wojciech_pi Napisano 17 stycznia 2021 Udostępnij #1 Napisano 17 stycznia 2021 Witam , w trakcie budowy domu mieszkalnego wykonano piwniczkę gospodarczą pod 1/3 domku, której nie było w projekcie . Jestem w trakcie odbioru budowy w Nadzorze Budowlanym . Przysłali wezwanie do uzupełnienia zgłoszenia o zakończeniu budowy i innych wyjaśnień . Nie wiem czy pisać o tej piwniczce jako zmianie do projektu . Czy mogą to potraktować jako samowole i nałożyć karę ? Pozdr Link do komentarza
Elfir Napisano 18 stycznia 2021 Udostępnij #2 Napisano 18 stycznia 2021 zwiększyła ci się kubatura - zmiana istotna. Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo ogólne Napisano 18 stycznia 2021 Udostępnij #3 Napisano 18 stycznia 2021 Poza tym mamy wykop, mamy inny fundament etc. W dzienniku budowy jest wpis o tej piwniczce czyli częściowym podpiwniczeniu budynku? Link do komentarza
Budujemy Dom - porady budowlane i instalacyjne Napisano 18 stycznia 2021 Udostępnij #4 Napisano 18 stycznia 2021 Nie jest to drobna zmiana, a w efekcie jest to samowola. Czy przynajmniej zrobiono tę piwniczkę w porozumieniu z konstruktorem? Przecież trzeba było zmienić fundament, podłogę, zrobić strop. Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo i instalacje Napisano 18 stycznia 2021 Udostępnij #5 Napisano 18 stycznia 2021 Z pewnością nie jest to samowola, ale wymaga uzupełnienia dokumentacji jeśli zostanie zgłoszona. Link do komentarza
podczytywacz Napisano 18 stycznia 2021 Udostępnij #6 Napisano 18 stycznia 2021 Hmmmmmm... Jest, czy nie... jakieś takie hamletowskie pytanie... Link do komentarza
Budujemy Dom - porady budowlane i instalacyjne Napisano 18 stycznia 2021 Udostępnij #7 Napisano 18 stycznia 2021 Proponuję przeczytać: https://www.adwokat-sekpiotr.pl/prawo-administracyjne/legalizacja-samowoli-budowlanej Samowola nie ma formalnej definicji, ale uznaje się za nią prowadzenie robót budowlanych bez pozwolenia/zgłoszenia. Link do komentarza
wojciech_pi Napisano 18 stycznia 2021 Autor Udostępnij #8 Napisano 18 stycznia 2021 2 godziny temu, Budujemy Dom - budownictwo i instalacje napisał: Z pewnością nie jest to samowola, ale wymaga uzupełnienia dokumentacji jeśli zostanie zgłoszona. Od zakończenia budowy w stanie surowym zamkniętym mninęło ponad 20 lat (1996r). Z dokumentacji jak się zachowała to kopia projektu i dodatkowe rysunki dotyczące zmian , w tym ta piwniczka . Na rysunkach uwzględniających piwniczkę ( przekroje i strop) kier. budowy opisał zmiany "na czerwono" , a projektant zaakceptował i potwierdził swoim podpisem . Czy to wystarczy do akceptacji przez nadzór bud. na tym etapie (po zgłoszeniu zakończenia budowy w grudniu 2020 ) ? Link do komentarza
Elfir Napisano 18 stycznia 2021 Udostępnij #9 Napisano 18 stycznia 2021 nie zakończono budowy, ona cały czas trwa. niestety, nie wiem jakie przepisy obowiązywały 20 lat temu w sprawie zmian istotnych Link do komentarza
bobiczek Napisano 18 stycznia 2021 Udostępnij #10 Napisano 18 stycznia 2021 Miałem podobnie a właściwie identycznie (pod 1/3 podpiwniczenie zrobiłem) Musiałem wystąpić o zmianę pozwolenia na budowę, uzupełnić dokumentację o projekt i wpisy w dzienniku budowy. 1 Link do komentarza
wojciech_pi Napisano 18 stycznia 2021 Autor Udostępnij #11 Napisano 18 stycznia 2021 1 godzinę temu, bobiczek napisał: Miałem podobnie a właściwie identycznie (pod 1/3 podpiwniczenie zrobiłem) Musiałem wystąpić o zmianę pozwolenia na budowę, uzupełnić dokumentację o projekt i wpisy w dzienniku budowy. Tyle , że w moim dzienniku budowy ostatnie wpisy z grudnia 2020 kierownika budowy informują o jej zakończeniu , a piwniczka powstała w 1996r Link do komentarza
Elfir Napisano 18 stycznia 2021 Udostępnij #12 Napisano 18 stycznia 2021 zakończenie budowy to zdanie dokumentacji do Nadzoru. Twój kierownik potwierdził zgodność budowy z dokumentacją? Tą dokumentacją, którą dostało też i Starostwo? Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się