Roman_Sz Napisano 17 sierpnia 2009 Udostępnij #1 Napisano 17 sierpnia 2009 Czy jest racjonalne uzasadnienie umieszczania butelki wódki w budowanym fundamencie? Link do komentarza
Jan_13 Napisano 17 sierpnia 2009 Udostępnij #2 Napisano 17 sierpnia 2009 Ależ oczywiście... Duchy przodków, wielki Manithou, strzygi polne oraz i krety także "lubieją wypić". Link do komentarza
adamis Napisano 17 sierpnia 2009 Udostępnij #3 Napisano 17 sierpnia 2009 Racjonalnego oczywiście nie ma. A kto ją tam ma umieścić? Budowlańcy?Nie za bardzo wierzę w aż takie poświęcenie z ich strony....Inwestor? Szkoda kasy na takie głupoty....A tak w ogóle, to pierwsze słyszę o takim zwyczaju. Ja bym w moim domu absolutnie na to nie pozwolił. Wódka kojarzy mi się jednoznacznie i zdecydowanie negatywnie. Link do komentarza
kam300 Napisano 23 sierpnia 2009 Udostępnij #4 Napisano 23 sierpnia 2009 Średniowiecze !Taki pomysł może jedynie zaproponować ekipa która w trakcie budowy wodę leje do zaprawy, a wódkę w siebie.Ta wódka, i tak będzie wypita przez tych którzy mają ją umieścić w fundamencie,a w jej miejsce będzie położona butelka ze zwykłą wodą. Trudno uwierzyć że są jeszcze ludzie którzy dają się nabierać na takie pijackie numery. Link do komentarza
Super B Napisano 24 sierpnia 2009 Udostępnij #5 Napisano 24 sierpnia 2009 Jak pijaczek jest mocno zdesperowany, to potrafi być bardzo przekonujący Link do komentarza
KAROI Napisano 25 sierpnia 2009 Udostępnij #6 Napisano 25 sierpnia 2009 Ale wódka w fundamencie, to jest już ordynarne nabijanie klienta w... butelkę Link do komentarza
kamil173 Napisano 28 sierpnia 2009 Udostępnij #7 Napisano 28 sierpnia 2009 Zapytaj po co niby to by się tam miało znaleźćJa tam nie wiem, ale szkoda trochę Link do komentarza
Super B Napisano 30 sierpnia 2009 Udostępnij #8 Napisano 30 sierpnia 2009 Tak jest! Z wódką można zrobić wiele fajnych rzeczy... zamurowywanie w ścianie piwnicznej do nich nie należy Link do komentarza
cichy13 Napisano 5 września 2009 Udostępnij #9 Napisano 5 września 2009 lepiej ją wypij a jak nie dasz rady to chętnie pomogę a fundamenty za zalej betonem Link do komentarza
Joanna07 Napisano 7 listopada 2009 Udostępnij #10 Napisano 7 listopada 2009 Mnie powiedzieli że w fundamenty pieniążki tzrezba wsypać, i mimo XXI wieku wsypałam Link do komentarza
ikas3 Napisano 1 marca 2010 Udostępnij #11 Napisano 1 marca 2010 Cytat Czy jest racjonalne uzasadnienie umieszczania butelki wódki w budowanym fundamencie? Rozwiń To oczywiście prowokacja? Link do komentarza
majster2008 Napisano 1 marca 2010 Udostępnij #12 Napisano 1 marca 2010 kiedyś jak budowali dom to pod każdy narożnik wrzucano monete (pieniążek) by w domu pieniądze zawsze były a w drzwiach podkowę by szczęście nie opuszczało dom tak samo w innych budynkach obecnie najczęściej spotyka się sowę by szczęście nie opuściło domu jeszcze kot ale zapomniałem ale wódka podejrzewam że chodzi o wypicie Link do komentarza
tomek731 Napisano 27 marca 2010 Udostępnij #13 Napisano 27 marca 2010 Cytat Czy jest racjonalne uzasadnienie umieszczania butelki wódki w budowanym fundamencie? Rozwiń Tak ponieważ wódka to podstawa, a podstawa to fundament.Widziałem też przypadek umieszczenia pod fundamentem starego roweru, ale nie doszukiwałem się naukowego wyjaśnienia takowego czynu. Link do komentarza
stokrotka.35 Napisano 27 marca 2010 Udostępnij #14 Napisano 27 marca 2010 A ja grosik dałam pod pierwsze wylanie fundamentów ,co by sie nam szczęściło teraz i w przyszłości ...może i zabobon, ale grosik dałam Link do komentarza
adamis Napisano 27 marca 2010 Udostępnij #15 Napisano 27 marca 2010 Przy wrzucaniu pieniędzy w fundamenty późniejsze szczęście jest wprost proporcjonalne do wartości zalanej betonem kasy.Na co więc można liczyć po grosiku? Link do komentarza
animus Napisano 27 marca 2010 Udostępnij #16 Napisano 27 marca 2010 Cytat Przy wrzucaniu pieniędzy w fundamenty późniejsze szczęście jest wprost proporcjonalne do wartości zalanej betonem kasy.Na co więc można liczyć po grosiku? Rozwiń A nie lepiej w butelce pozostawić zdjęcie inwestorów oraz krótki list z datą i zamurować to w ścianie . Link do komentarza
jętka Napisano 27 marca 2010 Udostępnij #17 Napisano 27 marca 2010 A jak teściowa często zachodzi na budowę i włos jej wpadnie do zaprawy... to oznacza to, że będzie częstym gościem w waszym domu i co gorsza będzie miała ciągoty do rządzenia na "nie swoim" Link do komentarza
stokrotka.35 Napisano 27 marca 2010 Udostępnij #18 Napisano 27 marca 2010 Cytat A jak teściowa często zachodzi na budowę i włos jej wpadnie do zaprawy... to oznacza to, że będzie częstym gościem w waszym domu i co gorsza będzie miała ciągoty do rządzenia na "nie swoim" Rozwiń Z tą teściową to już lepiej żeby nie tylko włos wpadł... i niekoniecznie do moich fundamentów Ja fundament mam na pieniążku... to tak jakby ziarenko,które ma sie rozmnażać w poszczególnych latach.Przykładem niech będzie ziarenko słonecznika,po kilku latach mamy hektary plantacji.Na czymś dom musi stać,mój ma podwaliny pieniężne Link do komentarza
bobu62 Napisano 27 marca 2010 Udostępnij #19 Napisano 27 marca 2010 Cytat A jak teściowa często zachodzi na budowę i włos jej wpadnie do zaprawy... to oznacza to, że będzie częstym gościem w waszym domu i co gorsza będzie miała ciągoty do rządzenia na "nie swoim" Rozwiń Jak nawet nie wpadnie to też Twoje słowa się sprawdzą! Link do komentarza
daggulka Napisano 27 marca 2010 Udostępnij #20 Napisano 27 marca 2010 Cytat Jak nawet nie wpadnie to też Twoje słowa się sprawdzą! Rozwiń jest jeszcze jedno wyjście .... ale za to się idzie do pierdla ... 1 Link do komentarza
bobu62 Napisano 27 marca 2010 Udostępnij #21 Napisano 27 marca 2010 Cytat jest jeszcze jedno wyjście .... ale za to się idzie do pierdla ... Rozwiń Też mi to przeszło przez myśl... Link do komentarza
coolibeer Napisano 27 marca 2010 Udostępnij #22 Napisano 27 marca 2010 Ja wrzuciłem 20 sztuk 1 złotówek podczas lania ław fundamentowych. Podobno był taki zwyczaj że się będzie miało szczęście i pieniądze na nowym domu. Zobaczymy... Link do komentarza
bobu62 Napisano 28 marca 2010 Udostępnij #23 Napisano 28 marca 2010 Cytat Ja wrzuciłem 20 sztuk 1 złotówek podczas lania ław fundamentowych. Podobno był taki zwyczaj że się będzie miało szczęście i pieniądze na nowym domu. Zobaczymy... Rozwiń Jak się wrzuca gdzieś monety to sie ponoć tam wróci. Tylko jak to u Ciebie zinterpretować: czy wrócisz do fundamentów , czy bedziesz wracał do domu?... Link do komentarza
animus Napisano 28 marca 2010 Udostępnij #24 Napisano 28 marca 2010 Cytat A jak teściowa często zachodzi na budowę i włos jej wpadnie do zaprawy... to oznacza to, że będzie częstym gościem w waszym domu i co gorsza będzie miała ciągoty do rządzenia na "nie swoim" Rozwiń To przed wejściem na budowę teściowej , trzeba ogolić ją na glacę A najlepsza tEŚĆIOWA to tEŚĆIOWA na sto dwa . Sto metrów za domem dwa metry pod ziemią Link do komentarza
tomek731 Napisano 28 marca 2010 Udostępnij #25 Napisano 28 marca 2010 Sprawa butelki wódki pod fundamentem zaczyna się wyjaśniać, zapewne jest to wódka dla teściowej. Link do komentarza
Ciril Napisano 9 kwietnia 2010 Udostępnij #26 Napisano 9 kwietnia 2010 a znacie to:że trzeba nasr.ć we wszystkie 4 rogi swojej działki??? Link do komentarza
Trzylwy Napisano 9 kwietnia 2010 Udostępnij #27 Napisano 9 kwietnia 2010 Jak ktoś ma działkę o nieregularnym kształcie, to tych rogów może być więcej.... no przesrane normalnie ... Link do komentarza
jętka Napisano 9 kwietnia 2010 Udostępnij #28 Napisano 9 kwietnia 2010 Cytat trzeba nasr.ć we wszystkie 4 rogi swojej działki Rozwiń Dla mnie Twoja wypowiedź jest hitem w tym temacie Link do komentarza
Ciril Napisano 16 kwietnia 2010 Udostępnij #29 Napisano 16 kwietnia 2010 jętka tyle, że to nie był żart. Mam kilku znajomych, którzy mnie się poważnie pytali czy już obes.ałam działkę, bo to przynosi powodzenie tak samo jak wdepnięcie w g... lub g... ptaka spadające na Ciebie z góry.Ja na to, że nie wyobrażam sobie biegać 4 razy za potrzebą, w tym 2 razy prawie kilometr Link do komentarza
daggulka Napisano 16 kwietnia 2010 Udostępnij #30 Napisano 16 kwietnia 2010 Cytat Ja na to, że nie wyobrażam sobie biegać 4 razy za potrzebą, w tym 2 razy prawie kilometr Rozwiń no ale kochana zobacz , jak se kondyche można wyrobić .... Link do komentarza
Trzylwy Napisano 16 kwietnia 2010 Udostępnij #31 Napisano 16 kwietnia 2010 Eeetam..... głupie wymówki ... zawsze można rowerem dymnąć. Link do komentarza
Ciril Napisano 16 kwietnia 2010 Udostępnij #32 Napisano 16 kwietnia 2010 Gorzej jak to się śmierdzącą sprawą w portkach skończy Link do komentarza
Bopet Napisano 19 kwietnia 2010 Udostępnij #33 Napisano 19 kwietnia 2010 Cytat A nie lepiej w butelce pozostawić zdjęcie inwestorów oraz krótki list z datą i zamurować to w ścianie . Rozwiń Jak dla mnie... super pomysł! Link do komentarza
nowa30 Napisano 26 kwietnia 2010 Udostępnij #34 Napisano 26 kwietnia 2010 WODKA W FUNDAMĘNCIE??????????????? moji drodzy ja od pra dziada wiem ze wode swięconą sie daje w którys róg domku w przy zalewaniu fundamentów i tez tak i ja zrobiłam oby chroniła od i chroniła od klęsk żywiołowych,oraz dałam tez 1zł. pod bloczek i tego i Wam radze,a nie wódka!to zły znak kazdy z Nas wie co to oznacza ...no chyba ze chce aby w nowym domku pojawił sie alkoholizm .Pozdrawiam wszystkich budujacych swoje gniazdka. Link do komentarza
brzoza Napisano 26 kwietnia 2010 Udostępnij #35 Napisano 26 kwietnia 2010 Cytat WODKA W FUNDAMĘNCIE??????????????? ... Rozwiń w fundamencie - jak już ...w fundamencie wmurowuje sie kamień węgielny czyli kamień ustawiony biegunowo kamienie polne (otoczaki) pod (węgła) narożniki i podwaliny budynku Link do komentarza
Croc123 Napisano 26 kwietnia 2010 Udostępnij #36 Napisano 26 kwietnia 2010 Cytat w fundamencie - jak już ...w fundamencie wmurowuje sie kamień węgielny czyli kamień ustawiony biegunowo kamienie polne (otoczaki) pod (węgła) narożniki i podwaliny budynku Rozwiń Otoczaki to nie sa polne kamienie... Link do komentarza
stokrotka.35 Napisano 26 kwietnia 2010 Udostępnij #37 Napisano 26 kwietnia 2010 Cytat Otoczaki to nie sa polne kamienie... Rozwiń A dlaczego nie...?Przecież niekiedy w miejscach gdzie jest dużo kamieni były strumienie,rzeczki,potoczki...A te kamyczki to po prostu pozostałości po tych ciekach wodnych. Link do komentarza
adamis Napisano 26 kwietnia 2010 Udostępnij #38 Napisano 26 kwietnia 2010 Temat tylko dowodzi jednego: ludzie nie potrafią żyć bez nadziei. Jeśli porzucili jedną, to na jej miejsce poszukują innej. W beznadziei każda nadzieja jest dobra, choćby nie wiem jak głupia. Link do komentarza
Croc123 Napisano 27 kwietnia 2010 Udostępnij #39 Napisano 27 kwietnia 2010 Cytat A dlaczego nie...?Przecież niekiedy w miejscach gdzie jest dużo kamieni były strumienie,rzeczki,potoczki...A te kamyczki to po prostu pozostałości po tych ciekach wodnych. Rozwiń No jak sama piszesz pozostalosci po ciekach wodnych Wiec nie kamienie polne. Ale nie rozdrabniajmy sie.Moze warto wmurowac zdjecie inwestorow + opis jak ktos wyzej pisal? Link do komentarza
stokrotka.35 Napisano 27 kwietnia 2010 Udostępnij #40 Napisano 27 kwietnia 2010 Cytat No jak sama piszesz pozostalosci po ciekach wodnych Wiec nie kamienie polne. Ale nie rozdrabniajmy sie. Rozwiń To otoczak który leży w gruncie np. 4-5 tyś lat to czym jest?Nie otoczakiem bo te w strumykach najczęściej bywająi też nie kamień polny to jest, bo ma gładką powierzchnię? Link do komentarza
adamis Napisano 27 kwietnia 2010 Udostępnij #41 Napisano 27 kwietnia 2010 Lodowiec przytaszczył. Link do komentarza
ayden Napisano 29 kwietnia 2010 Udostępnij #42 Napisano 29 kwietnia 2010 Pierwszy raz słyszę, żeby ktoś zamurował wódkę w fundamencie... Może po prostu ktoś chciał być uczciwym pracownikiem Link do komentarza
Marcin123 Napisano 29 kwietnia 2010 Udostępnij #43 Napisano 29 kwietnia 2010 Cytat Pierwszy raz słyszę, żeby ktoś zamurował wódkę w fundamencie... Może po prostu ktoś chciał być uczciwym pracownikiem Rozwiń Opowiedziałem tę historię koledze, który słyszał, ale o zakopywaniu pustych butelek w każdym rogu fundamentu. Logiki tu nie trzeba, bo w przesądach ich zwykle brakuje. Link do komentarza
Damazon Napisano 29 kwietnia 2010 Udostępnij #44 Napisano 29 kwietnia 2010 Ciekawe co na ten temat mówi feng shui...?! Ze swojej strony myślę, że im lepiej kojarzące się nam rzeczy wmuruje się w fundamenty tym lepiej... A mi osobiście wódka kojarzy się z pijaństwem... myślę, że w tym wmurowywaniem to tak jak ze stłuczonym lustrem - jeśli chcemy mieć 7lat nieszczęścia to będziemy je mieli... Link do komentarza
Kuba Refer Napisano 29 kwietnia 2010 Udostępnij #45 Napisano 29 kwietnia 2010 Ja kilka lat temu znalazłem w ścianie schroniska górskiego (które remontowałem) butelkę żytniej. Muszę wam powiedzieć, że leżakowanie jej służyło. Link do komentarza
PeZet Napisano 29 kwietnia 2010 Udostępnij #46 Napisano 29 kwietnia 2010 Cytat Mnie powiedzieli że w fundamenty pieniążki tzrezba wsypać, i mimo XXI wieku wsypałam Rozwiń Ja w fundamenty wsypałem 10.000pln. Link do komentarza
ashantess Napisano 20 maja 2010 Udostępnij #47 Napisano 20 maja 2010 Ja słyszałam o umieszczaniu w fundamencie pieniążka, żeby się potem pieniądze domu trzymały.Logicznie rzecz biorąc, jak się wmuruje wódkę, to co ma się trzymać potem tego domu, wódka? Nie przekonuje mnie to.Wolę mieć pieniądze niż alkohol Link do komentarza
katee Napisano 25 lipca 2010 Udostępnij #48 Napisano 25 lipca 2010 Wódka to chyba nie najlepszy pomysł... Lepiej zostawić na parapetówkę, tam liczy się każda butelka:) A mąż "utopił" w fundamentach 10 zł. Niech się pomnażają i kredyt spłacają Link do komentarza
Lolek_1 Napisano 25 lipca 2010 Udostępnij #49 Napisano 25 lipca 2010 Też mieliśmy propozycję "flaszki"Zrobiliśmy to tak:butelka po Kubusiu - bo była i ma szerszą szyjkę. Do środka daliśmy po miedziaku z tego roku i list o budowniczych tego domu podpisany przez każdego z domowników (nawet 2 - latka - kredką). list zawierał informacje kto buduje i po co. Tylko tak dla przyszłych pokoleń lub hard-archeologów.Buteleczkę wstawiliśmy w jeden z rogów i obserwowaliśmy zalewanie jej betonem. NIC PONADTO. Żadnych guseł, odczyniania etc.Zabawa była przednia - cała rodzina - a to przecież dopiero początek drogi... Link do komentarza
Piotrek78 Napisano 7 sierpnia 2010 Udostępnij #50 Napisano 7 sierpnia 2010 Kase to rozumiem że wrzuca się na szczęscie ale butelka wódki ?? To chyba dla alkoholików żeby w domu nigdy nie zabrakło wódeczki - może lepiej zastanowić się nad wiśnióweczką Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się