MrTomo Napisano 18 stycznia 2015 #1 Napisano 18 stycznia 2015 Czy zna ktoś skuteczny sposób na pozbycie się kamienia w czajniku?Gotowałem już sodę, łupiny ziemniaków, ocet ...Nie będę co chwila kupował nowego czajnika Tak na marginesie - o czym świadczy ten kamień? Woda zbyt twarda?Może jakiś filtr trzeba zastosować na wejściu wody?PS.Dodam, że gotuję na gazie - ale to chyba bez znaczenia.
Gość mhtyl Napisano 18 stycznia 2015 #2 Napisano 18 stycznia 2015 Nie nic lepszego jak kwasek cytrynowy w proszku-kryształkach a nie w płynie.Wlej wodę do czajnika, zagotuj wodę, zestaw z palnika i wsyp kwasek, woda będzie kipieć, niech sobie tak trochę postoi nawet i z dwie godziny. Puści jak nic, będzie czajniczek jak nowy
MrTomo Napisano 18 stycznia 2015 Autor #3 Napisano 18 stycznia 2015 Spróbuję na pewno!Zdam relację ...
Gość mhtyl Napisano 18 stycznia 2015 #4 Napisano 18 stycznia 2015 Gwarantuje na 200%, że się uda, no chyba że to osad to nie kamień.Zapomniałem napisać co najważniejsze, nie żałuj tego kwasku wsyp całą paczuszkę około 20 g.
retrofood Napisano 18 stycznia 2015 #5 Napisano 18 stycznia 2015 Cytat Tak na marginesie - o czym świadczy ten kamień? Woda zbyt twarda?Może jakiś filtr trzeba zastosować na wejściu wody?PS.Dodam, że gotuję na gazie - ale to chyba bez znaczenia. Gaz nie ma znaczenia, ale woda twarda ponad wszelkie normy! Ja w życiu nie wymieniłem czajnika z powodu kamienia, chociaż kilka wyrzuciłem po gotowaniu wody nieistniejacej. A filtr to powinien zastosować dostawca wody, bo chyba nie odpowiada ona już dzisiejszym normom. 1
Gość mhtyl Napisano 18 stycznia 2015 #6 Napisano 18 stycznia 2015 Dostawca wody to powinien już wodę dostarczać odpowiadającą normom, i wszelakie filtry powinny znajdować się w punkcie przesyłowym albo w hydroforni tam gdzie wodę się wydobywa, tam powinna być stacja uzdatniania wody. A u niego to zapewne chodzi o wodę z własnego ujęcia.
MrTomo Napisano 18 stycznia 2015 Autor #7 Napisano 18 stycznia 2015 Cytat Dostawca wody to powinien już wodę dostarczać odpowiadającą normom, i wszelakie filtry powinny znajdować się w punkcie przesyłowym albo w hydroforni tam gdzie wodę się wydobywa, tam powinna być stacja uzdatniania wody.A u niego to zapewne chodzi o wodę z własnego ujęcia. Otóż to. Cytat Ja w życiu nie wymieniłem czajnika z powodu kamienia, chociaż kilka wyrzuciłem po gotowaniu wody nieistniejacej. To też mi się przydarzyło w tym czajniku... Więc pozostaje wyrzucić?nawiasem mówiąc cały kamień wtedy odpadł ładnieI dal jasności - ten kamień to nie jest aż taki, żeby po miesiącu wszystko zalazło, ale tak po pół roku to już robi się osad, którego nie da się wypłukać.
retrofood Napisano 18 stycznia 2015 #8 Napisano 18 stycznia 2015 Cytat I dal jasności - ten kamień to nie jest aż taki, żeby po miesiącu wszystko zalazło, ale tak po pół roku to już robi się osad, którego nie da się wypłukać. Kwas, kwas! Jeśli osad nie jest wielki, można próbować octem, albo kwaskiem, tak jak Henio radzi.
Gość mhtyl Napisano 18 stycznia 2015 #9 Napisano 18 stycznia 2015 Cytat I dal jasności - ten kamień to nie jest aż taki, żeby po miesiącu wszystko zalazło, ale tak po pół roku to już robi się osad, którego nie da się wypłukać. Czyli normalka. Gdyby co miesiąc kamieniem zachodził to wtedy można by było pomyśleć o jakiś filtrach.
retrofood Napisano 18 stycznia 2015 #10 Napisano 18 stycznia 2015 A, jeszcze mi wpadło do głowy, że można w czajniku ugotować kapustę. Kiszoną, oczywiście. Jeść jej nie polecam, ale powinno pomóc.
Jani_63 Napisano 18 stycznia 2015 #11 Napisano 18 stycznia 2015 Cytat I dal jasności - ten kamień to nie jest aż taki, żeby po miesiącu wszystko zalazło, ale tak po pół roku to już robi się osad, którego nie da się wypłukać. Ja mam taki czajnik że mi do łapa wchodzi do środka, więc raz w miesiącu przy pomocy myjki (stroną szorującą) myję osad ze ścianek i dna, a raz na 4-6 miesięcy robię mu kurację przy użyciu octu (1/2 szklanki na litr wody).Filtr antywapienny myję szczoteczką.Ale ja mam czajnik elektryczny. Proces jest najbardziej dynamiczny podczas gotowania, więc kilka razy powtarzam tą czynność zanim odstawię czajnik do wystygnięcia (to te dwie godziny o których wspomniał Heniek )Poniżej masz mapkę poglądową twardości wody w poszczególnych rejonach kraju, żebyś mógł się zorientować z jakim problemem walczysz.PS.Ktoś, gdzieś, kiedyś zawiesił link do strony na której można było sprawdzić twardość wody w poszczególnych gminach, ale teraz tego nie odszukam... a szkoda bo nie zapisałem sobie. 2
bobiczek Napisano 18 stycznia 2015 #12 Napisano 18 stycznia 2015 Pomocna porada - za mapkę.Fajnie sie ogląda.Skąd Wy Ty, Jani, takie rzeczy wytrzaskujecie???
MrTomo Napisano 18 stycznia 2015 Autor #13 Napisano 18 stycznia 2015 Cytat Gwarantuje na 200%, że się uda, no chyba że to osad to nie kamień.Zapomniałem napisać co najważniejsze, nie żałuj tego kwasku wsyp całą paczuszkę około 20 g. Sprawdziłem - działa!Dziękuję!Co do mapki - woda twarda - to się zgadza.
bajbaga Napisano 18 stycznia 2015 #14 Napisano 18 stycznia 2015 Brak kamienia w czajniku = mniejsza akumulacja
MrTomo Napisano 18 stycznia 2015 Autor #15 Napisano 18 stycznia 2015 Cytat Brak kamienia w czajniku = mniejsza akumulacja Masz na myśli, że krócej trzyma ciepło czy że szybciej się woda zagotuje?
solange63 Napisano 18 stycznia 2015 #16 Napisano 18 stycznia 2015 Cytat Sprawdziłem - działa!Dziękuję!Co do mapki - woda twarda - to się zgadza. u mnie na wsi, kupuję kwas octowy 32%. nadaje się do czyszczenia i odkamienia świetnie czajniki, muszle klozetowe, płytki w łazience
MrTomo Napisano 18 stycznia 2015 Autor #17 Napisano 18 stycznia 2015 Cytat u mnie na wsi, kupuję kwas octowy 32%. nadaje się do czyszczenia i odkamienia świetnie czajniki, muszle klozetowe, płytki w łazience Jak żyję nie widziałem takiego ...
solange63 Napisano 18 stycznia 2015 #18 Napisano 18 stycznia 2015 Cytat Jak żyję nie widziałem takiego ... no wiem, w Polsce też nie spotkałam.
Gość stach Napisano 18 stycznia 2015 #19 Napisano 18 stycznia 2015 Mój czajnik - elektryczny (mam płytę indukcyjną, więc nie używam zwykłego czajnika) - zawsze odkamieniałem (tak jak napisali przedpiścy) kwaskiem cytrynowym, ale teraz nie mam co odkamieniać, bo od paru lat używam do wcześniejszego oczyszczenia wody filtra BRITA, oczywiście tylko do sporządzania herbaty i kawy. Mam zapas przefiltrowanej wody w ilości ok. 2 litrów i jak trzeba wlewam do czajnika na np. dwie filiżanki i to gotuję.Woda w naszej okolicy ma jakość doskonałej wody mineralnej, jest pobierana z tej samej warstwy, co słynna Nałęczowianka i Cisowianka. Nie kupuję więc żadnej wody w butelkach, tylko piję "kranówkę".
retrofood Napisano 18 stycznia 2015 #20 Napisano 18 stycznia 2015 Cytat Woda w naszej okolicy ma jakość doskonałej wody mineralnej, jest pobierana z tej samej warstwy, co słynna Nałęczowianka i Cisowianka. Nie kupuję więc żadnej wody w butelkach, tylko piję "kranówkę". Ja nie mam Cisowianki, ale też piję kranówkę. Nasza miejska woda od zawsze (nawet za komuny) była i jest pobierana ze studni głębinowych i ma smak lepszy od tych "źródlanych" z marketów. I nie zostawia kamienia, po kilkunastu latach może jakiś osad. Nie używam też Calgonu i nie mam problemów z grzałkami w pralce, chociaż na paskach testowych wychodzą wyniki, że jest średnio twarda.
PraktykBudowlany Napisano 25 stycznia 2015 #21 Napisano 25 stycznia 2015 Ja odkamieniam kwaskiem cytrynowym. Schodzi wszystko aż dno błyszczy. Ale filtr brita czy dafi nie usunie kamienia. Poprawia nieco wodę, bo nie wychodzi osad na szklance, ale na kamień nie działa. Do tego potrzebny byłby uzdatniacz/zmiękczacz.
stokrotka.35 Napisano 27 stycznia 2015 #22 Napisano 27 stycznia 2015 zawsze odkamieniam zwykłym octem spirytusowym
marcingronet Napisano 28 stycznia 2015 #23 Napisano 28 stycznia 2015 ja standardowo wsypuje jedno opakowanie kwasku cytrynowego
krzysztof1970 Napisano 4 lutego 2015 #24 Napisano 4 lutego 2015 niektórzy skrobią czajnik nożem, niektórzy palą czajnik na gazie, bez wody. wtedy kamień podobno odpryskuje. Jest jeszcze metoda z octem, który rozpuści kamień. Można też kupić środki odkamieniajace.
truskavka Napisano 7 lutego 2015 #25 Napisano 7 lutego 2015 Słyszałam, że dobrym sposobem na kamień jest coca-cola. Wystarczy wlać szklankę napoju do czajnika, dolać trochę wody i zagotować.
retrofood Napisano 8 lutego 2015 #26 Napisano 8 lutego 2015 Pepsi lepsza. To dzięki kwasowi ortofosforowemu.
angelikaw Napisano 11 lutego 2015 #27 Napisano 11 lutego 2015 Od lat stosuję kwasek cytrynowy. Bezpieczny. Niedrogi. Nie ma tak drażniącego zapachu, jak ocet
emilkos Napisano 12 lutego 2015 #28 Napisano 12 lutego 2015 Dobrym sposobem jest stosowanie dzbanków filtrujących. Ale przed erą takich wynalazków (no z rok tamu ) to stosowałem ocet
karol wol Napisano 22 kwietnia 2015 #29 Napisano 22 kwietnia 2015 Ja pozbyłem się tego problemu, bo używam tylko wody przefiltrowanej i kamień mi się nie robi. Teraz wszędzie kupisz taki dzbanek z filtrem. To naprawdę dobry wynalazek.
stokrotka.35 Napisano 23 kwietnia 2015 #30 Napisano 23 kwietnia 2015 Ja po założeniu filtrów sznurowych nie mam problemów z twardą wodąa wcześniej co chwilę musiałam odkamieniać czajnik
zett Napisano 6 lipca 2015 #32 Napisano 6 lipca 2015 Cytat u mnie ocet zawsze sie sprawdzal Mam już drugą Britę- filtr wody. Kamień się robi, Może trochę mniej. Ale w szklanym czajniku widać jak byk ;) Kwasek cytrynowy najlepszy- nie trzeba płukać wielokrotnie czajnika tak jak po użyciu octu. Ale... polecam kwasek w postaci kilogramowego woreczka. Kosztuje to coś około 20 zł. Porównajcie sobie z "torebeczkami " 50 i 20 gram, za kilka zł. Taki kilogram starcza na rok- dwa. Torebeczka 20 gr- na jedno- odkamienienie. Także żelazka na przykład. 1
matnik Napisano 7 lipca 2015 #33 Napisano 7 lipca 2015 Są specjalne preparaty do odkamieniania czajników i są one skuteczne. Ocet też.
Gość mhtyl Napisano 7 lipca 2015 #34 Napisano 7 lipca 2015 Cytat Są specjalne preparaty do odkamieniania czajników i są one skuteczne. Ocet też. Może i są skuteczne, ale kwasek cytrynowy jest o wiele tańszy i skuteczniejszy.
pikuś1 Napisano 11 lipca 2015 #35 Napisano 11 lipca 2015 na twardą wodę nie silnych - Jedynie Kamix torebka do czajnika , woda po brzegi , zgotować , postoi przez 15-30 minut wylać , wypłukać kilkaray zagotować nowa wodę i spokoj na ...miesiac
zett Napisano 7 sierpnia 2015 #36 Napisano 7 sierpnia 2015 Cytat Może i są skuteczne, ale kwasek cytrynowy jest o wiele tańszy i skuteczniejszy. Może niekoniecznie tańszy i skuteczniejszy. Ale łatwiej dostępny i równie skuteczny ;) Poza tym-cytrynowy jest "spożywczym" kwasem, możemy się napić ;). Preparaty Kamix to saszetka lub roztwór kwasu amidosulfonowego. Półlitrowy Kamix to około 15-17 zł. I w tym opakowaniu jest jakieś 100 g wspomnianego kwasu rozpuszczone w 400 g wody. Saszetki z aminosulfonowym, czyli "Kamixy" nie wiem ile kosztują, ale może lepiej kupić kilogram takiego samego związku chemicznego za 20 zł?? Bo tyle kosztuje. Czyli podobna cena za kilogram jak kwasku cytrynowego (Acidum citricum ).Reasumując- jeśli nie lubimy mieć zakamieniałych czajników, garnków, żelazek itp- kupujmy wspomniane kwasy w opakowaniach co najmniej kilogramowych. Natomiast jeśli będziemy kupować rozmaite saszetki, buteleczki itp- kupimy taki sam związek chemiczny przepłacając o kilkaset procent i zastanawiając się co parę tygodni, czy... mamy jeszcze w domu odkamieniacz.,.
Tomilawa Napisano 28 września 2015 #37 Napisano 28 września 2015 Tylko sobie teraz wyobraźcie, ze skoro tyle kamienia osadza się w czajniku, to ile tego cholerstwa przechodzi do naszego organizmu w tej wodzie, którą później spożywamy... Dlatego radzę to sobie dobrze uzmysłowić, i po pierwsze postarać się zwalczać przyczynę problemu u źródła, a nie tylko likwidować skutek ( przy okazji - raz na jakiś czas można wcisnąć i zagotować sok z cytryny - będzie bardziej eko niż ciągle chemikalia). Zatem po pierwsze należy zaopatrzyć się w dobry filtr do wody, i później inaczej to wygląda na czajniku już.
bajbaga Napisano 29 września 2015 #38 Napisano 29 września 2015 A te tony kredy, tłuszczu, barwników, które kobieta codziennie wklepuje tu i tam - przypadkiem nie jest bardziej szkodliwe niż ten. rzeczony, osad z czajnika
budnar Napisano 29 września 2015 #39 Napisano 29 września 2015 Cytat Tylko sobie teraz wyobraźcie, ze skoro tyle kamienia osadza się w czajniku, to ile tego cholerstwa przechodzi do naszego organizmu w tej wodzie, którą później spożywamy... Dlatego radzę to sobie dobrze uzmysłowić, i po pierwsze postarać się zwalczać przyczynę problemu u źródła, a nie tylko likwidować skutek ( przy okazji - raz na jakiś czas można wcisnąć i zagotować sok z cytryny - będzie bardziej eko niż ciągle chemikalia). Zatem po pierwsze należy zaopatrzyć się w dobry filtr do wody, i później inaczej to wygląda na czajniku już. z tego co wiem to ten kamień z czajnika nie osadza się 1:1 w organizmie człowieka. Jednemu się robią kamienie innemu nie. To chyba kwestia genetyki itd. Jeden będzie pił wodę z kamieniem i nic mu się nie stanie. Inny będzie pił czystą bez kamiena i będzie miał kamienie. Ogólnie rzecz biorąc by odkamienić urządzenia agd itd to polecam kupić w sklepie electroluxa rewelacyjny odkamieniacz. U mnie sprawdził się wyjątkowo dobrze.
zaradna_102 Napisano 30 września 2015 #40 Napisano 30 września 2015 Kwasek cytrynowy w proszku. Zagotować kilka razy i gotowe - czajnik jak nowy
Gość stach Napisano 9 października 2015 #42 Napisano 9 października 2015 Cytat Kwasek cytrynowy w proszku. Zagotować kilka razy i gotowe - czajnik jak nowy Array="" style="vertical-align:middle" Array alt="icon_smile.gif" border="0"> Najpierw rozpuściłbym go w wodzie .. Cytat kwasek cytrynowy Nie jesteś zbyt gadatliwy... a co z nim - tym kwaskiem - zrobić?Całym zdaniem - jeśli łaska -proszę
Gość mhtyl Napisano 9 października 2015 #43 Napisano 9 października 2015 Cytat Kwasek cytrynowy w proszku. Zagotować kilka razy i gotowe - czajnik jak nowy Cytat kwasek cytrynowy Jak widzę posty z poradami które już wcześniej padły to pytam się po coooooooooooooooooooo?Zobaczcie sobie post #2, a tak ogólnie rzecz ujmując to należy przeczytać cały temat a nie tylko post tematyczny gdy się coś napisać.
MrTomo Napisano 9 października 2015 Autor #44 Napisano 9 października 2015 Cytat Jak widzę posty z poradami które już wcześniej padły to pytam się po coooooooooooooooooooo?Zobaczcie sobie post #2, a tak ogólnie rzecz ujmując to należy przeczytać cały temat a nie tylko post tematyczny gdy się coś napisać. Bo widzisz, tamta porada dotyczyła mojego czajnika a jak pewnie wiesz, każdy ma inny czajnik... 1
retrofood Napisano 9 października 2015 #45 Napisano 9 października 2015 I kwasek bywa z różnych firm.
Komorkoman Napisano 14 października 2015 #46 Napisano 14 października 2015 są również specjalne proszki (jezeli kwasek nie pomoże) do tego wszalekiego rodzaju odkamieniacze
zett Napisano 20 października 2015 #47 Napisano 20 października 2015 Cytat Bo widzisz, tamta porada dotyczyła mojego czajnika a jak pewnie wiesz, każdy ma inny czajnik... Czajnik to pół biedy, każdy ma inną wodę. U mnie jest silnie nasycona rdzą. I brita z nowym filtrem nie sprawia, że kamień się nie osadza. Bo osadza się. Żródło rdzy jest poza domem, więc sprawa jest trudna do naprawienia.Ja traktuję wpisy typu: "kwasek cytrynowy" jako głos osoby, która z tego specyfiku jest najbardziej zadowolona. Więc jakieś zabawne żądania obudowania tego zwrotu okrągłymi, kwiecistymi zdaniami są niepotrzebne. Z całym szacunkiem dla zasłużoności zasłużonych na forum;)) 1
jadwiniabuduje Napisano 25 listopada 2015 #48 Napisano 25 listopada 2015 No i trzeba regularnie go czyścić, a nie czekać aż zarośnie kamieniem.
marcin_lenart Napisano 4 marca 2016 #49 Napisano 4 marca 2016 Cytat No i trzeba regularnie go czyścić, a nie czekać aż zarośnie kamieniem. Metoda z kwaskiem jest dobra nie tylko do czajnika, ale np do odwapnienia ciśnieniowego ekspresu też się sprawdza.
HirotatoGouda Napisano 11 kwietnia 2016 #50 Napisano 11 kwietnia 2016 Przegotować wodę z octem. Także skuteczna metoda i nieco tańsza od kwasku cytrynowego.
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się