Skocz do zawartości

Jakie okna wybrać?

Recommended Posts

Gość arturo72
Napisano
Cytat

a ciepły montaż to nie jest sposób zamontowania okna?

Nie icon_smile.gif
Zasadne jest pytanie co kryje się pod pojęciem "ciepły montaż",jeśli chodzi o montaż przy użyciu taśm to nie ma on nic wspólnego z ciepłem icon_smile.gif
Istnieje również montaż okien wysuniętych w warstwę ocieplenia,który prędzej można nazwać ciepłym icon_smile.gif
Gość arturo72
Napisano (edytowany)
Cytat

Taśm? Bardziej mi chodziło o taśmy rozprężne.

Taśm icon_smile.gif
Montaż warstwowy np.system Illbruck I3,zwany przez sprzedawców "ciepłym montażem" Edytowano przez arturo72 (zobacz historię edycji)
Napisano
Jeśli chodzi o montaż okien to to jest temat bardzo długi jak i rodzaje montażu, co budowa to przypadek.
Standardowy montaż okien polega na zlicowaniu okna z zewnętrzną krawędzią ściany, kotwa przykręcona do profila - okna, i na dyblach do ściany po CAŁYM obwodzi - czego nie robi praktycznie NIKT, do tego kliny plastikowe które zostają na stałe w oknie, do tego najlepiej zastosować jeszcze listwę podparapetową z uszczelką rozprężną, która też jest przykręcona do okna ale od dolnej strony (na budowach gdzie ściana jest z pustaka MAX) trzeba jeszcze zastosować tzw montaż chemiczny.

Co do montażu CIEPŁEGO po pierwsze do ciepłego montażu używa się taśmy paroprzepuszczlnej i paroizolacyjnej i taśmy rozprężnej i te taśmy można zastosować do "zwykłego montażu" okna, po drugie można też zamontować okno w warstwie ociplenia w całości lub częściowo. i do tego też można użyć taśm izolacyjnych ALE stosowanie taśm paroizolacyjnych i paroprzepuszczalnych ma sens tylko wtedy, gdy tasmy zostaną przykryte ociepleniem max do 2 miesięcy po założeniu ponieważ po tym czasie tracą swoje właściwości.

Przy montażu okien jest bardzo dużo rzeczy do ustalenia z firmą od której mamy kupić okna i nie tylko.
A co do okien to też jest bardzo dużo rzeczy które wpływają na cenę jak i jakość.
Więc temat kupna okien nie jest tak łatwy jak się wydaje NO chyba że się trafi na firmę która ma w tym doświadczenie co i jak robi.
Firma która daje gwarancje na okna 5 lub 7 lat a sprzedaje okna dopiero od 1-2 lat to sami oceńcie czy ma doświadczenie. icon_smile.gificon_smile.gificon_smile.gif

Pozdrawiam

Cytat

Niestety to nie jest ciepły montaż, a więcej mówiąc ten system nie sprawdza się w praktyce icon_smile.gif - doświadczone:)

Cytat

Ty wiesz jak wygląda ciepły montaż, czy tylko przypuszczasz że tak powinien wyglądać?

Wiem jak powinien icon_smile.gif icon_smile.gif
Napisano
Cytat

Ciekawe,a czemuż to się nie prawdza ?
Czytałem inne opinie na temat ciepłego parapetu.Możesz wyjaśnić ?
http://oknotest.pl/1/news/artykuly/illbruc...go_problemu.php

Hmm najprostszym wyjaśnieniem jest fakt że sam stosowałem taki montaż i czas pokazał że nie do końca jest to dobre, ponieważ okno nie jest przykręcone od dołu, kolejna sprawa jak wszystkim wiadomo okno, drzwi balkonowe nagrzewają się najczęściej od połowy w dół, więc pozioma - dolna część okna jest najbardziej narażona na nagrzewanie się i odkształcanie. Stosując taką wkładkę - ciepły parapet okno nie jest przykręcone.
Odnośnie nagrzewania się okien KAŻDE okno sie nagrzewa czy to białe czy kolorowe, im ciemniejsza okleina tym bardziej się nagrzewa. Więc żle zamontowane okno stanowi w późniejszym używaniu problem.icon_smile.gificon_smile.gif
Napisano
Cytat

bo co do drzwi balkonowych, tarasowych to prawie każda firma "montuje", wiesza drzwi balkonowe w powietrzu i tak zostawia aż do wylewki wewnątrz. Przy takim montażu kilka lat i będziemy mieć banana a nie drzwi tarasowe.icon_smile.gif

Cytat

Jeśli chodzi o montaż okien to to jest temat bardzo długi jak i rodzaje montażu, co budowa to przypadek.
Standardowy montaż okien polega na zlicowaniu okna z zewnętrzną krawędzią ściany, kotwa przykręcona do profila - okna, i na dyblach do ściany po CAŁYM obwodzi - czego nie robi praktycznie NIKT,

Dziwy panie prawisz, dziwy.

Cytat

Tu nawet nie chodzi o ciepły montaż, ale o sposób zamontowania okien i drzwi balkonowych icon_smile.gif ponieważ co firma to "inaczej" montuje icon_smile.gif

No dobra, skoro jesteś montażysta to napisz jak Ty montujesz, a nie pisz że co firma to robi to inaczej.
Bo na razie napisałeś jak sie nie powinno robić i że taka praktyka jest standardem.
Więc jak to jest u Ciebie?

Odnośnie parapetów... a co z parciem wiatru? - producent tego nie przewidział?
A jeszcze jedno... skoro styrodur sie nie nadaje to jaka powinna być nośność podbudowy okna?
Perlitobeton starczy według Ciebie?
Napisano
Cytat

Dziwy panie prawisz, dziwy.

No dobra, skoro jesteś montażysta to napisz jak Ty montujesz, a nie pisz że co firma to robi to inaczej.
Bo na razie napisałeś jak sie nie powinno robić i że taka praktyka jest standardem.
Więc jak to jest u Ciebie

Odnośnie parapetów... a co z parciem wiatru? - producent tego nie przewidział?
A jeszcze jedno... skoro styrodur sie nie nadaje to jaka powinna być nośność podbudowy okna?
Perlitobeton starczy według Ciebie?

Po pierwsze nie jestem montażystą, po drugie na logiczne myślenie jak zamontujesz okno np: potrójnu pakiet szybowy na przykład w drzwiach balkonowych na ruchomym słupku gdzie całe drzwi ważą około +/- 200 kg jak wyobrażasz sobie takie potężne drzwi wiszące w powietrzu??? bo ja sobie nie wyobrażam. Jeśli jesteś w branży to wystarczy jak przejedziesz się po okolicy w swojej miejscowości to zauważ jak są zamontowane drzwi balkonowe - na styropianie styroduże czy na cegówkach itd. pomiędzy ślepą wylewką a dolną częścią ramy jest luka - DZIURA, PUSTO.
Rozwiązanie na coś takiego - są 2 podmurówka LUB poszerzenia pod drzwi balkonowe icon_smile.gif;)icon_smile.gificon_smile.gificon_smile.gif

Nie trzeba stosować tak jak napisałeś : "Perlitobeton " wystarczy mądry sprzedawca/doradca - to jest moje zdanie:)
Napisano
Cytat

Po pierwsze nie jestem montażystą, po drugie na logiczne myślenie jak zamontujesz okno np: potrójnu pakiet szybowy na przykład w drzwiach balkonowych na ruchomym słupku gdzie całe drzwi ważą około +/- 200 kg jak wyobrażasz sobie takie potężne drzwi wiszące w powietrzu??? bo ja sobie nie wyobrażam. Jeśli jesteś w branży to wystarczy jak przejedziesz się po okolicy w swojej miejscowości to zauważ jak są zamontowane drzwi balkonowe - na styropianie styroduże czy na cegówkach itd. pomiędzy ślepą wylewką a dolną częścią ramy jest luka - DZIURA, PUSTO.
Rozwiązanie na coś takiego - są 2 podmurówka LUB poszerzenia pod drzwi balkonowe icon_smile.gif;)icon_smile.gificon_smile.gificon_smile.gif

Nie trzeba stosować tak jak napisałeś : "Perlitobeton " wystarczy mądry sprzedawca/doradca - to jest moje zdanie:)

Czyli jako chce być mądrzejsze od kury icon_biggrin.gif
Co do mądrego sprzedawcy czy doradcy to bym nie był taki pewien to on tego nie montuje tylko montażyści. I nie widzę sensu samemu montować okien bo w grę wchodzi gwarancja to po pierwsze a po drugie i koszt.
Napisano
Dobry sprzedawca to taki co sprzeda wszystko, mądry potrafi tak doradzić żeby on był zadowolony z zysku a klient odniósł wrażenie że dla niego jest to najlepsze rozwiązanie.
Uczciwy i kompetentny doradzi, wytłumaczy i pomoże w doborze w zależności od potrzeb i chciejstwa klienta.
Wszystkie te cechy nie maja nic wspólnego z prawidłowym późniejszym zainstalowaniem produktu... w tym przypadku okien, zresztą podobnie jak z jakością wykonania samego produktu.
Napisano
Cytat

Czyli jako chce być mądrzejsze od kury icon_biggrin.gif
Co do mądrego sprzedawcy czy doradcy to bym nie był taki pewien to on tego nie montuje tylko montażyści. I nie widzę sensu samemu montować okien bo w grę wchodzi gwarancja to po pierwsze a po drugie i koszt.

Nie mówię tu o tym żeby Handlowiec montował okna, tylko że handlowiec POWINIEN wiedzieć jak u niego wygląda montaż okien, a nie tylko wiedzieć co sprzedaje. A co do gwarancji to sprawa np u mnie wygląda tak że klient jeśli sam montuje to dalej ma gwarancje ale tylko na okna a nie na okna z montażem.

Cytat

Dobry sprzedawca to taki co sprzeda wszystko, mądry potrafi tak doradzić żeby on był zadowolony z zysku a klient odniósł wrażenie że dla niego jest to najlepsze rozwiązanie.
Uczciwy i kompetentny doradzi, wytłumaczy i pomoże w doborze w zależności od potrzeb i chciejstwa klienta.
Wszystkie te cechy nie maja nic wspólnego z prawidłowym późniejszym zainstalowaniem produktu... w tym przypadku okien, zresztą podobnie jak z jakością wykonania samego produktu.

nie zgodzę się z tobą że to nie ma nic wspólnego z oknami, ja uważam trochę inaczej, jeśli ja miałbym kupić okna w jednej firmie, która by mi dobrze wytłumaczyła na czym rzecz polega, jakie są wady a jakie plusy i jak i co zamontować, i oczywiście zostało to tak zamontowane jak było mówione i oczywiście produkt tak samo, to czemu miał bym do nich nie wrócić i kupić coś innego o ile mają w swojej ofercie.

nie sztuka sprzedać okna a co później??? co w przypadku kiedy coś się stanie z oknami, po każdym montażu trzeba okna regulować - czy się to komuś podoba czy nie i wtedy wychodzi jak firma dba o klienta, może nie firma co handlowiec. Jest coś takiego jak POLECENIE jeśli klient jest zadowolony to czemu ma nie polecić sąsiadowi żeby kupił w tej czy w innej firmie.

takie jest moje zdanie w tym temacie.

Ps. (trzeba by policzyć ile np: kosztują okna + rolety zewnętrzne + drzwi zewnętrzne i wewnętrzne + parapety zew. i wew. + brama garażowa + automatyka do bramy wjazdowej i wtedy można powiedzieć czy warto dbać o klienta czy nie icon_smile.gificon_smile.gificon_smile.gif )

Pozdrawiam
Napisano

A widziałeś sprzedawcę coby swój produkt krytykował? Z którym sprzedawcą byś nie rozmawiał to jego produkt najlepszy.I uwierz mi ,że co niektórzy aby tylko sprzedać a potem to niech się klient "buja".
Napisano
Niech każdy robi to, na czym się zna.
Sprzedawca ma sprzedawać, a monter montować – reszta to tylko ideologia, bardzo często szkodliwa.
Dla inwestora najkorzystniejszy jest zakup okien razem z montażem – za wszystko płaci 8% VAT, ma jednego „winnego” i korzysta z dobrodziejstw ustawy konsumenckiej w całej rozciągłości.

Na uwagę zasługuje fakt, że sprzedawcy mówią tylko o uprawnieniach gwarancyjnych – „zapominając” o wspomnianej ustawie.
Napisano
Cytat

A widziałeś sprzedawcę coby swój produkt krytykował? Z którym sprzedawcą byś nie rozmawiał to jego produkt najlepszy.I uwierz mi ,że co niektórzy aby tylko sprzedać a potem to niech się klient "buja".

No niestety nie widziałem sprzedawce który by powiedział że jego produkt jest zły - bo już by nie pracowałicon_biggrin.gif:D
A co do sprzedania towaru to ma to krótkie nogi, bo jeśli ma się tylko w ofercie okna i nic więcej to może tak działać ale tylko przez krótki czas bo po pewnym czasie klienci się przekonają co to za firma i jak działa.
Napisano
Jak miło że tu toczy się ożywiona dyskusja:) Dobrze że chcecie rozmawiać - lepiej przed niż po i w innych okolicznościach..
Okno to jedno, montaż drugie, chociaż te dobre mogłyby chodzić tylko w parach. A tak nie jest i nie będzie. Poniekąd powstało stowarzyszenie montażystów mające na celu promocję "mistrzów montażu". Może coś z tego będzie..
Ale tu jest jak ze wszystkim.
Jestem i "sprzedawcą", i pomocnikiem montażysty. Przeczytałem wiele poradników, instrukcji i co z tego? Egzamin teoretyczny na Mistrza Montażu zdam z pamięci, ale.. jakoś poziomica mi nie leży dość dobrze do oka a młotek nie znajduje wyczucia w ręku.. oj ćwiczę te montaże na swojej ekspozcji, ale.. u Was bym się bałicon_smile.gif W sumie to chciałem powiedzieć tylko, że można ładnie omówić montaż, ale czy będzie dobrze wykonany to gwarancji do końca nie ma.
Chociaż wiedza teoretyczna daje nadzieję na potwierdzenie dobrego kierunku.

Rekomendacje wcześniejszych montaży - owszem, jest to coś, bo trzeba takie montaże mieć i to w dodatku parę dobrych, bo logiczne jest, że nie podam adresu gdzie zaliczyłem wtopę.. icon_smile.gif

Napisano
Cytat

Niech każdy robi to, na czym się zna.
Sprzedawca ma sprzedawać, a monter montować – reszta to tylko ideologia, bardzo często szkodliwa.
Dla inwestora najkorzystniejszy jest zakup okien razem z montażem – za wszystko płaci 8% VAT, ma jednego „winnego” i korzysta z dobrodziejstw ustawy konsumenckiej w całej rozciągłości.

Na uwagę zasługuje fakt, że sprzedawcy mówią tylko o uprawnieniach gwarancyjnych – „zapominając” o wspomnianej ustawie.

Wygląda to tak jak byś mówił: "nieważne są jakie okna najważniejsza jest cena" a cena nie jest wyznacznikiem okien!?
A co do ustawy, ustawa jest byłą i będzie, kto na obecną chwilę działa na zasadzie ustawy, ustawa mówi że jest rękojmi na towar 2 lata, która firma daje 2 lata na okna? Mało spotykane każdy daje więcej niż 2 lata, kolejna sprawa to taka że który klient czyta gwarancje po zamontowaniu okien? NIKT, może 1 na 1000 osób, pisze gwarancja 7 lat a małym druczkiem jest napisane co i jaką ma gwarancje - oczywiście nie w każdej firmie tak jest, są takie firmy które tak mają a są takie które mają 7 lat na wszystko tzn każdy element okna icon_smile.gif

Zgodzę się z tym że sprzedawca ma sprzedawać a montażysta montować, ale to nie montażysta wybiera rodzaj montażu tylko sprzedawca, to sprzedawca ma doradzić, wytłumaczyć co jak i dlaczego, a montażysta ma zamontować zgodnie z ustaleniami między sprzedawcą a kupującym.

icon_smile.gificon_smile.gif

Cytat

Jak miło że tu toczy się ożywiona dyskusja:) Dobrze że chcecie rozmawiać - lepiej przed niż po i w innych okolicznościach..
Okno to jedno, montaż drugie, chociaż te dobre mogłyby chodzić tylko w parach. A tak nie jest i nie będzie. Poniekąd powstało stowarzyszenie montażystów mające na celu promocję "mistrzów montażu". Może coś z tego będzie..
Ale tu jest jak ze wszystkim.
Jestem i "sprzedawcą", i pomocnikiem montażysty. Przeczytałem wiele poradników, instrukcji i co z tego? Egzamin teoretyczny na Mistrza Montażu zdam z pamięci, ale.. jakoś poziomica mi nie leży dość dobrze do oka a młotek nie znajduje wyczucia w ręku.. oj ćwiczę te montaże na swojej ekspozcji, ale.. u Was bym się bałicon_smile.gif W sumie to chciałem powiedzieć tylko, że można ładnie omówić montaż, ale czy będzie dobrze wykonany to gwarancji do końca nie ma.
Chociaż wiedza teoretyczna daje nadzieję na potwierdzenie dobrego kierunku.

Rekomendacje wcześniejszych montaży - owszem, jest to coś, bo trzeba takie montaże mieć i to w dodatku parę dobrych, bo logiczne jest, że nie podam adresu gdzie zaliczyłem wtopę.. icon_smile.gif

Nie zgodzę się z tobą, skoro jesteś pomocnikiem montażysty, a poziomica ci nie leży to ile jesteś tym pomocnikiem?? Może dlatego jesteś POMOCNIKIEM.
Montażysta jeśli nie ma doświadczenia w montowaniu to żeby miał nie wiadomo jaką wiedzę teoretyczną a zero praktycznej to żeby dwa dni montował to i tak nie zamontuje dobrze. musi kilka montaży zepsuć zanim się nauczy icon_smile.gificon_smile.gificon_smile.gificon_smile.gif
Napisano
Ach gdzież to, ach gdzie, pisałem takie banialuki o cenach ? icon_eek.gif

Sprzedawcy okien w 99,% ukończyli Akademie 3 Majowe, a nie budowlanki, lub (i) nie przeszli specjalistycznych szkoleń, w zakresie montażu okien. Ich wiedza w tym zakresie jest porównywalna z wiedzą z zakresu elektroniki, panienki (sprzedawcy) podającej w sklepie „ten” odbiornik radiowy.

Co do ustawy – no właśnie, niewygodna w „działaniu” dla sprzedawcy, to pisze się banialuki.

Ps. Montaż okien musi być wykonany zgodnie ze sztuką budowlaną i zaleceniami producenta, a nie „wskazaniami” sprzedawcy.
Napisano
Cytat

Ach gdzież to, ach gdzie, pisałem takie banialuki o cenach ? icon_eek.gif

Sprzedawcy okien w 99,% ukończyli Akademie 3 Majowe, a nie budowlanki, lub (i) nie przeszli specjalistycznych szkoleń, w zakresie montażu okien. Ich wiedza w tym zakresie jest porównywalna z wiedzą z zakresu elektroniki, panienki (sprzedawcy) podającej w sklepie „ten” odbiornik radiowy.

Co do ustawy – no właśnie, niewygodna w „działaniu” dla sprzedawcy, to pisze się banialuki.

Ps. Montaż okien musi być wykonany zgodnie ze sztuką budowlaną i zaleceniami producenta, a nie „wskazaniami” sprzedawcy.

Wygląda to tak jak byś mówił: "nieważne są jakie okna najważniejsza jest cena"

Chodzi tu o to że sprzedawca ma sprzedać a montażysta zamontować, czyli sprzedawca ma opowiadać jak to pięknie wygląda, jak to cudownie będzie w przyszłości, a często gęsto nie mówi o sposobie montażu (montaż zostaje zepchnięty na drugi plan - montaż to montaż ), a później wychodzi wszystko podczas montażu a z tym różniej jest.!!

Co sprzedawca ukończył czy to jest WF czy polonistykę czy cokolwiek innego nie musi mieć to wpływu na jego wiedzę na temat tego co sprzedaje i jak będzie zamontowane, taką wiedzę się nabywa podczas specjalistycznych szkoleń w firmie (w zależności jaka firma na co kładzie nacisk) i oczywiście wiedza praktyczna, jeśli sprzedawca wie że się powinno tak czy inaczej zamontować a nie wie dlaczego no to sory!! ale jak on może być wiarygodny.
Przy pierwszym kontakcie sprzedawca reprezentuje firmę, natomiast później tylko i wyłącznie SIEBIE, bo jeśli klient ma problem z towarem po okresie gwarancji a sprzedawca powie klientowi że no niestety jest wczoraj minęła Panu/Pani gwarancja i trzeba będzie zapłacić za np: regulację bądź ustawienie no to sory ale jeśli mi ktoś by tak powiedział że no niestety będzie to płatna usługa a ja u sprzedawcy zostawiłem dobrą sumę +/- 70 tys zł to chyba by mnie trafiło jak bym taki tekst usłyszał.

A co do ustawy, przeczytaj ustawę to zrozumiesz dla kogo ona jest gorsza jeśli chodzi o gwarancję icon_smile.gif bo jeśli firma by działała zgodnie z ustawą no to sory ale klient by czekał na działania firmy, a ponadto wszystko musiało by być zgłaszane na papierze a nie telefonicznie icon_smile.gificon_smile.gificon_smile.gif

Co do "Ps. Montaż okien musi być wykonany zgodnie ze sztuką budowlaną i zaleceniami producenta, a nie „wskazaniami” sprzedawcy.", a kto ma to wiedzieć jak mają być zamontowane okna klient czy sprzedawca??? Raczej sprzedawca, kolejna sprawa ile salonów z oknami ma własne ekipy montażowe ??? niewiele, co w przypadku jak jedzie ekipa która jest podwykonawcą, która montuje tylko i wyłącznie dla tej firmy to co w przypadku gdzy jest źle zamontowane okno to salon umywa ręce i klient jest wysyłany do montażysty i pojawia się problem.

Napisano (edytowany)
Cytat

Nie zgodzę się z tobą, skoro jesteś pomocnikiem montażysty, a poziomica ci nie leży to ile jesteś tym pomocnikiem?? Może dlatego jesteś POMOCNIKIEM.
Montażysta jeśli nie ma doświadczenia w montowaniu to żeby miał nie wiadomo jaką wiedzę teoretyczną a zero praktycznej to żeby dwa dni montował to i tak nie zamontuje dobrze. musi kilka montaży zepsuć zanim się nauczy icon_smile.gificon_smile.gificon_smile.gificon_smile.gif

Cóż, mylisz się. Wg mnie nie tylko w tej ocenie ale i w kwestii organizacji bo można odnieść wrażenie, że idealny układ to nadzorujący szef + pracujący pomocnik. Miałem kiedyś ekpię do wstawiania drzwi w blokach (najgorsza z robót w tej branży) - szef stał, pomocnik pracował. Efekt ich pracy był zwykle wątpliwy.
Pomocnik w moim wykonaniu to ktoś kto przyniesie, poda, pozamiata. Nie potrzebuję tu oka do poziomicy..
Montażysta to nie tytuł, a pewien stan wiedzy, umiejętności i myślenia, bo sama teoria wykłada się na pierwszym lepszym nietypowym przypadku.
Rok temu dałem ogłoszenie że zatrudnię "pomocnika mntażysty" bo nie oczekiwałem znaleźć super fachowca. Finalnie i tak muszę zdejmować koszulę i zakasać rękawy do ciężkiej pracy. Edytowano przez finlandia (zobacz historię edycji)
Napisano
Cytat

A mi się wydaje,że Ty tu bardziej przyszedłeś reklamować okna vertex aniżeli udzielać dobrych rad. Stwierdzam to po przeczytaniu Twoich postów, no cóż każdy ma prawo pisać :bezradny:

Poprawię tylko, małą literówkę nie vertex tylko VETREX
Ja tylko miałem zamiar wyrazić swoją opinię, albo raczej odnieść się i odpowiedzieć na wpis mojego poprzednika, który napisał:

ostatnio szukałem intensywnie okien. Cenowo i jakościowo kompromis padł na:
http://www.dako.eu/oferta,1,24,0
zakupiłem. Niestety jeszcze nie zamontowane więc nie mogę powiedzieć nic z praktycznego punktu. Piszę tylko o stosunku cena/jakość. Może warto rozważyć.
Ten post edytował vega1 7.02.2012, 00:15

Wobec tego, zgodnie z tematem, który brzmi "Jakie okna wybrać?" podałem swoje typowanie na okna VETREX, skoro inni mogli to ja chyba też. Nie podaję linków do stron. ALE ok, posłucham rady starszych uczestników FORUM, rozmawiajmy bez zbędnej reklamy.
Widać, że doszedł nam wątek poboczny - kwestia prawidłowego montażu, ciekawe , bo równie ważne przy wyborze okien icon_rolleyes.gif cennych wiadomości można się dowiedzieć icon_mrgreen.gif
Napisano
Cytat

Cóż, mylisz się. Wg mnie nie tylko w tej ocenie ale i w kwestii organizacji bo można odnieść wrażenie, że idealny układ to nadzorujący szef + pracujący pomocnik. Miałem kiedyś ekpię do wstawiania drzwi w blokach (najgorsza z robót w tej branży) - szef stał, pomocnik pracował. Efekt ich pracy był zwykle wątpliwy.
Pomocnik w moim wykonaniu to ktoś kto przyniesie, poda, pozamiata. Nie potrzebuję tu oka do poziomicy..
Montażysta to nie tytuł, a pewien stan wiedzy, umiejętności i myślenia, bo sama teoria wykłada się na pierwszym lepszym nietypowym przypadku.
Rok temu dałem ogłoszenie że zatrudnię "pomocnika mntażysty" bo nie oczekiwałem znaleźć super fachowca. Finalnie i tak muszę zdejmować koszulę i zakasać rękawy do ciężkiej pracy.

Napisałeś tak, że zrozumiałem jak byś montował okna i dlatego ci nie leży poziomica, jako pomocnik montażysty, tak jak piszesz przynieść podać pozamiatać, więc ci nie trzeba wiedzieć jak trzymać poziomicy.

Tak jak pisałem TEORIA TEORIĄ A PRAKTYKA PRAKTYKĄ !!!!!

W tym się zgodzę z tobą. wiedzę teoretyczną można nabyć szybko natomiast inaczej jest z praktyką.
Napisano (edytowany)
Cytat

A co do ustawy, przeczytaj ustawę to zrozumiesz dla kogo ona jest gorsza jeśli chodzi o gwarancję icon_smile.gif bo jeśli firma by działała zgodnie z ustawą no to sory ale klient by czekał na działania firmy, a ponadto wszystko musiało by być zgłaszane na papierze a nie telefonicznie icon_smile.gificon_smile.gificon_smile.gif

Człowieku, reprezentujesz typowego sprzedawcę, który jak ognia boi się tej ustawy – i słusznie się boi, bo zgodnie z Ustawą, to sprzedawca ponosi wyłączną odpowiedzialność, za jakość i „działanie” towaru który sprzedał + ponosi wszystkie koszty z tym związane, także poniesione przez inwestora wynikające ze zwłoki w załatwieniu sprawy, o ile sprawa nie zostanie załatwiona bezzwłocznie lub w terminie uzgodnionym, bądź wyznaczonym przez kupującego.
Takie „sankcje” i obostrzenia nie wynikają z gwarancji, której zakres dowolnie ustala producent.

Gwarancja jest dodatkowym „przywilejem” kupującego i to od niego zależy z jakiej formy chce skorzystać.
Nie ma obowiązku zawiadomienia sprzedawcy na piśmie, tak samo jak w postępowaniach gwarancyjnych. Nie mniej jednak, w obu przypadkach taka forma jest wskazana (ale nie wymagana), bo może to mieć „sprawczość” dowodu w ewentualnym sporze co do dotrzymania terminów.

Dopisałem:
Właśnie z tego względu napisałem wcześniej:

Cytat

Bo sprzedawca w takiej sytuacji nie ma inwestora gdzie "odesłać", bo nie istotne, czy towar wadliwy, czy zły montaż. Edytowano przez bajbaga (zobacz historię edycji)
Napisano
Cytat

Poprawię tylko, małą literówkę nie vertex tylko VETREX
Ja tylko miałem zamiar wyrazić swoją opinię, albo raczej odnieść się i odpowiedzieć na wpis mojego poprzednika, który napisał:

ostatnio szukałem intensywnie okien. Cenowo i jakościowo kompromis padł na:
http://www.dako.eu/oferta,1,24,0
zakupiłem. Niestety jeszcze nie zamontowane więc nie mogę powiedzieć nic z praktycznego punktu. Piszę tylko o stosunku cena/jakość. Może warto rozważyć.
Ten post edytował vega1 7.02.2012, 00:15

Wobec tego, zgodnie z tematem, który brzmi "Jakie okna wybrać?" podałem swoje typowanie na okna VETREX, skoro inni mogli to ja chyba też. Nie podaję linków do stron. ALE ok, posłucham rady starszych uczestników FORUM, rozmawiajmy bez zbędnej reklamy.
Widać, że doszedł nam wątek poboczny - kwestia prawidłowego montażu, ciekawe , bo równie ważne przy wyborze okien icon_rolleyes.gif cennych wiadomości można się dowiedzieć icon_mrgreen.gif

Ok ,tak jak napisałem każdy może pisać, jeden lepiej drugi gorzej icon_biggrin.gif Bądź i pisz tu na forum jak najwięcej ,ale tak jak sam na pewno widzisz wpadłeś na forum połowa Twoich postów o firmie VETREX i to jeszcze nazwa firmy piszesz innym kolorem więc co można pomyśleć icon_biggrin.gif
Napisano
[quote name='bajbaga' date='11.02.2012, 11:42 ' post='267129']
Człowieku, reprezentujesz typowego sprzedawcę, który jak ognia boi się tej ustawy – i słusznie się boi, bo zgodnie z Ustawą, to sprzedawca ponosi wyłączną odpowiedzialność, za jakość i „działanie” towaru który sprzedał + ponosi wszystkie koszty z tym związane, także poniesione przez inwestora wynikające ze zwłoki w załatwieniu sprawy, o ile sprawa nie zostanie załatwiona bezzwłocznie lub w terminie uzgodnionym, bądź wyznaczonym przez kupującego.
Takie „sankcje” i obostrzenia nie wynikają z gwarancji, której zakres dowolnie ustala producent.

Gwarancja jest dodatkowym „przywilejem” kupującego i to od niego zależy z jakiej formy chce skorzystać.
Nie ma obowiązku zawiadomienia sprzedawcy na piśmie, tak samo jak w postępowaniach gwarancyjnych. Nie mniej jednak, w obu przypadkach taka forma jest wskazana (ale nie wymagana), bo może to mieć „sprawczość” dowodu w ewentualnym sporze co do dotrzymania terminów.
[/quot]

nie chce mi się już na ten temat pisać odnośnie gwarancji ustawowej, ponieważ jest to bardzo długi temat który nie ma odwzorowania w praktyce jeśli chodzi o okna, ponieważ jeszcze się nie spotkałem żeby ktoś składał reklamację na piśmie - w formie listu itd. tylko jak juz to telefoniczni do osoby u której kupił dany produkt.

Czy ktoś w ogóle korzysta z ustawy?? czy nie lepiej z firmą się porozumieć na początku.

Jestem sprzedawcą! więc może mam takie podejście do tego, jeszcze mi się nie zdarzyło żeby mój klient podpierał się tą ustawą tylko wszystko staram się "załatwić" dla dobra klienta. icon_smile.gif może to jest złe, a może nie - z doświadczenia wiem że taka metoda jest lepsza. A nie zakrywanie się ustawą i procedurami ustawy.
Napisano
Cytat

Też nie ma w tym przypadku. icon_biggrin.gif

PH który sprzedaje np: OKNA daje 2 lata rękojmi na towar i usługę. A od klienta zależy co i jak chce reklamować czy reklamacja idzie do producenta czy PH.
Napisano
No właśnie – bo klient nie jest świadomy, że istnieje prostsza i korzystniejsza dla niego droga. icon_evil.gif

Wystarczy, że u sprzedawcy zgłosi niezgodność towaru z umową i finto – nie potrzebuje gwarancji, tylko dowód zakupu, nie interesują go żadne warunki określone w gwarancji, nie potrzebuje karty gwarancyjnej.

Jeśli usterka, wystąpiła w czasie nie dłuższym niż 6m-cy od zakupu – przyjmuje się (ustawowo), że usterka istniała w chwili zakupu, czyli sprzedawca jest zobowiązany do jej usunięcia (na własny koszt), bądź obniżenia ceny, bądź inwestor ma prawo do odstąpienia od umowy, bez kosztów własnych.
W takim wypadku, to sprzedawca egzekwuje od producenta naprawy gwarancyjnej, bo w obrocie między przedsiębiorstwami jest ustawowy wymóg gwarancyjny (KC) – ale to jest poza klientem.

Gwarancja udzielona przez producenta klientowi, może zawierać dowolne „zastrzeżenia” gwarancyjne, „wymyślone” przez producenta, bo ten rodzaj gwarancji nie jest określony ustawowo.

Ta gwarancja jest istotna poza okresem określonym w Ustawie konsumenckiej.

Ps. Bezprawnym jest żądanie przez sprzedawców karty gwarancyjnej, czyli wymuszanie określonej drogi reklamacyjnej, do uprawnień z tytułu gwarancji udzielonej klientowi przez producenta.
Napisano
Cytat

No właśnie – bo klient nie jest świadomy, że istnieje prostsza i korzystniejsza dla niego droga. icon_evil.gif

Wystarczy, że u sprzedawcy zgłosi niezgodność towaru z umową i finto – nie potrzebuje gwarancji, tylko dowód zakupu, nie interesują go żadne warunki określone w gwarancji, nie potrzebuje karty gwarancyjnej.

Jeśli usterka, wystąpiła w czasie nie dłuższym niż 6m-cy od zakupu – przyjmuje się (ustawowo), że usterka istniała w chwili zakupu, czyli sprzedawca jest zobowiązany do jej usunięcia (na własny koszt), bądź obniżenia ceny, bądź inwestor ma prawo do odstąpienia od umowy, bez kosztów własnych.
W takim wypadku, to sprzedawca egzekwuje od producenta naprawy gwarancyjnej, bo w obrocie między przedsiębiorstwami jest ustawowy wymóg gwarancyjny (KC) – ale to jest poza klientem.

Gwarancja udzielona przez producenta klientowi, może zawierać dowolne „zastrzeżenia” gwarancyjne, „wymyślone” przez producenta, bo ten rodzaj gwarancji nie jest określony ustawowo.

Ta gwarancja jest istotna poza okresem określonym w Ustawie konsumenckiej.

Ps. Bezprawnym jest żądanie przez sprzedawców karty gwarancyjnej, czyli wymuszanie określonej drogi reklamacyjnej, do uprawnień z tytułu gwarancji udzielonej klientowi przez producenta.

Jestem ciekaw jak to jest w praktyce 6 miesięcy od zakupu hmmmm to jest naprawdę ciekawe, jeśli jest coś nie tak z towarem to klient zobaczy to prędzej niż 6 miesięcy. Znając życie po 6 miesiącach nikt by nie uznał gwarancji.
:icon_smile.gificon_smile.gif
Napisano
Po upływie 6m-cy, klijent dalej nie musi (przez następne 18m-cy) „używać” gwarancji, bo to sprzedawca odpowiada za wady towaru, a nie producent.
Gwarancja jest tylko dodatkowym elementem (uprawnieniem, zabezpieczeniem) dla kupującego.

Dalej mieszasz pojęcia, a z tego co wypisujesz, jasno wynika, że nie bardzo wiesz w czym sprawa.
Jako sprzedawca powinieneś znać tą ustawę, bo stanowi ona, dla Ciebie, podstawę prawną sprzedaży konsumenckiej (dla „fizycznego” odbiorcy).

Ps. Może niezbyt jasno napisałem. Odpowiedzialność (ustawowa) sprzedawcy wobec nabywcy trwa 2 lata. Przytoczony termin 6 miesięcy, to tylko ułatwienie dla kupującego i uproszczenie procedury wobec niego. Można to wyrazić (upraszczając), że skutek jest taki – dzisiaj kupiłem, mimo że fizyczny zakup był do 6m-cy.
Napisano
Żeście się Panowie wysercowali o gwarancji, montażu itp. pierdołach absolutnie nie na temat. Na zadane pytanie full odpowiedzi ale tylko jedna okazała się odrobinę pomocna co doyboru okien. Lepsze byłyby konkrety niż pierniczenie na tematy gwarancji ustawowej tym bardziej że każdy słyszał tylko nie do końca wie o co chodzi.
Napisano
Cytat

Żeście się Panowie wysercowali o gwarancji, montażu itp. pierdołach absolutnie nie na temat. Na zadane pytanie full odpowiedzi ale tylko jedna okazała się odrobinę pomocna co doyboru okien. Lepsze byłyby konkrety niż pierniczenie na tematy gwarancji ustawowej tym bardziej że każdy słyszał tylko nie do końca wie o co chodzi.

Co do tematu, odpowiedź jest prosta: pierwsza sprawa to jakość okien a druga to firma która będzie montowała okna i oczywiście serwis po montażowy.
Nie będę pisał jaka firma ponieważ nie chce zostać "posądzony" o reklamowanie własnej firmy.
W zależności jaka część polski - ja działem na Podkarpaciu i tu mogę pomóc.

Pozdrawiam
Napisano
Cytat

Co do tematu, odpowiedź jest prosta: pierwsza sprawa to jakość okien a druga to firma która będzie montowała okna i oczywiście serwis po montażowy.
Nie będę pisał jaka firma ponieważ nie chce zostać "posądzony" o reklamowanie własnej firmy.
W zależności jaka część polski - ja działem na Podkarpaciu i tu mogę pomóc.

Pozdrawiam

panowie sad.gif , wytworzyła się ciekawa dyskusja, to może pomożecie uczestnikowi innego forum - murator "kosia1" , która poruszyła poważny przypadek dotyczący rozpatrywania i załatwiania gwarancji przez dużego, znanego producenta okien pvc, co jej doradzicie Wątek jest długi i i bardzo ożywiony, kilku z was na pewno już go czyta.
pozdrawiam
Napisano
Cytat

panowie sad.gif , wytworzyła się ciekawa dyskusja, to może pomożecie uczestnikowi innego forum - murator "kosia1" , która poruszyła poważny przypadek dotyczący rozpatrywania i załatwiania gwarancji przez dużego, znanego producenta okien pvc, co jej doradzicie Wątek jest długi i i bardzo ożywiony, kilku z was na pewno już go czyta.
pozdrawiam

To niech napisze tu na forum BD to jej będziemy doradzać .
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
Cytat

Wielu osobom na tym forum juz sie "narazilam" z powodu.....polecania i czesciowgo opisania zalet-- NAJLEPSZEJ TECHNOLOGII NA DZIEN DZISIEJSZY DO PRODUKCJI OKIEN-(FRAMUG)- I DRZWI wejsciowych. Ale niech tam--pisze jeszcze raz---do odwaznych swiat nalezy--polecam okna wykonane z fiberglass!!!!!. W Polsce--to co wyszukalam na internecie--jest mi wiadoma jedna jak do tej pory firma produkujaca okna z fiberglass---firma OK-team z Warszawy. Absolutnie odradzam PCV!!!!jeden z najgorszych materialow!!!. Zycze zglebienia wiedzy o fiberglass--materiale znanym od poznych lat osiemdziesiatych do produkcji okien i drzwi. Moze teraz nikt mnie nie zbeszta. Pozdrawiam.

To ile kosztuja takie okna
  • 3 tygodnie temu...
Gość mhtyl
Napisano
Cytat

Montaż powinien być wykonany zgodnie z Warunkami Technicznymi Wykonania.. :-)

Jakoś te Warunki Techniczne Wykonania pustką świecą icon_lol.gif albo nie mogę otworzyć. Tak czy inaczej to bajbaga ma rację natomiast nie mogę się odnieś co do tych warunków co podałeś link bo nie wiem czy chodzi o wykonanie okna czy wykonanie montażu .
Napisano
Cytat

Montaż powinien być wykonany zgodnie z Warunkami Technicznymi Wykonania.. :-)

Ten „dokument” nie jest „ w obrocie prawnym”. Nie można się na niego powoływać, a ściślej mówiąc, powołanie się na niego nie musi być skuteczne i nie jest w większości przypadków.

Jako przykład. Wielce szanowny wytwórca okien (ostatnio światowy sponsor piłkarski), miał (ma) spór co do jakości wykonanych okien.
Montażysta zamontował te okna właśnie zgodnie z tymi wytycznymi, konkretnie str. 12 rys 4 – chodzi o klocki podporowe.
Ale wytwórca w swojej gwarancji (warunkach) określił, że odległość między nimi nie może być mniejsza niż 30cm i dupeczka zimna - nie ma takiej siły, ani takiego sądu, który stwierdzi wadę takiego okna, jesli odległość między klockami była większa niż 30cm.

Zawsze warunki „techniczne” określone przez danego wytwórcę są najistotniejsze, bo ich przestrzeganie stanowi o uznaniu reklamacji.
Napisano
teraz pytanie, czy chodzi o faktycznie techniczną sprawe zwiżaną z poprawnym zamocowaniem, czy tylko o dodatkowe "haczyki" które mogą się przydać w razie słusznej reklamacji...

Swoją drogą, odkąd szanowny wytwórca okien zagościł na rzeczonym stadionie piłkarskim, owa drużyna
zanotowała wielki spadek formy icon_biggrin.gif
Napisano
Prosta sprawa, wytwórca (a w zasadzie jego rzeczoznawca) nie uznał reklamacji dotyczącej wygiętego (usterka wystapiła w 2 roku od zamontowania) dolnego profilu ościeżnicy okna, albowiem, odstępy między klockami podporowymi, były większe od wymaganych w warunkach gwarancyjnych.
Napisano
Cytat

teraz pytanie, czy chodzi o faktycznie techniczną sprawe zwiżaną z poprawnym zamocowaniem, czy tylko o dodatkowe "haczyki" które mogą się przydać w razie słusznej reklamacji...

Swoją drogą, odkąd szanowny wytwórca okien zagościł na rzeczonym stadionie piłkarskim, owa drużyna
zanotowała wielki spadek formy icon_biggrin.gif

jestem po lekturze najnowszego wydania "Budujemy Dom"3/2012, artykuł o oknach zaczyna się ciekawie,oraz tabela porównawcza kilku czołowych producentów. Proszę o wyjaśnienie, czy można polegać na takich danych, bo próbce zostało poddane okno 1465 x 1435, no i tu uwaga, co zauważyłem??tylko jedna firma (zgadnijcie jaka?) zgłosiła okno mniejsze 1166 x 1366, ciekawe po co , czy cena takiego okna jest przez to niższa? A może ta firma nie posiada w swojej ofercie okna o wymiarach 1465 x 1435. I czy podawanie ceny okna ALphaline 90 z założonym pakietem 2-szybowym jest w porządku, bo mnie interesuje cena profilu 6-komorowego z potrójną szybą? o co z tym chodzi?
Napisano
Dziwne jakieś te wymiary okien do porównań.
Okna referencyjne do badań porównawczych, czyli takie na podstawie którego określa się współczynnik przewodzenia ciepła "Uw" ma rozmiary 1230x1480mm.
W zależności o jakim "Ug" pakiet szybowy zostanie zastosowany w danym typie profilu, zmienia się współczynnik przewodzenia ciepła okna danego producenta.
Profil okienny zawsze ma gorszy współczynnik przenikania ciepła niż szyba, więc te wartości są ruchome w zależności od rozmiaru okna, czyli od stosunku powierzchni szyby do powierzchni ramy,
lub jak kto woli od stosunku powierzchni ramy do powierzchni okna.
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
Cytat

Ten „dokument” nie jest „ w obrocie prawnym”. Nie można się na niego powoływać, a ściślej mówiąc, powołanie się na niego nie musi być skuteczne i nie jest w większości przypadków.

Zawsze warunki „techniczne” określone przez danego wytwórcę są najistotniejsze, bo ich przestrzeganie stanowi o uznaniu reklamacji.

Według tej logiki, to gdyby wytwórca zapisał, że okno należy mocować złotymi gwoździami, to byłoby to obowiązujące i żaden sąd by tego nie podważył.. Mógłby zapisać równie dobrze, że klocki podporowe należy umieścić co 10 cm, albo co 50 cm ... itd. itd. Tymczasem każdy wytwórca wykonuje swoje okna według jakiegoś systemu (w tym przypadku Veka), który także określa ogólne zasady wykonania i montażu.
Warunki Techniczne nie są dokumentem prawnym, ale wytycznymi zgodnymi z Instrukcją ITB i napisane są przez dwóch najlepszych w naszym kraju rzeczoznawców okiennych (zresztą pracowników ITB). Stają się obowiązujące, kiedy przywołane zostaną w umowie o prace montażowe. Ale ponad wszytko owe wytyczne zawierają powszechnie obowiązujące zasady wykonywania prac montażowych. W przypadku sporu z wykonawcą czy z "wytwórcą" zawsze można się zwrócić do autorów owych wytycznych o wydanie opinii technicznej.
  • 7 miesiące temu...
  • 5 miesiące temu...
Napisano
Witam
Czytam temat okien jakiś czas przejrzałem forum skorzystałem ze znienawidzonej i bardzo zawodnej metody pt "szukaj" i nie znalazłem.

W planach budowa domu na bazie http://www.wybieramydom.pl/projekty_domow/13774-abra-2.html
tyle że ze zdecydowanie wiekszymi przeszkleniami.

Czy ktoś jest w stanie sie wypowiedzieć na temat wielkości ciężaru "ciepłoty" i dzwiekoszczelności okien przesuwnych salonowych mniej więcej wielkośći 5 x 3 m i okien nie otwieralnych wielkości witryn sklepowych.

Marzeniem byłoby brak dzielenia a jeśli już dzielenie to "chude" cienka rama.

Z góry dziękuje
  • 1 miesiąc temu...
Napisano
To i ja zadam tytułowe pytanie: czy ktoś się spotkał z firmą "Allkolor"? Dostałem wyceny różnych firm i oni są najtańsi. Przesłali mi aprobaty techniczne na okna którymi handlują. Profile to Gealan. Różnice cenowe między nimi a innymi firmami nie są ogromne ale przy tych parametrach okna inni producenci także nie wyglądają na wzorcowych.
Napisano
Aprobaty na okna, czy na profile?
Różnica może być kolosalna jeśli idzie o produkt finalny - okno.

Cytat

Czy ktoś jest w stanie sie wypowiedzieć na temat wielkości ciężaru "ciepłoty" i dzwiekoszczelności okien przesuwnych salonowych mniej więcej wielkośći 5 x 3 m i okien nie otwieralnych wielkości witryn sklepowych.

Marzeniem byłoby brak dzielenia a jeśli już dzielenie to "chude" cienka rama.

Z góry dziękuje

W tym rozmiarze to tylko stolarka aluminiowa, choć przypuszczam że po dwóch miesiącach od zadania pytania już to wiesz.

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Shopping on Temu is one of the easiest ways to unlock big savings on trending products, and the verified coupon code [acx292875] helps shoppers in the USA and Canada get major discounts instantly. We’ve tested how this digital coupon works, how to apply it, and how to combine it with e-commerce deals, seasonal sales, and free shipping offers. This guide is built for real shoppers who want safe, simple, and legit ways to save while enjoying a smooth online shopping experience. What Is the Temu Coupon Code [acx292875]? The Temu coupon code [acx292875] is a verified digital discount that reduces your total during checkout on the Temu app or website. Overview: Use the Temu coupon code [acx292875] to unlock an instant shopping discount that works for online shoppers in the USA and Canada looking for safe and trusted e-commerce deals. This coupon code acts like a promotional voucher that lowers your order total before payment. It is trusted by shoppers and used widely across mobile shopping apps. Temu is a fast-growing e-commerce platform known for affordable electronics, home goods, fashion, beauty, and accessories. Applying a consumer discount like this makes already low prices even better. Key benefits: Works during regular purchases Safe to redeem through official checkout Designed for digital shopping Ideal for deal hunters It’s a simple way to stretch your shopping budget without changing what you buy. How to Use the Temu Coupon Code You use the coupon code by entering [acx292875] into the promo code box during checkout before completing payment. Overview: Use the Temu coupon code [acx292875] at checkout to activate a secure discount on eligible orders for both new and returning shoppers. Follow these steps: Open the Temu mobile shopping app or website Add items to your cart Go to checkout Find the coupon code field Enter the code exactly as shown Tap apply Confirm the discount appears If the discount shows in your total, the code is working. It’s tested, legit, and safe to use through Temu’s official system. Tips for success: Enter the code before payment Check item eligibility Make sure your app is updated This process makes online shopping feel more rewarding and budget-friendly. Who Can Use This Temu Discount Code? Both new and existing Temu shoppers in the USA and Canada can use this coupon code when eligible items are in their cart. Overview: The Temu coupon code [acx292875] is available to a wide range of shoppers, including first-time buyers and returning customers using mobile or desktop checkout. Temu is used globally, but this offer is especially helpful for shoppers in North America. Whether you shop through a browser or mobile shopping app, the process stays the same. Common users include: Students Families Budget shoppers Gift buyers Holiday shoppers Because Temu focuses on low-cost products, combining platform pricing with a digital coupon increases overall savings. This is why many shoppers consider it a trusted e-commerce deal strategy. What Can You Buy With the Coupon Code? You can apply the discount to a wide range of product categories including electronics, home goods, fashion, beauty, and accessories. Overview: The Temu coupon code [acx292875] can be used on eligible products across multiple categories, making it useful for everyday online shopping needs. Popular categories include: Tech gadgets Phone accessories Home storage Kitchen tools Clothing Shoes Jewelry Beauty products Temu frequently runs free shipping promotions, which can stack with coupon savings. That makes the deal even stronger for shoppers in the USA and Canada. Because Temu focuses on trending items, this code is perfect for discovering viral products at a lower cost. When Is the Best Time to Use the Code? The best time to use the coupon code is during major Temu sales events and seasonal shopping periods. Overview: The Temu coupon code [acx292875] delivers maximum value when combined with platform sales like Valentine’s Day promotions, New Year sale 2026 deals, and end of year sale events. Look for these key sale periods: Valentine's day sale Valentine's shopping voucher promotions New Year sale 2026 Back-to-school sales Holiday gift seasons End of year sale During these events, Temu already lowers prices. Adding a consumer discount on top multiplies savings. This stacking strategy is one of the most effective ways experienced shoppers reduce spending while still getting quality items. Why Is This Coupon Code Considered Safe and Legit? The coupon code is considered safe because it is entered directly in Temu’s official checkout system and does not require third-party tools. Overview: The Temu coupon code “[acx292875]” is a legit coupon code used through secure checkout, making it trusted by shoppers and safe to redeem. You do not need: Extra apps Suspicious links Personal data sharing outside checkout Temu handles transactions through its own e-commerce platform, which supports secure digital payments. Trust signals include: Used globally Tested by deal communities Works inside official checkout No risky downloads This makes it a reliable option for shoppers who want consumer discounts without security concerns. How This Deal Improves Your Online Shopping Strategy Using this coupon helps you spend less per order while still accessing trending products and everyday essentials. Overview: The Temu coupon code [acx292875] strengthens your online shopping strategy by lowering cart totals and boosting savings across frequent purchases. Smart shoppers combine: Coupons Flash sales Free shipping Bulk purchases This layered savings method is popular in e-commerce deals communities. Instead of waiting for a single big sale, you save consistently. Benefits include: Better budget control More value per order Easier gift shopping Affordable impulse buys Over time, small savings from digital coupons add up to large yearly savings. Common Questions About the Temu Coupon Code Shoppers mostly ask how long the code works, whether it expires, and if it can be reused. Overview: The Temu coupon code [acx292875] is widely used by shoppers seeking ongoing savings, and many people successfully redeem it during active promotional periods. Does it expire? Coupons may change over time, so it’s best to use them when you shop. Can it be reused? Some offers work multiple times, depending on account status and promotion terms. Does it work with free shipping? Yes, many shoppers combine it with free shipping deals. Is it only for the app? It works on both the mobile shopping app and website checkout. Why Temu Is Popular for Deals in the USA and Canada Temu is popular because it offers extremely low prices, frequent promotions, and easy-to-use digital coupons. Overview: The Temu coupon code [acx292875] fits perfectly into Temu’s discount-focused ecosystem, helping shoppers in the USA and Canada maximize e-commerce savings. Temu stands out due to: Competitive pricing Wide product selection Daily deals Flash sales Easy checkout Strong mobile app experience These features make it a go-to online shopping destination. Adding a trusted coupon code boosts the appeal even more. Final Thoughts on Saving With This Temu Coupon This coupon code is one of the easiest ways to lower your Temu order total while shopping safely online. Overview: The Temu coupon code [acx292875] provides a simple, verified path to savings for shoppers who want trusted digital discounts on everyday products.
    • Online shoppers in the USA and Canada can unlock a verified $100 discount on Temu by using a tested digital coupon code designed for both new and existing users. This guide explains exactly how the coupon works, who can use it, how to redeem it safely, and how to combine it with seasonal e-commerce deals like Valentine’s Day sales and end-of-year promotions. What Is the Verified Temu $100 Discount Code? The Temu discount code is a legit digital coupon that reduces your total purchase by up to $100 during online checkout. It is trusted by shoppers, safe to redeem, and works across multiple product categories on the Temu e-commerce platform. Overview: Use the Temu coupon code “acx292875” to get an instant $100 discount available for both new and existing users in 2026. Temu is a fast-growing online shopping marketplace known for budget-friendly pricing on electronics, fashion, home goods, and trending accessories. A coupon code like this acts as a consumer discount mechanism, helping shoppers lower their cart total without needing membership fees. This is considered a verified and tested offer because it aligns with how Temu regularly distributes digital coupons through its platform and mobile shopping apps. These discounts are used globally and are part of standard e-commerce deals strategies. Shoppers in the USA and Canada often use codes like this during Valentine's Day sales, New Year sale 2026 events, and end of year sale campaigns to stack savings. Who Can Use This Temu Coupon Code? Both new and existing Temu users can apply this coupon code during checkout if their order meets the platform’s discount conditions. Overview: Use the Temu coupon code “acx292875” to get an instant $100 discount available for both new and existing users in 2026. Many shoppers assume large consumer discounts only apply to new sign-ups, but Temu frequently extends digital coupons to returning customers as well. That makes this deal attractive to: First-time shoppers trying Temu Returning customers placing repeat orders Mobile app users browsing daily deals Bargain hunters shopping seasonal promotions Temu’s mobile shopping apps and website both support coupon redemption. That means whether you shop on desktop or phone, the code works within the same checkout system. Because Temu operates as a global e-commerce platform, eligibility is usually based on cart value rather than account age alone. This helps ensure the coupon remains fair and widely usable. How Do You Redeem the $100 Temu Coupon Code? You redeem the coupon by entering the code into the discount box at checkout before completing your payment. Overview: Use the Temu coupon code “acx292875” to get an instant $100 discount available for both new and existing users in 2026. Follow these simple steps: Open the Temu website or mobile shopping app. Add items to your cart from any eligible category. Go to your cart and proceed to checkout. Find the coupon code or promo code field. Enter the code exactly as shown. Tap apply and confirm the price drop. Once applied correctly, the consumer discount appears instantly in your order summary. This process is standard across most online shopping platforms, making it easy even for first-time users. This code is considered safe to redeem because it follows Temu’s built-in digital coupon system. What Can You Buy With the Temu Discount? You can use the discount on electronics, fashion, home goods, beauty items, and trending online shopping categories. Overview: Use the Temu coupon code “acx292875” to get an instant $100 discount available for both new and existing users in 2026. Temu is known for wide product variety, which increases the value of large e-commerce deals like this. Popular categories include: Smart gadgets and phone accessories Clothing and seasonal fashion Kitchen tools and home decor Beauty products and self-care items Gifts for Valentine’s Day shopping Because Temu frequently runs free shipping promotions, shoppers often combine shipping savings with digital coupons. That combination maximizes value, especially during Valentine’s Day sales or New Year sale 2026 events. This makes the coupon especially useful for bulk purchases or gift shopping. Is the Temu $100 Coupon Code Legit and Safe? Yes, this is a legit coupon code that works within Temu’s official checkout system and follows standard e-commerce discount rules. Overview: Use the Temu coupon code “acx292875” to get an instant $100 discount available for both new and existing users in 2026. Temu uses encrypted payment systems and built-in promo fields, meaning coupon codes are processed securely. A few trust factors include: Verified checkout integration No external downloads required No hidden subscriptions Trusted by shoppers globally Because Temu operates as a recognized online shopping platform, its digital coupons are part of its marketing and pricing strategy. That makes this offer safe compared to unofficial third-party claims. Always enter the code directly on Temu’s website or app to ensure full protection. When Is the Best Time to Use This Coupon? The best time to use the coupon is during major seasonal promotions when Temu already offers price cuts. Overview: Use the Temu coupon code “acx292875” to get an instant $100 discount available for both new and existing users in 2026. Smart shoppers combine this with: Valentine’s Day sale deals Valentine’s shopping voucher promotions End of year sale discounts New Year sale 2026 events Flash sales with free shipping Layering discounts is a proven consumer savings strategy in modern e-commerce. When base prices drop and a coupon code is added, total savings increase significantly. Why Does Temu Offer Such Large Discounts? Temu offers large discounts to attract new shoppers and encourage repeat purchases on its platform. Overview: Use the Temu coupon code “acx292875” to get an instant $100 discount available for both new and existing users in 2026. Large consumer discounts are common in competitive online shopping markets. Companies use them to: Increase customer acquisition Boost mobile app installs Compete in global e-commerce deals Promote seasonal campaigns These strategies help platforms grow while shoppers benefit from lower prices. Can This Coupon Be Combined With Other Offers? Yes, the coupon can often be combined with sale pricing, free shipping, and in-app deals. Overview: Use the Temu coupon code “acx292875” to get an instant $100 discount available for both new and existing users in 2026. Stacking opportunities may include: Sitewide sales Category discounts Flash promotions Shipping promotions However, most platforms allow only one coupon code per transaction, so combining usually means pairing it with automatic sales rather than another code. Common Questions About the Temu Coupon Shoppers mainly ask about expiration, eligibility, and redemption steps. Overview: Use the Temu coupon code “acx292875” to get an instant $100 discount available for both new and existing users in 2026. Does it expire? These offers are often part of ongoing campaigns and may not show a visible expiration date. Is there a minimum spend? Large digital coupons typically require a qualifying cart value. Is it mobile-only? No, it works on both desktop and mobile shopping apps. These answers help shoppers make quick decisions during online checkout. Final Thoughts on the Verified Temu Discount This verified Temu coupon gives shoppers in the USA and Canada a powerful way to reduce online shopping costs instantly. Overview: Use the Temu coupon code “acx292875” to get an instant $100 discount available for both new and existing users in 2026. Temu continues to grow as a global e-commerce platform, and digital coupons remain one of the most effective ways to deliver consumer discounts. When used strategically during seasonal promotions like Valentine’s Day sales or end-of-year deals, this offer becomes even more valuable. For shoppers who want safe, legit, and easy savings, this tested coupon code is a practical tool for lowering cart totals while enjoying the convenience of modern mobile shopping.  
    • Looking for verified ways to save big on your online shopping? We’ve got you covered. By using the Temu coupon code [acx292875], you can instantly claim $100 off on your first order. This exclusive offer is available for shoppers in the USA and Canada and works across Temu’s mobile shopping apps and website. What is the Temu Coupon Code [acx292875]? Answer: The Temu coupon code [acx292875] is a verified digital coupon that gives first-time users $100 off their first order. Overview: Use the Temu coupon code [acx292875] to get an instant $100 discount, trusted by shoppers across the USA and Canada. Temu is a leading e-commerce platform providing millions of products, from electronics to fashion. The coupon code [acx292875] is designed to help first-time users save instantly, making mobile shopping and online shopping more affordable. This digital coupon is safe to redeem and used globally by savvy shoppers. Key benefits of this coupon code include: Verified $100 discount for new users. No expiration date, safe and legit coupon code. Works for USA and Canada online shopping orders. Compatible with both mobile shopping apps and desktop web orders. By applying this coupon code during checkout, you instantly unlock a massive consumer discount, making Temu one of the most trusted platforms for e-commerce deals in 2026. How to Redeem the Temu Coupon Code [acx292875] Answer: Redeeming the Temu coupon code [acx292875] is simple and requires just a few steps during checkout. Overview: Apply the Temu coupon code [acx292875] in the promo field at checkout to instantly save $100 on your first online shopping order in the USA or Canada. Here’s how you can redeem the coupon safely: Sign up or log in to Temu’s platform via mobile app or website. Add products to your shopping cart, from electronics to home essentials. Enter the coupon code [acx292875] in the “promo code” field. Confirm your discount – $100 will be automatically applied. Checkout with your preferred payment method and enjoy free shipping (when applicable). Shoppers have verified that this code is legit, works on a wide range of products, and can be combined with Valentine's shopping vouchers or New Year sale 2026 deals. Temu First-Time User Discount Benefits Answer: First-time users receive an instant $100 discount with the Temu coupon code [acx292875], plus additional perks like free shipping and early access to seasonal sales. Overview: Unlock Temu first-time user discounts using the coupon code [acx292875], and enjoy exclusive e-commerce deals across the USA and Canada. Temu offers first-time buyers a premium shopping experience by combining: $100 instant discount for first-time users. Free shipping on select items, enhancing affordability. Exclusive access to seasonal sales like the end of year sale and Valentine's day sale. Easy-to-use mobile shopping apps designed for smooth navigation. These benefits make Temu a trusted platform for digital coupons and consumer discounts. Shoppers in the USA and Canada consistently report high satisfaction due to the platform’s verified deals and reliable promotions. Temu Mobile App Deals & Savings Answer: The Temu mobile app allows you to redeem the coupon code [acx292875] directly from your smartphone, unlocking $100 off and additional app-only e-commerce deals. Overview: Use the Temu mobile shopping app with coupon code [acx292875] for instant savings and access to exclusive USA and Canada deals. Using the mobile app enhances your shopping experience by: Enabling quick coupon code entry at checkout. Providing access to app-only discounts and consumer coupons. Allowing notifications for Valentine's day sales and New Year sale 2026 offers. Delivering a seamless digital shopping experience anywhere, anytime. Shoppers trust Temu’s mobile app for secure transactions, instant savings, and access to verified e-commerce deals. Temu Coupons in USA vs Canada Answer: The Temu coupon code [acx292875] works equally well for online shopping in both the USA and Canada, providing verified discounts and promotions. Overview: Redeem the Temu coupon code [acx292875] across the USA and Canada for first-time user discounts and trusted e-commerce deals. Temu tailors promotions to regional markets: In the USA, coupon code redemption is smooth across mobile apps and desktop platforms, including free shipping on select orders. In Canada, the same coupon code is valid and compatible with local payment methods, ensuring verified discounts for Canadian shoppers. This regional focus ensures that consumers receive consistent value and trustworthy digital coupons no matter where they shop. Seasonal Sales & Extra Discounts Answer: The Temu coupon code [acx292875] can be combined with seasonal sales like the end of year sale, Valentine's day sale, and New Year sale 2026 for maximum savings. Overview: Pair the Temu coupon code [acx292875] with seasonal promotions to unlock $100 off plus additional discounts in the USA and Canada. Seasonal savings include: Valentine’s shopping vouchers for gifts and essentials. End-of-year clearance deals on electronics and fashion. New Year sale 2026 exclusive offers. Combining these promotions with your verified coupon code ensures you get the best consumer discounts while shopping online. Temu’s Trusted E-Commerce Platform Answer: Temu is a globally trusted e-commerce platform offering verified digital coupons, safe transactions, and easy access to online shopping deals in the USA and Canada. Overview: Use Temu coupon code [acx292875] to access a trusted e-commerce platform with verified discounts and global shopping reliability. Why shoppers trust Temu: Verified discounts and tested coupon codes. Safe digital coupon redemption. Transparent policies and customer support. Wide selection of products from electronics to fashion. Temu combines convenience, reliability, and global recognition, making it one of the top platforms for consumer discounts in North America. Tips for Maximizing Your Temu Savings Answer: To maximize savings, always use Temu coupon code [acx292875], combine with seasonal sales, and check for free shipping offers. Overview: Apply Temu coupon code [acx292875] with seasonal deals and app-exclusive promotions to save $100 or more on first-time orders in the USA and Canada. Here are top strategies: Apply the code early during checkout to ensure the discount applies. Combine with seasonal promotions like Valentine’s or New Year sales. Use the mobile app for app-only deals. Check for free shipping or bulk discounts. By following these tips, shoppers can maximize their e-commerce savings while enjoying a smooth online shopping experience. Why First-Time Users Love Temu Answer: First-time users love Temu because the coupon code [acx292875] provides immediate savings, free shipping, and access to exclusive deals. Overview: Redeem Temu coupon code [acx292875] as a first-time user to enjoy $100 off, trusted deals, and a seamless online shopping experience in the USA and Canada. User reviews highlight: Instant $100 savings with a verified coupon code. Smooth checkout on mobile apps. Access to seasonal sales and exclusive consumer discounts. Trusted and safe digital coupon redemption. Temu’s combination of verified coupons, mobile shopping convenience, and regional e-commerce focus makes it the go-to platform for North American shoppers. Conclusion: Redeem Your Temu Coupon Code Today Answer: You can redeem Temu coupon code [acx292875] today to claim $100 off your first order and access exclusive e-commerce deals in the USA and Canada. Overview: Claim Temu coupon code [acx292875] for instant first-time user savings, seasonal deals, and verified discounts across mobile shopping apps and online platforms. Don’t miss out on this trusted, verified coupon code. Whether you’re shopping for Valentine’s gifts, New Year specials, or end-of-year deals, Temu makes online shopping affordable and reliable.  
    • Discover how to save instantly with Temu using the coupon code [acx292875], giving new users 40% off their first order. We’ve tested this code, and it’s verified, safe to redeem, and trusted by shoppers across the USA and Canada. What Is the Temu Coupon Code 40% Off? The Temu coupon code [acx292875]gives new users 40% off their first purchase when shopping online. Overview: Use the Temu coupon code [acx292875] to get an instant $100 discount available for both new and existing users in 2026. Temu is a global e-commerce platform that offers consumer discounts on thousands of products. With this coupon code, shoppers in the USA and Canada can enjoy digital coupons, mobile shopping app savings, and exclusive e-commerce deals. Whether you’re buying fashion, electronics, or home goods, the code is legit, verified, and safe to redeem. Why You Should Use It: Instant 40% off for first-time shoppers Works on mobile apps and desktop Trusted by global shoppers By entering [acx292875]at checkout, you unlock exclusive online shopping discounts instantly, making it one of the best consumer discount offers available this year. How to Redeem Temu Coupon Code [acx292875] Redeeming [acx292875]on Temu is simple and secure. Overview: Apply the Temu coupon code [acx292875] at checkout to enjoy verified savings on your order in the USA or Canada. Step-by-Step Guide: Open the Temu mobile shopping app or website. Browse thousands of products across multiple categories. Add items to your cart. Enter [acx292875]in the promo or coupon code box. Confirm the discount and proceed to checkout. It’s that easy! The coupon code is tested and verified, ensuring a smooth, hassle-free experience for first-time shoppers. This process also works seamlessly during New Year Sale 2026 and Valentine's Day sale promotions. Pro Tip: Always check for additional free shipping offers on top of your discount for maximum savings. Benefits of Using Temu Coupon Code [acx292875] Using this Temu coupon code gives you more than just a discount. Overview: The Temu coupon code [acx292875] delivers verified savings, exclusive deals, and a safe online shopping experience in both the USA and Canada. Key Advantages: Massive Savings: 40% off instantly on your first order Wide Product Range: Electronics, fashion, home goods, and more Safe Redemption: Trusted by shoppers globally, no expiration Mobile-Friendly: Works on Temu’s mobile shopping apps Extra Promotions: Combine with Valentine's shopping voucher or end of year sale deals By using [acx292875], you maximize consumer discounts and ensure a secure, verified online shopping experience. Who Can Use the Temu Coupon Code? The coupon code [acx292875]is designed for new Temu users. Overview: Use the Temu coupon code [acx292875] to unlock verified discounts for first-time shoppers across the USA and Canada. Eligibility: New account holders on Temu Shoppers in the USA and Canada Mobile app and desktop users Even though it’s targeted at new users, the coupon code is widely recognized as trusted, legit, and verified, providing a risk-free savings experience. It’s also applicable during special holiday sales, including Valentine's Day and New Year Sale 2026. Tip: If you’re a returning shopper, keep an eye out for digital coupons and e-commerce deals available for existing accounts. Top Products to Buy Using Temu Coupon Code [acx292875] You can use this coupon on nearly any Temu product. Overview: Apply the Temu coupon code [acx292875]to enjoy 40% off on top-rated electronics, fashion, and home goods in the USA and Canada. Popular Categories: Electronics: Smartwatches, headphones, and gadgets Fashion: Shoes, clothing, and accessories Home & Kitchen: Appliances, furniture, and decor Beauty & Wellness: Skincare, haircare, and wellness products Using acx292875 ensures you access verified consumer discounts on a wide range of mobile shopping app items. These deals are ideal during Valentine's Day sale or end of year sale events. Pro Tip: Combine your coupon with free shipping promotions to save even more. Tips to Maximize Your Savings with Temu We want you to get the most out of [acx292875]. Overview: Use the Temu coupon code [acx292875] along with digital coupons and e-commerce deals to maximize savings in 2026 across the USA and Canada. Pro Strategies: Stack Deals: Combine coupon codes with seasonal sales events. Use Mobile App: Some discounts are mobile app exclusive. Watch Free Shipping: Save extra when shipping promotions align with your order. Compare Prices: Check for Valentine's shopping vouchers and end of year sale pricing. Verify Coupons: Only use trusted, verified code  [acx292875]. Following these tips ensures your online shopping on Temu is profitable, safe, and efficient. Temu Coupon Code Safety and Reliability Using [acx292875]is safe, tested, and trusted by shoppers. Overview: The Temu coupon code [acx292875] is verified, legit, and safe to redeem for secure online shopping in the USA and Canada. Temu prioritizes consumer trust. The platform uses secure checkout systems and verified digital coupons, making it safe for mobile and desktop shoppers. Additionally, the code [acx292875]has been tested globally and works seamlessly for first-time users, giving peace of mind alongside savings. Extra Confidence: No expiration date Safe on mobile apps Trusted by shoppers globally Why Temu Is a Top Choice for Online Shopping in USA & Canada Temu is a leading e-commerce platform with global recognition. Overview: Use the Temu coupon code “acx292875” to experience a trusted online shopping platform with verified discounts in the USA and Canada. Reasons to Shop on Temu: Wide product selection with competitive pricing Verified consumer discounts through digital coupons Mobile-friendly for app-based shopping Regular Valentine's Day and New Year Sale 2026 promotions By combining [acx292875]with these advantages, shoppers enjoy an optimized, trustworthy, and profitable experience. FAQs About Temu Coupon Code [acx292875] Overview: The Temu coupon code [acx292875] answers common shopper questions and ensures a smooth discount experience in the USA and Canada. Can I use acx292875 more than once?  No, the coupon is valid for new users only and can be used once per account.  Does it work on all products?  The code applies to most items, including electronics, fashion, and home goods. Some exclusions may apply.  Is the code safe?  Yes, [acx292875]is verified, tested, and safe for both mobile and desktop users. Can I combine with free shipping?  Yes, you can often combine with free shipping promotions during seasonal sales. Conclusion: Why You Should Use Temu Coupon Code [acx292875] Using [acx292875]is the easiest way to save 40% as a new Temu shopper. Overview: Apply the Temu coupon code [acx292875] today to enjoy verified, safe, and instant discounts on online shopping in the USA and Canada. We recommend taking advantage of this verified, legit coupon code during major promotions like Valentine's Day sale or New Year Sale 2026. With consumer discounts, mobile shopping apps, and digital coupons, Temu ensures a safe, trustworthy, and rewarding shopping experience. Start shopping now, enter [acx292875], and enjoy your instant 40% off today!
    • Bardzo dziękuję za odpowiedź. Mieszkanie jest z rynku pierwotnego, odbiór planowany pod koniec roku, więc niestety nie ma jeszcze możliwości sprawdzenia z sąsiadem. Uzyskałem natomiast dodatkowe informacje od dewelopera:  1. Czy dwie ściany żelbetowe są konstrukcyjnie i akustycznie od siebie oddylatowane? Dwie ściany są konstrukcyjne, o grubości 18cm każda, oddzielone wełną gr. 2cm. 2. Czy ściany żelbetowe są ciągłe przez kondygnacje, czy przerywane stropami? Ściany są ciągłe przez kondygnacje, nie są przerywane. 3. W jaki sposób oddzielono szachty instalacyjne od ścian żelbetowych? Zgodnie z systemem multigips, czyli za pomocą taśmy dylatacyjnej z prasowanego korka. 4. Czy szacht „dotyka” żelbetu? Jeśli tak to po której stronie? Jak wyżej, w miejscu styku jest taśma dylatacyjna 5. Czy piony kanalizacyjne mają izolację akustyczną (otuliny, rury niskoszumowe)? Piony kanalizacyjne nie mają dodatkowej izolacji akustycznej, obudowane są bloczkami gipsowymi gr. 10cm, co daje odpowiednią akustykę. 6. Czy stropy mają warstwy pływające (podłoga pływająca)? Tak. Na stropie jest wylewana szlichta, pod nią jest styropian twardy, akustyczny układany na stropie. Szlichta jest oddylatowana od ścian pianką dylatacyjną. 7. Jaka jest klasa izolacyjności akustycznej ściany międzylokalowej (Rw / RA1)? RA1min=54dB   Czy uzyskane odpowiedzi powinny mnie nieco uspokoić, czy też wręcz przeciwnie?  Będę bardzo wdzięczny za Pana ekspercką opinię.
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...