Skocz do zawartości

Obrazy.

Recommended Posts

Napisano
Witajcie!

Chciałam porozmawiać o obrazach icon_smile.gif Jakie obrazy lubicie? Czy preferujecie pojedyncze obrazy na ścianie, czy tworzenie całych galerii?

Lubicie obrazy nowoczesne na płótnie?
Napisano
Mi też się podobają takie 3/4/5 -cio częściowe obrazy

Niesamowicie wyglądają na ścianach i dosłownie każdy zwraca na nie uwagą.

Moja znajoma dostała od swojej teściowej z okazji jakiejś tam większej uroczystości taki kilku częściowy obraz, zrobiony na zamówienie a przedstawiający ją, jej męża i dwójkę ich dzieciaków.

Zdjęcie jest troszkę podretuszowane i całość wygląda przewspaniale
Napisano

To zależy w jakim klimacie chcemy mieć wnętrze.
Ja osobiście lubię takie galerie obrazów, nieprzypadkowe, mówiące coś o domownikach lub po prostu przedstawiające ich icon_smile.gif

Napisano (edytowany)
Cytat

Ja osobiście lubię takie galerie obrazów, nieprzypadkowe, mówiące coś o domownikach lub po prostu przedstawiające ich icon_smile.gif

Wygląda to ciekawie, chociaż ja wolę nowocześniejsze obrazy. Ale właśnie - wszystko zależy od klimatu całego wnętrza. icon_smile.gif

A może ktoś mógłby coś doradzić? Tak, jak pisałam na początku, myślę nad pięcioczęściowym obrazem, który byłby duży i zajmował sporą część ściany, przykuwał uwagę.
Może ktoś coś doradzi? Ściany w pokoju są jasnofioletowe - lawendowe, a wystrój ogólnie dość nowoczesny. Co mogłoby pasować?

Z góry dziękuje icon_smile.gif Edytowano przez Redakcja (zobacz historię edycji)
Napisano
Cytat

Wygląda to ciekawie, chociaż ja wolę nowocześniejsze obrazy. Ale właśnie - wszystko zależy od klimatu całego wnętrza. icon_smile.gif

A może ktoś mógłby coś doradzić? Tak, jak pisałam na początku, myślę nad pięcioczęściowym obrazem, który byłby duży i zajmował sporą część ściany, przykuwał uwagę.
Może ktoś coś doradzi? Ściany w pokoju są jasnofioletowe - lawendowe, a wystrój ogólnie dość nowoczesny. Co mogłoby pasować?

Z góry dziękuje icon_smile.gif

A jakie wymiary ma ściana i co znajduje się na ścianie? Czy ma to być np. obraz nad sofą?
W układzie wertykalnym, horyzontalnym czy zbliżony do kwadratu?

Napisano
Właśnie nad sofą miałby wisieć, a teraz na tej ścianie jest poza sofą pusto ;) W to miejsce chciałabym właśnie powiesić spory obraz. A pokój cały ma jakieś 18 metrów.
Przede wszystkim chodzi mi o pomoc w wyborze konkretnego wzoru - które są ładne, bo nie mogę się zdecydować. I żeby pasowały do kolorystyki ścian.

Napisano (edytowany)
Cytat

Właśnie nad sofą miałby wisieć, a teraz na tej ścianie jest poza sofą pusto ;) W to miejsce chciałabym właśnie powiesić spory obraz. A pokój cały ma jakieś 18 metrów.
Przede wszystkim chodzi mi o pomoc w wyborze konkretnego wzoru - które są ładne, bo nie mogę się zdecydować. I żeby pasowały do kolorystyki ścian.

jeśli wnętrze jest nowoczesne, to ja szukałabym wśród abstrakcji, architektury/ zabytków, miast itp.
kolorystyka obrazu raczej chłodna, z ewentualnymi akcentami w kolorze zbliżonym do koloru ściany lub innym ciepłym kolorze.
Chłodny kolor, na zasadzie kontrastu, podkreśli kolor ściany i odwrotnie.
Jeśli miąłaby to być np. architektura, to coś mniej więcej takiego:

DSC01446.jpg

DSC01446.jpg

DSC01446.jpg

DSC01446.jpg

Edytowano przez eko-m2 (zobacz historię edycji)
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
Osobiście nie przepadam za klasycznymi obrazami, podobają mi się te najnowsze pomysły, że cały obraz jest podzielony na od 3 do 5 części. To pozwala uzyskać lepszy efekt wizualny.
  • 3 tygodnie temu...
Napisano
Skoro mówimy też o gustach, a nie tylko radzimy to ja mam w domu, jeszcze po tacie, obraz Czyżykiewicza w tym klimacie:
http://www.czyzykiewicz.com/fotogaleria/gr...Drodze.jpg.html
Jest w odcieniach zieleni i prezentuje się pięknie. Ma odrobinę więcej magii i tajemniczości niż ten ze zdjęcia.
Możesz wyszukać kilka obrazów jednego artysty, które będą prezentowały inne rzeczy, ale w podobnym stylu. Dzięki temu będziesz miała swoją małą galeryjkę w salonie icon_smile.gif
Napisano
Bardzo ciekawa kompozycja,na pewno warto brać ja pod uwagę,no z tym że mamy białą kanapę co w praktyce może oznaczać,iż będzie się szybko brudzić.
  • 3 tygodnie temu...
Napisano
ja uważam, że klasycznymi obrazami można doprowadzić do stanu, że mamy pokój przypominający salonik babci. Dlatego nigdy nie zdecydowałabym się na pejzaże. Widziałam niedawno ciekawe obrazy w galerii, a właściwie ryciny. Były one bardzo eleganckie i nadające się jednocześnie do tradycyjnego oraz bardziej nowoczesnego salonu.
  • 1 miesiąc temu...
Napisano
Cytat

Tak na dobrą sprawę to wszystko jest kwestią naszego gustu oraz stylu w jakim chcemy urządzić swój pokój. Nie preferuję całych galerii na ścianie,jeżeli już to prędzej pojedyncze,ozdobne obrazy.

Mi się podobają fotorgafie i takie dziwne icon_smile.gif

DSC01446.jpg

Napisano
Moje córki na dzień ojca sprawiły mi obraz z rowerami. Muszę przyznać, że trafiły w sedno. Nie mam określonego zdania wobec obrazów, gdyż nie znam się na sztuce. Aczkolwiek obraz, który jest nawiązaniem do Naszej pasji moze pochodzić z każdego gatunku i sprawiać ogromną radość.

DSC01446.jpg

Napisano
Może pytanie nie związane mocno z tematem, ale odnośnie obrazów. Mam na ścianie kamień Artis. I moje pytanie - czy można na nim powiesić obraz ? Nic się z nim nie stanie ?
  • 3 tygodnie temu...
Napisano
Ja preferuje raczej te pojedyncze,uważam że tworzenie całych galerii w pokoju dziennym czy na korytarzu,trochę mija się z celem. Pojedynczy obraz natomiast będzie jak najbardziej wskazany jako dodatek.
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
Podobają mi się całe galerie, ciekawie dobrane pod względem tematyki, kolorystyki czy stylu. Na przykład na jednej ścianie mam grafiki w sepii. Ale lubię tez nowoczesne, minimalistyczne wnętrza, gdzie jedyna barwna plamą jest duży, współczesny obraz (może być abstrakcyjny).
Napisano
A może ktoś wstawić zdjęcie takiej aranżacji pokoju w której mamy całą galerię na ścianach? Bo w praktyce pewnie wielu z nas nawet nie wie jak to wygląda,warto zatem przybliżyć tą kwestie. Powyżej mamy tylko pojedyncze obrazy.
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
Osobiście podobają mi się obrazy w częściach, nie można ich przeoczyć i odpowiednio dobrane fajnie budują nam przestrzeń. Jednak sama zdecydowałam się na galerię obrazów na ścianie. Pomysł wyszedł z tego, że dużo podróżuję i zawsze staram się przywieźć jakiś mały obrazek, ikonę, czy np. maskę jak z Wenecji. Wiem, że to będzie nieład, ale mam nadzieję, że wyjdzie fajnie i odda moją osobowość. Muszę tylko dobrać odpowiednio neutralne tło, żeby wyeksponować zawartość ściany.
Napisano
Ja mam podobny tryptyk w salonie też w brązie autorstwa Jezierskiego.
Napisano
Też kupiłem a raczej moja żonka kupiła na allegro. icon_biggrin.gif
  • 2 tygodnie temu...
  • 1 miesiąc temu...
Napisano
Teraz to plazma stanowi obraz icon_biggrin.gif A naprawdę to nie znam się na sztuce, nie wiem co może mi się podobać. A do mojego wnętrza z minimalistycznym wystrojem trudno znaleźć tego typu dekorację.
Napisano
W Chinach nie mieszkamy aby mieć jeden gust i jeden wybór . Prawdziwa sztuka obroni się sama i nie ważne czy to tryptyk czy jelenie na rykowisku.
Napisano
Cytat

naprawdę podobają wam się te tryptyki z Allegro?
Cóż, kiedyś wieszano jelenie na rykowisku. To podobny poziom sztuki.

A czy tylko sztuke przez duże s należy mieć na ścianach.
Mam to co mi się podoba, może za kilka lat będzie mi sie podobało coś innego to sobie zmienię
  • 1 miesiąc temu...
  • 4 tygodnie temu...
Napisano
Są przede wszystkim modne i takie mało zobowiązujące,podstawą będzie tylko wybrać dobry motyw fototapety,tak aby pasował do danego wnętrza. Polecam szukać ich w dobrych sklepach internetowych,tam znajdziemy szeroki wybór.
Napisano (edytowany)
Cytat

[attachment=16320:_ciana_inspiracji.jpg]

Bardzo ładne są takie galerie, sama mam taką w domu:)aby móc zrobić takie aranżacje tańszym kosztem to w drukarni można wydrukować różne grafiki. Warto jednak zwrócić uwagę na to aby kolorystyka była w miarę jednolita, w innym przypadku stworzymy bałagan. Edytowano przez mama_muminka (zobacz historię edycji)
  • 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
Ja bym powiesił u siebie w salonie jakiś jeden, może dwa obrazy. Motyw martwej natury, nie jakieś wielkie dzieła czy kopie znanych artystów. Umiar najważniejszy, mało kto z nas posiada dom jak pałac by wielkie płótna rozwieszać po ścianach.
Napisano
Cytat

Ja bym powiesił u siebie w salonie jakiś jeden, może dwa obrazy. Motyw martwej natury, nie jakieś wielkie dzieła czy kopie znanych artystów. Umiar najważniejszy, mało kto z nas posiada dom jak pałac by wielkie płótna rozwieszać po ścianach.

Mądrze powiedziane, popieram icon_smile.gif nie ma co się obwieszać nie wiadomo czym. Znam gostka, który sobie w salonie reprodukcje Bitwy pod Grunwaldem powiesił. chyba nie muszę wspominać jak to wygląda icon_biggrin.gif
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
W salonach preferuję duże obrazy przedstawiające coś konkretnego, jak np. naturę lub ludzi. Jeśli chodzi o przedpokój, stawiam na coś mniejszego i bardziej skromnego. Uważam, że wieszanie obrazów to dobry sposób na udekorowanie wnętrza oraz stworzenia bardziej przytulnej atmosfery.
  • 4 miesiące temu...
Napisano
Cytat

Jako fanka Klimta- na mojej ścianie pocałunek gra pierwsze skrzypce icon_smile.gif I tak sobie czasem marzę, że mam oryginał icon_biggrin.gif

ogólnie reprodukcje są ok icon_smile.gif

Mnie się bardzo podoba mozaika na ścianie. Paradyż w jednej ze swoich kolekcji miał chyba podobną.
  • 3 miesiące temu...
Napisano
Mam kilka obrazów, klimaty surrealistyczne. Jestem też wielką fanką dobrej grafiki. Grafikę można kupić taniej, a potrafi fajnie ozdobić mieszkanie. Teraz zresztą plakaty i typografie są we wnętrzarstwie modne. Dla mnie super - są mniej nachalne niż obrazy, a z racji ceny częściej można zmieniać wystrój.
Napisano
Cytat

Mam kilka obrazów, klimaty surrealistyczne.

A co powiesz na takie coś? icon_smile.gif

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Utwórz nowe...