Ekspert_Komfortu Napisano 30 lipca 2010 #1 Napisano 30 lipca 2010 (edytowany) Remont i dylemat. Jaką podłogę zrobić w kuchni? Pomieszczenie często używane, w każdej chwili może się coś wylać... z drugiej strony ceramika czy marmury są zimne i czasem nieprzyjemne. A przecież każdy chce mieć dobrze urządzoną, stylową kuchnię, w której spędzony czas będzie samą przyjemnością. Co o tym sądzicie? Edytowano 30 lipca 2010 przez Ekspert_Komfortu (zobacz historię edycji)
Mika_ Napisano 30 lipca 2010 #2 Napisano 30 lipca 2010 płytki bardzo ładnie wyglądają , ale jak na nie spadnie garnek czy talerz to może być huk i płytki mogą się zniszczyć. Dlatego moim zdaniem podłoga w kuchni powinna być "miękka", i tak jak piszesz Cytat ceramika czy marmury są zimne i czasem nieprzyjemne
bobiczek Napisano 30 lipca 2010 #3 Napisano 30 lipca 2010 kuchnia to syf, pryskające patelnie, rozlane zupy i pod kubłem na śmiecie zgarniane talerze.Tylko kafle i ceramika pozwoli na komfort czystego bezproblemowego sprzątania.Innej opcji nie \chcę Cytat płytki bardzo ładnie wyglądają , ale jak na nie spadnie garnek czy talerz to może być huk i płytki mogą się zniszczyć. Dlatego moim zdaniem podłoga w kuchni powinna być "miękka", i tak jak piszesz jasne, jasne.............Spadaja garnki i absurd że cos pęka.Na miękkiej podłodze pewno ślad zostanie - racja
molytek Napisano 30 lipca 2010 #4 Napisano 30 lipca 2010 Cytat (...)ceramika czy marmury są zimne i czasem nieprzyjemne. A przecież każdy chce mieć dobrze urządzoną, stylową kuchnię, w której spędzony czas będzie samą przyjemnością. Zimne i czasem nieprzyjemne.. Tyle, że przeważnie każdy robi tak, jak lubi i wybiera to co jemu pasuje i w czym się dobrze czuje. Akurat kuchnia to pomieszczenie, w którym powinien przeważać aspekt praktyczny, a w tych czasach wybór jest tak szeroki, że każdy znajdzie coś dla siebie. Ja na przykład mam w kuchni panele imitujące płytki ceramiczne i zawsze wszyscy myślą, że to rzeczywiście płytki. Leżą już kilka lat i nic się z nimi złego nie dzieje, ale i tak uważam, że najlepszym rozwiązaniem jest jednak ceramika. Zwłaszcza przy blacie roboczym.
kalumet Napisano 30 lipca 2010 #5 Napisano 30 lipca 2010 Cytat z drugiej strony ceramika czy marmury są zimne i czasem nieprzyjemne. teraz często w kuchni jest ogrzewanie podłogowea marmur w kuchni bardzo chętnie, gdyby mnie na to było stać
stokrotka.35 Napisano 31 lipca 2010 #6 Napisano 31 lipca 2010 Posadzka w kuchni też ładnie wygląda na bazie żywic epoksydowych...Posadzki te mają :dobrą wytrzymałość mechaniczną i są odporne na działanie wilgoci.I są prześliczne...Mają tylko zasadniczą wade.... są drogie
NOTO Napisano 5 sierpnia 2010 #7 Napisano 5 sierpnia 2010 wykładziny itp u mnie odpadają ... kojarzą mi się z WIELKĄ PŁYTĄ
Ekspert_Komfortu Napisano 6 sierpnia 2010 Autor #8 Napisano 6 sierpnia 2010 Widzę, że zdania są rózne. Co wy na to - kuchnie dzielimy na dwa rodzaje. Jeden z nich - to kuchnia w której dużo sie gotuje, jest intensywnie używana, przebywa w niej sporo osob w ciągu dnia. Nastawienie praktyczne - łatwe przygotowanie posiłków i sprzątanie. Druga to kuchnie nastawione na design, dla osób, które przedkładają sprawy wyglądu nad praktyczne wykorzystanie - bo np. najczęsciej spożywają posiłki "na mieście" i nie gotują zbyt często.To też myślę decyduje o doborze podłogi - czy będzie to ceramika, czy moze być drewno, panele czy marmur, czy jest potrzebne ogrzewanie podłogowe czy tez nie. W takiej kuchni można nawet pokusić się o wykładzinę. Co wy na to?
NOTO Napisano 6 sierpnia 2010 #9 Napisano 6 sierpnia 2010 Obecnie kuchnia ma czasami droższy wystrój niż salon.Dlatego odczucia innych którzy do nas przychodzą są też ważne, istotne, ciekawe ....Złośliwy zawsze wytknie wykładzinę ... i cały efekt ajnej kuchni pryska ...
katee Napisano 6 sierpnia 2010 #10 Napisano 6 sierpnia 2010 Podłoga tylko taka łatwo zmywalna. Terakota, gres... Cokolwiek. Zimne i nieprzyjemne - niekoniecznie. Poza tym - jak się gotuje to czasami tęskni się za chłodem. Rewelacyjne płytki znalazłam - tudla wielbicieli klasyki:)
Supersaxo Napisano 6 sierpnia 2010 #11 Napisano 6 sierpnia 2010 Cytat Obecnie kuchnia ma czasami droższy wystrój niż salon. To fakt- moja kuchnia kosztuje tez 3 razy wiecej niz wystroj salonu... ...a wracajac do podlogi ,to najlepsza jest ceramika (w dzisiejszych czasach wybor jest naprawde DUUUZY wiec mozna nawet pokusic sie o imitacje drewna )a co do kamienia typu marmur -to raczej odradzam. Wystarczy ,ze na taka podloge wyleje sie napoj gazowany (np. woda mineralna) i taka plama pozostaje na zawsze...Drewno tez niezbyt nadaje sie do kuchni ... :-/
dodi Napisano 6 sierpnia 2010 #12 Napisano 6 sierpnia 2010 a mi sie wydaje, ze teraz nie ma prawa plytka peknoc pod talerzem czy garnkiem. Oczywiscie gres bo terakowa jest mniej wytrzymala. I stawiam tylko i wylacznie na gres, caly dol mam- hyyy bede mila bo plytki juz sa. Salon kuchnia przejscia miedzy pokojami i pomiesczeniami. Na gorze poki co pewno skonczy wykladzina tak jak na schodach- zobaczy sie od zasobnosci portfela. Jak nie bedzie tak kiepsko to drewno w ostatecznosci panele. A kazda powierzchnie mopzna zabezpieczyc przed palmami, tylko mowie juz o takich srodkach ktorych pewno nie dostaniecie bo sa sprzedawane tylko dla np firm sztukatorskich badza konserwatorskich.
KEMIZO Napisano 13 września 2010 #13 Napisano 13 września 2010 WitamMimo wszystko zachęcam Panią do kupienia płytek. Granitowych bądż marmurowych. Jeśli chce mieć Pani stylowo urządzoną kuchnię warto skontaktować się z naszą firmą. Posiadamy płytki z kamienia naturalnego sprowadzanego z Indii i Chin w bardzo dobrych cenach. Gwarantuje, że stłuczony na tych płytkach talerz nie jest w stanie ich zniszczyć.( zwłaszcza granitowych ,gdyż jest to materiał bardzo twardy) Co do tego że podłoga będzie zimna to myślę , ze dobrym rozwiązaniem może być ogrzewanie podłogowe.Miękkie dywany, czy wykładziny nie będą pasowały do kuchni.PozdrawiamSandra Korsak
kacy Napisano 22 grudnia 2010 #14 Napisano 22 grudnia 2010 Argument, że płytki chłodzą, więc może nie dawać ich do kuchni, jest trochę dziwny, bo przecież to nie sypialnia czy nawet pokój dzienny, gdzie ludzie mogą mieć zwyczaj chodzić na boso. Płytki łatwo się czyści, są trwałe i można znaleźć naprawdę fantastyczne wzory. Wielokrotnie nawet się zaleca, że jeśli nie chce się kafelków na całej powierzchni, to żeby przynajmniej wyłożyć nimi te fragmenty podłogi, na których spędza się najwięcej czasu (przy zlewie, kuchence etc.).
kropeczka_ns Napisano 23 grudnia 2010 #15 Napisano 23 grudnia 2010 Na gresie nie ma prawa być śladu jeśli cokolwiek spadnie. Gres to bardzo trwała i praktyczna podłoga, polecam bardzo do kuchni. Tak naparwdę podłoga w kuchni codziennie sie brudzi i w zasadzie to trzeba by ją codziennie przetrzeć... Jedyne co sobie wyobrażam w kuchni to trwała łatwa do utrzymania w czystości podłoga i to jeszcze w kolorze na którym nie widać od razu każdej plamki. Granitu nie polecam, ma moja teściowa, jest lodowaty w odbiorze- nieporównywalnie zimniejszy od płytek, a przecież conajmniej połowę roku nie używamy ogrzewania podłogowego! Dotknijcie sobie zwłaszcza matowych płytek i granitowego nagrobka (bo nieodparcie się kojarzy..) poza tym jest śliski. No i koszmarnie drogi. Poza tym takie cienkie płytki granitowe na 1 cm często kładzione na posadzki są nietrwałe- widziałam jak się taka ukruszyła przy niewielkiej sile użytej.
margaretka2002 Napisano 23 grudnia 2010 #16 Napisano 23 grudnia 2010 Cytat Posadzka w kuchni też ładnie wygląda na bazie żywic epoksydowych...Posadzki te mają :dobrą wytrzymałość mechaniczną i są odporne na działanie wilgoci.I są prześliczne...Mają tylko zasadniczą wade.... są drogie Czy ja wiem, czy sa drozsze od innych podlog? Od paneli na pewno, ale od dobrej jakosci gresu? Niekoniecznie. Natomiast nie jest prawda, ze posadzki zywiczne sa takie mega odporne poniewaz cienkowarstwowe latwo sie rysuja i wycieraja.
kropeczka_ns Napisano 23 grudnia 2010 #17 Napisano 23 grudnia 2010 takie gres jak ja mam z paradyża kosztuje około 100 zł/m2 więc nie mało (ja kupiłam sporo taniej okazyjnie ale II gatunek)plus ułożenie około 30 zł/m2 (u nas)
margaretka2002 Napisano 23 grudnia 2010 #18 Napisano 23 grudnia 2010 A i bywa, ze biora 50-70 zl za m2 za ulozenie, czyli wychodzi cena za m2 posadzki betonowej.
klient2006 Napisano 28 grudnia 2010 #19 Napisano 28 grudnia 2010 Kuchnia musi być funkcjonalna i praktyczna. Najlepsza jest ceramika, można zrobić ogrzewanie podłogowe i wtedy jest ciepła podłoga. Łatwo utrzymać ją w czystości, a za razem ładnie wygląda. Wybór ceramiki jest niesamowity, można ją dopasowac do każdego wnętrza. Można ewentualnie też położyć fajnych dywanik w stylu pasującym do wnętrza domu. Parkiet, drewno szybko się w kuchni zniszczy i wtedy dopiero brzydko wygląda.
majkad Napisano 28 grudnia 2010 #20 Napisano 28 grudnia 2010 Cytat takie gres jak ja mam z paradyża kosztuje około 100 zł/m2 więc nie mało (ja kupiłam sporo taniej okazyjnie ale II gatunek)plus ułożenie około 30 zł/m2 (u nas) Mam pytanie odnośnie tych płytek w II gatunku: nie było problemów z ułożeniem, tzn. jakieś nierówności, itp.??Kupiłam płytki w II gat. również z Paradyża na razie do kuchni, miałam ochotę kupić jeszcze na przedpokój i wiatrołap, natomiast boję się, że ten II gatunek będzie trudny w układaniu. Pozdrawiam
kropeczka_ns Napisano 28 grudnia 2010 #21 Napisano 28 grudnia 2010 fliziarz trochę marudził bo nie były idealnie równe. Nie widać tego po ułożeniu, wogóle nie robi to róznicy chyba że ktoś chodzi i wymierza fugi co do milimetra:) Róznica w cenie nas powaliła 110 zł- I gat, 48 zł- II. U nas jest tego ponad 30 m2 więc zaoszczedziliśmy ponad 1500 zł na samych tych płytkach....mam gres affron beige i generalnie uważam go po 1,5 roku za jeden z lepszych pomysłów jakie mieliśmy. Mam w kotłowni arkesię (tez oczywiście II gat) i ona się zdecydowanie bardziej brudzi, ma zupełnie gładką strukture- affron przez to że jest taki ciut nierówny kolor jest lepszy do utrzymania w czystości.
klient2006 Napisano 29 grudnia 2010 #22 Napisano 29 grudnia 2010 Cytat Mam pytanie odnośnie tych płytek w II gatunku: nie było problemów z ułożeniem, tzn. jakieś nierówności, itp.??Kupiłam płytki w II gat. również z Paradyża na razie do kuchni, miałam ochotę kupić jeszcze na przedpokój i wiatrołap, natomiast boję się, że ten II gatunek będzie trudny w układaniu. Pozdrawiam Płytki dobrego producenta w II gatunku są w porządku, mogą niekiedy różnić się minimalanie odcieniem, ale tego nie widać po ułożeniu, tym bardziej, że są wymieszane. A oszczędność jest duża.
Gama Napisano 10 lipca 2011 #23 Napisano 10 lipca 2011 Cytat fliziarz trochę marudził bo nie były idealnie równe. Nie widać tego po ułożeniu, wogóle nie robi to róznicy chyba że ktoś chodzi i wymierza fugi co do milimetra:) Róznica w cenie nas powaliła 110 zł- I gat, 48 zł- II. U nas jest tego ponad 30 m2 więc zaoszczedziliśmy ponad 1500 zł na samych tych płytkach....mam gres affron beige i generalnie uważam go po 1,5 roku za jeden z lepszych pomysłów jakie mieliśmy. Mam w kotłowni arkesię (tez oczywiście II gat) i ona się zdecydowanie bardziej brudzi, ma zupełnie gładką strukture- affron przez to że jest taki ciut nierówny kolor jest lepszy do utrzymania w czystości. Kropeczko, możesz mi powiedzieć, czy ta arkesja przyjmuje plamy? Będę mieć arkesję z paradyża 1 gat praktycznie we wszystkich pomieszczeniach, gdzie się brudzi, więc niepokoi mnie to, słyszałam, że tańsze gresy jednak potrafia sie trwale zaplamić. Bardzo proszę o odpowiedź, pozdrawiam.
msg-granit Napisano 9 sierpnia 2011 #24 Napisano 9 sierpnia 2011 Cytat płytki bardzo ładnie wyglądają , ale jak na nie spadnie garnek czy talerz to może być huk i płytki mogą się zniszczyć. Dlatego moim zdaniem podłoga w kuchni powinna być "miękka", i tak jak piszesz Kamień ze względu na wytrzymałość, prestiż oraz walory estetyczne jest najlepszym wyborem, mimo pozornie wysokiej ceny. Nie tak łatwo uszkodzić granit. To najczęściej kupowany u nas materiał. W przypadku uszkodzenia, czy zmatowienia z łatwością można go odnowić.Płytki ceramiczne nie dają nam gwarancji trwałości i z czasem należy całość wymieniać, co w ostatecznym rozrachunku jest nie opłacalne.A poza tym kamień jest odporny na zabrudzenia i łatwy do czyszczenia. Naturalny kamień dzięki dużej pojemności cieplnej i wysokiemu przewodnictwu jest zdecydowanie lepszym materiałem niż ceramika na posadzki przy stosowaniu ogrzewania podłogowego. Posadzka taka szybko się nagrzewa i daje poczucie ciepła zimą, a w upalne dni daje poczucie chłodu.Pozdrawiam
ewiq0 Napisano 9 sierpnia 2011 #25 Napisano 9 sierpnia 2011 Cytat Remont i dylemat. Jaką podłogę zrobić w kuchni? Pomieszczenie często używane, w każdej chwili może się coś wylać... z drugiej strony ceramika czy marmury są zimne i czasem nieprzyjemne. jak się ma podłogówkę, to płytki nie są zimne i nieprzyjemne.....zawsze można ubrać kapciuszki
daggulka Napisano 9 sierpnia 2011 #26 Napisano 9 sierpnia 2011 zawsze mnie zaskakuje kiedy piszą, że płytki są zimne i nieprzyjemne ... a parkiet i panele to co? same z siebie gorące? wszystko co na podłodze będzie zimne - chyba , że jest to dywan tudzież wykładzina ...
ewiq0 Napisano 9 sierpnia 2011 #27 Napisano 9 sierpnia 2011 Cytat zawsze mnie zaskakuje kiedy piszą, że płytki są zimne i nieprzyjemne ... a parkiet i panele to co? same z siebie gorące? wszystko co na podłodze będzie zimne - chyba , że jest to dywan tudzież wykładzina ... otóż to....ciepłe papućki hihiiih
daggulka Napisano 9 sierpnia 2011 #28 Napisano 9 sierpnia 2011 Cytat otóż to....ciepłe papućki hihiiih w ciepłych to bym nie wysiedziała ... w klapeczkach pomykam - boso faktycznie zbyt chłodno ...
aquarelio Napisano 25 sierpnia 2011 #29 Napisano 25 sierpnia 2011 Cytat jak się ma podłogówkę, to płytki nie są zimne i nieprzyjemne.....zawsze można ubrać kapciuszki Racja, ja mam podłogówkę i wszystko sprawuje się super. A te zimne i nieprzyjemne płytki są jak lekarstwo na letni gorąc
aga22 Napisano 24 lipca 2012 #30 Napisano 24 lipca 2012 Kuchnia to takie pomieszczenie, gdzie dużo się dzieje. Dlatego praktyczniejsze są płytki, które łatwiej utrzymać w czystości niż np. drewnianą podłogę.
Glazurnik_Rotberg Napisano 25 lipca 2012 #31 Napisano 25 lipca 2012 (edytowany) Cytat Kuchnia to takie pomieszczenie, gdzie dużo się dzieje. Dlatego praktyczniejsze są płytki, które łatwiej utrzymać w czystości niż np. drewnianą podłogę. Zgodzę się, dlatego należy wybierać płytki z wyższych klas ścieralności, odporne na zabrudzenia chemiczne. Na kuchennej posadzce dobrze sprawdzi się gres. Edytowano 25 lipca 2012 przez Glazurnik_Rotberg (zobacz historię edycji)
sombreo Napisano 20 września 2012 #32 Napisano 20 września 2012 Tak, to prawda ze w kuchni "dużo się dzieje", ale nie tylko kafelki są łatwe w czyszczeniu. Można położyć twarde drewno, odporne na ścierania i inne uszkodzenia, dodatkowo dobrze je zabezpieczyć. A wiadomo ze podłoga drewniana nie ma sobie równych, ociepli wygląd Twojej kuchni.
Inż.Maliniak Napisano 29 września 2012 #33 Napisano 29 września 2012 Cytat Tak, to prawda ze w kuchni "dużo się dzieje", ale nie tylko kafelki są łatwe w czyszczeniu. Można położyć twarde drewno, odporne na ścierania i inne uszkodzenia, dodatkowo dobrze je zabezpieczyć. A wiadomo ze podłoga drewniana nie ma sobie równych, ociepli wygląd Twojej kuchni. możnaby połączyć te dwa wątki o podłodze w kuchni jeden, bo trzeba się powa=tarzać ;P gres jest spoko, dobrze się czyści, płytki to samo, ale zimno w nogi. zwłaszcza w bloku, jak się nie ma ogrzewania podłogowego. deska to za duże ryzyko, nawet już nie chodzi o wilgość, tylko zniszczenia. a wymiana czy cyklinowanie sa drogeie i czasochłonne. najlepsze sa laminaty, byle nie z marketu. pergo, balterio, quick step. i wtedy można przemyć mopem i starczy. bo wiem, ze takie gorsze to niektórzy na kolanach szorują
mojdom Napisano 2 października 2012 #34 Napisano 2 października 2012 Cytat możnaby połączyć te dwa wątki o podłodze w kuchni jeden, bo trzeba się powa=tarzać ;P gres jest spoko, dobrze się czyści, płytki to samo, ale zimno w nogi. zwłaszcza w bloku, jak się nie ma ogrzewania podłogowego. deska to za duże ryzyko, nawet już nie chodzi o wilgość, tylko zniszczenia. a wymiana czy cyklinowanie sa drogeie i czasochłonne. najlepsze sa laminaty, byle nie z marketu. pergo, balterio, quick step. i wtedy można przemyć mopem i starczy. bo wiem, ze takie gorsze to niektórzy na kolanach szorują Ale laminat wygląda strasznie słabo po za tym jak upadnie nóż i zrobi się odprysk to za nic się nie da naprawić tak żeby nie było widać :-( zdecydowanie wolę drewno, jak jest olejowane to wystarczy przetrzeć papierem ściernym i samemu zaolejować.
Jani_63 Napisano 2 października 2012 #35 Napisano 2 października 2012 Jesteś pewien że zawsze?Jak nóż się wbije to będziesz tym glacpapierem pucował do usr... śmierci.
vip42 Napisano 2 października 2012 #36 Napisano 2 października 2012 najlepiej zrobić klepisko: jest na tyle twarde że spokojnie można chodzić, na tyle miekkie że wiekszość rzeczy przeżyje upadek, nóż jak się wbije to wystarczy zasypać dziurkę i uklepać
adam_baza Napisano 4 października 2012 #37 Napisano 4 października 2012 Cytat najlepiej zrobić klepisko: jest na tyle twarde że spokojnie można chodzić, na tyle miekkie że wiekszość rzeczy przeżyje upadek, nóż jak się wbije to wystarczy zasypać dziurkę i uklepać U mnie w domu sprawdzają się płytki, zawsze można szybko je przemyć i nie bać się że się przypalą jak jakaś wykładzina czy coś w podobnych klimatach. Oczywiście trzeba kupić odpowiednie płytki i dobrze je położyć :P
mojdom Napisano 18 października 2012 #38 Napisano 18 października 2012 No tak najczęściej stosuje się gres ze względów czysto praktycznych. Ja uwielbiam niesztampowe rozwiązania i bardzo mi się podoba drewno w kuchni. We wnętrzach gdzie kuchnia jest połączona z salonem to absolutnie wygląda lepiej niż łączenie drewna z płytkami.
tmk81 Napisano 26 października 2012 #39 Napisano 26 października 2012 Z tą zimną płytką bym nie przesadzał. Może i przyjemne to nie jest ale w mieszkaniu mieliśmy płytki w kuchni i łazience, podłogówki rzecz jasna brak, pod spodem piwnica i jakoś nikt nie narzekał że zimno, ciągnie itd. Teraz czasy inne, dogodzić sobie łatwiej - jest podłogówka, wybór płytek ogromny. Zdecydowanie postawiłbym na płytki które łatwo i szybko możesz przemyć. Garami i talerzami chyba na co dzień nie rzucasz a komfort będziesz miał właśnie na co dzień Klepisko też jest ciekawym pomysłem jeśli ktoś lubi nieszablonowe pomysły :P
kalafior13 Napisano 9 listopada 2012 #40 Napisano 9 listopada 2012 W kuchni polecam tylko i wyłącznie ceramikę. Ewentualnie w miejscu gdzie stoi stolik, gdzie jemy można zdecydować się na coś przyjemniejszego i "cieplejszego" tj. parkiet bądź panele.
Domartstyl_ Napisano 11 listopada 2012 #41 Napisano 11 listopada 2012 mi osobiście bardzo sie podobają duże białe kafle z wysokim połyskiem. Bardzo ładnie taka podłoga wygląda w połączeniu z czarno fioletowymi meblami.
thru29 Napisano 18 listopada 2012 #42 Napisano 18 listopada 2012 Cytat mi osobiście bardzo sie podobają duże białe kafle z wysokim połyskiem. Bardzo ładnie taka podłoga wygląda w połączeniu z czarno fioletowymi meblami. Takie mam w kuchni. ;) Ale meble ciemnobrązowe.
Dominoo Napisano 22 listopada 2012 #43 Napisano 22 listopada 2012 Ja mam kafelki ceramiczne i wiele razy coś na nie upadło i nie pękły, nie ma rys, łatwo w czystości utrzymać.
mojdom Napisano 22 listopada 2012 #44 Napisano 22 listopada 2012 białe płytki polerowane w kuchni? to dopiero jest niepraktyczne rozwiązanie :( przecież to śliskie i widać każdy najmniejszy paproch. Jednak barwy beżowe, brązowe, szare itp będą znacznie łatwiejsze do utrzymania w czystości.
vip42 Napisano 23 listopada 2012 #45 Napisano 23 listopada 2012 utrzymanie w czystości płytek będzie tak samo łatwe/trudne bez względu na barwę tylko na beżowych/brązowych/szarych mniej będzie widać brud niż na białych/czarnych (mimo że jedna i druga wersja kolorystyczna będzie tak samo brudna/czysta)
elas Napisano 25 lutego 2013 #46 Napisano 25 lutego 2013 Podłoga to bardzo fajny i często niedoceniany temat. Moze stanowić ciekawy element wystroju. Mi się najbardziej podobają takie niebanalne podłogi, w ciekawym kolorze albo wzorze, np szachownica albo zebra (na wybranym fragmencie całej podłogi). To naprawdę fajnie wygląda, chciałabym meic coś takiego u siebie.
Patrycja88 Napisano 25 lutego 2013 #47 Napisano 25 lutego 2013 Tylko płytki! Nie wyobrażam sobie innej podłogi w kuchni ;)
allice Napisano 22 marca 2013 #48 Napisano 22 marca 2013 Moja mama niedawno remontowała kuchnię i przy części roboczej położyła płytki, a tam gdzie stół przy którym się jada posiłki ma panele imitujące deskę. Bardzo fajnie to wygląda i jest praktyczne.
MWis Napisano 26 marca 2013 #49 Napisano 26 marca 2013 Witam.Zapoznalem się z propozycjami udzielajacych się w wątku osob i zgadzam się z jedną, tą która polecala epoksydy.Kuchnia jako przestrzen użytkowa ma to do siebie, że tak naprawde jest przestrzenią bardzo brudną. Kwalifikują się jedynie posadzki "zamknięte" czyli takie pozbawione wolnych porów w które mogłoby się dobrać zabrudzenie. Smiało można przyznać, że płytki z glazurowanej terakoty spelniają ten wymóg, jednak niestety fugi już nie. W połączeniu z utrudnionym dostępem do nich, jeśli zastosujemy fugi jasne, aby je przywrocic do stanu wyjsciowego po paru latach niezbedne bedzie szorowanie szczoteczka do zebow na kolanach.Przypadki pekniec rowniez widywalem, glownie z powodu bledu wykonawcy, ale o tym i tak dowiadujemy sie po fakcie, kiedy juz nie ma co z tym za bardzo zrobic.Posadzki epoksydowe spelniaja wszystkie warunki konieczne do uzytkowania w kuchni. Sa odporne na szereg czynnikow na ktore moglyby tam byc narazone, nie plamią się, nie absorbuja zanieczyszczen, są w pełni zmywalne. Co wiecej, wykazuja bardzo wysoka czystosc biologiczna, nie ma w nich zadnych przestworow ani zakamarkow gdzie mogloby sie zaczac rozwijac niechciane zycie.O wytrzymalosci mechanicznej na uderzanie nie wspomnę. Ogromną zaletą jest obecnie praktycznie absolutna dowolność w dopasowaniu ich do swojego wymarzonego wzornictwa w pomieszczeniu.
Elektrotip Napisano 27 marca 2013 #50 Napisano 27 marca 2013 W takim razie wstaw zdjęcie,ponieważ takie połączenie płytek oraz paneli może być całkiem ciekawe i praktyczne. Moim zdaniem na całości kuchni powinniśmy dać obowiązkowo płytki w jakimś ładnym kolorze.
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się