Skocz do zawartości

Bezpieczeństwo i higiena pracy

Recommended Posts

• 2 miesiące temu...
  • 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...
Napisano
Cytat

Bo BHP jest ważne icon_biggrin.gif

[attachment=22189:11390369...787350_n.jpg]

To jest świetne.Pamiętam że swego czasu czytałem to kolegom budowlańcom będącym na rusztowaniu.Mało nie pospadali ze śmiechu icon_biggrin.gif
Napisano
To jest bardzo stare - ma ze trzydzieści parę lat...
Ale śmieszne icon_mrgreen.gif
  • 3 tygodnie temu...
Gość mhtyl
Napisano
Chłopaki staw koparka najpierw wykopali to po robocie musieli się w nim wykapać icon_cool.gif
  • 3 tygodnie temu...
Gość stach
Napisano

Nie napiszę Wam, co powiedziałem na głos - mimo, że w moim laboratorium siedzę sam - jak to zobaczyłem , bo by mnie "wypikało"...

Ciekawe, co powiedziałby inspektor z PIPy...
Gość stach
Napisano
Cytat

Robotnicy przypięci na prawidłowych indywidualnych zabezpieczeniach.

Tak, tylko, że to wszystko huśta się i chodzi - przypięci są, ale do czego ... Ja bym się - nie powiem co...

Może huśta się nie bardziej niż maszt żaglowca na wzburzonym morzu i może są osobniki dające sobie z tym radę, ale...

Skoro robią tak wysokie rusztowania z bambusa, to pewnie mają jakieś z tym doświadczenie, z wytrzymałością materiału
Napisano
Cytat

- przypięci są, ale do czego ...

Do pionowych lin asekuracyjnych, z indywidualnym hamulcem "zjazdowym" icon_cool.gif

Ps. "Statyczna" sztywność tego rusztowania, jest zapewne wyższa od metalowej konstrukcji.
  • 3 tygodnie temu...
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
Cytat

Elektryka prąd nie tyka!

Ale jak tyknie, to elektryk fiknie
  • 2 tygodnie temu...
  • 2 miesiące temu...
  • 2 tygodnie temu...
  • 4 tygodnie temu...
  • 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...
  • 3 tygodnie temu...
  • 3 tygodnie temu...
  • 3 tygodnie temu...
  • 2 tygodnie temu...
  • 1 miesiąc temu...
  • 3 miesiące temu...
Napisano
19 minut temu, retrofood napisał:

44b518b0d66e32203e1d6ec06b07c84e.jpg

I jak podejrzeć ten jpg?

Napisano
Dnia 23.12.2016 o 20:37, stach napisał:

I jak podejrzeć ten jpg?

Nie wiem. Wcześniej było, ale obcięło adres. Jestem po prostu na liście uczestników niepożądanych, którym wszelkimi sposobami należy utrudnić aktywność na forum.

Napisano
10 godzin temu, retrofood napisał:

. Jestem po prostu na liście uczestników niepożądanych, 

Retro a ty co ?, karp Ci zaszkodził, czy dopadły jakieś świąteczne problemy emocjonalne.O.o

Ale jak wiesz że istnieje taka lista i jesteś na niej, to może warto się zastanowić nad sensem bywania w tym miejscu, a może to tylko Twoje wymysły, bajkopisarza.:icon_biggrin2:

Dnia 14.12.2016 o 14:05, ilonakaminska80 napisał:

wydaje mi się że to nie jest możliwe :icon_biggrin:

A wracając do tego, to wbrew pozorom wcale nie jest to sytuacja aż tak dziwna czy niebezpieczna. Jeżeli drabinka ma pewne dolne podparcie to układ jest bardzo stabilny i nie stwarza większego zagrożenia  jak wejście na wysoką drabinę.

• 3 miesiące temu...
  • 2 miesiące temu...
  • 3 tygodnie temu...

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Chodzi mi o to że chce dokleić kawałek płytki przy tarasie tej co jest na zdjęciu ,ponieważ odpadła kiedyś tam końcówka .Tylko mam problem od spodu nie mam jak tego przykleić i do czego przykleić .Przyłożyłem od spodu jakieś drewienko ale dotknę tego to całość odchodzi .    
    • A coś innego niż przekładanie bo nie oderwę teraz tych listw co są przy krokwi i jak sam w te szpary to brzydko będzie wyglądać.   
    • Taki kierunek zmian był rozważany już na początku XXI wieku i stąd wziął się pierwotny termin wymiany wszystkich liczników energii elektrycznej ustalony na rok 2022 roku. Na szczęście nie było takich mocy przerobowych światowego przemysłu licznikowego, żeby wyprodukować ich odpowiednią ilość, a i firmy odbiorcze nie byłyby w stanie wykupić takich ilości, więc temat energii biernej przycichł i nie jest poruszany publicznie. Bo nie da się obciążyć części odbiorców kosztami, a innych nie. Jednak nikt o nim nie zapomniał, jestem tego pewien i po wymianie wszystkich liczników na elektroniczne (jest nowy termin), na 100% energetyka wróci do poważnych rozważań, bo innego wyjścia nie ma. Bo do klasycznej mocy biernej (indukcyjna i pojemnościowa) doszła teraz moc odkształceń, będąca skutkiem stosowania wszelkich elementów półprzewodnikowych, której to mocy udział w przesyle całkowitym energii będzie tylko wzrastał. A ten  przesył generuje wyłącznie straty, tak jak i przesył innych rodzajów energii biernej. I ktoś za to zapłacić musi. 
    • Jest jeszcze jeden aspekt całej sprawy. Obecnie zakłady energetyczne nie naliczają odbiorcom indywidualnym opłat za przekroczenie dopuszczalnego obciążenia mocą bierną. Dotyczy to zarówno zwykłych gospodarstw domowych, jak i tych, w których są mikroinstalacje PV (panele PV). Jednak mają taką możliwość i mogą zacząć to robić już na bazie obecnie obowiązujących umów. Kilka lat temu już taka próba była ze strony jednego z zakładów energetycznych. Dotyczyła właśnie prosumentów, czyli odbiorców z mikroinstalacją PV. Szybko się z tego wycofano, gdy o sprawie zrobiło się głośno. Ale jestem praktycznie pewien, że ta sprawa do nas kiedyś wróci. Prędzej czy później dotknie nawet tych, którzy nie mają PV. Tym bardziej, że o ile stare liczniki analogowe w ogóle nie rejestrowały mocy biernej, to te nowe elektroniczne już to robią. Są więc techniczne możliwości żeby coraz więcej osób rozliczać uwzględniając moc bierną, czyli wziąć od nich więcej. 
    • Z tego, co się orientuję, to prawda – nie ma tam liczbowych progów, za to są w WT. Dyrektywa wprost zobowiązała państwa do nowych standardów nZEB i ZEB. Kraje same muszą ustalić, jakie parametry są konieczne, by budynek spełnił wymagania. Więc nie ma narzuconych wartości, ale jest narzucony cel.
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...