rentgen Napisano 13 sierpnia 2011 Udostępnij #1 Napisano 13 sierpnia 2011 Witam Na moim trawniku porosło takie dziadostwo. NIe mogę znależć nazwy tego chwasta i nie wiem jak go zwalczać. Jak ktośmoże pomóc to będę wdzięczny. MOże jest jakiśpreaprat do zwalczania tego.Tu są zdjęcia Link do komentarza
bajbaga Napisano 13 sierpnia 2011 Udostępnij #2 Napisano 13 sierpnia 2011 Wygląda na perz. Link do komentarza
Barbossa Napisano 13 sierpnia 2011 Udostępnij #3 Napisano 13 sierpnia 2011 proponuję wyroby firmy Monsantopomogły w Wietnamie, pomogą i tu Link do komentarza
Gość adiqq Napisano 13 sierpnia 2011 Udostępnij #4 Napisano 13 sierpnia 2011 (edytowany) czyżbyś miał na myśli napalm? hehehttp://www.monsanto.pl/ochrona_roslin/roun...energy__nowosc/czyli chodzi o zwykły roundap Edytowano 13 sierpnia 2011 przez adiqq (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Barbossa Napisano 13 sierpnia 2011 Udostępnij #5 Napisano 13 sierpnia 2011 he heto drugiea w linkuDziełanie na chwastyostatnie zdanieto właśnie ten związek z Wietnamem, taki zmodyfikowany agent orange Link do komentarza
animus Napisano 13 sierpnia 2011 Udostępnij #6 Napisano 13 sierpnia 2011 (edytowany) Cytat Witam Na moim trawniku porosło takie dziadostwo. NIe mogę znależć nazwy tego chwasta i nie wiem jak go zwalczać. Jak ktośmoże pomóc to będę wdzięczny. MOże jest jakiśpreaprat do zwalczania tego.Tu są zdjęcia Bardzo dziwne stwierdzenie z twojej strony bo prawidłowo nazwałeś ją rentgenie ("nie mogę znaleźć nazwy tego chwasta") . To --> Chwastnica jednostronna (Echinochloa crus-galli) ? gatunek rośliny jednorocznej należący do rodziny wiechlinowatych. Zwyczajowo nazywana bywa kurzym prosem. We florze Polski jest archeofitem. Na niżu jest jednym z najbardziej pospolitych chwastów w uprawach okopowych.Dawniej ziarniaki tej rośliny z naturalnych stanowisk zbierano na pokarm.W Mołdawii, na Krymie i na Kaukazie zbierano ziarniaki chwastnicy, z których przyrządzano kaszę i ,,mannę?? niskiej jakości.http://walden.underlegend.net/stara/survival/trawy.htm Edytowano 13 sierpnia 2011 przez animus (zobacz historię edycji) Link do komentarza
rentgen Napisano 14 sierpnia 2011 Autor Udostępnij #7 Napisano 14 sierpnia 2011 A miałem nadzieję że jest jakaś chemia któa zwalczy tego drania bez wypalenia trawy (świeżo posianej). A tu bedzie trzeba znowu pustynie zrobić na ogrodzie, Teraz to wygląda tak Link do komentarza
animus Napisano 14 sierpnia 2011 Udostępnij #8 Napisano 14 sierpnia 2011 (edytowany) Cytat A miałem nadzieję że jest jakaś chemia któa zwalczy tego drania bez wypalenia trawy (świeżo posianej). A tu bedzie trzeba znowu pustynie zrobić na ogrodzie, Teraz to wygląda tak To roślina jednoroczna (roślina przechodząca cały cykl rozwojowy od wykiełkowania z nasienia do wydania własnych nasion w ciągu jednego okresu wegetacyjnego, później ginąca) więc jeżeli zbierzesz nasiona lub nie pozwolisz zakwitnąć ścinając ją kosiarką to w przyszłym roku nie będziesz już jej oglądał .Na pewno skądś się wysiała ,albo siałeś zanieczyszczoną trawę lub z wiatrem od sąsiada może za płotem jest tego chmara . Edytowano 14 sierpnia 2011 przez animus (zobacz historię edycji) 1 Link do komentarza
rentgen Napisano 14 sierpnia 2011 Autor Udostępnij #9 Napisano 14 sierpnia 2011 problem w tym że to kładzie się pod kosiarką i nie da się tego skosić. A co jak już się wysiało to znaczy że bedąnowe w przyszłym roku ?? Link do komentarza
animus Napisano 14 sierpnia 2011 Udostępnij #10 Napisano 14 sierpnia 2011 (edytowany) Cytat problem w tym że to kładzie się pod kosiarką i nie da się tego skosić. A co jak już się wysiało to znaczy że bedą nowe w przyszłym roku ?? Ziarniaki ,które dojrzały i spadły w trawę to na pewno cześć wykiełkuje w przyszłym roku .Częste koszenie wyeliminuje większość stosując kosiarkę z koszem zbierającym ,w ciągu roku dwóch lat powinieneś skutecznie przetrzebić ten gatunek .Pozostałe pojedyncze rośliny można wypielić .Rośliny teraz są dużo wyższe i dominują nad trawą dlatego trudniej je skosić trzeba by użyć kosy spalinowej i zebrać pokos ręcznie .Dojrzałe nasiona Chwastnicy trzeba by zebrać ściąć nożyczkami przed skoszeniem . Edytowano 14 sierpnia 2011 przez animus (zobacz historię edycji) 1 Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 14 sierpnia 2011 Udostępnij #11 Napisano 14 sierpnia 2011 Cytat Witam Na moim trawniku porosło takie dziadostwo. NIe mogę znależć nazwy tego chwasta i nie wiem jak go zwalczać. Jak ktośmoże pomóc to będę wdzięczny. MOże jest jakiśpreaprat do zwalczania tego.Tu są zdjęcia W moich stronach to na to wołają PLEŚNIOCHA, tylko spryskać, jest jakiś specjalny środek ale zależy w jakiej uprawie ten chwast rośnie . Link do komentarza
daggulka Napisano 14 sierpnia 2011 Udostępnij #12 Napisano 14 sierpnia 2011 Cytat Teraz to wygląda tak ależ Ci obrodziło .... gdyby było mniej, to można by strzykawką miejscowo randapem potraktować.... ja tak robię z ostami... albo z chwastami które porosły ścieżkę wysypaną żwirkiem - korzenie mają tak zaczepione, ze nie ma opcji wyjąć w całości ... ale przy takiej ilości to byś się wykończył tą strzykawką... Link do komentarza
KamaG Napisano 20 września 2011 Udostępnij #13 Napisano 20 września 2011 ja jestem właśnie po walce z tym paskudztwem W miejscach gdzie rosło w kupie używałam randapa poświęcając niestety trawnik, a tam gdzie było w mniejszych ilościach tępiłam ręcznie. Nawiosnę zobaczę efekty... Link do komentarza
Sepro Napisano 1 października 2011 Udostępnij #14 Napisano 1 października 2011 Cytat proponuję wyroby firmy Monsantopomogły w Wietnamie, pomogą i tu Monsanto to firma o dwuznacznej reputacji, a jej produkty wzbudzają dyskusje:(Wikipedia): Aspartam, którego produkcję jako dodatku do żywności rozpoczęła firma farmaceutyczna G.D. Searle & Company, przejęta później przez Monsanto; niektóre badania sugerują, że związek ten zwiększa ryzyko wystąpienia nowotworów[1], inne tego nie potwierdzają[2]. Agent Orange – produkowany m.in. przez Monsanto defoliant używany przez USA podczas wojny w Wietnamie, aby zniszczyć dżunglę mogącą ukrywać wietnamskich partyzantów; w czasie jego degradacji wyzwalają się dioksyny, które mają szkodliwe działanie na ludzi. PCB – produkowany m.in. przez Monsanto, od 1977 zdelegalizowany w USA z powodu właściwości rakotwórczych. W UE można je stosować z ograniczeniami. DDT – produkowany m.in. przez Monsanto insektycyd wykorzystywany od lat 40. do początku lat 60. XX wieku. Obecnie DDT nie jest używany w krajach wysoko rozwiniętych z powodu jego trwałości i nagromadzania się w organizmach żywych. W krajach trzeciego świata w dalszym ciągu jest używany do walki z komarami roznoszącymi malarię. Cycle-Safe – pierwsza plastikowa butelka na napoje, po roku zaprzestano używania z powodu stwierdzonego ryzyka raka u ludzi. Po kilku latach ponownie zaaprobowana przez FDA. Posilac – rekombinowany bydlęcy hormon wzrostu, zwiększa produkcję mleka u otrzymujących go krów. Ze względu na zwiększoną podatność tych krów na infekcje (związaną ze wzrostem mleczności[3]), otrzymują one wyższe dawki antybiotyków; nie stwierdzono bezpośredniego działania rBGH na ludzi. rBGH nie został dopuszczony do użytku w Kanadzie i niektórych krajach Unii Europejskiej. Z dniem 01.01.2000 r. wycofany z użycia w krajach UE. Roundup - firma sprzedawała środek wraz z informacją "ulega biodegradacji". Jednakże było to wprowadzanie klientów w błąd, ponieważ Roundup nie był biodegradowalny - Monsanto przegrało sprawę sądową w tej kwestii w USA[4] i we Francji[5][6]. W Polsce produkt również był sprzedawany z nieprawdziwą informacją na opakowaniu. W tej chwili opakowania Roundup dostępne w Polsce nie zawierają informacji o biodegradacji produktu. Link do komentarza
Humbak Napisano 9 października 2011 Udostępnij #15 Napisano 9 października 2011 Powiało grozą Link do komentarza
Sepro Napisano 16 października 2011 Udostępnij #16 Napisano 16 października 2011 Bo chwasta "trzeba wyrwać", a nie siurać na niego chemią! Chociaż jak pomyślę o całym polu takich chwastów... To ręce opadają i o wyrywaniu mowy nie ma Link do komentarza
Draagon Napisano 17 października 2011 Udostępnij #17 Napisano 17 października 2011 Może podkaszarką spróbować ? Link do komentarza
Salcia Napisano 17 października 2011 Udostępnij #18 Napisano 17 października 2011 Jak juz jesteśmy przy katastroficznych wizjach to polecam Czy czeka nas epidemia bezpłodności Link do komentarza
Elfir Napisano 20 października 2011 Udostępnij #19 Napisano 20 października 2011 A roślina to chyba chwastnica jednostronna Link do komentarza
Mathir Napisano 30 października 2011 Udostępnij #20 Napisano 30 października 2011 Cytat Jak juz jesteśmy przy katastroficznych wizjach to polecam Czy czeka nas epidemia bezpłodności Strach się bać! Jak można było dopuścić to świństwo na rynek? Link do komentarza
Jolka3 Napisano 6 listopada 2011 Udostępnij #21 Napisano 6 listopada 2011 Obejrzyjcie sobie film na you tube "Świat według Monsanto" Link do komentarza
daggulka Napisano 6 listopada 2011 Udostępnij #22 Napisano 6 listopada 2011 Cytat Obejrzyjcie sobie film na you tube "Świat według Monsanto" obejrzałam .... tu gadaliśmy o tym ....https://forum.budujemydom.pl/zaciekawil-mni...MO--t16558.html Link do komentarza
BLECHERT.Hurtownia granitu Napisano 21 stycznia 2012 Udostępnij #23 Napisano 21 stycznia 2012 Trawnik typu łąka załatwia wszystkie problemy tego typu. Czasem skosić. A na codzień rozkoszować się bogactwem kwiatów i traw:) Link do komentarza
Redakcja ZielonyOgrodek.pl Napisano 24 stycznia 2012 Udostępnij #24 Napisano 24 stycznia 2012 Łąkę kwietną kosi się tylko 1-2 razy w sezonie - po przekwitnięciu kwiatów.PozdrawiamPaweł Romanowski Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się