wolfapriwiezli Napisano 13 listopada 2014 Udostępnij #1 Napisano 13 listopada 2014 Witam, Czy biorąc pod uwagę dzisiejszy postęp technologiczny w zakresie budownictwa, uważacie Państwo, że stan surowy otwarty powinien przezimować ? Link do komentarza
Draagon Napisano 13 listopada 2014 Udostępnij #2 Napisano 13 listopada 2014 Praw fizyki nie zmienisz - grunt musi sobie popracować - lepiej niech ci budowla w sen zimowy zapadnie Link do komentarza
demo Napisano 13 listopada 2014 Udostępnij #3 Napisano 13 listopada 2014 Cytat stan surowy otwarty powinien przezimować ? Rozwiń Nie ma takiego przepisu ani potrzeby. Link do komentarza
MTW Orle - osuszanie budynków Napisano 13 listopada 2014 Udostępnij #4 Napisano 13 listopada 2014 Cytat Nie ma takiego przepisu ani potrzeby. Rozwiń ale i nie maprzeciwwskazań budynkowi dać odparować to za pół roku już tylko ta woda co dołoży a i tak będzie jej w ...... Link do komentarza
demo Napisano 14 listopada 2014 Udostępnij #5 Napisano 14 listopada 2014 Opowieści o tej zalegającej wodzie są mocno przesadzone. Link do komentarza
MTW Orle - osuszanie budynków Napisano 14 listopada 2014 Udostępnij #6 Napisano 14 listopada 2014 nie o zalegającej wodzie tylko o wilgoci technologicznejktórą defacto jako wodę m3 w budę pakujeszjak inwestor czekać z zamieszkaniem nie może to wchodzigrzeje wietrzy i walczy z grzybkamijak może to czekana opał wydaje mniej i na chemię też.deweloperka na czekanie nie ma czasuinwestor prywatny jednak czas powinien znaleźć 2 Link do komentarza
bajbaga Napisano 15 listopada 2014 Udostępnij #7 Napisano 15 listopada 2014 Cytat Czy biorąc pod uwagę dzisiejszy postęp technologiczny w zakresie budownictwa, uważacie Państwo, że stan surowy otwarty powinien przezimować ? Rozwiń A jak tym "postępem" jest szkieletor ? A jak na klej lub np. DRYFIX ? Link do komentarza
demo Napisano 15 listopada 2014 Udostępnij #8 Napisano 15 listopada 2014 Cytat nie o zalegającej wodzie tylko o wilgoci technologicznejktórą defacto jako wodę m3 w budę pakujesz Rozwiń W zimie przy stanie otwartym raczej słabo ta wilgoć będzie się ulatniać, może być nawet odwrotnie, bez ogrzewania wszystko będzie pochłaniać wodę. Link do komentarza
Maciek Knapik Napisano 26 listopada 2014 Udostępnij #9 Napisano 26 listopada 2014 (edytowany) Cytat A jak tym "postępem" jest szkieletor ? A jak na klej lub np. DRYFIX ? Rozwiń DRYFIX nie musi zimować, bo przy tym systemie nie używa się wody w zaprawie. Sam materiał budowlany nie zawiera wilgoci technologicznej, więc teoretycznie zimowanie nie jest konieczne. ALE: jest jeszcze oczywiście zaprawa pod pierwszą warstwą pustaków, są fundamenty. One w sumie mogłyby sobie przezimować dla świętego spokoju - ja się zdecydowałem na takie rozwiązanie właśnie. Mój kierownik budowy prowadził jednak już takie budowy, gdzie inwestycje z ceramiki poryzowanej były realizowane w jednym sezonie. Podobno koszty ogrzewania w pierwszej zimie są trochę wyższe, ale absolutnie da się w takim domu mieszkać Czyli ściany murowane z Dryfix na początku roku (nawet jeszcze przy lekkich przymrozkach), potem na wiosnę stropy, więźba i dach, w leie zamykamy SSZ i gdzieś sierpień-wrzesień wchodzi wykończeniówka. Do grudnia da się spokojnie skończyć robotę i wprowadzić do domu. Edytowano 27 listopada 2014 przez Redakcja (zobacz historię edycji) Link do komentarza
autorushd Napisano 27 listopada 2014 Udostępnij #10 Napisano 27 listopada 2014 Mój budynek przetrwał. Miałem wątpliwości ale w końcu stoi znaczy że się udało. Link do komentarza
MTW Orle - osuszanie budynków Napisano 28 listopada 2014 Udostępnij #11 Napisano 28 listopada 2014 Cytat W zimie przy stanie otwartym raczej słabo ta wilgoć będzie się ulatniać, może być nawet odwrotnie, bez ogrzewania wszystko będzie pochłaniać wodę. Rozwiń Masz zupełną racjętylko Takie nawet otwarte jest pozabijane prawie na szczelnie znaczy wystarczająco nieszczelnie by jakieś działanie wentylacji się odbywało ,a temperatura w takim budynku jest stanowczo wyższa niż poza nim .Poza tym nie wydaje mi się żeby to miał być powód do skakania sobie do gardeł , nie wykluczyłem możliwości zamieszkania tylko wskazałem jej konsekwencje i to nie dyskwalifikuje Twojego zdania wręcz je potwierdza tylko z pewnymi zastrzeżeniami Link do komentarza
huncwot Napisano 19 grudnia 2014 Udostępnij #12 Napisano 19 grudnia 2014 Cytat W zimie przy stanie otwartym raczej słabo ta wilgoć będzie się ulatniać, może być nawet odwrotnie, bez ogrzewania wszystko będzie pochłaniać wodę. Rozwiń Jeszcze kwestia nasiąkliwości samych materiałów konstrukcyjnych. Ceramika poryzowana odparuje łatwiej w niskich temperaturach, bo nasiąkliwość ma niską i wilgoć będzie tylko powierzchniowo. Beton komórkowy potrzebuje nie tylko pomocy przy odparowywaniu (ogrzewanie), ale wręcz ochrony żeby dodatkowo nie zamakał w zimie Zostawienie nieogrzewanego domu z pustaka ceramicznego na zimę na jeszcze ma jakiś sens, ale domu z betonu nie ma żadnego sensu. Link do komentarza
agutka Napisano 3 kwietnia 2015 Udostępnij #13 Napisano 3 kwietnia 2015 (edytowany) Cytat Witam, Czy biorąc pod uwagę dzisiejszy postęp technologiczny w zakresie budownictwa, uważacie Państwo, że stan surowy otwarty powinien przezimować ? Rozwiń Mój domek zimował w takim stanie, nie dlatego że było to zaplanowane, ale dlatego, że nie stać mnie było w jeden rok wprawić okna. Jednakże wiele słyszałem od doświadczonych fachowców, że powinien przynajmniej jedną zimę stać, zanim się wprawi okna. Fachowcy wiedza co mówią. Edytowano 3 kwietnia 2015 przez agutka (zobacz historię edycji) Link do komentarza
stokrotka.35 Napisano 3 kwietnia 2015 Udostępnij #14 Napisano 3 kwietnia 2015 Cytat Mój domek zimował w takim stanie, nie dlatego że było to zaplanowane, ale dlatego, że nie stać mnie było w jeden rok wprawić okna. Jednakże wiele słyszałem od doświadczonych fachowców, że powinien przynajmniej jedną zimę stać, zanim się wprawi okna. Fachowcy wiedza co mówią. Rozwiń A to jest niby podparte jakąś konkretną wiedzą budowlaną tych tajemniczych fachowców? Link do komentarza
Immortal Napisano 7 kwietnia 2015 Udostępnij #15 Napisano 7 kwietnia 2015 Ja uważam, że dom MUSI przezimować, o ile nie stać ze dwa lata. Czy ktoś z Was miał doczynienia z domem który został zbudowany od podstaw w rok? Tragedia, po nie całym roku użytkowania tamtego budynku ściany pękały i robił się grzyb... Nie polecam budować "na raz". Cały dom "pracuje" dlatego zeby wszystko dobrze osiadło trzeba go zostawić na kilka miesięcy w spokoju 1 Link do komentarza
bobiczek Napisano 7 kwietnia 2015 Udostępnij #16 Napisano 7 kwietnia 2015 Tynki na szybko robione gipsowe - popękane - widziałem ja!Na ten przykład Link do komentarza
bajbaga Napisano 7 kwietnia 2015 Udostępnij #17 Napisano 7 kwietnia 2015 Popękany dom, który stał ponad rok w stanie surowym zamkniętym (okna dechami) - widziałem ja.Ps. Opisywana "tragedia" wynikała (zapewne) z głupoty użytkownika, a nie z faktu, że szybko budował. Link do komentarza
bobiczek Napisano 7 kwietnia 2015 Udostępnij #18 Napisano 7 kwietnia 2015 jasne - ale piszemy wiem o czymO takim czasie - "osadzania się"Ja uważam że się przydaNie osądzam czy jest bezwzględnie wymaganyJa tylko piszę z doświadczenia mojego - że jest ten czas, jak ktoś ma czas - dobrym czasem Link do komentarza
Leszek4 Napisano 7 kwietnia 2015 Udostępnij #19 Napisano 7 kwietnia 2015 Cytat Ja uważam, że dom MUSI przezimować, o ile nie stać ze dwa lata. Czy ktoś z Was miał doczynienia z domem który został zbudowany od podstaw w rok? Tragedia, po nie całym roku użytkowania tamtego budynku ściany pękały i robił się grzyb... Nie polecam budować "na raz". Cały dom "pracuje" dlatego zeby wszystko dobrze osiadło trzeba go zostawić na kilka miesięcy w spokoju Rozwiń Może mi ktoś to nieco rozjaśnić? Pękanie ścian? A jak nie wstawi się okien, to te ściany nie popękają?Grzyb? Rozumiem, że chodzi o zwiększoną wilgoć i mało wydajną wentylację.Proszę mnie ostrzec, bo...... właśnie buduję "szybko"... Link do komentarza
Maciej Stanisławski Napisano 11 kwietnia 2015 Udostępnij #20 Napisano 11 kwietnia 2015 Do szybkiego wybudowania wspomniany wyżej porotherm dryfix nadaje się idealnie i to niezależnie od pory roku. widziałem już niejedną budowę, która wystartowała w listopadzie, a w grudniu już dom stał, surowy zamknięty. Jeżeli już budowa zostaje "porzucona" na okres zimowy, to moim zdaniem mur z pustaków ceramicznych lepiej przetrwa zimę, niż z innych technologii. huncwot wszystko w temacie wyjaśnił. Link do komentarza
MTW Orle - osuszanie budynków Napisano 11 kwietnia 2015 Udostępnij #21 Napisano 11 kwietnia 2015 (edytowany) Cytat Do szybkiego wybudowania wspomniany wyżej porotherm dryfix nadaje się idealnie i to niezależnie od pory roku. widziałem już niejedną budowę, która wystartowała w listopadzie, a w grudniu już dom stał, surowy zamknięty. Jeżeli już budowa zostaje "porzucona" na okres zimowy, to moim zdaniem mur z pustaków ceramicznych lepiej przetrwa zimę, niż z innych technologii. huncwot wszystko w temacie wyjaśnił. Rozwiń czy to że widziałem 3 porody robi ze mnie położ/nika ????widziałem już ściany z porotermu gdzie na skutek niespecjalnie prawidłowego wypełnienia spoin poziomych po 1 zimie wartwy zewnętrznej w sporej części było brak.i widziałem swoje ściany z gazobetonu gdzie i 2 zimy nie dały rady , czyli nigdy nie mów nigdy i nigdy nie mów zawsze.budowa to sztuka kompromisu i suma błędów , tego nic nie zmeni Edytowano 11 kwietnia 2015 przez MTW Orle (zobacz historię edycji) 1 Link do komentarza
stokrotka.35 Napisano 2 maja 2015 Udostępnij #22 Napisano 2 maja 2015 Jeśli grunt pod domem jest jednolity to i osiadanie domu powinno być jednakowe.A jak nie to i po kilku latach może nastąpić pękanie ścian Link do komentarza
pimpek Napisano 29 maja 2015 Udostępnij #23 Napisano 29 maja 2015 Przy dobrym zagęszczeniu gruntu i technologii ścian konstrukcyjnych, w której nie ma zbyt dużo wody (np. Porotherm Dryfix, beton komórkowy na kleju...) - moim zdaniem nie musi zimować. Sporo zależy jednak od fachowego wykonawstwa, bo nawet przy bardzo dobrych materiałach da się spartolić robotę... Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 30 maja 2015 Udostępnij #24 Napisano 30 maja 2015 (edytowany) Cytat Przy dobrym zagęszczeniu gruntu i technologii ścian konstrukcyjnych, w której nie ma zbyt dużo wody (np. Porotherm Dryfix, beton komórkowy na kleju...) - moim zdaniem nie musi zimować. Sporo zależy jednak od fachowego wykonawstwa, bo nawet przy bardzo dobrych materiałach da się spartolić robotę... Rozwiń Ale co do ma do osiadania? Znaczy się murowanie ścian na kleju a osiadanie budynku. Nie wiem jakbyś nie zgęścił grunt to co ma być to będzie, natura jest nie przewidywalna. Fakt jest taki, że trzeba wszystko wykonać zgodnie ze sztuka budowlaną , a i tak osiadania gruntu się nie powstrzyma. Edytowano 30 maja 2015 przez mhtyl (zobacz historię edycji) Link do komentarza
domciopaluch Napisano 29 stycznia 2016 Udostępnij #25 Napisano 29 stycznia 2016 Cytat Czy biorąc pod uwagę dzisiejszy postęp technologiczny w zakresie budownictwa, uważacie Państwo, że stan surowy otwarty powinien przezimować ? Rozwiń też sie nad tym swego czasu zastanawiałem. Ale że nie miałem noża na gardle nie bardzo sie spieszyć z wprowadzeniem nie musiałem to uznałem że dam murom, fundamentom i gruntowi trochę czasu. Potem się jeszcze okazał że kwestie finansowe sprawiły że dom musi dłużej pozostać w stanie surowym otwartym. Dlatego na wszystkie otwory okienne i drzwiowe poszły ramy drewniane z grubą podwójną folią, wzmocnione jeszcze dechami na krzyż. Znajomy miał z earmet łączniki płaskie - pierwszy raz miałem to w rękach. Robota poszła migiem. Tak zabezpieczony budynek sprawił że wewnątrz było przyjemnie i sucho. Tak czy inaczej, ten kto może niech lepiej zrobi przerwę na 'przezimowanie'. Link do komentarza
Maciek Knapik Napisano 31 stycznia 2016 Udostępnij #26 Napisano 31 stycznia 2016 Cytat Ale co do ma do osiadania? Znaczy się murowanie ścian na kleju a osiadanie budynku. Nie wiem jakbyś nie zgęścił grunt to co ma być to będzie, natura jest nie przewidywalna. Fakt jest taki, że trzeba wszystko wykonać zgodnie ze sztuka budowlaną , a i tak osiadania gruntu się nie powstrzyma. Rozwiń Przy dobrym zagęszczeniu gruntu i fachowym geodecie da się przewidzieć z bardzo dużym prawdopodobieństwem jak będzie wyglądał proces osiadania. Nie mówię tu oczywiście o terenach podmokłych, pagórkowatych albo innych narażonych na intensywniejsze osiadanie. Tyle że Polska to w 90% kraj równinny, gdzie procesy osiadania są bardzo przewidywalne. Czy materiał konstrukcyjny ma jakieś znaczenie? Oczywiście że nie. Ale im lepsza technologia tym mniej wody w całej konstrukcji, a więc budynek będzie względnie mało intensywnie pracować. To akurat można pokazać doświadczalnie. Dlatego też domów murowanych w technologiach suchych (np. wspominany Dryfix) nie trzeba sezonować, a w "mokrych" - powinno się. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się