Skocz do zawartości

kamień w czajniku


MrTomo

Recommended Posts

Czy zna ktoś skuteczny sposób na pozbycie się kamienia w czajniku?
Gotowałem już sodę, łupiny ziemniaków, ocet ...
Nie będę co chwila kupował nowego czajnika icon_exclaim.gif

Tak na marginesie - o czym świadczy ten kamień? Woda zbyt twarda?
Może jakiś filtr trzeba zastosować na wejściu wody?

PS.
Dodam, że gotuję na gazie - ale to chyba bez znaczenia.
Link do komentarza
Nie nic lepszego jak kwasek cytrynowy w proszku-kryształkach a nie w płynie.
Wlej wodę do czajnika, zagotuj wodę, zestaw z palnika i wsyp kwasek, woda będzie kipieć, niech sobie tak trochę postoi nawet i z dwie godziny. Puści jak nic, będzie czajniczek jak nowy icon_biggrin.gif
Link do komentarza
Cytat

Tak na marginesie - o czym świadczy ten kamień? Woda zbyt twarda?
Może jakiś filtr trzeba zastosować na wejściu wody?

PS.
Dodam, że gotuję na gazie - ale to chyba bez znaczenia.



Gaz nie ma znaczenia, ale woda twarda ponad wszelkie normy! Ja w życiu nie wymieniłem czajnika z powodu kamienia, chociaż kilka wyrzuciłem po gotowaniu wody nieistniejacej.
A filtr to powinien zastosować dostawca wody, bo chyba nie odpowiada ona już dzisiejszym normom.
Link do komentarza
Cytat

Dostawca wody to powinien już wodę dostarczać odpowiadającą normom, i wszelakie filtry powinny znajdować się w punkcie przesyłowym albo w hydroforni tam gdzie wodę się wydobywa, tam powinna być stacja uzdatniania wody.
A u niego to zapewne chodzi o wodę z własnego ujęcia.


Otóż to.


Cytat

Ja w życiu nie wymieniłem czajnika z powodu kamienia, chociaż kilka wyrzuciłem po gotowaniu wody nieistniejacej.


To też mi się przydarzyło w tym czajniku... icon_mrgreen.gif
Więc pozostaje wyrzucić?

nawiasem mówiąc cały kamień wtedy odpadł ładnie

I dal jasności - ten kamień to nie jest aż taki, żeby po miesiącu wszystko zalazło, ale tak po pół roku to już robi się osad, którego nie da się wypłukać.
Link do komentarza
Cytat

I dal jasności - ten kamień to nie jest aż taki, żeby po miesiącu wszystko zalazło, ale tak po pół roku to już robi się osad, którego nie da się wypłukać.


Czyli normalka. Gdyby co miesiąc kamieniem zachodził to wtedy można by było pomyśleć o jakiś filtrach.
Link do komentarza
Cytat

I dal jasności - ten kamień to nie jest aż taki, żeby po miesiącu wszystko zalazło, ale tak po pół roku to już robi się osad, którego nie da się wypłukać.


Ja mam taki czajnik że mi do łapa wchodzi do środka, więc raz w miesiącu przy pomocy myjki (stroną szorującą) myję osad ze ścianek i dna, a raz na 4-6 miesięcy robię mu kurację przy użyciu octu (1/2 szklanki na litr wody).
Filtr antywapienny myję szczoteczką.
Ale ja mam czajnik elektryczny. icon_wink.gif
Proces jest najbardziej dynamiczny podczas gotowania, więc kilka razy powtarzam tą czynność zanim odstawię czajnik do wystygnięcia (to te dwie godziny o których wspomniał Heniek icon_wink.gif )


Poniżej masz mapkę poglądową twardości wody w poszczególnych rejonach kraju, żebyś mógł się zorientować z jakim problemem walczysz.




PS.
Ktoś, gdzieś, kiedyś zawiesił link do strony na której można było sprawdzić twardość wody w poszczególnych gminach, ale teraz tego nie odszukam... a szkoda bo nie zapisałem sobie.
Link do komentarza
Mój czajnik - elektryczny (mam płytę indukcyjną, więc nie używam zwykłego czajnika) - zawsze odkamieniałem (tak jak napisali przedpiścy) kwaskiem cytrynowym, ale teraz nie mam co odkamieniać, bo od paru lat używam do wcześniejszego oczyszczenia wody filtra BRITA, oczywiście tylko do sporządzania herbaty i kawy. Mam zapas przefiltrowanej wody w ilości ok. 2 litrów i jak trzeba wlewam do czajnika na np. dwie filiżanki i to gotuję.
Woda w naszej okolicy ma jakość doskonałej wody mineralnej, jest pobierana z tej samej warstwy, co słynna Nałęczowianka i Cisowianka. Nie kupuję więc żadnej wody w butelkach, tylko piję "kranówkę".
Link do komentarza
Cytat

Woda w naszej okolicy ma jakość doskonałej wody mineralnej, jest pobierana z tej samej warstwy, co słynna Nałęczowianka i Cisowianka. Nie kupuję więc żadnej wody w butelkach, tylko piję "kranówkę".



Ja nie mam Cisowianki, ale też piję kranówkę. Nasza miejska woda od zawsze (nawet za komuny) była i jest pobierana ze studni głębinowych i ma smak lepszy od tych "źródlanych" z marketów. I nie zostawia kamienia, po kilkunastu latach może jakiś osad. Nie używam też Calgonu i nie mam problemów z grzałkami w pralce, chociaż na paskach testowych wychodzą wyniki, że jest średnio twarda.
Link do komentarza
  • 2 miesiące temu...
  • 4 tygodnie temu...
  • 1 miesiąc temu...
Cytat

u mnie ocet zawsze sie sprawdzal


Mam już drugą Britę- filtr wody. Kamień się robi, Może trochę mniej. Ale w szklanym czajniku widać jak byk ;) Kwasek cytrynowy najlepszy- nie trzeba płukać wielokrotnie czajnika tak jak po użyciu octu. Ale... polecam kwasek w postaci kilogramowego woreczka. Kosztuje to coś około 20 zł. Porównajcie sobie z "torebeczkami " 50 i 20 gram, za kilka zł. Taki kilogram starcza na rok- dwa. Torebeczka 20 gr- na jedno- odkamienienie. Także żelazka na przykład.
Link do komentarza
Gość mhtyl
Cytat

Są specjalne preparaty do odkamieniania czajników i są one skuteczne. Ocet też.


Może i są skuteczne, ale kwasek cytrynowy jest o wiele tańszy i skuteczniejszy.
Link do komentarza
  • 4 tygodnie temu...
Cytat

Może i są skuteczne, ale kwasek cytrynowy jest o wiele tańszy i skuteczniejszy.


Może niekoniecznie tańszy i skuteczniejszy. Ale łatwiej dostępny i równie skuteczny ;) Poza tym-cytrynowy jest "spożywczym" kwasem, możemy się napić ;). Preparaty Kamix to saszetka lub roztwór kwasu amidosulfonowego. Półlitrowy Kamix to około 15-17 zł. I w tym opakowaniu jest jakieś 100 g wspomnianego kwasu rozpuszczone w 400 g wody. Saszetki z aminosulfonowym, czyli "Kamixy" nie wiem ile kosztują, ale może lepiej kupić kilogram takiego samego związku chemicznego za 20 zł?? Bo tyle kosztuje. Czyli podobna cena za kilogram jak kwasku cytrynowego (Acidum citricum ).
Reasumując- jeśli nie lubimy mieć zakamieniałych czajników, garnków, żelazek itp- kupujmy wspomniane kwasy w opakowaniach co najmniej kilogramowych. Natomiast jeśli będziemy kupować rozmaite saszetki, buteleczki itp- kupimy taki sam związek chemiczny przepłacając o kilkaset procent i zastanawiając się co parę tygodni, czy... mamy jeszcze w domu odkamieniacz.,.
Link do komentarza
  • 1 miesiąc temu...
Tylko sobie teraz wyobraźcie, ze skoro tyle kamienia osadza się w czajniku, to ile tego cholerstwa przechodzi do naszego organizmu w tej wodzie, którą później spożywamy... Dlatego radzę to sobie dobrze uzmysłowić, i po pierwsze postarać się zwalczać przyczynę problemu u źródła, a nie tylko likwidować skutek ( przy okazji - raz na jakiś czas można wcisnąć i zagotować sok z cytryny - będzie bardziej eko niż ciągle chemikalia). Zatem po pierwsze należy zaopatrzyć się w dobry filtr do wody, i później inaczej to wygląda na czajniku już.
Link do komentarza
Cytat

Tylko sobie teraz wyobraźcie, ze skoro tyle kamienia osadza się w czajniku, to ile tego cholerstwa przechodzi do naszego organizmu w tej wodzie, którą później spożywamy... Dlatego radzę to sobie dobrze uzmysłowić, i po pierwsze postarać się zwalczać przyczynę problemu u źródła, a nie tylko likwidować skutek ( przy okazji - raz na jakiś czas można wcisnąć i zagotować sok z cytryny - będzie bardziej eko niż ciągle chemikalia). Zatem po pierwsze należy zaopatrzyć się w dobry filtr do wody, i później inaczej to wygląda na czajniku już.



z tego co wiem to ten kamień z czajnika nie osadza się 1:1 w organizmie człowieka. Jednemu się robią kamienie innemu nie. To chyba kwestia genetyki itd. Jeden będzie pił wodę z kamieniem i nic mu się nie stanie. Inny będzie pił czystą bez kamiena i będzie miał kamienie.

Ogólnie rzecz biorąc by odkamienić urządzenia agd itd to polecam kupić w sklepie electroluxa rewelacyjny odkamieniacz. U mnie sprawdził się wyjątkowo dobrze.
Link do komentarza
  • 2 tygodnie temu...
Cytat

Kwasek cytrynowy w proszku. Zagotować kilka razy i gotowe - czajnik jak nowy Array="" style="vertical-align:middle" Array alt="icon_smile.gif" border="0">



Najpierw rozpuściłbym go w wodzie ..

Cytat

kwasek cytrynowy



Nie jesteś zbyt gadatliwy... a co z nim - tym kwaskiem - zrobić?

Całym zdaniem - jeśli łaska -proszę icon_smile.gif
Link do komentarza
Cytat

Kwasek cytrynowy w proszku. Zagotować kilka razy i gotowe - czajnik jak nowy icon_smile.gif




Cytat

kwasek cytrynowy


Jak widzę posty z poradami które już wcześniej padły to pytam się po coooooooooooooooooooo?
Zobaczcie sobie post #2, a tak ogólnie rzecz ujmując to należy przeczytać cały temat a nie tylko post tematyczny gdy się coś napisać.
Link do komentarza
Cytat

Jak widzę posty z poradami które już wcześniej padły to pytam się po coooooooooooooooooooo?
Zobaczcie sobie post #2, a tak ogólnie rzecz ujmując to należy przeczytać cały temat a nie tylko post tematyczny gdy się coś napisać.


Bo widzisz, tamta porada dotyczyła mojego czajnika a jak pewnie wiesz, każdy ma inny czajnik...
icon_mrgreen.gif
Link do komentarza
Cytat

Bo widzisz, tamta porada dotyczyła mojego czajnika a jak pewnie wiesz, każdy ma inny czajnik...
icon_mrgreen.gif


Czajnik to pół biedy, każdy ma inną wodę. U mnie jest silnie nasycona rdzą. I brita z nowym filtrem nie sprawia, że kamień się nie osadza. Bo osadza się. Żródło rdzy jest poza domem, więc sprawa jest trudna do naprawienia.
Ja traktuję wpisy typu: "kwasek cytrynowy" jako głos osoby, która z tego specyfiku jest najbardziej zadowolona. Więc jakieś zabawne żądania obudowania tego zwrotu okrągłymi, kwiecistymi zdaniami są niepotrzebne. Z całym szacunkiem dla zasłużoności zasłużonych na forum;))
Link do komentarza
  • 1 miesiąc temu...
  • 3 miesiące temu...
  • 1 miesiąc temu...

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

    • Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Utwórz nowe...