DZIĘKUJEMY !!!
-
Kto przegląda 0 użytkowników
- Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
-
Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail
-
Najnowsze posty
-
Przez Budujemy Dom - porady budowlane i instalacyjne · Napisano
Skoro kocioł gazowy już jest, to aż się prosi żeby w takiej sytuacji zrobić układ hybrydowy. W efekcie przez większość czasu dom będzie ogrzewany pompą. Nie wiem jakie dokładnie są tam grzejniki i jaka to będzie pompa. Ale dobrze dobrana powinna wystarczyć co najmniej do -5°C na zewnątrz. Ale to właśnie zdecydowana większość sezonu grzewczego. Przy większych mrozach ogrzewanie przejmie kocioł gazowy. Ponadto, szczególnie wiosną i jesienią pompę można zasilać własnym prądem z paneli PV. Wobec bardzo niskich cen odsprzedaży energii do sieci to naprawdę duży plus. Co do wielu spraw - doboru mocy pompy, doboru automatyki, trybu pracy ogrzewania - trzeba znać znacznie więcej szczegółów. Chociażby wielkość grzejników, materiał wykonania domu, w efekcie jego zdolność do akumulacji ciepła itd. -
tutaj sobie policz https://cieplo.app/start gdyby była jeszcze podłogówka, to też była trochę inna sytuacja, ale w przypadku grzania do temperatur grzejnikowych to raczej nie będzie opłacalne
-
Witam. Mam pytanie do osób które użytkują już pompę ciepła jako urządzenie do ogrzewania budynku jednorodzinnego i dostarczenia c.w.u..Nadmienię, że posiadam fotowoltaikę w systemie net-billing o mocy 10 KW i bije się z myślami czy inwestować w pompę ciepła. Mam do ogrzania ok 220 m budynek mieszkalny ocieplony 12 cm styropianem na zewnątrz, okna 2 szybowe drewniane. Strop docieplony 15 cm wełna mineralna+5 cm styropian. Aktualnie ogrzewam budynek mieszkalny kotłem gazowym nie najnowszym za pośrednictwem grzejników aluminiowych fmy Convector i ze względu na koszty gazu chcę zmienić źródło ogrzewania na inne. Mam jednak obawy czy pompa ciepła da radę racjonalnie ogrzać ten budynek (czyli zachowując temp. wewnątrz pomieszczeń zimą ok 22 stopni bez podlogówki tylko na grzejnikach. Proszę o poradę czy warto inwestować w pompę ciepła - myślałem o pompie polskiej firmy Hevalex o mocy 16 KW ?
-
Umowę jakaś babka mi szykuje tak że zobaczę jak dostanę. Ja jej napisałem że wolę jak każdy sam zapłaci za noclegi. Jak dostanę umowę to dam znać
-
Przez podczytywacz · Napisano
Na identycznej zasadzie jak i czternastka w systemie emerytalnym... Przekraczasz podaną kwotę kryterium dochodowego o np. 100 zł, to otrzymujesz bon zmniejszony o tą stówkę... itd...
-
-
Popularne tematy
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się