Skocz do zawartości

papierowa lampa

Recommended Posts

Napisano
Nie ma linku. ;) Mamy kilka takich lamp w domu, głównie z Ikei - są ekstra. ;) A nikomu z nas nie chciałoby się robić samemu. Ale pomysł super.
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
Cytat

dla mnie te lampy z Ikei są mało trwałe- stała kiedyś taka w mojej sypialni i dziecko zrobiło w niej wielką dziurę

Dzieciaki trza pilnować a nie opowiadać na forum że lampa z Ikea be , bo dzieci wyrąbały dziurę . Daj im młotek to w podłodze Ci też wyrąbią .
Napisano
Cytat

Dzieciaki trza pilnować a nie opowiadać na forum że lampa z Ikea be , bo dzieci wyrąbały dziurę . Daj im młotek to w podłodze Ci też wyrąbią .

To też prawda, ale jednak nawet przy czyszczeniu takich lamp- można je samemu zniszczyć przez przypadek bo są delikatne.
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
Lampa z pierwszego postu nie wygląda jakby dawała zbyt wiele światła - definitywnie to element dekoracyjny i nie zawiesiłbym go jako głównego źródła światła, bez dodatkowych kinkietów. Co do samego korpusu - miałem do czynienia z takimi lampami, są bardzo delikatne.
Napisano
witam
a ile kurzu na tym ustrojstwie będzie sie osadzać ze szok, raczej tego typu bym nie montował w domu ,widać ze mało światła będzie to dawać czyli nie jest praktyczne .
Napisano
Papierowa lampa nie jest zbyt trafnym rozwiązaniem,dla mnie wygląda dosyć kiczowata i tandetnie,to coś robionego po kosztach co szybko się zepsuje,spali,podrze. Lepiej chyba zainwestować w jakąś fajna lampę na biurko,gdzie mamy pewność i jakość tego co posiadamy.
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
Też ostatnio "wpadłam" na "rękodzielne" lampy.

lampa ze sznurka

Już nawet wysłałam męża po Wikol... ale zapomniał i zapał przeszedł.
Myślę że można taki balon okleić np. firanką czy szydełkowym obrusem... Metoda chyba daje duże pole do popisu wyobraźni ;)
  • 4 tygodnie temu...
Napisano
Super pomysł z własnoręcznym zrobieniem lampy! Muszę spróbować zastosować do rozwiązanie w pokoju dziecka, zawsze to kilka groszy w kieszeni więcej ;) Póki co takie lampy widziałam tylko w Ikei i też wydaje mi się, że raczej należy traktować je w formie dekoracji np. lampa stojąca papierowa, a wisząca już "prawdziwa" ;)
Napisano
Cytat

Super pomysł z własnoręcznym zrobieniem lampy! Muszę spróbować zastosować do rozwiązanie w pokoju dziecka, zawsze to kilka groszy w kieszeni więcej ;)

Groszy więcej, ale uśmiercenie dziecka też wielce prawdopodobne. Czyli wychodzi śmierć dziecka za parę groszy. Czy już nie ma na czym oszczędzać, tylko na bezpieczeństwie?
Polecam włączenie myślenia. To nie boli.

Napisano
No chyba nikt nie wpadłby na pomysł montować w środku jakiejś 100 watowej żarówy.

Jedynie w tym przypadku nadawałyby się żarniki niskowatowe, które nie promieniują dużym ciepłem np. ledy
Napisano
Cytat

No chyba nikt nie wpadłby na pomysł montować w środku jakiejś 100 watowej żarówy.

Jedynie w tym przypadku nadawałyby się żarniki niskowatowe, które nie promieniują dużym ciepłem np. ledy

To nie całkiem tak. LED-y wbrew pozorom, emitują spore ilości ciepła i trudności w jego odprowadzeniu gwałtownie zniżają ich trwałość.
Cały pomysł z papierowymi lampami jest dobry do zabawy w przedszkolu, ale w żadnym wypadku do użytkowania.

W czasach, kiedy ja chodziłem do szkoły (podstawowej) jednym z tematów na zajęciach praktycznych było klejenie lampionów do lamp z bibuły. Ale już wtedy nauczyciel wiedział, że wolno do nich wstawiać tylko żarówki 15W i 25W. Bo wtedy żarówki o tych mocach robiono jako próżniowe! Bańka szklana nagrzewała się w nich ledwo, ledwo. Taki zwykły, wiejski, nauczyciel już nas uczył, że inaczej nie wolno.
A teraz Autorytety(?) mają bezpieczeństwo w nosie.
  • 1 miesiąc temu...
Napisano
Skoro już się dzielimy pomysłami nie tylko papierowymi, to ostatnio w klubokawiarni zauważyłam lampkę ze starych kaset i już niedługo się przymierzam do wykonania, tylko zbieram kasetki od znajomych, bo sama wyrzuciłam jakieś 2 lata temu icon_smile.gif
Ps. Jak myślicie, czym najlepiej połączyć kasety, żeby konstrukcja się trzymała?

DSC01446.jpg

Napisano
Nie no, lampa fajny, pomysł prosty, a skuteczny. Ale kiedyś też miałem papierową lampę i muszę przyznać, że oświetlenie dawało kiepskie... Mimo, że była ona zielona, czyli mogłaby trochę rozjaśniać pokój, to jednak jasność była mierna w pokoju. Czyli do ozdoby jak najbardziej, ale pod warunkiem, że w pokoju jest też inne oświetlenie.
Napisano
Tylko do ozdoby się nadaje. Ani tym poświecić, ani to trwałości nie ma. Czasem można zainwestować, ale jednak chyba lepiej dołożyć i kupić coś bardziej trwałego i spełniającego swoją podstawową funkcję?
Napisano
Mi nie podobają się lampy w takim stylu,być może są oryginalne,ale chyba nic poza tym. Wolałbym raczej coś solidnego i ładnego,co posłuży na kilka lat.
Napisano (edytowany)
Cytat

Mi nie podobają się lampy w takim stylu,być może są oryginalne,ale chyba nic poza tym. Wolałbym raczej coś solidnego i ładnego,co posłuży na kilka lat.

Ewentualnie, jeśli trzeba mieć jakąś lampę zastępczą albo do wynajmowanego mieszkania, to ma sens, bo małym kosztem można sobie zapewnić coś zamiast żarówki. Jednak na dłuższą metę nie jest to wg mnie baza dla oświetlenia. Edytowano przez pezetek (zobacz historię edycji)
  • 1 miesiąc temu...
  • 4 tygodnie temu...
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
Pięknie to wygląda, ale chyba bałabym sie mieć coś takiego u siebie. Jak się te papierki nagrzeją to może się coś zapalić :/ Kolejna sprawa, już widzę oczyma wyobraźni jak się pięknie zbiera kurz na tych paseczkach icon_biggrin.gif
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
Wygląda ładnie,czysci się ją pewnie tak jak normalną lampę,ale co z trwałością? Bo podejrzewam że to coś jednosezonowego,co prędzej czy później się zniszczy.
Napisano
Cytat

taka konstrukcja może się zapalić

Bo też taka konstrukcja jeżeli nie posiada oznakowania CE jako całość, nie powinna być w żadnym przypadku użytkowana.
Tu widzimy że klosz to samoróbka ; ktoś założy za mocną żarówkę bo mu będzie lepiej wyglądać i pożar gotowy.
Napisano
Apropo papierowych lamp i Ikei. Widziałam domowej roboty stojącą lampę zrobiona z tej tekturowej kraty, która jest wewnątrz stołów z Ikei. Nie stało dobrze ale było efektowne.
  • 3 tygodnie temu...
Napisano
Tutaj popieram zdanie Przedmówców- papierowe lampy to dobre rozwiązanie,ale tylko na chwilę gdzie nie chcemy wydawać wiele a mieć tymczasową lampę. Na dłuższa metę nie nadaje się do niczego,warto poszukać solidnych lamp w dobrych sklepach internetowych.
  • 3 tygodnie temu...
Napisano
Też przerabiałam już temat papierowej lampy i przyznaję, że jest dobra jako etap przejściowy, żeby nie wisiała sama żarówka zanim znajdzie się docelową. Jest tania, ale na dłuższą metę się nie nadaje. Lepiej kupić coś, co można normalnie czyścić i porządnie wygląda.
  • 3 tygodnie temu...
Napisano
Jako etap przejściowy jeszcze okej,z tym się zgodze,natomiast jeżeli miałaby być ona jedynym źródłem światła,to na dłuższa metę odpada. Wygląd także nie przypał mi do gustu.

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Utwórz nowe...