Buster Napisano 20 kwietnia 2023 #501 Napisano 20 kwietnia 2023 Dnia 19.04.2023 o 19:17, ariaprimo napisał: Pomysl bardzo dobry, ale cos mi sie przypomnialo i sprawdzilam na fotkach. Ten styropian 5 cm jest juz na wszystkich scianach, do ponad 1/2 wysokosci. Laczenie tego z dziesieciocentymetrowym byloby, nie wyrazajac sie, troche upierdliwe . Tu majster mialby chyba prawo z lekka sie zdenerwowac... A moze nie ? Najpierw dac druga warstwe piatki i potem leciec z dziesiatka ? Ale czy to warto, dla dwoch rzadkow styropianu ? Nie wiem, ile tego jest w paczce, moze nawet nie warto go kupowac, bo nie wykorzystaloby sie wszystkiego. Rozwiń Fakt, to zmienia "postać rzeczy" Teraz to i ja zastanawiałbym się czy dodawać te 5 cm czy odpuścić.
animus Napisano 22 kwietnia 2023 #502 Napisano 22 kwietnia 2023 Dnia 19.04.2023 o 14:31, ariaprimo napisał: Przypomnialo mi sie powiedzenie "jak chory chce przezyc, to medycyna jest bezsilna" . Budowa chatki czeka, az przestanie padac, i na dzialce nic sie nie dzieje. Korzystajac z tej przerwy technicznej zaczelam sie powaznie zastanawiac nad tymi dziesiecioma centymetrami styropianu (macie straszna moc przekonywania). Majster powiedzial, ze moga dokupic i dolozyc te 5 cm, ale bedzie potrzebne kolkowanie. Czy na pewno ? Slyszalam, ze to nie jest konieczne, ale, moze jak sa dwie warstwy, to lepiej kolkowac ? Takie jest moje pytanie na dzien dzisiejszy . Rozwiń Nie ma potrzeby kołkować, to nowe ściany, a na nowy styropian można przykleić drugą warstwę ale na klej piankowy, jak na klej na mokro to trzeba kołkować.
demo Napisano 22 kwietnia 2023 #503 Napisano 22 kwietnia 2023 Dnia 22.04.2023 o 10:37, animus napisał: jak na klej na mokro to trzeba kołkować. Rozwiń Nie trzeba, tylko można, tak na wszelki wypadek. Jak trzeba to podstawę jakąś techniczną poproszę.
ariaprimo Napisano 22 kwietnia 2023 Autor #504 Napisano 22 kwietnia 2023 Jak ostatnio rozmawialam z majstrem, to sam zaproponowal doklejenie drugiej warstwy piatki na te co jest, a dalej dac dziesiatke. Bo ja myslalam, zeby teraz zostawic wszedzie piatke, i zobaczyc w przyszlym roku, po sezonie, jak to bedzie. Ewentualnie, dolozyc wtedy te 5 cm styropianu. Ale, jego zdaniem (i tu sie zgadzam) to bedzie duzo drozej kosztowac, jesli sie okaze, ze te 5 cm byloby przydatne. Dojdzie koszt kleju, siatki, powtornego malowania. Myslalam, ze kleja na placki i obwodowo, ale daja klej na cala powierzchnie styro, packa z zebami 1 cm. Moze w takim przypadku kolkowanie nie bedzie konieczne ? Czytalam gdzies wypowiedz przedstawiciela Termoorganiki, ze mozna kleic styro 15 cm na juz istniejace 15 cm bez kolkowania. Na normalny dom mieszkalny... Zagwozdka coraz bardziej sie zagwazdza , mam czas do srody na podjecie decyzji.
animus Napisano 22 kwietnia 2023 #505 Napisano 22 kwietnia 2023 Dnia 22.04.2023 o 19:40, ariaprimo napisał: Myslalam, ze kleja na placki i obwodowo, ale daja klej na cala powierzchnie styro, packa z zebami 1 cm. Rozwiń Czegoś widocznie nie rozumiesz, jak przykleisz na klej na mokro, to zwiększysz znacznie ciężar izolacji, ta warstwa kleju pomiędzy styropianami nie będzie również izolować, często jest tak, że niedoróbki typu usmarowania klejem, powodują mostki termiczne, a to przy doklejaniu nieuniknione. Dlatego odradzam klejenie drugiej warstwy na mokro, zrób na pianę, a będziesz mieć tak jakby jednorodny płat styropianu o grubości 10 cm. 2
animus Napisano 22 kwietnia 2023 #506 Napisano 22 kwietnia 2023 Dnia 22.04.2023 o 14:24, demo napisał: Nie trzeba, tylko można, tak na wszelki wypadek. Jak trzeba to podstawę jakąś techniczną poproszę. Rozwiń Dlatego, że klejąc styropian na styropian, mamy dwie powierzchnie o słabej przyczepności, w granicach 0,08 - 0,1 mPa,. W dodatku styropian jednorodny o gr 10 cm trzyma się całą płaszczyzną w całym przekroju, a klejąc styropian 2 × 5 cm, możemy wytworzyć miejsca styku obu płaszczyzn na poziomie 40-70%. Mocowanie płyt na tak słabych podłożach styropianowych, może doprowadzić do zrywania przyczepności wewnątrz w trakcie wiązanie kleju, inaczej jest gdy kleimy do ściany, która stabilizuje klej w trakcie wiązania lub warstwy tynku zbrojonego siatką na starej izolacji cieplnej.
ariaprimo Napisano 22 kwietnia 2023 Autor #507 Napisano 22 kwietnia 2023 Dnia 22.04.2023 o 20:33, animus napisał: Czegoś widocznie nie rozumiesz, Rozwiń Nie widocznie, tylko na pewno, i nie czegos, ale wielu rzeczy. Ale powoli horyzonty sie przecieraja i nastaje jasnosc . W takim razie bedzie pianka 2
demo Napisano 23 kwietnia 2023 #508 Napisano 23 kwietnia 2023 (edytowany) Dnia 22.04.2023 o 21:21, animus napisał: Mocowanie płyt na tak słabych podłożach styropianowych, może doprowadzić do zrywania przyczepności Rozwiń No więc jeżeli to są tak słabe podłoża które powodują zrywanie przyczepności, to zawsze i wszędzie powinien być nakaz bezwzględnego kołkowania, a nie jest. Wiesz dlaczego? Bo to goowno prawda co wymyśliłeś. Dnia 22.04.2023 o 20:33, animus napisał: że niedoróbki typu usmarowania klejem, powodują mostki termiczne Rozwiń A takie okno to dopiero mostek!!!. Edytowano 23 kwietnia 2023 przez demo (zobacz historię edycji)
ariaprimo Napisano 30 kwietnia 2023 Autor #509 Napisano 30 kwietnia 2023 Udalo sie swidosliwe troche lepiej ustawic do pionu Brzozka robi co moze, i pieknie sie zieleni... Dzielne malenstwo. Na jednym okorowanym pniu scietej sosny zobaczylam cos takiego: Czy ktos wie, co to jest, to czarne ? Jakis rodzaj grzyba ?
demo Napisano 1 maja 2023 #510 Napisano 1 maja 2023 Dnia 30.04.2023 o 21:57, ariaprimo napisał: Czy ktos wie, co to jest, to czarne ? Jakis rodzaj grzyba ? Rozwiń To śluzowiec smętosz czarny, bardzo tajemniczy organizm. Czym jest? Cytat „Łączą niektóre cechy grzybów i najprymitywniejszych organizmów zwierzęcych, jakimi są pierwotniaki." Rozwiń Tu więcej informacji: https://www.tvp.info/60099210/smetosz-czarny-to-jeden-z-najbardziej-nietypowych-organizmow-ktore-mozemy-spotkac-podczas-lesnych-spacerow
animus Napisano 1 maja 2023 #511 Napisano 1 maja 2023 Drewniak wielokształtny. https://pl.wikipedia.org/wiki/Drewniak_wielokształtny
demo Napisano 1 maja 2023 #512 Napisano 1 maja 2023 Dnia 1.05.2023 o 11:21, animus napisał: Drewniak wielokształtny. Rozwiń Pudło. Nie ta budowa, nie ta wielkość, w Polsce rzadki i niespotykany na sośnie.
ariaprimo Napisano 3 maja 2023 Autor #513 Napisano 3 maja 2023 Panowie, dziekuje za zadanie sobie trudu poszukiwan i za odpowiedzi. Problem teraz polega na tym, ze wlasciwie to kazda z tych mozliwosci pasuje . I dalej nie wiem, czy cos z tym trzeba robic, czy nie. Szkodliwe toto, lepiej sie tego pozbyc ? Wolalabym, zeby nic nie wlazilo na moje sosnowe pnie. Prace budowlane postepuja. Robi sie dach Mam nadzieje, ze te uszczerbki na belkach (krokwiach ?) nie maja wielkiego znaczenia ? Tak wyglada chatka pod kazdym katem - stan z wczoraj
animus Napisano 3 maja 2023 #514 Napisano 3 maja 2023 Dnia 3.05.2023 o 19:39, ariaprimo napisał: Prace budowlane postepuja. Robi sie dach Mam nadzieje, ze te uszczerbki na belkach (krokwiach ?) nie maja wielkiego znaczenia ? Rozwiń Nie dałbym sobie wsadzić takich krokwi.
ariaprimo Napisano 3 maja 2023 Autor #515 Napisano 3 maja 2023 A co jest z tymi nie tak ? Bo mi chodzilo o te, zaznaczone strzalkami.
demo Napisano 3 maja 2023 #516 Napisano 3 maja 2023 Dnia 3.05.2023 o 19:39, ariaprimo napisał: I dalej nie wiem, czy cos z tym trzeba robic, czy nie. Szkodliwe toto, lepiej sie tego pozbyc ? Wolalabym, zeby nic nie wlazilo na moje sosnowe pnie. Rozwiń Nie wiesz bo nie było pytania. Nie rób nic, zdrowej sośnie nic nie zrobi. Dnia 3.05.2023 o 19:39, ariaprimo napisał: Tak wyglada chatka pod kazdym katem - stan z wczoraj Rozwiń Fajowo. Dnia 3.05.2023 o 19:39, ariaprimo napisał: Mam nadzieje, ze te uszczerbki na belkach (krokwiach ?) nie maja wielkiego znaczenia ? Rozwiń Żadnego, tylko czysta estetyka. Aleg gdyby były odsłonięte...
animus Napisano 3 maja 2023 #517 Napisano 3 maja 2023 Dnia 3.05.2023 o 19:39, ariaprimo napisał: I dalej nie wiem, czy cos z tym trzeba robic, czy nie. Szkodliwe toto, lepiej sie tego pozbyc ? Rozwiń Dnia 3.05.2023 o 19:56, ariaprimo napisał: A co jest z tymi nie tak ? Bo mi chodzilo o te, zaznaczone strzalkami. Rozwiń Pocięte jak makaron.
demo Napisano 3 maja 2023 #518 Napisano 3 maja 2023 Ja bym miał jednak zastrzeżenia co do jakości zabezpieczenia tego drewna. Wygląda trochę jakby ktoś wiadrem na cały sztapel chlusnął preparatem. Ja bym to poprawił, bo to las i pełno złoczyńców czyhających na świeże a już nie broniące się drewienko.
ariaprimo Napisano 3 maja 2023 Autor #519 Napisano 3 maja 2023 @animus Moj angielski jest zerowy Przeciete, bo byl problem z dostarczeniem dluzszych. Ale laczenie jest na podciagu, myslisz, ze nie utrzymaja dachu z blachodachowki ? @ demo Krokwie beda zakryte. Na jakosc impregnacji nie mam zadnego wplywu. Jak udowodnie, ze jest zerowa ? Wlasciciel tartaku powiedzial, ze robiona jest miedzianem (cokolwiek to znaczy). A jak to teraz poprawic ?
demo Napisano 3 maja 2023 #520 Napisano 3 maja 2023 (edytowany) Dnia 3.05.2023 o 20:29, ariaprimo napisał: A jak to teraz poprawic ? Rozwiń W każdym budowlanym kupisz taki preparat. A potem najlepiej takim spryskiwaczem ogrodowym lub w ostateczności pędzlem. Dnia 3.05.2023 o 20:29, ariaprimo napisał: Wlasciciel tartaku powiedzial, ze robiona jest miedzianem (cokolwiek to znaczy) Rozwiń A ten miedzian ma kolor taki zielony, tylko dlaczego na większości drewna jakoś słabo go widać. Edytowano 3 maja 2023 przez demo (zobacz historię edycji)
ariaprimo Napisano 3 maja 2023 Autor #521 Napisano 3 maja 2023 O ile dobrze pamietam (bo tez zwrocilam na to uwage), to oni uzywaja impregnat wlasnej produkcji, dlatego jest jasniejszy. Czy to prawdopodobne ? Zupelnie sie na tym nie znam. Zapytam moich budowlancow, czy mieliby ochote na spryskiwanie tych krokwi. Bo drewno, ktore jeszcze nie jest uzyte, moge spryskac sama. Z tym, ze na jutro jest przewidziane kladzenie membrany, a nie wiem, jak to sie ma do pryskania czymkolwiek po krokwiach.
animus Napisano 3 maja 2023 #522 Napisano 3 maja 2023 Dnia 3.05.2023 o 20:29, ariaprimo napisał: Moj angielski jest zerowy Rozwiń https://www.filmweb.pl/serial/The+Last+of+Us-2023-849662 Dnia 3.05.2023 o 20:29, ariaprimo napisał: Przeciete, bo byl problem z dostarczeniem dluzszych. Ale laczenie jest na podciagu Rozwiń A podciąg też jest łączony czy skleili na miejscu.
ariaprimo Napisano 3 maja 2023 Autor #523 Napisano 3 maja 2023 Dnia 3.05.2023 o 21:03, animus napisał: https://www.filmweb.pl/serial/The+Last+of+Us-2023-849662 A podciąg też jest łączony czy skleili na miejscu. Rozwiń Podciag jest w calosci . Ma maksymalna dlugosc, tzn. 7 m Dzieki za linka, moze skorzystam, jak tylko obejrze 4 tera zaleglosci w nagraniach. Ale na dzialce nie ma internetu...
Buster Napisano 4 maja 2023 #524 Napisano 4 maja 2023 Dnia 3.05.2023 o 21:17, ariaprimo napisał: Ale na dzialce nie ma internetu... Rozwiń Łomatkobosko , Toż to dzicz. Ale i tak chciałbym się tam zaszyć.
animus Napisano 4 maja 2023 #525 Napisano 4 maja 2023 Dnia 3.05.2023 o 21:17, ariaprimo napisał: Podciag jest w calosci . Ma maksymalna dlugosc, tzn. 7 m Rozwiń A krokwie mają 7,5 m.
ariaprimo Napisano 4 maja 2023 Autor #526 Napisano 4 maja 2023 Dnia 4.05.2023 o 02:20, Buster napisał: Łomatkobosko , Toż to dzicz. Ale i tak chciałbym się tam zaszyć. Rozwiń No wlasnie, mam zamiar tam sie zaszywac. Wiec internetu nie bedzie, bo nie chce sie zaszywac w chatce, siedzac przed laptopem . Dnia 4.05.2023 o 09:44, animus napisał: A krokwie mają 7,5 m. Rozwiń Podciag na czerwono, krokiew na zielono. Biorac pod uwage spadek dachu i okapy, to krokwie maja raczej ponad 8 m . Musze spytac o dokladny wymiar, ale ciecie bylo nieuniknione.
animus Napisano 4 maja 2023 #527 Napisano 4 maja 2023 Ja bym jednak nie dal pociąć krokwi, dach stosunkowo płaski, śnieg zimą zrobi sobie ugięcie dachu, cale obciążenie teraz zbiera podciąg. Ten materiał to się nadaje na dach dwu spadowy.
Buster Napisano 5 maja 2023 #528 Napisano 5 maja 2023 Pewnie teraz już za późno ale na chłopski rozum dałbym drugi podciąg, dwa do kupy obok siebie.
ariaprimo Napisano 5 maja 2023 Autor #529 Napisano 5 maja 2023 Odpowiem ogolnie - najpierw wielkie dzieki wszystkim za te jakze pomocne uwagi i spostrzezenia. Impregnacja - wg dostawcy, robiona zanurzeniowo. Kolor bezbarwny, zazielenil sie pod wplywem wilgoci. Wewnatrz drewnu nic nie grozi, a jesli bardzo sie obawiam, to elementy zewnetrzne moge pociagnac jakims drewnochronem (dla spokoju sumienia). Drzewa scinane zima. Wg majstra, jest impregnowane normalnie, jak wszystkie inne (bo teraz tak sie robi). Ale, drewnochronem pociagna. Gdybym budowala normalny dom, to drewno byloby certyfikowane C24 (o ile sie nie myle w nazwie) wysezonowane itd. A teraz, czesto przepomina mi sie motto PeZeta . Podciag Znaleziono nastepujace wyjscie z sytuacji Sciany dzialowe (12 cm), te zaznaczone na niebiesko, beda posadowione na cementowych bloczkach fundamentowych. Na nich bedzie nadproze (fioletowe), na ktorym podciag bedzie sie rowniez opierac. Bardzo bym chciala, zeby takie rozwiazanie bylo akceptowalne, bo juz jest zrobione . Tzn. przygotowane do stawiania scianek itd. Sa juz okna, ale o tym w nastepnym poscie. 1
Buster Napisano 6 maja 2023 #530 Napisano 6 maja 2023 I jakoś wspólnie wybudujemy ten domek. Damy radę
animus Napisano 6 maja 2023 #531 Napisano 6 maja 2023 Dnia 5.05.2023 o 21:31, ariaprimo napisał: Sa juz okna, ale o tym w nastepnym poscie. Rozwiń Pod chudziakiem powinna być folia budowlana.
animus Napisano 6 maja 2023 #532 Napisano 6 maja 2023 Dnia 5.05.2023 o 21:31, ariaprimo napisał: Impregnacja - wg dostawcy, robiona zanurzeniowo. Kolor bezbarwny, zazielenil sie pod wplywem wilgoci Rozwiń Chyba sprzedawca. Impregnacji nie widać bo jest niewidoczna, wyćwiczony cfaniak. Najlepsza impregnacja to autoklaw impregnujesz cały przekrój . Cala prawda o twojej impregnacji powierzchniowej. Elementy impregnowane pseudo-zanurzeniowo, czyli wsadził wyjął, tak to wyglądało, a lekko zielone bo mocno rozcieńczono impregnat. Teraz trzeba kupić i malować jakimś impregnatem niewymywanym na szkodniki , to co wystaje na zewnątrz najbardziej narażone, w spękania i końce trzeba nalać, nasączyć impregnatem, drewno pękając odsłania nieimpregnowane miejsce i zaprasza szkodniki na ucztę. Np. Impregnat konstrukcyjny koncentrat 1:9 5kg ZIELONY Vidaron. Dnia 5.05.2023 o 21:31, ariaprimo napisał: Podciag Znaleziono nastepujace wyjscie z sytuacji Sciany dzialowe (12 cm), te zaznaczone na niebiesko, beda posadowione na cementowych bloczkach fundamentowych. Na nich bedzie nadproze (fioletowe), na ktorym podciag bedzie sie rowniez opierac. Bardzo bym chciala, zeby takie rozwiazanie bylo akceptowalne, bo juz jest zrobione . Tzn. przygotowane do stawiania scianek itd. Rozwiń Jest to jakieś wyjście z sytuacji, pod elementami drewnianymi stykającymi się z murami, (nadproże, murłaty) trzeba dać papę lub folię fundamentową. 1
demo Napisano 6 maja 2023 #533 Napisano 6 maja 2023 Dnia 6.05.2023 o 11:23, animus napisał: Cala prawda o twojej impregnacji powierzchniowej. Elementy impregnowane pseudo-zanurzeniowo, czyli wsadził wyjął, tak to wyglądało, a lekko zielone bo mocno rozcieńczono impregnat. Rozwiń Dokładnie tak. A te lekko zazielenione to dlatego że po wyjęciu z kąpieli, dokładnie przylegające do siebie niektóre krokwie zatrzymały trochę więcej i na dłużej tego preparatu, no i stąd pojawił się kolor. Stężenie preparatu w tej wodzie też pewnie było takie takie jak w tym dowcipie o pasztecie zajęczym Myślałem że takie dziadostwo to było robione wtedy gdy ja budowałem, ale teraz widzę że proceder trwa dalej w najlepsze. @ariaprimo może jednak pomyśl o poprawieniu tego.
Swierol Napisano 7 maja 2023 #534 Napisano 7 maja 2023 Póki jeszcze możesz to zrób tą impregnacje sam. Kup środek, opryskiwacz ogrodowy i dobrze "pomaluj", nawet ze dwa razy. Pogoda jest dobra wiec będzie ładnie schło. Opryskiwaczem jest szybciej a możesz to też zrobić dużym pędzlem.
ariaprimo Napisano 7 maja 2023 Autor #535 Napisano 7 maja 2023 Dziekuje wszystkim za cenne uwagi Dnia 6.05.2023 o 11:02, animus napisał: Pod chudziakiem powinna być folia budowlana. Rozwiń Folia bedzie na chudziaku pod styropianem, bo pod chudziakiem moglaby sie przetrzec, i bylaby malo skuteczna. Takie otrzymalam wyjasnienie od majstra. Jesli chodzi o impregnacje, to bedzie robiona ponownie: Dnia 5.05.2023 o 21:31, ariaprimo napisał: Wg majstra, jest impregnowane normalnie, jak wszystkie inne (bo teraz tak sie robi). Ale, drewnochronem pociagna. Rozwiń Kupie polecany przez animusa Vidaron. Nie wiem tylko, czy mozna to robic natryskowo, jak jest juz membrana. Czy to jej nie zaszkodzi, bo nie ma opcji, zeby na nia tez nie trysnelo . Moze lepiej robic to pedzlem ?
animus Napisano 7 maja 2023 #536 Napisano 7 maja 2023 Dnia 7.05.2023 o 19:34, ariaprimo napisał: olia bedzie na chudziaku pod styropianem, bo pod chudziakiem moglaby sie przetrzec, i bylaby malo skuteczna. Takie otrzymalam wyjasnienie od majstra. Rozwiń Na chudziaku właśnie się poprzebija, więc teraz na chudego papa. Dnia 7.05.2023 o 19:34, ariaprimo napisał: Jesli chodzi o impregnacje, to bedzie robiona Nie wiem tylko, czy mozna to robic natryskowo, jak jest juz membrana. Rozwiń Jak jest membrana to natrysk odpada i nie da się już pomalować całej konstrukcji. 1
joks Napisano 8 maja 2023 #537 Napisano 8 maja 2023 Szwedzi większośc domów stawiają z drewna w szkielecie ( a doświadczenie w tym mają nieliche ) , i nie widziałem aby to było impregnowane....Tak więc z tym impregnowaniem to nie ma co za bardzo się spinać . Jedynie pilnować aby na drewnie nie było kory i łyka. 1
Buster Napisano 8 maja 2023 #538 Napisano 8 maja 2023 Dnia 7.05.2023 o 22:38, animus napisał: Jak jest membrana to natrysk odpada i nie da się już pomalować całej konstrukcji. Rozwiń Dnia 8.05.2023 o 03:20, joks napisał: Szwedzi większośc domów stawiają z drewna w szkielecie ( a doświadczenie w tym mają nieliche ) , i nie widziałem aby to było impregnowane....Tak więc z tym impregnowaniem to nie ma co za bardzo się spinać . Jedynie pilnować aby na drewnie nie było kory i łyka. Rozwiń Z czystej ciekawości. Muszę podpytać kuzyna jak to jest z impregnowaniem w USA. Przez min. 4 lata zatrudniony był w firmie budującej drewniane domy.
vlad1431 Napisano 8 maja 2023 #539 Napisano 8 maja 2023 Podejrzewam że zależne jest to od klimatu, na mrozie np w Szwecji tyle robactwa napewno nie ma. Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
ariaprimo Napisano 8 maja 2023 Autor #540 Napisano 8 maja 2023 Co ja bym bez Was zrobila ? Dnia 7.05.2023 o 22:38, animus napisał: Na chudziaku właśnie się poprzebija, więc teraz na chudego papa. Rozwiń A czy z papy do wnetrza domku nie bedzie sie wydzielac cos szkodliwego, ? Bedzie jeszcze na papie folia i wylewka, ale czy to odetnie dokladnie pape od wnetrza ? Bo beda rowniez dylatacje... Dnia 7.05.2023 o 22:38, animus napisał: Jak jest membrana to natrysk odpada i nie da się już pomalować całej konstrukcji. Rozwiń A pedzlem nie mozna ? Dnia 6.05.2023 o 11:23, animus napisał: drewno pękając odsłania nieimpregnowane miejsce i zaprasza szkodniki na ucztę. Rozwiń A tak bardzo przekonywano mnie do postawienia drewnianego domku . Tzn., ze musialabym ciagle pilnie sledzic, czy gdzies jakis element drewniany nie pekl, odslaniajac te nieimpregnpwane miejsca. Czym sie teraz zajmuje znajomy, ktoremu gorale postawili domek na dzialce . Mam nadzieje, ze moi budowlancy nie popelnia duzo bledow, albo tylko takie, ktore da sie skorygowac. I, ze na jakis czas bede miala spokoj. Dwie nowe kwestie do omowienia: 1. Wentylacja - czy jakis komin wentylacyjny bedzie potrzebny ? Majster przewiduje jeden wylot pod sufitem, jak rowniez doplyw powietrza dla kozy. Bedzie on w pomieszczeniu narzedziowym, inaczej mowic graciarni dzialkowej. Zamykany klapka. 2. Ocieplenie dachu - wydaje mi sie, ze prosciej by bylo je zrobic styropianem, niz welna. Czy to jest mozliwe ? Mamy czas do piatku na znalezienie odpowiedzi na te pytania .
Buster Napisano 9 maja 2023 #541 Napisano 9 maja 2023 Dnia 8.05.2023 o 21:16, ariaprimo napisał: 2. Ocieplenie dachu - wydaje mi sie, ze prosciej by bylo je zrobic styropianem, niz welna. Czy to jest mozliwe ? Rozwiń Możliwe jest ale czy wygodne? Według mnie nie. Pisałaś coś o suficie? Jaki ma być, podwieszany (czyli poziomy) czy ukośny tzn ocieplenie między krokwiami? Zresztą wg mnie w obu przypadkach ocieplałbym wełną. Podwieszany wełną z rolki natomiast jeśli między krokwiami to wełna w postaci płyt. Howgh. Dnia 8.05.2023 o 21:16, ariaprimo napisał: 1. Wentylacja - czy jakis komin wentylacyjny bedzie potrzebny ? Majster przewiduje jeden wylot pod sufitem, jak rowniez doplyw powietrza dla kozy. Bedzie on w pomieszczeniu narzedziowym, inaczej mowic graciarni dzialkowej. Zamykany klapka. Rozwiń Jeśli koza to i komin. Jeśli komin systemowy to nie problem zrobić go z pustaków z kanałem wentylacyjnym.. Natomiast jeśli zewnętrzny z nierdzewki ....zastanowiłbym się bo nierdzewka chociażby na złomie ceniona a domek miesiącami będzie stał samotnie.
Swierol Napisano 9 maja 2023 #542 Napisano 9 maja 2023 Możesz zrobić komin systemowy od razu z wentylacje lub nawet dwoma kanałami wentylacyjnymi. Tylko teraz pytanie czy przewidziałeś stope fundamentową pod taki komin? Jeśli nie to temat rozwiązany;)
ariaprimo Napisano 9 maja 2023 Autor #543 Napisano 9 maja 2023 Buster, Swierol - dzieki. Odpowiadam lacznie - komin systemowy chyba odpada, bo zaden fudament nie zostal przewidziany. Nawet, gdybym teraz stawiala zewnetrzny, to chyba to by bylo zbyt skomplikowane. Wiec bedzie nierdzewka. Pomaluje ja w jakies plamy, zeby wygladala bardziej na rdzewke . I tak ogolnie, na bardzo sfatygowana. Z brama to dziala - ale ona jest naprawde niezle zardzewiala... Sufit bedzie ukosny, czyli ocieplenie miedzy krokwiami. Na to pojda plyty osb, byc moze z jedna warstwa styro 5 cm. Myslalam o styropianie, bo jesli gdzies tam cos sie skropli, to przynajmniej welna nie zamoknie.
ariaprimo Napisano 9 maja 2023 Autor #544 Napisano 9 maja 2023 Jesli chodzi o ocieplenie dachu, to myslalam o styropianie ze wzgledu na wilgoc, a zupelnie wylecial mi z glowy problem ogniowy. Wiec chyba jednak bedzie wata w plytach. Zwlaszcza, ze rura od kozy bedzie szla gora, do sciany zachodniej. Majter planuje te czesc sufitu obic blacha.
ariaprimo Napisano 9 maja 2023 Autor #545 Napisano 9 maja 2023 Dnia 7.05.2023 o 22:38, animus napisał: Na chudziaku właśnie się poprzebija, więc teraz na chudego papa. Rozwiń Dnia 8.05.2023 o 21:16, ariaprimo napisał: A czy z papy do wnetrza domku nie bedzie sie wydzielac cos szkodliwego, ? Rozwiń Doczytalam, w ramach nieustajacego doksztalcania sie w budowlance, ze na chudziaka mozna dac pape. Najlepiej termozgrzewalna. I nic nie bedzie przenikac. Ale wyczytalam rowniez, ze raczej nalezy stosowac ten sam material izolacyjny, jaki byl uzyty do izolacji poziomej scian. A to ze wzgledu na latwosc laczenia obu izolacji. U mnie papa nie byla stosowana, tylko folia (R-FOL1000). Czy cos takiego mozna dac na chudziaka ?
joks Napisano 10 maja 2023 #546 Napisano 10 maja 2023 Dnia 9.05.2023 o 21:48, ariaprimo napisał: mozna dac na chudziaka ? Rozwiń Można.
joks Napisano 10 maja 2023 #548 Napisano 10 maja 2023 Dnia 10.05.2023 o 07:33, ariaprimo napisał: Krotko i wezlowato. Dzieki . Rozwiń Dwie warstwy.
animus Napisano 13 maja 2023 #550 Napisano 13 maja 2023 Dnia 9.05.2023 o 21:48, ariaprimo napisał: Doczytalam, w ramach nieustajacego doksztalcania sie w budowlance, ze na chudziaka mozna dac pape. Najlepiej termozgrzewalna. I nic nie bedzie przenikac. Ale wyczytalam rowniez, ze raczej nalezy stosowac ten sam material izolacyjny, jaki byl uzyty do izolacji poziomej scian. A to ze wzgledu na latwosc laczenia obu izolacji. U mnie papa nie byla stosowana, tylko folia (R-FOL1000). Czy cos takiego mozna dac na chudziaka ? Rozwiń Papa termozgrzewalna jest lepsza.
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się