elutek Napisano 5 sierpnia 2013 Udostępnij #101 Napisano 5 sierpnia 2013 mam pytanie - nie chcę zakładać nowego tematu, liczę na pomoc tutaj od jakiś 3-4 ostatnich "myć" wyjmuję ze zmywarki sztućce z rdzawymi plamkami, co się mogło stać? nigdy tego nie było... Link do komentarza
stokrotka.35 Napisano 5 sierpnia 2013 Autor Udostępnij #102 Napisano 5 sierpnia 2013 Cytat od jakiś 3-4 ostatnich "myć" wyjmuję ze zmywarki sztućce z rdzawymi plamkami, inny detergent? Link do komentarza
elutek Napisano 5 sierpnia 2013 Udostępnij #103 Napisano 5 sierpnia 2013 Cytat inny detergent? nie, wszystko po staremu... no właśnie - może to ze starości zmywarki? chyba 9 lat już ma... Link do komentarza
stokrotka.35 Napisano 5 sierpnia 2013 Autor Udostępnij #104 Napisano 5 sierpnia 2013 A może sztućce mają już wytartą powłoke niklową czy chromową .... a zmywarka może niszczyć te powłoki Link do komentarza
Moose Napisano 5 sierpnia 2013 Udostępnij #105 Napisano 5 sierpnia 2013 Ela, marnej jakości sztućce...Mam 2 komplety, jedne są OK a drugie rdzy dostały... Dla śmiechu dodam, że jedne i drugie są z niezłej firmy ale jakością się baaardzo różnią Link do komentarza
retrofood Napisano 5 sierpnia 2013 Udostępnij #106 Napisano 5 sierpnia 2013 (edytowany) Cytat A może sztućce mają już wytartą powłoke niklową czy chromową .... a zmywarka może niszczyć te powłoki Nikiel to może, ale chromu to pilnikiem trudno ruszyć... Cytat mam pytanie - nie chcę zakładać nowego tematu, liczę na pomoc tutaj od jakiś 3-4 ostatnich "myć" wyjmuję ze zmywarki sztućce z rdzawymi plamkami, co się mogło stać? nigdy tego nie było... Bardzo prawdopodobną przyczyną jest pozbawienie wierzchniej warstwy jej nierdzewnych właściwości. W niektórych miejscach oczywiście. A dziej się tak, jesli ta warstewka ulegnie nawęgleniu.A dzieje się tak przy każdym, nawet lekkim potarciu materiałami, które zawierają atomy węgla. To może być zwykła stal, np. miska blaszana z odpryśnietą emalią, drobinki z papieru ściernego (korund jest przecież postacią węgla!) ktore znalazły się w środku czyszczącym (w pastach BHP na przykład lub innych tanich środkach chemicznych).Ogólnie - nie wolno nawet przechowywać razem naczyń i sztućców nierdzewnych z tymi, które takich właściwości nie mają. Nawet nóż ze zwykłej stali może pozbawić nierdzewne sztućce ich właściwości. A od jednej sztuki, która nam się zawieruszy a gdzieś z żelastwem, mogą cierpieć z czasem i pozostałe.Może polerowałaś je jakimiś diamentowym proszkiem? To też węgiel! Edytowano 5 sierpnia 2013 przez retrofood (zobacz historię edycji) Link do komentarza
PeZet Napisano 5 sierpnia 2013 Udostępnij #107 Napisano 5 sierpnia 2013 Cytat Zgadza się. Jak miałem 45, to dwa razy więcej wypiłem pomieściłem, chociaż miałem zaledwie połowę obecnej szerokości Retro....!!! Link do komentarza
Chef Paul Napisano 6 sierpnia 2013 Udostępnij #108 Napisano 6 sierpnia 2013 Cytat ...Może polerowałaś je jakimiś diamentowym proszkiem? To też węgiel! ... lubo też ... położyła obok brylantowy pierścionek ;) Link do komentarza
bajbaga Napisano 6 sierpnia 2013 Udostępnij #109 Napisano 6 sierpnia 2013 Jak wyciągnie się sztućce jeszcze gorące, to nie "rdzewieją" - nawet te bardzo "badziewiarskie". Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 6 sierpnia 2013 Udostępnij #110 Napisano 6 sierpnia 2013 Cytat mam pytanie - nie chcę zakładać nowego tematu, liczę na pomoc tutaj od jakiś 3-4 ostatnich "myć" wyjmuję ze zmywarki sztućce z rdzawymi plamkami, co się mogło stać? nigdy tego nie było... Mogła pogorszyć się jakość wody ph.Może trza by było zmywarkę przemyć.A najlepiej to zrób fotkę tych rdzawych sztućców to będzie można lepsza postawić diagnozę A jeszcze jedno pytanie,czy te rdzawe plamy po przetarciu palcem czy szmatka łatwo schodzą? Link do komentarza
elutek Napisano 7 sierpnia 2013 Udostępnij #111 Napisano 7 sierpnia 2013 dzięki za wszystkie rady wychodzi na to, że muszę nowe sztućce kupić - chociaż te nie są aż takie stare, 5-6 lat mająi takie najtańsze też nie były a plamki są też zaraz po skończeniu mycia, i ciężko je usunąć, a większości to w ogóle nie można... Link do komentarza
vip42 Napisano 9 sierpnia 2013 Udostępnij #112 Napisano 9 sierpnia 2013 kupić "peerelowskie" alumiasy i nie będzie rdzy Link do komentarza
coolibeer Napisano 9 sierpnia 2013 Udostępnij #113 Napisano 9 sierpnia 2013 Cytat kupić "peerelowskie" alumiasy i nie będzie rdzy albo zorganizować Wesele. Zawsze jakieś 2 albo 3 kpt. skapną Link do komentarza
cieszynianka Napisano 12 sierpnia 2013 Udostępnij #114 Napisano 12 sierpnia 2013 Elutek, a może coś w filtrze siedzi i na sztućce paskudzi.Jak przez dłuższy czas filtra zapomnę wyczyścić, to się o to upomina właśnie plamkami na sztućcach. 1 Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 12 sierpnia 2013 Udostępnij #115 Napisano 12 sierpnia 2013 Cytat dzięki za wszystkie rady wychodzi na to, że muszę nowe sztućce kupić - chociaż te nie są aż takie stare, 5-6 lat mająi takie najtańsze też nie były a plamki są też zaraz po skończeniu mycia, i ciężko je usunąć, a większości to w ogóle nie można... Czyli co? Filtr brudny Link do komentarza
Jani_63 Napisano 12 sierpnia 2013 Udostępnij #116 Napisano 12 sierpnia 2013 Aleś Ty dociekliwy.Przyczyna się znalazła i tyle... koniec tematu Link do komentarza
vip42 Napisano 14 sierpnia 2013 Udostępnij #117 Napisano 14 sierpnia 2013 czasami mi na sztućcach też takie plamki wyskakują a czasami nie, na razie daja sie doczyścić Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 14 sierpnia 2013 Udostępnij #118 Napisano 14 sierpnia 2013 No widzisz a elutek milczy,nie chce zdradzić co było.Oj niedobra się si ostatnio zrobiła Link do komentarza
vip42 Napisano 18 sierpnia 2013 Udostępnij #119 Napisano 18 sierpnia 2013 i nie chce sie zmiłować nad moimi sztućcami Link do komentarza
elutek Napisano 19 sierpnia 2013 Udostępnij #120 Napisano 19 sierpnia 2013 Cytat No widzisz a elutek milczy,nie chce zdradzić co było.Oj niedobra się si ostatnio zrobiła nie zdradzi, bo sama nie wie co było, niestety... Cytat i nie chce sie zmiłować nad moimi sztućcami moje też cierpią - jeśli to Cię pocieszy ale filtr /filter?/ przeczyściłam, nic to nie dało, ale jedna opcja wykluczona Link do komentarza
vip42 Napisano 19 sierpnia 2013 Udostępnij #121 Napisano 19 sierpnia 2013 jak problem będzie narastać to kupię sztućce plastikowe ;) na razie plamki dają się wycierać Link do komentarza
stokrotka.35 Napisano 15 marca 2014 Autor Udostępnij #122 Napisano 15 marca 2014 Użytkuję moją "małą zmywarke" pół roku.Dla mnie jest idealna.A pranie garów uruchamiam co 2 - 3 dni /domownicy to ja z córką na co-dzień + mąż weekendowo/ Link do komentarza
bajbaga Napisano 15 marca 2014 Udostępnij #123 Napisano 15 marca 2014 Mała to jest taka: Link do komentarza
stokrotka.35 Napisano 15 marca 2014 Autor Udostępnij #124 Napisano 15 marca 2014 A nie jest to .... Cytat kompaktowa zmywarka projektu Ibsen Caldas & CWB Staff. Produkt ten na razie funkcjonuje w fazie koncepcji i nie wiadomo czy zostanie wprowadzony na rynek Link do komentarza
solange63 Napisano 15 marca 2014 Udostępnij #125 Napisano 15 marca 2014 Mialam w poprzednim mieszkaniu zmywarke podobnych rozmiarow. Tak na oko wielkosc mikrofalowki Link do komentarza
demo Napisano 16 marca 2014 Udostępnij #126 Napisano 16 marca 2014 Cytat Użytkuję moją "małą zmywarke" pół roku.Dla mnie jest idealna. A miałaś tę większą ?, bo coś mi się wydaje że i wtedy Twój "nius" miałby dokładnie taką samą treść. Widzisz ja użytkuję tę większą od chyba 20 lat i ciągle wydaje mi się że jest siakaś taka mała.Dwie osoby, mało jedzące ale raczej zdrowo, czy jakoś tak. Link do komentarza
bajbaga Napisano 16 marca 2014 Udostępnij #127 Napisano 16 marca 2014 Cytat A nie jest to .... Mówisz - masz, w handlu od kilkunastu lat: Link do komentarza
vipinstal Napisano 16 marca 2014 Udostępnij #128 Napisano 16 marca 2014 Przy 3 osobach w mieszkaniu spokojnie wystarcza. Oczywiście trudno będzie podczas imprezy na kilkanaście osób, ale najważniejsze to że w czasie kiedy my siedzimy z gośćmi maszyna za nas umyje talerzyki po cieście ... Link do komentarza
stokrotka.35 Napisano 18 marca 2014 Autor Udostępnij #129 Napisano 18 marca 2014 Ale jeszcze niekiedy odruchowo /zmywarki używam od ok. pół roku/ zaczynam myć gary ręcznie, dopiero po chwili się łapię, że nie muszę tego robić Link do komentarza
Gość gawel Napisano 18 marca 2014 Udostępnij #130 Napisano 18 marca 2014 To minie spokojnie. .... jak wszystko z resztą w życiu.... Cytat Ale jeszcze niekiedy odruchowo /zmywarki używam od ok. pół roku/ zaczynam myć gary ręcznie, dopiero po chwili się łapię, że nie muszę tego robić Mam pytanie, zauważyłem że masz identyczną kabinę prysznicowa jak ja. I tu mam pytanie czy u Ciebie poprawnie działa deszczownica? Bo moja się jakoś rozwarstwiła, skutkiem czego woda bokiem leci powodując rozbryzgi co doprowadza mnie do szału. Link do komentarza
stokrotka.35 Napisano 18 marca 2014 Autor Udostępnij #131 Napisano 18 marca 2014 Pewnie to taki odruch bezwarunkowy, który u kobiet w kuchni włącza się automatycznie Cytat Mam pytanie, zauważyłem że masz identyczną kabinę prysznicowa jak ja. I tu mam pytanie czy u Ciebie poprawnie działa deszczownica? Bo moja się jakoś rozwarstwiła, skutkiem czego woda bokiem leci powodując rozbryzgi co doprowadza mnie do szału. Nie działa poprawnie - ale podejrzewam, że to ma przyczynę w małym ciśnieniu wody /chociaż może to być zupełnie coś innego/Woda tylko wydobywa się od strony rury zasilającej, a drugą połową nie leci Link do komentarza
Gość gawel Napisano 18 marca 2014 Udostępnij #132 Napisano 18 marca 2014 (edytowany) Cytat Pewnie to taki odruch bezwarunkowy, który u kobiet w kuchni włącza się automatycznie Nie działa poprawnie - ale podejrzewam, że to ma przyczynę w małym ciśnieniu wody /chociaż może to być zupełnie coś innego/Woda tylko wydobywa się od strony rury zasilającej, a drugą połową nie leci chodzi Ci zapewne o te dysze u dołu. One akurat działają OK, Tylko chodzi mi o tę deszczownicę nad głową czy to się nie rozwarstwiło? Trzeba by sprawdzić czy wężyk się nie załamał Edytowano 18 marca 2014 przez gawel (zobacz historię edycji) Link do komentarza
demo Napisano 19 marca 2014 Udostępnij #133 Napisano 19 marca 2014 Cytat Ale jeszcze niekiedy odruchowo /zmywarki używam od ok. pół roku/ zaczynam myć gary ręcznie, dopiero po chwili się łapię, że nie muszę tego robić Dobra, dobra, robisz to bo wiesz że nie wszystkie gary wlezą do tej małej zmywareczki. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się