indusss Napisano 8 października 2014 Udostępnij #1 Napisano 8 października 2014 Witam, robię remont całego mieszkania chciałem na ścianie w salonie mieć efekt betonu.Niektórzy polecają jakieś "przecierki", mi zależałoby na montażu płyt tak aby odzwierciedlić dobrze efekt betonu.W związku z tym szukam płyt do montażu na ścianie takie które dadzą taki efekt.Poszukuję jakiegoś sprawdzonego dostawcy.Możecie coś polecić ? Link do komentarza
Jani_63 Napisano 8 października 2014 Udostępnij #2 Napisano 8 października 2014 Ale w czym problem?Wpisujesz w googlarkę "beton architektoniczny" i wybierasz ofertę która Ci pasuje (lokalizacja, cena). Link do komentarza
MultiLampy Napisano 14 października 2014 Udostępnij #3 Napisano 14 października 2014 Może podaj zdjęcie jak to wygląda w praktyce już po położeniu na ścianę,bo z opisu przyznam szczerze,że nie jest zbyt zachęcające i brzmi surowo. Link do komentarza
rower Napisano 28 października 2014 Udostępnij #4 Napisano 28 października 2014 Ty autorze jesteś zainteresowany betonem architektonicznym czy np. betonowym kamieniem dekoracyjnym. Ja mam kamień Jura i potwierdzam, że efekt jest wart zachodu, ale nie wiem do końca jaką Ty formę betonu chcesz umieścić u siebie. Co do surowego szarego betonu to musisz chyba posiadać cały dom zaaranżowany od podstaw w nowoczesnym, industrialnym stylu. Link do komentarza
ciety Napisano 30 października 2014 Udostępnij #5 Napisano 30 października 2014 Betonowe wnętrzne, cóż, ładnie wygląda tylko w katalogach wg mnie. Jeśli już iść w tę stronę to tylko kamień tak jak @rower pisał bo wtedy można osiągnąć ciekawe ciepłe efekty, szczególnie jeśli umiesz odpowiednio oświetlić taką ścianę lampami. Link do komentarza
rower Napisano 30 października 2014 Udostępnij #6 Napisano 30 października 2014 Dokładnie tak jak pisze ciety, kamień dekoracyjny wygląda świetnie w oświetleniu jakiś eleganckich kinkietów. Z szarym betonem chyba nie można uzyskać takiego przytulnego efektu. Ty masz jakiś kamień? Link do komentarza
domiś Napisano 8 listopada 2014 Udostępnij #7 Napisano 8 listopada 2014 Ja na jednej ze ścian mam kamień Listello. Połączyłem go z belkowaniem z ciemnego drewna. Do tego ładne, ciepłe oświetlenie. Wyszło bardzo ładnie. Link do komentarza
solange63 Napisano 9 listopada 2014 Udostępnij #8 Napisano 9 listopada 2014 Cytat Dokładnie tak jak pisze ciety, kamień dekoracyjny wygląda świetnie w oświetleniu jakiś eleganckich kinkietów. Z szarym betonem chyba nie można uzyskać takiego przytulnego efektu. Rozwiń jak się chce i potrafi, to wszystko można Link do komentarza
demo Napisano 9 listopada 2014 Udostępnij #9 Napisano 9 listopada 2014 Ciężko by żyć z takim sufitem, widziałem na żywo, lubię nowoczesność, ale to jest awangarda masochistyczna.Pod sufitem jeszcze biegły kanały wentylacyjne w stali nierdzewnej, nie podobało się. Może gdyby pomieszczenia były wyższe, kto wie. A tak strasznie to przytłaczało.Piszę o środkowej foci. Link do komentarza
Spednet Napisano 19 listopada 2014 Udostępnij #10 Napisano 19 listopada 2014 Jak dla mnie niestety taka kompozycja odpada bo nie dość że wnętrze prezentuje się bardzo surowo to w dodatku nie ma to jednego określonego stylu. Może lepiej pomyśleć już nawet o ciekawym wzorze fototapety na tą ścianę niż dać goły beton. Link do komentarza
Elfir Napisano 19 listopada 2014 Udostępnij #11 Napisano 19 listopada 2014 Efekt betonu mozna zrobić kładąc na ścianie szary klej do płytek i potem zacierając go na gładko pacą. Na gotowo wykańcza się półmatowym lub matowym lakierem.Powyższy opis mam wzięty z neta - diy we wnętrzach. Link do komentarza
rower Napisano 22 listopada 2014 Udostępnij #12 Napisano 22 listopada 2014 Widywałem, taki efekt betonu i lepsze wrażenia jednak daje kamień dekoracyjny, jest dużo bardziej autentyczny w fakturze, ale każdy buduje się jak tam lubi. Tak jak domiś napisał materiał ten świetnie łączy się z oświetleniem ledowym. Pozdrawiam. Link do komentarza
lousien4 Napisano 25 listopada 2014 Udostępnij #13 Napisano 25 listopada 2014 Dla mnie beton zawsze będzie numerem jeden. Link do komentarza
PieceMans Napisano 26 listopada 2014 Udostępnij #14 Napisano 26 listopada 2014 Narożnik fajny,ale ściana pusta i goła,nie podoba mi się i mam wrażenie że jestem w więzieniu niż własnym mieszkaniu. Gołym betonom także mówię zdecydowane nie. Link do komentarza
rower Napisano 26 listopada 2014 Udostępnij #15 Napisano 26 listopada 2014 Zgadzam się z tym, jak w więzieniu. Ten obrazek po lewej zresztą jest chyba doczepiony komputerowo. Przyjaźniejsze człowiekowi wnętrze wygląda np. o tak. Link do komentarza
Jani_63 Napisano 26 listopada 2014 Udostępnij #16 Napisano 26 listopada 2014 Cytat Zgadzam się z tym, jak w więzieniu. Rozwiń Skąd wiesz? - byłeś? Cytat Przyjaźniejsze człowiekowi wnętrze wygląda np. o tak. Rozwiń Ja tam bym taki pewny nie był (na podstawie tego zdjęcie) czy to przyjazne wnętrze.A co jeśli za tą ściana stoi wściekła połowica z teściową? Dalej to wnętrz przyjazne , he? Link do komentarza
solange63 Napisano 26 listopada 2014 Udostępnij #17 Napisano 26 listopada 2014 Cytat Zgadzam się z tym, jak w więzieniu. Ten obrazek po lewej zresztą jest chyba doczepiony komputerowo. Przyjaźniejsze człowiekowi wnętrze wygląda np. o tak. Rozwiń aha, mhm... no takdla mnie to wnętrze wygląda tandetnie. dobiła mnie kolumna, robiąca za stojak na kwiaty (beniamina w koszmarnej donicy), staroświecka sofa. na ścianie oczywiście kolor brzoskwinka. nie pozostaje nic innego jak puścić równie kolorowego pawia. Na moje oko, wnętrze urządzane przez 138 letnią babinę.no, ale co kto lubi... Link do komentarza
demo Napisano 26 listopada 2014 Udostępnij #18 Napisano 26 listopada 2014 Bo to jest przyjazna parafianom plebania, stąd ten sznyt kolumnowy i kamienna ściana płaczu. 1 Link do komentarza
ciety Napisano 28 listopada 2014 Udostępnij #19 Napisano 28 listopada 2014 No tak, wszystko zależy od aranżacji, po prostu wg mnie niektóre elementy łatwiej daja się wkomponować w mieszkanie, a inne trudniej ;) Link do komentarza
topico Napisano 29 listopada 2014 Udostępnij #20 Napisano 29 listopada 2014 Cytat No tak, wszystko zależy od aranżacji, po prostu wg mnie niektóre elementy łatwiej daja się wkomponować w mieszkanie, a inne trudniej ;) Rozwiń no ale beton? No bez przesady. Dla miłośnika betoniarek ok. Co kto lubi.Ale to wygląda strasznie.Ale poniższy obrazek z kolumienkąk est bardzo fajny, stonowany, wiele osób taki lubi. Jest bardzo szykowny i prosty Link do komentarza
Jani_63 Napisano 29 listopada 2014 Udostępnij #21 Napisano 29 listopada 2014 Cytat Ale poniższy obrazek z kolumienkąk est bardzo fajny, stonowany, wiele osób taki lubi. Jest bardzo szykowny i prosty Rozwiń Taa, kolumna? jońska jako podstawa doniczki... naprawdę sam szyk. Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 29 listopada 2014 Udostępnij #22 Napisano 29 listopada 2014 To jest tzw szyk snobistyczny Link do komentarza
Jani_63 Napisano 29 listopada 2014 Udostępnij #23 Napisano 29 listopada 2014 Nuworysza. Link do komentarza
PBalbert Napisano 12 grudnia 2014 Udostępnij #24 Napisano 12 grudnia 2014 Ostatnio szukałem informacji na temat industrialu w domu i jak dla mnie opcja genialna. Zastanawia mnie ten betonowy sufit na fotce wyżej - jak myślicie to jest imitacja, czy faktycznie płyty betonowe? No bo to trochę ciężkawy podwieszany sufit... Link do komentarza
demo Napisano 13 grudnia 2014 Udostępnij #25 Napisano 13 grudnia 2014 Cytat Zastanawia mnie ten betonowy sufit na fotce wyżej - jak myślicie to jest imitacja, czy faktycznie płyty betonowe? Rozwiń Rozwieję Twoje wątpliwości - jest prawdziwy. Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 13 grudnia 2014 Udostępnij #26 Napisano 13 grudnia 2014 Cytat Ostatnio szukałem informacji na temat industrialu w domu i jak dla mnie opcja genialna. Zastanawia mnie ten betonowy sufit na fotce wyżej - jak myślicie to jest imitacja, czy faktycznie płyty betonowe? No bo to trochę ciężkawy podwieszany sufit... Rozwiń Tylko na której fotce wyżej? Bo na fotce wyżej jest tylko pokazana ściana z obłożona jakimś kamieniem lub imitacją kamienia. Link do komentarza
demo Napisano 14 grudnia 2014 Udostępnij #27 Napisano 14 grudnia 2014 Pisze o suficie, taki jest tylko na jednej fotce. Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 14 grudnia 2014 Udostępnij #28 Napisano 14 grudnia 2014 Cytat Pisze o suficie, taki jest tylko na jednej fotce. Rozwiń Na tyle nie jestem ciemny aby nie odróżnić sufitu od ściany ale jeżeli pisze "na fotce wyżej" to ja rozumiem pierwsza fotkę jak jest. Nie raz były problemy bo user odpowiadał drugiemu nie cytując go a odpowiedź post odpowiadający dzieliło kilkanaście postów od posta pytającego. Link do komentarza
demo Napisano 14 grudnia 2014 Udostępnij #29 Napisano 14 grudnia 2014 (edytowany) Jednak myślałem że pomyliłeś ścianę z sufitem, hy hy. Edytowano 14 grudnia 2014 przez demo (zobacz historię edycji) Link do komentarza
rokbok Napisano 26 grudnia 2014 Udostępnij #30 Napisano 26 grudnia 2014 fajnie to wyglada naprawde super sprawa, dodaje charakteru i zadziornosci Link do komentarza
rower Napisano 26 grudnia 2014 Udostępnij #31 Napisano 26 grudnia 2014 Przecież to zdjęcie miało ilustrować kamień dekoracyjny, a nie styl pomieszczenia. Sam lubię taką fakturę i kolor kamienia, co do doniczki, sofy i ogólnie aranżacji 138 letniej babci sam bym zrobił to inaczej. Ja nie lubię z kolei maksymalnej nowoczesności. Link do komentarza
twojasciana Napisano 3 stycznia 2015 Udostępnij #32 Napisano 3 stycznia 2015 Witam, jako że na co dzień zajmuje sie właśnie efektami dekoracyjnymi to pozwolę zabrać głos w sprawie :-)Efekt betonu można uzyskać na kilka sposobów, wszystko oczywiście zależy od tego jak chcemy by wyglądał, bądź też naszego budżetu.Na wstępie, powiem ze żadne przecierki czy inne wynalazki z kleju nie dają takiego efektu jak PRAWIDŁOWY produkt.Efekt betonu można uzyskać poprzez:- nałożenie efektu dekoracyjnego beton- przyklejenie do ściany płyt (nazywanych betonem architektonicznym)Na rynku mamy kilka produktów do wyboru, ja osobiście polecam profesjonalny tynk wapienny Polskiej firmy Fox-Dekorator, produkt nazywa się "Beton" kiedyś w sprzedaży np. w Leroy Merlin, aktualnie w LM można kupić inny produkt tej marki o nazwie farba betonowa, jednak nie jest to udany produkt (niewygodna aplikacja). Po zagruntowaniu gruntem szczepnym bądź też wcześniej gruntem stooper, nakładamy taki tynk w 2 warstwach, na końcu lakierując - specjalnym lakierem do tynków wapiennych (lakier o wykończeniu matowym). Na rynku występują też tańsze tynki np. Jeger beton w sprzedaży również w Leroy Merlin, jednak ten tynk jest akrylowy i nie daje takiego efektu na ścianie.Płyty to koszt ok 100 zł/m2 samej płyty, maja jedna inna strukturę od wyżej opisanych tynków dekoracyjnych. Są gładkie w dotyku z "przeciętymi pęcherzykami" - wygląda to jak przekrojona czekolada bom-belkowa. Do tego dochodzi również klej i lakier.Trzecim sposobem na zrobienie takich płyt to... nakładanie tynku dekoracyjnego na wcześniej zagruntowana płytę OSB i klejenie jej mocnym klejem montażowym np. Mamut, efekt super to raz a dwa można dość łatwo w przyszłości zmienić taka ścianę na coś innego.Gdyby miał ktoś pytania odnośnie efektu betonu proszę pisać na priv, chętnie udzielę szczegółowych odpowiedzi na pytania Link do komentarza
Draagon Napisano 24 lutego 2015 Udostępnij #33 Napisano 24 lutego 2015 Cytat Dla mnie beton zawsze będzie numerem jeden. Rozwiń Przecież to jest wizualizacja komputerowa. Dywan "naelektryzowany" i tekstura ściany się powtarza w odbiciu lustrowym.Zwrócicie uwagę na rysy pod obrazkiem na wysokości kanapy. A takie doklejanie obrazka można było sobie darować - ale jak widać do ludzi przemawia, więc się juz nie czepiam Link do komentarza
Ania Dzik Napisano 20 marca 2015 Udostępnij #34 Napisano 20 marca 2015 Fajnie, choć meble do takiego tła lepiej jakieś cieplejsze dobrać. Link do komentarza
mar-soba Napisano 23 marca 2015 Udostępnij #35 Napisano 23 marca 2015 Cytat Może podaj zdjęcie jak to wygląda w praktyce już po położeniu na ścianę,bo z opisu przyznam szczerze,że nie jest zbyt zachęcające i brzmi surowo. Rozwiń No beton ma to do siebie, że jest surowy. Chyba przecież o to w nim chodzi, nie? Aby uzyskać przytulniejsze wnętrze możesz wtedy pokombinować z odpowiednim oświetleniem i meblami. Meble wtedy najlepiej w jasnych, ciepłych kolorach. Dostawców betonu architektonicznego jest wielu. Najlepiej wybierz się na wycieczkę po wytwórniach i znajdź taki który będzie ci odpowiadał. A tak btw. Jeżeli masz małe pomieszczenie to odradzam mimo wszystko duże płyty. Wtedy lepiej zaakcentować to na jednej ścianie, jakimś panelem. Bo możesz optycznie bardzo zmniejszyć sobie wnętrze. Link do komentarza
jeffs Napisano 26 marca 2015 Udostępnij #36 Napisano 26 marca 2015 Beton teraz jest coraz bardziej modny, mi osobiście bardzo się podoba przy wykończeniach wnętrz, tylko trzeba pamiętać żeby odpowiednio dobrać wszystkie surowce, cement itp. wtedy to wygląda estetycznie i będzie długo służyć. Link do komentarza
agutka Napisano 7 kwietnia 2015 Udostępnij #37 Napisano 7 kwietnia 2015 Cytat Witam, robię remont całego mieszkania chciałem na ścianie w salonie mieć efekt betonu.Niektórzy polecają jakieś "przecierki", mi zależałoby na montażu płyt tak aby odzwierciedlić dobrze efekt betonu.W związku z tym szukam płyt do montażu na ścianie takie które dadzą taki efekt.Poszukuję jakiegoś sprawdzonego dostawcy.Możecie coś polecić ? Rozwiń Efekt betonu możesz uzyskać nakładając Magnat Style Beton. To drobnoziarnisty tynk mineralny, jest imitacją betonu. W zależności od techniki nakładania możesz uzyskać efekt deskowania, stalowej formy, gładki lub z ubytkami, wżerami. Jak zabezpieczysz lakierem to możesz taką ścianę przetrzeć. Fajnie to wygląda z metalem, szkłem lub drewnem. Wg mnie beton jest zimny, więc jak skomponujesz z metalem i szkłem będzie ogólnie zimno, elegancko choć mało przytulnie. Ale jeśli przełamiesz ciepłym drewnem zachowasz równowagę i miejsce będzie cieplejsze, oryginalne. Link do komentarza
Jani_63 Napisano 9 kwietnia 2015 Udostępnij #38 Napisano 9 kwietnia 2015 Cytat Efekt betonu możesz uzyskać nakładając Magnat Style Beton. Rozwiń Jeśli to co przedstawia dołączone przez Ciebie zdjęcie to efekt betonu... to już całkiem jestem ślepy.Dla mnie to pomazana na szaro ściana... i tyle. Link do komentarza
isen.sen Napisano 10 kwietnia 2015 Udostępnij #39 Napisano 10 kwietnia 2015 Cytat Jeśli to co przedstawia dołączone przez Ciebie zdjęcie to efekt betonu... to już całkiem jestem ślepy.Dla mnie to pomazana na szaro ściana... i tyle. Rozwiń Też mi ten "efekt betonu" nijak nie wygląda jak beton, tylko jak krzywo nałożona farba podkładowa :PJeśli chodzi o fotki powyżej (pomijając nieszczęsną kolumienkę pod kwiatkiem) to wygląda to bardzo ciekawie, zastanawiam się tylko czy taka betonowa ściana ma szansę dobrze wyglądać też w niewielkich pomieszczeniach, czy myslicie że sprawdzi się wyłącznie przy dużych powierzchniach..? Przez ten surowy charakter kojarzy mi się z loftem, i jakoś tak ciężko mi sobie wyobrazić niewielki pokój urządzony w podobnym stylu Link do komentarza
Lauraaa Napisano 10 kwietnia 2015 Udostępnij #40 Napisano 10 kwietnia 2015 Cytat Efekt betonu mozna zrobić kładąc na ścianie szary klej do płytek i potem zacierając go na gładko pacą. Na gotowo wykańcza się półmatowym lub matowym lakierem.Powyższy opis mam wzięty z neta - diy we wnętrzach. Rozwiń Ja także uważam, że kamień dekoracyjny jest lepszy. Wygląda naprawdę fajnie, efekt jest świetny jak się ładnie dopasuje resztę. Z tą betonopodobną ścianą może ci nie wyjść tak jak sobie to wyobrażasz i będzie problem. Link do komentarza
bajbaga Napisano 10 kwietnia 2015 Udostępnij #41 Napisano 10 kwietnia 2015 Tiaaa.Zamienił stryjek ...... pomalowany tynk, na pomalowany gips. Link do komentarza
Ewa Kopeć Napisano 5 maja 2015 Udostępnij #42 Napisano 5 maja 2015 Jeśli beton, to beton bez jakichś dziwnych aranżacyjnych kombinacji i udziwnień. Link do komentarza
kuba1739 Napisano 6 maja 2015 Udostępnij #43 Napisano 6 maja 2015 Rozwiązanie z betonem dekoracyjnym jest ciekawe, jednak wydaje mi się, że jest trochę "zimne". Jeśli lubicie takie surowe wnętrze to jak najbardziej. Jednak myślę ,że to rozwiązanie będzie lepsze dla pomieszczeń biurowych, takich bardziej oficjalnych. Link do komentarza
maciek387 Napisano 15 maja 2015 Udostępnij #44 Napisano 15 maja 2015 Z takich nowoczesnych i minimalistycznych rozwiązań dotyczących "efektu betonu" na ścianach polecam zainteresować się gresami. Udało mi się wyposażyć mieszkanie w płytki gresowe w całkiem konkurencyjnych cenach. Dodatkowo dorzuciłem naturalny kamień do łazienki, ale to inna bajka i nie podpada pod temat Link do komentarza
Ekspert Sztukaterii WMB Napisano 20 maja 2015 Udostępnij #45 Napisano 20 maja 2015 Beton jest świetną dekoracją. Jednak dla wielu wydaje się zimny, aby to przełamać można go połączyć z elementem dekoracyjnym posiadającym ciekawą rzeźbę. dadzą nam to panele dekoracyjne 3D, same czy w połączeniu z betonem mogą stworzyć nietuzinkowe i niebanalne wnętrze. można je malować dzięki czemu stworzymy oryginalne pomieszczenie. Link do komentarza
akee Napisano 21 maja 2015 Udostępnij #46 Napisano 21 maja 2015 Ludzie nie słusznie boją się betonu jako dekoracji - przecież odpowiednio zaaranżowany, prezentuje się obłędnie, wystarczy przejrzeć katalogi ze zdjęciami tak wykończonych wnętrz. Mój znajomy w salonie ma położony kamień ścienny w różnych odcieniach beżu i jego salon wcale nie jest chłodny ani nieprzyjemny, wręcz przeciwnie! Link do komentarza
Jani_63 Napisano 21 maja 2015 Udostępnij #47 Napisano 21 maja 2015 Ja Ci wierzę... tym bardziej że ten jego kamień ścienny jest z gipsu 1 Link do komentarza
DecoManiaPL Napisano 8 listopada 2015 Udostępnij #48 Napisano 8 listopada 2015 Cytat Witam, robię remont całego mieszkania chciałem na ścianie w salonie mieć efekt betonu.Niektórzy polecają jakieś "przecierki", mi zależałoby na montażu płyt tak aby odzwierciedlić dobrze efekt betonu.W związku z tym szukam płyt do montażu na ścianie takie które dadzą taki efekt.Poszukuję jakiegoś sprawdzonego dostawcy.Możecie coś polecić ? Rozwiń Serdecznie polecamy beton architektoniczny dostępny w naszym sklepie. Wspaniale wygląda na ścianie! www.decomania.pl/pl/c/Dekoracje-scian_Plyty-i-dekory-betonowe/1025 Link do komentarza
stokrotka.35 Napisano 8 listopada 2015 Udostępnij #49 Napisano 8 listopada 2015 Cytat Serdecznie polecamy beton architektoniczny dostępny w naszym sklepie. Wspaniale wygląda na ścianie! Rozwiń Nie wiedziałam, że takie cuda można wyczarować z betonu Link do komentarza
demo Napisano 8 listopada 2015 Udostępnij #50 Napisano 8 listopada 2015 To zdzierstwo żeby za jedną płytkę z betonu, czyli 0,72 m/2 winszować sobie 180 złociszy. Wymiąchają trochę betonu z dodatkiem włosia, sru do foremki i 180 proszę. Fajny biznes. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się