701,1.htmlhttp://www.ceneo.pl/Filtry_do_wody moze sie przyda Wybacz ale fakt nie jest wiarygodnym źródłem informacji (nie tylko o filtrach)... Wodociągi nazywają kamień "składnikami mineralnymi" bo to prawda. Ale dla nich istotne jest to żeby było go dużo bo jego osady zatykają i uszczelniają wszelkie pęknięcia i nieszczelności sieci wodociągowej. A że przy okazji zabijają czajniki, grzejniki, piece, itd to już nie ich problem. Poza tym to co wpuszczają do sieci na jednym końcu, nie zawsze ma te same parametry na końcu długiej i starej magistrali. Oczywiście trzeba zachować rozsądek i nie przesadzać z filtrowaniem tam gdzie nie jest to konieczne, ale "sitko" nie zatrzyma związków rozpuszczonych w wodzie, a one są dużo gorsze niż piasek czy drobinki rdzy. Link do komentarza
tomasz234 Napisano 13 czerwca 2013 Udostępnij #13 Napisano 13 czerwca 2013 witam NO możliwie ze fakt to z czasem w większości przesadza ale myślę ze jest tego tyle na rynku ze nie ma co się rzucać na pierwszy lepszy filtr , z głowa przemyśleć rozejrzeć się i podjąć decyzje , nic na szybkiego, wiadomo tez ze jeden fitr zatrzyma nie które związki a nie które nie , wiec myślę ze to już kwestia gustu jaki kupimy, czy drogi i bardzo dobry czy dobry za niższa cenę kwestia gustuPozdrawiam Link do komentarza
Gość qbek17 Napisano 13 czerwca 2013 Udostępnij #14 Napisano 13 czerwca 2013 Cytat witam NO możliwie ze fakt to z czasem w większości przesadza ale myślę ze jest tego tyle na rynku ze nie ma co się rzucać na pierwszy lepszy filtr , z głowa przemyśleć rozejrzeć się i podjąć decyzje , nic na szybkiego, wiadomo tez ze jeden fitr zatrzyma nie które związki a nie które nie , wiec myślę ze to już kwestia gustu jaki kupimy, czy drogi i bardzo dobry czy dobry za niższa cenę kwestia gustuPozdrawiam To nie konkurs piękności. To czysta fizyka/chemia i trochę matematyki. To nie są czary - wszystko da się policzyć, zbadać i dobrać odpowiedni filtr do konkretnych potrzeb. I nie mówię tu o filtrach dzbankowych czy bzdurach w stylu "kulek promieniujących głęboką podczerwienią". Link do komentarza
Marczak Napisano 13 czerwca 2013 Autor Udostępnij #15 Napisano 13 czerwca 2013 Sory, ale jeżeli ktoś wierzy w artykuły, gdzie na końcu napisane jest Cytat najlepszym filtrem jest zwykłe sitko montowane w kranie. Nie przepuści żadnych okruchów czy brudu z rur, a jednocześnie nie wyjałowi wody z minerałów. to nie mam pytań. Z tego co doczytałem to ultrafiltracja nie wyjaławia wody (w przeciwieństwie do odwróconej osmozy), a bardzo dokładnie ją oczyszcza. Jeżeli nie mamy wody bardzo twardej, a chcemy mieć bieżącą wodę do picia/gotowania (generalnie celów spożywczych) to śmiało możemy montować filtr z ultrafiltracją. Dużym plusem jest brak konieczności magazynowania wody...qbek17, na czym polega regulacja odrzutu wody w odwróconej osmozie? Jakie mogą być mniej więcej koszta takiego odrzutu? Nie ma utraty ciśnienia?PS.Dzbanki filtracyjne z tego co wiem (kilku znajomych używa) nie są złe, ale, żeby działały efektywnie trzeba wkład wymieniać co 2-4 tygodnie (kupa kasy na eksploatacje) i trzeba czekać aż się woda przefiltruje... Link do komentarza
Gość qbek17 Napisano 13 czerwca 2013 Udostępnij #16 Napisano 13 czerwca 2013 Cytat Sory, ale jeżeli ktoś wierzy w artykuły, gdzie na końcu napisane jestto nie mam pytań. Z tego co doczytałem to ultrafiltracja nie wyjaławia wody (w przeciwieństwie do odwróconej osmozy), a bardzo dokładnie ją oczyszcza. Jeżeli nie mamy wody bardzo twardej, a chcemy mieć bieżącą wodę do picia/gotowania (generalnie celów spożywczych) to śmiało możemy montować filtr z ultrafiltracją. Dużym plusem jest brak konieczności magazynowania wody...qbek17, na czym polega regulacja odrzutu wody w odwróconej osmozie? Jakie mogą być mniej więcej koszta takiego odrzutu? Nie ma utraty ciśnienia?PS.Dzbanki filtracyjne z tego co wiem (kilku znajomych używa) nie są złe, ale, żeby działały efektywnie trzeba wkład wymieniać co 2-4 tygodnie (kupa kasy na eksploatacje) i trzeba czekać aż się woda przefiltruje... Dzbanki faktycznie są nieekonomiczne. Poza tym to mieszanka węgla aktywowanego, jonitów i sorbentów, czyli tego co jest w solidnych filtrach. Będą działać tylko szkoda, że cały wkład jest jednorazowy jak można by zregenerować to co w nim siedzi.Nie będę cie przekonywał - poczytaj sobie np. te strony:http://www.lenntech.pl/mikrofiltracja-i-ultrafiltracja.htmhttp://www.lenntech.pl/membrany-zarzadzanie-przeplyw.htmMikrofiltracja i RO to nie to samo, ale działa na tej samej zasadzie. Link do komentarza
Marczak Napisano 13 czerwca 2013 Autor Udostępnij #17 Napisano 13 czerwca 2013 Czuje się "mądrzejszy" czy tając takie rzeczy :P Czy mikrofiltracja i nanofiltracja używane są w procesach uzdatniania wody na pożytek domowy?Mógłbyś mi wytłumaczyć na chłopski rozum czym jest nanofiltracja? Link do komentarza
Gość qbek17 Napisano 14 czerwca 2013 Udostępnij #18 Napisano 14 czerwca 2013 Cytat Czuje się "mądrzejszy" czy tając takie rzeczy :P Czy mikrofiltracja i nanofiltracja używane są w procesach uzdatniania wody na pożytek domowy?Mógłbyś mi wytłumaczyć na chłopski rozum czym jest nanofiltracja? Mikro-, ultra-, nano-filtracja (i w zasadzie RO też) działają na tej samej zasadzie. Trochę jak sitko tylko coraz mniejsze oczka. Tu masz fajne porównanie wszystkich tych procesów z animacjami http://www.geafiltration.com/pl/technologi...membranowej.asp Link do komentarza
Marczak Napisano 20 czerwca 2013 Autor Udostępnij #19 Napisano 20 czerwca 2013 Cytat Mikro-, ultra-, nano-filtracja (i w zasadzie RO też) działają na tej samej zasadzie. Trochę jak sitko tylko coraz mniejsze oczka. Tu masz fajne porównanie wszystkich tych procesów z animacjami http://www.geafiltration.com/pl/technologi...membranowej.asp Powiem Ci tak... przeanalizowałem to wszystko na spokojnie i musisz mi wytłumaczyć co to znaczy:-Permeat -Rosole ?! Link do komentarza
Gość qbek17 Napisano 20 czerwca 2013 Udostępnij #20 Napisano 20 czerwca 2013 Cytat Powiem Ci tak... przeanalizowałem to wszystko na spokojnie i musisz mi wytłumaczyć co to znaczy:-Permeat -Rosole ?! Permeat to inaczej produkt, czyli ta czysta woda po osmozie albo innej filtracji.A rosół? hmmm to chyba najczęściej zupa z kury Link do komentarza
Marczak Napisano 21 czerwca 2013 Autor Udostępnij #21 Napisano 21 czerwca 2013 Dzięki Ten rosół całkiem niezły :P było tam w tekście coś o tym, że w danym momencie pojawiają się "rosole" chyba liczba mnoga od czegoś... nieważne ;) Link do komentarza
GoXa Napisano 23 czerwca 2013 Udostępnij #22 Napisano 23 czerwca 2013 Ja akurat mam filtr Dafi Unimax, zielony cyfrowy na 3litry wody. Dla mnie filtr jest naprawdę super sprawą, wygodną szczególnie przy prasowaniu jestem spokojna o to że żelazko nie będzie zakamienione. To samo tyczy się żelazka i wogóle zupełnie inaczej smakuje mi herbata z wody filtrowanej niż nie. Ja akurat jakoś filtr kupiłam w markecie ale widzę, że na ich stronie ciut korzystniej wypadają i filtry i całe dzbanki http://sklep.dafi.pl/filtry-do-wody.html Teraz chyba kupie sobie filtry u nich przez stronę. Swojego czasu miałam filtr Anna a jak się dowiadywałam to i filtry Dafi pasują do nich, tylko nie do każdego modelu np. te dafi classic pasują pod anne. Link do komentarza
Spinach Napisano 24 czerwca 2013 Udostępnij #23 Napisano 24 czerwca 2013 Cytat Ja akurat mam filtr Dafi Unimax, zielony cyfrowy na 3litry wody. Dla mnie filtr jest naprawdę super sprawą, wygodną szczególnie przy prasowaniu jestem spokojna o to że żelazko nie będzie zakamienione. To samo tyczy się żelazka i wogóle zupełnie inaczej smakuje mi herbata z wody filtrowanej niż nie. Ja akurat jakoś filtr kupiłam w markecie ale widzę, że na ich stronie ciut korzystniej wypadają i filtry i całe dzbanki http://sklep.dafi.pl/filtry-do-wody.html Teraz chyba kupie sobie filtry u nich przez stronę. Swojego czasu miałam filtr Anna a jak się dowiadywałam to i filtry Dafi pasują do nich, tylko nie do każdego modelu np. te dafi classic pasują pod anne. Ja nie jestem fanem dzbanków. Po pierwsze, żeby dzbanek działał efektywnie to przy twardej wodzie w domu trzeba wkład wymieniać co 2-3 tygodnie (według zaleceń producenta!). Po drugie dzbanek trzeba czyścić (odkłada się osad na nim), po trzecie jak potrzebujesz więcej wody to musisz czekać, aż woda "skapnie". To już chyba lepsze rozwiązanie to jakiś filtr kuchenny... Link do komentarza
stokrotka.35 Napisano 29 czerwca 2013 Udostępnij #24 Napisano 29 czerwca 2013 Ja mam filtry KELLER zamontowane w kotłowni Ale ja mam ujęcie wody ze studni i założenie filtra to był priorytet. Link do komentarza
Marczak Napisano 1 lipca 2013 Autor Udostępnij #25 Napisano 1 lipca 2013 Cytat Ja mam filtry KELLER zamontowane w kotłowni[attachment=16773:DSCN0966.JPG]Ale ja mam ujęcie wody ze studni i założenie filtra to był priorytet. Takie coś Ci wystarczyło? Link do komentarza
stokrotka.35 Napisano 2 lipca 2013 Udostępnij #26 Napisano 2 lipca 2013 Cytat Takie coś Ci wystarczyło? Bakteriologicznie woda jest ok.Jakbym chciała pić wode pozbawioną wszystkiego, to kupowałabym destylowaną.Nie widzę sensu pozbywać się z wody wszystkich mikroelementów Link do komentarza
rafal_nick Napisano 2 lipca 2013 Udostępnij #27 Napisano 2 lipca 2013 Moim zdaniem dobre filtry przy wodzie ze studni - czyścisz tylko zanieczyszczenia - jakie rodzaju filtry masz użyte ?Po przeczytaniu całości w sumie ciekawa ta Nanofiltracja. Na pewno nie polecam filtra dzbankowego. Użytkowałem kiedyś taki przez rok - fakt smak wody się polepszał na pierwsze 2 tygodnie ale później trzeba było zmieniać wkład który wcale nie jest tani - i tak ciągle. Zastanawiałem się nad filtrami - na razie jestem przekonany do zwykłych filtrów + węgiel aktywny który pozbawia chloru ale jaki wybrać - im więcej czytam tym bardzie się gubie.A wybór jest ogromny - w sumie nie są już drogie te systemy jak np w okolocy mam firmę osmo.pl która dokonuje serwisu w cenie filtrów ale czy się zdecydować na takie filtry Link do komentarza
Marczak Napisano 8 lipca 2013 Autor Udostępnij #28 Napisano 8 lipca 2013 Suma sumarum jeszcze nie podjąłem ostatecznej decyzji. Problem cały czas wisi mi nad głową ;) Link do komentarza
mariusz11 Napisano 10 września 2013 Udostępnij #29 Napisano 10 września 2013 a nie myślałes nad dzbankami filtrującymi? dafi teraz są na promocji w caerfurach. u mnie żona kupiła z 2 miechy temu i w sumie pijemy i wydaje mi się, że jest ok nie jest to drogi interes, a zwłaszcza w bloku bardzo praktyczna opcja Link do komentarza
Gość qbek17 Napisano 10 września 2013 Udostępnij #30 Napisano 10 września 2013 Cytat a nie myślałes nad dzbankami filtrującymi? dafi teraz są na promocji w caerfurach. u mnie żona kupiła z 2 miechy temu i w sumie pijemy i wydaje mi się, że jest ok nie jest to drogi interes, a zwłaszcza w bloku bardzo praktyczna opcja Może i praktyczna (co kto lubi), ale na pewno nie jest to tani interes... Jak sobie policzysz koszty zakupu dzbanka i wymiany wkładów, to się okaże, że np. zakup małej osmozy pod zlew jest bardzo korzystną opcją ;) Link do komentarza
Marczak Napisano 11 września 2013 Autor Udostępnij #31 Napisano 11 września 2013 Dzbanek niby ok, ale jest mało wygodny. Tu nawet nie chodzi o koszta i wymianę wkładów tylko o brak stałego dostępu do czystej wody spożywczej. Link do komentarza
ponczo666 Napisano 11 października 2013 Udostępnij #32 Napisano 11 października 2013 Witam.Ja osobiście polecam dzbanki filtrujące ,tu gdzie mieszkam woda pozostawia wile do życzenia .Wyczuwalny jest zapach chloru i smak tez jest do d.... Od dłuższego czasu używam dzbanek filtrujący firmy Aquaphor Amethyst z wkładem b100 25 maxfor. Dzbanek bardzo dobrze radzi sobie z usuwaniem nieprzyjemnego zapachu i smaku.wkłady są uniwersalne i pasują do większości dostępnych na rynku dzbanków.Co do samych wkladów filtrujących to są o wiele tańsze i zdecydowanie lepsze niż konkurencja. Polecam obejrzeć filmik na yotube dotyczący filtracji.Co prawda jest on dość długi ale można sobie skrócić przewijając.Gołym okiem widać ,że filtr Aquaphor najlepiej sobie poradził z testem przygotowanym przez tego gościa http://www.youtube.com/watch?v=LrfGU-QNFPg Link do komentarza
Marczak Napisano 14 października 2013 Autor Udostępnij #33 Napisano 14 października 2013 Napisałem wyraźnie, że dzbanek jest dla mnie mało wygodny. Może to było fajne... ale kilka lat temu Link do komentarza
Ada_ka123 Napisano 5 marca 2014 Udostępnij #34 Napisano 5 marca 2014 Cytat Hej :)Panowie, poradźcie mi proszę. Od kilku dni intensywnie zastanawiam się nad wyborem odpowiedniego filtra do kuchni. Mieszkam w bloku - woda oczywiście z zakładów wodociągowych. Niby powinna być czysta, ale ja wyczuwam w niej nieprzyjemny zapach chloru i mam ciągły problem z dużą ilością kamienia w czajniku (jak pije kawę, herbatę na dnie też zostaje syfek).Przeglądałem różne oferty filtrów do wody spożywczej. Niby odwrócona osmoza jest najbardziej popularna, ale odpycha mnie ten odrzut do kanalizacji.. (10l na 1l czystej wody!).Co wy na to? Czekam na jakieś alternatywy! Ja mam zamontowany filtr pod kran z osmozą, ale jeden z tych nowocześniejszych. Jest trochę mniejszy gabarytowo od standardowych, świetnie się sprawdza. Odrzut tylko 3,5l także jest bardzo dobrze. Do tego specjalnie zbudowany wkład filtrujący: połączenie włókna węglowego z celulozą, co daje bardziej efektywne oczyszczanie. Ogólnie jestem bardzo zadowolona. Woda czyściutka, bez specyficznego posmaku, zero problemów z osadem na naczyniach. Pozdrawiam :) Link do komentarza
kasia2122 Napisano 12 marca 2014 Udostępnij #35 Napisano 12 marca 2014 Również posiadam taki filtr firmy Bregus i jestem bardzo zadowolona. Szczególnie moja rodzina sobie chwali bo po zainstalowaniu mineralizatora nie musimy już kupować wody butelkowanej. Link do komentarza
mariusz11 Napisano 13 marca 2014 Udostępnij #36 Napisano 13 marca 2014 te z osmozą moim zdaniem to trochę przereklamowany temat.. nie wiem ja stawiam na prostotę. dzbanek nie dość, że jest praktycznie to fajnie wygląda dla kogoś może być nie wygodny (co w tym niewygodnego?), dla innych drogi (serio ok 14 pln miesięcznie na filtr to dużo? w porównaniu do kupowania butelek z wodą i tak wychodzi taniej...) a dla innych w sam raz ;) dobrze, że zaliczam się do tych osób, bo zdecydowanie na tym skorzystałem póki co. w domu zaczeły pojawiać się też inne produkty dafi. obecnie testujemy pojemniki próżniowe zobaczymy co tam jeszcze mi nakupują w domu ;) Link do komentarza
Ada_ka123 Napisano 19 marca 2014 Udostępnij #37 Napisano 19 marca 2014 Cytat te z osmozą moim zdaniem to trochę przereklamowany temat.. nie wiem ja stawiam na prostotę. dzbanek nie dość, że jest praktycznie to fajnie wygląda dla kogoś może być nie wygodny (co w tym niewygodnego?), dla innych drogi (serio ok 14 pln miesięcznie na filtr to dużo? w porównaniu do kupowania butelek z wodą i tak wychodzi taniej...) a dla innych w sam raz ;) dobrze, że zaliczam się do tych osób, bo zdecydowanie na tym skorzystałem póki co. w domu zaczeły pojawiać się też inne produkty dafi. obecnie testujemy pojemniki próżniowe zobaczymy co tam jeszcze mi nakupują w domu ;) Ten dzbanek to chyba najgorsze, co możesz wybrać. Wystarczy tylko usiąść i rozpisać sobie na kartce, ile tak naprawdę Cie to kosztuje. Po pierwsze filtry musisz wymieniać co 2-2,5 tyg. Zakładając ,że jeden kosztuje Cie około 15zł to już mniej więcej 30 na miesiąc. O ile wymieniasz regularnie, by to urządzenie faktycznie coś filtrowało. Dzbanek tez nie jest wieczny. Poza tym jest przezroczysty- dostaje się do niego powietrze i światło też wpływa na wodę, która się w nim znajduje. Z powrotem zaczynają się wszelkie procesy związane poniekąd z zakwitaniem wody. Nie wmówisz mi, że dzbankowy chociaż częściowo filtruje tak dobrze ,jak osmoza. Uważam, że lepiej mieć świeżą wodę nienarażoną na żadne procesy niż taką, na której odfiltrowanie trzeba czekać godzinę, po czym w następnej zaczyna robić się nieświeża. Miałam dzbanek i wyrzuciłam, ale oczywiście wybór jest Twój Link do komentarza
bajbaga Napisano 22 października 2014 Udostępnij #38 Napisano 22 października 2014 Cytat Odwrócona osmoza brzmi mądrze Tia.A powiedz łaskawco, jakie są straty wody ?Bo jakoś tak mi się obiło o uszy, że aby uzyskać 5 litrów wody oczyszczonej, 90 litrów wody trafia do ścieków - czyli uzysk około 5%. Link do komentarza
nelia Napisano 4 stycznia 2015 Udostępnij #39 Napisano 4 stycznia 2015 Cytat Napisałem wyraźnie, że dzbanek jest dla mnie mało wygodny. Może to było fajne... ale kilka lat temu Dlaczego kilka lat temu? Ja mam cały czas dzbanek z filtrem Dafi i nie uważam ,że jest niewygodny,filtr zmieniam raz na miesiąc i koszt, ktory ponoszę to mies 14 zł, wcześniej kupowałam wodę mineralna, to jest dopiero niewygodne,weź biegaj z 5 l wodą na 4 piętro i majac jeszcze inne zakupy, rece mi odpadały Link do komentarza
el-instalator Napisano 10 marca 2016 Udostępnij #40 Napisano 10 marca 2016 Z filtrów miałem taki montowany na wylewkę, teraz mam podszafkowy na 3 wkłady (mechaniczny i 2 x węgiel aktywny). smak wody zdecydowanie lepszy. Dla mnie filtr dzbankowy jest zwyczajnie niewygodny. Link do komentarza
frac Napisano 7 grudnia 2016 Udostępnij #41 Napisano 7 grudnia 2016 Nie wiem czy jest sens kupować filtr do wody skoro woda z kranu w Polsce jest bardzo dobra oraz mozna ją bez problemu pić. Oczywiście zaraz pojawią się głosy,że taka woda powoduje kamienie nerkowe. Prawda jest jednak zupełnie inna ponieważ kamieni nerkowych nie powoduje woda z kranu ale nieodpowiednia dieta:http://kamicanerkowa.net.pl/kamica/przyczy...amicy-nerkowej/Nie wiem w sumie czemu ten mit jest tak popularny w Polsce. Link do komentarza
Gość stach Napisano 7 grudnia 2016 Udostępnij #42 Napisano 7 grudnia 2016 Cytat woda z kranu w Polsce jest bardzo dobra oraz mozna ją bez problemu pić. Tiiaaaa.....bo w Polsce mamy tylko jedną czerpnię i tylko jeden wodociąg i tylko jedną wodę...Człowieku! sąsiedzi przez miedzę mając swoje studnie miewają inne składnikowo wody, a Ty tak uogólniasz na cały kraj ...Tu gdzie nie trzeba, to faktycznie nie ma po co inwestować w filtry, ale zdarzają się skrajne przypadki, że bez filtrów nie da się funkcjonować na dłuższą metę...U nas, w Puławach, mamy rzeczywiście doskonałą wodę w kranach, porównywalną z Nałęczowianką, czy Cisowianką, sam piję tylko kranówkę i dziwię się widząc ludzi dźwigających zgrzewki wody do domów ... ale kto bogatemu zabroni?...A brudna i zakamieniona woda to nie tylko kamica nerkowa... Na opisy diet jest inne miejsce na forumie ;) Link do komentarza
Jarek02 Napisano 19 grudnia 2016 Udostępnij #43 Napisano 19 grudnia 2016 przede wszystkim trzeba ustalić do czego potrzebny jest filtr. Zażelaziona woda z własnej studni to zupełnie inna bajka niż poprawianie kranówki z wodociągu, bo jest mało smaczna. Bez tego możemy sobie pisać ile wlezie. Jeżeli woda ze studni, to najpierw robimy badanie i dopiero zależnie od jego wyników dopasowujemy metody uzdatniania. Może wcale nie być łatwe i tanie i okaże się, że darmowa własna woda wcale taka darmowa nie jest. W kranówce z wodociągu to raczej kwestia smaku i twardości. Z tym poradzą sobie nawet filtry dzbankowe. Raczej chodzi o to, które rozwiązanie będzie najwygodniejsze. Chociaż zdarzają się miejsca, w których i woda z wodociągu ma bardzo zmienną jakość. Tak jest u moich znajomych, u których na osiedlu woda robi się paskudna wiosna w czasie roztopów. PS. Co do kamieni nerkowych, to problemem jest przekonanie, że woda bardzo miękka jest zdrowa. Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo ogólne Napisano 26 stycznia 2017 Udostępnij #44 Napisano 26 stycznia 2017 O filtrze: na zapach złoże węglowe, na kamień - to sprawa związków wapna. Najpierw badania a potem pakiet 3 filtrowy czyli wstępny, na kamień i na zapach. Wstępny to najlepiej za licznikiem - zatrzyma te wszystkie brudy co idą z rur jak są prace serwisowe instalacji. A w kuchni może być na kamień + zapach. PS. odwrócona osmoza to już ostatnie stadium, czyli najdrobniejsze "sito". Od tego bym nie zaczynał. Link do komentarza
pawelgras Napisano 8 września 2017 Udostępnij #45 Napisano 8 września 2017 powiem tak ja sie sam na filtrach nie znam, korzystałem z opinii pracownika sklepu Technika Wody z Komornik (tu pod Poznaniem), wybrałem filtr z linii Water Technic, według mnie jest bardzo ekonomiczny i póki co bezawaryjny Link do komentarza
zb41 Napisano 12 września 2017 Udostępnij #46 Napisano 12 września 2017 A czy taki filtr od wody nie zatrzyma zbyt wielu cennych składników i minerałów które jednak znajdują się w kranówce, a bez których mogą pojawić się jakieś problemy. Link do komentarza
Budujemy Dom - porady budowlane i instalacyjne Napisano 12 września 2017 Udostępnij #47 Napisano 12 września 2017 W praktyce odmineralizować wodę może tylko filtr odwróconej osmozy. Dlatego potem powinna zostać ponownie wzbogacona minerałami. Do tego najczęściej służy złoże z dolomitu. Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo ogólne Napisano 12 września 2017 Udostępnij #48 Napisano 12 września 2017 Dnia 8.09.2017 o 13:41, pawelgras napisał: powiem tak ja sie sam na filtrach nie znam, korzystałem z opinii pracownika sklepu Technika Wody z Komornik (tu pod Poznaniem), wybrałem filtr z linii Water Technic, według mnie jest bardzo ekonomiczny i póki co bezawaryjny Sama nazwa sklepu i nazwa handlowa filtra nic nikomu nie powie. Prawdopodobnie firmy oferujące takie zestawy pod zlewozmywak mają w pakiecie 3 złoża. Większe zestawy i tak się nie zmieszczą. Poprawią przy okazji smak wody z błotem, zniwelują zapach mułu, wyklarują i może usuną związki, które mogą się wytrącić w gotowanej wodzie. Po 2 tygodniach stwierdzimy, że w czajniku już nie ma kamienia. Wspominałem już, że bez badań wody możemy tylko sobie najwyżej humor poprawić i będziemy zapraszać sąsiadów na degustację wody z kranu. Właściciele domków mogą pójść dalej i zafundować sobie SUW. Np. w obawie, że im się baterie za tysiąc złotych zakamienią i pralka nagle przestanie działać Reklama jest dźwignią handlu. Dlatego jeszcze raz wspomnę, działajmy docelowo a nie na wszelki wypadek. Link do komentarza
Karolina Długosz Napisano 4 marca 2019 Udostępnij #49 Napisano 4 marca 2019 Ja mogę polecić dystrybutor który podpina się bezpośrednio do instalacji wodociągowej w budynku i który na bieżąco filtruje wodę przed napełnieniem szklanki, mam i polecam! Firma zajmuje się też eksploatacją urządzenia, więc nie trzeba nic przy nim robić, a woda smakuje bez zastrzeżeń. Ciepła, zimna i gazowana. Tylko korzystać! Link do komentarza
SkyWalker Napisano 5 marca 2019 Udostępnij #50 Napisano 5 marca 2019 A opłaca się kupować takie dzbanki z filtrami, czy raczej średnio to działa? Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się